Ahoj,
ptřebovala bych westernovou dečku pod arabské sedlo. Bohužel western nejezdím, žádnou nevlastním a jsou poměrně drahé, tak mě napadlo jí ušít :).
Tak jsem se chtěla zeptat - zejména na materiál. Zda použít normální deku (z nich třeba šijeme deková sedla) nebo by šel molitan - myslím dovnitř.
A Co se vlastně dává dovnitř běžně do westernových deček?
Westernová deka musí být poměrně pevná. Kdysi jsem si něco takového šila pod McClellana. Vzala jsem starou deku, rozstříhala jsem ji na obdélníky požadovaných rozměrů. Pak jsem je ručně prošila do čtverců, aby se jednotlivé vrstvy po sobě neposunovaly a koně neodřely. Nakonec jsem našila shora fleese a zespodu umělý kožíšek, olemovala jsem to a deka byla hotová. Molitan dovnitř bych nedoporučovala. V nestlačeném stavu je vysoký, jak se zmáčkne, tak je to po stránce tlumící na prd. Dobrá volba je taky filc a na to potah, jenomže ten se dost špatně shání a je to v konečném důsledku dražší, jak hotové dečky.
Děkuji moc. Tím jak to není přímo pod western, tak jsem si říkala, zda nemusí být právě třeba měkčí (i když to arabské má taky "tvrdé" ližiny. S tím molitanem jsem si to myslela, ale na druhou stranu tím že jsou z toho dělané klasické podsedlovky, tak jsem si říkala, že by to možná šlo. Asi to tedy udělám z tech dek, jen přemýšlím nad tloušťkou, no to se snad nějak vykoumá :)
My máme westernové deky domácí výroby.Používáme bavlněné koberce,které mají při přeložení rozměr přesně padnoucí pod sedlo.Mívají je v hobbymarketech,nebo je vyrábějí postižení a není to tak drahá záležitost.Ale jsou savé a vydrží.
Do přeloženého koberce dám dva pruhy karimatky.Klidně dvouvrstvé,či více pruhů na sebe,jak potřebuji deku silnou.Nechám volný proužek ,co sedí na páteři.Nebo do přeloženého koberce vložím jen jednu ,nerozstřiženou karimatku.Také jsem dělala vystřiženou na kohoutek.Prostě podle potřeb koní.
Výsledek sestehuji ručně ,nití,co vytahám z pytlů od granulí a velkou jehlou.Případné třásničky nechávám vzadu,vykukovat zpod sedla,nebo ostříhám.
Udržuji je okartáčováním rejžákem nebo gumovým hřbílkem.V létě pak vydrbu pod hadicí.Jediná vada je ,že déle schnou.
Filcovou jsem dělala taky,ale filc je dražší.A když ho nemáte na namáhaných místech vypodložený kůží ,rychleji se vytahuje a trhá.
V podstatě by možná i stačil ten přeložený koberec sám.Záleží na hřbetu a sedle.