Uživatel s deaktivovaným účtem

Dobrý den, je mi 14 let jedím hobby parkur,drezuru i rodea neříkám že sem výborný jezdec ale zvládám přes 1 m překážky a s tryskem s vyhazováním nemám problem. Jezdím huculy a ČT i shetlanda. K narozeninám mám dostat koně ale nevím jakého bych si měla koupit vhtěla sem APH nebo Welsh Coba nebo A Klusáka. Tak mám dvě otázky Jak se chová A Klusák zda se dá nacválat či se to musí učit slyšela sem že sou dobrří skokani jiank nevím jakého všestraného koně by st emi doporučili? Nechco hucula ani Fjorda chci něco většího. Děkuji dopředu za odpovědi :).

nekupovala by som koňa podľa plemena, ale podľa charakteru a účelu na aký ho neskôr budeš využívať. starší parkurák, ktorý už aktívne nešportuje určite výborne poslúži ako učiteľ. Nech si vyberieš akékoľvek plemeno, určite by som vyberala medzi koňmi nad 10 rokov, ktoré už majú čo-to za sebou.
ako majiteľ klusáka za seba môžem povedať, že mám koňa charakterného, cvála ale neskáčeme. poznám klusákov, ktorí skáču. keď už klusáka, tak takého, ktorý si prešiel kvalitnou redrezúrou, určite nie priamo z dráhy.
napsal(a):
Dobrý den, je mi 14 let jedím hobby parkur,drezuru i rodea neříkám že sem výborný jezdec ale zvládám přes 1 m překážky a s tryskem s vyhazováním nemám problem. Jezdím huculy a ČT i shetlanda. K narozeninám mám dostat koně ale nevím jakého bych si měla koupit vhtěla sem APH nebo Welsh Coba nebo A Klusáka. Tak mám dvě otázky Jak se chová A Klusák zda se dá nacválat či se to musí učit slyšela sem že sou dobrří skokani jiank nevím jakého všestraného koně by st emi doporučili? Nechco hucula ani Fjorda chci něco většího. Děkuji dopředu za odpovědi :).
No koně se musí obsedat, aby se na nich dalo jezdit :D a to dokonce i klusák. Sami od sebe se koně nesedlají a neučí cválat na povel :D.

No to já přece vím . jen sem se chtěla zeptat na některé všestrané plemeno které by bylo dobré.

ruměnka
napsal(a):
No koně se musí obsedat, aby se na nich dalo jezdit :D a to dokonce i klusák. Sami od sebe se koně nesedlají a neučí cválat na povel :D.
Už sem pomáhala obsedat 2 koně tak že to já vím to je jasné..
U klusáků, je to o výcviku, když se trénuje, dokáže vše..
Je to s nima tak, že od narození cválat určitě umí jen dávají přednost Klusu,.. Dokáží s ním běžet možná stejně rychle jako ve cvalu..
Jinak..
Pokud hledáte koně na parkur, drezuru, (všestranost) Tak bych ani tak nehledala přímo plemeno..
Já sama jsem si koníka hledala a vím, že podle plemena to jde opravdu špatně, spíš bych se zbavila předsudků a a procházela známé nebo inzeráty..
Teoreticky to může být cokoliv, Moravský teplokrevník, ČT, ST holštýn,. Taky zmíněný hafling nějací cobové..
A taky vím, že koníci, co jsou vhodní do všeho jsou welshové, na skoky, drezuru nebo jen jako kamarádi do nepohody.. :))
Každé plemeno má něco do sebe . Spíše bych hledala podle povahy a zaměření, než podle plemene. Být tebou, první bych si vyzkoušela nějakého koníka pronajmout. Přece jen vlastní kůň je finanční i časová záležitost, dejme tomu za 2 roky budeš na škole a nebudeš koně stíhat tak, jak by sis přála.
Být tebou, počkám pár let. Sama jsem dostala prvního koně ve 12-ti letech a kdybych mohla vrátit čas, možná bych to chtěla jinak. V té době jsem měla valacha u dědy kde se mi o něj postarali když jsem potřebovala, dnes už mám 3 koně a mám je u baráku. Sice je krásný mít to k ním pár metrů, ale je to závazek, nemůžu odjet na pár dnů kam se mi zachce, jiné holky si užívají a já jsem většinu času u koní. Sem tam tiše zazávidím, ale občas jsem spíš ráda za to že místo flákání dělám něco užitečného. na zzákladce jsem místo učení lítala u koní, na střední jsem nemohla daleko na intr, musela jsem vybírat ze škol poblíž. A jedou až půjdu do práce, vůbec nevím jak to bude. Být tebou, počkám. Minimálně do 18-nácti let, pak už snad budeš trošku vědět co od života chceš
Doporučila bych klasický ČT, nebo se koukni na inzeraty a hledej tam. U vetsiny je napsano co konik umi a co uz ma za sebou. Byt tebou tak si nekupuju treba remontu, ale neco co uz je prijezdeny. A nebo kone kteryho znas dyl a vis co od neho mas cekat. Nam se to keca, ale ja bych si kone ve 14 nekoupila.. ale to je samozrejme jen na tobe
Spíše bych doporučila zaměřit se na určitou disciplínu a pak vybrat koně.
Ano, všestranný jezdec je ideál, ale pokud chce výsledky, měl by věnovat jen jedné či dvěma disciplínám.
Pokud jste ve fázi hledání se - s koupí koně počkejte. Pokud již víte, co byste nejradši, jen nechcete vždy a všude dělat jen to - hledejte koně, který je pro danou disciplínu/ odvětví vhodný.
Těžko najít koně, který bude vhodný jak na anglickou drezuru, tak westernový reining a ještě k tomu jako bonus bude skákat 1,50...
Tím nechci říct, že by drezurák nemohl sem tam něco skočit, nebo že by měl kůň sportovec jen trénovat a nerelaxovat na vyjížďkách...
Záleží také, zda chcete více sportovat či více jezdit jen rekreačně. Od toho se odvíjí, zda koupit výkonného temperamentního koně nebo klidného zdravého parťáka na vyjížďky, od kterého budete výkon požadovat jen někdy a sám od sebe se hrnout nikam nebude.
Do sportu vám nejspíše bude vyhovovat kůň vyšší kvh, do terénu zase nižší kvh...
Pokud se chcete zaměřit na sport, doporučila bych angličana, trakéna, hannoveráka, ČT s německou nebo anglickou krví.
Pokud chcete spíše rekreovat, špatný by nemusel být zmiňovaný hafling, QH nebo QH z A1/1.
Výjimka ale potvrzuje pravidlo - takže padnout do oka a vyhovovat vám může nakonec úplně jiné plemeno...
Myslím si, že máš ještě nějaký čas na vlastního koně. Nasbírej co nejvíce zkušeností a poznatků. Třeba zjistíš, že na SŠ nebudeš mít tolik času, jak bys chtěla a možná budeš chtít studovat dál. Buď koně prodáš nebo ho budeš pronajímat,ale ne každý majitel to dělá a chce. Mezitím můžeš si nějaké peníze vydělat na brigádách a po maturitě až budeš mít práci, tak si ho kup. Až budeš zkušená si můžeš koupit hříbě nebo mladého koně a můžeš si ho podle svých představ ho vychovat, pokud si na to troufneš. Doporučila bych Ti zatím pronájem koně a uvidíš,kaj to bude dál. Bohužel v dnešní době bez maturity neseženeš práci bohužel i učeň ji musí mít. Záleží na tobě, jak se rozhodneš. Někteří rodiče nechtějí spolufinancovat koně. Je to velká zodpovědnost a hlavně to stojí finanční prostředky. Určitě někde na Tebe čeká kůň. Přeji hodně štěstí.