Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
24.5.2013 21:32
lucka008

XXX.XXX.91.212

Všimla jsem si, že tu není mnoho příspěvků na téma výcviku mladých koní. Ráda bych tím otevřela téma, kde můžeme volně diskutovat o jejich výcviku, což může být užitečné pro všechny, kteří plánují vychovat si mladého koně, ale i pro ty, kteří se jen touží něco dozvědět.
Začala bych tím, co říkáte na speciální výcvik koně - Výcvik pomocí cirkusových kousků a ostatních cvičení. Kůň si na ně potom zvykne a samotné obsednutí bere jenom jako další z našich kousků, které s ním děláme.
Potom mám jednu konkrétní otázku, kterou už se dlouho zabývám. Myslíte si, že westernoví koně (Quarter horse, Apaloosa, Paint horse a další) můžeme vycvičit na anglický styl? Je v případě, když si koně vychováme od hříbátka možné, aby později jezdil drezuru (stačí stupeň L) nebo skákal nižší parkury (do 100 cm)? Například QH se zdá být vhodným koněm pro voltiž díky rozložitému hřbetu. Budu ráda zakaždou odpověď i vlastní názor nebo nadhození nového tématu na výcvik mladých koní.

25.5.2013 00:08
pajinah

XXX.XXX.38.157

Ahoj. Určitě zajímavé téma. Mě by spíš zajímalo, Kdo co chce po svém koníkovi v určitém věku. Já má kobylku 14 měsíců a zatím jsem toho po ní moc nechtěla. Zatím jenom čištění na volno, zvedání nohou, vodění. Ještě neumíme nasazovat ohlávku, ani na úvaz není zvyklá. Jak jste na tom vy?

25.5.2013 12:54
baruš

XXX.XXX.188.36

pajinah napsal(a):
Ahoj. Určitě zajímavé téma. Mě by spíš zajímalo, Kdo co chce po svém koníkovi v určitém věku. Já má kobylku 14 měsíců a zatím jsem toho po ní moc nechtěla. Zatím jenom čištění na volno, zvedání nohou, vodění. Ještě neumíme nasazovat ohlávku, ani na úvaz není zvyklá. Jak jste na tom vy?

Ahoj, já mám hřebečka 14 měsíců, letos byl přidán na pastviny ke stejně starým hřebečkům. Umíme zvedat nohy, postát u korektury kopýtek, zůstat na úvazu při čistění, ohlávku taky nosí. Obcházení těla a házení vodítka přes záda, aby nekopat, taky zvládá. Dokáže postát v přepravníku( na pastviny jse ho museli odvést kvůli pohlaví, ne všude berou hřebečky) Ale záleží na koni, on se lehce učí.

25.5.2013 14:19
puntapupi

XXX.XXX.222.218

Já mám čerstvou ročku, spokojená to kobylka. Odmala hodně komunikativní a klidná co se týče pohybu lidí a podobně. Dává nožky zcela automaticky, postojí, nechá se hladit, čistit, vodit, ohlávku nandáme i sundáme. Dokáže postát na úvaz, když je to chvili potřeba, nějak se neděsí a neštve jí to. S porovnání s ostatními hříbaty je ale spíš výjimečně klidná, protože jsme s ní nemuseli prakticky nic trénovat, ničemu se nedivila a prostě se nechala ;) Takže ani první podání nožičky, ani první veterinář, ani setkání s kocourem nebo chození na ohlávku ji moc nepřekvapilo. A to je to přitom tak temperamentní welshák!
Jinak teda víc asi neumíme, ale nemyslím, že v tomto věku by to bylo třeba.

25.5.2013 17:12
chex

XXX.XXX.204.66

Pár hříbat jsem již odchovala, od narození. Ohlávku dávám nejpozději ve dvou týdnech věku. Vodit hříbata na vodítku (za matkou) učím tak v druhém měsíci věku, pokud to není z nějakého důvodu potřeba dřív. Nožky se učí zvedat také tak už ve dvou týdnech, jen tak, aby si v klidu na nohy nechala hříbata sáhnout a když je zvednou, tak chválím, brzy pochopí. Malá hříbata uvazuji zřídkakdy, ale učím je podvolit se tlaku ohlávky, pak později není uvazování problém. první korektury kopyt děláme klidně ve dvou měsících věku. Čistění zvládají hříbata od pár týdnů věku smajlík
V půl roce jsou schopna jít bez matky na krátkou procházku na vodítku, bez nervů, řvaní a bordelu. Také v tomto věku už víceméně musejí respektovat můj osobní prostor (pokud se zrovna neleknou), toto pilujeme do dospělosti.
V roce chodí na vyjížďky na ruce vedle jezdeckého koně, učí se tak slovní pomůcky, nic náročného, jen krok, klus, zastavit.
Do dvou let jen procházky, důsledné zastavování, nepředbíhání, prostě základní vychovanost. Žádné cviky jako lonžování, obraty, ustupování atd. Pouze musí umět pár krůčků zacouvat.
Mezi druhým a třetím rokem pomaličku připravuji na obsedání, tj. sem tam cviky na ohebnost (laterální ohnutí), zjemňování při podvolení se tlaku, obraty, ustupování, couvání, učím je chodit na kruhu (nelonžuji).
Ve 2,5 - 3 letech zvykám na sedlo, chodí s ním pak klidně na vyjíž´dky na ruce vedle jezdeckého koně. Na koně sedám ve třech letech, nějaká práce pod sedlem přichází tak ve 3,5-4 letech...

Přidejte reakci

Přidat smajlík