petas
napsal(a):
Ano, zcela bez problému. Krmí se suche v množství jako klasické seno, tedy 6-9kg/den. Je mozne i natáčet, ale neni vetsinou potreba. Granule jsou již tepelně upraveny a zbaveny nečistoty prachu.
Jsem prodejce krmiv a mnoho zákazníků si krmeni granulovanym senem pochvaluje.
Odkud jste, máte nějaké www.str ánky, dík za info, mám mírně dušného koně a senáž u nás v okolí prostě není a ráda bych nějakou alternativu krom toho, že namáčím seno, což v zimně za velkých mrazů u pastevního venkovního chovu koní moc nejde a co řezanka ?
Tiež by som doporučovala, teraz keď bolo sena málo, zháňala som senné granule, žiaľ, všade mi ponúkali len vojtěškové. Našťastie seno nejako vyšlo. Ale na juhu Francúzka som sa stretla s tým, že seno sme nemali vobec (kvoli suchému podnebiu proste tráva nie je) a kŕmilo sa len granulami a kone boli v perfektnej forme. Veľa zdaru.
sihejma

XXX.XXX.234.144
Dobry den chcem sa opytat ci seno mozem uplne nahradit granulami aj ked nemame pastvu. Kobyla dostava viac sena ako je odporucanych 10 kg na den v podstate ma neobmedzene mnozstvo zerie cely den aj v noci. Vlastne nezerie len ked jazdime alebo je na vybehu. Mam len obavu ze tych 10kg granul zozerie rychlo a potom ostane hladna a ako je to s prirodzenym opotrebovanim zubov ked kon nieje nuteny tolko zut ako pri normalnom sene. Dakujem za akukolvek odpoved.
Obnovujem už staršiu tému, taktiež ma to zaujíma, viac menej my nemáme problém so senom, len proste niekedy mám problém s dodávateľom toho sena a zatiaľ sa ešte nestalo lebo ho popoháňam ale práve mi tiež tak vychádza že seno už nemám a nedvýha mi telefón, čiže je možné dočasne dávať toto napr. len pár dní? Taktiež sa bojím toho že mi to kobyla rýchlo zožerie ona je ako otesánek :( Inak dostáva kontrolovanú dávku 10-11 kg čiže aj paliet by toľko dostávala v rovnakých časových intervaloch?
Uživatel s deaktivovaným účtem

Může vás inspirovat krmení koní, kteří seno nemohou/nemají zuby/, diskuze zde:
https://www.ifauna.cz/kone/diskuse/detail/2993906/stary-kun-a-granule#a2993933
Ano, rychlost jídla a délka pauz problém bude. Pokud má váš kůňn zuby, může granulované seno chroupat, nebo kostky, to jdepomaleji než kaše. A holt podávat víc porcí víckrát denně, je možné dát do kaše velký čistý kámen nebo dva, teoreticky to zpomalí hltání.
Nicméně měnit náhle na pár dní krmnou dávku jen proto, že mám problém s jedním dodavatelem, je koledování si/koni/ o problém, to jeho střevní mikrobiom nedá, koledujete si o koliku, to bych raději projela bazoš nebo obešla králíkáře s nůší / nevěřím, že nejde alespoň trochu sena sehnat/. A dodavatele mám taky takového, že bez popohnání to nejde- tak už s tím počítám a začnu volat, když je ještě čas i na to popohánění.
napsal(a):
Může vás inspirovat krmení koní, kteří seno nemohou/nemají zuby/, diskuze zde:
https://www.ifauna.cz/kone/diskuse/detail/2993906/stary-kun-a-granule#a2993933
Ano, rychlost jídla a délka pauz problém bude. Pokud má váš kůňn zuby, může granulované seno chroupat, nebo kostky, to jdepomaleji než kaše. A holt podávat víc porcí víckrát denně, je možné dát do kaše velký čistý kámen nebo dva, teoreticky to zpomalí hltání.
Nicméně měnit náhle na pár dní krmnou dávku jen proto, že mám problém s jedním dodavatelem, je koledování si/koni/ o problém, to jeho střevní mikrobiom nedá, koledujete si o koliku, to bych raději projela bazoš nebo obešla králíkáře s nůší / nevěřím, že nejde alespoň trochu sena sehnat/. A dodavatele mám taky takového, že bez popohnání to nejde- tak už s tím počítám a začnu volat, když je ještě čas i na to popohánění.
Taktiež to tak robím, mám ale problém so skladovaním a dovozom- musia nám to zložiť na ceste pred domom a veľa balíkov je už problém. Ale volávam mu tak týždeň dva dopredu aby sa to nestávalo ale on dakedy aj ten týždeň dva zvykne zabúdať, ale ok presne preto som sa pýtala čiže riskovať to nebudem :) Určite nestojím o koliku to radšej pôjdem a seno si u nich ukradnem :D :D :D :D
Inak zháňam stále celoročne aspoň malé balíky (pre tie si viem ísť a nieje problém ich skladovať) aby som mala na takéto chvíľky niečo v zásobe avšak tento rok sa mi nič nepodarilo zohnať :(
Dneska opäť len už dúfam že donesie lebo mám už len na dnes a zajtra, ale peletované seno majú neďaleko preto by som vedela ísť, ale radšej nie :).

Kdybych měla jen na dva dny- to už bych měla infarkt.
No, to bych tedy honem dojela pro to peletované seno a dnes dala o trochu míň normálního a první hrst toho peletovaného...a takto bych pokračovala/ a obíhala to seno v okolí a u dodavatele/.Abych to alespoň meusela měnit úplně skokem, ale starého ubírala, nové formy přidávala.
Ono by kůň nejspíš nechcípl, ale já jsem prostě u koní posera, jednu letální koliku u svého koně mám za sebou, proč tahat čerta za ocas..