Je muchařina dědičná?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
31.5.2013 16:20
kykyna

XXX.XXX.148.183

Už značnou dobu tápeme, a teď na rovinu - a prosím pouze o zkušené odpovědi zasvědcených. už od několika lidí jsem slyšela, že březost dokáže leccos srovnat a vyléčit, včetně i této nepříjemné "vady". Zároveň i můj veterinář mi připuštění naší kobylky doporučil. Ale jaké máte zkušenosti - je to dědičné a nebo pomohlo to? už nám tikaj hodiny, kobča není nejmladší a jde o první hříbě...Díky...

31.5.2013 16:22
kykyna

XXX.XXX.148.183

Nechceme plodit další trpící zvíře. A zároveň jediný náš důvod k tomuto rozhodnutí je pouze ten, že u nevíme, jak tý naší holce pomoci a chopíme se i tohoto, nejde nám o to, mít po ní hříbě, i když by to bylo krásný, ale o hříbátko samotný nejde, hlavně o březost...

31.5.2013 16:34
didi

XXX.XXX.66.122

Příznaky typické pro muchařinu mohou být vyvolány různými onemocněními (obtížemi), z nichž některé jsou a některé nejsou dědičné. Je proto třeba dívat se v tomto případě spíše do minulosti, než do budoucnosti...

Znáte původ kobylky? Zapátrejte v něm (pro jistotu), zda se tam neobjevují muchaři.

Přeji zdravé hříbátko a spokojenou kobylku.

31.5.2013 16:46
kykyna

XXX.XXX.148.183

didi napsal(a):
Příznaky typické pro muchařinu mohou být vyvolány různými onemocněními (obtížemi), z nichž některé jsou a některé nejsou dědičné. Je proto třeba dívat se v tomto případě spíše do minulosti, než do budoucnosti...

Znáte původ kobylky? Zapátrejte v něm (pro jistotu), zda se tam neobjevují muchaři.

Přeji zdravé hříbátko a spokojenou kobylku.

Děkuji, už jsem rozeslala dotazy, jestli někdo něco neví...Ale obávám se, že všechny majitele nedokážu dohledat smajlík

31.5.2013 19:43
shadow1

XXX.XXX.114.26

Znám (a teď už vlastním) poničku muchařku, která měla 5 hříbat a minimálně ty 3 o kterých dál něco málo vím to mají po ní. Objevilo se jim to zhruba kolem třetího roku. Sama ponička neměla do té doby také žádné problémy. Za sebe bych do toho nešla, protože je dost velká pravděpodobnost, že to hříbě bude mít po ní a kobyle samotné to stejně nepomůže.

31.5.2013 21:14
kykyna

XXX.XXX.148.183

shadow1 napsal(a):
Znám (a teď už vlastním) poničku muchařku, která měla 5 hříbat a minimálně ty 3 o kterých dál něco málo vím to mají po ní. Objevilo se jim to zhruba kolem třetího roku. Sama ponička neměla do té doby také žádné problémy. Za sebe bych do toho nešla, protože je dost velká pravděpodobnost, že to hříbě bude mít po ní a kobyle samotné to stejně nepomůže.

Mě právě bylo řečeno,že je šance,že pomůže...Vážně nevím smajlík

2.6.2013 08:27
sisi58

XXX.XXX.218.3

Dědičná je predispozice k této vadě. Záleží na tom, kde pak koník žije.
Mám kobylku muchařku,krásnou hanoveračku, ale nikdy bych ji nepřipouštěla. Nehodlám udělat dalšího trpícího koně a nešťastného majitele.
Zde máte odkaz, přečtěte si prosím...
http://www.dominika-svehlova.cz/nemoci11.asp

6.6.2013 10:53
microfon

XXX.XXX.182.252

Tak pokud mohu přidat vlastní případ, naše kobyla se drbala vždy trochu víc než ostatní,ale jsme v šílené hmyzí oblasti mokřadů a tak jsem repelentovala a brala to jako daň našich pozemků ( měli jsme tehdy 2 koně a drbali se oba). Kobyla měla hříbě a ten rok to začalo být horší, jenže ještě než jsme vůbec začala uvažovat o nějaké muchařině, měla jsem opět zabřezlou kobylu. Jinak bych samozřejmě vůbec nepřipouštěla. Další roky už to bylo zase horší a jelo už to naplno - hříva v tahu a ocas odrbaný, nic nepomáhalo ...
Hříbata jsou už dospělí koně, jsou v pořádku ... ale co tím chci říct, je to, že věřím že hormonální změny související s březostí u naší kobyly naopak muchařinu zesílili a to velmi silně. Předtím to měla roky co se ji měla na urovni, kdy jsme ani neuvažovala že je nemocná, jen prostě že jí to vadí víc .... a pak škoda mluvit ...

Jediné co bych za sebe poradila, je přechod z ustájka 24/7( pokud jste) na ustájko kombinované ( moc pomáhá mít zavřeného koně v době největšího náletu hmyzu - tj, svítání a stmívání) a v místě bez mokřadů ideálně někam trochu výš.
A jestli ještě nemáte muchařskou deku tak ta to nezachrání, ale rozhodně pomáhá ...
Držím place a za mě bych do hříběte nešla ...

7.6.2013 23:46
kykyna

XXX.XXX.148.183

Děkuji moc za názory a ráda tu uvidím ještě další zkušenosti. Díky moc

13.6.2013 12:06
hankaladyb

XXX.XXX.237.105

Pokud Vám jde o to jak kobylce ulevit a zahojit vzniklé vydrbávky... tak nejlepší je ráno omýt kobylku roztokem Betadiny = Betadina s vodou. stačí postižená místa houbičkou. Pak namazat repelentem, nejlepší jsou mazací repelenty, zbytek koně nastříkat jakýmkoliv repelentem, kromě repelentů od Efolu - to když jsem na kobču nastříkala, tak ji žrali 3x tolik. Večer opět omýt roztokem Betadiny a silně namazat mastičkou na mikózu, dá se koupit v lékárně, máme dobrou zkušenost s mastičkou Clotrimazol, ta je na to úplně super. U nás byl výsledek za 10 dní necelý 1cm hřívy, z původní 0 a cca 35% břicha zahojeného. Kobča si nejvíc vydrbávala hřívu a okopávala břicho.... Na noc bývala v boxu a přes den na pastvě, kde byl hned vedle mokřad a spousta komárů...

21.6.2013 14:19
irene

XXX.XXX.252.118

U naší kobyly se to projevilo kolem desátého roku, ale před tím měla již dvě hříbata, první ten je v klidu, nemá žádné náznaky, že by byl nějak přecitlivělý (má už 14 let) a ten druhý trpěl muchařinou snad už od roku. Jinak na boláky je super olivový olej. Ale musí to být ten kvalitní ze za studena lisovaných oliv, ne rafinovaný!! boláky se okamžitě zahojí, stará kůže se sloupně a kůň pak má krásně hebkou pokožku, která pak zarůstá novou srstí smajlík navíc je to levnější než ty speciální přípravky pro koně a účinost je srovnatelná.

Přidejte reakci

Přidat smajlík