Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
1.6.2013 20:38
svobodak

XXX.XXX.142.5

zdravím chtěl jsem se zeptat jestli se dá dávat koni jako obilnina jen kukuřice...a jestli se nějak připravuje nebo šrotuje,nebo jak se dá připravovat.předem děkuji za odpoved...smajlík

2.6.2013 09:18
didi

XXX.XXX.235.45

Kukuřici je třeba doplnit něčím, co vyrovná poměr vápníku a fosforu - kukuřice fosforu hodně.

Co se formy podávání týče - záleží na tom, jakých má koník chrup a zažívání - je-li obojí v pořádku, zvládne kukuřici (semena) i celou, pokud tomu tak není - dá se koupit šrotovaná nebo vločkovaná. Šrot vydrží myslím 3 měsíce (alespoň nám byl s touto informací pytel prodán, po měsící zatím nevidím žádné změny v konzistenci, vůni, ...).

3.6.2013 16:38
modrabritska

XXX.XXX.67.163

Kukuřice je dobrá hlavně v zimě....My tedy krmíne celý rok, dáváme ale málo (denně něco přes půl kg), k ní ječmen, oves a sladový květ. Vždy ji podáváme šrotovanou. Koně ji mají moc rádi. Celé zrno není vhodné, kůň si z toho moc nevezme, všechno půjde ven....A při dnešní ceně kukuřice je to docela škoda.

3.6.2013 18:00
svobodak

XXX.XXX.142.5

ja mam právě možnost mít kukuřici a ječmen,a tyto dvě komodity je asi malo podávat co?a kolik k té kukuřicí dát ječmene?pul kg kukuřice a ječmena cca kolík?

3.6.2013 18:34
modrabritska

XXX.XXX.67.163

To samozřejmě záleží na tom, jak hodně s koníkem pracujete. Na ječmen ale pozor, mnoha koním z vyšší dávky (a nedostatku pohybu) značně otékají nohy nebo se dělají "nálevky" - moje kobyla je toho příkladem.
Já mám koně na rekreaci a u každé krmím jinak, nedá se říct čeho kolik, když o Vašm koni nic nevím. Doporučuji krmnou dávku sestavit postupně, aby kůň byl v kondici, ale jádro sestavit jen z ječmene a kukuřice není vhodné.

3.6.2013 18:45
svobodak

XXX.XXX.142.5

a ještě jsem se chtěl zeptat jestli se koním dají dávat granule třeba z jetele nebo vojtešky.třeba k té kukuřici.

3.6.2013 20:24
modrabritska

XXX.XXX.67.163

Samozřejmě dávat můžete (dávkování výrobce vždy uvádí na balení), ale mnohem lepší je přirozená potrava - pastva, seno, sláma. Já teda nejsem zastánce granulí, i když třeba u hodně dušných koní je to v podstatě jediná možnost.... Ale na vojtěšku ať už seno, granule nebo pastvu pozor, je vysoko energetická a obsahuje hodně bílkovin, proto se někdy vojtěškou nahrazuje jádro...Lepší a bezpečnější je kvalitní luční seno.

4.6.2013 14:44
svobodak

XXX.XXX.142.5

a to stačí koním dávat jen seno?ja začínám tak se radši zeptám jak abych udělal něco špatně..smajlík

4.6.2013 14:52
didi

XXX.XXX.66.122

koním, kteří mají normální váhu a srst, jsou celkově zdraví a moc toho nedělají stačí dávat jen seno (+ samozřejmě vodu a solný + minerální liz k dispozici).

Pokud koníci pracují (jezdí pod sedlem, tahají, ...) je třeba je dokrmovat - seno by nepokrylo jejich kalorický výdej.

Někteří koně ale bez dotace jádra nemohou být, i když nic pořádně nedělají - já třeba takového valáška mám.

Je třeba koně sledovat, jestli nehubnou a podle toho jim případně přidat. Radím poradit se s veterinářem, či se zeptat předchozího majitele, jak byli koníci krmeni - zda jádro potřebují.

Mnoho koní v lehké rekreaci může být jen na seně a pastvě.

4.6.2013 15:19
svobodak

XXX.XXX.142.5

dekuji moc za odpovedi to jsem potreboval vedet...smajlíksmajlík

Přidejte reakci

Přidat smajlík