Kukuřici je třeba doplnit něčím, co vyrovná poměr vápníku a fosforu - kukuřice fosforu hodně.
Co se formy podávání týče - záleží na tom, jakých má koník chrup a zažívání - je-li obojí v pořádku, zvládne kukuřici (semena) i celou, pokud tomu tak není - dá se koupit šrotovaná nebo vločkovaná. Šrot vydrží myslím 3 měsíce (alespoň nám byl s touto informací pytel prodán, po měsící zatím nevidím žádné změny v konzistenci, vůni, ...).
Kukuřice je dobrá hlavně v zimě....My tedy krmíne celý rok, dáváme ale málo (denně něco přes půl kg), k ní ječmen, oves a sladový květ. Vždy ji podáváme šrotovanou. Koně ji mají moc rádi. Celé zrno není vhodné, kůň si z toho moc nevezme, všechno půjde ven....A při dnešní ceně kukuřice je to docela škoda.
To samozřejmě záleží na tom, jak hodně s koníkem pracujete. Na ječmen ale pozor, mnoha koním z vyšší dávky (a nedostatku pohybu) značně otékají nohy nebo se dělají "nálevky" - moje kobyla je toho příkladem.
Já mám koně na rekreaci a u každé krmím jinak, nedá se říct čeho kolik, když o Vašm koni nic nevím. Doporučuji krmnou dávku sestavit postupně, aby kůň byl v kondici, ale jádro sestavit jen z ječmene a kukuřice není vhodné.
Samozřejmě dávat můžete (dávkování výrobce vždy uvádí na balení), ale mnohem lepší je přirozená potrava - pastva, seno, sláma. Já teda nejsem zastánce granulí, i když třeba u hodně dušných koní je to v podstatě jediná možnost.... Ale na vojtěšku ať už seno, granule nebo pastvu pozor, je vysoko energetická a obsahuje hodně bílkovin, proto se někdy vojtěškou nahrazuje jádro...Lepší a bezpečnější je kvalitní luční seno.
koním, kteří mají normální váhu a srst, jsou celkově zdraví a moc toho nedělají stačí dávat jen seno (+ samozřejmě vodu a solný + minerální liz k dispozici).
Pokud koníci pracují (jezdí pod sedlem, tahají, ...) je třeba je dokrmovat - seno by nepokrylo jejich kalorický výdej.
Někteří koně ale bez dotace jádra nemohou být, i když nic pořádně nedělají - já třeba takového valáška mám.
Je třeba koně sledovat, jestli nehubnou a podle toho jim případně přidat. Radím poradit se s veterinářem, či se zeptat předchozího majitele, jak byli koníci krmeni - zda jádro potřebují.
Mnoho koní v lehké rekreaci může být jen na seně a pastvě.