Dneska jsme zkusily s Járou dát konečně ty kluky k sobě,
tak to probíhalo tak,že nejdřív dělali,jako kdyby se nikdy neviděli,
Monďásek očuchával Šoníčka zezadu a zepředu a ze strany a já nevím,kde ještě...
A hned mu dal jasně najevo,že on je jaksi větší a že tady se bude prostě poslouchat.
No a pak už se společně pásli,Moruš byla teda vedle v nudli,radši jsem jí tam dala,aby se klucí o ní nehádali.
Jaruško, jste v pohodě?? teď jsem viděla zprávy, nějaké Dolany na Kladensku, děs běs hrůza
Myslím na vás a držím palce...
Tady byla bouřka s kroupama včera večer, nadávala jsem, protože jsem odpoledne přesadila sazenice okurek ze skleníku ven, no snad se holky vzpamatujou. Dneska se to tady kolem nás točí, hřmí už od dopoledne, ale nakonec spadlo odpoledne jen pár kapek.
Já šla se Sany hned ráno a vydala se kus po silnici a myslela si, že nás sluníčko upeče, kousalo pěkně, jako před bouřkou , v lese pak bylo fajn, a když jsme z lesa vylezli bylo najednou všude zataženo takovým tím oparem a k tomu bouřilo, bylo to až strašidelný, tak jsme šupajdili domů...
Díky,Janí,jsme v pohodě,
sice zapršelo,ale jenom trochu,
jiní jsou na tom daleko hůř...
janahol
napsal(a):
Tahle a ta fotka se Šoníkem na zadních se mi moc líbí nádhera
Viď,ta se mi povedla,
ale jinak jsem měla prdýlku sevřenou strachy,že by ani vlááásek neprošel,aby se nezačali kopat,Šoník u toho seznamování strašně kvičel,
tak jsem nevěděla,co bude dál.
Ale naštěstí si klucí jen pokvičeli a byl klid.
Janí,Olda sekal vedle výběhů tu trávu na seno a normálně musel ujet před těma bleskama,co tam lítaly...
To bylo během chviličky strašný,hrozná tma najednou a lilo a fučel vichr a padaly takový krupky,a ty blesky,to bylo něco....
Ahojte kochačky, tentokrát jdu za vámi pro radu
Jak víc jezdím, tak mi začíná odcházet podsedlovka a hledám novou, ale chtěla bych větší, protože ta stávající má 80x80cm a je pod sedlem tipťop. Chtěla bych aby víc přesahovala, takže by se mi asi nejvíc líbil rozměr nějakých 90x90cm. Už jsem prohledala kde co, ale nějak nic nemůžu najít a zase se mi nechce dát za podsedlovku 5tisíc Sedlo mi sedí pěkně, takže ani nepotřebuju aby byla nějak moc silná, hlavně aby se dobře udržovala
Prosím, pošlete mi nějaké tipy na to co používáte, máte odzkoušené a funguje vám
Díky vám
Janí,zkus se zeptat tady....
http://www.sedlarstvi-montana.cz/
Pierot od nich měl deku a i když jsme byli venku s koňma třeba půl dne,ale jednou jsme měli koníky pod sedlama 8 hodin
,tak se nezapařil,nic
,prostě paráda.
Já mám od nich připravenou na Moruš taky,ale ještě pořád se mi úplně nerozpadla ta,co na ní jezdíme,ale letos určitě ta stará dojezdí a Moruš dostane tu novou.
Určitě by Ti paní vyšla vstříc s těma požadovanejma rozměrama.
Já bych pro Tebe mohla udělat to,že bych Ti mohla půjčit Pierotovu,abys věděla,jestli by vyhovovala,jenže ta má rozměr 80x75 dokonce,tak to by asi měla Santana malý...
Ale říkám,kdybys chtěla,mohu zapůjčit na zkoušku a pak bysis objednala podle sebe.
Ahooj! Nějak poslední týden nestíhám. U nás jsou teda tropická vedra..šílené. Use to nedělá moc dobře
Super fotečky ze seznamování. Chodí teda spolu už všichni? Nebo Moruš dáváš zvlášť ?
Ten odkaz jsem taky skoukla a musím říct, že teda kráásné uzdečky tam paní má. By mě zajímalo v jakých cenách..nějak jsem nenašla.
Včera jsem byla s holčinou co tady jezdí s Usou na procházce. Betty se proběhla pod sedlem, občas se s Usou hecla a udělala dostihového hucula. Usa cestou ze začátku dost sípala a bylo to vedro na ni moc. Ale dávali jsme si odpočinek. Chtěla jsem nafotit koně v kopretinách, jenomže jak jsme čekali na vhodné podmínky, tak nám tráva kopretiny přerostla a už nic moc no..takže jsme šly zase zpátky. Usa byla celá od krve a vypadala jako týraný kůň. Všude bylo plno hovad totiž a ji jak kousne, tak ji hned valí krev. Takže jsem se cestou ještě zastavily u nás doma a osprchovala jsem usu hadicí a Betty byla taky celá zpocená, tak jsme ji umyly krk a břicho a holčina mi vzala Usu na vodítko a hodila ji ke koním..jela na Betty a Usu vedla.
Usa má už hezky dlouhou hřívu... a to jsem ji cca před týdenm střihla asi o 10 cm. Ty konečky už měla takové řídké. Ocas tahá po zemi, ale ten asi ufiknu dneska :-D
a tady jedna tryskací Je to dlouhý kopec a než jsem vyšplhala aspoň do půlky, měla jsem dost
jo, jinak Usa není těhotná, jen děsně přežraná Soused ráno sekal zahradu, tak ji tam naházel hromadu trávy a madam se tak doprala, že pak nemohla s tím pupkem ani vylézt kopec. Jak to ti koně dělají? Mají snad ta břicha nafukovací?
Luci je fajn, že už zas jezdíš já už zas ne. Honza má oteklou nohu
zejtra jedu na kontrolu do IKEMu a přemejšlím kde se stavit myslela jsem si že zajedu do Světic pro česnek pro koně, ale asi májí otevříno až od 16ti hodin a tak dlouho já čekat nemůžu. kdo bydli někde poblíž??? kde bych se mohla stavit během dopoledne nebo brzy odpoledne???
Ahoj holky kochačky
Nějak furt nestíhám psát, ale příspěvky si podstivě čtu.
Luci: stejně obdivuji jak je Usa furt takhle krásně bílá Fanda byl vždycky jako čuně, největší. Byl čistý asi tak 5 minut po koupání, páč se vždyky potom musel vysušit, sám a důkladně.
Jaruško, doufám že koníky budete mít po spolu, třeba si Moruš zvykne
Jinak to teplo je hrozný, i když tedka jsem furt v práci,buď v kravíně - protože jeden pán co tam je na stálo, před 1,5 mšsícem uklouz u vynášky po těch..sr.... a vyhodil si rameno, takže s tim marodí. Nebo mam v Praze novou brigádu v Jablonexu, ale moc mě to nebaví, pač tu jsem 11 hodin denně a moc lídí sem nechodí. Tkaže ráda utíkám do kravína, sice práce ( hlavně tedka, samé první otelené krávy, kopou jak blázní, takže modřiny mam všude) ale utíká to, a hlavně mě to baví.
V sobotu jsem Evitu pořádně vykoupala, namazala nožky a bebínka. Včera u nás byl kovář, Evita nechce nějak držet furt ty zadky, jak v nich má artrozu, tak jestli jí to bolí? koupila jsem jí orling ale ten nechce tedka papat, takže to skusim ještě dávat do nastrouhané mrkve, jinak nevím do čeho jí to cpát, dávala jsem jí to do ovsa, trochu sladu a vit. C.
A jelikož ani po 2 letech jí nepřestali vadit kamínky, chodí mi skoro po puse, tak jsme se rozhodli jí zpátky nakovat.Sice jsem chtěla aby byla bosá, ale když vidim, že jí to bolí??
Máte usušeno holky? my to naštěstí stihli, seno pěkné, voňavé a máme k prodeji 20 baliků, kdyby jste o někom věděli??
Jojo,děvčátka,už je naše svatá trojice pohromadě,
a dokonce Moruš má říji a klucí to něják neřešej,občas si zapištěj,ale nekopou po sobě,v sobotu se monďásek vrátil ze závodů a za kým myslíte,že mazal?nejdřív letěl za Šoníkem se pozdravit,tak jsme si říkali,že když se takhle vítají,tak to znovu zkusíme je dát k sobě,a jelikož jsme v neděli uklidili seno z toho hektaru,co je vedle výběhu,tak jsme je tam pustili všechny najednou,tam mají kam zdrhnout,kdyby něco,ale naštěstí se fakt nic nedělo.
Werčo,my taky Šoníka musíme mít nakovanýho,ten by pořád píchal,kdyby šel někde po něčem jiným,než je písek,a opravdu chodí,tak ho mámer prostě nakovanýho,zkusíme na zimu podkovy sundat,uvidíme,co to udělá.
Lucí,Usina opravdu vypadá jak těhule,ta se teda dovede naprat,to Ti řeknu,ale bodeť by se nenaprala,když jí soused pod nos nosí ty dobrůůtky.
Werčo,každýmu koni může vyhovovat něco,já bych osobně zkonzultovala Evitin stav se svým veterinářem,kterej dělá koně,a ten by Ti měl poradit ten nejvhodnější přípravek na klouby pro ni.
jaruska
napsal(a):
Werčo,každýmu koni může vyhovovat něco,já bych osobně zkonzultovala Evitin stav se svým veterinářem,kterej dělá koně,a ten by Ti měl poradit ten nejvhodnější přípravek na klouby pro ni.
Tedka čekáme ještě až přijede vet se sonem, abych přesně věděla, jak na tom ty nožky jsou. Podle toho i budeme kovat, přece je to jenom jistější.
Jarča měla v sobotu 3 starty,1 na Monďáskovi(90 cm) a 2 na Pižďuchovi(100 cm),
a měli všechny 3 parkury čistě.
jára vždycky dojezdí závod,a nejdřív se jde postarat o koně.Jenomže dá na blatník bič a pak už na něj samozřejmě zapomene...
Takhle jezdí chudák bič,než si na něj někdo vzpomene,tohle je focený už za závodištěm v Mostě.
Ahá,tak to snad bude brzo dobrý.
Tady je Šoníkova maminka.
http://zvirata.bazos.cz/inzerat/25216865/klisnu-Shagya-Arab.php
Ahoj kochači! Po dlouhé době jsem zase tady. Přesunula jsem se do Prahy a končím první ročník studia na HTF UK. Tali krásně roste a Toos je v pronájmu, kde se má moc dobře.
Čekáme na páteční avizované snížení teplot jako na smilování - Bob je vyřízený, natekla mu zase šíleně ta noha, kterou měl v zimě zanícenou, stojí celý den s hlavou opřenou o přístřešek a nejde se ani napást, jen výjimečně napít. Večer si dá svůj jaderný příkrm, postaví se k senu a za chvíli maže zas do přístřešku. S takovou mi za chvíli začne mizet před očima...
moje jsou taky nasáčkovaný v boudě a nejdou se ani pást doufám, že se pasou aspoň v noci a brzy ráno
ale konečně máme hotový zuby nebylo to nijak tragický
všechny hemelky byli moc hodný a stály
káča a gaston se ani nekroutili a drželi a holky pořídili i nějakou dokumentaci
http://charlys.rajce.idnes.cz/18._6._2013_Lazne_Bohdanec/
Naše hemelky se pasou fuurt,protože to tu pořád pofukuje.tak to tu není tak nesnesitelný.
Když jsme sklízeli seno,tak Jarča v mezičase vyrobila Moruš tohle.
Ale museli jsme je rozdělit,Monďásek,jak má Moruš říji,tak pořád nechtěl k ní pustit Šoníka,
přitom Šoník chtěl Moruš připouštět,ale Monďásek na Šoníka nebyl zlej,že by ho vyháněl jako Pierota,to né,jenom prostě si stopnul mezi něj a Moruš,aby Šoník k Moruš nemohl,
tak jsem je radši oddělila,aby byl klid.
Chystáme se i k rybníku,ale pořád to něják časově nevychází,snad po neděli bude volnějš...
Ahojky, tak hlásím dnes u nás konečně přijatelné klima na ježdění
Večerní sluníčko, lehký vánek a příjemných 24 stupňů takhle by se mi líbilo celé léto
Santana je zlato největší, dneska jsem objevila u nás v lese nádhernou lesní cestu a úplně úžasně a měkce jsme si tam společně s chutí zacválaly
Já tu kobylu miluju a už bych jí nedala
naučila mě strašně moc a jsem vděčná za to, že se mi připletla do života
je to prostě nádhera, když cítíte, že ten kůň jde pod vámi s chutí a ochotou dovést vás kam si řeknete
Prostě jsem se s vámi musela podělit o tu radost
Pro mne byl první letní den peklo na zemi..... nemám sílu dál psát....
Příliš nepřispívám, spíše čtu, ale tohle mě dostalo. Tuhle kobylku potajmu pořád sleduju a obdivuju, její povahu, krásu... Bojovala, jak se dalo... Ale můžu říct, že měla skutečně milujícího majitele, který pro ní udělal první poslední a ona to dokázala opětovat. Byla výjimečná.
Lucko, copak se stalo? Moc mě to mrzí, jsem cizí, nikdy jsem Tě neviděla, ani Usu, ani Ty mě, ale slzy se mi hrnou i tak...
Dostala jsem fotku prasátka Punti, tak vám ji sem dám...
A pro některý, kteří ještě neví, tak jsem si koupila hříbátko, jen pro něj pojedu až v zimě, po odstavu
Jéé, ten je krásný. Co to je za plemeno???
Holky, my byli v neděli na farmě Jeníkov, znáte?? Luxusní koně - norici, pastevně chovaný,kvalitní chov, takový mastodonti!!! jsem se úplně bála vejít mezi 30 hlavé stádo kobylek.
Vybrali jsme si kobylku jménem Vazba, 5 letá, za 50 tis. v hpk. Pani nám jí stáhne z pastviny, zpátky najedzí, jelikož měla tedka pauzu, dojedeme vyzkoušet a snad to klapne.
Jinak to počasí mě fat štve, nic se nemůže dělat. Doufám, že zase nebudou povodně, chudáci pak Ti lidé.
Je to 4letý slezský norik, po 2774 Navar z SM 3584 Sylva po 2296 Hubír-13. Bývalý můj miláček, prodala jsem ho loni do Německa k moři...
Tady je aktuální fotka mého nastávajícího
Werčo,a fotička by nebyla?
Tý jo,Werčo,to bude taky dobrá stodola ta kobyla,
už jen to jméno,
no ale já zase říkám,že chlaďák má bejt velikej,
a silnej,
né žádný chrastítko.
To mi povídej s tím počasím,je tu zima jak v ruským filmu,to ochlazení bylo úplně hrozný z těch veder,
tyhle šílený výkyvy nesnáším,já nevím,co to je letos za počasí,že to takhle blbne...
Míšo,to bude krasavec,a bude šimlatej jak víno,a pokud ještě přibudou puntíky,tak to bude paráda,těším se na něj s Tebou.
bospor
napsal(a):
ale konečně máme hotový zuby nebylo to nijak tragický
všechny hemelky byli moc hodný a stály
káča a gaston se ani nekroutili a drželi a holky pořídili i nějakou dokumentaci
http://charlys.rajce.idnes.cz/18._6._2013_Lazne_Bohdanec/
Ivčo,to jste polouspávali,co?Já jsem takhle nechávala dělat zuby jenom Abonně,protože to potřebovala,ale ostatní koně jsme vždycky dělali jen s tím rozvěrákem bez oblbnutí.
Já se vždycky hrozně bojím dopředu,jak to dopadne,
kolik bude mrtvejch u toho,
ale oni taky bejvaj hodný,
to mě takhle přejet tou rašplí po zubech,tak skáču metr vysoko.
misamarincova
napsal(a):
Je to 4letý slezský norik, po 2774 Navar z SM 3584 Sylva po 2296 Hubír-13. Bývalý můj miláček, prodala jsem ho loni do Německa k moři...
Tady je aktuální fotka mého nastávajícího
Ahá, takže staršího jsi prodala a koupila miminko????
Holky ten chlaďas je nádhernej, jenže já poslední dobu mam takovej pocit, že no. Máme u nás ustájeného koníka sportovního poníka. Jezdí se mi na něm strašně fajnově. Má 148 v kvh, já mam 159, vážim 45 kg. Jsem s jeho velikosti naprosto spokojená,je skvěle ovladatelný pro mě. Lépe se mi na něm jezdí jak na Evitě, Evča jak je velká, tak se s ní horší manipulace.
Tak jsem přemýšlela, že pro mojí potřebu by byl ideální, je mu 8 let, je příjemně temperamentní, jako Monďásek je asi. Jenže cena je 85 tis. a to doopravdy nemam. Zatim je u nás, než se najde kupec. Doopravdy mi šíleně sedne.
Takže asi si vydělám penízky a pořídim si do 5 let něco takového, na mé jak se říká tělo.
Evitka se strašně zklidnila, může se na ní svést i trochu pokročilý začátečník, což je super, tak občas beru kamarádku.
Chtěla jsem evitu připustit, ale už je pozdě.... asi
Evitka ho má strašně ráda.... a on jí taky. Normálně je ve stádě 5 koní, kde ho docela masakrujou. Tady má ženskou pro sebe.
jaruska
napsal(a):
Ivčo,to jste polouspávali,co?Já jsem takhle nechávala dělat zuby jenom Abonně,protože to potřebovala,ale ostatní koně jsme vždycky dělali jen s tím rozvěrákem bez oblbnutí.
Já se vždycky hrozně bojím dopředu,jak to dopadne,
kolik bude mrtvejch u toho,
ale oni taky bejvaj hodný,
to mě takhle přejet tou rašplí po zubech,tak skáču metr vysoko.
nepřispávali jsme je vůbec. nepotřebovali to
to je zas vody horko ráda nemám, ale tohle už mi taky leze na nervy
neplavete někdo? doufám že ne
Když se zuby jen upravují (zabrušují), není to třeba.
Přispávat je potřeba koníky s nějakým problémem nebo ty těžce manipulovatelné.
Bobovi tahali najednou 8 zubů (resp pozůstatků zubů) a hubu měl celou zahnísanou a dásně nateklé - to by bez přispání nedal ani Svatý...
To už byla spíše operace, než úprava. Taky to pan doktor dělal přes 2 hodiny - a to měl brusku i veškeré další nářadí elektrické. Tohle je asi nejdrsnější foto - už ke konci jeho práce...
Teď po 2 letech už není Bobovi upravovat co, takže všechno jádro meleme a namáčíme. Stoličky ještě má, ale už skoro nedorůstají, takže seno ještě rozmělní, ale brousit už není co.
werča
napsal(a):
Evitce tedka bylo 15 let, a hříbě měla první v 11 letech - kobylku, je po Lokaj smrček, je celá Evitka... najdu foto :D
Nevim, jestli jí dát ještě tedka na konci července, nebo až v březnu na jaře, je to lepší asi co?? nebo nevim, docela váhám a moc času neni.....
Lepší je připustit v létě, hříbě se pak narodí do tepla a může hned ven.
Holky, já sem moc omlouvám, že Vám vstupuju do diskuze, ale sleduju Vás už hodně dlouho, jen nepřispívám, protože sama koníka nevlastním, takže se můžu chlubit maximálně tak s kočkou a nebo z vyjížděk ze stájí, které sem tam navštívím
Každopádně, víte někdo, co se stalo s Usou? Je mi to šíleně moc líto, lucky posílám upřímnou soustrast a na dálku přání spoustu sil v takto těžkých dnech
Werčo,Elektra je nááádherná,boží zvíře,fakt.
No,letos už je na připouštění asi pozdě,teda pokud by Ti chytla hned teď,co jí připustíš,myslím třeba teď v nejbližších 14 dnech,max.1 měsíci,tak by to ještě šlo,jenže ta záruka tu není...
No zkusit to můžeš,máš hřebce naživo nebo inseminačně?
Jo a v 15 letech připouštět,poud je kobča v super kondici,rozhodně pozdě není,toho bych se rozhodně nebála.
Evita vypadá fantasticky,určitě,pokud se cítíš na výchovu mladého koníka,bych do toho šla.
Šoník se pase sám,to je pole,který jsme usušili,a teď toho už na něm na druhou seč moc nenaroste,aby se to dalo sušit,tak je tam Šoník,ti dva buřti né,ti to nepotřebujou.
elaphka
napsal(a):
Holky, já sem moc omlouvám, že Vám vstupuju do diskuze, ale sleduju Vás už hodně dlouho, jen nepřispívám, protože sama koníka nevlastním, takže se můžu chlubit maximálně tak s kočkou a nebo z vyjížděk ze stájí, které sem tam navštívím
Každopádně, víte někdo, co se stalo s Usou? Je mi to šíleně moc líto, lucky posílám upřímnou soustrast a na dálku přání spoustu sil v takto těžkých dnech
Elaphko,my víme,co se s Usinou stalo,
ale tak něják je nám těžký o tom psát,
je to něco strašnýho,co se rozhodně nemělo stát,
ale určitě Lucka,až na tom za nějáký čas bude psychicky alespoň o něco lépe
,napíše sama.
Každopádně jí určitě slova Tvé účasti alespoň trochu povzbudí v jejím hlubokém zármutku.
jaruska
napsal(a):
Elaphko,my víme,co se s Usinou stalo,
ale tak něják je nám těžký o tom psát,
je to něco strašnýho,co se rozhodně nemělo stát,
ale určitě Lucka,až na tom za nějáký čas bude psychicky alespoň o něco lépe
,napíše sama.
Každopádně jí určitě slova Tvé účasti alespoň trochu povzbudí v jejím hlubokém zármutku.
Dobře, děkuju moc za odpověď opravdu mě to moc mrzí, i když vlastně nikoho neznám osobně, tak mi je Usinky opravdu líto
Jináč, Barča jméno mé (pro případ, že bych se ještě někdy zapletla do diskuze)
klidně se zapoj
jaruško není tohle morušinej synek??? http://zvirata.bazos.cz/inzerat/25552239/PRODEJ-4-LETEHO-VALACHA.php
jsem byla včera na výletě hlavně koupit novej ohradníkovej zdroj. doufám že jsem vybrala dobře
http://bospor.rajce.idnes.cz/NVHZZT_Brno_27.6.2013/
elaphka
napsal(a):
Dobře, děkuju moc za odpověď opravdu mě to moc mrzí, i když vlastně nikoho neznám osobně, tak mi je Usinky opravdu líto
Jináč, Barča jméno mé (pro případ, že bych se ještě někdy zapletla do diskuze)
Barčo,já jsem taky Lucku ani Usinu nikdy neviděla osobně
,a i tak mi to,co se stalo,doslova vyrazilo dech a šokovalo mě to,je to neskutečný a hrozně nespravedlivý,že zrovna Usinu tohle potkalo,
byla to bojovnice za všech okolností,
vždyť když si vzpomenu,co všechno jí za života potkalo,vždycky to za obrovskýho nasazení Lucky zvládly obě společně....
Držela jsem vždycky všechno,co jsem měla,aby Usině zase bylo líp,tohle,co se stalo,nečekal určitě nikdo.....
No joo,Ivčo,je to Legišek,nevím,co se stalo,a ptát se nebudu,
oni tam pořád s těma koňma čachrujou,ona měla kobylu frísku,ale byla to silná muchařka,ona sice říkala,že je to srdeční záležitost,ale srdeční záležitost byla taky náhle na Bazoši na prodej,
no a kopili si nějákýho levnýho andalůzana hřebce,tak to tam asi nedělá dobrotu,ale říkám-nevím a ptát se nebudu.
Výstava pěkná,
to jsem zvědavá,jestli my taky letos vyrazíme někam.
Ale vono když nejsou zbytečný peníze,a ty fakt u nás jaksi nejsou něják nikdy,
tak kam by se člověk cpal,že joo?
Doma je taky hezky.
Barčo,a odkudpak jsi,
a copak to máš za koníka
,vypadá jako huculoid,
nebo se pletu?
Tady asi spadlo Jarče něco do ucha...
Takhle se Šoníkovi ve výběhu prohánějí zajíci,a Šoník,jak si jich všim,tak se chtěl honit s nima.
A takovouhle krásnou rodinku máme,zato ta druhá kachna seděla na vejcích 3 neděle a pak z nich slezla.
jaruska
napsal(a):
Barčo,a odkudpak jsi,
a copak to máš za koníka
,vypadá jako huculoid,
nebo se pletu?
Tady asi spadlo Jarče něco do ucha...
Jsem z Liberce jezdím tak nějak od 10ti let, asi se třemi ročními přestávkami. Vyzkoušela jsem několik jezdeckých stájí a klubů, bohužel mi to nikde nesedělo, co se přístupu ke koni (a jezdci) týče
všude to bylo jen o drilu, naučit jezdce co nejlépe, nejrychleji a nejsnadněji podmanit si koně
Proto jsem hledala stáj s jiným přístupem, nakonec jsem "skončila" na Větrné pláni (sice jsem tam byla jen dvakrát ), a je to tam úplně o něčem jiném. Teď mám konečně po matuře a přijímačkách na vš, a až konečně uzdravím ten šílený zánět nosohltanu, chci tam jezdit častěji
Koník z fotky je tamodsud, jestli si dobře vzpomínám, tak je to kříženec Freibergera (Švýcarské plemeno)
Jináč musím Ti, Jarčo, moc pochválit Šoníka je to opravdu krásný, a hlavně šikovný koník! Co tak koukám na ty parkurové fotky
Miluju velké odznaky na hlavě, a ta jeho lysina...
Ahoj kochačky
Vítám nováčka, nevadí, že nemáš svého koníka, Barčo, jen pojď klábosit...
Jaruško, ty máš ale šikovnou kačenku počítala jsem správně 18 kachňat?
Šoník se zajícem, to je nádhera
Dneska jsem zase byla drandit v lese a málem jsem šla domů pěšky Jely jsme se Sany takovou pěknou zarostlou cestičkou kolem rybníka a na přítoku byla kachna s kachňatama, ale je to tam hodně zarostlý, takže nebylo nic vidět a jak jsme je míjely, tak se nás lekli a vyrazili na vodu
no a já a Sany jsme se lekly taky
a protože jsme zrovna přecházely do cvalu, tak z toho byl takový podivný úhybný manévr se stopkou, že jsem se málem poroučela k zemi
Ale naštěstí se mi povedlo zůstat v sedle a tak jsme pokračovaly už bez karambolu dál, ale řehtala jsem se ještě doma, když jsem to vyprávěla manželovi
Nevím tedy, jestli si mě pamatujete. Dlouho jsem tu nebyla a konice mi zatím jedna vyrostla, druhá změnila jezdce a obě změnily bydliště. Mám na Vás dva dotazy. 1. Kdy se mají koni poprvé kontrolovat zuby- v kolika letech? 2. Do terénu jsou pro případ průs.. a útěku koně lepší dělené nebo nedělené otěže? Na Toos jsem měla dělené, ale ta byla naučená, že když je jedna na zemi, musí okamžitě zastavit. Ale nikdy jsem z ní nevystoupila, tak nevím, jestli by to fungovalo i při útěku. Díky za odpovědi.
Tali dnes dostala sůl a měla velkou radost.
Lepší jsou otěže dělené - budou koníkovi překážet, ale nemůže do nich zašlápnout nohu, jako do těch nedělených, když přepadnou dopředu.
Pokud je takové "vystoupení" více pravděpodobné, je ještě lepší mít k otěžím (na ohlávku připnutý) i vazák, ten je těžší a tlustší, většinou se omotá koníkovi kolem nohy, případně si na něj šlápne, a to ho zpomalí. Takto připnutý vazák se dá použít jako zpomalovadlo i při nevystoupení z koně, když se poleká a přestane dočasně spolupracovat s jezdcem, dá se na úprk - v případě, že není vhodný prostor nechat ho leknutí "vyběhat", vazák mezi nohama ho zpomalí.
Je ale zároveň nutné používat ohlávku, která se může roztrhnout = stájovku - ne provazovku. Kdyby si na vazák koník šlápl ve větší rychlosti, tak aby praskla ohlávka nebo karabina, aby si koník nezpůsobil žádné zranění.
Nezničitelné ohlávky, uzdečky i vazáky podle mě na koně nepatří. Mám ráda věci kvalitní, to ano a očekávám, že běžné použití i mírné cukání a zlobení vydrží dlouho, ale pokud vazák nebo uždění nepraskne, třeba když uvázaný kůň upadne a zůstane viset, je to podle nebezpečné, radši koupím novou, než zažít takový adrenalin...
Nám se to u Jiskry, která byla plašan a útěkář, osvědčilo.
Jakmile se totiž vazák dostane mezi nohy, začne koni překážet - odvede pozornost, kůň musí z bezhlavého úprku přepnout do klasického vnímání a nějak ten problém vyřešit.
Je to jak rozvázané tkaničky - člověka štvou, až se zastaví a zaváže si je.
Teď už ten problém nemá - za ty roky se zklidnila, už je přiježděná a na terén a jeho "záludnosti" si zvykla.
Klepnu to i zde mezi vás:
Nabízím k prodeji hnědou koženou uzdečku ve velikosti full zn. Horze model Constance.
Kožená podložená uzdečku s kombinovaným nánosníkem a prošíváním, včetně plátěných otěži s koženými zápinkami v barvě uzdečky. Otěže jsme nepoužívala vůbec, měla jsem dělené.
Uzdečka byla použita pouze 3x na vyjížďku - čistá, bez škrábanců, bez rzi. vzhledově jako nová: dírky nevytahané, kůže nevybledlá.
Důvodem prodeje je už trvalá nepojízdnost Boba, pro kterého jsem ji v zimě koupila - Jiskra a Jitřenka jsou velikosti cob - jinak jsem s ní byla spokojená.
Uzdečku prodávám za 800 Kč. Koupená byla v Dance and Jump, aktuálně tam nová stojí 1120 Kč, v té zimě stála 1200.
bospor
napsal(a):
trvale nepojízdný?? je mu něco novýho nebo jen prostě jen věk?
Ne věk, respektive věku odpovídající zdravotní stav.
Není mu nic (nic akutního), ale zároveň je mu tak trochu vše...
Už to není na ježdění, s holkama si občas v ohradě zakluše, sem tam i výběh přecválá, ale vyjížďka, byť bez jezdce na zádech, už je na něj příliš náročná. I krokovka.
Má slabší srdíčko, mírně povolené zadní kyčle ("vychechlané"), už nenasvaluje, naopak svaly postupně mírně ochabují a přišel o poslední přední zoubky.
Zhoršuje se termoregulace, sluch, ...
Je třeba nepřipravovat ho o energii, kterou se nerozhodne vydat sám od sebe - protože ji do sebe jen těžko dostane.
Pořád zvládá seno i pastvu, protože stoličky má, vlákna podrtí, ale trvá mu to o dost déle, než když ještě přední zuby měl. Naučil se trhat trávu a podávat si seno pyskama i bez zubů.
Zvýšení dávky jádra už by u něj bylo kontraproduktivní, rozhodilo by mu to zažívání. Jádra dostává maximální pro něj zdravou dávku.
Tak je z něj full-time důchodce, který si pohyb ordinuje už jen sám.
V bdělosti ho udržují Jiskra s Jitřenkou, které jako správné ženské, pořád něco potřebují řešit , a masáže+vodění na snídaní a večeři.
elaphka
napsal(a):
Jsem z Liberce jezdím tak nějak od 10ti let, asi se třemi ročními přestávkami. Vyzkoušela jsem několik jezdeckých stájí a klubů, bohužel mi to nikde nesedělo, co se přístupu ke koni (a jezdci) týče
všude to bylo jen o drilu, naučit jezdce co nejlépe, nejrychleji a nejsnadněji podmanit si koně
Proto jsem hledala stáj s jiným přístupem, nakonec jsem "skončila" na Větrné pláni (sice jsem tam byla jen dvakrát ), a je to tam úplně o něčem jiném. Teď mám konečně po matuře a přijímačkách na vš, a až konečně uzdravím ten šílený zánět nosohltanu, chci tam jezdit častěji
Koník z fotky je tamodsud, jestli si dobře vzpomínám, tak je to kříženec Freibergera (Švýcarské plemeno)
Jináč musím Ti, Jarčo, moc pochválit Šoníka je to opravdu krásný, a hlavně šikovný koník! Co tak koukám na ty parkurové fotky
Miluju velké odznaky na hlavě, a ta jeho lysina...
Jéé,Barčo,Tys z mého města rodného,
bohužel to město vůbec neznám,
neb jsem si tam moc nepobyla.
Moc děkuju za Šoníka,no jo,je to náš šikulka,akorát nevíme,jak se bude chovat na prvnícxh závodech,když tam bude hudba,to víš,bejvalej dostihák,
tak aby si nemyslel,že se jedou dostihy a nebyla Jarča furt neplánovaně někde v luftě,
ale tajně doufáme,že se bude chovat cudně,maximáálně naznačí,že by jako byl třeba veselej,že by jako ožil,ale nemuselo by to bejt něják nic extra divokýho,noo,ještě jsou závody daleko před náma,tak je ještě brzo.
Janí,tos hezky useděla,jsi šikovná,to já vím,jak se koně dokážou leknout kachen,
já jednou,to bylo ještě zkraje,kdy jsem měla Moruš,tak taky jsem mááálem vyfárala ze sedla
kvůli kachně,která vzlítla zpod břehu,vůbec jsme jí tam nečekaly a to byl odšťuch,teda,
ale dneska už Moruš sebou maximálně škubne,jako že se lekla,ale už nedělá ty histerický manévry,jako tenkrát.
Já mám taky nejradši dělený otěže,s těma spojenejma bych si připadala,že jedu anglii.
Holky,já Vám musím napsat,co se mi v sobotu stalo,mohla jsem bejt skoro mrtvá
,při nejlepší vůli bych byla dobitá jak blááázen....
Přijeli jsme v sobotu na trénink,vyložíme vždycky oba koně,Monďáska a Šoníka,nejprve Monďáska a pak Šoníka,a jelikož jsou oba opravdu moc hodní,tak já si sednu na ten blatník toho přívěsu,jak jsem tůdle dávala fotku,že tam jezdí ten bič,no a držím každýho koně z jedný strany na vodítku a oni stojej a čekaj,až je Jára nasedlá.No,nejdřív sedlala Šoníka,kterej byl po mojí levý ruce,a on jak už byl nasedlanej a naužděnej,tak začal pospávat.Muselo se mu povést,že usnul opravdu tvrdě,.já jsem na něj i koukala,že má zavřený oči a klimbá,ale netušila jsem,že tedy opravdu usnul zřejmě nějákým mikrospánkem,a jelikož ho nikdo nedržel,tak jsem šáhla po těch otěžích,protože jsem si říkala,že až by se při tom polospánku mohl jakoby podklesnout a mohl by uadnou.No,jenže jsem nevěděla,že on fakt chrápe natvrdo,a jak jsem se těch otěží dotkla,tak Šoník se lek a normálně se postavil na zadní takovou prudkostí,že to bylo fakt hrozný,pak se chudák sám divil,co se stalo,byl z toho docela vykulenej.Normálně mi ty jeho kopyta zasvištěly skoro nad hlavou a kdyby mě bejval zachytil,tak už jsem tu dneska nebyla a nebo bych měla hoodně velký problémy,nejhorší by bylo,že by to pak viděla Jaruška i Olda,kteří v tu dobu asistovali u Monďáska....No fakt jsem si pak nadávala,jakej jsem vůl starej a blbej,
člověk je u koní tolik let a občas udělá takovou kravinu,že by si nejradši nafackoval.
Markét,já si Tě pamatuju.
Zuby je dobrý dle našeho veterináře začít kontrolovat zhruba tak od těch dvou let,páč je začínají měnit a můžou se jim tam objevovat ostrý hrany,zkrátka pokud tam máš třeba veta na očkování,tak určitě bych mu řekla,ať se podívá kobylce do huby,to jí neublíží a on zjistí,v jakým stavu vypadaný zuby jsou a jak je potřeba přibrousit,nebo jestli to ještě počká.
Jojo,Janí,počítala jsi úúplně přesně,18 kachňátek tam je.
jaruska
napsal(a):
Holky,já Vám musím napsat,co se mi v sobotu stalo,mohla jsem bejt skoro mrtvá
,při nejlepší vůli bych byla dobitá jak blááázen....
Přijeli jsme v sobotu na trénink,vyložíme vždycky oba koně,Monďáska a Šoníka,nejprve Monďáska a pak Šoníka,a jelikož jsou oba opravdu moc hodní,tak já si sednu na ten blatník toho přívěsu,jak jsem tůdle dávala fotku,že tam jezdí ten bič,no a držím každýho koně z jedný strany na vodítku a oni stojej a čekaj,až je Jára nasedlá.No,nejdřív sedlala Šoníka,kterej byl po mojí levý ruce,a on jak už byl nasedlanej a naužděnej,tak začal pospávat.Muselo se mu povést,že usnul opravdu tvrdě,.já jsem na něj i koukala,že má zavřený oči a klimbá,ale netušila jsem,že tedy opravdu usnul zřejmě nějákým mikrospánkem,a jelikož ho nikdo nedržel,tak jsem šáhla po těch otěžích,protože jsem si říkala,že až by se při tom polospánku mohl jakoby podklesnout a mohl by uadnou.No,jenže jsem nevěděla,že on fakt chrápe natvrdo,a jak jsem se těch otěží dotkla,tak Šoník se lek a normálně se postavil na zadní takovou prudkostí,že to bylo fakt hrozný,pak se chudák sám divil,co se stalo,byl z toho docela vykulenej.Normálně mi ty jeho kopyta zasvištěly skoro nad hlavou a kdyby mě bejval zachytil,tak už jsem tu dneska nebyla a nebo bych měla hoodně velký problémy,nejhorší by bylo,že by to pak viděla Jaruška i Olda,kteří v tu dobu asistovali u Monďáska....No fakt jsem si pak nadávala,jakej jsem vůl starej a blbej,
člověk je u koní tolik let a občas udělá takovou kravinu,že by si nejradši nafackoval.
no teda!!! to jsi měla kliku
naštěstí
a nic si nevyčítej. nikdo nemohl tušit, že takhle natvrdo usne a že pak takhle divoce zareaguje
No,to byla klika jak vrata,
ale vyčítám si to,protože přece jenom jsem nepředvídala,že by mohl takhle zareagovat,přitom já předvídám vždycky až moc,ale tohle mi něják vynechalo nebo co...
lucky
napsal(a):
Pro mne byl první letní den peklo na zemi..... nemám sílu dál psát....
Zdravím všechny a také se připojuji k hluboké lítosti všech nad smrtí krásné bílé kobylky Usinky. Sama mám jen slepice a kachny, takže si vás tady jen s radostí čtu, a nepíšu sem, protože nemám o čem.
Vím, že smrt milovaného zvířete strašně bolí, zvlášť když si člověk něco vyčítá. Sama jsem brečela i nad kachnou, kterou mi něco zakouslo, protože jsem přehlédla, že nešla večer do kachníku
Nebyla Usa přece jenom těhotná?( Je mi jí líto a snad ještě víc majitelky - vím, že jste měla svou kobylku strašně ráda, tak s láskou opečovávaný koníček snad ani není. Snad je Vám už líp - moc Vám to přeji!