Zdravím, mám koníka co mu stále jakoby tečou slzy, ne moc ale prostě jakoby má permanentně těsně pod okem slzy. Mám to nějak řešit? Příjde mi to divné, má to občas i v zimě. V létě má masku, ale tu si během dne sundá a já nemám čas stát stále při ohradě abych ji běžela zas natáhnout po vyválení. Ostatní koně si masky nesundají ani při urputném válení, ale ten můj vždycky.
Ohlávky koním v ohradě jsou nařízeny sundavat z bezpečnostních důvodů. Jsem v ustájení a tak to musím respektovat. Abych pravdu řekla, tak bych asi ani dobrovolně nenechala celý den ohlávku koni na hlavě. Ale nevím prostě si jí vždycky sundá, jsou tu 4koně co mají tu stejnou masku co já a ty si jí prostě nesundají, tak já nevím. At to utáhnu jakkoliv vždycky jí sundá. A když jsem byla jinde a občas někdo ohlávku nechal, tak tu si sundal taky. Ale o to tu tolik nejde, spíš mě zajímá to, že mu tečou trochu slzy. Není to takové to rozkousané od much ale prostě fakt vyloženě slzyčky
Tak to prostě není maska jako maska a možná seženeš nějakou co nesundá.
Popřípadě prostě regulérně "přešít" - vykašlat se na sucháč a vzít to jehlou - náročnější, ale pokud to bude účinné tak proč ne, zkusit se dá všechno.
Jinak co se týče ustájení, to by snad mělo být vhodné se dohodnout individuálně, když to není rozmar nýbrž nutnost ta maska a prostě padá.
Jinak ta od waldhausenu je proti UV, nebo jen proti mouchám? Já zrovna přemýšlím o koupi nové pro kobylku, co jí má taky furt kvůli očím, ale té jsou ty co neodráží uv k ničemu.
Slzet může kůň z čehokoli, na to odpoví dobře jen vet, na spousta problémů jsou schopni odpovědět i telefonicky a ani nemusí přijet.
nie,proti UV neni,aspon teda vyrobca o tom nic nepise,myslim ze by sa tym urcite pochvalil....tiez je to kobyla co slzi celorocne,neocakavam ze jej to prestane,ale aspon ju ten hmyz nebude otravovat.....cez vikend sa za nou dostanem,tak mozem potom napisat jak to vypada:)....slzi uz niekolko rokov vkuse a majitelka to neriesi,ale rozhodne by mi nevadilo keby jej to zazracne zmizlo:D
helčam
napsal(a):
Tak to prostě není maska jako maska a možná seženeš nějakou co nesundá.
Popřípadě prostě regulérně "přešít" - vykašlat se na sucháč a vzít to jehlou - náročnější, ale pokud to bude účinné tak proč ne, zkusit se dá všechno.
Jinak co se týče ustájení, to by snad mělo být vhodné se dohodnout individuálně, když to není rozmar nýbrž nutnost ta maska a prostě padá.
Jinak ta od waldhausenu je proti UV, nebo jen proti mouchám? Já zrovna přemýšlím o koupi nové pro kobylku, co jí má taky furt kvůli očím, ale té jsou ty co neodráží uv k ničemu.
Slzet může kůň z čehokoli, na to odpoví dobře jen vet, na spousta problémů jsou schopni odpovědět i telefonicky a ani nemusí přijet.
To už jsem zkoušela taky přešít ale stejně to sundá. Nevím on tak komíhá hlavou o zem jak si ji při válení drbe až ji sundá. Sucháč drží dobře, nikdy si jí nerozepne, ale prostě ji regulerně přetáhne (nějak) bez sebemenšího poškození či rozepnutí. Nechápu to, asi se ostatní koně tak urputně neválí. Bohužel ani v ustájení s tím nikdo nic neudělá, paní chodí taky do práce a doma není kdo by to běžel nasadit. Nejhorší je, že když přijedu a nasadím, že se v průběhu hodiny znovu vyválí a maska je zas dole, to fakt můžu běhat furt nasazovat. Jinak masky v těch slzách nic nemění, jen jde o ty mouchy. Slzí v masce i bez ni. Není to nic hrozného a veta jsem se ptala už několikrát a ten mi řekl, že problém nevidí, že mu to příjde zcela normální. Že prý to moc řeším, jako když přijede jinam do stáje a hned se lidi ptají že jednomu koni občas ukápne z nosu kapka... že to je taky běžný. A když byla jiná vetka, tak mi řekla, že jí to příjde taky normální. Tak já nevím, možná jsem fakt jen přecitlivělá ale když kouknu na jiný koně, tak mají prostě normálně ospalky a ne žádné slzy, někdy ta slza i ukápne. Tak já nevím, je mi zas blbý veta nutit k nějakým rozborům když sám neuzná za vhodný že je to nutný aby mi pak neřekl ať si rovnou léčím sama když ho chci poučovat co má dělat... znáte to. Ale svému vetovi věřím, koně mi už jednou zachránil a kdykoliv bylo cokoliv třeba tak všechno vždycky vyléčil. Ne jak ty dnešní nový mladý veterináři co se pomalu ani v diagnoze netrefí a léčí formou pokus omyl.
My to máme na kobylku kvůli měsíční slepotě, takže tam je to uv nutné. A ta si to tedy nikdy nesundává - může to mít i bez ohlávky.
Já tedy nevím, ale kdyby mi koník slzel a to pravidelně - tedy ne jen občas, ale pořád, taky bych to řešila, to není jako když koni ukápne z nosu.
Rozhodně pokud vám nechtějí dovolit dát koni ohlávku, když to není váš rozmar, asi bych to řešila - vy mu tu ohlávku chcete dát, aby mu držela masku, tu má ze zdravotních důvodů - citlivějších očí. Nevím, mě to příjde trochu postavené na hlavu aby vám to nedovolili. Je jasné, že nikdo vám tam nebude co hodinu běhat to nasazovat, to po nich ani nikdo nemůže chtít. Ale tedy nechápu, čím argumentují, když vám nechtějí ohlávku povolit . Tím, že by to chtěl pak každý, nebo že to u nich se prostě tak dělá? - je to ze zdravotních důvodů a tečka, vysvětlení pro rejpaly i přesvědčení proč jí povolit - pro rozumného ustajovatele podle mě naprosto jasná věc.
Škoda, že osobně neporadím, neboť jsem se s tím nikdy nesetkala osobně. Ale tedy vysvětlení, že je to běžné by mi nestačilo, není to proces, který by byl fiziologicky normální, pokud je to jen reakce na mouchy a při nošení masky se zmírní, tak pak by příčina byla jasná. Ale pokud to mouchy jen posilují a příčina jasná není, no nevím, zaleží jak se u toho koník chová, třeba je to opravdu jen málo a nic to není, ale stejně tak to může být alergie, přecitlivělost, cokoli.
Možná by nebylo od věci tu UV masku vyskoušet - třeba v tom může mít vliv i sluníčko.
Nevím kde jinde ji prodávají než na www.hidalgo-shop.cz , mají sice jen s očima - což je podle mě hrozné, ale tak koni to nijak nevadí, takže jí taky máme. I když kobylka vypadá s těma očima jak jouda, ale hlavní je, že to funguje.
Ale to stejně bude k ničemu, když si jí koník bude pořád sundavat, takhle totiž nelze zjistit co je opravdovou příčinou, když nemůžete zamezit ani mouchám, ani slunci :( achjo, ty problémy s ustájením...ještě že u nás je vše v cajku
helčam
napsal(a):
My to máme na kobylku kvůli měsíční slepotě, takže tam je to uv nutné. A ta si to tedy nikdy nesundává - může to mít i bez ohlávky.
Já tedy nevím, ale kdyby mi koník slzel a to pravidelně - tedy ne jen občas, ale pořád, taky bych to řešila, to není jako když koni ukápne z nosu.
Rozhodně pokud vám nechtějí dovolit dát koni ohlávku, když to není váš rozmar, asi bych to řešila - vy mu tu ohlávku chcete dát, aby mu držela masku, tu má ze zdravotních důvodů - citlivějších očí. Nevím, mě to příjde trochu postavené na hlavu aby vám to nedovolili. Je jasné, že nikdo vám tam nebude co hodinu běhat to nasazovat, to po nich ani nikdo nemůže chtít. Ale tedy nechápu, čím argumentují, když vám nechtějí ohlávku povolit . Tím, že by to chtěl pak každý, nebo že to u nich se prostě tak dělá? - je to ze zdravotních důvodů a tečka, vysvětlení pro rejpaly i přesvědčení proč jí povolit - pro rozumného ustajovatele podle mě naprosto jasná věc.
Škoda, že osobně neporadím, neboť jsem se s tím nikdy nesetkala osobně. Ale tedy vysvětlení, že je to běžné by mi nestačilo, není to proces, který by byl fiziologicky normální, pokud je to jen reakce na mouchy a při nošení masky se zmírní, tak pak by příčina byla jasná. Ale pokud to mouchy jen posilují a příčina jasná není, no nevím, zaleží jak se u toho koník chová, třeba je to opravdu jen málo a nic to není, ale stejně tak to může být alergie, přecitlivělost, cokoli.
Možná by nebylo od věci tu UV masku vyskoušet - třeba v tom může mít vliv i sluníčko.
Nevím kde jinde ji prodávají než na www.hidalgo-shop.cz , mají sice jen s očima - což je podle mě hrozné, ale tak koni to nijak nevadí, takže jí taky máme. I když kobylka vypadá s těma očima jak jouda, ale hlavní je, že to funguje.
Ale to stejně bude k ničemu, když si jí koník bude pořád sundavat, takhle totiž nelze zjistit co je opravdovou příčinou, když nemůžete zamezit ani mouchám, ani slunci :( achjo, ty problémy s ustájením...ještě že u nás je vše v cajku
No já nevím, nenechávají se z bezpečnostních důvodů. Ve výběhu jsou i keře a stromy, kam občas koně vlezou pro podrbání. A jednou se prý stalo, že se kůň zahákl o větev a málem se tam umlátil a pak měla ustajovatelka problém s majitelem koně. Tak je zákaz. Ale o ono to na tom stejně nic nemění, zkoušela jsem koníka nechat v jízdárně ještě s druhým koněm abych to ozkoušela s tou ohlávkou a stejnak to slíkne i s ohlávkou i když jí měl utaženou docela na těsno. Nevím jak je to možný, že si prostě z hlavy všechno sundá. Akorát když měl kvuli zranění loni deku tedy jen ten krční díl, která se vázala k ohlávce tak jedině tak si ohlávku nesundal ale masku stejně ano No já bych to taky chtěla řešit, proto se taky ptám tady. Jestli měl už někdo takovou zkušenost a co pomohlo. Než zavolám třetího veta, tak abych nevypadala fakt jako blázen, když dva nezávisle na sobě řekli, že problém nevidí. Jinak mouchy to ani nijak extra nezhorší, ono je to furt tak nějak na stejno. Jen tu masku má prostě fakt aby mouchy neotravovaly jinak hází hlavou jak blbej, ale asi je to prašť jak uhoď když ráno masku má a za hodinu už zas ne a pak je bez ní do doby než někdo příjde a znova jí nasadí a než jí zas sundá. Já to nechápu, že jiný koně to nesundavaj, příjde mi jak když z toho má srandu. S uv jsem už měla taky myslím od Bucas byla docela drahá stála kolem 700 a po dvou měsících ji zničil. Protože nejenže jí pri válení sundá ale pak jí ještě pošlape
, tak ted má takovou bílou výrobce nevím, byla už poslední v jezdeckých potřebách stála asi 400 a zatím drží už čtvrt roku.
ruměnka
napsal(a):
Taky nám teklo z očí, dostali jsme mastičku, mazali jsme a teď je to v pořádku. :)
A jakou mastičku jste dostali? Já jsem zkoušela kapičky a framykoinovou mast určenou přímo do očí kterou jsem dostala sama na zánět, ale nic se nezměnilo. Vykapávalo se mu 2-3x denně asi týden deset dnů, a mastičku jsem pak zkoušela si 4dny na noc a taky nic. Koníka mám už 3roky a má to hned od začátku co jsem ho koupila. Předpokládám, že to měl i u bývalé majitelky. Ale ze začátku mě to nijak nezarazilo, hlavně jsem si říkala to má od much normálka. Ale za tu dobu co ho mám mi to postupně jako normálka úplně nepříjde když mu kápne vyloženě slzyčka. Nemá to rozteklý pod oko až bůh ví kam. Má to asi 0,5cm pod okem kapku jakoby permanentně na obou očích. Když kouknu na koně který to má od much, tak mu vyloženě jakoby teče to je úplně rozdílné. Nebo když sundám masku jinýmu tak má jen ospalky. Ale ten můj má slzy.