Ahoj,
ráda bych se pozeptala, zda někdo vlastníte, máte zkušenosti etc. s jinými (než běžnými) druhy sedel.
Mám tím namysli jiná sedla, než běžně u nás prodávaná a využívaná, a nemyslím speciálně upravovaná, ale zcela jiná. Tedy žádná anglická ani westernová, turistické nebo endurančí mixy etc.
Ale např. nějaké španělské, pastevecké, různá historická (ale dodnes ježděná) etc.
Prostě u nás běžně nepoužívaná sedla :) co moc nejsou známá :)
Otázka není konrétní, jen mě taková sedla prostě zajímají, tak se kolem nich ráda dozvím jakékoli info :)
Já např. teď jezdím na sedle arabském :) a jsem s ním neuvěřitelně spokojena :), lépe se mi nesedělo snad v žádném jiném :) (přikládám i fotku :), není zrovna ideální - dané kobylce to sedlo nesedí, vím, jen jsme ho zkoušely, ale lepší fotku sedla nemám :) )
Děkuji za jakékoli infa, postřehy, fotky :)
Uživatel s deaktivovaným účtem

Já vlastním staré vojenské sedlo (vojenská bok) . Jezdím na něm už 15 let. Je to nejlepší sedlo jak pro koně , jelikož pasuje každému ( dle šířky komory 1-5) , výborně rozprostírá váhu jezdce a neotlačí koně. Je sice tvrdší, ale vyřešila jsem to beránkem na posedlí. Je to stará poctivá práce, na sedle je vše původní (jen vyměněny dotahovací řemeny k podbřišníku). Nedám na něj dopustit
Já mám zkušenost také s vojenským, a to americkým vojenským sedlem MC lean. Prý sedí většině koní, já ho měla na lehké drobnější kobylce a sedělo perfektně, na poničku je moc dlouhé (je fakt malá), a nevím jak moc by sedělo jiným koním. Každopádně také tvrdší posezení, ale rozhodně pro mě pohodlnější, než anglie. A to i na dlouhé vyjížďky. Mám ho schované na půdě a až pod něj bude zase jednou koník, tak se v něm ráda svezu Fotku bohužel na koni nemám, ale na netu jich je kdyžtak spousta
Jéjé, bok jsme taky mívaly, když jsem jako malá jezdila u tety - pamatuji se, že tenkrát se mi na něm nesedělo dobře. Před dvěma lety, jsem na nějakém zas seděla a fajn :)
Mc lean má majitel taky jeden, teď ho má taky někde odnesenej "na půdě". Já právě zas různě četla názory, že na široké koně nejde, že je na hubené etc. Což mi příjde trošku jako hloupost, neboť američtí pracovní koně jsou právě spíš malý udělaní, nebo jesi je z doby, co ještě vyšlechtění nebyly a jezdilo se na přitáhlejch evropanech, kdo ví.
Jinak koukám, že ten bok má ližiny?, já už si moc nepamatuji, jak to naše mívalo, ale právě to teď řeším u toho arabského, má také ližiny a tak je lepší pod něj mít westernovou dečku - narozdíl od anglických, jež mají polštáře tam není žádné polstrování. Takže jí musím kupovat a nejsou zrovna levné :(
Mám sedlo mexické a je super v případě potřeby poslouží hruška jako stoleček