Práce s koněm bez udidla

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
1.8.2013 23:26
kristynak

XXX.XXX.28.16

Zajímá mě vše okolo bezudidlového uzdění :)
Vaše zkušenosti, názory, rady, cokoliv.
Děkuji! :)

2.8.2013 09:37
didi

XXX.XXX.66.122

Hlavní a nejdůležitější poznatek, který jsem si z používaní odnesla je, že bezudidlová výstroj musí koni sedět ještě precizněji, než udidlo - jinak je ovládání koně nepřesné, matoucí a extrémních případech až nebezpečné, protože muže dojít k jeho zranění.

Používala jsem konkrétně sidepull a koni byl velký - nedobře dotažený - koník byl velmi hodný a ochotný, takže mi to půlroku nedocházelo a nevadilo - veškeré nepřesnosti (nedorozumění) jsem brala jako daň za odstranění udidla - kůň ve skutečnosti nemohl pochopit, co se po něm chce, protože se mu nánosník mírně přetáčel či k němu tlak ani nedošel.

2.8.2013 11:34
portsaid

XXX.XXX.198.17

Delší dobu jsem se také zaobírala touto myšlenkou, protože jezdím anglii tak třeba sidepul mi pro mé i skokové byť rekreačně hobby nepřišel moc vhodný, provazová ohlávka také ne, navíc když vidím jak někdo za ní rve koně, na hlavě má pak kůň vydřený od ní pruh, tak to mi dvakrát jemné určo nepřijde, u bezudidlové uzdečky mi vadilo to jakoby stahování pod hlavou a tak jsem si vyrobila cosi sama a u celkem problémové klisny, která byla velmi jemná na hubu, často házela hlavou se chování zmněnilo a je naprosto super a chodí v klidu, nehází hlavou a je moc spokojená jezdím ji takto půl roku, skáčeme,cváláme a to je napůl plňaska a opravdu chodivá. V podstatě jsem zachovala klasický tvar angl. uzdečky, jen u známého sedláře jsem si nechala vyrobit spešl nánosník a to širší než-li obvyklé jak nahoře tak i dole a vyměkčený a po stranách s kroužky pro otěže a lícnice, nutno dodat, že aspoň podle mého názoru a zkušenností je nutné mít koně zvyklého na ježdění holení a sedem, váhou, což někteří prominou, ale rádoby rekre jezdci dost často neví o čem je řeč, takže bezudidlové ježdění bych zkoušela pokud takto je zvyklý kůň fungovat tedy na váhu a holeně, sed. Mám 4 koně z toho dva jezdím na této uzdečce, ale svou chlaďasku, která je je trošku tančík a má fakt páru mám hold na udidle a občas na krokovku bez sedla ji beru na parelce, ale to jen fakt na prochajdu a ráchání do potoka. Také by mně zajímalo jak ostatní jezdíte bez udidlově na a zda vůbec na chlaďasovi co je fakt chodivý??

22.8.2013 22:25
helčam

XXX.XXX.232.142

Ufff takže.
1)bezudidlové uzdění může plně nahradit udidlo, ale člověk musí pochopit jak funguje, správně ho používat a správně ho nasadit a taky zvolit vhodný a (hlavně!) přesný typ
2)chceme jezdit bez udidla, musíme vybrat na čem, takže ve zkratce, co bude zajímat víc klidně se doptej
parelka - nevhodná - působí nahoru a nepůsobí přesně, není k ježdění dělaná, když už na parelce, tak otěže zapnuté dole k spodnímu uzlu, žádné komerční verze s kroužky na stranách.
BB (bitless bridle dr. cooka) - nevhodná - křížové působení - zmatečné, stahuje koně pod hlavou, omezuje, nedochází k okamžitému uvolnění
hackamore - ať už mechanické nebo natural (bosal) mají naprosto stejné působení, jen bosal musí být opravdu kvalitně vyroben a přesně napasován, mechanické hackamore se jednodušeji pasuje - velice přesné a léty prověřené uzdění, u nás bohužel ne moc známé a často haněné jezdci co s ním nemají žádné zkušenosti, jen si někde přečetli, že je ostré a donucovací - hloupost. Při správném nasazení a správném používání nemůže udělat žádnou škodu (v opačném případě ano, ale to dokáže každé jiné špatně nandané či silou používané uzdění)
side-pull - velice záleží na provedení - biothene a kůže prakticky k ničemu - je to nepřesné, jako stájovka, člověk musí tahat aby koni něco zdělil, neumožňuje jemnou práci - pokud sidepull tak s rawhide, nebo provazem na nánosníku.
Bez udidla jezdím tak 3 roky, z toho cca rok a půl na hackamore.
Bez udidla jsem jela na několika koních, různých plemen - od vychytralých huculů po temperamentní koně vysoko v krvi, nebo svéhlavé haflingy.

23.8.2013 11:47
daya

XXX.XXX.220.10

Holky - nejsem sice zadavatelka ale konečně diskuse, kde se člověk něco rozumného dozví. Děkuju smajlík

27.8.2013 21:32
hankaladyb

XXX.XXX.237.105

helčam napsal(a):
Ufff takže.
1)bezudidlové uzdění může plně nahradit udidlo, ale člověk musí pochopit jak funguje, správně ho používat a správně ho nasadit a taky zvolit vhodný a (hlavně!) přesný typ
2)chceme jezdit bez udidla, musíme vybrat na čem, takže ve zkratce, co bude zajímat víc klidně se doptej
parelka - nevhodná - působí nahoru a nepůsobí přesně, není k ježdění dělaná, když už na parelce, tak otěže zapnuté dole k spodnímu uzlu, žádné komerční verze s kroužky na stranách.
BB (bitless bridle dr. cooka) - nevhodná - křížové působení - zmatečné, stahuje koně pod hlavou, omezuje, nedochází k okamžitému uvolnění
hackamore - ať už mechanické nebo natural (bosal) mají naprosto stejné působení, jen bosal musí být opravdu kvalitně vyroben a přesně napasován, mechanické hackamore se jednodušeji pasuje - velice přesné a léty prověřené uzdění, u nás bohužel ne moc známé a často haněné jezdci co s ním nemají žádné zkušenosti, jen si někde přečetli, že je ostré a donucovací - hloupost. Při správném nasazení a správném používání nemůže udělat žádnou škodu (v opačném případě ano, ale to dokáže každé jiné špatně nandané či silou používané uzdění)
side-pull - velice záleží na provedení - biothene a kůže prakticky k ničemu - je to nepřesné, jako stájovka, člověk musí tahat aby koni něco zdělil, neumožňuje jemnou práci - pokud sidepull tak s rawhide, nebo provazem na nánosníku.
Bez udidla jezdím tak 3 roky, z toho cca rok a půl na hackamore.
Bez udidla jsem jela na několika koních, různých plemen - od vychytralých huculů po temperamentní koně vysoko v krvi, nebo svéhlavé haflingy.

nechci rýpat, ale jezdím na stájovce i na nevhodné jezdecké uzdečce s kroužky a nevím co je na čem nepřesné.... jezdím bez udidla o poznání déle, než vy a vždy se mi vyplatilo přijezdit si koně sedem, jezdím se zahozenýma otěžema. Hackamore opravdu neschvaluji, jak už zde píšete i vy, nezkušený člověk tím může koni dost ublížit.

9.9.2013 21:03
helčam

XXX.XXX.247.169

Samozřejmě pokud má jezdec koně dokonale přeježděného sedem, pak může jezdit na koni na čemkoli.
Taky jsem brávala na některé koně stájovku, nebo parelku.
S nepřesností je to stejné, jako s prácí na stájovce, nebo prací na parelce, taky se dá na stájovce pracovat, ale není tak přesná jako parelka (teď myslím při práci ze země a uvádím jen jako příklad).
Nevidím důvod proč psát "hackamore neschvaluji" - je to jako říct, že někdo neschvaluje udidlo, neboť hackamore (bosal, mechanické hackamore - působí stejně tak není důležité aktuálně slovíčkařit) je stejně jako udidlo léty ověřené uzdění...
Jinak samozřejmě jsou lidé, co si jeho působení nikdy zcela nepřipustí a člověk jim prostě nevysvětlí, že to že je ostré ho dělá pomůckou umožňující dávat jemnější signály.

9.9.2013 21:05
helčam

XXX.XXX.247.169

Jinak samozřejmě napsala jsem to hodně obecně. Narazím na to vždy, když napíšu že parelka je na ježdění nevhodná, že se ozve někdo, kdo na ní v pohodě jezdí.
Nevhodná je, protože prostě působí nahoru a na ježdění není primárně dělaná, i dobře utažená nepůsobí ideálně - to ovšem neznamená, že je špatná a že se na ní jezdit nedá.

10.9.2013 10:19
portsaid

XXX.XXX.198.17

helčam napsal(a):
Jinak samozřejmě napsala jsem to hodně obecně. Narazím na to vždy, když napíšu že parelka je na ježdění nevhodná, že se ozve někdo, kdo na ní v pohodě jezdí.
Nevhodná je, protože prostě působí nahoru a na ježdění není primárně dělaná, i dobře utažená nepůsobí ideálně - to ovšem neznamená, že je špatná a že se na ní jezdit nedá.

Naprosto souhlasím s tím co píšete o parelce, jezdí na ni mnoho lidí, ale já také zastávám názor, že na jezdění není vhodná, já ji semotamo použiju na couračku a ráchání do vody, kdy vím, že třeba slezu, koně i vedu apod, ale na ježdění na jízdárně či skákání mi opravdu vhodná nepřijde. Navíc né každý ji správně utáhne a posunuje se na nose a ty uzlíky mají mít také určitou pozici a když ji má někdo na koně i nesprávně velkou tak to prostě píše je naškodu než k užitku.

Přidejte reakci

Přidat smajlík