Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
3.8.2013 09:06
kikulík

XXX.XXX.18.68

Ahoj, ráda bych se vás zeptala co dělat když mi v létě začala kašlat kobyla. Napřed kašlala jen přes noc ale teď už i přes den. Ale z nosu jí nic nevytéká, odčervená je taky ani hleny nevykašlává. Má takový suchý kašel jak kdyby jí bolelo v krku (určitě to znáte na sobě když jste přes zimu nemocní a škrábe vás v krku), tak mi ten její kašel připadá. Ale když je venku nebo jsme na procházce tak vůbec nezakašle. Když jsem si jí koupila tak byla zviklá 24/7 ale takhle byla asi jen půl roku-před tím byla 7 let u své původní majitelky kde byla zvyklá na noc box a přes den výběh. smajlík Prosím poraďte smajlík

3.8.2013 10:26
portsaid

XXX.XXX.198.17

To je pořád dokola, zavolejte si veta, on vám ji poslechne, posoudí prostředí ve, kterém je a může vám k tomu něco říci, takhle od stolu vám nikdo přesně neporadí, může ji dráždit prach, nějaké jiné alergeny, je mnoho příčin, nějak nechápu, že lidé než, aby zavolali veta píši sem, to je stejné jakobyste napsala, kulhá mi kůň poraďte......přícin může být mnoho od toho je veterinářsmajlík

4.8.2013 21:39
hankaladyb

XXX.XXX.237.105

Mám dvě dušné kobyly. Koukněte jestli, je viditelné, že zatahuje břicho při dýchání... Pokud ano, tak to chce 24/7 a koupit byliny na dýchání.... ono se to pomalu začne lepšit až se to minimalizuje.

4.8.2013 21:42
hankaladyb

XXX.XXX.237.105

portsaid napsal(a):
To je pořád dokola, zavolejte si veta, on vám ji poslechne, posoudí prostředí ve, kterém je a může vám k tomu něco říci, takhle od stolu vám nikdo přesně neporadí, může ji dráždit prach, nějaké jiné alergeny, je mnoho příčin, nějak nechápu, že lidé než, aby zavolali veta píši sem, to je stejné jakobyste napsala, kulhá mi kůň poraďte......přícin může být mnoho od toho je veterinářsmajlík

Volat veterináře je sice jednoduché řešení na všechno, ale pokud jde o dušnost, tak vám veterinář nabídne jen kortikoidovou kůru, která může koni schvátit kopyta.... Pokud kůň neumírá, tak nevím proč by se člověk neměl zeptat na názor ostatních chovatelů. Nevidím v tom nic špatného....

7.8.2013 10:38
veer

XXX.XXX.39.1

hankaladyb napsal(a):
Volat veterináře je sice jednoduché řešení na všechno, ale pokud jde o dušnost, tak vám veterinář nabídne jen kortikoidovou kůru, která může koni schvátit kopyta.... Pokud kůň neumírá, tak nevím proč by se člověk neměl zeptat na názor ostatních chovatelů. Nevidím v tom nic špatného....

No máte více méně pravdu, ale břicho vtahuje i normální zdravý kůň. Pokud máte na mysli stružku, tak to už není že jen tak sem a tam kůň pokašle, to už je fakt bída obzvlášť v těch vedrech která teď panují. A pokud si majitelka zavolá veta kterému věří a kůň není zrovna na pokraji kolapsu, tak vám jen tak zbuhdarma koně nikdo kortikoidama nenapíchá. Obvykle se na počátku zkouší léčba atb, pokud kůň již vyloženě poslechově nevykazuje známky dušnosti.
Máme v práci taky takového koně co sem tam pokašle, veterinárně prověřený od hlavy až k patě, bez zjištěné příčiny. Prostě zlozvyk a dost často i simulace před před prací, občas ho i přistihnu jak hltá. Pokud se mu podává dlouhodobě řezanka, vše se upraví a kašel se vyskytne fakt jen jako simulace aby nemusel jít pod sedlo, byť je vše vyhovující ale přinesl si tento zlozvyk od původního majitele kde se hned vrátil do stáje jak zakašlal....

7.8.2013 11:08
hankaladyb

XXX.XXX.237.105

veer napsal(a):
No máte více méně pravdu, ale břicho vtahuje i normální zdravý kůň. Pokud máte na mysli stružku, tak to už není že jen tak sem a tam kůň pokašle, to už je fakt bída obzvlášť v těch vedrech která teď panují. A pokud si majitelka zavolá veta kterému věří a kůň není zrovna na pokraji kolapsu, tak vám jen tak zbuhdarma koně nikdo kortikoidama nenapíchá. Obvykle se na počátku zkouší léčba atb, pokud kůň již vyloženě poslechově nevykazuje známky dušnosti.
Máme v práci taky takového koně co sem tam pokašle, veterinárně prověřený od hlavy až k patě, bez zjištěné příčiny. Prostě zlozvyk a dost často i simulace před před prací, občas ho i přistihnu jak hltá. Pokud se mu podává dlouhodobě řezanka, vše se upraví a kašel se vyskytne fakt jen jako simulace aby nemusel jít pod sedlo, byť je vše vyhovující ale přinesl si tento zlozvyk od původního majitele kde se hned vrátil do stáje jak zakašlal....

Také máte pravdu. Ta kortikoidová kůra je ale na 30 dní, nejde jen o pár injekcí... Právě pokud to není těžká dušnost, tak většinou stačí bylinky na dýchání a na kašel Mucobene, pokud je koník zahleněný, tak to vykašle... popřípadě ACC. To je taky rada od veta... smajlík Jinak u zdravého koníka by nemělo být jen tak na břiše poznat dýchání. A co se týká simulanta, tak tohle koníci umí, mně občas kobča taky zkouší...

7.8.2013 16:06
sisi58

XXX.XXX.218.3

Volejte veterináře,který má zkušenosti se začínající dušností,každý to nezná!!!, ať nedopadnete jako já. Veterinářka to nepoznala a teď mám dušnou kobylu.
Raději 2x zbytečně, než jednou pozdě. Dušnost je neléčitelná.
Teď zaplatíte stovky, ale pokud budete mít koně dušného,tak tisíce a pořád!

7.8.2013 23:07
portsaid

XXX.XXX.198.17

Určitě volejte veta, dušnost je bohužel opravdu běh na nikdy nekončící dlouhé trati, existují různé stupně dušnosti a i dokonce pastevní dušnost, takže zanedbat něco v začátku se může opravdu hodně nevyplatit.....přeji ať váš koník není dušný, dlouho jsem se dříve o dušného koně starala a vím jaké to je....tak držím palce a napiště co pak bylo zjištěno

8.8.2013 11:14
hankaladyb

XXX.XXX.237.105

Dušnost není léčitelná, ale dá se minimalizovat. Mám dvě těžce dušné kobyly, jedna z nich před 4mi lety musela prodělat kortikoidovou kůru. Samozřejmě tito koně již nejsou do sportu, protože dušnost zatěžuje srdce, ale rozhodně mne to nestojí tisíce každý měsíc... A kobyly chodí rekreaci, úplně v pohodě, nikdo by neřekl, že trpí dušností. Samozřejmě pokud koně přestanete aktivně využívat, tak se kapacita jeho plic snižuje a vada se zhorší.

8.8.2013 15:39
sisi58

XXX.XXX.218.3

hankaladyb napsal(a):
Dušnost není léčitelná, ale dá se minimalizovat. Mám dvě těžce dušné kobyly, jedna z nich před 4mi lety musela prodělat kortikoidovou kůru. Samozřejmě tito koně již nejsou do sportu, protože dušnost zatěžuje srdce, ale rozhodně mne to nestojí tisíce každý měsíc... A kobyly chodí rekreaci, úplně v pohodě, nikdo by neřekl, že trpí dušností. Samozřejmě pokud koně přestanete aktivně využívat, tak se kapacita jeho plic snižuje a vada se zhorší.

Tak,jak to píšete to funguje,pokud máte koně doma a víte o všem,co se kolem něj děje.
Já to tak měla v loňském roce,kdy se mi dařilo koně udržet celé pastevní období od sena.
Bohužel mi letos, při první seči,ustajovatel nekoňák a ignorant,přivezl ke koním staré balíky sena,že je nemá kam dát. Že musí uložit nové. Přitom má místa dost.smajlík
Během týdne se koně vrátili do stavu,ve kterém byli tak kolem Vánoc. Takže následoval nákup podpůrných přípravků,čajů atd. Úplně zbytečné výdaje(to bych přežila) a zhoršení stavu koní(to mě fakt se...) Místo aby si trochu zregenerovali plíce a užili si téměř normálního dýchání a já kapku ježdění,koně jsou nemocní a já zuřím a jezdím tak akorát na kole ke koním.smajlík
Blbci by se měli střílet smajlík

9.8.2013 09:14
portsaid

XXX.XXX.198.17

sisi58 napsal(a):
Tak,jak to píšete to funguje,pokud máte koně doma a víte o všem,co se kolem něj děje.
Já to tak měla v loňském roce,kdy se mi dařilo koně udržet celé pastevní období od sena.
Bohužel mi letos, při první seči,ustajovatel nekoňák a ignorant,přivezl ke koním staré balíky sena,že je nemá kam dát. Že musí uložit nové. Přitom má místa dost.smajlík
Během týdne se koně vrátili do stavu,ve kterém byli tak kolem Vánoc. Takže následoval nákup podpůrných přípravků,čajů atd. Úplně zbytečné výdaje(to bych přežila) a zhoršení stavu koní(to mě fakt se...) Místo aby si trochu zregenerovali plíce a užili si téměř normálního dýchání a já kapku ježdění,koně jsou nemocní a já zuřím a jezdím tak akorát na kole ke koním.smajlík

To je opravdu těžké, mám sama velmi lechce dušného koně a to jen proto, že jsem si pronajala pozemek a své 4 koně i obstarávám sama, přes rok na pastvě byl kůň ok a jak píšete v zimně jim dal ustajovatel z části plesnivé ty velké balíky a kůň začal pokašlávat, takže jsem se rohodla si něco pronajmout a zařizovat si seno sama a vyplatilo se kůň opakovaným poslechem nemá žádný poslech. nález a je jako rybička 2 roky nezakašlal a dušného koně by v něm nikdo nehledal, nedávám žádné podpůrné prostřdky jako čajíčky apod, jedinné co dodržuji a to OPRAVDU STRIKTNĚ je celková zoohygiena prostředí, tj přístřešek je takový, že v něm proudí vzduch, tj od Kamíru ten síťovaný, 2x denně odstrańuji z něj koblihy / aspoň tam není tolik much / přístřešek je vzdálen od hnojiště, vždy mají koně dostatek soli, růz.druhů, hlavně hymalájská sůl je na tyto obtíže dobrá, šla jsem pracnější cestou a vyplatilo se, kůň je mladý, velmi dobrý ochotný skokan a nechtěla jsem se smířit s tím, že to bude jen občasný rekre. koník, ale je to opravdu časově náročné, krmím v období kdy už je na pastvině méně trávy, ale přeci jen tam něco najdou tak krmím řezanku, když už je hold všude sních tak kvalitní seno, domluvila jsem si se známým malé balíky sena, lépe vydýchají a nebývají plesnivé jako ty velké kulaté co někteří skladují venku za každého počasí na zemi, takže seno kropím jen občas, v mraz.období prohážu troškou sněhu. toť vše a vet kroutí hlavou, že je v pohodě, je to ten samý vet co navrhoval kortikoidy, že má poslech nález, kortikoidy jsem zamítla, měl jen antibiotika a atussin když mu to začalo to bylo na podzim, od následujícho jara do dneška tj 2 roky jej mám v odpovídajících podmínkách a kůň mi veškerou námahu vrátil, zrovna včera jsem jela s ním navečer ven,bylo dusno napadnutí, říkám si projdeme se v kroku porácháme v potoce a pak domů, na louce si potancoval, tak jsem ho na volné otěži nechala procválat, cválal s chutí s pár malými kozlíky, to on vždycky dělá z radosti, dušný kůň by v tom sotva lezl krokem. Je to na vás co jste schopni pro něj udělat, vědomně nechávat koně v prostředí, kterému nevyhovuje je nejen pro koně škodlivé a zhoršuje jeho stav, ale nezlobte se na mne za ta tvrdá slova, ale i špatné ze strany majitele koně, je vaší povinností majitele zvířete ať koně či psa, či akvarijní rybičky zajistit mu vhodné podmínky, pokud tam kde jste nejsou či je tam pro vašeho koně nemohou zařídit tak byste tam koně mít neměla.....čajíček je podpůrný prostředek, neodstraní příčinu.....

9.8.2013 19:24
hankaladyb

XXX.XXX.237.105

sisi58 napsal(a):

Také mám kobyly v ustájení, ale majitel je můj kamarád a není to žádný blbec, sice není koňák, ale seno má kvalitní a dává ho až když není dostatečná pastva. Být Váma, tak bych změnila ustájení...

10.8.2013 07:22
sisi58

XXX.XXX.218.3

hankaladyb napsal(a):
Také mám kobyly v ustájení, ale majitel je můj kamarád a není to žádný blbec, sice není koňák, ale seno má kvalitní a dává ho až když není dostatečná pastva. Být Váma, tak bych změnila ustájení...

Ráda bych,pracuji na tom,ale tady na Jesenicku je to problém. Nejbližší profesionální stáj je na dojíždění daleko.Nemám auto.Teď jezdím na kole cca 40minut(jedna cesta), takže mohu ke koním každý den,což taky dělám,protože se o ně starám sama.Tak 1x týdně mi pomůže kamarádka,jede místo mě a zato se sveze.
Snad bych našla nějakého soukromníka,ale bez auta jsem namydlená a tady je to fakt špatné s dopravou.smajlík
Místo,kde mám koně není špatné,mají vše, co potřebují,ale je to kolikrát o nervy,když musíte přesvědčovat nekoňáka,že o koních víte víc než on a co pro ně požadujete,je správné. A to,co on považuje za dobré,může koním škodit.
Z mužských,kteří za mou koňskou karieru,kolem mě dělali do koní, byl a je pouze jeden profesionál.Ostatní si myslí,že když mají peníze,tak všemu rozumí a nějaká ženská jim nemá co vykládat. Nedej Bože,aby si o koních něco nastudovali! Mají peníze,mají rozum! Ach jo.smajlík

11.8.2013 19:26
hankaladyb

XXX.XXX.237.105

sisi58 napsal(a):
Ráda bych,pracuji na tom,ale tady na Jesenicku je to problém. Nejbližší profesionální stáj je na dojíždění daleko.Nemám auto.Teď jezdím na kole cca 40minut(jedna cesta), takže mohu ke koním každý den,což taky dělám,protože se o ně starám sama.Tak 1x týdně mi pomůže kamarádka,jede místo mě a zato se sveze.
Snad bych našla nějakého soukromníka,ale bez auta jsem namydlená a tady je to fakt špatné s dopravou.smajlík
Místo,kde mám koně není špatné,mají vše, co potřebují,ale je to kolikrát o nervy,když musíte přesvědčovat nekoňáka,že o koních víte víc než on a co pro ně požadujete,je správné. A to,co on považuje za dobré,může koním škodit.
Z mužských,kteří za mou koňskou karieru,kolem mě dělali do koní, byl a je pouze jeden profesionál.Ostatní si myslí,že když mají peníze,tak všemu rozumí a nějaká ženská jim nemá co vykládat. Nedej Bože,aby si o koních něco nastudovali! Mají peníze,mají rozum! Ach jo.smajlík

S tím mám bohužel, taky dost zkušeností... Mám auto a skútr, bez nich bych byla taky v háji, mám to 6,5 km do kopců a jezdím k nim 2x denně... Držte se... smajlík

Přidejte reakci

Přidat smajlík