Vadí VYHOVUJÍCÍ sedlo?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
23.8.2013 08:55
veer

XXX.XXX.39.1

Ahoj, mám takový zvláštní problém se svým koněm. Mám sedlo dělané na míru, je zkontrolované 3 dalšími nezávislými sedláři a shledáno jako zcela vyhovující. Kůň byl vyšetřen veterinářem i fyzioterapeutem namasírovaný, srovnaný. I oni viděli sedlo a uznali, že je dobré. V čem je tedy problém? Kůň je pod sedlem takový upjatý, pořád se zastavuje a takový jako lehce neochotný nebo jak to říct. Jak ale jedu bez sedla, je to změna snad o 100%. Nevím co si počít? V čem může být problém?
Nechce se mi pořád jezdit bez sedla, jezdím docela dlouhé úseky a myslím že sedlo je pohodlnější jak po koně tak i pro mě především z toho důvodu, že rozkládá váhu a já koně netlačím sedacíma kostma těsně vedle páteře. Prostě jako občas jo svezu se bez sedla, ale stále to ne. Mimochodem, sedla jsem vyzkoušela i jiná a problém pořád stejný.

23.8.2013 09:32
kokol

XXX.XXX.109.153

Nemůže to být přetaženým podbřišníkem?

23.8.2013 09:39
pilgrisek

XXX.XXX.101.62

taky bych zkusila ten podbřišník popřípadě jestli sedláš správě..(jestli nedáváš třeba sedlo moc dopředu na lopatky)smajlík

23.8.2013 09:45
veer

XXX.XXX.39.1

kokol napsal(a):
Nemůže to být přetaženým podbřišníkem?

Já nevím, neutahuju na tvrdo. Když nechám o díru míň tak se sedlo lehce posouvá ze strana na stranu, ale vliv na chování to nemá. Spíš já se cítím blbě protože mám strach abych koníka neodřela tím šoupáním. Je to nepatrné ale dá se tak normálně nasednout takže se sedlo vyloženě nepřetočí. No problém je dlouhodobý od chvíle co jsem tohodle koníka přivezla. Snažím se to řešit, ale žádného pokroku jsme se nedopracovali.smajlík Měla jsem seriové sedlo, všichni mi říkali, že je to tím, tak jsem po měsíci zavolala sedláře a nechala udělat sedlo na míru. Říkal že uvidím ten rozdíl, ale žádný nenastal. Tak jsem volala jiné sedláře aby mi sedlo i koně zkontrolovali. Nikdo nic nenašel, naopak mi řekli, že sedlo je velmi kvalitně zpracované. Že chování koně je divné. Tak jsem volala veta ten taky nic neshledal ale řekl ať zkusím fyzioterapeuta. Tak jsem ho zavolala ukázala sedlo i koně v pohybu ale nic zásadního taky nenašel. Jsem z toho hotová, tolik peněz a výsledek žádný. Koně jsem nechala jezdit i trenéra jestli třeba nedělám já něco špatně. Ale je to furt to stejný, konzultovali jsme naprosto shodné chování. Jak sundám sedlo, je to jiný kůň.

23.8.2013 09:49
veer

XXX.XXX.39.1

pilgrisek napsal(a):
taky bych zkusila ten podbřišník popřípadě jestli sedláš správě..(jestli nedáváš třeba sedlo moc dopředu na lopatky)smajlík

Neřekla bych, že sedlám moc dopředu. Ani jeden ze zainteresovaných osob neměl výhrad k nasedlání. A sedláři by myslím něco řekli, že mám nasedláno na prd? Ono to sedlo ani nikam jinam usadit nelze, kostra je speciálně dělaná podle hřbetu toho koně a sedlář si dával opravdu záležet když mi sedlo dělal.

23.8.2013 10:44
evcusik

XXX.XXX.150.9

Jen mě napadlo, nemůže to být třeba psychický problém? Že koník má spojené sedlo s něčím nehezkým (např. od minulého majitele). Že nejde o sedlo jakože sedící/nesedící, ale vůbec samotný kontakt sedla s hřbetem?

Jak se chová, pokud ho pod sedlem vodíte/lonžujete - jde uvolněně nebo zatuhle(=>či pocity, které pocitujete při jízdě)?

23.8.2013 15:09
veer

XXX.XXX.39.1

evcusik napsal(a):
Jen mě napadlo, nemůže to být třeba psychický problém? Že koník má spojené sedlo s něčím nehezkým (např. od minulého majitele). Že nejde o sedlo jakože sedící/nesedící, ale vůbec samotný kontakt sedla s hřbetem?

Jak se chová, pokud ho pod sedlem vodíte/lonžujete - jde uvolněně nebo zatuhle(=>či pocity, které pocitujete při jízdě)?

To nevím, nebyl ve špatných podmínkách, naopak měl se skvěle. Když ho vedu jde normálně nebo alespoň tu zatuhlost pozoruju pouze když jsem v sedle. Nelonžuju, ze země mi nepříjde, že by měl problém.
No a co si počít s tím "kontakt sedla se hřbetem"? Zkoušela jsem i různý podsedlovky, ale to taky nemělo vliv.

23.8.2013 23:13
conpro

XXX.XXX.240.112

pokud sedlo dobre usite,konikovi sedi,nezranuje ho,veterinarni kontrola nic neprokazala terapeut take ne,konik je i jinak zdrav a bez uhon,jedna se podle mne o zlozvyk.
po tak dukladnem setreni,kdy se nic neprokazalo,bych to konikovi netoleroval.

ignoroval bych jeho nechut,pritvrdil bych v pozadavcich...mozna ma sedlo spojene s vetsi praci a chce se tak vyhnout praci.
urcite to neprehanet,ale zajiste bych ignoroval jeho nechut,a durazne na nem pozadoval spravne provedeni pozadovane prace.
mozna,ze kdyz konik zjisti,ze mu to neprochazi,prestane s tim..

i konici dokazou byt simulanti.

samozrejmne vam toto doporucuji pouze na zaklade vami popsaneho dukladneho vysetreni-vcetne rentgenu patere,abyste vyloucili kissing..ktery by mohl byt pricinou takoveho chovani.

pokud je konik zjisten zcela zdrav,nedovolte,aby mu takove chovani prochazelo,chvili to potrva,ale zajiste to prinese sve ovoce-musite vytrvat,a nereagovat na jeho v tomto pripade zlozvyk.
naopak,po dobrem vykonani prace a po dobrem chovani-dejte mu najevo vasi spokojenost,aby chapal--protestuji-nic mi to nepomuze
spolupracuji--mam se bajecne...
nezapominejte,ze prestat se ma v nejlepsim.
to bude nejvetsi motivace pro vaseho vycuraneho konika..

24.8.2013 10:51
veer

XXX.XXX.39.1

conpro napsal(a):
pokud sedlo dobre usite,konikovi sedi,nezranuje ho,veterinarni kontrola nic neprokazala terapeut take ne,konik je i jinak zdrav a bez uhon,jedna se podle mne o zlozvyk.
po tak dukladnem setreni,kdy se nic neprokazalo,bych to konikovi netoleroval.

ignoroval bych jeho nechut,pritvrdil bych v pozadavcich...mozna ma sedlo spojene s vetsi praci a chce se tak vyhnout praci.
urcite to neprehanet,ale zajiste bych ignoroval jeho nechut,a durazne na nem pozadoval spravne provedeni pozadovane prace.
mozna,ze kdyz konik zjisti,ze mu to neprochazi,prestane s tim..

i konici dokazou byt simulanti.

samozrejmne vam toto doporucuji pouze na zaklade vami popsaneho dukladneho vysetreni-vcetne rentgenu patere,abyste vyloucili kissing..ktery by mohl byt pricinou takoveho chovani.

pokud je konik zjisten zcela zdrav,nedovolte,aby mu takove chovani prochazelo,chvili to potrva,ale zajiste to prinese sve ovoce-musite vytrvat,a nereagovat na jeho v tomto pripade zlozvyk.
naopak,po dobrem vykonani prace a po dobrem chovani-dejte mu najevo vasi spokojenost,aby chapal--protestuji-nic mi to nepomuze
spolupracuji--mam se bajecne...
nezapominejte,ze prestat se ma v nejlepsim.
to bude nejvetsi motivace pro vaseho vycuraneho konika..

Co je kissing?
RTG se budou dělat až po poslední návštěvě fyzioterapeuta. To už je poslední možnost. Koně jsem koupila před 1,5rokem, ale byl 3/4roku na pastvině, protože jsem nečekaně pracovně jela na dlouhou dobu do zahraničí. O koně se mi starali rodiče, takže si jsem jistá že ho nikdo nevhodně nerajtoval. Nyní jsem druhého koně musela prodat a tenhle se přestěhoval do komerční stáje. Protože rodiče jsou už starší a nechci je vytěžovat prací kolem koně. Změnou zaměstnání nebývám tolik doma, tak myslím že v komerční stáji to bude lepší. Ale celou dobu od doby návratu ze zahraničí tento problém řeším. Koně nepřetěžuju jen co mi nařídili vet s fyzioterapeutem. Spíš chodíme jen na špacírky. Jen mě ještě napadá nemůžu být na něj těžká spolu s výbavou? Sedlo váží nějakých 18kg a já 65, koník je silné čt a je mu 9let.
Při sundání sedla je prostě změna 100% okamžitě. Nepříjde mi, že by se tím vyhýbal práci, nikdy mu to neprošlo. Jako že by zasimuloval a já se vrátila nebo slezla. Jezdím na klídek, nic zásadního po něm zatím nechci. Vlastně jsem to zjistila úplnou náhodou když jsem si prostě z nenadání vyjela bez sedla, tak jsem měla zcela rozlišný pocit. Další jízdu se sedlem opět taková zatuhlost nechuť, další bez sedla a supr. Až jsem jednou na vyjíždce uprostřed louky od sedlala objela ji bez sedla a zase nasedlala. Okamžik bez sedla byl nesrovnatelný oproti tomu když jsem opět nasedlala. A tak jsem to začala řešit z hlediska veteriny a konzultací u sedlářů. Zatím stále všichni tápou a není pro to chování vysvětlení. Tak mě napadlo jestli tady nemá někdo podobnou zkušenost.

24.8.2013 17:34
veer

XXX.XXX.39.1

veer napsal(a):
Co je kissing?
RTG se budou dělat až po poslední návštěvě fyzioterapeuta. To už je poslední možnost. Koně jsem koupila před 1,5rokem, ale byl 3/4roku na pastvině, protože jsem nečekaně pracovně jela na dlouhou dobu do zahraničí. O koně se mi starali rodiče, takže si jsem jistá že ho nikdo nevhodně nerajtoval. Nyní jsem druhého koně musela prodat a tenhle se přestěhoval do komerční stáje. Protože rodiče jsou už starší a nechci je vytěžovat prací kolem koně. Změnou zaměstnání nebývám tolik doma, tak myslím že v komerční stáji to bude lepší. Ale celou dobu od doby návratu ze zahraničí tento problém řeším. Koně nepřetěžuju jen co mi nařídili vet s fyzioterapeutem. Spíš chodíme jen na špacírky. Jen mě ještě napadá nemůžu být na něj těžká spolu s výbavou? Sedlo váží nějakých 18kg a já 65, koník je silné čt a je mu 9let.
Při sundání sedla je prostě změna 100% okamžitě. Nepříjde mi, že by se tím vyhýbal práci, nikdy mu to neprošlo. Jako že by zasimuloval a já se vrátila nebo slezla. Jezdím na klídek, nic zásadního po něm zatím nechci. Vlastně jsem to zjistila úplnou náhodou když jsem si prostě z nenadání vyjela bez sedla, tak jsem měla zcela rozlišný pocit. Další jízdu se sedlem opět taková zatuhlost nechuť, další bez sedla a supr. Až jsem jednou na vyjíždce uprostřed louky od sedlala objela ji bez sedla a zase nasedlala. Okamžik bez sedla byl nesrovnatelný oproti tomu když jsem opět nasedlala. A tak jsem to začala řešit z hlediska veteriny a konzultací u sedlářů. Zatím stále všichni tápou a není pro to chování vysvětlení. Tak mě napadlo jestli tady nemá někdo podobnou zkušenost.

Už vím co je kissing...smajlík ale myslím, že tím kůň netrpí. Alespoň myslím, že by to minimálně fyzioterapeut poznal. Jinak nemá žádný zásadní výcvik, jakože parkur nebo tak, spíš maličko přiježděnější do hobby drezury. No uvidím co ukáže ještě rtg, ale každopádně myslím, že kdyby to byl ten kissing že by vadilo i ježdění bez sedla? A jezdec nejsem tak hrozný, jezdím pěknou řádku let a využívám i trenéra. Neustále přemýšlím ještě o tom zkusit bezkostrové sedlo, ale jsem jejich naprostý odpůrce. Kdysi jsem už jednu bezkostru měla na jiného koně a teda letělo z domu rychlostí světla. Tak je mi při té představě zle, že bych to měla mít znovu doma.

25.8.2013 08:52
lesterka

XXX.XXX.146.52

Co takhle zkusit půjčit si nějaké sedla ve stáji a zkusit se projet v nich. Sedlo může sedět perfektně, ale může tam být něco, co prostě nikdo nevidí...Zkusila bych vyzkoušet pár jiných sedel. Nemusí ani perfektně padnout. Za chvíli ježdění v ne úplně padnoucím sedle se koníkovi nic nestane a ty zjistíš, jak se chová.
Možná je to rada úplně mimo, ale nebude tě stát další peníze a co když třeba dá nějakou novou odpověď smajlík

26.8.2013 21:04
veer

XXX.XXX.39.1

lesterka napsal(a):
Co takhle zkusit půjčit si nějaké sedla ve stáji a zkusit se projet v nich. Sedlo může sedět perfektně, ale může tam být něco, co prostě nikdo nevidí...Zkusila bych vyzkoušet pár jiných sedel. Nemusí ani perfektně padnout. Za chvíli ježdění v ne úplně padnoucím sedle se koníkovi nic nestane a ty zjistíš, jak se chová.
Možná je to rada úplně mimo, ale nebude tě stát další peníze a co když třeba dá nějakou novou odpověď smajlík

Nápad dobrý, ale bylo to první co jsem řešila. Koník měl na zádech 8 různých sedel, více méně i dobře sedících, ale problém stále stejný. Se sedlem neochota, po sundání sedla v pohodě.smajlíksmajlíksmajlík I sedláři když tu byli tak sebou měli i sedla na vyzkoušení a nic žádná změna. Všichni čekají co z toho vyleze a všichni mi kladli na srdce ať jim dám vědět až zjistím čím to je.
Já už fakt nevím, jak jsem psala nemůžu být na koníka třeba těžká spolu s výstrojí?????? Jakože když sundám sedlo tak mu odlehčím téměř o 20kg ....? Protože jiné vysvětlení už mě fakt nenapadá. A bezkostráka nemám kde půjčit abych to prubla jak se pod ním bude chovat. Jako kdyby to jinak než s bezkostrákem nešlo, tak se hold přizpůsobím. Ale nadšená bych nebyla. Ale tohle sedlo nemám kde půjčit. smajlík

26.8.2013 22:07
nat219759

XXX.XXX.111.130

Když nad tím tak přemýšlím, tak bych koně nasedlala a šla se s ním projít, aniž bych na něm jela. A tím se ujistit jestli, vadí sedlo nebo je to v něčem jiném.

27.8.2013 09:34
veer

XXX.XXX.39.1

nat219759 napsal(a):
Když nad tím tak přemýšlím, tak bych koně nasedlala a šla se s ním projít, aniž bych na něm jela. A tím se ujistit jestli, vadí sedlo nebo je to v něčem jiném.

Ze země na vodítku se sedlem mi příjde ok. Ale jak jsem psala nelonžuju, tak nemá smysl ho takto brát na lonž, ani to neumí. Ale pokud ho se sedlem vedu zdá se mi ok.

29.8.2013 23:25
arnishei

XXX.XXX.80.39

Možná to bude úplně mimo, ale napadá mě, jestli není problém ve vás. Tím myslím, jestli nemáte např. šikmou pánev a tím koni působíte na záda asymetricky, každá strana má jinou zátěž a někteří koně na tohle bývají citliví. Dělá to ten koník i pod jinými jezdci? Případně jak to vypadá bez třmenů?

30.8.2013 06:35
makki

XXX.XXX.107.70

arnishei napsal(a):
Možná to bude úplně mimo, ale napadá mě, jestli není problém ve vás. Tím myslím, jestli nemáte např. šikmou pánev a tím koni působíte na záda asymetricky, každá strana má jinou zátěž a někteří koně na tohle bývají citliví. Dělá to ten koník i pod jinými jezdci? Případně jak to vypadá bez třmenů?

To by bez sedla chodil ještě hůře. Ale zadavatelka uvádí, že bez sedla nemá problém. Mně napadlo, zda to nemůže být dlouhým sedlem. Shora totiž sedlo může dobře pasovat a kopírovat hřbet, ale jakmile je kůň v pohybu, tak se sedlo pohybuje s ním, a to i předozadním způsobem. Možná putuje mezi lopatkou a kyčlí a to koni může třeba vadit. Potýkám se s něčím podobným.

1.9.2013 11:50
sarka.pakostova

XXX.XXX.129.120

Zkuste sedla Baloun viz video http://www.baloun-saddles.cz/index.html

1.9.2013 23:16
arnishei

XXX.XXX.80.39

makki napsal(a):
To by bez sedla chodil ještě hůře. Ale zadavatelka uvádí, že bez sedla nemá problém. Mně napadlo, zda to nemůže být dlouhým sedlem. Shora totiž sedlo může dobře pasovat a kopírovat hřbet, ale jakmile je kůň v pohybu, tak se sedlo pohybuje s ním, a to i předozadním způsobem. Možná putuje mezi lopatkou a kyčlí a to koni může třeba vadit. Potýkám se s něčím podobným.

No právě, že pokud by ta šikmá pánev byla způsobena zkratem jedné DK, tak by to bez sedla mohlo být lepší. U některých lidí se v sedě pánev a skoliotické držení docela dobře srovnají. Jenže tohle by platilo právě bez sedla, příp. bez třmenů. V případě stejně dlouhých třmenů je člověk nakřivo furt. Ale pokud by ta šikmá pánev byla způsobena nějakou jinou dysbalancí, tak ano, tam by to bez sedla lepší nebylo. Nicméně, jsem minule asi nepozorně četla, teď koukám, že zadavatelka psala, že to kůň dělá i pod trenérem, takže problém asi bude jinde, než v zadavatelčině pánvi :)
Ale věřím a doufám, že by sedlář a fyzio snad příliš dlouhé sedlo poznali.

2.9.2013 06:17
skippy

XXX.XXX.234.7

No, po tom všem, co jsem si přečetla mne napadá jediné. Se sedlem může mít kůň spojenou práci, bez sedla bývají pohodové procházky, to se ani nic pořádného moc dělat nedá. Není koník prostě vyčůraný a tak trochu zneužívá toho, jak ho máte ráda? "potají se chichotá, jak měníte sedla a mudrujete nad ním a užívá si klídek a pohodičku"?

2.9.2013 12:50
veer

XXX.XXX.39.1

makki napsal(a):

Myslíme si všichni, že sedlo je perfektní. Tři sedláři nezávisle na sobě jej hodnotili jako opravdu, velmi velmi dobré. S konstatováním, že sedlář jež jej vyráběl je skutečně skvělý člověk. Bylo by podivné aby mi 3 nezávislý lide lhali, stejně tak posouzení sedla fyzioterapeutem a vetem bylo za výbornou. Ani sama ten pocit nemám že by sedlo někam cestovalo ani maličko.

2.9.2013 12:58
veer

XXX.XXX.39.1

arnishei napsal(a):
No právě, že pokud by ta šikmá pánev byla způsobena zkratem jedné DK, tak by to bez sedla mohlo být lepší. U některých lidí se v sedě pánev a skoliotické držení docela dobře srovnají. Jenže tohle by platilo právě bez sedla, příp. bez třmenů. V případě stejně dlouhých třmenů je člověk nakřivo furt. Ale pokud by ta šikmá pánev byla způsobena nějakou jinou dysbalancí, tak ano, tam by to bez sedla lepší nebylo. Nicméně, jsem minule asi nepozorně četla, teď koukám, že zadavatelka psala, že to kůň dělá i pod trenérem, takže problém asi bude jinde, než v zadavatelčině pánvi :)
Ale věřím a doufám, že by sedlář a fyzio snad příliš dlouhé sedlo poznali.

No trošku jste mě odhadla, křivou páteř mám, ale blbý na tom je to, že i když si na koně sedne někdo jiný, tak dělá co dělá. smajlíksmajlík už vážně nevím, rtg se dělali o víkendu a páteř je ok. Tak mě řekněte smajlík co mám zkusit teď? Na koně si sedli i sedláři i fyzioterapeuta jsem k tomu donutila problém se sedlem přetrvává, bez sedla výrazná změna. Tak já už fakt nevím a pěkně mě to štve. S tím sedlem je to fakt taková hrůza připadám si jak na zaseknutém šicím stroji. Asi jsem na to už převelice háklivá. Zatím co sundám sedlo a pohodička, krásné uvolněné. Na dotaz veta jestli s výstrojí nejsem těžká, tak mi řekl, že možná jo. Jiné vysvětlení totiž už nenecházel. Sedlo váží 18kg a se mnou je to váha něco kolem 85kg. Kůň je sice statný ale spíš obdélníkového rámce.

2.9.2013 13:02
veer

XXX.XXX.39.1

skippy napsal(a):
No, po tom všem, co jsem si přečetla mne napadá jediné. Se sedlem může mít kůň spojenou práci, bez sedla bývají pohodové procházky, to se ani nic pořádného moc dělat nedá. Není koník prostě vyčůraný a tak trochu zneužívá toho, jak ho máte ráda? "potají se chichotá, jak měníte sedla a mudrujete nad ním a užívá si klídek a pohodičku"?

Možné to je. Ze začátku jsem to tak úplně neřešila, myslela jsem že je to normální takhle u něj. Ale hlavně sundat sedlo a vyzkoušet to bez něj mě napadlo až po docela dlouhé době. No a prostě jak jsem to zkusila od té doby hledám důvod toho zatuhnutí. Ale jestli je to tak myslíte že se to vůbec někdy odnaučí? U mě mu nikdy neprošlo to jako že by dělal že nemůže a šlo by se teda domů. A obecně ani žádnou velkou práci nedělá ani u původního majitele nedělal.

2.9.2013 13:55
makki

XXX.XXX.107.70

Pak asi zbývá fakt jenom vyzkoušet bezkostrové sedlo.................

2.9.2013 18:25
elaphka

XXX.XXX.165.89

makki napsal(a):
Pak asi zbývá fakt jenom vyzkoušet bezkostrové sedlo.................

A nebo - když už jste si od několika lidí nechala potvrdit to, že je koník zdravý - pomůcky pro zostření pobídek. Zkusila bych bič. Žádné mlácení! Jen si s ním "pomoct".

2.9.2013 22:07
anobbona

XXX.XXX.84.113

podel váhy usuzuji, že máš vestern, což takhle na koně hodit anglii.....

3.9.2013 11:22
veer

XXX.XXX.39.1

anobbona napsal(a):
podel váhy usuzuji, že máš vestern, což takhle na koně hodit anglii.....

Ano western, ale anglii jsem zkoušela taky, měla jsem dokonce i syntetiku, nikdo blízký neměl wintec a tak jsem přemýšlela už o jeho pořízení, ale pak se mi podařilo najít dobrou duši, co ho má a taky žádná změna. Tedy změna byla asi tak -10kg váhy, ale kůň nevykazoval žádné zlepšení. smajlík

3.9.2013 14:03
bondi28

XXX.XXX.8.42

Zažila jsem takovou kobylku, kdo ví, proč to tak měla, jestli měla ßpatnou zkušenost se sedlem, nebo si na něj už prostě nezvykla (obsedala se později), zkoušela se různá sedla, opravdu kvalitní a špičková, zkoušel se chiropraktik, fyzioterapeut, rtg a kde nic tu nic.

Kobyla byla bez sedla na ježdění v pohodě, po nasedlání přepla, nervila se, byla strnilá. Teď je březí a majitelé mají další kobču určenou k ježdění a závodům.

3.9.2013 20:17
amazonka78

XXX.XXX.40.192

mně napadá už jenom problém s podbřišníkem (či jinou částí výstoje, co má přímou spojitost se sedlem - poprsák?). Netlačí ho? Nemá nějaký problém zejména v místech za lokty? Nějaké bulky? Podle toho co tu čtu - moc nevěřim že by to dělal z nějaké "vychcanosti", nebo že by to byl zlozvyk..

3.9.2013 20:26
anobbona

XXX.XXX.84.113

může mu vadit tlak za lopatkou. Někteří koně mají stavbu těla, že klasická sedla jim vadí, polštáře tlačí do lopatky a do té jamky za lopatkou. Zrovna třeba zmiňovaný baloun vyrábí sedla s výřezem pro lopatku, chce to vyzkoušet......

Jinak vylučovací metodou můžeš zjistit příčinu - kdyby to byl podbřišník, tak zkusit jet bez sedla s utaženým obřišníkem, pokud by to mělo být sedlem a to že mu tlačí na lopatku, tak na chvíli prostě vypodložit sedlo tak, aby byla lopatka opravdu volná a vyzkoušet

5.9.2013 18:15
veer

XXX.XXX.39.1

Na obřišníku jsem jezdila taky a v poho. To neřeší. Podbřišník je dostatečně dlouhý a na loket nevadí, je z pravého filcu takže je i měkký a pravidelně jej čistím žádné zaschlé chlupy s potem nedřou. Dokonce i drží na svém místě, neujíždí po pár krocích dopředu.
Čím mi navrhujete sedlo vypodložit? Dek mám spoustu různých tlouštek ale taky bez vlivu. Marně tápu jak vypodložit tak aby neomezovalo lopatku pokud tomu tak je? Osobně si ale myslím, že by mě na to zbylých 6 odborníků upozornilo, ale nikdo nic neříkal.

5.9.2013 18:20
veer

XXX.XXX.39.1

Ještě jsem jen chtěla dodat, asi bych se sedlu Baloun nebránila, pokud by byl efekt zajištěn. Ale osobně neznám nikoho kdo ho má a byl ochotný ho na pár minut zapůjčit k vyzkoušení. A abych vyplázla dalších 20 nebo dokonce přes dvacet to už fakt nemám. Mám supr krásné sedlo za 40 a seriovku za cca 20tis.jsem ještě nenašla kupce. Řešení v nedohlednu ale výdaje všech odborníků se blíží už pomalu dalším 12tisícům. A nekradu, padly na to všechny moje úspory co jsem měla a sedlo za 40navíc splácím bancesmajlík.

5.9.2013 23:05
anobbona

XXX.XXX.84.113

zavolejte si přímo p. Balounovi nebo p. Šveholové - přijedou kamkoliv se sedly na vyzkoušení, není podmínka koupit od nich sedlo. Nebo v případě, že jste někde od Zlína já Balouna mám, byla bych ochotná se sedlem dojet na vyzkoušení.
Já osobně když jsem potřebovala zjistit jestli kobyle vadí sedlo za lopatkou, tak jsem celé sedlo zdvihla v páteřním kanále - prostě jsem vypodložila páteřní kanál molitanem, takže se snížil tlak na polštáře (víceméně jako mám nyní na sedle baloun polštáře gaston). Tak jsem poznala (teda mimo jiné i podle nedopocených míst a bílých chlupů), že kobyle vadí sedla za lopatkou

6.9.2013 06:37
makki

XXX.XXX.107.70

Já jsem testovala něco podobného. Použila jsem na to korekční deku viz odkaz. Ta zvedla sedlo nad hřbet tak, že přední i zadní konce bars přestaly být v přímém kontaktu s koňským hřbetem. Situace se o dost zlepšila.
http://eshop.vsechnoprokone.cz/cs/127-korekcni-navaja

7.9.2013 11:15
veer

XXX.XXX.39.1

anobbona napsal(a):
zavolejte si přímo p. Balounovi nebo p. Šveholové - přijedou kamkoliv se sedly na vyzkoušení, není podmínka koupit od nich sedlo. Nebo v případě, že jste někde od Zlína já Balouna mám, byla bych ochotná se sedlem dojet na vyzkoušení.
Já osobně když jsem potřebovala zjistit jestli kobyle vadí sedlo za lopatkou, tak jsem celé sedlo zdvihla v páteřním kanále - prostě jsem vypodložila páteřní kanál molitanem, takže se snížil tlak na polštáře (víceméně jako mám nyní na sedle baloun polštáře gaston). Tak jsem poznala (teda mimo jiné i podle nedopocených míst a bílých chlupů), že kobyle vadí sedla za lopatkou

Aha, to jsem nevěděla. Jsem ráda za info, obrátím se tedy na p.Švehlovou.smajlík dík moc. To by mi velmi pomohlo, pokud poskytují takový servis.
Jsem bohužel na druhé straně republiky smajlík ale určitě pokud tedy jezdí p.Švehlová, bude to nejlepší, uslyším ještě názor dalšího veta zároveň.
No jinak potíž je v tom, že kůň je pod sedlem opocený rovnoměrně, nikdy ho sedlo neotlačilo a ani mu nikde nekvetou chlupy. smajlík zkusím sedlo ještě taky vypodložit co to půjde a uvidím.

7.9.2013 11:17
veer

XXX.XXX.39.1

makki napsal(a):
Já jsem testovala něco podobného. Použila jsem na to korekční deku viz odkaz. Ta zvedla sedlo nad hřbet tak, že přední i zadní konce bars přestaly být v přímém kontaktu s koňským hřbetem. Situace se o dost zlepšila.
http://eshop.vsechnoprokone.cz/cs/127-korekcni-navaja

Tuhle mám doma taky jen jiný výrobce myslím diamod, ale vzhledově je stejná, jen materiál je jiný.

8.9.2013 17:03
portsaid

XXX.XXX.198.17

No přikláním se k tomu, že může sedlo vadit za lopatkou a nebo k tomu názoru, že koník si již spojil sedlo rovná se práce, bez sedla pohodová projížďka, zkuste to otočit, pracujte bez sedla intenzivněji na jízdárně a se sedlem prochajdy ven, jistě za den dva nepoznáte zda je to jiné, ale vytrvejte a zjistíte, jestli jde o jeho zlozvyk, že sedlo je práce a z jeho strany neochota, pro vás to bude asi trošku horší bez sedla jezdit třeba jízdárensky, ale za pokus to stojí, nebo existují takové ty jezdecké dečky, vlastně je to jen deka s kurtem a třmeny, takže sedíte přímo na koní, jakoby bez sedla, jen máte třmeny, pokud by se choval ok tak dotažení nevadí a řekla bych si, že asi sedlo spojeno s neochotou do práce to nebude, musíte pátrat....za mladých let jsem se motala u dostihových koní a každý vám kdo se tam motal může také potvrdit, že někteří plňasi byli v tréninku strkací, prostě věděli, že dnes není den D a rozhodně nevypadali, že za týden vyhrají dostih a v dostihu byli naprosto jiní....v tréninku prostě nešlapali a basta, mohl na nich jezdit i pytel brambor a neudělali by zbytečný pohyb navíc a v dostihu s nimi měl co dělat i zkušenný rajťák....koně si dokáží spojit určité činnosti s tím co bude a tak to může být i u vás, dejtemu deku a kurt, což rozhodně nerozkládá váhu jako sedlo, kurt utáhněte také napevno jako podbřišák a zkuste jestli se chová jako se sedlem, nebo jako bez sedla....napište co jste zjistila, to by mne zajímalo.....

Přidejte reakci

Přidat smajlík