Zdravíčko, mám takový problém koníkovi začala vypadávat srst je to opravdu hnus. Nedrbe se a veterinářka řekla,že neví co by to mohlo být.... čekáme na stěry... Nemáte s tim někdo zkušenost??? Jsem celkem zoufalá.
Môže ísť o plesňové ochorenie, stery by to mali potvrdiť a veterinár nariadiť liečbu podľa toho. Ak je to pleseň tak ale pozor lebo je to prenostné aj z koňa na koňa, ale aj na ľudí čiže kým nemáte výsledky radšej by som s koňom robila v rukaviciach, nepoužívala jeho kefu na iné kone. Ak nebudete mať výsledky hneď tak môžete koňa vykúpať v neostomosane, ten je proti parazitom, ak nepomôže isto neuškodí.
To samé postihlo mého starouše na jaře - vzhledem k tomu, že mu ihned pod slouplými chlupy rostly nové, kůže byla neporušená a bylo to v době línání, považovala jsem to za problém spojený s línáním (vzhledem k jeho vysokému věku).
Chlupy jsem vyčesala, abych viděla rozsah postižení a nesvědily ho a potřela několikrát zředěnou betadinou. Chlupy poté normálně dorostly.
Později jsem se dozvěděla, že mohlo jít o mírný průběh trichofytózy nebo jiného plísňového onemocnění.
Kůži bych sledovala, zda se nadměrně neloupe či nemokvá, případně zda se na ní nedělají "mapy" - pokud ano, konzultovala bych problém určitě s veterinářem.
sscrat
napsal(a):
Jen dotaz, mohl to dostat v té nové stáji??? Přivezla jsem si krásného ,zdravého koně (krevní testy) a po 14-ti dnech to začalo,hubnutí, hmyz a tohle ve finále...
ano mohl - na tohle si totiž koně vytvoří rezistenci, takže pokud jsou jinak zdraví a mají dobrou imunitu, tak se u nich trichofytóza neprojeví, ale jak příjde do stáje nový kůň, nebo některý z těch "imunních" onemocní, tak se to na něm rozjede.
sscrat
napsal(a):
Dobrý den, ještě jeden dotaz čím léčit??? Napadlo mě dojít za vet. a říct si o Imaverol??? Za jak dlouho se nemoc cca vyléčí pokud se jedná o tuto...
A to vám tá veterinárka nič nepovedala nič nedala? Len že to vyzerá na parazita? To čo je preboha za veterinárku?! Minimálne mala zobrať stery a poslať to do labáku takto môžete skúšať aj pol roka čo na to zaberie
sscrat
napsal(a):
Dobrý den, ještě jeden dotaz čím léčit??? Napadlo mě dojít za vet. a říct si o Imaverol??? Za jak dlouho se nemoc cca vyléčí pokud se jedná o tuto...
jj, Imaverol je na tohle nejlepší - po umývání se to spraví rychle (cca do týdne už bude kůže čistá), ale musíte vydrhnout i všechno koňovo vybavení.
Ahojte jen se přidávám, zavlekla nám to darovaná koza. Nejdřív to dostaly další kozy apak to chytl i zatím jeden poník. Chlap mi jede dnes pro imaverol. Jdu desinfikovat stáje i chlívek savem a umýt všechny postroje. Taky jsem nejdřív myslela, že přelínávaj a rostli tam nové chlupy. Jenže ty se najednou ztratili a koukám že ta koza to má najednou všude. Všem se začínaj dělat lysé fleky. Vezmu savem i barák páč je to přenosné na lidi a děcka lítaj za kozama furt. navíc máme 3měs.mimi tak mám hrůzu. Přenos přišel pravděpodobně preze mne. Chodím posouvat kozy po pastvě a pak sem asi pohladila poncla. Měl vykouslej flek od jiného takže tamtudy to vniklo. :( Jo a psychika dělá své - škrábu se :-D přitom zvířata to nesvědí