ahoj je pro mladé koně lepší roubíkové udidlo samozdřejmně tlusté nebo gumové stihlo?děkuji
regie
napsal(a):
ahoj je pro mladé koně lepší roubíkové udidlo samozdřejmně tlusté nebo gumové stihlo?děkuji
Roubíkové udidlo je lepší pro mladého koně z toho důvodu, že působí srozumitelněji i ze strany. Neplatí "čím tlustší, tím lepší", protože velmi tlusté udidlo koni v tlamě zavazí a tak ho kůň nemůže plně akceptovat.
pegaska
napsal(a):
Roubíkové udidlo je lepší pro mladého koně z toho důvodu, že působí srozumitelněji i ze strany. Neplatí "čím tlustší, tím lepší", protože velmi tlusté udidlo koni v tlamě zavazí a tak ho kůň nemůže plně akceptovat.
Pegasko mohu se zeptat. Koupila jsem roubíkové udidlo pro mladou kobylku. Ale není oblehčené, ptám se, dla ho mohu poučít nebo. Když jsem ho kupovala tak jsem předpokládala, že bude odlehčené, no ale není. Nebude pro ní moc těžké?
Uživatel s deaktivovaným účtem

tajemma danny
napsal(a):
Pegasko mohu se zeptat. Koupila jsem roubíkové udidlo pro mladou kobylku. Ale není oblehčené, ptám se, dla ho mohu poučít nebo. Když jsem ho kupovala tak jsem předpokládala, že bude odlehčené, no ale není. Nebude pro ní moc těžké?
Já učím tříleťáka na gumovém, které je na obrázku a jsem s ním velmi spokojená, i koníkovi vyhovuje.
pegaska
napsal(a):
ahoj Pegas já jsem to nemyslela tak jakože čím tlustší, típ lepší dala jsem tam to slovo tlusté jen,aby si někdo nemyslel ,že chci ostré.,jinak bych taky ráda veděla to s tou odlehčeností,Dík
regie
napsal(a):
ahoj Pegas já jsem to nemyslela tak jakože čím tlustší, típ lepší dala jsem tam to slovo tlusté jen,aby si někdo nemyslel ,že chci ostré.,jinak bych taky ráda veděla to s tou odlehčeností,Dík
Otázka je, proč odlehčovat? Kůň si zvykne na určitou hmotnost udidla v tlamě, a dál to neřeší.
c
napsal(a):
ahoj, já mám na mlaďocha gumové, ale nelomené. Podle mě je lepší buď nelomené nebo dvakrát lomené. Jednou lomené= louskáčkový efekt.
Nelomené tlačí na jazyk, není pravda, že jednou lomené=louskáčkový efekt. Aby došlo doopravdy k louskáčku, musela by být pozice hlavy vzhledem k tahu otěží nenormální, a navíc by muselo jít o silný tah. Roubík navíc takové situaci brání.
regie
napsal(a):
jůů tak to potom musíš poslat fotečky!a co tipuješ hřebečka nebo kobylku?
Doufám, že kobylka - v tom případě by se její novou majitelkou stala s největší pravděpodobností Terka Petlachová, a to je holka, které bych hříbě ze své kobyly svěřila s klidem, že o ně bude skvěle postaráno.
pegaska
napsal(a):
Nelomené tlačí na jazyk, není pravda, že jednou lomené=louskáčkový efekt. Aby došlo doopravdy k louskáčku, musela by být pozice hlavy vzhledem k tahu otěží nenormální, a navíc by muselo jít o silný tah. Roubík navíc takové situaci brání.
To jo, napsala jsem to špatně, ale nikdy nemůžeš vědět, zvlášť u mladýho, kdy ti to vyvede, kdy se čeho lekne....Roubíka jsem bohužel neměla možnost vyzkoušet, ale zkoušela jsem lomené, nelomené, 2*lomené, gumy, kovy a tomu mýmu nejvíc vyhovuje právě to nelomené - měkká guma, prohýbá se dobře.
c
napsal(a):
To jo, napsala jsem to špatně, ale nikdy nemůžeš vědět, zvlášť u mladýho, kdy ti to vyvede, kdy se čeho lekne....Roubíka jsem bohužel neměla možnost vyzkoušet, ale zkoušela jsem lomené, nelomené, 2*lomené, gumy, kovy a tomu mýmu nejvíc vyhovuje právě to nelomené - měkká guma, prohýbá se dobře.
Já preferuji 2 x lomená stihla,jsou na za jetí skvělá,zajíždím jen na nich,později volím udidlo,dle koníka
saja
napsal(a):
Já preferuji 2 x lomená stihla,jsou na za jetí skvělá,zajíždím jen na nich,později volím udidlo,dle koníka
Na mladého koně nelomenou gumu nedoporučuju pokud nemá problém v hubě. Je to udidlo na koně zrazené v hubě nebo velice přecitlivělé. Normální zdravý kůň brzy příjde na to že se lehce ohýbá a začne se ti věšet a půlovat. Dvě moje kámošky si ho pořídily na mladé koně (jeden byl valach, druhý kobyla), kteří byli sice jemnohubí, ale neměli s hubou žádný problém. Kámošky si to pochvalovaly, ale jenom týden. Pak koně přišli na to jaké psí kusy se s tím dají dělat a kámošky zas pádily utrácet za normální udidla.
Známá toto měla na kobylu, která byla od předchozího majitele poškubaná v hubě a bylo to jediné udidlo na kterém se nechala jezdit, cokoliv jiného v hubě a šla hned na zadní. Pro tyto koně je to udidlo ideální.
Kovové udidlo potažené gumou je dobré, pokuď kůň do gumy nekouše (což můj bohužel dělal). Já osobně ale doporučuju dutou olivu (neskřípe hubu) nebo dvojitě lomené stihlo - to jsou nejjemnější udidla co znám.