Vhodné doplňkové krmivo pro odstávče

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
25.9.2013 22:29
daniela202

XXX.XXX.28.156

Dobrý den, na jaře si budu kupovat odstávče koně barokního typu, už ho mám zamluvené a sháním pro něj nějaký doplněk stravy ve formě granulí nebo musli, či něco podobného. Chci tím zlepšit jeho výživové kvality - zkrátka kvalitnější žíně, ocas a srt, také tím podpořit správný vývoj.
Přemýšlela jsem sáhnout po fohlengold od hippolytu, ale paní z firmy hippolyt mi doporučovala zkrmovat toto krmivo před odstavem a pak pokračovat a postupně ubírat na dávkách dle návodu na obalu. Já tu možnost krmit před odstavem bohužel nemám, chovatel který mi koně prodá je přes půlku republiky a pár pytlů tohoto celkem drahého krmiva se mi mu posílat nechce, protože těch mladých koníků má povícero a člověk by nikdy neměl jistotu, že jeho krmivo papal pouze ten jeho hřebeček. Zároveň nevím, jestli to k něčemu bude krmit fohlengoldem po odstavu 8 měsíčního-ročního koně.
Má někdo nějaký tip na jiný doplněk? Nebo něco vyzkoušené? Budu ráda za všechny rady smajlík Je to moje první koňské miminko a chci mu dopřát kvalitní základ do života smajlík i když mě tedy mrzí, že nebyla možnost abych s ním byla v kontaktu už od narození.

26.9.2013 09:28
rennie1

XXX.XXX.180.30

Najdôležitejšie pri kŕmení žriebäťa je naozaj kvalitné seno a pastva a dostatok pohybu a super granule by som pokojne nechala až na obdobie intenzívnych tréningov. A to hlavne z toho dôvodu, že tých granulí by som žriebäťu toľko ako bude uvádzané na obale nedávala, často je tam dávkovane aj 2-3 kg denne čo je teda poriadna dávka a ak toho dáš menej tak to zas nepokryje potrebu minerálov ktorú garantujú. Preto ja radšej kŕmim žriebätá troškou ovsa (len aby si zvykli že aj také je) a pridávam kvalitný vitamínovo-minerálny doplnok pre žriebätá, po celý čas rastu. No ak chceš predsa len kŕmiť granule, tak neviem prečo by to v 8-12 mesiaci nemalo mať zmysel. Kôň rastie a vyvíja sa do 3-4 rokov, takže pokojne keď si ho prinesieš domov tým začni dokrmovať, ale s rozumom, netreba sa vždy riadiť tým čo je na obale, alebo čo píšu "múdre" knihy, ale tým, ako bude žriebä vyzerať. Zažila som totiž slečnu, ktorá svojmu ročkovi chcela dopriať podobne ako ty a skončilo to operáciou šliach a takmer utratením.

3.10.2013 13:43
daniela202

XXX.XXX.0.206

Pastviny a kvalitni objemove krmivo je samozrejmost smajlík ptam se jen na doplnek, presne jak pisete, ze hribatum davate treba ten vitaminovy a mineralni doplnek pri celem obdobi rustu smajlík. Muzete mi rict jak se ten vyrobek konkretne jmenuje? smajlík
Libili se mi ty fohlengold granule od hippolytu z duvodu, ze to obsahuje vitaminy a latky, presne hribatum na miru a pro spravny rust, krmi se to pred odstavem, pry diky tomu konik o neco lepe zvlada odstav ( samozrej chapu, ze zalezi na tom jak citlive se odstav provede) Vyzkum ukazal, ze je to super na eliminaci nemoci, ktere mohou v tomto mladem veku vzniknout. Nejsou to granule nahrazujici stravu, ale doplnek smajlík Krmi se postupne od malych davek, do max 1,5 kg za den. Jde mi o to, ze vyrobce doporucuje krmit pred odstavem, a nez dosahne veku 2 let, tak to postupne zredukovat. Jenze ja moznost krmit pred odstavem nemam, proto se ptam jestli ma s timto doplnkem stravy nekdo zkusenosti a nebo i s jinym doplnkem stravy smajlík

4.10.2013 09:51
didi

XXX.XXX.66.122

Já jsem tedy zastáncem přikrmování (ne překrmování) i odstávčat a mladých koní, protože ideální pastva a seno pro koně u nás téměř není.

Zpravidla není možné docílit dostatečného množství bílkovin objemným krmivem, což rostoucí, vyvíjející se koně potřebují.

Hodně jsem se při sestavování KD svých koní inspirovala knihou Krmení koní a skripty prof. Zemana.
Mám už ale odrostlejší koníky - nyní dvouleté a pak dospělce.

Krmení koní už nejde sehnat ke koupi - dávám odkaz ke stažení:
http://www.uloz.to/xdqVs87K/krmeni-koni-soucasne-trendy-ve-vyzive-pdf

O potřebách odstávčat je tam samostatná kapitola.

6.10.2013 10:51
veer

XXX.XXX.39.1

daniela202 napsal(a):
Pastviny a kvalitni objemove krmivo je samozrejmost smajlík ptam se jen na doplnek, presne jak pisete, ze hribatum davate treba ten vitaminovy a mineralni doplnek pri celem obdobi rustu smajlík. Muzete mi rict jak se ten vyrobek konkretne jmenuje? smajlík
Libili se mi ty fohlengold granule od hippolytu z duvodu, ze to obsahuje vitaminy a latky, presne hribatum na miru a pro spravny rust, krmi se to pred odstavem, pry diky tomu konik o neco lepe zvlada odstav ( samozrej chapu, ze zalezi na tom jak citlive se odstav provede) Vyzkum ukazal, ze je to super na eliminaci nemoci, ktere mohou v tomto mladem veku vzniknout. Nejsou to granule nahrazujici stravu, ale doplnek smajlík Krmi se postupne od malych davek, do max 1,5 kg za den. Jde mi o to, ze vyrobce doporucuje krmit pred odstavem, a nez dosahne veku 2 let, tak to postupne zredukovat. Jenze ja moznost krmit pred odstavem nemam, proto se ptam jestli ma s timto doplnkem stravy nekdo zkusenosti a nebo i s jinym doplnkem stravy smajlík

Nechápu důvod na co hříbě ládovat kravinama. Dejte ho na pastvinu, seno dobré kvality a koňské kamarády ideálně vrstevníky ať si má s kým hrát. Občas ho navštivte, naučte ho stát u úvazu, být klidný při čištění, pravidelně zvedat nožky a víc nic. Čím víc do něj bude ládovat kravin, tím víc nemocí bude v budoucnu mít. A pak se budete divit, že má problémy s klouby, nadváhou, nedej bůh se z nadbytku vitamínů může i překlubit, můžou být i další růstové problémy, náběh na schvácení atd. . Probůh žádná minerálka hříbě neochrání před nemocí. Jedině zdravý odchov vychová zdravé hříbě jak psychicky tak fyzicky. Obyvkle úzkostní lidé jako vy zůsobí víc škody než užitku na hříbatech a nepracujících koních. Ale to uvidíte sama časem. Až si tak zkomplikujete život a nejen sobě ale i vašemu hříběti. Pak se tu budete ptát co dál s problémem. Výzkumy a študovaní výživaři jsou fajn, ale nic se nejí tak horké. Krom jiného sama časem poznáte že výživáři se zcela rozcházejí s praxí a teorií to je obecně známý fakt.

6.10.2013 11:03
veer

XXX.XXX.39.1

didi napsal(a):
Já jsem tedy zastáncem přikrmování (ne překrmování) i odstávčat a mladých koní, protože ideální pastva a seno pro koně u nás téměř není.

Zpravidla není možné docílit dostatečného množství bílkovin objemným krmivem, což rostoucí, vyvíjející se koně potřebují.

Hodně jsem se při sestavování KD svých koní inspirovala knihou Krmení koní a skripty prof. Zemana.
Mám už ale odrostlejší koníky - nyní dvouleté a pak dospělce.

Krmení koní už nejde sehnat ke koupi - dávám odkaz ke stažení:
http://www.uloz.to/xdqVs87K/krmeni-koni-soucasne-trendy-ve-vyzive-pdf

O potřebách odstávčat je tam samostatná kapitola.

Ideální pastva a ideální seno rozhodně ne. Ale přiměřená a dostatečná kvalita na to aby bylo hříbě zdravé a mělo dostatek toho co má mít, tak ano. Udělejte si někdy testy u vašich koní, budete podivená čeho všeho mají nadbytek co ten nadbytek způsobuje. Někdy to jsou jen maličkosti nad kterými mávneme rukou ale je to o individualitě koně a co jednomu nebude dělat závažnější problémy jinému třeba ano. Já jsem odchovala hříbat asi tak stovku možná víc, doma mám dokonce hříbárnu a tak mám vcelku bohaté zkušenosti. Hříbata nepaušalizuju, ale čas od času si ty rozbory dělám, jelikož mám rozsáhlé pastviny a koně různě střídám podle potřeby. Rozhodně nemám ideální složení pastvin a přesto vidím, že mají hříbata i dospělý koně dostatek všeho co potřebují v přiměřené míře. Obvykle si ten kůň dokáže v pastvě najít to čeho má třeba zrovna momentální nedostatek a deficit rychle vyrovnat. A když pak příjde navíc ještě úzkostný majitel, že hříbě nutně potřebuje to a ono, obvykle pak dochází k nadbytku a tím spojeným problémům. Oni si lidi totiž obecně myslí, že nedostatek = mega chyba, nadbyte = neuškodí. To je ale docela zásadní chyba, obojí je totiž špatně. Ale zatím jsem se za ty roky praxe nesetkala s tím, že by některé hříbě mělo něčeho nedostatek, zatím co nadbytku ano a vedlo k zásadním problémům, které někdy hříbě ustálo relativně dobře a někdy s trvalým následkem.

6.10.2013 17:19
daniela202

XXX.XXX.28.156

Já ho nechci cpát kdovíjakou chemií, ale prostě chci aby mi víc zmohutněl, měl zdravou srst a celkově byl v dobré výživové kondici. Původně jsem mu nechtěla dávat nic navíc, ale pak jsem viděla tohle: http://www.hippolyt.cz/index.php?nid=9490&lid=CS&oid=2124431

Jasně může to být přehnaný tah od prodavatele, ale mě to oslovilo, výsledky mi příjdou přesvědčivé. Nejsem úzkostný chovatel, ale přece výrobky přímo pro hříbata nejsou vyrobeny proto, aby škodily ne?
Každopádně děkuji za tip, testy si necháme udělat :)

6.10.2013 17:28
daniela202

XXX.XXX.28.156

veer napsal(a):
Nechápu důvod na co hříbě ládovat kravinama. Dejte ho na pastvinu, seno dobré kvality a koňské kamarády ideálně vrstevníky ať si má s kým hrát. Občas ho navštivte, naučte ho stát u úvazu, být klidný při čištění, pravidelně zvedat nožky a víc nic. Čím víc do něj bude ládovat kravin, tím víc nemocí bude v budoucnu mít. A pak se budete divit, že má problémy s klouby, nadváhou, nedej bůh se z nadbytku vitamínů může i překlubit, můžou být i další růstové problémy, náběh na schvácení atd. . Probůh žádná minerálka hříbě neochrání před nemocí. Jedině zdravý odchov vychová zdravé hříbě jak psychicky tak fyzicky. Obyvkle úzkostní lidé jako vy zůsobí víc škody než užitku na hříbatech a nepracujících koních. Ale to uvidíte sama časem. Až si tak zkomplikujete život a nejen sobě ale i vašemu hříběti. Pak se tu budete ptát co dál s problémem. Výzkumy a študovaní výživaři jsou fajn, ale nic se nejí tak horké. Krom jiného sama časem poznáte že výživáři se zcela rozcházejí s praxí a teorií to je obecně známý fakt.

Ptám se tady na to, jestli někdo dává nějaký doplněk stravy hříbatům, nejsem úzkostná, jen mě oslovil jeden výrobek, který se mi líbí a chtěla bych ho zkusit, tak se ptám jaké máte zkušenosti. Jestli ho někdo třeba zkrmuje, nebo dává hříbatům něco jiného... Jde vidět, že se to tady rozchází do 2 skupin, jedna je PRO a druhá PROTI, jako ve většině případů.
Jinak prosím Vás, mám léta praxe u koní, nepotřebuji vědět to, jak se mám o hříbě starat, to vím moc dobře :)
I tak všem děkuji za odpovědi.

7.10.2013 11:42
didi

XXX.XXX.66.122

veer napsal(a):
Ideální pastva a ideální seno rozhodně ne. Ale přiměřená a dostatečná kvalita na to aby bylo hříbě zdravé a mělo dostatek toho co má mít, tak ano. Udělejte si někdy testy u vašich koní, budete podivená čeho všeho mají nadbytek co ten nadbytek způsobuje. Někdy to jsou jen maličkosti nad kterými mávneme rukou ale je to o individualitě koně a co jednomu nebude dělat závažnější problémy jinému třeba ano. Já jsem odchovala hříbat asi tak stovku možná víc, doma mám dokonce hříbárnu a tak mám vcelku bohaté zkušenosti. Hříbata nepaušalizuju, ale čas od času si ty rozbory dělám, jelikož mám rozsáhlé pastviny a koně různě střídám podle potřeby. Rozhodně nemám ideální složení pastvin a přesto vidím, že mají hříbata i dospělý koně dostatek všeho co potřebují v přiměřené míře. Obvykle si ten kůň dokáže v pastvě najít to čeho má třeba zrovna momentální nedostatek a deficit rychle vyrovnat. A když pak příjde navíc ještě úzkostný majitel, že hříbě nutně potřebuje to a ono, obvykle pak dochází k nadbytku a tím spojeným problémům. Oni si lidi totiž obecně myslí, že nedostatek = mega chyba, nadbyte = neuškodí. To je ale docela zásadní chyba, obojí je totiž špatně. Ale zatím jsem se za ty roky praxe nesetkala s tím, že by některé hříbě mělo něčeho nedostatek, zatím co nadbytku ano a vedlo k zásadním problémům, které někdy hříbě ustálo relativně dobře a někdy s trvalým následkem.

Své koně sleduji i na základě rozboru krve a nadbytky nejsou.
Doplnila jsem na základě krevních testů krmením mírný nedostatek bílkovin a železa+zinku.

Koně nedostávají jádro po kýblech a kýblech...
Jejich příkrmy se pohybují v dávce od 0,5 (u 2letky) do 3 kg (bezzubý valach) denně.

To je podle mě skutečně přikrmováním a ne překrmováním.

7.10.2013 14:06
veer

XXX.XXX.39.1

didi napsal(a):
Své koně sleduji i na základě rozboru krve a nadbytky nejsou.
Doplnila jsem na základě krevních testů krmením mírný nedostatek bílkovin a železa+zinku.

Koně nedostávají jádro po kýblech a kýblech...
Jejich příkrmy se pohybují v dávce od 0,5 (u 2letky) do 3 kg (bezzubý valach) denně.

To je podle mě skutečně přikrmováním a ne překrmováním.

No u bezzubého to chápu. Ale u nepracujícího koně mi půl kila plus celý den pastva příjde už dost. Ale i tak dejme tedy tomu. Ale on je zásadní rozdíl u půl roku starého hříběte a defacto dost možná remonty .

7.10.2013 14:17
veer

XXX.XXX.39.1

daniela202 napsal(a):
Ptám se tady na to, jestli někdo dává nějaký doplněk stravy hříbatům, nejsem úzkostná, jen mě oslovil jeden výrobek, který se mi líbí a chtěla bych ho zkusit, tak se ptám jaké máte zkušenosti. Jestli ho někdo třeba zkrmuje, nebo dává hříbatům něco jiného... Jde vidět, že se to tady rozchází do 2 skupin, jedna je PRO a druhá PROTI, jako ve většině případů.
Jinak prosím Vás, mám léta praxe u koní, nepotřebuji vědět to, jak se mám o hříbě starat, to vím moc dobře :)
I tak všem děkuji za odpovědi.

A víte proč je výrobků pro hříbat strašně málo, respektive téměř nic? Protože žádná minerálka nebo granule vám nedoplní nic z toho co třeba (nebo třeba taky ne) zanedbal majitel klisny v březosti ani to nezmění nic na tom jaká hříběti naroste hříva apodobně. Stejně tak to nezmění nic na tom aby bylo hříbě zdravé. Pokud chcete hřívnatého koně, tak jste měla pátrat v genech. Těžko bude hříbě hřívnaté pokud v jeho předcích nejsou hřívnatí jedince v převaze. Stejně tak tím nepředejte nežádoucím kloubním změnám apodobně pakliže by k tomu hříbě již mělo předpoklady opět genetické z matky či otce nebo o generace dál.
Jak jsem vám napsala, nejsem zástáncem jakéhokoliv krmení hříbat. S následky se setkávám dnes a denně. A v zahraničí jsem pracovala v hřebčínech a velkých stájích pěknou řádku let. Pokud jste někde v oblasti kde se vaše pastvina nachází na písčitém podkladu nebo ve vyšších nadmorských výškách kde bývá travina taktéž chudšího rázu, tak po čtvrt roce až bude hříbě u vás udělejte krevní obraz a otestujte co je třeba doplnit. Podle toho řeště čím a v jaké formě, organická neorganická a podobně. Pokud jste v nížině tak tam obvykle bývá travina bohatá až moc. A při kompenzaci doplnění nějakého krmení pak hříběti právě vznikají různé problémy. Může se vám i zásadně přestavět pouze záď a je to v háji.

7.10.2013 14:24
veer

XXX.XXX.39.1

Jen chci ještě dodat k tomu článku. Jeďte se podívat na nějakou hříbarnu jak se hříbata chovají. Je to různých povahových vlastnostech a typech jednotlivých plemen či křižovatek co dostali do vínku. Studie krásná ale trochu jednostranně zaměřená podle mě neobjektivní. Ale prodejní účel to jistě splnilo smajlík

7.10.2013 16:30
strelish

XXX.XXX.68.75

Taky myslím, strach je mocný čaroděj, resp. nákupčí smajlík Nevím, jestli jsem to přehlédla, ale oni tam srovnávají de facto mineralizované krmivo vs. čistý oves. To je tak trochu nefér... Navíc podle těch výsledků by všechna hříbata bez hippolytu snad měla automaticky trpět na kožní nemoci. Celkově je pro mě tenhle počet pokusných jedinců příliš malý na nějaký relevantní výsledek. A ty doporučované dávky, 1,5-2kg odstávčeti, to je pomalu kýbl jádra.

Vím o kobylách, co jsou kost a kůže, přesto hříbata jsou v pořádku, na druhou stranu už jsem taky měla tu čest zažít stáj, kde v rámci toho, aby se něco nezanedbalo každý kůň dostával kýbl jádra a dvě hříbata to odnesla překlubováním z přemíry stravy/jádra, jednomu ještě stačily jen dlahy + sebrat kobyle jádro, u druhého to už nešlo bez operace. Pokud mám kvalitní pastvu/seno a nikdo nehubne, nedokrmuju ničím (mladé ani staré), ale minerálku a min. liz k dispozici mají celý rok.

Ale jako krmte si čím chcete, ve výsledku je to stejně celkem fuk smajlík (teda pokud toho opravdu nebudete krmit kvanta a překrmením si na ty zdrav.problémy zaděláte).

Přidejte reakci

Přidat smajlík