Ahoj, už roky jezdím v drezurním sedle (terény, jízdárna) a vše pohoda. Ale těch skoků bych se docela bála. Gymnastika + skůčky kolem 50 - 60 cm nejsou čas od času problém, ale metr už je třeba pro mě docela slušný skok a drezurní sedlo tě v něm nepodrží. Kdybych plánovala skákat častěji než párkrát do roka, koupila bych si radši univerzál.
A ještě mě napadlo - jestli jsi nikdy v drezurním sedle neseděla, zkus se s někým domluvit a hodinu si v něm odjezdit. Ať víš, do čeho jdeš, protože je to opravdu jiné než univerzální sedlo nebo skočka. A taky bych se nad drezurkou zamyslela v případě, že ráda jezdíš rychlé terény v lehkém sedu... Další řešení je koupit si kvalitní drezurní sedlo a pak nějakou postarší skočku z druhé ruky a tu používat jen na skákání čas od času.
akscha
napsal(a):
A ještě mě napadlo - jestli jsi nikdy v drezurním sedle neseděla, zkus se s někým domluvit a hodinu si v něm odjezdit. Ať víš, do čeho jdeš, protože je to opravdu jiné než univerzální sedlo nebo skočka. A taky bych se nad drezurkou zamyslela v případě, že ráda jezdíš rychlé terény v lehkém sedu... Další řešení je koupit si kvalitní drezurní sedlo a pak nějakou postarší skočku z druhé ruky a tu používat jen na skákání čas od času.
Naprosto souhlasím. Za mě taky drezurka i skočka pouze na jízdarnu a spíš ojediněle ty terény. Pokud se jezdí povětšinou příroda a občas se to promíchá s jízdárnou tak rozhodně ten universál. V tom můžeš prakticky všechno, sem tam skok do metru se v tom dá v pohodě a drezura také. A ano drezurku napřed vyzkoušet, ne každému to sedlo sedne. Je to úplně jiné.
Z drezurek jsem jezdila ve starším koženém Wintecu, v Kentaur Medea, Euroriding Diamant a pak v nějakých Kiefferech. Každé je trošku jiné a asi nejvíc mi vyhovoval můj Kieffer Wien. Ale je to celé o pocitu a o tom, co od toho sedla očekáváš (některé drezurky jsou křeslo a skutečně tě povedou v sedu, jiné zase mají menší opěrky, takže můžeš snadno působit na koně apod.).Vážně to chce vyzkoušet. Obecně je drezurní sedlo oproti univerzálu pohodlnější, máš delší třemeny, takže nebolí kotníky a kolena a máš níž těžiště, takže "hůř vypadneš" při nějaké nečekané koňově akci. Na druhou stranu se zase očekává, že budeš v sedle spíš sedět, takže to není vhodné na dlouhé ježdění v lehkém sedu (rychlá cvalová práce) nebo na skákání.
Kvůli nepříliš vyhovujícímu univerzálu jsem včera řešila, zdali zkusit skákat malé skůčky-gymnastické řadičky z křížků - v drezurním sedle. Prohledávala jsem diskuze, hledala nějaký obrázek, a nenašla, tak jsem to vyzkoušela a jdu sem dát své poznatky pro jiné, které by tato hovězina taky napadla :D
Myslela jsem si, že když je moje drezurka nikterak hluboká, při ježdění neomezuje a v terénu se v ní cítím lépe než v univerzálním sedle, že si o díru zkrátím třmeny a mohlo by to jít. Navíc má sedlo zkrácené francouzské polštáře, takže by ani koni nemělo při doskoku vadit v zádech. Ale při skákání jsem se necítila dobře, což jsem v tu chvíli sváděla jen na svoji nezkušenost. Ale pak jsem podle fotek viděla, že to mělo nad skokem takový efekt, že mi koleno přejelo opěrku, což nohy rozevřelo, proto ty špičky od koně, a totálně destabilizovalo sed. Navíc asi jiná stavba kostry drezurního sedla způsobila, že sedlo, které jinak vzadu pěkně sedí, nehýbe se, se při zacvičení koníka výrazně odchlíplo.
Tak teď už to víte taky ;-)
http://imageshack.com/a/img901/8684/QIAyyC.jpg