Asi před měsícem jsem si pronajala 2-letého valáška ČT. Jeho majitelka na něj neměla moc času, proto skoro nic neumí. Až já jsem ho učila na ohlávku a její tlak, na vodění na vodítku, a aby uměl zvedat nožky, při čištění. Nic víc ze základních věcí neumí, a já nevím, jak dál pokračovat, aby byl schopen projít na zlomu jara a léta příštího roku obsedání. Poraďte, jak s ním mám dál pracovat a co ho učit. Předem děkuji za odpověď A.O.
Prosím o jednotlivé kroky a postupy jak s ním pokračovat v základním výcviku, děkuji!
Uživatel s deaktivovaným účtem

anetkaon
napsal(a):
Obsedat budou zkušení trenéři, které si zajišťuji už dopředu, chtěla bych zkusit např.: lonžování a PK jenže nevím, čím začít.... a jak ho pomalu na obsedání připravit
Doporučuji přečíst seriál od Karola Holleho na Equichannelu: http://www.equichannel.cz/vycvik-mladeho-kona-pre-rekreacne-ucely - nejlépe celý od začátku, i ty části, co se týkají hříbat a všeobecných věcí (jsou to tři strany článků). Sama pak uvidíš jak si s koníkem stojíte, kde je to dobré a kde jsou mezery a na čem do jara zapracovat. I tak bych si ale sehnala i na dobu do vlastního obsedání alespoň občasný zkušený dohled, aby jsi se zbytečně nemotala v kruzích, nekupily se ti chyby a nezadělávala sis nevědomky na problém do budoucna. Současně doporučuji vést si tréningový deník, kam si zapíšeš po každé výcvikové lekci co jste dělali a jak vám to šlo. Pomáhá to udržet perspektivu, jestli se někam posunujete, nebo ne. I zdánlivé maličkosti, jako dobré chování při čištění, vodění, vycházkách je pro mladého koně součástí práce (i když na to plno jezdců zapomíná nejpozději až mu vylezou na hřbet).