Dotaz na připuštění kobylky.

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
5.11.2013 11:15
litorella

XXX.XXX.208.214

Dobrý den, chtěla bych se zeptat někoho, kdo o tom něco ví, čím můžeme připustit kobylu. Je to ČT, ale je drobná (cca 155 v kohoutku). Je vynikající povahy a chtěli bychom od ní alespoň jedno hříbě. Má ale vadu - propadlou páteř. Nosí max 80 kilo v sedle, víc nemá dovoleno, tak bych potřebovala, aby hříbě bylo pokud možno pony, ne žádný gigant. Kobyla má v předcích nějaké Hannovery míchané s kdovíčím.

Jsou tedy dva potenciální hřebci - Arabský plnokrevník, který má dobrý původ a kvality ve všech ohledech - charakter, stavba těla (v kohoutku málo přes 150). A hřebec mini appa (93 v kohoutku), taky dobrého původu, i povahy. U araba se bojím velikosti hříběte, aby ho kobyla zvládla, u toho mini horse zase genetických problémů.

Snažila jsem se něco vyčíst na internetu - nic moc sem nenašla. Spíš nic než moc. Zároveň jsem s tím nechtěla hned obtěžovat známé a veterináře, jen kvůli nevědomosti. Předem mockrát děkuji.

5.11.2013 12:11
didi

XXX.XXX.66.122

Veterináře bych s tím rozhodně obtěžovala - právě ten by to mě posoudit a říci vám, zda březost připadá v úvahu. Nenechte si radit od laiků a lidí, kteří měli "podobný" problém - často to, co vypadá podobně je ve skutečnosti úplně jiné - proto veterináři 6 let studují a jsou skutečně použitelní až tak po 10 letech praxe...

5.11.2013 12:16
didi

XXX.XXX.66.122

Případně oslovit nějakého fyzioterapeuta (ale těch je, zdá se mi, ještě méně a jsou ještě hůře sehnatelní, než veterináři)...

Zároveň se i dozvíte, jakým hřebcem budete moci kobylku připustit - třeba omezeni příliš nebudete a budete si tak moci vybrat i mezi německými plemeny.

5.11.2013 12:35
tamburine

XXX.XXX.163.48

Prosím Vás, pořádně se zamyslete a radši si pořiďte dalšího koně, než něco množit, koní je přebytek a určitě si vyberete :)
Jako křížit ČT s mini appa to mě opravdu dostalo :D

5.11.2013 13:11
33janinka33

XXX.XXX.145.255

tamburine napsal(a):
Prosím Vás, pořádně se zamyslete a radši si pořiďte dalšího koně, než něco množit, koní je přebytek a určitě si vyberete :)
Jako křížit ČT s mini appa to mě opravdu dostalo :D

Sice nejsem zadavatelka ale taky se jednou chystám připustit kobylu a je pro mě mnohem lepší už kvůli pocitu mít vlastní hříbě. je to přece jen něco co si člověk sám vychová, ví že to je z jeho milované kobyly a vybere si podle povahy, vzhledu, dostupnosti nebo výkonosti kní hřebce než složitě shánět hříbě či remontu podle mých požadavků. Neříkám že se z hříbka nemůže stát potvora. Nevím ale tot můj názor.smajlík

5.11.2013 13:15
sanulka

XXX.XXX.163.134

Nezlobte se na mě, vím, že mě za následující příspěvek nebudete mít ráda, ale opravdu radši nerozmnožovat... Já řeším "podobný" problém, mám kobylu, u které jsou jisté vady, pro které musím velice pečlivě vybrat budoucího otce, aby se problém nepodpořil, ale naopak byla maximální snaha ho eliminovat a zatím mi všichni lidé v diskuzi (ale na ECH) v podstatě řekli, že ji vůbec pouštět nemám. A to je ten problém menší oproti Vaší kobyle (usuzuji jen z toho, co píšete). Ideál by měl být, připouštět v rámci plemene (pokud pominu přilití krve, to necháme "skutečným" chovatelům) jen "perfektní" kobyly "perfektními" hřebci. Ačkoliv všichni tušíme, že to tak, především v naší republice, není ani náhodou, tohle domácí množení, které se chystáte provést a vytvořit křížence (v případě mini horse naprosto příšerné kombinace), je opravdu špatně. Pokud se nechcete vzdát myšlenky, mít za každou cenu od své kobyly hříbě, poraďte se, jak už někdo přede mnou psal, především právě s veterinářem, který Vám řekne, jestli má cenu připouštět a čím (je možné, že Vám řekne, že ta záda vylučují donošení jakéhokoliv hříběte). A snažte se proboha, když už nic jiného, zachovat aspoň čistotu plemene, takže pokud je kobyla zapsaná v ČT, pustit na ni hřebce, který má pro ČT licenci, pokud možno je v AP a má naprosto perfektní horní linii, která teoreticky SNAD bude geneticky silnější a přebije nekvalitu Vaší klisny. Určitě v ČT působí i drobnější hřebci, se kterými je naděje, že kobyla odnosí a porodí hříbě, které bude relativně kvalitní a použitelné a ne kříženec, kterým rozmnožíte řady našich českých paskvilů... Když si vezmete, kolik Vás to hříbě bude stát peněz, času a energie, opravdu je lepší koupit kvalitního koně a lásku, která vás ke klisně poutá, vložit do péče o ni samotnou a ne do jejího rozmnožování, když víte o zásadní vadě...

5.11.2013 14:54
33janinka33

XXX.XXX.145.255

Ano tak pokud má kobyla vadu nebo dědičnou, nebo a životě ohrožující nemoc tak bych jí samozřejmě nepřipustila. Já osobně mám klsinu zapsanou ajko ČT (matka ČT otec A1/1). Kobyla má uspěšně vyskákané S a do budoucna zatím envím jeslti bych si pořídial hříbě pro závody nebo jen pro rekre podle toho bych ssamozřejmě vybírala hřebce. Moje kobyla není nijak vadná ani zkažená a hříbátko bych z ní měla ráda. Kdybych se rozhodla pro tu sportovní dráhu tak bych bud volila hřebce ČT nebo Hannover či Holštýn - ty plemena která jsou dobře dostupná a mají nejlepší předpoklady pro parkur. Já sice osobně znám jednu paní která si nechala připustit klisnu Branderburga (prominte nevím jak se to píše) s WPB protože chce mít malého koně pro své dítě. ZAtím nevím maj kto je s připouštěním jelikož připouštět budu nejdřív tak za 2 roky tak se na mě moc nezlobte

5.11.2013 15:20
33janinka33

XXX.XXX.145.255

Co jsem se ted divala na schct.cz na hlubši puvod moji kobyly tak se tam střídá několik plemen takže by nemělo vadit kdybych jí připustila třeba hannoverákem. V původu má Hannoveráky, A1/1, ČT, Brandenburga, meklenburského koně a německého teplokrevníka.

5.11.2013 22:27
litorella

XXX.XXX.63.164

Všem mnohokrát děkuji za cenné názory. Neohrozila bych život kobyly jen pro to, abych měla od ní hříbě, kdyby umřela, nic ji nenahradí. Bylo to spíš jen šrotování v mojí hlavě, rozhodně by musela podstupovat RTG před nějakým plánováním, takže veterináři bych se nevyhýbala, jen jsem ho nechtěla obtěžovat svými dedukcemi.

9.11.2013 08:58
kykyna

XXX.XXX.148.183

sanulka napsal(a):
Nezlobte se na mě, vím, že mě za následující příspěvek nebudete mít ráda, ale opravdu radši nerozmnožovat... Já řeším "podobný" problém, mám kobylu, u které jsou jisté vady, pro které musím velice pečlivě vybrat budoucího otce, aby se problém nepodpořil, ale naopak byla maximální snaha ho eliminovat a zatím mi všichni lidé v diskuzi (ale na ECH) v podstatě řekli, že ji vůbec pouštět nemám. A to je ten problém menší oproti Vaší kobyle (usuzuji jen z toho, co píšete). Ideál by měl být, připouštět v rámci plemene (pokud pominu přilití krve, to necháme "skutečným" chovatelům) jen "perfektní" kobyly "perfektními" hřebci. Ačkoliv všichni tušíme, že to tak, především v naší republice, není ani náhodou, tohle domácí množení, které se chystáte provést a vytvořit křížence (v případě mini horse naprosto příšerné kombinace), je opravdu špatně. Pokud se nechcete vzdát myšlenky, mít za každou cenu od své kobyly hříbě, poraďte se, jak už někdo přede mnou psal, především právě s veterinářem, který Vám řekne, jestli má cenu připouštět a čím (je možné, že Vám řekne, že ta záda vylučují donošení jakéhokoliv hříběte). A snažte se proboha, když už nic jiného, zachovat aspoň čistotu plemene, takže pokud je kobyla zapsaná v ČT, pustit na ni hřebce, který má pro ČT licenci, pokud možno je v AP a má naprosto perfektní horní linii, která teoreticky SNAD bude geneticky silnější a přebije nekvalitu Vaší klisny. Určitě v ČT působí i drobnější hřebci, se kterými je naděje, že kobyla odnosí a porodí hříbě, které bude relativně kvalitní a použitelné a ne kříženec, kterým rozmnožíte řady našich českých paskvilů... Když si vezmete, kolik Vás to hříbě bude stát peněz, času a energie, opravdu je lepší koupit kvalitního koně a lásku, která vás ke klisně poutá, vložit do péče o ni samotnou a ne do jejího rozmnožování, když víte o zásadní vadě...

V ČT drobní hřebci vůbec nepůsobí. Taktéž jsem pro svou kobylu hledala ČT pro zachování původu, ale chtěla jsem drobného, protože kdysi dávno měla úraz páteře a já měla strach. Nenašla jsem - nejmenší hřebci mají 160cm a to jsou tak maximálně dva. Zbytek má kolem 170 cm. Koukala jsem na letošní výběr plemenných hřebců :-/

9.11.2013 10:40
sanulka

XXX.XXX.163.134

Ani ti arábci? Mně tedy taky doporučili něco takhle krevnatého, že to působí v ČT, ale já jsem proti nim dost zaujatá + ta moje herka taky má své stavy a nerada bych to znásobila smajlík.

Přidejte reakci

Přidat smajlík