Ahoj, jezdím na koních rekreačně půl roku a uvažuju o koupě. Jezdím za jednou známou a ta nabízí pastevní ustájení za 2500,- kousek odemě. Má ve stádu kolem 10 koní. Chci se zeptat jestli je tato cena za ustájení normální, je v tom i krmení a dohled 24 hod denně. Koně bych chtěla navštěvovat tak 2-3 týdně. Ráda bych do toho šla ale odrazují mě hodně negativních komentářů, že je to hodně náročné na čas i finančně tak 10 tisíc a víc za měsíc. Žádné dovolené atd. Je tohle pravda, je ten kůň opravdu tak náročný na vše, je to jak koule u nohy?
Dík za komenty
Pokud je kůň kvalitně ustájen, vydrží bez páníčka i po dobu dovolené či nemoci a nijak nestrádá. Docházka 2-3 x týdně při pastevním ustájení je dostačující, cena 2500 za pastevní ustájení je adekvátní (1000-5000 Kč dle lokality). K tomu třeba připočítat náklady na očkování, strouhání či kování, vitamíny. Může se přihodit nepředvídaná událost - nemoc, úraz - pak by měl mít člověk dostatečnou finanční rezervu.Pokud není kůň ustájen boxově v luxusním ustájení, určitě se částka nevyšplhá na deset tisíc. Je to takový krásný závazek na mnoho let, vlastní kůň je vlastní kůň. Ale samozřejmě přináší občas i nějaké starosti.Spíš ale velké radosti.
Máte-li měsíčně navíc alespoň 5000 Kč, koně si dovolit s přehledem můžete - pokud ne, nepořizujte jej. 2500 Kč nemusí být každý měsíc konečná částka, kterou budeme muset do koníka vložit...
Přestože měsíční náklady budou zpravidla v pastevním ustájení a při rekreačním využívání koně nižší - v případě onemocnění koně či potřeby nového sedla se zvýší a nemusí jít o výdaj pouze na jeden měsíc!
Je třeba nespoléhat na to, že kůň se zdravý pořídil a tak bude zdravý i nadále a že z výplaty pokryji levné ustájení - prostě nedporučuji pořizovat koně do "napjatého" rozpočtu - jinak, proč ne...
Myslím, že kdyby měl mít každý navíc každý měsíc na koně 5 tisíc, majitelů koní by podstatně ubylo. Chce to prostě mít kam sáhnout v případě nečekané události.
Jinak z mých dlouholetých poznatků u koní - holky, které žijou od výplaty k výplatě, zajistí většinou koni řádné veterinární ošetření, i kdyby na chleba neměly. Na druhé straně znám plno "úspěšných podnikatelů", kteří doktora volají až po mnoha upozorněních, smlouvají každou korunu a bohužel díky jejich lakotnosti to občas dopadlo fatálně. Takové jsou mé poznatky.
No tak jestli sama máte navrch jen 2t tak vám to rozhodně nedoporučuju. Já se teď motala v docela slušném kolotoči výdajů, nemaje konce po dobu půl roku. Začalo to pouhým abcesem, první návštěva veta stála 1200, nějaká inj protože kůň byl jak se zlomeninou pytlíčky na dalších pár dní, vyřízínutí a ošetření. Abces se po 3dnech vrátil, udělal se výpotek a tentokrát zánět zasáhl i šlachu, takže další výjezd veta, další léky proti bolesti plus kelímek masti na šlachu plus nové ošetření a dren abcesu a tentokrát výdaj 2800. Za 14dní sice bylo po abcesu, ale koně se ve výběhu nějak pošťuchovali a tentýž kůň oteklé oko vyhlížející dost zle. Takže opět výjezd veta 800. Za 3měsíce opět ten samý kůň nějaká vyráž plus vylysení srsti ve slabině. Babské ani žádné domácí rady nezabrali takže zas vet 3 návštěvy dohromady za 2100 a další měsíc opět za veta 1500 jeden kůň druhého kousnul do zadku, udělala se velká boule která se zvětšovala a hřála. Kůň si z toho místa doslova sedřel kůži do krve. Vet musel místo naříznout skalpele a vyčistit, zas pytlíčky na pár dnů a mastička v tubě. A můžu vám říct, že jsem na mizině, veškerou finanční rezervu kterou jsem měla jsem vyplácala. Tak teď se zuby nehty klepu aby bylo vše ok aspoň půl roku abych zvládla zas našetřit nějaké korunky pro případ nouze. A přesně ja tady už psaly dámy nade mnou, pořízením koně to rozhodně nekončí, bude potřeba vyhovující sedlo to je otázka 8-15tis. pokud jde o kvalitnější sedlo z druhé ruky, kovář je třeba každé 2měsíce někdy i dříve. A taky vaše doprava do místa ustájení taky nebude po vlastní ose pokud to tedy není o pár domů dál. Mě pomáhá finančně manžel a taky mám doma pár koní na ustájení. Ale na veškerou práci kolem koní jsem absolutně sama, manžel není zapálený koňák a jde si po své zábavě. Takže i na to je třeba myslet. Kůň není jen to že se člověk příjde párkrát do týdne povozit a všude je většinou třeba přiložit ruku k dílu i když platíte ustájení. Tak to hold čas od času je.
Samozdrejme nez si poridim kone tak chci mit bokem nasetrene penize pro pripad nouze. Vim ze kun neni jen na jezdeni ja sama se nabizim a pomaham s vycistenim a uklidem staje. Potreby pro kone chci kupovat postupne z kazde vyplaty jednu vec nez si toho kone poridim, kone bych si chtela poridit na pristi rok v lete popr. na podzim, dle situace.
Já koně mám pastevně ustájeného , platím 1000kč měsíčně , ale s tím že pomáhám se vším co se normálně kolem koní musí dělat ... v létě sena , házení hnojů atd. časově to náročné vůbec není a vím že ikdyž si odjedu na nějaký festival či dovolenou , o koně bude dobře postaráno
ale jak už tady bylo psaný , vždy je lepší mít nějaké peníze navíc schované bokem , protože se kůň může zranit + veterinář + kovář ....
vikyy
napsal(a):
Myslím, že kdyby měl mít každý navíc každý měsíc na koně 5 tisíc, majitelů koní by podstatně ubylo. Chce to prostě mít kam sáhnout v případě nečekané události.
Jinak z mých dlouholetých poznatků u koní - holky, které žijou od výplaty k výplatě, zajistí většinou koni řádné veterinární ošetření, i kdyby na chleba neměly. Na druhé straně znám plno "úspěšných podnikatelů", kteří doktora volají až po mnoha upozorněních, smlouvají každou korunu a bohužel díky jejich lakotnosti to občas dopadlo fatálně. Takové jsou mé poznatky.
Ne navíc ještě k ustájení, ale dohromady na koně.
Pak se kůň při sebemenším problému či potřebě změny/ zdražení ustájení nemusí hned prodávat...
To jo. Asi tak jednou tolik, než kolik je ustájko a ještě peníze jako rezervu. Když si někdo koupí koně za vypůjčené peníze, sedlo taky a rozpočet má sotva na ustájení a na splátky, pak je to celkem tragédie.Pak dostane výpověď, ustájení nevyhovuje, kůň onemocní a je to katastrofa. Hlavně pro koně.
Ty vogo to bych chtěla vidět kolik z nás co si pořizovalo prvního koníčka měli našetřeno na případná skoro smrtelná zranění..no táák holky šáhněte si na svědomí...není třeba to tak hrotit...
Jinak zadavatelce: ta cena je odpovídající a souhlas s tím, že rozhodně není pravda že nemůžete na dovču nejdejbože omarodit...
Uživatel s deaktivovaným účtem

veronique89
napsal(a):
Bylo bý to fajn kdyby mi to vyšlo. Sice u nas by prostory byly pro kone i box. Ale je jim dobře ve stáde ze. Půjčku bych si urco nevzala. Půjdu ma to pomalu. První koupím potreby pro kone, pak sedlo a nakonec kone :)
Přistupujete ke koupi zodpovědně. Jen možná by bylo vhodnější koupit nejprve koně než sedlo. Ale samozřejmě se dá vybírat kůň podle toho, jak mu sedlo padne.
vikyy
napsal(a):
Máte naprostou pravdu! Mám zkušenosti všude kolem - že čím míň člověk má, tím víc je ochoten dát...
kykyna
napsal(a):
Máte naprostou pravdu! Mám zkušenosti všude kolem - že čím míň člověk má, tím víc je ochoten dát...
To jo no, ale jak může dát když nemá že? Já mám taky holou zadnici ale hlavně že koně mají to nejkvalitnější krmení a kvalitní výstroj. Ale já mám jedny rifle už asi 8let a jak potřebuje něco kůň udělám třeba salto vzad jen abych to mohla pořídit. Ale to prostě bez nezbytné finanční rezervy nejde. Vidím spousta lidí jak si koupí koně ale dál nepřemýšlí, ono je hezké přemýšlet nad tím jak si napřed koupím věci pro potřeby koně a pak toho koně, ale to může zadavatelka udělat jen v případě třeba čištění nebo podsedlové dečky, ohlávky. To je asi tak vše. Ale ty nejdražší záležitosti přichází až v okamžiku pořízení koně, uzdečka, udidlo - teď musíte vyzkoušet jaké bude dobré,takže musí počítat s tím, že ty udidla během prvního měsíce pořídi třeba tři než najde to vhodné na kterém si jezdec s koněm dobře sedne. A už to je zásah do rozpočtu při představě, že jedno průměrné udidlo stojí řádově 3-6stovek krát dejme tomu 2-3udidla a je to hned částka dost vysoká. Totéž u sedla, kvalitní sedlo z druhé ruky (ovšem tady pozor kvalita a kvalita-i dobře vyhlížející sedlo může mít třeba křivou vytahanou komoru k jedné straně pokud jde o anglii) u anglie se pohybuje někdo od 8tisíc nahoru u westernu pokud nechce mít vyloženě stoletou šunku tak je to cena přinejmenším kolem 18tis. což se v podstatě rovná ceně pořízení koně. A to se bavíme o potřebách jež jsou již použité. Takže na tohle je třeba myslet. Nejde si koupit sedlo a pak koně, stejně tak uzdečku nebo udidlo........................ A i když zadavatelce teď známá nabízí ustájení za 2500 tak může vyhovovat půl roku a co pak? Ono to tak totiž je ve většině případů. Takhle se vám zdají být podmínky ok, ale jak tam máte své zvíře začne se vám nelíbit to a tamto a pak třeba i někdo z kolektivu a jak naznačíte ustajovateli obvykle po prvé a po druhé se nic neděje po třetí je už oheň na střeše a balíte kufry do jiné stáje. A co pak když to jinde bude dražší? Bude na to mít? Bude přítel ochotný připlacát k rozpočtu zadavatelky třeba i jednou tolik? Člověk by si měl uvědomit že ustájení je fakt nákladná věc a když jsem měla koně taky v ustájení, tak jsem tyhle věci taky zvažovala. Ano koně jsem si sice mohla pořídit s první prací, ale to by byl asi tak začátek konce protože jsem na tom byla obdobně jako zadavatelka. Navíc z výplaty mi zbývalo 1500-2500 jak kdy a to jsem v té době raději volila variantu toho že jsem měla koně v pronájmu. Podílíte se třeba na poloviční ceně ustájení a jezdít můžete třeba i 4x v týdnu, nicméně odpadá vám nezbytný náklad na veterináře a kováře, odpadají náklady na pořízení vlastní vybavy pro koně a konec konců i ta pořizovací hodnota koně. Já takhle měla v nájmu kobylku asi 4roky, platila jsem právě těch 1500 měsíčně a jezdit jsem si mohla kdykoliv krom neděle a pátku to si za kobylkou docházela majitelka. A jestli jste zodpovědná a nejste jen na to koně někde uhnat tak vás bude mít i nějaký majitel koníka rád a bude vědět, že se na vás může spolehnout a důvěřovat vám.
A já budu za svini a upozorním na to, že člověk, který chce napřed kupovat sedlo a potom koně, by měl kolem koní strávit o hodně víc času, než si svého pořídí. Verčo promiň, ale ze všeho, co píšeš, na mě dost padá hrůza a obavy jednak o toho budoucího koně a jednak o Tebe jako budoucího majitele... Mám takovou předtuchu, že je mnohem víc věcí, které Tě ještě nenapadly (jako to sedlo) a možná nenapadnou do té doby, než koně reálně plánuješ koupit (jaro je určitě moc brzy a podzim, no, musela by ses ještě hodně ptát a zjišťovat, co je všechno potřeba)! Jen co mě tak napadá a ještě to nikdo nezmínil - kupovat koně na podzim do pastevka (a ono v některých případech kdykoliv) je velice omezující, protože buďto budeš muset koukat po koních, kteří už v pastevku jsou navyklí nebo počítat opět s většími financemi a také s větší starostlivostí ustajovatelky - ono totiž šoupnout koně najednou do 24/7 není úplně legrace. Nejde jen o to, hodit na něj jednu deku a je to v teple. Pokud nechceš něco pokazit, dekování je celkem věda a musí se pořídit víc dek a hlídat konkrétní podmínky. A ruku na srdce, slíbený "dozor 24 hodin denně" je jedna věc a lítat po pastvě kolem jednoho koně, když ostatní jsou bezúdržboví a přehazovat mu deku třeba i několikrát denně (možná jsem moc zodpovědná, ale ten kůň nastydne raz dva, když se třeba přes slunečný den pod dekou zapotí a zůstane v ní na lehce mrazivou noc) po dobu několika prvních měsíců, je věc druhá. Další věc, která mě napadá je, že jako nezkušený začátečník si koupíš koně, vykopneš ho na pastvu a přijdeš 3x do týdne jezdit. Třeba budeš mít štěstíčko na zlatého koně, ale málokterý, kterého jsem v životě poznala, by byl takový charakter, aby dřív nebo později nezačal takového jezdce pěkně zneužívat! Možná jsi to jen nenapsala a budeš mít někoho, kdo Ti vypomůže, ale jestli ne, je třeba s tím také počítat, aby ten kůň měl druhého jezdce, zkušeného, který ho vezme pod sedlo ještě alespoň 2x do týdne a srovná Tvé případné chyby. S tím souvisí i trenér - toho potřebuje vlastně každý, ale takhle na začátku je to hlavně o tom, zamezit základním chybám, které mohou vést k velice nepříjemnému dlouhodobému zkažení koně, kterého můžeš koupit skvělého, ale "vyrobit" z něj celkem krátce pěkného hajzlíka... Nepíšeš, jestli si chceš jen "vozit zadek" na vyjížďkách nebo pracovat na sobě, na koni. K tomu je ještě potřeba mít prostor, kde se dá trénovat, to je taky věc, která se lehce zapomene nebo zanedbá a pak zjistíš, že Tě kůň "přestal poslouchat", ale jaksi není, kde ho srovnat, protože v lese zlobí. A pak Ti jsou krásné vyjížďky na nic a řešíš, kde je nejbližší jízdárna, že potřebuješ zaplatit převoz, trenéra, jezdce... No, je toho víc a nechci kazit něčí nadšení až tak moc, ale když si vezmu, kolik věcí překvapilo mě a to jsem jezdila před pořízením prvního vlastního koně přes 15 let a starala se o cizího jako o svého (a la pronájem) cca 10 let... Vlastnictví koně je opravdu obr záležitost a mnohé zjistíš až za chodu, ale ještě bych počkala, než do toho skočím po hlavě . Držím palce!
sanulka
napsal(a):
A já budu za svini a upozorním na to, že člověk, který chce napřed kupovat sedlo a potom koně, by měl kolem koní strávit o hodně víc času, než si svého pořídí. Verčo promiň, ale ze všeho, co píšeš, na mě dost padá hrůza a obavy jednak o toho budoucího koně a jednak o Tebe jako budoucího majitele... Mám takovou předtuchu, že je mnohem víc věcí, které Tě ještě nenapadly (jako to sedlo) a možná nenapadnou do té doby, než koně reálně plánuješ koupit (jaro je určitě moc brzy a podzim, no, musela by ses ještě hodně ptát a zjišťovat, co je všechno potřeba)! Jen co mě tak napadá a ještě to nikdo nezmínil - kupovat koně na podzim do pastevka (a ono v některých případech kdykoliv) je velice omezující, protože buďto budeš muset koukat po koních, kteří už v pastevku jsou navyklí nebo počítat opět s většími financemi a také s větší starostlivostí ustajovatelky - ono totiž šoupnout koně najednou do 24/7 není úplně legrace. Nejde jen o to, hodit na něj jednu deku a je to v teple. Pokud nechceš něco pokazit, dekování je celkem věda a musí se pořídit víc dek a hlídat konkrétní podmínky. A ruku na srdce, slíbený "dozor 24 hodin denně" je jedna věc a lítat po pastvě kolem jednoho koně, když ostatní jsou bezúdržboví a přehazovat mu deku třeba i několikrát denně (možná jsem moc zodpovědná, ale ten kůň nastydne raz dva, když se třeba přes slunečný den pod dekou zapotí a zůstane v ní na lehce mrazivou noc) po dobu několika prvních měsíců, je věc druhá. Další věc, která mě napadá je, že jako nezkušený začátečník si koupíš koně, vykopneš ho na pastvu a přijdeš 3x do týdne jezdit. Třeba budeš mít štěstíčko na zlatého koně, ale málokterý, kterého jsem v životě poznala, by byl takový charakter, aby dřív nebo později nezačal takového jezdce pěkně zneužívat! Možná jsi to jen nenapsala a budeš mít někoho, kdo Ti vypomůže, ale jestli ne, je třeba s tím také počítat, aby ten kůň měl druhého jezdce, zkušeného, který ho vezme pod sedlo ještě alespoň 2x do týdne a srovná Tvé případné chyby. S tím souvisí i trenér - toho potřebuje vlastně každý, ale takhle na začátku je to hlavně o tom, zamezit základním chybám, které mohou vést k velice nepříjemnému dlouhodobému zkažení koně, kterého můžeš koupit skvělého, ale "vyrobit" z něj celkem krátce pěkného hajzlíka... Nepíšeš, jestli si chceš jen "vozit zadek" na vyjížďkách nebo pracovat na sobě, na koni. K tomu je ještě potřeba mít prostor, kde se dá trénovat, to je taky věc, která se lehce zapomene nebo zanedbá a pak zjistíš, že Tě kůň "přestal poslouchat", ale jaksi není, kde ho srovnat, protože v lese zlobí. A pak Ti jsou krásné vyjížďky na nic a řešíš, kde je nejbližší jízdárna, že potřebuješ zaplatit převoz, trenéra, jezdce... No, je toho víc a nechci kazit něčí nadšení až tak moc, ale když si vezmu, kolik věcí překvapilo mě a to jsem jezdila před pořízením prvního vlastního koně přes 15 let a starala se o cizího jako o svého (a la pronájem) cca 10 let... Vlastnictví koně je opravdu obr záležitost a mnohé zjistíš až za chodu, ale ještě bych počkala, než do toho skočím po hlavě . Držím palce!
Jak už jsem psala, jezdím rekreačně a taky to tak zůstane...žádného trenéra není třeba. Nechci sportovního koně...a asi to dopadne tak že se budu dívat na koně kteří jsou zvyklí na pastevku.....Majitelka vyrůstala s koňmi a má na to živnost, takže je s nima nonstop. Samozdřejmě mi radí co a jak. Kolik co stojí, čemu se vyvarovat, vyčkat jestli i po roce mě to bude bavit apod. Ale taky jsem chtěla slyšet názory i od jiných majitelek koní než jen od te známe, protože to co říkala mi to přišlo docela jednoduché... Chci se do toho první vžít, od jara tam budu chodit a jezdit pravidelně 2x týdně. Bohužel mi nenabídne žádného koně k pronajmu,ani ostatní holky nechtějí své koně přenechat jiné, jdině se mrknout jinde, někde na inzeráty.
Neříkám že si ho chci koupit hned, psala jsem že chci s tím počkat, jestli ho koupím přiští rok nebo za dva roky, to zaleží jak na tom budu a taky dle situce( finančně, časově,..)
veronique89
napsal(a):
Jak už jsem psala, jezdím rekreačně a taky to tak zůstane...žádného trenéra není třeba. Nechci sportovního koně...a asi to dopadne tak že se budu dívat na koně kteří jsou zvyklí na pastevku.....Majitelka vyrůstala s koňmi a má na to živnost, takže je s nima nonstop. Samozdřejmě mi radí co a jak. Kolik co stojí, čemu se vyvarovat, vyčkat jestli i po roce mě to bude bavit apod. Ale taky jsem chtěla slyšet názory i od jiných majitelek koní než jen od te známe, protože to co říkala mi to přišlo docela jednoduché... Chci se do toho první vžít, od jara tam budu chodit a jezdit pravidelně 2x týdně. Bohužel mi nenabídne žádného koně k pronajmu,ani ostatní holky nechtějí své koně přenechat jiné, jdině se mrknout jinde, někde na inzeráty.
Neříkám že si ho chci koupit hned, psala jsem že chci s tím počkat, jestli ho koupím přiští rok nebo za dva roky, to zaleží jak na tom budu a taky dle situce( finančně, časově,..)
No a to je základní chyba. Stačí první věta a tou to celé zabilas. Nejde jen jezdit do lesa to je přesně to co psala paní nebo slečna v předchozím odstavci. Nemusíš mít nutně sportovní ambice, ale jedině dobrý trenér tě připraví na případné potíže s tvým koněm. Ano můžeš sedět na zadku jen tahat doprava a doleva (obrazně řečeno) ale toho koně pošleš hodně rychle do kytek takhle to bohužel fakt nefunguje. A každý kdo je jen trochu soudný a nechce být svému koni akorát závažím na zádech se dneska vzdělává a má k ruce trenéra. Neříkám, že paní co ti radí je amatér, ale jestli ti vlastnictví koně popsala tak jednodušše jak to na tebe zapůsobilo asi to není ta nejlepší cesta. Být majitelem koně není rozhodně nic jednoduchého. Je to skutečně jako mít kouli na noze třebaže je kůň ustájený. A nejen to je to obrovský závazek především finanční a hlavně zodpovědnost za své činy. Taky bych ti doporučovala spíš ten pronájem, však nemusíš zůstat v té jedné stáji, naopak čím víc lidí poznáš tím víc získáš zkušeností s různýma koňma. Osobně bych se poohlédla po inzerci lidiček hledajících druhého jezdce třeba na poloviční nájem je spousta, bohužel valná většina takových lidí je zklamaná dnešní nezodpovědnou a drzou mládeží. Proto pokud jsi zodpovědná mile rád tě někdo vezme pod svá křídla a koně ti do nájmu svěří.
veer
napsal(a):
No a to je základní chyba. Stačí první věta a tou to celé zabilas. Nejde jen jezdit do lesa to je přesně to co psala paní nebo slečna v předchozím odstavci. Nemusíš mít nutně sportovní ambice, ale jedině dobrý trenér tě připraví na případné potíže s tvým koněm. Ano můžeš sedět na zadku jen tahat doprava a doleva (obrazně řečeno) ale toho koně pošleš hodně rychle do kytek takhle to bohužel fakt nefunguje. A každý kdo je jen trochu soudný a nechce být svému koni akorát závažím na zádech se dneska vzdělává a má k ruce trenéra. Neříkám, že paní co ti radí je amatér, ale jestli ti vlastnictví koně popsala tak jednodušše jak to na tebe zapůsobilo asi to není ta nejlepší cesta. Být majitelem koně není rozhodně nic jednoduchého. Je to skutečně jako mít kouli na noze třebaže je kůň ustájený. A nejen to je to obrovský závazek především finanční a hlavně zodpovědnost za své činy. Taky bych ti doporučovala spíš ten pronájem, však nemusíš zůstat v té jedné stáji, naopak čím víc lidí poznáš tím víc získáš zkušeností s různýma koňma. Osobně bych se poohlédla po inzerci lidiček hledajících druhého jezdce třeba na poloviční nájem je spousta, bohužel valná většina takových lidí je zklamaná dnešní nezodpovědnou a drzou mládeží. Proto pokud jsi zodpovědná mile rád tě někdo vezme pod svá křídla a koně ti do nájmu svěří.
Pokud někdo napíše, že jezdí rekreačně, nemusí to znamenat, že jezdit vůbec neumí. Já už jezdím taky jen rekreačně a žádného trenéra si neberu. Kobylu si občas přijezdím, ale plno koní s méně složitým temperamentem se obejde i bez toho. Tím nechci říct, že by si měl koně kupovat každý, ale vlastní kůň je vlastní kůň, se všemi minusy, ale i s nádhernými plusy. Zadavatelka působí svědomitě, ne jako začátečnice, která si chtěla koupit neobsednutého koně domů do samoty.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Ak máš 2.000kč každý mesiac navyše a ustajnenie Ťa stojí 2.500, myslím, že by si nemala ani uvažovať nad koňom. Oni to občas polovičky myslia dobre, ale časom im začne vadiť ten čas strávený pri koni. To, že furt za to mesačne treba platiť, občas nejaký prúser, prípadne naraz veľké výdavky- stačí, keď vyjde očkovanie, odčervenie a kováč na jeden mesiac, to je hneď tých 2.000 preč a kôň ešte nežral.. Na Tvojom mieste by som s tým ešte počkala, kým nebudeš schopná pokryť financovanie koňa zo svojho. Čisto preventiívne, aby Ti to priateľ neskôr nevyčítal. Možno by som na Tvojom mieste radšej hľadala súkromníka, u ktorého by sa dalo jazdiť za výpomoc, prípadne čiastočný prenájom... Myslím si, že takýto postup dá človeku oveľa viac skúseností, než skočiť hneď do vlastného koňa.
vikyy
napsal(a):
Pokud někdo napíše, že jezdí rekreačně, nemusí to znamenat, že jezdit vůbec neumí. Já už jezdím taky jen rekreačně a žádného trenéra si neberu. Kobylu si občas přijezdím, ale plno koní s méně složitým temperamentem se obejde i bez toho. Tím nechci říct, že by si měl koně kupovat každý, ale vlastní kůň je vlastní kůň, se všemi minusy, ale i s nádhernými plusy. Zadavatelka působí svědomitě, ne jako začátečnice, která si chtěla koupit neobsednutého koně domů do samoty.
Na mě tedy příliš nezapůsobila, nic ve zlém. Ale pokud mi z výplaty zbývá 2t a jen pouhé ustájení stojí 2500 tak už to nepůsobí vůbec zodpovědně. Navíc je nanejvýš jisté, že zadavatelka byť rekreační jezdec, dle mě spíš jen občasný jezdec co umí samostatně vést koně. Pouhý začátečník, to jsou dost nebezpečné kombinace a to jak finančně tak i vůči svým jezdeckým schopnostem a koni samotnému. Kdyby byla jen trochu zkušená tak by se tu na tohle vůbec nedotazovala. Protože člověk co někam pravidelně dochází vidí co je zapotřebí a kolik to zhruba obnáší peněz, starostí i času. Ale tady je evidentní že si slečna chodí jen pojezdit a o zbytku nemá ani páru. Pak se to tu hemží tísem základních dotazů a jak je právě takovýhle majitelé neumějí řešit. Podle mě méně zkušenému člověku vůbec nepřísluší vlastnit koně. Pak obvykle ten kůň jde z ruky do ruky a já tohle prostě nemám ráda. Ano fajn, uvažuje dobrým směrem že samota=labilní kůň v 99% ale to je tak vše. Nemůžu přece uvažovat o koupi koně když mé měsíční finanční rezervy nepokryjí ani to ustájení. Je to hezké že má přítele který jí má TEĎ rád a chce jí s koněm finančně pomoct. Ale je si jistá tím, že přítel unese to že kůň=žrout peněz a času, který je doposud věnován příteli? To dost chlapů nekoňáků neunese a na holku s koněm se hnusně řečeno vybodne třebas že si koníčka pořídí společně. A malér je na světě, dobře i to by dost možná zadavatelka ustála tím, že by na dobu určitou přestěhovala koně do domácích podmínek na dvorek bez koňského kamaráda. Ale co dál? Minimálně každé dva měsíce musí volat kováře a strouhání taky není zadara, a co když bude muset být kůň kutý třeba jen na předky? Hnedle je to výdaj přes tisíc korun každé dva měsíce. A další věc jsou právě jezdceké potřeby jako je sedlo, kde vezme na tohle? Když nemá ani pořizovací hodnotu koně ani nepokryje sama měsíční ustájení a základní potřeby. Pak přichází na řadu také očkování alespoň 1x ročně, každé 4-6měsíců odčervení. A to neříkám, že když jsem si já pořídila svého prvního koně, že jsem měla 100t pod polštářem na nečekané výdaje, neměla a ani dnes nemám. Ale rezervu 10-15t prostě fakt mám. Protože jde o to abych měla alespoň na nějaké základní ošetření nebo prvotní výjezd veta kdyby bylo fakt zle a měla čas si třeba vyřídit půjčku nebo prostě sehnat větší finanční částku která by byla třeba. Zatím teda ťuk ťuk nebylo nikdy víc jak vyčerpání rezervy zapotřebí, ale co není může být. A jak to chce celé sama zvládnout? Je to prostě nerealné za těhlech podmínek které zadavatelka napsala. Protože ať to bude jak bude, tak za všech okolností bude-li na koně sama tak ten kůň bude prostě tak nebo tak strádat. Když ho přestěhuje z fin.důvodů domů nebude mít koňské kamarády, když zůstane v ustájení, tak zas nebude mít na kováře, odčervení, očkování a vlastně ani na to ustájení. Takže co jako?
veer
napsal(a):
Na mě tedy příliš nezapůsobila, nic ve zlém. Ale pokud mi z výplaty zbývá 2t a jen pouhé ustájení stojí 2500 tak už to nepůsobí vůbec zodpovědně. Navíc je nanejvýš jisté, že zadavatelka byť rekreační jezdec, dle mě spíš jen občasný jezdec co umí samostatně vést koně. Pouhý začátečník, to jsou dost nebezpečné kombinace a to jak finančně tak i vůči svým jezdeckým schopnostem a koni samotnému. Kdyby byla jen trochu zkušená tak by se tu na tohle vůbec nedotazovala. Protože člověk co někam pravidelně dochází vidí co je zapotřebí a kolik to zhruba obnáší peněz, starostí i času. Ale tady je evidentní že si slečna chodí jen pojezdit a o zbytku nemá ani páru. Pak se to tu hemží tísem základních dotazů a jak je právě takovýhle majitelé neumějí řešit. Podle mě méně zkušenému člověku vůbec nepřísluší vlastnit koně. Pak obvykle ten kůň jde z ruky do ruky a já tohle prostě nemám ráda. Ano fajn, uvažuje dobrým směrem že samota=labilní kůň v 99% ale to je tak vše. Nemůžu přece uvažovat o koupi koně když mé měsíční finanční rezervy nepokryjí ani to ustájení. Je to hezké že má přítele který jí má TEĎ rád a chce jí s koněm finančně pomoct. Ale je si jistá tím, že přítel unese to že kůň=žrout peněz a času, který je doposud věnován příteli? To dost chlapů nekoňáků neunese a na holku s koněm se hnusně řečeno vybodne třebas že si koníčka pořídí společně. A malér je na světě, dobře i to by dost možná zadavatelka ustála tím, že by na dobu určitou přestěhovala koně do domácích podmínek na dvorek bez koňského kamaráda. Ale co dál? Minimálně každé dva měsíce musí volat kováře a strouhání taky není zadara, a co když bude muset být kůň kutý třeba jen na předky? Hnedle je to výdaj přes tisíc korun každé dva měsíce. A další věc jsou právě jezdceké potřeby jako je sedlo, kde vezme na tohle? Když nemá ani pořizovací hodnotu koně ani nepokryje sama měsíční ustájení a základní potřeby. Pak přichází na řadu také očkování alespoň 1x ročně, každé 4-6měsíců odčervení. A to neříkám, že když jsem si já pořídila svého prvního koně, že jsem měla 100t pod polštářem na nečekané výdaje, neměla a ani dnes nemám. Ale rezervu 10-15t prostě fakt mám. Protože jde o to abych měla alespoň na nějaké základní ošetření nebo prvotní výjezd veta kdyby bylo fakt zle a měla čas si třeba vyřídit půjčku nebo prostě sehnat větší finanční částku která by byla třeba. Zatím teda ťuk ťuk nebylo nikdy víc jak vyčerpání rezervy zapotřebí, ale co není může být. A jak to chce celé sama zvládnout? Je to prostě nerealné za těhlech podmínek které zadavatelka napsala. Protože ať to bude jak bude, tak za všech okolností bude-li na koně sama tak ten kůň bude prostě tak nebo tak strádat. Když ho přestěhuje z fin.důvodů domů nebude mít koňské kamarády, když zůstane v ustájení, tak zas nebude mít na kováře, odčervení, očkování a vlastně ani na to ustájení. Takže co jako?
Trošku klídek, já psala že do koně bych šla až bych měla našetřeno a měla fin. rezervy! Psala jsem že si chci pořídit koně teď bez peněz? ne. A na jezdecké potřeby bych taky měla bokem našetřeno a co se týče toho co mi zybde z výplaty těch 2000,- i stím že do ustajka budu dávat 2500.