Ahoj lidičky, mám takový problém. Můj valášek (3 a půl roku), cválá na jízdárně s hlavou ven, mám vždycky pocit, že se natáhneme, protože nemá rovnováhu, ale nevím, proč to dělá. Snažím se ho tlačit vnitřní i vnější nohou, ale prostě vůbec. Na lonži ho vyvazuju, tam chodí krásně s hlavou dovnitř. Taky si mile rád ve cvalu zkracuje rohy a vyjíždí je právě takto s hlavou ven.
Nevíte, čím to může být? Děkuji za rady.
annienn
napsal(a):
Ahoj lidičky, mám takový problém. Můj valášek (3 a půl roku), cválá na jízdárně s hlavou ven, mám vždycky pocit, že se natáhneme, protože nemá rovnováhu, ale nevím, proč to dělá. Snažím se ho tlačit vnitřní i vnější nohou, ale prostě vůbec. Na lonži ho vyvazuju, tam chodí krásně s hlavou dovnitř. Taky si mile rád ve cvalu zkracuje rohy a vyjíždí je právě takto s hlavou ven.
Nevíte, čím to může být? Děkuji za rady.
Myslím, že tohle dělá právě proto, že má problémy s rovnováhou a tím vytočením hlavy si snaží kompenzovat náklon těla při zatáčení-nebo to dělá i na dlouhé stěně? Zkuste, jak bude chodit na lonži nevyvázaný, jestli si taky bude takhle pomáhat hlavou, nebo ne. Pokud ano, tak má problémy s rovnováhou, pokud ne, tak stále může mít problém s rovnováhou, pokud nese jezdce. V takovém případě bych asi cválala jen na dlouhé stěně.
Jinak předpokládám, že je v pořádku, takže to není zapříčeněno nějakým zdravotním problémem...
Nene, na dlouhé stěně většinou opravdu ne, spíš v rohu a v oblouku, pak po oblouku možná také chvilku na stěně, ale to jen minimálně. Minule jsem ho lonžovala bez vyvazování a cválal normálně krásně, tak je opravdu možné, že mu vadím já, nebo že je chyba ve mně. Nemám zkusit například cválat v lehkém sedu?
Je to mladý kůň, který ještě nemá zažitu rovnováhu s jezdcem na zádech. Je jasné, že na lonži bude chodit jinak, nic nenese a nemá zvýšeno těžiště závažím na hřbetě. Nevím, jak teď, ale za mých mladých let se s koněm pracovalo tak, že cválat v obratech se začalo až v momentě, kdy měl koník zmáknuto své tělo s jezdcem na rovných liniích, v obratech i na kruhu. Až byl kůň tak říkajíc "na nohách", pak se přidal cval. To, co popisujete, je normální stav nezpracované remonty. Chce to čas a postupnou práci.
To bude tím,že jde do kruhu po pleci,vrhá se tam dejme tomu pravou přední / cválá na pravou ruku, tím pádem je všechna váha na pravé straně.Musíš ho naučit sebe nést.A někteří koně k tomu dojdou později.Takže necválat takovýmto stylem,přejít hned do klusu,pravou otěží jakoby koutek pozvednout,musíš vidět oko dovnitř / né celou hlavu/ a nacválat.Zkráceně pomalu.Bude chtít točit do malého kruhu.Takže působit vnitřní nohou ,jako koně vyboulit v žebrech do leva.Cvičit toto v kroku,pak klusu.Nakonec ve cvalu.Hodně cvičit aby v kroku ustupoval před holení- dojde ke kýženému ohnutí,prodlouží se svaly na vnější straně.Je toho hodně tak nespěchejte.
Děkuji mnohokrát za odpověď. Snažím se teď chodit jen v kroku a klusu a jak píšete, snažím se, aby ustupoval na holeň, to mu jde, ale jakmile bych nacválala, tak pořád je to to samé, tak doufám, že se to časem zlepší. Přijde mi ale, že to dělá už i na lonži bez jezdce, dneska jsem ho lonžovala, měla jsem ho jen trochu vyvázaného a při cvalu na pravou ruku si tak zkracoval kruh a točil hlavu ven, že div nespadl...
Pro koně je přirozené nést hlavu na opačnou stranu, když rychleji ,,šmiká,, zatáčky. Koňská hlava a krk je pro koně jakýmsi vyvyžovátkem. Když by jste se podívala na videa divokých koní (i koní ve stádě), tak když běží a chtějí rychleji zatočit, tak si pomáhají k rovnováze, aby nespadli právě krkem. To, že chceme po koni, aby dal hlavu po kruhu je čistě lidský výmysl, aby kůň vypadal lépe. Takže nám nezbývá nic jiného, než ho to prostě naučit a dát mu čas, aby se sebou, sedlem a jezdcem právě vyrovnal a naučil se to nést, tak jak mi chceme. Chce mu to dát jen čas. Jinak ze země na kruhu by po něm jednoduše chtěla, aby na kruhu, když vytočí hlavu, tak mu škubnout za ohlávku, on se to po čase naučí a pochopí, že po něm budeš chtít, aby ji měl dovnitř kruhu.
A jinak ještě, pochopila jsem, že ti to dělá víc na pravou ruku, což je normální. Každý kůň je šikovnější na jednu stranu. Já například, když trénuji se svoji kobylou, tak to co ji naučím na levou ruku za 10 minut, mi většinou na druhou ruku trvá tak půl hodiny. Je prostě šikovnější na jednu stranu a tedy obtížnější třeba udržet rovnováhu ve cvalu na malých kruzích shromážděná.
Snažím se ho brát hodně na lonž, vyvazovat a i nevyvazovat, někdy chodí krásně, ale hodně mi dělá to, že prostě normálně cválá na lonži na kruhu, s hlavou dovnitř a najednou si v obratu zkrátí kruh, jde víc ke mně a zase se ohne ven. To už ani nepomůže, když mu dám ohlávkou a lonží vědět, že musí koukat dovnitř. Nevzdávám to, je šikovný, akorát to asi ještě pořád nechápe :)))