Zlatíčko, když chce...

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
5.1.2014 13:35
baruš_blázen

XXX.XXX.48.142

5ti letá hfluška, zlatíčko, miláček, i venku na vyjížďkách, brzdíme, všechno jde, ale v momentě, kdy se dostaneme blíž domovským ohradám a zařehtá kůň, tak se frajerka zblázní a vezme to nejkratší cestou ke koním, což posledně bylo z pole šup do křoví, z křoví na sousedovo dvůr a z něj přes křoví k ohradě... Nebrzditelná, neutočitelná...
Máte nějaký typ? smajlík

5.1.2014 15:04
canis lupus

XXX.XXX.20.189

.. Od ohrady šup na jízdárnu nebo do terénu a ještě aspoň půl hodiny makat. Po klidném návratu do stáje pochválit, vyčistit a nechat být.

5.1.2014 15:52
baruš_blázen

XXX.XXX.48.142

Takže po tom, co doženu koně, který už stojí u ohrady a pase se se sedlem a se vším všudy, tak jít pracovat na půl hodiny a pak pustit?
Já jí to mírně okořenila, když jsem přišla, pár jich chytla, pak jsem nasedla, pracovaly jsme (přévážně jsme si osvěžovly brzdění) a pak jsem jí pochválila a pustila, ale nejsem si jistá, jestli jí tohle odnaučí brát čáru smajlík Snad jo...

5.1.2014 16:26
terezka1995

XXX.XXX.106.98

baruš_blázen napsal(a):
Takže po tom, co doženu koně, který už stojí u ohrady a pase se se sedlem a se vším všudy, tak jít pracovat na půl hodiny a pak pustit?
Já jí to mírně okořenila, když jsem přišla, pár jich chytla, pak jsem nasedla, pracovaly jsme (přévážně jsme si osvěžovly brzdění) a pak jsem jí pochválila a pustila, ale nejsem si jistá, jestli jí tohle odnaučí brát čáru smajlík Snad jo...

Moje kobyla je to stejné, taky hafling, když se vracím domů, tak je z ní neříditelný kůň, ale co mi na ni pomáhá je to, že jí ten spěch domů nějak znepříjemním: chci po ní, aby cválala na malém kruku, couvala, dělala překroky apod. Vždy když zrychlí, tak jí to znepříjemním, naopak, když jde v klidu, tak jsem uvolněná a nechám ji. Hlavně bych trvala vždy na tom, že ke stájím a od stájí jít krokem. Stačí to jednou porušit a přicválat a je to v háji. Ale samozřejmě kůň od koně smajlík

Uživatel s deaktivovaným účtem

5.1.2014 18:17
Uživatel s deaktivovaným účtem

baruš_blázen napsal(a):

takto si akurát tak naučíte koňa to, že má pred vami zdrhať. žiadne, absolútne žiadne zviera(a teda ani mačka, ani pes) si nespojí trest s touto situáciou, pretože takto rozmýšľať nedokáže.
najjednoduchšie je odnačiť to koňa tak, že to jazdce vysedí a ubrzdí. následne potom môže prísť tresť. ale osobne by som nevolila žiaden fyzický, to musí byť dobre načasovaný v správny moment. radšej by som vzala koňa zakaždým po vychádzke na tú jazdiareň, prípadne rovno po vychádzke opäť von. aby nemala kobyla pocit, že si diktuje prácu sama.

5.1.2014 19:38
vivuš

XXX.XXX.187.126

Ahoj, já mám taky hafla, valacha a na začátku jsme taky měli problém že spěchal domů. Sice necválal, ale několikrát si naklusal. Jediný co mi pomohlo bylo hned jak on zrychlil tak ho stočit na malý kolečko, tohle jsme udělali na vyjížďce třeba dvacekrát, ale po týdnu už jsem mohla mít na cestě domů zahozený otěže. smajlík

6.1.2014 19:51
baruš_blázen

XXX.XXX.48.142

terezka1995 napsal(a):
Moje kobyla je to stejné, taky hafling, když se vracím domů, tak je z ní neříditelný kůň, ale co mi na ni pomáhá je to, že jí ten spěch domů nějak znepříjemním: chci po ní, aby cválala na malém kruku, couvala, dělala překroky apod. Vždy když zrychlí, tak jí to znepříjemním, naopak, když jde v klidu, tak jsem uvolněná a nechám ji. Hlavně bych trvala vždy na tom, že ke stájím a od stájí jít krokem. Stačí to jednou porušit a přicválat a je to v háji. Ale samozřejmě kůň od koně smajlík

No, jen si musím pořídit průvlečky a přijít na to, jak jí stočit... Dělá mi to nějak problémy smajlík (Přitom o rok starší beganku utočím, když se rozhodne odejít! smajlík ) Mám v tom maglajz :D

6.1.2014 20:24
baruš_blázen

XXX.XXX.48.142

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
takto si akurát tak naučíte koňa to, že má pred vami zdrhať. žiadne, absolútne žiadne zviera(a teda ani mačka, ani pes) si nespojí trest s touto situáciou, pretože takto rozmýšľať nedokáže.
najjednoduchšie je odnačiť to koňa tak, že to jazdce vysedí a ubrzdí. následne potom môže prísť tresť. ale osobne by som nevolila žiaden fyzický, to musí byť dobre načasovaný v správny moment. radšej by som vzala koňa zakaždým po vychádzke na tú jazdiareň, prípadne rovno po vychádzke opäť von. aby nemala kobyla pocit, že si diktuje prácu sama.

Ale to dělám, po vyjížďce, když už dorazím domů (a ona na mě kouká, jako by říkala: "Kde se flákáš?), tak jdeme zase na práci. Jen vzhledem k tomu, že jsem ještě nepřišla na to, jak jí tu kebuli otočit, tak radši před křovím (nebo podobným nesmyslem, kterej mi vyhrožuje úrazem) sestoupím, protože ona proletí asi čímkoliv...

6.1.2014 22:10
terezka1995

XXX.XXX.106.98

baruš_blázen napsal(a):
No, jen si musím pořídit průvlečky a přijít na to, jak jí stočit... Dělá mi to nějak problémy smajlík (Přitom o rok starší beganku utočím, když se rozhodne odejít! smajlík ) Mám v tom maglajz :D

Když mi kobyla protestuje, že prostě nebude stát a že se nebude točit (což naštěstí bývá málokdy smajlík) tak vždy mám po ruce bičík, kterým ji otočím. Poklepání po krku, hlavě, když nereaguje, tak tlak zesiluji. Je to ostřejší ,,pobídka,, , ale účinná, když už si člověk neví rady a kůň je prostě neovladatelnej smajlík . Navíc, takhle pobídka u mě a myslím, že u všech koní stoprocentně funguje. Kůň je na hlavně hodně citlivej, takže se určitě nenechá mlátit po hlavě, raději před tlakem hlavu a tedy i tělo otočí. Ale je to opravdu rezerva, když nic nefunguje. Každpádně by jsi tu pobídku mělo kombinovat i s pobídkami nohou, aby se kobyla zjemňovala a ty nohy reagovala, ikdyž má myšleny jindy. Stočení na kruh je vždy záchrana. Navíc je to rychlejší než zdlouhavé praní s koněm a brždění smajlík

7.1.2014 00:33
baruš_blázen

XXX.XXX.48.142

terezka1995 napsal(a):
Když mi kobyla protestuje, že prostě nebude stát a že se nebude točit (což naštěstí bývá málokdy smajlík) tak vždy mám po ruce bičík, kterým ji otočím. Poklepání po krku, hlavě, když nereaguje, tak tlak zesiluji. Je to ostřejší ,,pobídka,, , ale účinná, když už si člověk neví rady a kůň je prostě neovladatelnej smajlík . Navíc, takhle pobídka u mě a myslím, že u všech koní stoprocentně funguje. Kůň je na hlavně hodně citlivej, takže se určitě nenechá mlátit po hlavě, raději před tlakem hlavu a tedy i tělo otočí. Ale je to opravdu rezerva, když nic nefunguje. Každpádně by jsi tu pobídku mělo kombinovat i s pobídkami nohou, aby se kobyla zjemňovala a ty nohy reagovala, ikdyž má myšleny jindy. Stočení na kruh je vždy záchrana. Navíc je to rychlejší než zdlouhavé praní s koněm a brždění smajlík

Ok, děkuji moc smajlík No ono když jí půjde otočit, tak to už bude v pohodě, v ten moment si už poradím smajlík Jen jsem nějak netušila, protože já mám od listopadu, 2x se mnou vzala čáru a 2x jsem jí ani nepootočila! smajlík Je to hovaďátko smajlík U předchozích majitelů jsem za ní jezdila od léta, ale jen na jízdárně, protože pod sebou měla "žíbátko" (jo, orpavdu mám namysli hříbě :D) a tak jsem se nějak nestihla dozvědět, že zdrhá... No kdo by se tím taky při prodeji chlubil :D Takže ještě pár pokusů a když pořád nic, tak ťukat bičíkem po krku atd, ač vím, jak je kůň na takový ty "plašítka" ústupný, tohle mě ještě nenapadlo smajlík smajlík

8.1.2014 10:40
madow

XXX.XXX.47.163

nebo se nejprve pořádně s koněm seznámit na té jízdárně a pak rajtovat venku.
Protože, to že vás kůň v terénu neposlechne, je dosti nebezpečné nejen pro vás, ale i pro okolí.
A tím trestáním až po tom, co vy se doplazíte ke koníkovi je největší nesmysl, ale to už tu padlo.

Zkuste nejprve pokud máte možnost s koníkem pracovat na jízdárně třeba i měsíc, naučit se koníka pořádně ovládat a zjistit na co reaguje na co ne, případně i zkusit ho něco nového ,nějakou jinou pro vás účinnou pobídku naučit....

Já si před sedmi lety kupovala tříletou beganku..uměla základní povely pro tah a v sedle jí naučili to, že snesla člověka na zádech + ty základní povely....přiznám se trvalo nám rok, než se z nás stala ta správná dvojka...než jsem začala já pořádně rozumět kobyle a než kobylka pochopila, že vozit člověka není žádná věda, ale vše chce čas

8.1.2014 18:06
terezka1995

XXX.XXX.106.98

Jojo, to ťukání funguje :) A jak je tu psáno, ta bych zvolila pravidelně tu jízdárnu, naučit se koníka pořádně ovládat tam a až pak vyrazit do terénu :) V terénu, když zavětří, tak tam už moc nic nevyřešíte. Chce to prostě pravidelnou práci doma, v klidu :)

Přidejte reakci

Přidat smajlík