Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
3.2.2014 19:07
aranel

XXX.XXX.152.180

Máte něco ověřeného proti drbání ocasů?? Kobylka je odčervená a pravidelně ocas myju, ale stále si ho drbe.

4.2.2014 07:35
makki

XXX.XXX.107.70

Byla jsem na semináři o chiropraxi a tam zazněla jedna pro mně nová informace. Koně prý si drbou zadek a ocas když mají namožené svaly z vnitřní strany nohou od řitního otvoru dolů. Jezdci pak lítají kolem koní, odčervují, myjí ocasy vším možným, a kůň se stále drbe. Dělá si vlastně jakousi masáž. Musím přiznat, že moje kobyla to dělá občas taky a bez zjevných příčin. Ve fotogalerii fotka č. 7.
http://www.hyje.cz/hyje/25331/

17.12.2017 12:47
Gurgul1

XXX.XXX.168.105

Dobrý den, mám koně, který si drbe zadek, kolem už má jen odřenou kůži. Odčervován byl před 2 měsíci. na koni se nejezdí, jen na lonži. Tak si myslím, že těma namoženýma svalama to nebude. Poradíte prosím co to může být? Děkuji.

Neregistrovaný uživatel

17.12.2017 14:34
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Tak to byste měli vidět tu mojí princeznu. Jak ta si umí zařídit drbání na prdelce.To Vás nejdřív navnadí hlavou a skoro u toho usíná blahem, ale zdání klame.Po chvíli začne opatrně zkoušet se otáčet a samozřejmě naprosto náhodou mám před "ksichtem" místo hlavy "prdel". Když odmítám, tak se celý rotační cyklus opakuje. Na ošetřovatelku to zkouší bez rotací a zbytečných okolků.Tak třeba by si taky vydrbávala jinak ocas sama, ale nemusí když si na to pořídila lidi.

17.12.2017 16:24
liva

XXX.XXX.124.107

Koně může svědit suchá kůže.
Když vidím, že se kůň začíná škrábat, použiji tohle
https://telove-oleje.heureka.cz/menalind-professional-olejovy-sprej-200-ml/specifikace/#section
Většinou stačí jedna aplikace.
Díky tomu, že je to spray se olej dobře dostane na kůži.

17.12.2017 22:11
Horsana

XXX.XXX.40.140

Zrejme má mrle, na to jedno odčervenie zďaleka nestačí a je potrebné podať pastu aj priamo do rekta.

17.12.2017 22:12
Horsana

XXX.XXX.40.140

Mno, trochu stará diskusia, ale čo už :D.

18.12.2017 00:27
marion108

XXX.XXX.41.22

Horsano, prosimtě, oba koně mají pravděpodobně roupy... Budu je za týden stěhovat, chci se tě zeptat, jak se jich efektibně zbavit a nezamořit si nové prostředí?
Předem díky.

Uživatel s deaktivovaným účtem

18.12.2017 03:20

marion108 napsal(a):
Horsano, prosimtě, oba koně mají pravděpodobně roupy... Budu je za týden stěhovat, chci se tě zeptat, jak se jich efektibně zbavit a nezamořit si nové prostředí?
Předem díky.

Odčervit je ve starém prostředí před stěhováním...a nebo je odčervit v novém prostředí-box a pak je pustit do výběhu. To by jednoho nenapadlo Koně se červů do mrtě nikdy nezbaví, jen je potřeba je držet v určitých mezích. Nejlepší je poslat vzorky na vyšetření a od toho se odrazit, co se týče odčervení (počet vajíček v gramu, cena do 300kč)

...spíš mě od Horsany zajímá to s tou pastou do rekta, nová metoda? nikde jsem toto neslyšela...

18.12.2017 06:42
sisi58

XXX.XXX.191.1

marion108 napsal(a):
Předem díky.

Nejpozději 4 dny před stěhováním podejte EQUEST PRAMOX. Je na oba typy parazitů, oblé i ploché. Pasta je na 1 velkého koně, pokud máte i středního nevadí, dejte CELÝ obsah tuby.Ty 4 dny by měly stačit, abyste většinu parazitů nechala na "starém".
NIKDY nebudete mít koníka úplně bez parazitů. Jde spíše o to, udržet jejich stav na únosné míře.

18.12.2017 12:14
marion108

XXX.XXX.41.22

Díky za rady. Koníci jsou samozřejmě odčervení. Equipyrem. Ale drbou sr stejně, koproška čistá... Roupy se údajně nemusí na koprologii objevit, prý by se musel udělat stěr páskou z konečníku...
Tak já to odčervím znovu. Díky.

18.12.2017 15:24
Horsana

XXX.XXX.40.140

Nooo, roupy, moji miláčikovia!

Tak to je prekérka a roupy sú svine mrňavé a ťažko sa ich zbaviť - mám kone z takého chovu a po odstave je to vždy boj na pol roka, mno...

Takže, plán - skrátená verzia: Ivermektínovú pastu do huby a do rekta (samičky, ktoré kladú vajíčka žijú práve tam a vajíčka kladú do vonkajšieho okolia ritného otvoru - preto si kone niekedy šúchajú chvost, sú nepokojné = "žerú ich mrle". A preto je potrebné na nich "zaútočiť" aj tam.

Zopakovať o 10 dní a o mesiac, do huby už môže ísť potom aj Moxidectin s praziquantelom, ak ste nepodávali pri prvých mrázikoch. Ale vždy aj do rekta ivermektín + očista okolia riťky a celého koňa, boxov, všetkého.

Plán - predĺžená verzia : 5 dní po sebe Panacur do huby a do rekta v rovnakej dávke, potom per huba moxidectin/praziquantel a do zadku nejaký ivermektín - tento spôsob odčervenia je tzv. larvicídny a mal by koňa zbaviť aj larvičiek strongylov, ktoré sú encystované.

Equipyr - to je nič v tomto prípade.

Ja som robila toto všetko poctivo a zodpovedne a efekt bol dosť mizerný, stále som nechádzala okolo riti biele nálepy, vždy nakoniec pomohol až presun na pastviny, ale samozrejme som tam chcela doviezť zviera čo najviac zbavené parazitov - inak tie mrle a to som si všimla aj pri pacientoch -tie mávajú vždy iba nejako imunitne narušené kone, alebo kone chronicky choré.

18.12.2017 15:46
marion108

XXX.XXX.41.22

Horsana napsal(a):
Nooo, roupy, moji miláčikovia!

Tak to je prekérka a roupy sú svine mrňavé a ťažko sa ich zbaviť - mám kone z takého chovu a po odstave je to vždy boj na pol roka, mno...

Takže, plán - skrátená verzia: Ivermektínovú pastu do huby a do rekta (samičky, ktoré kladú vajíčka žijú práve tam a vajíčka kladú do vonkajšieho okolia ritného otvoru - preto si kone niekedy šúchajú chvost, sú nepokojné = "žerú ich mrle". A preto je potrebné na nich "zaútočiť" aj tam.

Zopakovať o 10 dní a o mesiac, do huby už môže ísť potom aj Moxidectin s praziquantelom, ak ste nepodávali pri prvých mrázikoch. Ale vždy aj do rekta ivermektín + očista okolia riťky a celého koňa, boxov, všetkého.

Plán - predĺžená verzia : 5 dní po sebe Panacur do huby a do rekta v rovnakej dávke, potom per huba moxidectin/praziquantel a do zadku nejaký ivermektín - tento spôsob odčervenia je tzv. larvicídny a mal by koňa zbaviť aj larvičiek strongylov, ktoré sú encystované.

Equipyr - to je nič v tomto prípade.

Ja som robila toto všetko poctivo a zodpovedne a efekt bol dosť mizerný, stále som nechádzala okolo riti biele nálepy, vždy nakoniec pomohol až presun na pastviny, ale samozrejme som tam chcela doviezť zviera čo najviac zbavené parazitov - inak tie mrle a to som si všimla aj pri pacientoch -tie mávajú vždy iba nejako imunitne narušené kone, alebo kone chronicky choré.

Mockrát děkuji za vyčerpávající odpověď!

18.12.2017 15:48
Horsana

XXX.XXX.40.140

Z rektálnej sliznice sa výborne vstrebáva veľa látok (jedna z konšpiračných teórií ohľadne smrti M. Monroe bola, že jej podali barbituráty per rektum), takže je takto človek aj posichrovaný, že keď kôň niečo vypľuje, tak svoju dávku dostane aj tak no a samozrejme pasta pôsobí aj rovno v rekte a koncovej časti tráviaceho traktu, kde je otázne, v akých koncentráciách dorazí pasta podaná per huba a či to stačí - na mrle skôr nestačí.

Už sa mi veľakrát stalo, že po odčervení per huba začali mrle vychádzať až na 4. -5. deň, možno by som v tom období podala pastu do rekta znovu a môžeš sťahovať, Marion :)

No a treba dvíhať chvost a sledovať prítomnosť tých nálepov, kým sú čerstvé, sú také belavé, čím sú staršie, tým majú viac sivú farbu a vyzerajú ako bežná špina.

Ak sa drbať neprestanú, tak hľadať inú príčinu, je teraz sezóna plesní a kadejakých ektoparazitov.

Držím palce a hladké sťahovanie prajem :).

18.12.2017 17:57

Horsana napsal(a):
Z rektálnej sliznice sa výborne vstrebáva veľa látok (jedna z konšpiračných teórií ohľadne smrti M. Monroe bola, že jej podali barbituráty per rektum), takže je takto človek aj posichrovaný, že keď kôň niečo vypľuje, tak svoju dávku dostane aj tak no a samozrejme pasta pôsobí aj rovno v rekte a koncovej časti tráviaceho traktu, kde je otázne, v akých koncentráciách dorazí pasta podaná per huba a či to stačí - na mrle skôr nestačí.

Už sa mi veľakrát stalo, že po odčervení per huba začali mrle vychádzať až na 4. -5. deň, možno by som v tom období podala pastu do rekta znovu a môžeš sťahovať, Marion :)

No a treba dvíhať chvost a sledovať prítomnosť tých nálepov, kým sú čerstvé, sú také belavé, čím sú staršie, tým majú viac sivú farbu a vyzerajú ako bežná špina.

Ak sa drbať neprestanú, tak hľadať inú príčinu, je teraz sezóna plesní a kadejakých ektoparazitov.

Držím palce a hladké sťahovanie prajem :).

Obrázok by nebol? Vyhľadala by som si sama, ale nemám poňatie, ako sa ktoré červy volajú latinsky, alebo anglicky.
Ďakujem.

18.12.2017 19:11
renmar

XXX.XXX.129.236

Člověk se učí pořád. Přiznám se, byť stará a u koní dlouho, jsem odčervení současně do huby a do řitního otvoru neslyšela. Děkuju. Ale zeptám celkovou dávku na koně rozpůlit anebo jak to odvažit?

18.12.2017 19:17
marion108

XXX.XXX.41.22

renmar napsal(a):
Člověk se učí pořád. Přiznám se, byť stará a u koní dlouho, jsem odčervení současně do huby a do řitního otvoru neslyšela. Děkuju. Ale zeptám celkovou dávku na koně rozpůlit anebo jak to odvažit?

Přesně tohle mi taky vrtá hlavou, jak s tou dávkou...

18.12.2017 22:53
Horsana

XXX.XXX.40.140

Dávka ide celá do huby a celá do rekta, teda napríklad na 500 kg aj tam, aj tam. Pravdepodobne existujú rôzne protokoly, tento používam ja na mrle.

U veľmi malých žriebät je možné podať odčervovaciu pastu iba do rekta, hlavne ak sú nejak oslabené, hnačkujúce, či inak choré a je nevyhnutné ich odčerviť. Účinnosť pasty podanej iba do rekta u dospelých koní nemám overenú.

Latinsky sú roupy/mrle Oxyuris equi a anglicky pinworms.

Krásne video so samičkou v akcii: https://www.youtube.com/watch?v=tQuI9SspGQM

Nálepy : https://www.bimedaequine.com/disease-information/parasites/pinworms.

A pretože samičky kladú vajíčka do okolia análneho otvoru, nedajú sa flotačným vyšetrením trusu zistiť a preto sa na koprologické vyšetrenie nie je dobré spoliehať úplne, aj kvôli pásomniciam a kvôli mnohým rôznym druhom "non floating" parazitov, žalúdočné strečky sú hitom tohto roka, dokonca som prvý krát v živote videla aj vajíčka strečkov prilepené na srsti na vlastné oči a to pomerne nedávno, cca pred mesiacom. Nespoliehajte sa na koprológiu, nič to neznamená a je to iba orientačné vyšetrenie. Ten boom, ktorý prišiel s epg sa týka malých strongylov, ľudia na to nabehli a neuvedomujú si, že koňa môžu trápiť aj úplne iné parazity.

Toto je pekná stránočka :http://eggzamin.com/non-floating-parasites/.

Neregistrovaný uživatel

19.12.2017 13:53
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Dnes se pochlubím s novými poznatky o odčervení koní u nás ve stáji. Snad ošku "netrefí".

19.12.2017 19:00
liva

XXX.XXX.124.107

Musím říct, že mě Horsanina metoda zaujala.
Akorát u nás ve stáji mají někteří majitelé problém zaplatit jednu pastu natož dvě...

19.12.2017 20:04
Horsana

XXX.XXX.40.140

Tých protokolov je strašne veľa, niektoré doporučujú podať per huba dokonca trojnásobnú dávku ivermektínovej pasty jednorázovo, dvojnásobnú dávku pyrantelu a tak podobne, pri boji proti mrliam, ale to nemám vyskúšané.

Ivermektín je bezpečný, čo sa týka predávkovania, každý má to svoje, čo má odskúšané.
Budem sa opakovať, mrle sú svine a je ťažké sa ich zbaviť.

Přidejte reakci

Přidat smajlík