Závislost na krávě/koni

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
11.2.2014 19:59
makykyku

XXX.XXX.6.126

Ahoj, momentálně pečuji o 7 letou kobylu american paint horse. Asi před pár měsíci nastal problém. Kobyla byla ve stádě s jednou klisnou, ale tu majitel prodal, tudíž kobyla zůstala sama. Před pár měsíci k ní majitel koupil krávu. Kobyla je s krávou ve velkém půleném boxe, Na jedné straně kobyla a na druhé kráva. Kobyla se na ní upnula. Když jsem chtěla kobylu vzít na procházku, z boxu se jí nechtělo. To už jsem něco začala tušit. Když jsem s ní ušla cca 10 metrů a pak do poloviny dvora, stoupla si na zadní a začala po mě hrabat kopyty, div mi nezlomila ruku. Zkoušela jsem se optávat na fb ve skupinách a radí mi že mám postupně délku procházky prodlužovat, začít od projití celého dvora a postupně dál, ale bojím se, že kobyla by mi mohla více ublížit. Jak by jste toto řešili? Na obrázku vedle kámoška kráva

12.2.2014 12:24
ditule28

XXX.XXX.129.22

makykyku napsal(a):
Ahoj, momentálně pečuji o 7 letou kobylu american paint horse. Asi před pár měsíci nastal problém. Kobyla byla ve stádě s jednou klisnou, ale tu majitel prodal, tudíž kobyla zůstala sama. Před pár měsíci k ní majitel koupil krávu. Kobyla je s krávou ve velkém půleném boxe, Na jedné straně kobyla a na druhé kráva. Kobyla se na ní upnula. Když jsem chtěla kobylu vzít na procházku, z boxu se jí nechtělo. To už jsem něco začala tušit. Když jsem s ní ušla cca 10 metrů a pak do poloviny dvora, stoupla si na zadní a začala po mě hrabat kopyty, div mi nezlomila ruku. Zkoušela jsem se optávat na fb ve skupinách a radí mi že mám postupně délku procházky prodlužovat, začít od projití celého dvora a postupně dál, ale bojím se, že kobyla by mi mohla více ublížit. Jak by jste toto řešili? Na obrázku vedle kámoška kráva

Kdy už ti lidé pochopí, že koně jsou stádová zvířata a potřebují k sobě stejný druh a nejlépe více. To je jako by tě někdo držel v izolaci od lidí, občas by jsi nějakého zahlédla, prošla kolem něj, ale musela by jsi žít třeba jenom se psem a ten by ti taky nenahradil člověka, protože jsme každý jiný druh.
Kobyla je ve stresu, bojí se a není spokojená. Nejlépe by ji bylo pořídit další koně, pracovat s ní pomalu, brát ji po krátkých časových úsecích od koní a časem by se zklidnila. Taky by mě zajímalo, jak dlouho došlo ke změně - odešel jiný kůň a přišla nová kráva. Chápu, že kůń není tvůj a asi není možnost pořízení dalších koní ke kobylce. když už je taková situace, tak nechat nějaký čas si navyknout koně a krávu na sebe,tím, že ji odvedli koně, nastala pro ni změna a obává se, že když odchází od krávy, že bude sama. toto nevyřešíš hned, je to běh na dlouhou trať a každý kůň je jiný.
Píšeš, že kobyla reagovala spínáním a málem ti ublížíla, to je na zadělání na pořádný průser a zkažení koně. Pokud nemáš dostatečnou zkušenost s koňmi a kůň tě nerespektuje, doporučila bych ti se obrátit na zkušenějšího člověka nebo změnit stáj.
A dříve kobyla reagovala stejně na odchod od jiného koně nebo to bylo v pohodě?

14.2.2014 21:38
makykyku

XXX.XXX.6.126

nn byla v klidu

Přidejte reakci

Přidat smajlík