Zdravím, o půlnoci se mi narodil krásný hřebeček, dnes po příchodu z práce jsem zjistila, že má na varlátkách (teda na jednom) velkou bouli, zřejmě se jedná o kýlu. Měla jsem tu veta a ten chce ihned operovat a vykastrovat. Přijde mi to brzy, vždyť bude malý podražený. Ve varlátkách není střevo, ale jen tekutina. Máte někdo zkušenosti???
Já bych teda taky operovala, pokud je tam vyhřezlé střevo, může se skřípnout a odumřít, to je pro mě horší varianta než že budu mít hříbě vykastrované už odmalička. I z dřív kastrovaných hřebečků můžou narůst hezcí koně, je to hlavně o genetických předpokladech...a pak taky práci v dospělosti.
tak ještě jednou...nám se též narodilo hříbě přesně s tímto...veterinárka co přijela to konzultovala s dalšímy vety. řekla ,že tomáme hlídat. Netahala by hříbě hned na kliniku,ale prostě hlídat pokud nebude mít hříbě problémy (typu koliky) jen hlídat...a až pak v pul roce nebo v roce pokud se nezatáhne při kastraci. Kdyby došlo ke komplikacím (kolika) ihned klinika. Hodit do auta i bez kobyly a jet.Náš další vet nabídl, kdyby k něčemu došlo,mohli jsme ho přivezt k němu do ordinace. Každopádně jsem to hlídala...a za pár měsíců se mu to samo srovnalo a nebyl žádný problém nikdy...nový majitel hříběte byl jen upozorněn na to aby při kastraci toto oznámil vetovi. držím palce at to dopadne taky dobře.
tak mrňousek je po operaci, bohužel kýla byla příliš veliká na konzervativní léčbu a navíc oboustranná. Proběhla zároveň i kastrace. Hříbeček se zatím zotavuje u maminky, pije, je čilý a snad už se mu povede lépe.
petra136
napsal(a):
tak mrňousek je po operaci, bohužel kýla byla příliš veliká na konzervativní léčbu a navíc oboustranná. Proběhla zároveň i kastrace. Hříbeček se zatím zotavuje u maminky, pije, je čilý a snad už se mu povede lépe.
Tak teď bude už jen dobře Ale je to teda ohromnej fešák!