Stěžovat si může, jde o to, jestli mu to k něčemu bude. V zákoně je předepsáno, v jakých podmínkách smí být kůň ustájen, jak daleko od obytné budovy souseda může být stáj, kde může být hnojniště... Pokud tohle všechno splňujete, stížnosti mu budou k ničemu. Těžko ale soudit, jestli je to pro vás výhra, nebo nikoliv. My máme sousedy troje, zezhora, zespoda a zezadu, a paní sousedka zezadu, taky se přistěhovala až později, pořád něco má. Několikrát jsme měli doma policii, že sousedy obtěžujeme, několikrát veterinární správu, že koně týráme. Vždy od nás všichni odešli tak jak přišli, protože neshledali nic špatnýho, jen nás to otravuje. Ač bylo vše zákonu vyhovující, a ostatní nic nenamítali, udělali jsme raději pár úprav, hnojniště jsme pro větší klid přesunuli jinam (ne každý má možnost..) a na plot jsme si dali takovou zelenou síťovinu, aby to mouchy "měly těžší".. Také koně teď tráví víc času na pastvě, ale to je kvůli nim, ne kvůli sousedům. Ne každý má štěstí na sousedy, a když se zadaří, je to s nimi občas pěkné peklo...
Má se tu právě stavět nová obytná část a buh ví kdo se sem nastěhuje.Koně zatím ještě nemám bo se vše připravuje a dodělává.Ohrada bude s deskového vysokého plotu bez mezer + ohradník ze vnitř ze strany kde by se měli stavět ty baráky.Stáj tam kde je už stojí několik let.Naproti nám jsou jen zahrady a z druhé strany vedle nás je část naše a zbytek patří JZD.Ono stačí že lidi kecají kdo má jak velkýho psa ale že jejich nevychovaný vořech jim denno denně utíká to už neřeší proto se právě ptám .Můžu se ještě zeptat jak daleko by měla být ohrada od sousedovic zahrady,domu atd ...
Uživatel s deaktivovaným účtem

Ahoj,
my jsme teď řešili podobnou situaci (stěžování si od sousedů, kteří tam mají jen stavební parcelu) a stáj by měla být umístěna minimálně 2m od hranice pozemku. A samozřejmě splňovat podmínky (rozměry, zabezpečení, hnojiště, kam s močí, ..).
Hodně štěstí, jsou to nehezké boje
Doporučuji si se sousedy sepsat smlouvu. Že tam budete mít ohradu, koně, hnůj, atd. Už pro vaše dobro. Když jsem si já brala koně domů, tak všichni sousedi v pohodě, žádný problém. Pak si jeden soused (ten co to má nejdál k ohradě - od stěny jeho baráku k ohradě je to 30 metrů přes náš barák, dvůr a zahradu) si pořídli včely. Sám na zahradě nemá jediný strom, takže je to všechno v naší zahradě. Já jsem vysoce alergická na včelí píchnutí, takže jsme to okamžitě začali řešit, jestli by ty úly laskavě nemohl dát někam dál od baráku. Načež vytáhl argumenty, že pokud si budeme někde stěžovat, že nás otravují včely, tak že on si bude stěžovat, že mu smrdí koně. Což ani nemůžou (hnůj je denně vyvážen z boxů do vlečky, který je od něj přes dva baráky. A vlečka se co měsíc vyváží) Ale co naděláme, aby nebyly zbytečné problémy, tak se musím smířit s tím, že si když tak udělám výlet sanitkou do nemocnice :-/ Takže doporučuji smlouvu, ať pak nemáte takové problémy jako já.
Ach ti sousedé. Taky znám situaci, kdyz 3poníci nikomu u nás nevadili. Navic v období kveten-rijen jsou na pastvine za vesnici. Pak se nasel jeden blb (omlouvam se, ale mirnejsi vyraz me nenapadlo) a zacal si stezovat. Na smarad na hnojiste(5kolecek bobku pod rajcata), zbytek hnoje vozim opet za vesnici. Nikdo jiny si nestezoval až na toto individuum.Potom co u nás byla veterina, hygiena a dokonce i pojicajti mi mirne ujeli nervy a oznamil jsem mu, že pokud teda chce tak tu pastvinu zrusim, ale aby pozemek byl vyuzity postavim tam maringotku a poskytnu v ni na zimu ubytovani chudákum bezdomovcum s blizkeho mesta. A jelikoz jsou to lide plnoleti tak moje zodpovednost za jejich chovani neni. A že má tedy posledni možnost se svobodne rozhodnout jestli poniky nebo bezdaky. Rekl me ze jsem Deb,l ale uz mam dva roky pokoj.
Nechci nikoho k nicemu navadet, jen jsem chtel rici ze nekteri obyvatele dneska nemohou zviratka ani citit. Tak at bydlej v panelaku a nestehujou se na vesnici Přeji všem pevne nervi a koníkům klidný život.
Uživatel s deaktivovaným účtem

terezka1995
napsal(a):
Doporučuji si se sousedy sepsat smlouvu. Že tam budete mít ohradu, koně, hnůj, atd. Už pro vaše dobro. Když jsem si já brala koně domů, tak všichni sousedi v pohodě, žádný problém. Pak si jeden soused (ten co to má nejdál k ohradě - od stěny jeho baráku k ohradě je to 30 metrů přes náš barák, dvůr a zahradu) si pořídli včely. Sám na zahradě nemá jediný strom, takže je to všechno v naší zahradě. Já jsem vysoce alergická na včelí píchnutí, takže jsme to okamžitě začali řešit, jestli by ty úly laskavě nemohl dát někam dál od baráku. Načež vytáhl argumenty, že pokud si budeme někde stěžovat, že nás otravují včely, tak že on si bude stěžovat, že mu smrdí koně. Což ani nemůžou (hnůj je denně vyvážen z boxů do vlečky, který je od něj přes dva baráky. A vlečka se co měsíc vyváží) Ale co naděláme, aby nebyly zbytečné problémy, tak se musím smířit s tím, že si když tak udělám výlet sanitkou do nemocnice :-/ Takže doporučuji smlouvu, ať pak nemáte takové problémy jako já.
Tedy...pochybuji, ze to muze ovlivnit "smlouva". Navic s nekym, kdo s vami evidentne vyjednavat nechce.... Mam take bohate zkusenosti s protivnymi sousedy, pomluvami, telefonaty na urady... Urcite jsem pro, delat preventivni opatreni - mit na vsechno, na co je treba, povoleni od prislusneho uradu, aby byl clovek kryty proti pripadnym utokum a kontrolam. Dal - splnovat vse, co uklada zakon. Ale pokud jste na vesnici, tak se mirni limity hluku od zvirat (a mozna i zapachu - ten je sice meritelny, ale co se malochovu tyce, tak se tim z nejvetsi pravdepodobnosti nikdo zabyvat nebude). Na co bych se soustredila je, aby clovek nedrzel zvirata moc blizko vodnich zdroju sousedu - to je dobre napadnutelne, aby bylo dobre zabezpecene hnojiste, atp. Je to sice opruz, ale kdyz se daji ocekavat problemy, je dobre byt pripraven
Hodne zdaru ;)