Tý joo,Katko,ta je krááááááásnááááááá,
moc gratuluju,
a přeju jen samé krásné zážitky a kobylce pevné zdraví.
To jo,s Moruš by si rozumněly.
Ahoj čtu vás často a některé z vás znám i osobně (Jarušku, Ivču Bospor) ale ted jsem musela i přispět ohledně té nové kobylky. Je krásná, opravdu. Já mám taky valáška po spojení fjord, Lipicán. A to díky Jarušce, která mi ho našla v inzerátu
Není chovatelkou kobylky paní Paseková?? já ho kupovala od jedné holčiny a ta ho měla od ní. jinak k povaze. Ten můj je naprosto úžasný, byl taky skoro nedotčený, ale je neskutečně učenlivý, s vyrovnanou povahou, pracovitý, odolný, pro člověka udělá cokoli. Takže držím palce aby byla kobylka taky taková
Ahoj Lenčo,já bych ještě dodala,že je též neskutečně krásný,
hele,kdyby tam býývala tenkrát se mnou nebyla Ivča
,tak se normálně ze mě stal zloděj koní
,
ale fakt,ten Tvůj valášek je bomba zvířátko.
A věřím,že i Katka si Lindu dokáže dovést k dokonalosti
,aby si holky vyhověly jedna druhé a budou se prostě učit spolu,
kor pokud mají odbornou pomoc a Katka se bude chtít učit a vzdělávat,nic jí nebude bránit na cestě k souznění obou,a vo tom to přeci je.
Jo Ivčo,my už paoušky nemáme,Olda už to zrušil.
Taky se přidávám ke chválícím, kobylka je opravdu moc pěkná, tak přeju plno krásných chvil na společné cestě
Fuj holky to je vedro, že by jeden padnul , dneska jsem měla jít na trénink na naší stájovou školní kobylu, ale prdim na to. Sice je až od sedmi, ale já jsem jak lemroň, vezmu foťák a udělám ostatním pár fotek ať z toho trénování kromě bolavýho těla něco maj
. Včera jsem se byla mrknou na koně v půl 9 večer a chudáci zplavený jen z toho jak stáli na pastvině.
Ale v neděli se mi to povedlo vychytat, to jsem si přivstala a v 10 měla oba odježdění. Aleš byl přes víkend na motorce, tak jsem byla pověřena venčením Miuchy, no mě vám holky z toho jeho sedla bolí prdel ještě dneska, zlatý moje sedýlko .
Chtěla jsem se zeptat, máte někdo zkušenosti s westernovým podbřišníkem co má dotahovací gumy? Našla jsem ho u Krämera, ale kdyby se dal sehnat i tady u nás taky by to bylo super.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Ahoj holky,
jsem ráda, že i vám se Linda líbí.
Včera jsem u ní nebyla, zařizovala jsem pojištění, změnu v evidenci koní atd.
Dneska během dopoledne velký pokrok - za 0,5 hodiny popocházení po 4 ha pastvině mě nechala k sobě přiblížit a pohladit po hlavě. Do další hodiny jsem ji už mohla drbat i na prsou a krku, to se jí moc líbilo. Rozložila jsem vodítko a trochu s ním pohupovala, pak jí zkusmo dvakrát voďák zapnula. Bohužel jsem zjistila, že je od ohlávky odřená. Převoz proběhl v pořádku a zdá se, že odření bude starší než od neděle. I původní majitel říkal, že jí zkoušel minulý týden v boxe uvázat. Umím si představit, jak to probíhalo. Spodek za tlamou odřen velkou plochou od kovové spony nánosníku, trochu odřená na žuchvách - musela hlavu dát prudce nahoru a couvat. Na nose je odřená méně a na dvou místech, to je ještě nezacelené, asi tlak ohlávky. Ohlávku jí nesundávali ani v boxe, protože by ji nechytli. Těžká, kožená ohlávka. My jsme plánovali ohlávku nechat tak první měsíc, než se nechá v pohodě chytit.
Zašla jsem pak pro Betadinu a novou, sice syntetickou, ale lehčí ohlávku. Jenže to už se zase pásla. Sice mě k sobě po chvílli popocházení zase pustila, mohla jsem stát hned u ní, nohy vedle nohou, dotknout se na krku, ale zvednout hlavu od trávy jsem si netroufla. Tuším, že by ještě začala panikařit a chtělo by to více času. Takže ošetření se odkládá na zítřek, spěchala jsem do práce. Zítra se snad podaří. Uvidím, jak bude sednout nová ohlávka, pokud by tlačila na nose na odřená místa, holt ji mít nebude.
Odpoledne se k ní holky opět už mohly přiblížit, to ještě v neděli nešlo. A ani v domovské stáji, nepustila k sobě venku ani majitele.
Pomocí druhé kobylky kámošky ji holky odchytly. Linda se musela naočkovat. Bohužel byla špatně vakcinována - prvně v roce, pak letos v květnu ve dvou letech. Od května uplynul už více než měsíc, takže musíme revakcinovat od začátku. Dnešek prvně, pak za měsíc, třetí injekce za půlrok. Jak u malého hříběte.
remonek
napsal(a):
Taky se přidávám ke chválícím, kobylka je opravdu moc pěkná, tak přeju plno krásných chvil na společné cestě
Fuj holky to je vedro, že by jeden padnul , dneska jsem měla jít na trénink na naší stájovou školní kobylu, ale prdim na to. Sice je až od sedmi, ale já jsem jak lemroň, vezmu foťák a udělám ostatním pár fotek ať z toho trénování kromě bolavýho těla něco maj
. Včera jsem se byla mrknou na koně v půl 9 večer a chudáci zplavený jen z toho jak stáli na pastvině.
Ale v neděli se mi to povedlo vychytat, to jsem si přivstala a v 10 měla oba odježdění. Aleš byl přes víkend na motorce, tak jsem byla pověřena venčením Miuchy, no mě vám holky z toho jeho sedla bolí prdel ještě dneska, zlatý moje sedýlko .
Chtěla jsem se zeptat, máte někdo zkušenosti s westernovým podbřišníkem co má dotahovací gumy? Našla jsem ho u Krämera, ale kdyby se dal sehnat i tady u nás taky by to bylo super.
Šárí,co má Miucha za sedlo?
To jo,vedro je,ale my normálně jezdíme,samozřejmě s rozumem,abychom někde nekřísiili koně,je to fakt síla
ale dojet do sousední vesnice koně zmákli a tam Jára chviličku pojezdila,a jeden větší skůček si hupsli.
Už chodíme kvůli vysokému obilí víc po silnici,než v kolejích,už se to moc nedá.
Jinak Ti,Šárí,vůbec neporadím s tím podbřišníkem,my ho nemáme,ale může to bejt dobrý,nevím,proč se to tu neprodává.
Dneska to i hodně prášilo,ještě že jsme tam samy na tý jízdárně.
Katko,dobře děláš,
nespěchej na ní
,kdybys bývala na ní zatlačila,aby zvedla tu hlavu od tý trávy,že jí chceš dát ohlávku,bylo by to přesně jak píšeš,pak si Tě může zafixovat jako špatnou zkušenost a už se to blbě odbourává.
Teď bych jí opravdu při osobním setkání jenom hladila,drbala,
prostě aby si Tě spojila s příjemnou činností,a ona začne časem uvažovat tak,že cokoliv budeš s ní dělat Ty,tak pro ni není nebezpečné,
ale chce to opravdu čas.
Mondík 110 cm.

leennyy
napsal(a):
Ahoj čtu vás často a některé z vás znám i osobně (Jarušku, Ivču Bospor) ale ted jsem musela i přispět ohledně té nové kobylky. Je krásná, opravdu. Já mám taky valáška po spojení fjord, Lipicán. A to díky Jarušce, která mi ho našla v inzerátu
Není chovatelkou kobylky paní Paseková?? já ho kupovala od jedné holčiny a ta ho měla od ní. jinak k povaze. Ten můj je naprosto úžasný, byl taky skoro nedotčený, ale je neskutečně učenlivý, s vyrovnanou povahou, pracovitý, odolný, pro člověka udělá cokoli. Takže držím palce aby byla kobylka taky taková
Ahoj,
valášek je nádherný. Linda je od jiného chovatele. Ptala jsem se, jak ho napadlo, připustit fjordskou klisnu lipicánem. Odpověď byla: "Když ho tu máme." No...
Ale zdá se, že z ní taky vyroste krásná klisna. Oni ti kříženci první generace se často povedou. Ale pokud by mě v budoucnu napadlo "vyrobit si hříbátko", tak mě vypucujte. Křížit křížence, brr. Ještě tak s welsh cobem, aby hříbě bylo WPBr. Ale stále kříženec. Kdepak.

leennyy
napsal(a):
A prosím tě, do jaké výšky narostl?
napsal(a):
A prosím tě, do jaké výšky narostl?
Děkuji. No, u nás to není první generace, bohužel, ale i přesto se Nick povedl Posílám fotku aby jsi viděla porovnání se mnou. Já mam 174cm. Podle mě má Nick ted ve 4letech kolem 150cm

leennyy
napsal(a):
Děkuji. No, u nás to není první generace, bohužel, ale i přesto se Nick povedl Posílám fotku aby jsi viděla porovnání se mnou. Já mam 174cm. Podle mě má Nick ted ve 4letech kolem 150cm
Budu muset Lindě domluvit, aby tak nenarostla. Ani nevím, kolik má teď, odhadem přes 140. Otec 157 KVH, matka 138.
Byla jsem zvědavá, jestli po včerejším odpoledním nahánění na očkování mě nechá přiblížit se. Počítala jsem s tím, že se budu muset zase přibližovat opatrně. Přišla jsem do výběhu, šla směrem k ní. Neodcházela, tak jsem to vzala přímo, bez kliček. Metr od ní jsem zastavila, tak půlminutu počkala a pak došla zbytek, pohladila ji po krku a zase poodstoupila. Včera jsem ji drbala déle a hlavně dost času strávila vedle ní. Když odpočívala u seníku, stoupla jsem si opodál a taky "odpočívala." Dneska jsem - krom popisovaného příchodu - k ní šla jen dvakrát krátce podrbat po pleci, namazat sedřeniny kalciovkou (nechala se v pohodě). Mezitím jsem sbírala bobky, z části i v místě, kde se kobylka zdržovala. A tak mě velmi překvapilo, že když jsem se k ní přišla rozloučit se, tak když jsem byla od ní 10 metrů, zvedla hlavu od trávy a šla od koní mým směrem. Nejprve jsem si myslela, že se jedná o náhodou a že má jen cestu kolem. Ale šla přímo, jen dva metry ode mě udělala malou kličku, popošla, zastavila se po mém boku ode mě taky asi dva metry a začala se pást. Překvapuje mě. I kdyby se jednalo jen o náhodný směr, tak jsem ráda, že se přestává bát. Když si vezmu, že minulé pondělí, když jsem se na ni byla podívat, se necítila s člověkem v bezpečí ani v boxu a popošla si dál...
Ahoj Kochačky, tak mi dnes umřel děda. Poslední dva dny byl už na tom špatně a to horko mu taky nepřidalo...Takže vůbec nemam náladu se učit, ale musim. Mám před sebou ještě tři těžky, zkoušky.
Za kobčama se moc nedostanu a když jo, tak jzdárna je většinou obsazená. Už chci s nimi začít pracovat, ale furt to na něčem vázne. Snad o prázdninách už se na to vrhnu.
to je mi moc líto. upřímnou soustrast
já jak jsem byla v pondělí v praze tak jsem domů jela vlakem a asi jsem si uhnala úpal nebo co je mi zle a mám trochu teplotu a nejsem schopná vůbec nic dělat
jen ležím a funím jak ten kocour
Markét, upřímnou soustrast..drž se
tak jsem se těšila, jak u nás zaprší a bude krásný vzduch a ono prd....slejvák asi 5 minut a pak jak když utne a bylo po dešti....dnes je nedýchatelno
Já si vesele lítám po doktorech...asi bych potřebovala nějakého Dr.House, který by mě konečně řekl co se mnou je.
krev nebudu mít za chvíli žádnou, jak mi jí furt vycucávaj.
Jinak gratuluji ke krásné kobylce Lindě, je krásná
canis lupus
napsal(a):
Ahoj Kochačky, tak mi dnes umřel děda. Poslední dva dny byl už na tom špatně a to horko mu taky nepřidalo...Takže vůbec nemam náladu se učit, ale musim. Mám před sebou ještě tři těžky, zkoušky.
Za kobčama se moc nedostanu a když jo, tak jzdárna je většinou obsazená. Už chci s nimi začít pracovat, ale furt to na něčem vázne. Snad o prázdninách už se na to vrhnu.
Markét,to je mi moc líto,
vůbec jsem nečekala tak rychlý konec,
drž se,
já vím,že to moc nejde,ale stejně se drž.
Ivčo,to jsi si fakt asi uhnala úpal,protože ten den bylo opravdu strašně,my jsme teda naštěstí na poslední chvíli sehnali odvoz autem,páč do tý samý školy jsou 4 děcka od nás z vesnice,takže ti jedni nás ochotně svezli a my jim,jak to jen trochu půjde a nebude takovej hic,svezeme toho mladšího klučíčka.
To jo,byl ten den šílenej pařák.
Včera taky,tak jsme s Járou nejdřív jely s našima koňma,a pak jsme zajely ještě k sousedům na Rikouška.
U rybníčka bylo kráásně,a voda byla jako kafe,ale my neměly tolik času plavit,páč jsme ještě potřebovaly dojet za tím Rikoušem.
Těmahle ošklivejma naplaveninäma se musí Moruš probít,aby si mohla zacákat v čistý vodě,ale ona jde a moc to neřeší.
Tady Jára přišla na to,jak je krááásně teploučká vodička,škoda,že jsme neměly moc času,hned bych tam s koňouchama hupsla.
já teď ani nejezdím nemám s kým a samotný se mi nechce. ale mám vyřešenou zimu a to mi ještě nezačali sekat!
za pár dní to přikreju a hotovo. ještě mám plnou stodolu od loňska
Ježííš,táákovýho sena krásnýho
,taky přemejšlíme,že bychom přešli na tyhle kuláče,
ale nejdřív pro ně musíme udělat místečko.
My chceme jet zejtra plavit,ale to počasí dneska teda moc nic,teda,
docela kláda,
tak uvidíme.
Malej Guidam se nudí.
bospor
napsal(a):
já teď ani nejezdím nemám s kým a samotný se mi nechce. ale mám vyřešenou zimu a to mi ještě nezačali sekat!
za pár dní to přikreju a hotovo. ještě mám plnou stodolu od loňska
Já už jsem se na ty hromady sena dívala vloni. Opravdu to seno při takovémto způsobu uskladnění vydrží v poživatelném stavu? Neproroste plíseň více jak těch 10 cm po obvodu balíku?
Ivčo to je paráda zo seno, to má člověk hnedka klid, když ví, že má koním co dát. My budeme sekat snad tenhle týden, máme toho hektar tak by z toho něco mohlo být. S klukama ze statku jsem se domluvila, že mi z toho udělají balíky ať se to líp skladuje. Jinak Sobeš se asi pro letošek rozhodl vyzkoušet všechny koňské doktory páč to vypadá, že budeme muset objednat zubaře. Nějak nedobře chodí na udidle a to většinou chodí na volný otěži občas hodí i hlavou a krmení žere nějak moc dlouho, tak ho radši nechám prohlídnout. Nevíte o někom kdo tohle dělá a neměl by to k Nymburku přes celé Čechy?
Šárí,já vím a kontakt napíšu do zpráv na Fb večer.
Teď musím mazat,jezdí Terka a Jarča po ní pojezdí Šoníka a já u toho chci bejt,jako vždycky.
https://www.youtube.com/watch?v=eMn3fk-nylE
Jarča a Ricco 70/80,jeli za mašli,5.místo.
Děkujeme,Šárí,vyřídím Jarče.
https://www.youtube.com/watch?v=EY6G1AhY2XU
Dekorování a čestné kolo.
makki
napsal(a):
Já už jsem se na ty hromady sena dívala vloni. Opravdu to seno při takovémto způsobu uskladnění vydrží v poživatelném stavu? Neproroste plíseň více jak těch 10 cm po obvodu balíku?
já to pozdějš přikreju. až se to vydýchá. ztráty jsou velký no, ale balíky taky a hodně nacpaný. ohnívá to jak kdy. podle toho jak to je usušený. co nesežerou zůstane na zemi a musím jen vytahovat sítě. občas si to někdo bere jako hnuj a když ne, tak to prostě čase shnije. já mám místa dost, tak můžu počkat a dát další seno vedle. výhoda je že s tím nemusím nijak manipulovat. nemám mechanizaci, jen ruce. koně si to užírají a já jen posouvám pásky aby se k tomu dostali. vždycky, když v těch spodních vyžerou díru, tak ten vrchní spadne.
hi hi možná jste viděli na fb video jak jsem se snažila s barčou
https://www.youtube.com/watch?v=OOVgYpVS93o
je to frajerka. balon jsem koupila den předtím u globusu
myšák prchal zdaleka a druhej den čučel na barču a trochu ho vzal na milost
https://www.youtube.com/watch?v=VUsDTNFyrFY
na honzu jsem zkoušela gymnastickej míč před pár lety a to se choval podobně jak ten myšák
a teď frajer největší
https://www.youtube.com/watch?v=m0Rb5_XfvII
teď pro změnu nesnáší cyklisty tady jich jezdí hrozně moc, takže já vlasně skoro nejezdím na honzovi
taky strašně špatně nese hmyz, takže mu to až tak moc nevadí
jinýmu ho pujčit nemůžu. odmítá to dost neoblomně
musela jsem ho vyvázat, aby se mohla kámoška svézt a to nehodlám dělat
šári kdyby jste zejtra jeli přes bohdaneč tak se stavte na kafe a to jedeš kvuli zubům nebo kvuli nohám?
v hrobicích u šoupala otevřeli rehabilitační středisko. my tam byli očumovat. je daleko za mýma finančníma možnostma zubní operace tam asi taky dělaj. měli tam zrovna jednu kobylu na to. kámoška má valach ustájenýho u sousedů
tady na začátku jsou fotky od tamtud http://bospor.rajce.idnes.cz/cerven_2014/

bospor
napsal(a):
hi hi možná jste viděli na fb video jak jsem se snažila s barčou
https://www.youtube.com/watch?v=OOVgYpVS93o
je to frajerka. balon jsem koupila den předtím u globusu
myšák prchal zdaleka a druhej den čučel na barču a trochu ho vzal na milost
https://www.youtube.com/watch?v=VUsDTNFyrFY
na honzu jsem zkoušela gymnastickej míč před pár lety a to se choval podobně jak ten myšák
a teď frajer největší
https://www.youtube.com/watch?v=m0Rb5_XfvII
teď pro změnu nesnáší cyklisty tady jich jezdí hrozně moc, takže já vlasně skoro nejezdím na honzovi
taky strašně špatně nese hmyz, takže mu to až tak moc nevadí
jinýmu ho pujčit nemůžu. odmítá to dost neoblomně
musela jsem ho vyvázat, aby se mohla kámoška svézt a to nehodlám dělat
Ivčo, nabízím se pro účel desenzibilizace Honzy.
http://img14.rajce.idnes.cz/d1403/9/9624/9624772_bd7aca8e944b444c3696cc9b8a2fefd0/images/2014_04_05_11_50_36.jpg

Přijedu rovnou na kole, auto nemám a nechci - vystačím si s třemi koly.
Pracuju na směny, včetně víkendů. Můžeš jen odpoledne nebo někdy i třeba dopoledne ve všední den?
Ivčo děkuju moc za pozvání, ale budeme to mít docela fofr. Ještě s náma jede kamarádky valášek a ten jel naposledy když si ho kupovali jako hříbě, tak se nikde moc zastavovat nemůžeme. Ale určitě až budu mít někdy cestu, tak bych se ráda stavila. Jedeme s tou nohou, páč chvilku to bylo dobrý a teď se to během týdne zase zhoršilo, přitom měl Sobeš klid. Tak když jede i druhý koník, tak se alespoň podělíme o dopravu. No jsem na to zítra zvědavá, tak nám držte palce
Ivčo,a co Honzík dělá,nemá rád cizí lidi na sedle,jo?
Monďáskovi cizí lidi nevaděj,ale dělá to,jak je naježděnej drezůrně(už jsme ho tak koupili),tak dává hlavu dopředu dolů,
a pak chudák Terka pomaloučku by jela taky,
on jí to jako nevyškubává ty otěže,ale prostě hledá to přilnutí.
remonek
napsal(a):
Ivčo děkuju moc za pozvání, ale budeme to mít docela fofr. Ještě s náma jede kamarádky valášek a ten jel naposledy když si ho kupovali jako hříbě, tak se nikde moc zastavovat nemůžeme. Ale určitě až budu mít někdy cestu, tak bych se ráda stavila. Jedeme s tou nohou, páč chvilku to bylo dobrý a teď se to během týdne zase zhoršilo, přitom měl Sobeš klid. Tak když jede i druhý koník, tak se alespoň podělíme o dopravu. No jsem na to zítra zvědavá, tak nám držte palce
Šárí,držím všechno,co mám,aby to bylo brzo dobrý,když přijdou na to,co to je,tak je to na dobrý cestě.A myslíš,že si ho tam nechají?
Terka se snaží,už se v klusu trefí i na prostředek kavaletky,
ale u nás se jezdí hezky hodinu
,žádný že se čtvrt hodiny čistí a zbytek se sedlá a jezdí,a Terka pak už ke konci ježdění kvičí,že jí bolí prdízna.
Ivčo,doufám,že kastrace proběhla v pořádku a už je Táňa doma a v pohodě.
Tady Terka nemá hlavu,já nevím,jak já to furt dělám.
hele aspoň jí nemusíš zamalovávat obličej táňu jsem teď svěřila do rukou vetek a večer si pro ní pojedu.
honza natáhne hlavu až do p... ryč a letí jak utrženej vagon a pak se rozhodně že to stačí, tak ho pro změnu jen málokdo donutí ještě naklusat a když, tak zas rychlým klusáckým tempem a to na něm je dost hrozný
jsem byla ráno u doktora a budu doma ještě tejden
bospor
napsal(a):
hele aspoň jí nemusíš zamalovávat obličej táňu jsem teď svěřila do rukou vetek a večer si pro ní pojedu.
honza natáhne hlavu až do p... ryč a letí jak utrženej vagon a pak se rozhodně že to stačí, tak ho pro změnu jen málokdo donutí ještě naklusat a když, tak zas rychlým klusáckým tempem a to na něm je dost hrozný
jsem byla ráno u doktora a budu doma ještě tejden
No jo,Ivčo,vidíš,to je pravda.
Ivčo,to je ten vodní příkop,co vyrobil Olda,
bohužel oddílový kolega to s koněm prošlápl a dosposud to nespravil,
nemá cenu nic dělat pro cizí lidi.
Takže se v tom voda neudrží,ale Ricco měl problém i s tímhle,2 x Járu vytáhnul
,než se tam pak srovnali.
Ale pak to dal
a sám se divil tomu,že to nic tak strašnýho nebylo
a že mu to ty jeho nožičky fakt nespapalo.
Jaru víš jak to je, co nechceš, to pujč. Moc se mi ten běloušek líbí . O víkendu jsme na louce sekali pšenici co tam ještě prolezla po nasetí trávy a snad příští týden by jsme zbytek posekali na seno a pak rovnou zbalíkovali, tak snad bude sluníčko aspoň trochu svítit.
Ivčo koukala jsem na to koňowelness v Hrobicích, no valila jsem bulvy jak na zařízení, tak teda na ceny, taky to je trochu mimo můj rozpočet, kor teď.
Nevím jestli to je událostma posledních dní, ale cítím se slabá jak moucha, tak snad na mě ještě nevleze nějakej bacil
Přesně,Šárí,já nevím,jestli je to takovej problém to spravit,my,kdyby se nám to stalo,tak bychom to hned vzali domů a snažili se,aby to mohlo sloužit ostatním co nejdřív,když se s tím někdo dělal.Ale některým lidem je jaksi všechno jedno.
Doufám,že zas bude dobře,
seno usušíte a nabydeš zase sílu.
Mášenka se drápe na Monďáska.
Dobrý den,Ahoj Jarčo :)
omlouvám se ,že píši zde.....Jarčo zkouším ti pořád odeslat email už snad týden s nějakýma fotkama těch mojich uličníků,A říká mi to že máš plnou poštu či co :).Tak sem si pak vzpoměla ,že sem na tebe zjistila kontakt tady tak píšu sem.Doufám že jsem Vám nějak nenabourala téma.....
Děkuji Dominika
Jééé,ahoj Domčo,
jakžto,
pošta mi normálně chodí,sice jsme byli taky bez Netu,prošel se nám po drátech blesk,
ale provozovatelé nám to hned druhý den opravili.
Ale kouknu na to,kde je problém a zdravím Tvé poníčky koníčky.
Zrovna dneska jsme s Járou mluvily o tom,že někdy,a nebude to dlouho trvat,zajdem na kafe a podívat na koníčky.
Ahoj kochačky, tak mám konečně prázdninyyy!! Už jsem měla pocit, že mi hrábne z toho jak furt dřepím v knihách. Bylo toho fakt moc. A mám všecko hotový, jen u jednoho testu ještě nevím. Toosii za tu dobu, co jsem tam nebyla, popraskaly zadní kopyta. Tak jsem jí je provizorně upravila, protože kovář přijede až za týden. Tady to je původní stav.
Jinak vypadá pěkně, až moc- už má někde i sádlíčko. A už mě nemá na háku. Včera když jsem ji pustila do výběhu a volala na Tali, přišly obě. Toos se vrátila od koní.
Taky jsme rašplovali,teda Olda,taky to měli roztřepaný jak třásně,
ale už je to v poho.
No vidíš,Markét,jak už jsou holky hodný,
a Tos vypadá fakt parádně.
Takhle dojdeme do vesnice pod náma...
Tam si Jára odloví mustanga Rikouška.
Nééé,pomóóóc,já nechcíííííí.....
Zas na Járu zkusil nějáký vylomeniny,ale Jára se nedala,nepustila ho nikam a ještě chudák musel víc pracovat
,tak já doufám,že už pomaloučku začne přemejšlet,že se mu tahle snaha fakt nevyplácí.
A ještě dostala na chvilku tříletou,krátce obsedlou Quiradku,byla moc hodná.
A ještě hříbátko,malá Vidarka..
Už trochu povyrostla,jak jsem jí asi tejden neviděla.
jaruška není troškařka kolik koní vlastně jezdí?
vám oboum všechno nejlepší k svátku
Ivčo,moc děkujeme.
Moc né,jenom 3 naše a Ricca a o téhle tříleté se nedá říct,že by jí jezdila,jenom na ní seděla v kroku zatím.
Dneska jsme vyrazili s koníkama zase na známej okruh krásnou krajinou na druhé straně za silnicí.
Ahojte,
konečně mám dovolenou a stíhám i něco jiného než zaběhlý kolotoč práce, koně, rodina, postel...
Zrovna dneska jsem si den naplno užila. Ráno tedy ve městě a pak u Readýska. Prďolku jsem vysprchovala a pak vzala blbnout do kruhovky. Na špalek už umí vylézt bez ohlávky/vodítka, jen na povel a názornou ukázku odemně Mám z něj velkou radost. No...a zkusila jsem ho položit, už dlouho si to moc přeju, zkusit koně položit. Po prohlídnutí videí na netu jsem šla na to a Readýsek si na poprvé hned lehl. Sice já jsem byla pomalá a stačil mi šlápnout na nohu, ale jsem ok a šťastná
Dělá mi velkou radost. Pak jsem ještě učila Lucinku jezdit, spíše se vozit a já si také na jízdárně zacválala-měla jsem sukni, tak to byli jen dvě jízdárny a dolů
misamarincova
napsal(a):
Ahojte,
konečně mám dovolenou a stíhám i něco jiného než zaběhlý kolotoč práce, koně, rodina, postel...
Zrovna dneska jsem si den naplno užila. Ráno tedy ve městě a pak u Readýska. Prďolku jsem vysprchovala a pak vzala blbnout do kruhovky. Na špalek už umí vylézt bez ohlávky/vodítka, jen na povel a názornou ukázku odemně Mám z něj velkou radost. No...a zkusila jsem ho položit, už dlouho si to moc přeju, zkusit koně položit. Po prohlídnutí videí na netu jsem šla na to a Readýsek si na poprvé hned lehl. Sice já jsem byla pomalá a stačil mi šlápnout na nohu, ale jsem ok a šťastná
Dělá mi velkou radost. Pak jsem ještě učila Lucinku jezdit, spíše se vozit a já si také na jízdárně zacválala-měla jsem sukni, tak to byli jen dvě jízdárny a dolů
Míšo,Redýs je úžasně krásnej a koukám i šikovnej,
já nemůžu naučit Šoníka na špalek,né že by se nesnažil,ale nemám špalek.
Tamten se nám rozpadl na cucky a už se nedá používat na to,aby na něj bezpečně šlapal kůň,spíš teď slouží jako podstavec pro mě,když stříhám Šoníkovi hřívu.
Dneska u nás Terka spala,tak včéra měla hodinu a dneska jsme jí vyvezli ven.
Já s nima jela autem a fotím,aby Terka měla nějákou památku.
A točím.
https://www.youtube.com/watch?v=42fVe6Kcg7w
Tak jsem si přece jenom zavejletila,byli jsme parta 9 koní na Berounce,bylo to úúúúžasný
a strááášně se mi nechtělo domu
,byla bych tam klidně ještě nejmíň tejden.
Cestou na Krakovec jsme se zastavovali u jakéhosi splavu a kempu,ale fčíl mi to jméno vypadlo a nemůžu si pořád na něj vzpomenout,ach jo,ta skleróza blbóza.
Jára byla nejdřív s Mondíkem na sluníčku,ale to moc pálilo,tak zalezli do stínu.
Samozřejmě jsme si trošíčku zakufrovali,
ale moc né,jenom asi 8 km,
ale pak už nás fakt ty prdele bolely,že jsme nevěděli,jak si sednout...
Jára už pak zkoušela všechno možný i nemožný.
Tady byla sice otevřená půlka brány,ale prošli by tam všichni koně kromě Kachny
,to je chlaďaska,tak jsme se museli vracet a obcházet to jinudy.
Moruš byla v naprosto skvělé kondici na to,že den před tím ušla nejmíň 30 km.
Po obědě pak jeli na chalupu,kde už jsme byli my s autem a všimli jsme si maličkého brabčáčka vypadlého z hnízda,tak jsme ho tam zase vrátili.
No a v neděli ráno se nikomu nechtělo,ale nám jooo,Jarča dostala Ricca a jelo se,Rikoušek byl moc hodnej.
Doufáme,že se příští rok pojede zase.
https://www.youtube.com/watch?v=BZzSwgXljfg
To musel být fajn výlet.
V neděli jsem měla adrenalinový zážitek s Tali. Pár dní před tím jsem ji vzala k vodě, ale vůbec tam nechtěla. Je tam pozvolný přístup, tak tam nakonec dala kopýtka, ale rozhodilo ji to, chtěla mě pak táhnout k výběhu. V neděli jsem to zkusila znovu a bylo to stejné, do vody ani cm. Přitom jim došla voda ve vaně, tak Ondra šel natočit do vědra. Já jsem stála ve vodě, když tam Tali dala přední, chtěla jsem ji už nechat. A ona najednou šla. Měla dlouhé vodítko, tak jsem ji nechala. Jenomže jsem nevěděla, že ten pozvolný vstup je široký jen 2 metry. Vedle je hloubka, že to má dospělý po ramena. Takže Tali šla a najednou hup a už plavala doprostřed rybníka! A jak se jí to líbilo, nechtěla se otočit. No, tak jsem musela za ní. Asi po patnácti metrech jsem ji otočila a dostali jsme se zas na břeh. Byla spokojená, hned se pásla. Jenom jsem pak zjistila, že iPhone plaval se mnou.:-/ Tak je asi po něm. A taky musím v září napsat ten test z hebrejštiny, nebo budu ve škole o rok déle, což teda fakt nechci. Kvůli jednomu kurzu. Aspoň už vim, co jsem měla špatně. Přeji krásný léto všem!
Tý jo,Markét,chudák ajfoun,
ale hlavně že Tali plavala!!!!!!
Teď už bude vědět,že vodička je fajn a osvěží.

V neděli byl měsíc od koupě Lindy.
Na začátku jsem počítala i s variantou, že se jí první měsíc nebudu moci ve výběhu ani dotknout. Před koupí byla nesvá i z pohlazení v boxe, ani na malém prostoru před stájí se k ní nedalo přiblížit na více než dva, tři metry, schovávala se za koňskou kámošku. Ohlávku jí nesundávali, rostla s ní, byla jí už malá - viz fotka z prvního dne v novém domově.
První dva týdny po koupi mě mile překvapily. Druhý týden mi i občas přišla naproti, pro podrbání. Tou dobou si navolno už nechala sáhnout od hlavy k zadku, rukou, masážním hřbílkem, i proutkem. A v klidu stála. Na břicho a nohy jsem nezkoušela šahat, přece jen 4 ha výběh k tomu není nejvhodnější. Vše bez jediného pamlsku.
Když jsem ji začala po krůčcích vodit, podrbat se stále nechala, ale už nepřišla naproti. A to učení vždy trvalo v řádu spíše desítek vteřin než minut. Většinou jsem k ní chodila s vodítkem jen ji podrbat, aby si nezvykla, že vodítko nebo já automaticky znamená, že se bude dít něco méně příjemného. Účelem bylo naučit ji tak, abych ji mohla odvést z výběhu. K čemž stačily tři krátké lekce.
Nastal den, kdy vyšla ven před výběh, a to se mi těžce nepovedlo, měla jsem radši zapadnout hned do kruhovky a vodit tam. Nicméně ve výběhu stále OK, nijak se to negativně neprojevilo.
Pak jsem Lindu radši přenechala Evě zkušené v práci s mládeží a napravováním zkažených koní. První den v kruhovce - to vůbec nevyšlo, kobyla nereagovala jak by měla. Neměla jsem při koupi pocit, že by byla bitá, její obavy z lidí na mě působily čistě jen z nezvyku na úzký kontakt, i do výběhu ji pouštěli jen za druhým koněm. Teď se zdá, že možná párkrát po papuli dostala, občas nereaguje přiměřeně - jak právě nastalo v první kruhovce. Pár dnů pak nestála ani o podrbání ve výběhu. V kruhovce od té doby byla jen jednou, po týdnu po prvním pokusu, Eva to zkusila jinak, cílem bylo jen klidné stání na vodítku při čištění a dotykání se bičíkem i na místech, na která jsem si ve výběhu netroufala. Tentokrát se zadařilo.
Bohužel další týden jsem ji nevodila a ani v kruhovce nebyla. Ve výběhu už ztrácí smysl ji vodit, to sloužilo opravdu jen k naučení, abych ji "nějak dostala ven." A do kruhovky si sama zatím netroufám, přece jen je toho na Lindu dost - klidně stát, pryč od koní, mimo výběh, když neuměla před měsícem nic a byla zvyklá na neustálou přítomnost jednoho koně, co s ní byl v boxe. Přece jen - silově to není několikaměsíční hříbě... Po druhé kruhovce ve výběhu už zase reaguje pozitivně, drbání si opět užívá, i přišla pár kroků naproti.
Kamarádku zranil kůň na ruce při probírání ze sedace, tak se Lindě nemohla věnovat. Snad koncem týdne do kruhovky už zase půjde. Jedna, dvě kruhovky s Evou a až Linda zjistí, že se ke koním vždy brzy vrátí a bude v kruhovce klidná, začnu s ní já, postupně nacvičovat čištění mimo kruhovku, učit korektnímu chození v kruhovce, pak na jízdárně. Eva do toho bude učit zvedat kobylu nohy, případně zkusí napojení a tak. Postupně se k tomu přidá vodění venku, to napoprvé taky přenechám kamarádce. Během podzimu by mohla umět to, co má umět malé hříbě.
Tý jo,Katko,to už jí máš měsíc?To to letí,teda...
Ale pokroky děláte,to je príma,
je teda blbý,že asi hold dostala po papuli,
a bojí se člověka,ale dá se to napravit,
to určitě víš,ta kamarádka,co má s koníkama zkušenosti,to určitě dokáže odbourat.
Já jsem teda původně myslela,že je jako úplně z pastvin,víš,jako divoká,to je kolikrát lepší,než z boxu se zkušeností s bitím,
ale říkám-určitě to půjde odstranit a pomalým laskavým vedením kobča na to,že kdysi nějákou chytla někde,určitě zapomene.
Ale tipla bych si,že bude věřit jenom Tobě a tý kamarádce,k cizím se určitě nepohrne,bude to takovej osobní koník.

jaruska
napsal(a):
Tý jo,Katko,to už jí máš měsíc?To to letí,teda...
Ale pokroky děláte,to je príma,
je teda blbý,že asi hold dostala po papuli,
a bojí se člověka,ale dá se to napravit,
to určitě víš,ta kamarádka,co má s koníkama zkušenosti,to určitě dokáže odbourat.
Já jsem teda původně myslela,že je jako úplně z pastvin,víš,jako divoká,to je kolikrát lepší,než z boxu se zkušeností s bitím,
ale říkám-určitě to půjde odstranit a pomalým laskavým vedením kobča na to,že kdysi nějákou chytla někde,určitě zapomene.
Ale tipla bych si,že bude věřit jenom Tobě a tý kamarádce,k cizím se určitě nepohrne,bude to takovej osobní koník.
Jaruško, Linda byla boxový kůň, v boxe byla s další dvouletkou. Do výběhu holky chodily pravidelně. Ale chyběla jí výchova jak od lidí, tak od stáda. Nemyslím si, že by byla vyloženě bita. To by se chovala zase jinak. Ale možná po papuli dostala - možná když ji zkusili vodit. Protože když jsem po nich chtěla, aby ji vyvedli z boxu, prohlásili, že by je na vodítku převálcovala, žee to už zkoušeli. A zkusili na ni vzít štajgr. I tak ji nevyvedli ani z boxu. Určitě byla několikrát uvázaná - nepochybně šla proti tlaku ohlávky a pak to možná vzdala, kdo ví. Proto jsem zatím nezkoušela přivázat ji. A měla minimálně jednou strouhaný kopyta - to byl asi taky boj, protože přední nohy zdvihne a hned položí, zkoušela jsem to ještě před koupí, po koupi ještě ne.
Ano, bude asi plně důvěřovat jen pár lidem. Teď, když si jde někdo pro koně a projde kolem Lindy blízko, tak odskočí. Chodit kolem ní můžu jen já a Eva. Ale pokud se k ní někdo přibližuje opatrně, nechá ho už k sobě přijít na pár kroků. V tomhle je fakt jako hříbě z velké pastviny, co člověka vídávalo jen z dálky. Kdyby bývala bita, bude reagovat na člověka bojácněji. Nebo agresivně.
Asi jo,asi nechtěla jít bez druhé kobylky,tak hold dostala po papuli,to víš,jestli vyrůstaly jenom spolu,tak byly na sobě závislé a kdo to neuměl si naučit odmala,tak pak to řešej tím,že koně praštěj.
Ale fakt si myslím,že na to zapomene,určitě to nebylo mockrát a jestli to kamarádka umí,nebude potřeba,aby se to opakovalo.
Monďásek Terce strkal hlavu do uzdečky jako dobu,
ale Terka se do toho ňák zašmodrchala a Monďáskovi se z toho chtělo spát.
Ahoj kochačky, tak sem zase hodím pár řádků.
Markét já ještě v srpnu musím dát mikrobiologii a na září mám fyziologii zvířat, taky bych to chtěta zmáknout ať to neprodlužuju, ale při práci to je docela boj.
Jaruško to je dobře, že jste s koníkama vyjeli na výlet. Uričtě jste si to moc užili. A co Šoník, ten zůstal doma sám? Moruška vypadá moc hezky na to kolik jí je
Už máme sklizené naše první seno, zatím bylo jen z 8 000 m2, páč na zbytku byla ještě hodně prolezlá pšenice, tak to jsme jen posekali a dali to stranou. Ale teda jako ten zbytek otáčet růčo byl děs. Samozřejmě nám to den před balíkováním zmoklo, tak jsem to museli posouvat a když jsme balíkovali, tak to nemohlo 20 minut počkat aby jsme měli hotovou celou louku . Ale i tak máme krásných 14 balíků. Tak snad ještě něco bude z druhé seče. Na tu jsme se už trochu vybavili a pořídili obracečku na seno, je za koně, ale Aleš ji chce předělat aby se to dalo zapojit jak za traktůrek/auto, tak aby to případně mohli tahat koniska, kobyle by to vůbec neuškodilo.
Na druhou stranu jak pršelo, tak se Sobíkovi docela dobře chodilo, tak jsme dneska byli po týdnu na špacíru v lese, no přijde mi, že si tu svoji penzi docela užívá . Taky už jsem ho naučila stát nožičkama v kyblíkách s vodou, vypadá to děsně legračně, ale asi mu to dělá dobře, protože ani moc neprotestoval. Objednala jsem i nějaký zvonky, který se namočí do vody a namáchají mu kopýtka, tak jsem na to zvědavá, stály asi 170 Kč a dalších 99 doprava
.
Taky jsem koukala po nějakém novém konisku, ale holky já nevim. Na bazoši koně nic moc a nebo to jsou halamové co se 2 roky flákaj na pastvině a nikdo na ně nešáhnul. Uričtě bych zase chtěla koníka od mala, přeci jen jak si ho člověk vychová, tak ho má. Ale nevím jestli kobylu nebo hřebečka. Zase kobyly mají svoje nálady a to taky někdy na pytel a když koupíme hřebečka, tak ho stejně ještě budeme muset dát dorůst na pastvinu a zase platit ustájení. Po zkušenostech s Miucho se mi už do dospělího koně nechce, co slyším kolem sebe, tak prodávající je schopnej tvrdit, že kůň je vhodný pro začínající dítě a pak je to uplně jinak.
remonek
napsal(a):
Ahoj kochačky, tak sem zase hodím pár řádků.
Markét já ještě v srpnu musím dát mikrobiologii a na září mám fyziologii zvířat, taky bych to chtěta zmáknout ať to neprodlužuju, ale při práci to je docela boj.
Jaruško to je dobře, že jste s koníkama vyjeli na výlet. Uričtě jste si to moc užili. A co Šoník, ten zůstal doma sám? Moruška vypadá moc hezky na to kolik jí je
Už máme sklizené naše první seno, zatím bylo jen z 8 000 m2, páč na zbytku byla ještě hodně prolezlá pšenice, tak to jsme jen posekali a dali to stranou. Ale teda jako ten zbytek otáčet růčo byl děs. Samozřejmě nám to den před balíkováním zmoklo, tak jsem to museli posouvat a když jsme balíkovali, tak to nemohlo 20 minut počkat aby jsme měli hotovou celou louku . Ale i tak máme krásných 14 balíků. Tak snad ještě něco bude z druhé seče. Na tu jsme se už trochu vybavili a pořídili obracečku na seno, je za koně, ale Aleš ji chce předělat aby se to dalo zapojit jak za traktůrek/auto, tak aby to případně mohli tahat koniska, kobyle by to vůbec neuškodilo.
Na druhou stranu jak pršelo, tak se Sobíkovi docela dobře chodilo, tak jsme dneska byli po týdnu na špacíru v lese, no přijde mi, že si tu svoji penzi docela užívá . Taky už jsem ho naučila stát nožičkama v kyblíkách s vodou, vypadá to děsně legračně, ale asi mu to dělá dobře, protože ani moc neprotestoval. Objednala jsem i nějaký zvonky, který se namočí do vody a namáchají mu kopýtka, tak jsem na to zvědavá, stály asi 170 Kč a dalších 99 doprava
.
Taky jsem koukala po nějakém novém konisku, ale holky já nevim. Na bazoši koně nic moc a nebo to jsou halamové co se 2 roky flákaj na pastvině a nikdo na ně nešáhnul. Uričtě bych zase chtěla koníka od mala, přeci jen jak si ho člověk vychová, tak ho má. Ale nevím jestli kobylu nebo hřebečka. Zase kobyly mají svoje nálady a to taky někdy na pytel a když koupíme hřebečka, tak ho stejně ještě budeme muset dát dorůst na pastvinu a zase platit ustájení. Po zkušenostech s Miucho se mi už do dospělího koně nechce, co slyším kolem sebe, tak prodávající je schopnej tvrdit, že kůň je vhodný pro začínající dítě a pak je to uplně jinak.
Šárí,moc držím palce,ať ty zkoušky dopadnou dobře,přesně,při práci je to určitě záhul,kor když ještě obstaráváš koníky.
Jojo,Šárí,zůstal,on nenerví
,on to prostě bere tak,jak to je,nejsou tu koně,se z toho nezblázním,však oni zase přijdou,hlavně že mám co baštit,
hihi.
Děkuji za Moruš,no jo,doufám,že jí ten elán,co má,ještě dlouho vydrží.
14 balíků je krása,co myslíš,kdybyste udělali třeba ještě 5 z další seče,už by Vám to stačilo na celý rok pro ty 2 koníky?
Možná by i mohlo,co?Já totiž nemám přehled,jak krmíme jen to volný.Tůdle nám nějákej pán nabízel taky plnou půdu sena,tak jen musíme najít nějákej společnej termín,kdy se to hodí jemu i nám a zajedem pro to,já jsem křeček,
řídím se heslem,že sena není nikdy dost.
No jo,Šárí,s těma koňouchama staršíma máš naprostou pravdu,ale na koupi nespěchej,když se Ti nějákej koník bude líbit,tak se na něj zajeď podívat raději vícekrát.
My zas máme opačnej problém,Jarča už by potřebovala do sportu většího koníka,Monďásek víc jak 90,metr chodit nebude,ale po zkušenostech s Pierotem se bojíme ho poslat do světa,
a my si tady bohužel dalšího koníka k němu dovolit nemůžeme,takže jsme ve výkonnosti zatím uvízli,ale zase tak moc nám to nevadí,páč v září Jára nastupuje do školy a myslím,že bude ráda,když to tam bude stíhat s tím dojížděním,bude to dost náročný,takže to zatím nijak ani neřešíme.
Včera jsme byli na svatbě Oldově dceři z prvního manželství,je to úžasná mladá dáma a mooc jí to slušelo.