Můj kuň má na žuchvě tvrdou bouli o velikosti asi 2cm. Zkoušeli jsme rozmasirovat zelenou mastí ale nic se neděje. Má to už skoro dva měsíce. Nemate s tim někdo zkušenost? Co to může být? Ani nevím kde se to tak najednou vzalo?
hufka
napsal(a):
Můj kuň má na žuchvě tvrdou bouli o velikosti asi 2cm. Zkoušeli jsme rozmasirovat zelenou mastí ale nic se neděje. Má to už skoro dva měsíce. Nemate s tim někdo zkušenost? Co to může být? Ani nevím kde se to tak najednou vzalo?
Ještě jedna fotka
Naše kobča měla stejnou bouli loni v létě (velikostí i vzhledem - ale z fotky si netroufám cokoliv odhadnout), pod podbřišníkem (kde jinde). Mazání od doktora na to vůbec neúčinkovalo. Dlouhým pátráním a vyptáváním jsem dopátrala, že by to snad mohl být zakuklený střeček (???), u koní hodně neobvyklá věc. Jediné co mě napadlo, bylo dvojnásobné odčervení ivermectinem. Boule beze stopy zmizela, ale netuším, jestli pomohlo odčervení, nebo to bylo něco jiného a prostě se vstřepala.
A viděl to veterinář?
Podle mě to střeček není, zaprvé když už jsou u koní tak na hřetě a né na žuchvě, tam je tenká kůže a nedostatečné podkoží , zadruhé střčci boule nedělají v tuhle dobu, ale mnohem později. Já právě u koně jednou dva měla.
Tohle může být tuková bulka, nějaký zapouzdřený trn- cokoli.
Já bych zavolala veta a nechala ho to vyříznkout.