Taky mám coba, podle mě je otázka vůbec co se týče jakéhokoliv koně kolika se dožije taková neurčitá. Podle mě záleží na zdravotním stavu koně, na podmínkách ve kterých žije a pak je to i dáno genetikou.
Obecně co vím nebo spíš co jsem slyšela je, že poníci a údajně i chlaďasové a vůbec těžší typy koní jsou dlouhověcí, ale spíš to jde kůň od koně. Kdybych tu teď plácla nějaké číslo, nebyla bych si tím ani já sama moc jistá ale řekla bych takových 25-30? I to je podle mě možné
Ještě jsem slyšela, že vyšlechtění koně např. A1/1, se dožívají míň let, než plemena primitivní např. fjord. S tím cobem jsem si nebyla jistá, protože ho "vyšlechtili" cikáni, ale ne tak jako plnokrevníka (výdrž, rychlost). Cikáni ho "vyšlechtili", protože chtěli malé, mohutné plemeno, které se spokojí s chudší pastvou, ale plnokrevník se šlechtil pro rychlost a výdrž. Tak díky za skvělou odpověď.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Mě k tomu ještě napadá, že by ta eventuelní dlouhověkost "původních a nepřešlechtěných" plemen mohla souviset s tím, že se právě nejčastěji nepoužívají pro vrcholový sport... z toho důvodu by pak vycházely optimističtěji grafy ohledně dlouhověkosti. Přecijen životnost sporťáka, co je od 3 let v plném pracovním nasazení, a voříška, co si někdo doma žudlá na pastvě pro svou potěchu a vytáhne ho 3x do týdne proběhnout po okolních lukách, se nedá srovnávat.... :)
PS: jsem z té druhé sekce
Na tom něco bude, na druhou stranu je vrcholový sport a vrcholový sport.Chladnokrevníci tahající v lese mají výkony minimálně srovnatelné s vrcholovým sportem a i takový huculové a podobná plemena toho často namakají dost, protože si lidi říkají že to zvládnou.
Plus v minlosti byl život koní jiný, věšina jich dost pracovala, často celý den, nejčastěji v zápřahu... Podle mě není otázka dlouhověkosti plemene (a otázka kolik se dožívají koně vůbec) jednoduchá. Už proto, že největší procento koní zemře na koliku (a hned po ní následují úrazy) a malé procento zemře stářím (nebo je utraceno kůli problémům stáří-celkovému vyčerpání, selhání orgánů, těžkým pohybovým potížím)..... proto se těžko dělá nějaká statistika....