Bezudidlovka versus provazovka

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
4.8.2014 21:13
kikirisk

XXX.XXX.177.23

Ahoj,
mám asi měsíc 30letého valáška hucul x A1/1. Potřebuje ještě trošku přijezdit a má opravdu hodně znecitlivělou hubu, chceme jezdit jenom občas ven na trajdy, žádná jízdárna. Proto udidlo podle mě nemá dál cenu, jelikož na něj téměř vůbec nereaguje (troufám si říct, že mám velmi jemnou ruku). Proto se ptám, mám ho jezdit raději s provazovkou, nebo koupit bezudidlovku ? Děkuji za všechny rady

5.8.2014 09:11
gutt

XXX.XXX.33.66

Já už léta jezdím do terénu na obyčejné parelce. Na parelku nedám dopustit, mám jich několik, na tupounky a bojovníky si beru ostřejší (z tenkých provázků), na normální koně tu nejobyčejnější středně silnou provázkovou. Vůbec se mi neosvědčily parelky ze silnějších provázků, byly moc měkké. Na vázání je podle mě nejlepší klasický stahovací kaťák - je těžký, takže parelka si sedne a necestuje koni po hlavě (lana se prodávají se i s přezkami, ty jsou pohodlnější na manipulaci, ale jsou lehčí, houpají se, bouchají, nekopírují tak dobře pohyb). Lano by mělo být těžší, "živé" snadno ohybatelné a měkké do ruky.
Než si na koníka sednete na ohlávce, měla byste si ověřit jak reaguje ze země a nevyjíždět pokud spolehlivě neotáčí hlavu do strany na tah lana z obou stran a od krku i přes krk (to určitě znáte, pokud si z koníkem hrajete ze zeměsmajlík).

7.8.2014 00:17
kikirisk

XXX.XXX.14.107

Dobrý den, děkuji moc za radu smajlík .
Teprve si začneme hrát, jelikož u předchozí majitelky nebylo kde (horší podmínky). Teď je 6 dní v novém domově na pastevku se stádem, takže jsem čekala, až si ho užijí. Mezitím trávíme chvilky čištěním a drbáním. Kruhovka bude hotová do konce týdne, tak uvidím co se s koníkem všechno dělalo, či nedělalo. I pod sedlem s ním bude bohužel práce, kromě vyloženého nakopnutí do kroku, klusu a cvalu, vůbec nereaguje na sed. Hubu má tak tupou, že člověk musí tahat za otěže, jako kdyby brzdil mašinu a ne koně, sám si se chtěl zrychlovat a zpomalovat, jak se mu zachtělo. No pravda je, že byl po 4 letech zase poprvé se mnou venku, takže to bylo taky hodně znát. Ale bude to opravdu dřina, jako vždy smajlík

7.8.2014 08:21
gutt

XXX.XXX.33.66

Držím Vám palce, ať se vám s novým koníčkem daří, pořádně ho rozmazlujte a bavte sesmajlík

Přidejte reakci

Přidat smajlík