Dobrý den, chtěla bych vás poprosit o radu . Poslední dobou se po mě kobilka ohání při sedlání , konkrétně při zapínání podbřišníku . Když jsem jí prohlížela nenašla jsem žádný otlak ani odřeninu. Kobča je mladá obsedlá něco málo přez rok. Mám na ní obyčejný bavlněný podbřišník tak mě napadlo jestli to nemůže způsobovat on . Orosím pokud někdo máte s tímto nějaké zkušenosti poraďte mi . Pokud si myslíte že to způsobuje podbřišník ocenila bych i kdyby jste mi doporučili nějaký kteeý by kobče mohl vyhovovat . Moc děkuji ;) doufám že si ta moje potvora ze mě nedělá jenom srandičky :D
První co mě napadlo na tvůj dotaz je - jak rychle ji dotahuješ? Přijde hodíš sedlo a rovnou dotáhneš nadoraz?
Jestli ano, může to kobylce vadit. Zkus zapínat postupně.
Nasedlej a zapni na první popř. na druhou (jak moc máš volný podbřišník), proveď kobylu, dotáhni znovu 1 až 2 dírky. Jestli to je stále málo, proveď ještě jednou. Těch pět minut tě nezabije a kobči nebude otrávená
Druhé mě napadlo- nepřetahuješ ji?
Pevný podbřišník lehce odhadneš podle prstů, ale guma je porvora.
lucie001
napsal(a):
Dobrý den, chtěla bych vás poprosit o radu . Poslední dobou se po mě kobilka ohání při sedlání , konkrétně při zapínání podbřišníku . Když jsem jí prohlížela nenašla jsem žádný otlak ani odřeninu. Kobča je mladá obsedlá něco málo přez rok. Mám na ní obyčejný bavlněný podbřišník tak mě napadlo jestli to nemůže způsobovat on . Orosím pokud někdo máte s tímto nějaké zkušenosti poraďte mi . Pokud si myslíte že to způsobuje podbřišník ocenila bych i kdyby jste mi doporučili nějaký kteeý by kobče mohl vyhovovat . Moc děkuji ;) doufám že si ta moje potvora ze mě nedělá jenom srandičky :D
Je sedlo padnoucí?
Viděla jsem u pár koní (mladých), kteří na počátku práce měli padnoucí sedlo a postupem času a práce nasvalovali (sami o sobě ještě trochu rostli) a sedlo se stalo úzkým a pro ně nepohodlným. A vždy když se přicházelo se sedlem do boxu, nasedlávalo se a utahoval se podbřišník, tak se koně oháněli, vrtěli a prostě vykazovali nepohodu. Jakmile se sedla vyměla/rozšířila v tomto případě, vše bylo zase OK.
Takže radím i průběžně kontrolovat, zda sedlo sedí
Děkuji , sedlem to není, nedávno jsem kupovala právě větší kvůli přesvalení ;-) bylo mi poraděno pořídit si na kobču podbřišník wintec elastik který by to údajně měl vyřešit . Také bych se asi i přiklonila k té možnosti co tu píšete vy , že kobča má nechuť k práci . Poradili by jste mi prosím ještě něco čím kobylku při práci zaujmout aby se na ní těšila ?? Příde mi totiž že tu nechuť má i při většině vyjížděk :/
Uživatel s deaktivovaným účtem

lucie001
napsal(a):
Děkuji , sedlem to není, nedávno jsem kupovala právě větší kvůli přesvalení ;-) bylo mi poraděno pořídit si na kobču podbřišník wintec elastik který by to údajně měl vyřešit . Také bych se asi i přiklonila k té možnosti co tu píšete vy , že kobča má nechuť k práci . Poradili by jste mi prosím ještě něco čím kobylku při práci zaujmout aby se na ní těšila ?? Příde mi totiž že tu nechuť má i při většině vyjížděk :/
Mám sice ještě neobsedlou kobylku, ale protože do dvou let nedělala absolutně nic, tak pak brala jako šíleně otravnou "práci" i jít na pár minut na úvaziště (kde byli další koně) na vyčištění. A začala se tomu vyhýbat. Pomohly krátkodobě, jen 1 týden, podávané pamlsky v případě že ke mně ve výběhu sama přišla, a hlavně pasení na ruce. Teď už chodíme nejen na úvaziště, ale i na procházky. Vždy jsou spojeny - pokaždé na jiném místě - s krátkým pasením. Časem budu pasení omezovat, zima na to bude vhodná. Teď, když mě kobylka vidí, jde rovnou ke mě. Pokud ji hned nepřipnu na voďák, mašíruje si to k východu, kde čeká, až si ji vyzvednu.
Pasení by se dalo aplikovat minimálně i na vyjížďky. Zhruba v půlce zastavit, sesednout, popást 15 minut, pak jet dál. Ať dostane vyjížďka další smysl. Pokud máš žravého koně, mohlo by to pomoci i v případě, že většinu dne tráví na krásně trávě.
Pokud by to pomohlo, klidně bych zkusila i po práci na jízdárně. A jízdárnu a pokud to půjde tak i terén zpestřit. Slalom mezi stromy, přecházení kořenů, klád, svahů... Na jízdárně kavalety, ale ne klasicky, ale postavit něco obdobného western trailu, vyhrát si. A prokládat kavaletami po dvou, maximálně třech obkroužení jízdárny. Kavalety měnit. Zapojit bubáka, který ji nevyděsí, ale zpozorní. Někdy necválat. Někdy jízdárnu třeba jen krokem. Učení nového, třeba laterální práci pod sedlem. Nebo jezdit jen chvíli, pak chvíli pracovat na ruce, pak popást. Zpestřit jízdou bez sedla. Změnou typu uzdění. S dalším koněm, bez dalšího koně... Najde se toho spousta.
Uživatel s deaktivovaným účtem

A zdravotní důvody nebo přepjetí, příliš velké nároky na koníka, jste vyloučili?