ahoj. Mám kobylku haflinga,které je 9 let. Má hrozný zlozvyk,který se už dlouho snažím odnaučit ale prostě to nejde. Vždycky když nacváláme tak začne vykopávat a dělá to pořád. A ještě horší je to v zimě :D asi se nadýchá čerstvého vzduchu nebo nevíím ale to vykopává třeba celý cval, jak na jízdárně tak na vyjížďkách. Nemá někdo radu jak bych jí to mohla odnaučit? děkuji :)
Taky mám haflinga kobylu a je jí 8 let.. Dělá mi totéž :D Ale vím na to radu a příčinu tohoto.. Mám s tím sama zkušenosti :D Říkala mi to odbornice na výcvik která nám koně cvičila.. Říkala mi, že to je většinou z toho, že kůň jezdí po dlouhé době a má tak hodně energie.. A proto vykopává, z radosti a z toho, že po dlouhé době jezdí.. A proto je třeba jezdit častěji.. Netačí lonž, ale opravdu alespoň 15-20 minut co druhý den.. To je jedno, prostě často, ale ne zase každý den za sebou, měla by mít nějaké pauzy.. Ale taky to patří k tomuto plemenu.. Haflingové jsem hromotluci, žádní elegantní arabi :D (tímto nemyslím nic proti arabům, právě naopak :)) Já ale bohužel moc často jezdit nemám, studuji a nestíhám.. Jsem ráda jak stihnu se o naše dva koně postarat.. A tak s ní jezdím vždy jen o víkendu a to je právě chyba.. Ale taky jsem začala používat martingel.. Kobyla má hlavu staženou dolů a tak ji máte více pod kontrolou :) je to na vás.. :) mně třeba zabírá častější jízda a martingel :) tak to zkuste :) snad jsem vám poradila, ať se podaří odnaučit :) Hodně štěstí :)
Nše kobylka kdysi, bylo jí asi 5 let, nějak tak :D si vykopávala, a jezdec už ani na foto není, ten někde v křoví :D to byly asi 3 vykopávky za sebou, to je ta třetí (už bez jezdce :D)
Taky mám to plemeno moc ráda ;) ale vím co hodně zabírá aby jste se při vykopávkách udržela dobře v sedle (zkušenosti :D).. Když cváláte tak zkuste v tom sedle stát, je to lepší :D ale mně třeba kobylka vykopává většinou jen na vyjížďkách, takže možná zvolte častější tréninky jak už jsem předtím psala :)
bree777
napsal(a):
Nše kobylka kdysi, bylo jí asi 5 let, nějak tak :D si vykopávala, a jezdec už ani na foto není, ten někde v křoví :D to byly asi 3 vykopávky za sebou, to je ta třetí (už bez jezdce :D)
Nechápu kde je jezdec tohle je tak pro zasmání a né na spadnutí jinak odnaučit se dá snadno máš moc nápadů tak přidej ono ho to rychle přejde žádnej kůň neběží dost rychle ani daleko aby vyhrál stačí umět trošičku jezdit
Jestli používáte martingal na to aby stáhnul koni hlavu dolů tak potěš. Martingal nemá koni hlavu nikam táhnout naopak pokud je správně zaplý tak koně vůbec neomezuje působí pouze tehdy když kůň hlavu převrátí nahoru. A řekla bych že když kůň vyhazuje tak mu to půjde hůř s hlavou nahoře a ne dole. A když už na koně něco věšíte tak si aspoň zjistěte k čemu to má sloužit a jak to působí a nedávat to jen proto že vám to řekla nějaká cvičitelka.
Já bych doporučila pár hodin s trenérem... mě koník taky vyvádí u nacválání, jen zkušený člověk ze země vidí, kde může být problém. I když jsem se hlídala a v jiných chodech ten problém nemám vadím při nacválání koníkovi v hubě. Cválám jen na jízdárně a před nacváláním se malíčkem zapřu o sedlo, abych měla jistotu, že rukou nehnu
Nevím, jak jste na tom jezdecky vy zadavatelko.Vaše kobylka to asi ví a proto zlobí.
Takže poradím to nejjednodušší, co byste mohla zvládnout.Když neusedíte pouhé vyhazování, necválejte.
Přidejte kobylce práci.Choďte ven častěji a zaměstnávejte jí hlavu.V kroku, klusu.Cválat si může s koňmi po výběhu.
Procvičujte obraty, zastavení, choďte do různých bubáků, dělejte slalom mezi stromy, prostě musí být pořád připravená, co jí chcete.Zařaďte i delší klusovky, ať se protáhne.
Přechody krok, klus musí být po celou vyjížďku plynulé, krok svižný, nikoli že se bude pleskat podle svého a čučet, kde co lítá.
Když vás bude za nějaký čas spolehlivě vnímat v klusu a bude vychozená, pak můžete možná někde v klidu, pokud možno do kopečka, zkusit dát cvalovou pobídku.Z pracovního klusu zůstanete zasednutá, tudíž se lehce zakloňte, koni byste neměla pustit hlavu dolů, měl by zůstat na přilnutí. A přidejte pobídku.V rychlém tempu s hlavou nahoře se koni zlobí hůř.
Držím palce.
bree777
napsal(a):
Pro íháček:
my používáme martingel z gumy, ten koni hlavu dolů táhne, ten co máme.. nevím zda jezdíš anglii (nejspíš jo, protože tam mají takové jiné martingely) ale já jezdím western.. požívám ho, protože kůň si pak připadá víc pod kontrolou (alespoň ten můj) a nedělá si co chce..
A co ho vychovat, aby si nedělal co chtěl, místo toho mu stahovat hlavu? (pokud to dělá jen proto, že ho někdo zkazil a né proto, že má třeba zdravotní problém, nesedící cajky...) koníček neposlouchá, tak ho sešněruju, to je fakt řešení teda a ještě to radit ostatním...
Ten kůň není jak vy říkáte sešněrovaný, ten mrtingel je jen mírně stáhlý a ona tu hlavu pak dává sama dolů, stačí to vědomí že ho má.. Když jsi tak moc chytrá tak si zkus odnaučit hyperaktivní kobylu vykopávat :D to bych chtěla vidět! až nějakého koně toto odnaučíš, natoč to, dej to sem a teprve potom se můlžeme o něčem bavit ;) teprve potom mi můžeš tady chytračit, že to odnaučit jde ;) možná to jde, to já nevím, ale až mi doložíš důkaz, tak ti uvěřím sany ;) já ho kobyle dávám, protože mi to řekla její cvičitelka, že to na ni zabírá.. ona totiž má pocit, že je více pod kontrolou jezdce a že si nemůže dělat co chce, takže ani nevykopává takže se všichni uklidněte, já svou kobylu nešněruju, ale pouze jí dávám vědomí, že jsem tady pánem já a to velmi, ale velmi šetrně ;).
bree777
napsal(a):
Pro íháček:
my používáme martingel z gumy, ten koni hlavu dolů táhne, ten co máme.. nevím zda jezdíš anglii (nejspíš jo, protože tam mají takové jiné martingely) ale já jezdím western.. požívám ho, protože kůň si pak připadá víc pod kontrolou (alespoň ten můj) a nedělá si co chce..
Tak v tom případě nemáte martingal ale obyčejné gumy. Martingal nikdy koni hlavu nikam netáhne i kdyby byl z čehokoli. Jestli myslíte gumy tak ty se používají i v anglii a je to pěkná prasárna. A somozřejmě že s nima dá kůň hlavu dolů sám protože nemá jinou volbu ale k čemu vám je že má kůň hlavu dole když ho jinak nezvládáte a bez gum nejste schopna nic udělat? To jak na těch gumách chodí si umím představit už jsem pár takových viděla a svému koni bych to nikdy neudělala. Ale jestli je pro vás lepší koně sešněrovat než pracovat na přiježdění tak se asi není o čem bavit.
stepankavarejkova
napsal(a):
ahoj. Mám kobylku haflinga,které je 9 let. Má hrozný zlozvyk,který se už dlouho snažím odnaučit ale prostě to nejde. Vždycky když nacváláme tak začne vykopávat a dělá to pořád. A ještě horší je to v zimě :D asi se nadýchá čerstvého vzduchu nebo nevíím ale to vykopává třeba celý cval, jak na jízdárně tak na vyjížďkách. Nemá někdo radu jak bych jí to mohla odnaučit? děkuji :)
Dobrý den, jediné co vám mohu poradit, už tady párkrát bylo. V první řadě je to kontrola sedla apod...V druhé řadě je to více jezdit, před ježděním lonžovat (pokud si koník potřebuje "hodit zadkem" udělá to bez vás v sedle), víc na vyjížďkách chodit krokem a klusat, cválat až po určité době, když už je koník mírně unavený a cválat v horším terénu(ale ne nebezpečném), kopec byl dobrým příkladem. Nevím jestli máte kobylku na pastvině, většina koníků se tam vyblbne a pak už nemá potřebu vymýšlet.
Neříkám, že je to plemenem, ale sešlo se nás tu víc, kterým to dělal hafling. Samozřejmě i já jsem letěla vzduchem, pokud to zkrátka nečekáte, může se to stát nejzkušenějšímu jezdci na světě. Pomohlo kobylu nejdříve unavit, a pokud jsem cítila, že by chtěla vykopávat, radši necválat( nedat jí příležitost).Pokud mám čas s ní pravidelně pracovat, popřípadě po dlouhé době před ježděním lonžuji, jí vyhazovat ani nenapadne.
Pokud vám to kobylka dělá naschvál, je potřeba to hlavně usedět a popřípadě jí nějak usměrnit( párkrát jí plácnout koncem otěží, nic surového ale cítit by to měla, pochopí, že je to trest).