Je škoda , že toto téma zůstalo bez povšimnutí , my s drápkatýma opičkama začínáme a měly by sme taky spoustu otázek, no snad se někdo najde
Tady vám posílám odkaz na uznaváného Pana chovatele,který má největší sbírku opiček v cz a možná i evropě www.drapkateopice.ic.cz doufám,že se nebude zlobit,že jsem ho tu nahlasil
doutrklars
napsal(a):
mě spadla čelist taky , když jsem to viděl, ale hlavně mi spadla nad jeho vědomostma které za 18 let chovu má, je to fakt machr a hezky se snim povídá . Mam u něj dokonce něco zamluvené ,ale je to ještě malé u těchto zvířátek to chce čas
Pane Doušo, s opičkami Vám držím palce. Kdysi jsem je chtěla taky, ale po vyprávění zoologa z Jihlavy jsem si na chov netroufla. Připadá mi to mnohem složitější a náročnější než chov šelem.
Děkuji, určitě je , hlavně ty vitamíny , ale na druhou stranu to bylo mnohem složitější před 15-20 lety , kdy se toho moc nevědělo a opravdu to kapalo v ZOO i u chovatelů na rachytidu a vše možné dnes bych řekl, že už to maj chovatelé docela vychytané . Ale nikdy v žádném oboru nemůže člověk říct , že už je dost chytrý , já se teprve učim, nic nevymýšlim a používam zažité metody jelikož tady stačí malá chyba pár dní a průšvich je na světě , který se těžce napravuje
je docela škoda, že do tohoto , docela vzácného tématu nechce moc nikdo přispívat, pokusim se požádat pana Zelenku , to je zminovaný chovatel ,jestli by se diskuse nezučastnil, občas s nim mejluji , ale nevybavuji si jestli má net doma , nebo to řeší přes někoho , ale kdyby se přidal k diskusi , stálo by to za to je to hrozně bezva člověk
doutrklars
napsal(a):
Děkuji, určitě je , hlavně ty vitamíny , ale na druhou stranu to bylo mnohem složitější před 15-20 lety , kdy se toho moc nevědělo a opravdu to kapalo v ZOO i u chovatelů na rachytidu a vše možné dnes bych řekl, že už to maj chovatelé docela vychytané . Ale nikdy v žádném oboru nemůže člověk říct , že už je dost chytrý , já se teprve učim, nic nevymýšlim a používam zažité metody jelikož tady stačí malá chyba pár dní a průšvich je na světě , který se těžce napravuje
Ano jde o zvířata se dost specifickými nároky na chov.Jejich rozšíření v neotropické oblasti světa konk.vlhké pralesy ,sekundární lesy určují požadavky na chovné zařízení tj vyšší teplota i relativní vlhkost vzduchu.jejich potravní ekologie je taktéž specifická-krom ovoce,hmyzu popř.malých obratlovců jsou vyznamonou častí jejich potravy rostlinné exudáty(pryskyřice ,štavy..)Doplnění této složky nahradními krmivy spolu s novými informacemi o jejich socialním životě v přírodě znamenalo výrazný posun v chovu těchto zvířatek.Používá se arabská guma,specialní želé pro drap.opičky.Vše je v dnešní době dostupné i v česku.Mezi další specifika patří vnímavost jejich imunitivního systému na některé vir.nemoci spol. s lidmi.Na rozdíl od poloopic(outlonu,komb..)jde o denní zvířata s výraznými lokomočními,socialními i potravními aktivitami čemuž je třeba podřídit chovné zařízení.Tedy žádné klícky v temném rohu místnosti.V přírodě žijí v hyrarchyckých socialních strukturách v lidské peči je toto odvislé od velikosti chov.prostoru.vždy však min pár.Jako zvířata s rychlým metabolismem jsou jak píše p.Douša velmi vnímave na chyby v chovu.Jde o opravdu exotická zvířata v každém směru.
Dúfam, že vám nebude vadiť ak neuvediem zdroj článkov, ale už som zabudla Ak si spomeniem, dopíšem. Je to kombinácia zabudnutého zdroju a článkov M. Kořínka
Kosman zakrslý (Callithrix pygmaea) - Pygmy Marmoset
Chovatelé mezi sebou označují tyto miniaturní primáty jako "pygmejáky. Po lemurovi myším, který žije na Madagaskaru, je tento druh nejmenším žijícím primátem na světě (jejich váha je cca 120-140 g). Ve volné přírodě se vyskytuje v Brazílii, Peru, Bolívii, Ekvádoru a Kolumbii. Jedná se o jeden z nejčastěji chovaných druhů drápkatých opiček v soukromých chovech, k čemuž zajisté přispívá právě velikost těchto kosmanů. Je však třeba předeslat, že i přes svůj malý vzrůst jsou to velmi čilá a aktivní stvoření, která v zajetí potřebují skoro stejný životní prostor, jako ostatní druhy drápkatých opiček. Určitě se proto nehodí do malých terárií či klícek, ale lze je doporučit jako vhodné pro chov v bytech.
Dříve patřil kosman zakrslý do samostatného rodu Cebuella, nyní je řazen do rodu Callithrix mezi ostatní kosmany. Vzhledem k velkému areálu rozšíření ve volné přírodě se mnoho vědců a chovatelů domnívá (a podle našeho názoru správně), že existuje více geograficky odlišných populací a dokonce poddruhů kosmanů zakrslých. Dosud jsou popisovány pouze dva oficiálně uznané poddruhy, nominátní C.p.pygmaea a C.p.niveiventris, který obývá typovou lokalitu Lago do Ipoxona v Brazílii. Jednotlivé populace a poddruhy se od sebe navzájem odlišují velikostí a zbarvením břicha, oblasti kolem očí a zbarvením varlat u samců. Pro zachování tohoto druhu je velmi důležité, aby se v zajetí sestavovaly pouze páry z jedinců, kteří si budou morfologicky odpovídat. V současné době již není možné získat jedince z odchytu ve volné přírodě.
Na naší farmě chováme několik nepříbuzných párů kosmanů zakrslých a pravidelně odchováváme mláďata. Jsou to téměř bezproblémoví chovanci, dobře se hodí pro rostlinami bohatě zarostlé chovné prostory a díky jejich velikosti nebývá problém s chovem větší rodinné skupiny. Stejně jako ostatní primáti velmi trpí, pokud jsou chováni jednotlivě. Jsou zařazeni do CITES II., příloha EC B.
Chov
Autor: Milan Kořínek
Pro tyto drobné kosmany je optimální ubikace o velikosti 2 x 1 x 1.2 m. Jejich chov se v podstatě neliší od chovu kosmanů bělovousých. Důležité je zajistit vhodné podmínky a chránit zvířata před přílišným chladem, průvanem a prašným prostředím. Zvířata jsou podobně jako ostatní drápkaté opičky náchylné k celé řadě infekčních onemocnění. Samice rodí obvykle 2 mláďata o které také nosí samec. Březost trvá od 120 do 140 dnů. Matka je kojí až tři měsíce. Pohlavní dospělosti dosahují po jednom roce života.
Krmíme je stejně jako kosmany bělovousé.
Kosman bělovousý (Callithrix jacchus) - Common Marmoset
"Jakusi", jak se tito kosmani běžně označují, jsou dalším velmi často chovaným druhem v soukromých chovech i zoologických zahradách. Možná si někteří z vás dokonce vybaví opičku jménem Pavlo z knihy Geralda Durrella, jehož protagonistou byl právě kosman bělovousý. Jejich domovinou jsou tropické deštné pralesy v Brazílii, mají proto ve srovnání s ostatními druhy poměrně malý areál rozšíření. Vinou devastace jejich přirozeného prostředí člověkem jsou však ohroženi vyhubením, proto se z volné přírody již nesmí odchytávat a jsou zařazeni do CITES II., příloha EC B. Naštěstí jsou mezi chovateli natolik rozšířeni a často odchováváni, že snad nehrozí jejich úplné vymizení. Ovšem vzhledem k tomu, že jsou často chováni v zajetí, dochází u nezodpovědných chovatelů pravidelně k sestavování párů z příbuzných jedinců, jejichž mláďata pak ztrácí genetickou hodnotu a jsou často slabá a špatně vyvinutá. Dříve byly jako poddruhy C.jacchus uváděni další kosmani celkem 5 druhů, kteří nyní stojí taxonomicky samostatně jako plné druhy (mezi nimi i C.kuhlii, C.penicillata a C.geoffroyi, kteří jsou na naší farmě také chováni).
Podařilo se nám uskutečnit pár importů tohoto druhu z Brazílie od soukromého chovatele a jedné zoologické zahrady. Díky tomu mohla naše farma sestavit nejen absolutně nepříbuzné páry, ale také začít s chovným programem jedinců, kteří jsou naprosto nepříbuzní ke všem kosmanům bělovousým, chovaným v Evropě. Od těchto párů máme pravidelně odchovy vynikajících mláďat.
Kosman C.jacchus je charakteristický štětinkou bílých chloupků za ušima, které však začnou růst až v pozdějším věku. Mláďata tyto štětinky nemají, což je dobře patrné na fotografii č.2 u mladého jedince nalevo. Jednoho z rodičů tohoto mláděte se nám podařilo vyfotografovat ve skoku, kdy se chystá co nejrychleji přijít a prozkoumat neznámou věc – fotoaparát.
Chov
Autor: Milan Kořínek
Kosmany chováme v párech nebo v rodinných skupinách (samec, samice a nedospělá mláďata). Zvířata potřebují dostatek pohybu, k tomu je nutná přiměřeně velká ubikace. Zde platí čím větší, tím lepší. Pro pár by měla mít rozměry 2.5 x 1.5 x 1.5 m. Pro chov je vhodná teplota okolo 24°C. Vysoká relativní vlhkost až 80% je důležitá pro dobrý stav srsti. Při vlhkosti pod 70% zvířata mají problémy s úpravou a kvalitou srsti. Pro všechny druhy je důležitý pobyt na slunci. Výhodný je venkovní výběh, kam je vypouštíme při vhodném počasí. Na spaní jim poskytneme dřevěné budky o rozměru 50 x 30 x 30 cm s vchodovým otvorem o průměru 15-20 cm nebo polobudky. Období říje je poměrně dobře rozeznatelné. Samice i samec provozují milostné hry během nichž vyplazují rychle jazyk, samice je zježená a upřeně pozoruje samce. Po 148 dnech březosti rodí 1-3 mláďata. Mláďata po porodu mají hmotnost 22-28 gramů. Při odchovu asistuje samec, který mláďata nosí na hřbetě a samici je předává jen na kojení. Ta je kojí 2-3 měsíce a osamostatňují se ve 3-4 měsících. Samice dospívají asi v jednom roce, samci o něco později.
Krmení musí být velmi pestré. Potřeba živočišné potravy je o něco nižší než třeba u tamarínů. Krmíme je minimálně 3 x denně. Základ tvoří očištěné a na drobné kousky nakrájené nebo nastrouhané ovoce v co nejširším sortimentu. Ze zeleniny jsou vhodná rajčata, paprika, okurky, mrkev, salát i další druhy. Tuto potravu doplníme o různé tvarohové a smetanové krémy, sýry, jogurty, dětské přesnídávky, kompoty, dětské piškoty, syrová i vařená vejce a med. Důležitá je živočišná složka potravy. Základ tvoří hmyz, zejména sarančata. Dále podáváme cvrčky, larvy potemníků, někdy přijímají i některé druhy švábů. Na zpestření přidáme krájené drůbeží maso, vnitřnosti a malá myšátka.
Ešte raz sa OSPRAVEDLŇUJEM autorovi prvých polovíc článkov, že ho neuvádzam,dôvod vysvetlený hore
Saguinus

XXX.XXX.44.132
Dodala bych, že jsem přesvědčena o tom, že nahrazovat sluneční svit či UV zářivku přidáváním AD3 do žrádla není dostatečné. Tato zvířata potřebují UV zářivky, lépe venkovní voliéru. To jest z vlastní zkušenosti. Samozřejmě vyšší nároky mají zvířata,která mají odchovy. Když jsme pustili zvířata na slunce, nebo jim pořídili UV zářivku, zlepšili se o 100 %, takže s názorem, že stačí AD3 či dokonce jen žárovka nesouhlasím!
Poslední dobou mi chodí mnoho dotazů na opičky na "mazlení..." Ještě ke všemu mi dotyčný napíše jaká ? rasa? je nejlepší a že jí chce pro 12ti letou dcerku... S těma se nejlépe vůbec nebavit... Sami vidíme, jak je chov poměrně náročný. Chce vychytat krmnou dávku, vitamíny, minerály.... Když nastanou zdravotní komplikace, tak mít schopnost je odhalit a nějak rozumně zasáhnout. Nejeden případ, kdy frajerka vláčela ručně dokrmenou opičky v lednu městem a ta umřela na zápal plic... Lidi jsou magoři a na nás chovatelích je, abychom dali naše odchovy do dobrých rukou a informovali dotyčné o problematice chovu a zákonů.... Což se někdy i neděje!
Nechci lidi odrazovat, jen apeluji na to, aby si před napsáním nějakého pro nás chovatele absurdního dotazu proštudovali např. knihu pro chovatele savců a nebo navštívili nějakého chovatele a zjistili si potřebné informace, protože dotazy typu: a to bych si pro ní jako musela dojet osobně, jo? Mě ubíjejí! A do teď jsem nepochopila, jak může veterinární správa schválit prostory, v kterých jsou drápkaté opičky drženy ve zverimexech typu Superzoo..... Dále to rozebírat nebudu.... Mnoho věcí tu nechápu, ale asi jsem z jiné planety
Saguinus
napsal(a):
Dodala bych, že jsem přesvědčena o tom, že nahrazovat sluneční svit či UV zářivku přidáváním AD3 do žrádla není dostatečné. Tato zvířata potřebují UV zářivky, lépe venkovní voliéru. To jest z vlastní zkušenosti. Samozřejmě vyšší nároky mají zvířata,která mají odchovy. Když jsme pustili zvířata na slunce, nebo jim pořídili UV zářivku, zlepšili se o 100 %, takže s názorem, že stačí AD3 či dokonce jen žárovka nesouhlasím!
Poslední dobou mi chodí mnoho dotazů na opičky na "mazlení..." Ještě ke všemu mi dotyčný napíše jaká ? rasa? je nejlepší a že jí chce pro 12ti letou dcerku... S těma se nejlépe vůbec nebavit... Sami vidíme, jak je chov poměrně náročný. Chce vychytat krmnou dávku, vitamíny, minerály.... Když nastanou zdravotní komplikace, tak mít schopnost je odhalit a nějak rozumně zasáhnout. Nejeden případ, kdy frajerka vláčela ručně dokrmenou opičky v lednu městem a ta umřela na zápal plic... Lidi jsou magoři a na nás chovatelích je, abychom dali naše odchovy do dobrých rukou a informovali dotyčné o problematice chovu a zákonů.... Což se někdy i neděje!
Nechci lidi odrazovat, jen apeluji na to, aby si před napsáním nějakého pro nás chovatele absurdního dotazu proštudovali např. knihu pro chovatele savců a nebo navštívili nějakého chovatele a zjistili si potřebné informace, protože dotazy typu: a to bych si pro ní jako musela dojet osobně, jo? Mě ubíjejí! A do teď jsem nepochopila, jak může veterinární správa schválit prostory, v kterých jsou drápkaté opičky drženy ve zverimexech typu Superzoo..... Dále to rozebírat nebudu.... Mnoho věcí tu nechápu, ale asi jsem z jiné planety
Kdepak, nejste z jiné planety a já s Vámi plně souhlasím. Nejsem sice chovatelkou opiček(chovám šelmy), ale téměř pod každou Vaši větu bych se mohla podepsat. V dnešní době se roztrhl pytel se zájemci o zvířátka na mazlení. Lidi uvidí nějaké líbivé video a chtějí mít něco podobného vymazleného doma. Nevysvětlíte jim, že tomu zvířeti škodí, aniž by o tom daném druhu něco věděli, trvají nasvém. Mě před lety vytáčely dotazy typu: "Ten ocelot je druh morčete?"
nebo "Ochočíte mi ho na hraní pro pětileté dítě?"
. Dnes už jsem si zvykla a podobným doporučuji plyšovou hračku, v krajním případě kočku nebo psa. Každý skutečný chovatel ví, kolik práce a péče je za sebemenším úspěchem v chovu a podobným zájemcům neprodá, bohužel najít někoho, kde by bylo zvíře , jak píšete, v dobrých rukou, je čím dál těžší, protože přibývá magorů, kteří se přiživují na zvířatech tím, že nabízejí za přemrštěné ceny vymazlené flaškáče
a právě takoví, jako ta frajerka, co chodila v zimě s opičkou po městě, si je koupí. Odhadla bych, že chovatelů(savců), kterým jde o zvířata a ne o kšeft s nimi a peníze je tak 10 %, zbytek jsou překupníci a obchodníci se zvířaty. Bohužel s nimi za ta léta, co chovám šelmy, mám bohaté zkušenosti a jeden takový figuruje už dobře 2 roky i zde na diskuzích.
Vzhledem k tomu, že mě kdysi nazval exotem mezi chovateli, tak nevím, jestli taky nejsem z jiné planety. Já se ale za svůj kladný vztah ke zvířatům nestydím, ani za to, že je mám raději než některé lidi, a může si o mně říkat kdo chce co chce.
Určitě máte ve svých příspěvcích pravdu, naštěstí u primátů na to pamatuje zákon a mazlíčkáři mají smůlu, chovat primáta jako jednotlivce na mazlíčka se bere jako týrání a tudíž by na takový chov nemělo být veter. povolení vystaveno a klidně těmto zájemcům zděluji, že jejich záměr je trestný , at se obrátí na někoho , kdo jim v tomto bude víc nápomocen. U šelem je to trochu smolík, jelikož jsou to ve své podstatě v přírodě samotáři, může si kdokoliv , kdo splní jisté požadavky a podmínky šelmu koupit klidně na mazlíka do postele , ty konce se pak většinou dovíme , nebo dočteme. Měl by se hnát k zodpovědnosti i chovatel, který takovému zájemci zvíře prodal, nebo opatřil, vždyt to neni kus hadru , nebo plišák. Takových rádoby obchodníků je tu dost
Saguinus
napsal(a):
Dobrý den jaké druhy opiček prosím chováte? díky Varranus
cherry1402
napsal(a):
Kdepak, nejste z jiné planety a já s Vámi plně souhlasím. Nejsem sice chovatelkou opiček(chovám šelmy), ale téměř pod každou Vaši větu bych se mohla podepsat. V dnešní době se roztrhl pytel se zájemci o zvířátka na mazlení. Lidi uvidí nějaké líbivé video a chtějí mít něco podobného vymazleného doma. Nevysvětlíte jim, že tomu zvířeti škodí, aniž by o tom daném druhu něco věděli, trvají nasvém. Mě před lety vytáčely dotazy typu: "Ten ocelot je druh morčete?"
nebo "Ochočíte mi ho na hraní pro pětileté dítě?"
. Dnes už jsem si zvykla a podobným doporučuji plyšovou hračku, v krajním případě kočku nebo psa. Každý skutečný chovatel ví, kolik práce a péče je za sebemenším úspěchem v chovu a podobným zájemcům neprodá, bohužel najít někoho, kde by bylo zvíře , jak píšete, v dobrých rukou, je čím dál těžší, protože přibývá magorů, kteří se přiživují na zvířatech tím, že nabízejí za přemrštěné ceny vymazlené flaškáče
a právě takoví, jako ta frajerka, co chodila v zimě s opičkou po městě, si je koupí. Odhadla bych, že chovatelů(savců), kterým jde o zvířata a ne o kšeft s nimi a peníze je tak 10 %, zbytek jsou překupníci a obchodníci se zvířaty. Bohužel s nimi za ta léta, co chovám šelmy, mám bohaté zkušenosti a jeden takový figuruje už dobře 2 roky i zde na diskuzích.
Vzhledem k tomu, že mě kdysi nazval exotem mezi chovateli, tak nevím, jestli taky nejsem z jiné planety. Já se ale za svůj kladný vztah ke zvířatům nestydím, ani za to, že je mám raději než některé lidi, a může si o mně říkat kdo chce co chce.
Paní se vydává za Palas Atenu a boha spravedlnosti,neomylnosti.
Vše je jinak.Faktem je však skutečnost,že všichni chtějí šelmu ochočenou.Ocelot - morče ,šelmu k pětiletému dítěti jsou vyjimky neznalých laiku.Pokud si jen zjistí základy,jdou od toho.Tím operovat nelze,stavět to do role,že to jsou ti kupci.Nebo ti boháči z rozmaru.Ne, že těm šelmu chovatel neprodá? Nemusí! Ti ji nekoupí,to je realita a fakt,ne co tvrdí paní od šelem.
Tvrzení ,že 90 % chovatelu šelem je magoru,příživníku a obchodnbíku se zvířaty a 10 % je lidí co jde o zvířata a ne kševt?
Vysvětleno! Těch 10 % je pouze paní J. z Moravy,která si to muže dovolit,páč manžel majicí prosperujicí firmu,ji umožnuje být doma,nedělat ,pořídí ji hospodyni,která hrubou práci kolem šelem zastane.Najme firmy na zhotovení zařízení a jo to.
Tak se snadno dělá chov čehokoli.Ale my prostí chovatelé majicí hloub do žlabu jsme museli roky investovat jak většinu svých peněz,času,práce,dřiny,lásky ke zvířatum,abychom si šelmy pořídili i udrželi chov.Nám štědrá ruka nevnutí prachy,jako jí.
Jo tím muže vystupovat jako z jiné planety.A tak se také chová.O povýšenosti a jednání je možné si přečíst.Kdesi jsem to četl.Zkušenost chovatele,kterého navštívila.
Názor nás chovatelu šelem je ten,že takto dělat chov není umění.
Píše,že má raději svá zvířata,než lidi,ale my máme rádi i lidi,kolegy a ne abychom je všude špinili,jak je zde patrno jejím počínáním ! Ale i při osobních jednání.Kdo se s p. J setkal osobně,ví o co jde a po dalším setkání netouží !
pantera
napsal(a):
Vše je jinak.Faktem je však skutečnost,že všichni chtějí šelmu ochočenou.Ocelot - morče ,šelmu k pětiletému dítěti jsou vyjimky neznalých laiku.Pokud si jen zjistí základy,jdou od toho.Tím operovat nelze,stavět to do role,že to jsou ti kupci.Nebo ti boháči z rozmaru.Ne, že těm šelmu chovatel neprodá? Nemusí! Ti ji nekoupí,to je realita a fakt,ne co tvrdí paní od šelem.
Tvrzení ,že 90 % chovatelu šelem je magoru,příživníku a obchodnbíku se zvířaty a 10 % je lidí co jde o zvířata a ne kševt?
Vysvětleno! Těch 10 % je pouze paní J. z Moravy,která si to muže dovolit,páč manžel majicí prosperujicí firmu,ji umožnuje být doma,nedělat ,pořídí ji hospodyni,která hrubou práci kolem šelem zastane.Najme firmy na zhotovení zařízení a jo to.
Tak se snadno dělá chov čehokoli.Ale my prostí chovatelé majicí hloub do žlabu jsme museli roky investovat jak většinu svých peněz,času,práce,dřiny,lásky ke zvířatum,abychom si šelmy pořídili i udrželi chov.Nám štědrá ruka nevnutí prachy,jako jí.
Jo tím muže vystupovat jako z jiné planety.A tak se také chová.O povýšenosti a jednání je možné si přečíst.Kdesi jsem to četl.Zkušenost chovatele,kterého navštívila.
Píše,že má raději svá zvířata,než lidi,ale my máme rádi i lidi,kolegy a ne abychom je všude špinili,jak je zde patrno jejím počínáním ! Ale i při osobních jednání.Kdo se s p. J setkal osobně,ví o co jde a po dalším setkání netouží !
Kdyby jste neměl nick pantera, šacoval bych Vás na někoho jiného, 90 procent texu jsou totiš jeho slova
pantera
napsal(a):
Pane Navrátile alias Robine, Vy si myslíte , že když sem budete neustále psát pod různými nickami, že Vás nikdo nepozná?. Jste směšný, používáte stále stejná slova už 2 roky. Vyrazili Vás z chovu šelem, nesmíte na kočky a prokoukli Vás i na terarijních. Všude, kam jste se svými pomluvami vlezl jste nežádoucí osobou.
Nevím, kam na ty blafy chodíte, když mě osobně neznáte, ale dám Vám radu. Pište si to svoje science fiction na svůj vlastní web a neopruzujte tady, nikdo tu o Vás nestojí. Ostatně toto je web pro chovatele a příznivce zvířat, NE PRO PŘEKUPNÍKY. Tím, že máte doma rysy to nezamaskujete, stačí nakouknout do kterékoliv inzerce, že?
COMPRENDE?
cherry1402
napsal(a):
Pane Navrátile alias Robine, Vy si myslíte , že když sem budete neustále psát pod různými nickami, že Vás nikdo nepozná?. Jste směšný, používáte stále stejná slova už 2 roky. Vyrazili Vás z chovu šelem, nesmíte na kočky a prokoukli Vás i na terarijních. Všude, kam jste se svými pomluvami vlezl jste nežádoucí osobou.
Nevím, kam na ty blafy chodíte, když mě osobně neznáte, ale dám Vám radu. Pište si to svoje science fiction na svůj vlastní web a neopruzujte tady, nikdo tu o Vás nestojí. Ostatně toto je web pro chovatele a příznivce zvířat, NE PRO PŘEKUPNÍKY. Tím, že máte doma rysy to nezamaskujete, stačí nakouknout do kterékoliv inzerce, že?
COMPRENDE?
Paní J. vaše výlevy Vás neospravedlní. Maskováním svých postoju nic nezměníte.Napsaná fakta snad chcete dementovat? Stačí zadat do googlu - Juttnerová Brno a vaše tel. číslo - vyhodí to ,jak sháníte služku ke svým zvířatum( asi se ty služky z neznámého duvodu stále mění ) Jo mít prachy - nevadí. Jinde tvrdíte,jak máte kamarádku,která vám pomáhá ,určitě zadarmo,z lásky k vám a kočenám.Jen se stále zesměšnujete a šelmaři mají z vás velkou prču a nechut k vaší osobě. Jen tak dál.
pantera
napsal(a):
Paní J. vaše výlevy Vás neospravedlní. Maskováním svých postoju nic nezměníte.Napsaná fakta snad chcete dementovat? Stačí zadat do googlu - Juttnerová Brno a vaše tel. číslo - vyhodí to ,jak sháníte služku ke svým zvířatum( asi se ty služky z neznámého duvodu stále mění ) Jo mít prachy - nevadí. Jinde tvrdíte,jak máte kamarádku,která vám pomáhá ,určitě zadarmo,z lásky k vám a kočenám.Jen se stále zesměšnujete a šelmaři mají z vás velkou prču a nechut k vaší osobě. Jen tak dál.
To musí být , hrozné, dopadnout tak, že se člověk musí stidět za vlastní jméno a musí stále vymýšlet další a další . Nebylo by pane Navrátil lepší, začít se chovat slušně vynechat tu věčnou závist a moct se podepsat ? Pomohlo by Vam to i duševně
doutrklars
napsal(a):
To musí být , hrozné, dopadnout tak, že se člověk musí stidět za vlastní jméno a musí stále vymýšlet další a další . Nebylo by pane Navrátil lepší, začít se chovat slušně vynechat tu věčnou závist a moct se podepsat ? Pomohlo by Vam to i duševně
Pane Douša ,dovolte abych vám poradil.Nenechte u Kolína utíkat lvy,nenechte utíkat u Chlumce makaky.Utěky exotu je vaší prioritou.Vaše vstupy na faunu jsou směšné.Vy fakt nejste chovatelem,ale šmelinářenm.Stačí kouknout na ruzné inzerce.Prodej pozustalého smetí.
pantera
napsal(a):
Pane Douša ,dovolte abych vám poradil.Nenechte u Kolína utíkat lvy,nenechte utíkat u Chlumce makaky.Utěky exotu je vaší prioritou.Vaše vstupy na faunu jsou směšné.Vy fakt nejste chovatelem,ale šmelinářenm.Stačí kouknout na ruzné inzerce.Prodej pozustalého smetí.
Pane Navrátil, něčim se živit musim, abych ty zvířata uživil a nemusel veřejně závidět úspěchy kolegů , ale na rozdíl od Vás je za tim co dělam kus dřiny , Vy jen závidíte a váš kolega žebrá , to jste teda parta
doutrklars
napsal(a):
Pane Navrátil, něčim se živit musim, abych ty zvířata uživil a nemusel veřejně závidět úspěchy kolegů , ale na rozdíl od Vás je za tim co dělam kus dřiny , Vy jen závidíte a váš kolega žebrá , to jste teda parta
Pane Douša,pokud se živíte šmelinou,jak jste nyní potvrdil,tak jste fakt nulou.Tím se dá uživit\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\? Tím se chcete chlubit? Urážet chovatele? Šak tám nic nemáte,jen párek ocelotu,co je nechtěli a ani je nikdo nekoupil,když jste je chtěl dát do frcu,jako všechnu šmelinu.Však jste fakt borec.Šméčkař první třídy.Máte muj obdiv k šmelině. Vetešníček první ligy. Tak moooc uspěchu ve šmelině a nechte chovatele žít a dýchat.Dobrá rada od chovatele šelem.Panthera
pantera
napsal(a):
Nemám potřebu něco maskovat a za svým postojem k chovu zvířat si stojím, ať se Vám to líbí nebo ne. I proto jsem jako jediná chovatelka šelem v ČR a na Slovensku byla přijata do Společenství zool. zahrad. Nehodlám ani nic dementovat, je normální, že kdo má víc zvířat, tak má někoho na výpomoc. Že Vám to nevadí u jiných, třeba u Ringelů. Konec konců, i kdybych hledala na práci 50 lidí, tak Vám do toho nic není. Strkáte nos, kam nemáte. Závist z Vám vyzařuje na všechny strany, jste ubožák, který se bojí dokonce psát pod svým vlastním jménem a schovává se za hloupé nicky.
Raději se starejte o to, aby jste dostal ten sponzorský dar ve výši 100 000,- Kč na Vaše rysy, o který žádáte veřejnost na internetu.
doutrklars
napsal(a):
Že závidí je pravda, že kolega Matějovský žebrá pro něho zvířata zdarma je taky známo, ale zapoměl Vám napsat, že sám se živí jako překupník zvířat a snaží se na nich vytřískat co se dá. To, že podmínky, ve kterých je chová, jsou dle ČIZP týráním zvířat mu nevadí. Hlavně, že to hodí nějakou kačku, klidně je prodá i nemocné a když není zájem, nacpe je do výkupů, aby se jich zbavil. Stačí se podívat na jeho staré webovky, jak vypadají jeho kočky s PP.
cherry1402
napsal(a):
Nemám potřebu něco maskovat a za svým postojem k chovu zvířat si stojím, ať se Vám to líbí nebo ne. I proto jsem jako jediná chovatelka šelem v ČR a na Slovensku byla přijata do Společenství zool. zahrad. Nehodlám ani nic dementovat, je normální, že kdo má víc zvířat, tak má někoho na výpomoc. Že Vám to nevadí u jiných, třeba u Ringelů. Konec konců, i kdybych hledala na práci 50 lidí, tak Vám do toho nic není. Strkáte nos, kam nemáte. Závist z Vám vyzařuje na všechny strany, jste ubožák, který se bojí dokonce psát pod svým vlastním jménem a schovává se za hloupé nicky.
Raději se starejte o to, aby jste dostal ten sponzorský dar ve výši 100 000,- Kč na Vaše rysy, o který žádáte veřejnost na internetu.
Závist? Kdo? Vý.Co.! Jak se chováte ke kolegum je známo.Svoji neschopnost ,hodit na kolegu,co vám prodal kotata.Stud žádný! Ne? To jste vy.Známá mezi šelmaři.Tak se duste v té neschopnosti.
Panthera
pantera
napsal(a):
Závist? Kdo? Vý.Co.! Jak se chováte ke kolegum je známo.Svoji neschopnost ,hodit na kolegu,co vám prodal kotata.Stud žádný! Ne? To jste vy.Známá mezi šelmaři.Tak se duste v té neschopnosti.
Panthera
Kterého kolegu máte na mysli?? Přibližte mi, co máte na mysli tou neschopností. Když mě z něčeho obviňujete, buďte konkrétní. Vymýšlet si umí každý, takže bych prosila nějaký ten důkaz.
cherry1402
napsal(a):
Kterého kolegu máte na mysli?? Přibližte mi, co máte na mysli tou neschopností. Když mě z něčeho obviňujete, buďte konkrétní. Vymýšlet si umí každý, takže bych prosila nějaký ten důkaz.
dobře víte o čem řeč kráčí,tolik kotat šelem ste koupila.? Že nevíte? Nechápavá? Nechcete? Ale šak chápete.Mezi šelmaři j´te známá jako...Co tomu dotadat.Nic:::
pantera
napsal(a):
dobře víte o čem řeč kráčí,tolik kotat šelem ste koupila.? Že nevíte? Nechápavá? Nechcete? Ale šak chápete.Mezi šelmaři j´te známá jako...Co tomu dotadat.Nic:::
Co kdyby jste k tomu dodal to , na co jsem se Vás ptala: Který chovatel a jaké mé neúspěchy? Já jsem koupila 6 koťat, tak nevím která máte na mysli. Nestyďte se a klidně to sem napište, ať to nevypadá jako další Váš výmysl. Nebo Vám chybí argumenty, tak je nahrazujete urážkami? Tohle přece chlap nedělá...
cherry1402
napsal(a):
Co kdyby jste k tomu dodal to , na co jsem se Vás ptala: Který chovatel a jaké mé neúspěchy? Já jsem koupila 6 koťat, tak nevím která máte na mysli. Nestyďte se a klidně to sem napište, ať to nevypadá jako další Váš výmysl. Nebo Vám chybí argumenty, tak je nahrazujete urážkami? Tohle přece chlap nedělá...
výmysl? Fakta.Chytrému napověz,hlupáka kopni!!!
pantera
napsal(a):
výmysl? Fakta.Chytrému napověz,hlupáka kopni!!!
Jestli máme na mysli stejného chovatele, tak tam jsem přišel o zapůjčeného kocoura ocelota , byl u něj 2 roky a oznámil mi po roce,že je kocour mrtev , finančně to neřešil vubec , ale to bude asi někdo jiný že , jinak pane Navrátil já mam taky čeledína chcete li, a vubec se za to nestidim, prostě mam jen jedny ruce
pantera
napsal(a):
Pane Douša,pokud se živíte šmelinou,jak jste nyní potvrdil,tak jste fakt nulou.Tím se dá uživit\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\? Tím se chcete chlubit? Urážet chovatele? Šak tám nic nemáte,jen párek ocelotu,co je nechtěli a ani je nikdo nekoupil,když jste je chtěl dát do frcu,jako všechnu šmelinu.Však jste fakt borec.Šméčkař první třídy.Máte muj obdiv k šmelině. Vetešníček první ligy. Tak moooc uspěchu ve šmelině a nechte chovatele žít a dýchat.Dobrá rada od chovatele šelem.Panthera
Několikrát jsem Vam napsal a znova to opakuji , že byl vždy můj sen vlastnit velké vetešnictví , to konec konců nikomu neublíží , a penízky hezky putují do zvířátek a nemusim nikde žebrat
Pro pana pantera alias pana robina nebo Navrátila ....tohle téma je o drápkatých opicích nikoli o šelmách!!vaše srdeční výlevy pramenící jen z vaší závisti,že nějaká paní na Moravě vydělává víc peněz a tak si může dovolit lepší servis než vy tady nikoho nezajímají jestli Vám tohle pořád leží v žaludky a máte potřebu se tady ohánět služkama a jinýma nesmyslama tak se zase seberte a odejděte na svůj web.docela se divím že vám tyhle žabomyší války chyběli a zase jste to tady musel zaplevelit!!jinak vaše chování tady a na svém webu to je nebe a dudy což?tam se prezentujete jako znalec a milovník šelem ale tady ....škoda slov.Málo který chovatel má potřebu si měnit nick 5krát do roka....takže p.Navrátil pokud nemáte nic k tématu jděte si řešit vaše komplexy jinam.Děkuji Raduz07
raduz
napsal(a):
Pro pana pantera alias pana robina nebo Navrátila ....tohle téma je o drápkatých opicích nikoli o šelmách!!vaše srdeční výlevy pramenící jen z vaší závisti,že nějaká paní na Moravě vydělává víc peněz a tak si může dovolit lepší servis než vy tady nikoho nezajímají jestli Vám tohle pořád leží v žaludky a máte potřebu se tady ohánět služkama a jinýma nesmyslama tak se zase seberte a odejděte na svůj web.docela se divím že vám tyhle žabomyší války chyběli a zase jste to tady musel zaplevelit!!jinak vaše chování tady a na svém webu to je nebe a dudy což?tam se prezentujete jako znalec a milovník šelem ale tady ....škoda slov.Málo který chovatel má potřebu si měnit nick 5krát do roka....takže p.Navrátil pokud nemáte nic k tématu jděte si řešit vaše komplexy jinam.Děkuji Raduz07
Máte pravdu, p. Navrátil opět svými VÝMYSLY zaplevelil dalši vlákno. Kdyby to ,co píše aspoň byla pravda! Ale on si vymyslí cokoliv, jen aby mohl špinit jiné chovatele. Já doufala, že když má svůj web, tak tam ukáže, co umí a tady už bude klid - mýlila jsem se. Holt za úspěch se u nás platí a závistivci jeho typu jsou věční.
Všechno špatné , je k něčemu dobré, zde opět vznikla malá ukázka pro ADMINA. Nějakou dobu zde pan Navrátil pod žádným svým smyšleným jménem nebyl, myslim , že ani nikomu nechyběl, a diskuse byly v pořádku , jen vejde , vše je vidět, zamyslete se ADMINE, jestli ifauna toto ke svému chodu potřebuje ......
cherry1402
napsal(a):
Máte pravdu, p. Navrátil opět svými VÝMYSLY zaplevelil dalši vlákno. Kdyby to ,co píše aspoň byla pravda! Ale on si vymyslí cokoliv, jen aby mohl špinit jiné chovatele. Já doufala, že když má svůj web, tak tam ukáže, co umí a tady už bude klid - mýlila jsem se. Holt za úspěch se u nás platí a závistivci jeho typu jsou věční.
VÝMYSLY ? ... pravda !!! Ověřit lze ..,,, google...zadat Jůttnerová Brno
fakt první....paní na hlídání ke zvířatum (služka )
fakt druhý ... ČT 24 ..před pulnocí,na selmy.chovzvirat.com ..odkaz na rozhovor.... .sama říká,že je doma a manžel dává prachy,to samé tvrdí v reportážích s ní ( noviny .. viz. google )
fakt třetí ..... nespokojený chovatel ... viz. ífauna nemoder. diskuze ..( návštěva u PHM . J u chovatele a chování p. J - posléze to ona nebyla,ale prý se za ní ŇAKA paní vydává a objíždí chovatele ,aby kontrolovala podmíky pro chov ocelota,kterého prodává .)
Tvrzení čtvrté... ví sama o co jde,nebudeme zatahovat chovatele, nejedná se o ně.
Příspěvek,který byl napsán na vysvětlenou o pomluvách o chovatelích ( 10 % slušných chovatelu ,zbytek 90 % jsou příživníci....) obsahuje tyto první 3 body.
Tvrzením paní,že někdo lže,je vždy její taktika.
Vždy lže a lže ONA.
pantera
napsal(a):
VÝMYSLY ? ... pravda !!! Ověřit lze ..,,, google...zadat Jůttnerová Brno
fakt první....paní na hlídání ke zvířatum (služka )
fakt druhý ... ČT 24 ..před pulnocí,na selmy.chovzvirat.com ..odkaz na rozhovor.... .sama říká,že je doma a manžel dává prachy,to samé tvrdí v reportážích s ní ( noviny .. viz. google )
fakt třetí ..... nespokojený chovatel ... viz. ífauna nemoder. diskuze ..( návštěva u PHM . J u chovatele a chování p. J - posléze to ona nebyla,ale prý se za ní ŇAKA paní vydává a objíždí chovatele ,aby kontrolovala podmíky pro chov ocelota,kterého prodává .)
Tvrzení čtvrté... ví sama o co jde,nebudeme zatahovat chovatele, nejedná se o ně.
Příspěvek,který byl napsán na vysvětlenou o pomluvách o chovatelích ( 10 % slušných chovatelu ,zbytek 90 % jsou příživníci....) obsahuje tyto první 3 body.
Tvrzením paní,že někdo lže,je vždy její taktika.
Vždy lže a lže ONA.
To snad není možný proberte se už člověče!!!!!To je snad každého věc jestli má na chov pomocníka nebo se mu věnuje sám!!!otázka financí je naprosto to samé navíc asi nerozumíte nadsázce..co to tady vlastně řešíte že má paní J. výpomoc na chov???a že dobré zázemí???
MÁM LI SHRNOUT VAŠE CHOVÁNÍ TAK NEVIDÍM NIC JINÉHO NEŽ ZÁVIST!!!
pantera
napsal(a):
Ještě připomínka
ten sporný článek je tento. lež,ale,ale,paní J. Zamyslete se ,co píšete.
Trpět vaše napadání nehodláme.
P.Navrátil tak naposledy téma má název drápkaté opičky rozdíl mezi šelmou a opicí snad jako chovatel poznáte ne??pokud se hodláte neustále dohadovat s p.doušou a p.J. najděte si na to vlastní rubriku nebo jděte tohle řešit k sobě na web...tohle vlákno fungovalo naprosto bez problémů,a ted je z toho zase jen slušně řečeno zmatek.Sakra vždyt jste dospělí tak se seberte a vyřešte si to někde v reálu sami,co je nám po tom co máte za komplexy.nebudu tady obhajovat ani jednu osobu.Ale z vás opravdu čiší jen čistá závist člověka který není schopen vydejchat že prostě má míń než někdo jiný..to je život tak to tak berete nebo snad chcete tvrdit že vám s chovem nikdo nepomáha ale jděte každý potřebuje zastoupit.
a obhajovat tady názory že nejlepší je odchov na flašce...co na to říct neplacená reklama??mě to tak přijde
Opravdu seberte se a jděte zase zpátky na web at tady je klid.děkuji
Saguinus
napsal(a):
Dobrý den ještě jednou se skusím optat co chováte za drápkaté opice díky
No comment... chlape Vy jste asi mimo..... ?????????????? Předvedl jste zde magorskou českou povahu: Závist.... To neni možný! I když by paní měla 3 manžely co ji budou živit a měla 10 zaměstnanců na 3 kočky, tak Vám to může být u pr... Nejsem si jista, zda být v té asociaci pro milovníky šelem či co to má být. Vlastně to vím, já tam být už nechci! Trpět kecy lidí, co nemají nic jiného na práci, než řešit ostatní... To radši budu v klubu chovatelů morčat....
saguinus
napsal(a):
No comment... chlape Vy jste asi mimo..... ?????????????? Předvedl jste zde magorskou českou povahu: Závist.... To neni možný! I když by paní měla 3 manžely co ji budou živit a měla 10 zaměstnanců na 3 kočky, tak Vám to může být u pr... Nejsem si jista, zda být v té asociaci pro milovníky šelem či co to má být. Vlastně to vím, já tam být už nechci! Trpět kecy lidí, co nemají nic jiného na práci, než řešit ostatní... To radši budu v klubu chovatelů morčat....
Děkuji. Napsala jste to přesně. A ta asociace je jen výmysl, jak upoutat pozornost.
P.S. Děláte dobře, že zůstáváte v anonymitě.
saguinus
napsal(a):
Dobrý den, ráda bych zůstala anonymní díky vztahům mezi českými chovateli... Možná mě chápete...... Jeden pomlouvá druhého a pak spolu jedou třeba na dovolenou, nebo se scházejí, jako velcí přátelé.... Však Čechy jsou malé, jistě se známe a pokud ne, tak se někdy setkáme
Dobrý den to není problem tak vás poprosím o napsáni na muj mail varranus@seznam.cz.Rád bych znal váš chov a skušenosti člověk se učí pořad snad to nebude problém
Ahoj varanusi hezké fotky i opičky , jen prosim tě a to bych chtěl poprosit i ostatní přispivatele , dávejte k fotkám aspon české názvy zvířat, na ifaunu chodí i děti a lidi , kteří ještě nemají takový přehled ve zvířatech , přeci jen té literatury tolik neni dík za pochopení a chovu zdar at se daří
doutrklars
napsal(a):
Ahoj varanusi hezké fotky i opičky , jen prosim tě a to bych chtěl poprosit i ostatní přispivatele , dávejte k fotkám aspon české názvy zvířat, na ifaunu chodí i děti a lidi , kteří ještě nemají takový přehled ve zvířatech , přeci jen té literatury tolik neni dík za pochopení a chovu zdar at se daří
Dobrý den
Jste chovatel tak bych se vás zeptal které z marmozetek považujete jako vhodné pro začátečníky?
Děkuji
burundi
napsal(a):
Dobrý den
Jste chovatel tak bych se vás zeptal které z marmozetek považujete jako vhodné pro začátečníky?
Děkuji
Dobrý den, žádné, opravdu, myslim to vážně, naprosto všechny druhy jsou stejně náročné a jestli se daří jednomu chovateli , druhému se dařit nemusí ,neměl by si je pořizovat začínající chovatel čehokoliv, chápu pouze výraz začínající chovatel opiček ,který má již se zvířaty zkušenosti, každý jednou s něčim začíná. Asi všichni , co jsme s opičkama začínali, volili jsme druhy , které se relativně dobře dají dopárovat , čili jsou v chovech dost zastoupeni, to jsou kosmani zakrslí a kosmani bělovousí, z tamarínů je to tamarín žlutoruký
Kosman bělovousý, pojmenovaný je podle několika milimetrových vousků avšak dominantní jsou na něm jeho bílé uši podle kterých ho bezpečně poznáte