Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
14.3.2010 13:12
cherry1402

XXX.XXX.38.222

14.3.2010 13:13
cherry1402

XXX.XXX.38.222

cherry1402 napsal(a):
Na procházce po zahradě.

Co to vidím?

14.3.2010 13:15
cherry1402

XXX.XXX.38.222

cherry1402 napsal(a):
Co to vidím?

To je ale legrace!

14.3.2010 13:18
cherry1402

XXX.XXX.38.222

cherry1402 napsal(a):
To je ale legrace!

Přemýšlím

14.3.2010 13:20
cherry1402

XXX.XXX.38.222

cherry1402 napsal(a):
Přemýšlím

Gepard a sněhulák

14.3.2010 13:23
cherry1402

XXX.XXX.38.222

cherry1402 napsal(a):
Gepard a sněhulák

Něco vidím.

14.3.2010 13:24
cherry1402

XXX.XXX.38.222

cherry1402 napsal(a):
Něco vidím.

Zimní procházka

14.3.2010 13:26
cherry1402

XXX.XXX.38.222

cherry1402 napsal(a):
Zimní procházka

Ulovila jsem si psa.

14.3.2010 13:29
cherry1402

XXX.XXX.38.222

cherry1402 napsal(a):
Ulovila jsem si psa.

Vyhlížím kořist.

14.3.2010 13:32
cherry1402

XXX.XXX.38.222

cherry1402 napsal(a):
Vyhlížím kořist.

Jsem mladý gepardí kluk.

14.3.2010 13:35
cherry1402

XXX.XXX.38.222

cherry1402 napsal(a):
Jsem mladý gepardí kluk.

Už tě nepustím!

14.3.2010 13:38
cherry1402

XXX.XXX.38.222

cherry1402 napsal(a):
Už tě nepustím!

Ten pařez je větší než já.

14.3.2010 13:42
cherry1402

XXX.XXX.38.222

cherry1402 napsal(a):
Ten pařez je větší než já.

Ze stromu je lépe vidět.

14.3.2010 13:46
cherry1402

XXX.XXX.38.222

cherry1402 napsal(a):
Ze stromu je lépe vidět.

Část výběhu gepardů (cca 600m2). Patří k němu ještě pole na běhání.

14.3.2010 13:49
cherry1402

XXX.XXX.38.222

cherry1402 napsal(a):
Část výběhu gepardů (cca 600m2). Patří k němu ještě pole na běhání.

Část výběhu před dokončením - chybí 2. domek

14.3.2010 13:52
cherry1402

XXX.XXX.38.222

cherry1402 napsal(a):
Část výběhu před dokončením - chybí 2. domek

Něco navíc:
CHERRY, perská činčila, na kterou už, bohužel, jen vzpomínám...

14.3.2010 15:00
doutrklars

XXX.XXX.27.79

cherry1402 napsal(a):
Na procházce po zahradě.

Nevim, co k tomu doda jste na vrcholu v chovatelství koček , aspon teda pro mne a asi i mnohé jiné chovatele , blahopřeji a držim palce at se jim daří a rozmnoží se

15.3.2010 19:11
trb

XXX.XXX.186.101

doutrklars napsal(a):
Nevim, co k tomu doda jste na vrcholu v chovatelství koček , aspon teda pro mne a asi i mnohé jiné chovatele , blahopřeji a držim palce at se jim daří a rozmnoží se

krasa, len keby boli obrazky v lepsom rozliseni. uz som sa to pytala aj v teme ocelotov, ale nikto mi neodpovedal, tak sa pytam zase- mate nejaku farmu, alebo proste nieco, co sa da navstivit? alebo je to len sukromny chov?
inak bolo by fajn kebyze sa tymto pochvalite na internete. teda, ak este nemate nejaku stranku. este raz opakujem-nadhera

16.3.2010 19:45
rys

XXX.XXX.236.81

trb napsal(a):
krasa, len keby boli obrazky v lepsom rozliseni. uz som sa to pytala aj v teme ocelotov, ale nikto mi neodpovedal, tak sa pytam zase- mate nejaku farmu, alebo proste nieco, co sa da navstivit? alebo je to len sukromny chov?
inak bolo by fajn kebyze sa tymto pochvalite na internete. teda, ak este nemate nejaku stranku. este raz opakujem-nadhera

p. Jutnerová- supr,tak jak reference o Vás z doslechu byly,fotky potvrzují. Přejí uspěch.

17.3.2010 17:35
cherry1402

XXX.XXX.38.222

trb napsal(a):

trb: Farmu nemáme, jen soukromý chov. Na návštěvě je možné se domluvit, napište na můj e-mail.

1.5.2010 02:02
cherry1402

XXX.XXX.38.222

Dovolím si přidat pár nových fotek našeho gepardího kluka Barneyho. Chvíli nepostojí, takže byl problém ho vyfotit.

1.5.2010 02:07
cherry1402

XXX.XXX.38.222

Vypadá už jako dospělý, ale právě spolu prožíváme jeho pubertu:-)

1.5.2010 02:10
cherry1402

XXX.XXX.38.222

Krátká zastávka před útěkem - fotoaparát považuje za nepřítele.:-))

5.7.2010 16:04
chondro

XXX.XXX.255.132

Zdravím cherry.Dle fotek které jste zde uvedla usuzuji že výběhům pro své šelmy přistupujete krom funkce a i s estetického
hlediska.Mohu se zeptat podle jakých kryterii jste vyběhy gepardů projektovala?

5.7.2010 19:44
cherry1402

XXX.XXX.38.222

chondro napsal(a):
Zdravím cherry.Dle fotek které jste zde uvedla usuzuji že výběhům pro své šelmy přistupujete krom funkce a i s estetického

Zdravím Vás. Co se týká toho estetického hlediska, řídím se vždy při budování nového výběhu vlastním citem. Na relativně malém prostoru lze těžko napodobit africkou krajinu, nicméně stejně jako v domovině gepardů, jsou v něm stromy , keře, velké kameny místo skal, část výběhu je rovinatá, část je svah. Samozřemostí je trávník, který v létě seschne jako v Africe a po dešti se opět zazelená . Dá se tedy říct, že vegetace se chová stejně, jako ta africká v období sucha a dešťů.
Výběh pro gepardy musí také nabízet dostatek volné plochy na běhání, neboť pro gepardy je běhání nutností. Rádi odpočívají na vyvýšených místech, k čemuž slouží vysoké pařezy, střecha jednoho z domků a svah s plochami na ležení. Miniaturní africkou krajinu doplňuje malé jezírko, ze kterého mohou gepardi pít.
Pokud jde o funkčnost výběhu, je třeba uvažovat do budoucna, takže máme skládací mobilní plot, kterým lze v případě nutnosti oddělení zvířat výběh rozdělit na 2 plnohodnotné části, z nichž každá má svůj samostatný vytápěný domek . Vzhledem k tomu, že jde o šelmy, jsou nutná i bezpečnostní opatření, tzn, 2 m. vysoký plot zakončený 50 cm rampou (elektrický ohradník jsem z důvodu možné nebezpečnosti pro zvířata zavrhla) a pro zabránění v útěku dveřmi je k výběhu přistavená přestupní předsíňka, která slouží zároveň k odpočinku ve stínu a také k uzavření zvířete na menší prostor pro případ, že by bylnutný veterinární zásah (třeba jen pravidelná vakcinace). Za nutnost z hlediska bezpečnosti zvířat považuji kamerový systém, aby bylo možné sledovat dění ve výběhu i z domova, neboť stát se může cokoliv a člověk nemůže strávit celý den pouze u gepardů.
Jak jsem říkala, gepardi jsou běžci, takže k výběhu patří ještě pole, kde si mohou dostatečně zaběhat a udržovat si tak svalstvo i klouby v e výborném stavu. Výběh samotný má cca 600 m2 bez ubikací a pole 3 500 m2.
Pro Vaši představu vše nafotím a foto pošlu.

5.7.2010 23:58
cone

XXX.XXX.67.3

Dobrý večer Cherry, velmi vám fandím a obdivuji vaše vcítění do podmínek, kde mají vaši chovanci ŽÍT svůj plnohodnotný život.šiška ol/cone

6.7.2010 20:27
chondro

XXX.XXX.255.132

cherry1402 napsal(a):
Zdravím Vás. Co se týká toho estetického hlediska, řídím se vždy při budování nového výběhu vlastním citem. Na relativně malém prostoru lze těžko napodobit africkou krajinu, nicméně stejně jako v domovině gepardů, jsou v něm stromy , keře, velké kameny místo skal, část výběhu je rovinatá, část je svah. Samozřemostí je trávník, který v létě seschne jako v Africe a po dešti se opět zazelená . Dá se tedy říct, že vegetace se chová stejně, jako ta africká v období sucha a dešťů.
Výběh pro gepardy musí také nabízet dostatek volné plochy na běhání, neboť pro gepardy je běhání nutností. Rádi odpočívají na vyvýšených místech, k čemuž slouží vysoké pařezy, střecha jednoho z domků a svah s plochami na ležení. Miniaturní africkou krajinu doplňuje malé jezírko, ze kterého mohou gepardi pít.
Pokud jde o funkčnost výběhu, je třeba uvažovat do budoucna, takže máme skládací mobilní plot, kterým lze v případě nutnosti oddělení zvířat výběh rozdělit na 2 plnohodnotné části, z nichž každá má svůj samostatný vytápěný domek . Vzhledem k tomu, že jde o šelmy, jsou nutná i bezpečnostní opatření, tzn, 2 m. vysoký plot zakončený 50 cm rampou (elektrický ohradník jsem z důvodu možné nebezpečnosti pro zvířata zavrhla) a pro zabránění v útěku dveřmi je k výběhu přistavená přestupní předsíňka, která slouží zároveň k odpočinku ve stínu a také k uzavření zvířete na menší prostor pro případ, že by bylnutný veterinární zásah (třeba jen pravidelná vakcinace). Za nutnost z hlediska bezpečnosti zvířat považuji kamerový systém, aby bylo možné sledovat dění ve výběhu i z domova, neboť stát se může cokoliv a člověk nemůže strávit celý den pouze u gepardů.
Jak jsem říkala, gepardi jsou běžci, takže k výběhu patří ještě pole, kde si mohou dostatečně zaběhat a udržovat si tak svalstvo i klouby v e výborném stavu. Výběh samotný má cca 600 m2 bez ubikací a pole 3 500 m2.
Pro Vaši představu vše nafotím a foto pošlu.

Zdravím a děkuji za informace které mohou byt inspirací pro chovatele.Zaujalo mne to pole jako výběh pro gepardy.To jsou luxusní prostorové podmínky .A to máte oplocené?

6.7.2010 21:26
cherry1402

XXX.XXX.38.222

chondro napsal(a):
Zdravím a děkuji za informace které mohou byt inspirací pro chovatele.Zaujalo mne to pole jako výběh pro gepardy.To jsou luxusní prostorové podmínky .A to máte oplocené?

Ano, pole je oplocené 2 m vysokým plotem. Pouze nahoře není půlmetrová rampa. Gepardice tam běhá se psem, samozřejmě pod dohledem:-), i když nehrozí , že by tak vysoký plot přeskočila. Trávu na poli většinou nesečeme, protože se v ní ráda schovává a má tak pocit, že je na lovu.smajlík Samozřejmě si loví svou kamarádku fenku samojeda, ale i případnou návštěvu, která se přijela podívat na šelmy.:-))

7.7.2010 06:20
chondro

XXX.XXX.255.132

cherry1402 napsal(a):
Ano, pole je oplocené 2 m vysokým plotem. Pouze nahoře není půlmetrová rampa. Gepardice tam běhá se psem, samozřejmě pod dohledem:-), i když nehrozí , že by tak vysoký plot přeskočila. Trávu na poli většinou nesečeme, protože se v ní ráda schovává a má tak pocit, že je na lovu.smajlík Samozřejmě si loví svou kamarádku fenku samojeda, ale i případnou návštěvu, která se přijela podívat na šelmy.:-))

Tak to lze vlastně říci že pobyt psa ve výběhu je implementací metod "enrichment"do vašeho chovu gepardů:-)O gepardech se běžně ví že neutočí na člověka a z historie to že gepardi byli často např. v Indii ochočováni a používani k lovu.
Taktéž se ví že gepard není až tak samotářská šělma a např.samci vytvářejí v přírodě tzv koalice.Mužete prosím nějak popsat Váš vztah s gepardy a Váš nazor na vztah gepardů k lidem popř je porovnat s jinou šelmou.?Děkuji

7.7.2010 08:52
doutrklars

XXX.XXX.27.79

chondro napsal(a):
Tak to lze vlastně říci že pobyt psa ve výběhu je implementací metod "enrichment"do vašeho chovu gepardů:-)O gepardech se běžně ví že neutočí na člověka a z historie to že gepardi byli často např. v Indii ochočováni a používani k lovu.
Taktéž se ví že gepard není až tak samotářská šělma a např.samci vytvářejí v přírodě tzv koalice.Mužete prosím nějak popsat Váš vztah s gepardy a Váš nazor na vztah gepardů k lidem popř je porovnat s jinou šelmou.?Děkuji

Někde jsem kdysi četl, myslim, že to bylo v knize od pana Vágnera, že za císaře pána ve Vídni byly v oborách chováni gepardi ke štvaní zvěře v počtu až 200 kusů , myslim , že na tu dobu to bylo docela obdivuhodné, i když asi málo pochopitelné, šlo jim jen o zábavu. Ale z toho vyplívá , že je určitě nechovaly po jednom , nýbrž ve velkých smečkách , tudíž, když mají dost potravy , určitě na sebe neůtočí , jako to vídáme u jiných koček , třeba já oceloty spolu nenakrmim to nejde, je to logické , je to samotář

7.7.2010 15:27
cherry1402

XXX.XXX.38.222

chondro napsal(a):

V současné době jsou gepardi poměrně hojně používaní na lov v SAE. Za tímto účelem procházejí speciálním a dost tvrdým výcvikem, v ojedinělých případech jsou schopni se naučit reagovat až na 20 povelů. Pokud se mládě odebere od matky ve 3 měsících, lze ho poměrně snadno ochočit. Naše samice je krotká úplně, samec byl odebrán ve vyšším věku, i když je krotký, mazlit se nechce a pohladit se nechá jen u žrádla, je plašší než samice, ale není nebezpečný. Nicméně má snahu si každého lovit pro zábavu stejně jako samice, tak není dobré otáčet se k nim zády, protože mohou ublížit i při hře - přece jen to není kočka a jejich pohyby jsou poněkud prudší a divočejší. Ochočená šelma je schopná respektovat více lidí, ale citově přilně většinou jen k jednomu. Uná s to máme rozdělené, já komunikuji ví c s rysy, gepardy jsem v tomto směru ponechala manželovi, neboť jsou jeho splněným snem a o oceloty se dělíme. Gepardy si mohu samozřejmě pohladit atd, ale třeba rysi se nechají hladit jen ode mě, ostatní lidi ale ve své blízkosti snesou. Srovnání gepard - ocelot - rys je těžké. Rys je velmi plachý a mírné povahy, gepard je povahou tak trochu jako pes a o ocelotech se říká, že jsou malí jaguáři - náladoví, nevyzpytatelní a nebojácní.. Vztah gepardůk lidem není agresivní a dá se s nimi vyjít nejlépe ze všech šelem.
Gepardi nejsou v přírodě samotáři, jak si většina lidí myslí. Pár žije společně až do doby než samice vrhne mláďata, pak se o ně sama stará, ale občas vyhledá i otce koťat. Když mláďata dospějí a odejdou od matky, samci zůstavají společně a tvoří malé skupinky, samice žijí samotářsky do chvíle než si najdou partnera.

8.7.2010 01:39
cherry1402

XXX.XXX.38.222

chondro napsal(a):

Pro inspiraci budoucím chovatelům posílám foto, jak vznikal výběh gepardů.
Zde již vybagrovaná plocha určená pro výběh.

8.7.2010 01:49
cherry1402

XXX.XXX.38.222

Hrubá stavba většího z e dvou domků, dělají se přípojky

8.7.2010 02:03
cherry1402

XXX.XXX.38.222

Kmeny i velké kameny dával na místo bagr

8.7.2010 02:05
cherry1402

XXX.XXX.38.222

Malá Sára kontroluje průběh prací na svém budoucím domově

8.7.2010 02:07
cherry1402

XXX.XXX.38.222

Výběh pomalu získává podobu. Jsou zasazeny stromy a keře, umístěny kameny a kmeny, upraven terén.

8.7.2010 02:11
cherry1402

XXX.XXX.38.222

Těsně před dikončením, chybí druhý domek

8.7.2010 02:19
cherry1402

XXX.XXX.38.222

Hotový domek a přestupní předsíňka

8.7.2010 02:22
cherry1402

XXX.XXX.38.222

Část výběhu s druhým domkem

8.7.2010 02:25
cherry1402

XXX.XXX.38.222

Pohled zvenčí na část výběhu

8.7.2010 09:31
doutrklars

XXX.XXX.27.79

Zdravim , co víc by si mohly přát, maji to jak ráj na zemi . Fakt krásné:-)

8.7.2010 14:07
luciekotatko

XXX.XXX.236.81

Dobrý den doutklars mužete vložit fotky zařízení pro chov ocelotu.Moc děkuji .Lucka

4.9.2010 19:40
spelec

XXX.XXX.170.225

Přeji dobrý večer. Dnes jsem byl upozorněn manželkou na tuto jak vy říkáte nit. Důkladně jsem si vše prohlédl a přečetl. Nemohl jsem se odtrhnout k obědu, i přesto že je pozdní hodina a já ještě dnes pořádně neměl čas se najíst. Mám potřebu odepsat. Věřte, nepíši z hladu, což si někteří tady myslí. Nemám nějak slov, prostě paráda. Myslím, že i jako soukromá chovatelka jste nasadila laťku hodně vysoko i našim zoologickým zahradám, které jsou na vysoké úrovni. Dovolte, abych Vás dal příkladem jako Chovatele, který ví co chce, má znalosti o daném druhu jemuž se hodlá věnovat a do posledního detailu je umí realizovat v praxi. Jenom skrytě doufám, že ostatní chovatelé použijí v praxi rady a poznatky z vašeho chovu a nevezmou si za příklad rady a poznatky z chovu šelem , no však jistě víte koho.

5.9.2010 08:44
matuzalem

XXX.XXX.102.191

DOBRY DEŇ
Tak toto je prispvok s ktorym absolutne suhlasim ba povedal by som "je to ešte mierne napisane."
:-)smajlíksmajlíksmajlíksmajlíksmajlíksmajlíksmajlíksmajlíksmajlíksmajlíksmajlíksmajlíksmajlíksmajlíksmajlíksmajlíksmajlíksmajlík:-)
Pavel

5.9.2010 09:08
rrys

XXX.XXX.236.81

matuzalem napsal(a):
DOBRY DEŇ
Tak toto je prispvok s ktorym absolutne suhlasim ba povedal by som "je to ešte mierne napisane."
:-)smajlíksmajlíksmajlíksmajlíksmajlíksmajlíksmajlíksmajlíksmajlíksmajlíksmajlíksmajlíksmajlíksmajlíksmajlíksmajlíksmajlíksmajlík:-)
Pavel

Ano hezký a luxusní výběh.Není co dodat.

5.9.2010 19:30
cherry1402

XXX.XXX.38.222

spelec napsal(a):
Přeji dobrý večer. Dnes jsem byl upozorněn manželkou na tuto jak vy říkáte nit. Důkladně jsem si vše prohlédl a přečetl. Nemohl jsem se odtrhnout k obědu, i přesto že je pozdní hodina a já ještě dnes pořádně neměl čas se najíst. Mám potřebu odepsat. Věřte, nepíši z hladu, což si někteří tady myslí. Nemám nějak slov, prostě paráda. Myslím, že i jako soukromá chovatelka jste nasadila laťku hodně vysoko i našim zoologickým zahradám, které jsou na vysoké úrovni. Dovolte, abych Vás dal příkladem jako Chovatele, který ví co chce, má znalosti o daném druhu jemuž se hodlá věnovat a do posledního detailu je umí realizovat v praxi. Jenom skrytě doufám, že ostatní chovatelé použijí v praxi rady a poznatky z vašeho chovu a nevezmou si za příklad rady a poznatky z chovu šelem , no však jistě víte koho.

Dobrý den. Když k nám přišli poprvé na návštěvu pracovníci jisté naší ZOO, mluvili podobně, jako Vy píšete. Když jsem pak tu ZOO navštívila, většina zaměstnanců mě již znala, což mě překvapilo. Postupně začali chodit další návštěvy odborníků ze ZOO, teď ještě očekávám jednu z Ostravy , Brna aPrahy. Jsem tomu ráda, neboť si s těmito lidmi ráda popovídám, oni mi přiblíží chov v zoologických zahradách až do podrobností a já jim zase, jak to chodí u soukromníků. Protože to k sobě máme všichni dost daleko, tak si aspoň průběžně telefonujeme, abychom si sdělili, co je kde nového.
S některými ZOO úzce spolupracuji a mrzí mě, že jsem musela několikrát odmítnout nabídku k deponaci šelem, neboť nemám žádné výběhy navíc, kam bych je umístila. Většinou ale doporučím nějakého kolegu - chovatele a upozorním na ty, kam není vhodné zvířata deponovat. Považuji to za svou povinnost vůči zvířatům. Ostatně vloni byl rozeslán do všech ZOO u nás dopis podepsaný některými soukr. chovateli, kde bylo upozorněno na jistého člověka - asi víte koho.
Jinak Vám děkuji za slova chvály, snažím se dělat, co mi čas a finance dovolí, bohužel právě finance jsou příčinou toho, že nejsem s některými svými výběhy spokojená(především u rysů), a tak musím vyčkat lepších časů.
Posílám foto ze ZOO Jihlava, kam pravidelně jezdím taky "na kus řeči". Pochovat si mládě irbise byl pro mne úžasný zážitek. Je to nádherná šelma.

5.9.2010 19:32
cherry1402

XXX.XXX.38.222

Ještě jednou 2měsíční irbis

5.9.2010 21:59
spelec

XXX.XXX.170.225

cherry1402 napsal(a):
Dobrý den. Když k nám přišli poprvé na návštěvu pracovníci jisté naší ZOO, mluvili podobně, jako Vy píšete. Když jsem pak tu ZOO navštívila, většina zaměstnanců mě již znala, což mě překvapilo. Postupně začali chodit další návštěvy odborníků ze ZOO, teď ještě očekávám jednu z Ostravy , Brna aPrahy. Jsem tomu ráda, neboť si s těmito lidmi ráda popovídám, oni mi přiblíží chov v zoologických zahradách až do podrobností a já jim zase, jak to chodí u soukromníků. Protože to k sobě máme všichni dost daleko, tak si aspoň průběžně telefonujeme, abychom si sdělili, co je kde nového.
S některými ZOO úzce spolupracuji a mrzí mě, že jsem musela několikrát odmítnout nabídku k deponaci šelem, neboť nemám žádné výběhy navíc, kam bych je umístila. Většinou ale doporučím nějakého kolegu - chovatele a upozorním na ty, kam není vhodné zvířata deponovat. Považuji to za svou povinnost vůči zvířatům. Ostatně vloni byl rozeslán do všech ZOO u nás dopis podepsaný některými soukr. chovateli, kde bylo upozorněno na jistého člověka - asi víte koho.
Jinak Vám děkuji za slova chvály, snažím se dělat, co mi čas a finance dovolí, bohužel právě finance jsou příčinou toho, že nejsem s některými svými výběhy spokojená(především u rysů), a tak musím vyčkat lepších časů.
Posílám foto ze ZOO Jihlava, kam pravidelně jezdím taky "na kus řeči". Pochovat si mládě irbise byl pro mne úžasný zážitek. Je to nádherná šelma.

Dobrý večer. Dnes jsem měl čas, tak dle Vaší rady jsem si prohlédl ostatní vlákna. Co jsem četl? Dnes vím zcela určitě, že mé domněnky, jistě víte jaké, byly naprosto správné. Mimochodem, dnes se ani nezastavil operátor, asi si neměl čas vypít ani kafe a zítra to čeká minimálně jedno od pčr. Skončil jsem u rad 21letému klukovi, který se informoval na nákup lva, neměl žádné chovatelské zkušenosti zato měl otce se stavební firmou a tchána tuším zámečníka (nic proti němu), chov lva mu byl vřele doporučen. Nemám slov, opravdu nemám. Nedíval jsem se, se které to bylo doby, ale rád bych věděl, jak to dopadlo, doufám , že lev i kluk jsou naživu. Co jsem četl o jistém umrzlém zvířeti, jestli je to pravda, to opravdu nemohu rozdýchat. Pak jsem si prohlížel nitě jiných, narazil jsem na makaky. Zde rada chovatelce zajímající se o chov zněla úplně jinak. Úplně jiný přístup pána, nemohu si vzpomenout na př. jméno. Popravdě řečeno byl bych asi trochu razantnější - porcelán na kredenci, plná lednice na koberci, místo záclon noviny však rozumíte. Zde na fórum jsem přišel a zastával jsem názor, že šelmy a primáti nepatří do chovů soukromých chovatelů. Dnes, jakmile se mne někdo zeptá, tak ano nebo ne? Již má odpověď není tak jednoznačné ne, a za to Vám děkuji. Prohlédl jsem i nit mazlení se zvířaty, moc pěkné fotky i čtení. Jestli dovolíte a mohl bych pár postřehů? Říje je velký podnět pro změnu chování, jak píšete, velkou roli hraje testosteron, mocný to čaroděj. Vysvětlení přesměrované agrese se mi moc líbilo i váš postoj - nemůže zato on (čtu mezi řádky), moje vina, je zodpovědný. Hodně chovatelů si bohužel myslí pravý opak. Dovolte, abych se pokusil ještě doplnit, že pro takovýto případ je možno použit již zmiňovanou plechovou krabičku naplněnou třeba kamením, ale neustálé nošení je nepraktické. Dost dobře se do kapsy vejde třeba odpad z děrovače, peří atd.,které u šelmičky na čas odvede pozornost a chovatel má možnost ústupu. Vím, útok je někdy tak rychlý a razantní, že chovatel nemá čas ani zareagovat. Také jsem ,ale přesvědčen ,že tyto prostředky mohou vést ke ztrátě důvěry zvířete. Prosím, měl bych jeden dotaz, jak jste vyřešila značkování samce v domě především v období říje? Děkuji a přeji Dobrou noc

6.9.2010 11:04
cherry1402

XXX.XXX.38.222

Vy toho víte hoóóóodně málo. :-(Vy jste ten dopis nepsal, nepodepsal a neodeslal. Nebyl Vám dán ani k přečtení. Co v něm bylo vědí pouze zúčastnění, které Vy považujete za své přátele. Je to ale jen jednostranné přátelství. smajlík Nedělejte chytrého, když nic nevíte. A pan spelec ať si píše pod jakým autorem chce, v pravidlech není nikde uvedeno, že by se Vám měl každý diskutující představit.smajlík. A jděte se hádat jinam, tady jste na vláknu o gepardech, ke kterým nemáte vůbec co říct.

6.9.2010 17:16
rrys

XXX.XXX.236.81

cherry1402 napsal(a):
Vy toho víte hoóóóodně málo. :-(Vy jste ten dopis nepsal, nepodepsal a neodeslal. Nebyl Vám dán ani k přečtení. Co v něm bylo vědí pouze zúčastnění, které Vy považujete za své přátele. Je to ale jen jednostranné přátelství. smajlík Nedělejte chytrého, když nic nevíte. A pan spelec ať si píše pod jakým autorem chce, v pravidlech není nikde uvedeno, že by se Vám měl každý diskutující představit.smajlík. A jděte se hádat jinam, tady jste na vláknu o gepardech, ke kterým nemáte vůbec co říct.

Dovolil jsem si poznámku,oslovil jsem pár zoologických zahrad s dotazem o existenci nejakého dopisu s figurací mého jména a podepsaného chovateli.Odpověd byla,že nic nedostali a o ničem neví.Spolupráce a jednání se nezměnilo.Naopak já upozornil zoology, firmy obchodujicí se zvířaty ,chovatele šelem i prac. kontrolních orgánu pohybujicích se na poli fauna na tyto vlákna.Toliko jsem si dovolil na vysvětlenou.

6.9.2010 17:45
cherry1402

XXX.XXX.38.222

spelec napsal(a):
Dobrý večer. Dnes jsem měl čas, tak dle Vaší rady jsem si prohlédl ostatní vlákna. Co jsem četl? Dnes vím zcela určitě, že mé domněnky, jistě víte jaké, byly naprosto správné. Mimochodem, dnes se ani nezastavil operátor, asi si neměl čas vypít ani kafe a zítra to čeká minimálně jedno od pčr. Skončil jsem u rad 21letému klukovi, který se informoval na nákup lva, neměl žádné chovatelské zkušenosti zato měl otce se stavební firmou a tchána tuším zámečníka (nic proti němu), chov lva mu byl vřele doporučen. Nemám slov, opravdu nemám. Nedíval jsem se, se které to bylo doby, ale rád bych věděl, jak to dopadlo, doufám , že lev i kluk jsou naživu. Co jsem četl o jistém umrzlém zvířeti, jestli je to pravda, to opravdu nemohu rozdýchat. Pak jsem si prohlížel nitě jiných, narazil jsem na makaky. Zde rada chovatelce zajímající se o chov zněla úplně jinak. Úplně jiný přístup pána, nemohu si vzpomenout na př. jméno. Popravdě řečeno byl bych asi trochu razantnější - porcelán na kredenci, plná lednice na koberci, místo záclon noviny však rozumíte. Zde na fórum jsem přišel a zastával jsem názor, že šelmy a primáti nepatří do chovů soukromých chovatelů. Dnes, jakmile se mne někdo zeptá, tak ano nebo ne? Již má odpověď není tak jednoznačné ne, a za to Vám děkuji. Prohlédl jsem i nit mazlení se zvířaty, moc pěkné fotky i čtení. Jestli dovolíte a mohl bych pár postřehů? Říje je velký podnět pro změnu chování, jak píšete, velkou roli hraje testosteron, mocný to čaroděj. Vysvětlení přesměrované agrese se mi moc líbilo i váš postoj - nemůže zato on (čtu mezi řádky), moje vina, je zodpovědný. Hodně chovatelů si bohužel myslí pravý opak. Dovolte, abych se pokusil ještě doplnit, že pro takovýto případ je možno použit již zmiňovanou plechovou krabičku naplněnou třeba kamením, ale neustálé nošení je nepraktické. Dost dobře se do kapsy vejde třeba odpad z děrovače, peří atd.,které u šelmičky na čas odvede pozornost a chovatel má možnost ústupu. Vím, útok je někdy tak rychlý a razantní, že chovatel nemá čas ani zareagovat. Také jsem ,ale přesvědčen ,že tyto prostředky mohou vést ke ztrátě důvěry zvířete. Prosím, měl bych jeden dotaz, jak jste vyřešila značkování samce v domě především v období říje? Děkuji a přeji Dobrou noc

Dobrý den. Co se týká toho značkování, nemám s tím problém. Gepardy i rysy mám celoročně venku a výběhy se jim denně důkladně čistí. Venku si samozřejmě značkují, ale jak oceloti , tak rysi to začali dělat až v době, kdy jsem je umístila vedle sebe, protože cítí konkurenci. Do té doby neznačkovali, potřebu vykonávali do pískoviště.:-) Do domu beru jen oceloty a pouze v zimním období. Jsou na nás zvyklí a vyloženě si žádají, aby mohli být s námi. Občas je ale i vzimě dám ven, aby se proběhli na vzduchu, 5 min. běhají po výběhu, a pak se jdou schovat do vytopeného domku. Doma nám samec nikdy neznačkoval ani v období říje. Pravda, když si žádá pozornost a zrovna se mu nedá vyhovět, tak schválně něco počurá, aby nás potrestal.:-( S oblibou to udělá vždy, když jdeme spát :-(a zavřeme ho na noc i se samicí do místnosti, kterou máme pro nědoma vybavenou , protože on nechce spát ve svém pokoji, ale pokud možno s námi v posteli.:-)) Měl by jste vidět ten jeho výraz v obličeji, když naschvál počurá strom - jako kdyby mi říkal : to máš za to, žes mě na noc odložila jinam. Svůj protest dává najevo i tím, že si před dveřmi lehne na zem a odmítá jít do ocelotího pokoje a při tom nám nadává.:-)S říjí není problém. Oceloti běhají po domě a samec neznačkuje, protože je plně zaujatý namlouváním si samice. Něco opravdu hezkého jí stále povídá, běhá okolo ní, pohazuje hlavou, ona ho ze začátku odmítá a celý akt vypadá hrozně komicky. Až je mi ho někdy líto, že se musí tak dlouho snažit.Nakonec se páří přímo pod našima nohama a vůbec nás nevnímají. V době, kdy je samice zvlášť a odchovává mládě, poslouží k ukojení choutek samce manželova noha a ocelot je spokojený:-). Poté většinou usne na svém křesle, ale někdy se dožaduje opakování. Podobných legračních situací zažíváme s oceloty, ale i gepardy a rysy dost a dost. Naše soužití se šelmami musí být lidem neznalým k smíchusmajlík, ale u nás se dělá vše pro zvířata, dokonce jsme kvůli nim přestavěli půl domu ..
Ještě k té krabičce s kamením: Já podobné pomůcky nepoužívám, když jsem s nimi ve výběhu, stále na ně mluvím a pokud začne samec divočet, i když jen v rámci her, tak změním tón hlasu na přísný. To stačí. V případě neochočeného zvířete bych osobně použila ten rozprašovač vody (stačí "mlha"), zvířeti neublíží smajlíka uvědomí si, že dělá něco, co není pro druhou stranu přijatelné. Ostatně v přírodě,když zaútočí na jiného jedince, dojde k boji, který končí často mnohem hůře než pokropením trochou vody. Dle mého názoru by měl fungovat oboustranný respekt:-), ale nelze si ho vynutit ze strany člověka násilným způsobem, protože v případě šelem je vždy člověk tím poraženým. Ještě bych dodala, že tato případná opatření jsou většinou nutná jen u samců(ten testosteron), u samic není problém - ty moje jsou přítulné, neskutečně hodné a chtějí se pořád mazlit.

6.9.2010 17:46
cherry1402

XXX.XXX.38.222

Oceloti se rádi koupou. Hlavně v mládí neodolají příležitosti vlézt do našeho bazénu.

6.9.2010 17:47
cherry1402

XXX.XXX.38.222

Zde jsme měli původně bazének s rybičkami, které ocelot postupně vylovil, takže dnes tam máme zahrádku.

6.9.2010 21:51
spelec

XXX.XXX.170.225

cherry1402 napsal(a):
Dobrý den. Co se týká toho značkování, nemám s tím problém. Gepardy i rysy mám celoročně venku a výběhy se jim denně důkladně čistí. Venku si samozřejmě značkují, ale jak oceloti , tak rysi to začali dělat až v době, kdy jsem je umístila vedle sebe, protože cítí konkurenci. Do té doby neznačkovali, potřebu vykonávali do pískoviště.:-) Do domu beru jen oceloty a pouze v zimním období. Jsou na nás zvyklí a vyloženě si žádají, aby mohli být s námi. Občas je ale i vzimě dám ven, aby se proběhli na vzduchu, 5 min. běhají po výběhu, a pak se jdou schovat do vytopeného domku. Doma nám samec nikdy neznačkoval ani v období říje. Pravda, když si žádá pozornost a zrovna se mu nedá vyhovět, tak schválně něco počurá, aby nás potrestal.:-( S oblibou to udělá vždy, když jdeme spát :-(a zavřeme ho na noc i se samicí do místnosti, kterou máme pro nědoma vybavenou , protože on nechce spát ve svém pokoji, ale pokud možno s námi v posteli.:-)) Měl by jste vidět ten jeho výraz v obličeji, když naschvál počurá strom - jako kdyby mi říkal : to máš za to, žes mě na noc odložila jinam. Svůj protest dává najevo i tím, že si před dveřmi lehne na zem a odmítá jít do ocelotího pokoje a při tom nám nadává.:-)S říjí není problém. Oceloti běhají po domě a samec neznačkuje, protože je plně zaujatý namlouváním si samice. Něco opravdu hezkého jí stále povídá, běhá okolo ní, pohazuje hlavou, ona ho ze začátku odmítá a celý akt vypadá hrozně komicky. Až je mi ho někdy líto, že se musí tak dlouho snažit.Nakonec se páří přímo pod našima nohama a vůbec nás nevnímají. V době, kdy je samice zvlášť a odchovává mládě, poslouží k ukojení choutek samce manželova noha a ocelot je spokojený:-). Poté většinou usne na svém křesle, ale někdy se dožaduje opakování. Podobných legračních situací zažíváme s oceloty, ale i gepardy a rysy dost a dost. Naše soužití se šelmami musí být lidem neznalým k smíchusmajlík, ale u nás se dělá vše pro zvířata, dokonce jsme kvůli nim přestavěli půl domu ..
Ještě k té krabičce s kamením: Já podobné pomůcky nepoužívám, když jsem s nimi ve výběhu, stále na ně mluvím a pokud začne samec divočet, i když jen v rámci her, tak změním tón hlasu na přísný. To stačí. V případě neochočeného zvířete bych osobně použila ten rozprašovač vody (stačí "mlha"), zvířeti neublíží smajlíka uvědomí si, že dělá něco, co není pro druhou stranu přijatelné. Ostatně v přírodě,když zaútočí na jiného jedince, dojde k boji, který končí často mnohem hůře než pokropením trochou vody. Dle mého názoru by měl fungovat oboustranný respekt:-), ale nelze si ho vynutit ze strany člověka násilným způsobem, protože v případě šelem je vždy člověk tím poraženým. Ještě bych dodala, že tato případná opatření jsou většinou nutná jen u samců(ten testosteron), u samic není problém - ty moje jsou přítulné, neskutečně hodné a chtějí se pořád mazlit.

Dobrý večer, děkuji za Vaší odpověď, moc se mi líbila, přiložené fotografie jsou moc pěkné. Někdy dá hodně práce přesvědčit někoho, že zvířata se nechovají jen instinktivně a pudově, ale že projevují své city, čehož jsou vaše šelmy důkazem. Škoda, že si to mnoho lidí nechce připustit a ani tomu nechtějí věřit. Věřím, že použití rozprašovače zvířeti neublíží, ale jsem rozhodně pro použití mírnějších metod, o kterých jsem se již zmiňoval, intonace v hlasu je ideální a u již zpřáteleného zvířete naprosto postačující. Zvíře musí mít stále na paměti, kdo je dominantní člen skupiny. U ještě nezpřátelených šelmiček je to málo a je třeba použít jiných prostředků, ale můj názor již asi znáte. Však asi víte sama nejlépe, jak je to někdy těžké. Nezvažovala jste někdy, že by jste se zapojila do některého z chovných programů, i když to se sebou nese jistá omezení ? Přeji Dobrou noc

7.9.2010 08:40
zraroman

XXX.XXX.47.92

Dobry den cherry,
se znackovanim mam zajimavy poznatek. Moje kocka zhruba po roce zacala znackovat a to o stosest.
Ve vybehu, ktery neni zdaleka tak velky jako vase, ma 3 body, presneji receno stromky, ktere pravidelne a s velkou intenzitou ,, kropi " a nici. Jak pisete toto neni venku az tak velky problem pro majitele, jako situace kdy ochocene zvire vezmu dovnitr a v teto cinnosti vesele pokracuje.
Tady to odnesou moje kalhoty na zidli - pink, tady zase roh gauce - pink a tak podobne. Zucastneni jiste pochopi, te tato cinnost uvnitr domu uz je mi mene prijemna. Konzultoval jsem takovy jev s dlouholetym chovatelem v nemecku a ten me k memu prekvapeni ujistil, ze se to stava. Dalsi kolega ma rysu nekolik a neznackuji ani kocouri, natoz kocky. Pritom se jedna o zvirata, ktera jsou radove o nekolik mesicu starsi. Toto mohu sice probirat i s odborniky v oboru dele fungujicimi, ale pravdepodobne se jde o cinnost kocky, ktera je pro ,, muj kus " samozrejmosti a ne o problem treba zdravotni nebo stresujici. Mela byste na takovu vec svuj nazor?
Jinak diky za poskytovane rady, tyto maji pro me urcite velky vyznam a jako zacinajicimu mi velmi pomahaji. Rozprasovac je Vas napad a s pouzivanim intonace hlasu jsme zajedno. Vcera jsem celou vec znovu probiral s mym kamaradem, ktery je u selem prakticky denne a jiste pres 10 let, vedle sebe ma kolegy, kteri se tomu venuji cely zivot. Prisli jsme na zajimavou vec - je mozne ze kdyz me poprve kocour propleskl a ja mel tendenci co nejdrive jeho prostor opustil, bral tu zalezitost tak jako ze me vyhnal a tim mu narostlo sebevedomi. Pripadna dalsi nasledna aktivita se od toho odviji. Dalsi mozna varianta by mohla byt takova, ze je zvykly na pritomnost zeny a ,, chlapi " mu nesedi. I tuhle variantu jsme spolu diskutovali, jestli si vzpominate.
Zkusime to ted s jeho osobou, pripadne obetujeme nejakou zastupkyni nezneho pohlavi.
O vysledcich ci pripadnych pokrocich Vas budu informovat prubezne. Za pozvani jeste jednou dekuji.
mejte hezky den

zraroman

8.9.2010 15:51
cherry1402

XXX.XXX.38.222

spelec napsal(a):
Dobrý večer, děkuji za Vaší odpověď, moc se mi líbila, přiložené fotografie jsou moc pěkné. Někdy dá hodně práce přesvědčit někoho, že zvířata se nechovají jen instinktivně a pudově, ale že projevují své city, čehož jsou vaše šelmy důkazem. Škoda, že si to mnoho lidí nechce připustit a ani tomu nechtějí věřit. Věřím, že použití rozprašovače zvířeti neublíží, ale jsem rozhodně pro použití mírnějších metod, o kterých jsem se již zmiňoval, intonace v hlasu je ideální a u již zpřáteleného zvířete naprosto postačující. Zvíře musí mít stále na paměti, kdo je dominantní člen skupiny. U ještě nezpřátelených šelmiček je to málo a je třeba použít jiných prostředků, ale můj názor již asi znáte. Však asi víte sama nejlépe, jak je to někdy těžké. Nezvažovala jste někdy, že by jste se zapojila do některého z chovných programů, i když to se sebou nese jistá omezení ? Přeji Dobrou noc

Dobrý den. Záchranné chovné programy jsou dle mého výhradní záležitostí zool. zahrad. Před pár lety mi stejnou otázku jako Vy položila býválá řed. ZOO Ústí (nyní pracuje v ZOO Dvůr Králové), zároveň však dodala, že by byl asi problém s koordinátorem pro chov šelem, neboť soukr. chovatele nepřijme, i když vyjímečně se to stát může, jestliže jde o kvalitní chov. O žádném takovém soukromníkovi ale nevěděla ani v rámci Evropy, tak jsem to pustila z hlavy. Abych byla upřímná, nelíbilo by se mi, kdybych musela své zvíře "půjčit" na nějakou dobu do nějaké ZOO, protože všechna zvířata jsou pro nás členy rodiny a máme k nim citový vztah. Nevím, jak vypadá situace dnes, zda se změnily podmínky vstupu, ale z mnoha Zoo jsem zaslechla hlasy na současného koordinátora, že s ním není řeč. Jak jsem již, psala, čekám ještě letos návštěvy ze 3 našich ZOO, tak se budu informovat, zda by bylo možné se zapojit do chovného programu a za jakých podmínek. Anebo pokud Vy znáte bližší podrobnosti, tak mě prosím poučte.
Mám takový chovatelský sen, nevím zda se mi ho podaří splnit, neboť jde o zvířátko opravdu vzácné a téměř nesehnatelné, ale pokud se mi to v budoucnu podaří, jsem rozhodnuta si místo v záchranném chovném programu vybojovat, neboť v případě této šelmičky by to bylo nejen žádoucí, ale i nutné.

8.9.2010 17:08
cherry1402

XXX.XXX.38.222

zraroman napsal(a):
Dobry den cherry,
se znackovanim mam zajimavy poznatek. Moje kocka zhruba po roce zacala znackovat a to o stosest.
Ve vybehu, ktery neni zdaleka tak velky jako vase, ma 3 body, presneji receno stromky, ktere pravidelne a s velkou intenzitou ,, kropi " a nici. Jak pisete toto neni venku az tak velky problem pro majitele, jako situace kdy ochocene zvire vezmu dovnitr a v teto cinnosti vesele pokracuje.
Tady to odnesou moje kalhoty na zidli - pink, tady zase roh gauce - pink a tak podobne. Zucastneni jiste pochopi, te tato cinnost uvnitr domu uz je mi mene prijemna. Konzultoval jsem takovy jev s dlouholetym chovatelem v nemecku a ten me k memu prekvapeni ujistil, ze se to stava. Dalsi kolega ma rysu nekolik a neznackuji ani kocouri, natoz kocky. Pritom se jedna o zvirata, ktera jsou radove o nekolik mesicu starsi. Toto mohu sice probirat i s odborniky v oboru dele fungujicimi, ale pravdepodobne se jde o cinnost kocky, ktera je pro ,, muj kus " samozrejmosti a ne o problem treba zdravotni nebo stresujici. Mela byste na takovu vec svuj nazor?
Jinak diky za poskytovane rady, tyto maji pro me urcite velky vyznam a jako zacinajicimu mi velmi pomahaji. Rozprasovac je Vas napad a s pouzivanim intonace hlasu jsme zajedno. Vcera jsem celou vec znovu probiral s mym kamaradem, ktery je u selem prakticky denne a jiste pres 10 let, vedle sebe ma kolegy, kteri se tomu venuji cely zivot. Prisli jsme na zajimavou vec - je mozne ze kdyz me poprve kocour propleskl a ja mel tendenci co nejdrive jeho prostor opustil, bral tu zalezitost tak jako ze me vyhnal a tim mu narostlo sebevedomi. Pripadna dalsi nasledna aktivita se od toho odviji. Dalsi mozna varianta by mohla byt takova, ze je zvykly na pritomnost zeny a ,, chlapi " mu nesedi. I tuhle variantu jsme spolu diskutovali, jestli si vzpominate.
Zkusime to ted s jeho osobou, pripadne obetujeme nejakou zastupkyni nezneho pohlavi.
O vysledcich ci pripadnych pokrocich Vas budu informovat prubezne. Za pozvani jeste jednou dekuji.
mejte hezky den

zraroman

Dobrý den. Takže kropí stromky?smajlík No, to moji oceloti i rysi od chvíle, kdy jsou blízko sebe kropí vše, co má zelenou barvu.:-( Musím tedy 2-3x za rok obměnit zeleň, používám k tomu vzrostlé stromy z naší okrasné zahrady, ale pomalu mi začínají docházet zásoby. Navíc musím vždy přesvědčit manžela, že je to nutné.:-| Pokaždé dostanu vynadáno, protože přesadit 13letý strom sama nezvládnu a potřebuji jeho pomoc. Zatím se mi daří přesvědčovat i přesazovat.:-)
Není pravda, že značkují jen samci, u nás to dělali ze začátku pouze oni, ale za pár měsíců začaly i samice. A tady vidím v případě té Vaší jasný důvod, proč to dělá venku i doma. Není to věkem, ale konkurencí, kterou pro ni znamená Váš pes, a to bez ohledu na to, že je s ním kamarádka. Dává značkováním najevo, že je to její území a nikdo jiný tam nemá co pohledávat.Je jedno, zda berete psa dovnitř nebo je venku, ona o něm ví a značkováním si vytváří ochrannou a zároveň výstražnou bariéru.:-) Budete se s tím muset smířit.:-) Mám obavy, že by toho nenechala ani kdyby jste dal všechna ostatní zvířata pryč, což jistě neuděláte, protože ona bude jejich pach cítit ještě dlouho, na rozdíl od Vás(má mnohem lépe vyvinuté smysly). V danné situaci je pro ni značkování přirozenou nutností a případný trest z Vaší strany by byl zbytečný a škodlivý.
Pokud jde o ten rozprašovač či jinou ochrannou pomůcku, neumím si představit, že bych třeba u svých rysů použila krabičku s kamínky, jak navrhuje pan spelec. V tomto bodě se naše názory trochu rozcházejí, ale zase záleží na konkrétním zvířeti, jehož chování a reakce musí znát chovatel. Kamínky nadělají hluk, který by mé rysy doslova vyděsilsmajlík, naopak na vodu jsou zvyklí, v horkých letních dnech je namáčím do bazénku s vodou, abych jim ulevila. Nikdy jsem nemusela použít podobné pomůcky :-)a když potřebuji odlákat jejich pozornost, hodím jim hračku, kterých mají ve výběhu dost. Jen zde ještě připomenu, že rozprašovač vody používá i světoznámý "zaříkávač lvů" Kevin Richardson, kterého skutečně obdivuji a na jeho videa se dívám stále dokolasmajlík. Zda použijete to či ono, je na Vás, Vy znáte své zvíře nejlépe.
Pokud jste při prvním střetu s Vaším novým kocourem utekl, pak on se stal automaticky dominantním samcem a podle toho se teď chová. Záleží na Vás, zda budete mít odvahu se mu při dalším výpadu vzepřít a vybojovat si pozici vůdce smečky anebo zůstanete v podřízené roli. Podívejte se např. na film o lvici Else, pochopíte jak tyto vztahy fungují v přírodě - a v zajetí je to stejné, rozdíl je jen v počtu nohou mezi soupeři.:-) Nesnášenlivost stejného pohlaví je u šelem poměrně častá, není však pravidlem. Buďte velmi opatrný s tím "obětováním" nějaké ženy.smajlík Máte ho poměrně krátkou dobu na to, aby jste ho dobře znal a věděl, jak zareaguje. Držím palce.

8.9.2010 17:36
cherry1402

XXX.XXX.38.222

Zraroman. Přidám ještě dvě úsměvné příhody: Můj KR si občas označkuje i mne, aby bylo každému jasné, že jsem jeho stejně jako obývané území.:-) Nemůže přece připustit, abych patřila někomu jinému, že?smajlík Značkuje i svoji kočku a je hrdý na to, že má vlastně kočky dvě, i když já mám jenty dvě nohy.smajlík Budiž mu to přáno.
A druhá: Před 2 dny jsem dělala něco u gepardů , když jsem si všimla, že se na mě řítí náš 70 kg. samec. Byl ode mne asi 3 metry, roztáhla jsem ruce, abych byla "větší" (jako na koně) a rozběhla se proti němu. Ani nevím, kde jsem v té chvíli měla srdce:-|. Jen tak tak to ubrzdil metr přede mnou a nesouhlasným kňouráním mi sděloval, že já jsem měla být tou poraženou kořistí a on tím úspěšným lovcem.:-) Ještě chvíli brblal, že jsem mu překazila jeho plán, pak se otočil a odešel se schovat za velký kámen, kde půl hodiny trucoval.smajlík
smajlík

8.9.2010 21:41
gazd

XXX.XXX.13.208

Dobrý den cherry. Nedávno jsem měl možnost se ve Vašem výběhu pohybovat a pozorovat Vašeho gepardího samce. Pokud by se tohle přihodilo v mé přítomnosti, tak bych sice také netušil kde bych měl srdce, ale zato naprosto přesně vím, co bych měl v kalhotách. Ono je to opravdu už pěkný kus kočky a řeknu vám, že zážitek to byl pro mne a také pro mou ženu, která byla dokonce v kontaktu s gepardicí Sárou, velice silný. O kontaktu s gepardicí Sárou se občas pochlubí má žena u našich přátel, a já musím vždy dosvědčit, že je to svatá pravda, a že se to opravdu stalo, a že se až tak moc zase nebála.
Příjemný den přeji všem šelmařům
Z.G.

9.9.2010 09:01
doutrklars

XXX.XXX.27.79

cherry1402 napsal(a):
Zraroman. Přidám ještě dvě úsměvné příhody: Můj KR si občas označkuje i mne, aby bylo každému jasné, že jsem jeho stejně jako obývané území.:-) Nemůže přece připustit, abych patřila někomu jinému, že?smajlík Značkuje i svoji kočku a je hrdý na to, že má vlastně kočky dvě, i když já mám jenty dvě nohy.smajlík Budiž mu to přáno.
A druhá: Před 2 dny jsem dělala něco u gepardů , když jsem si všimla, že se na mě řítí náš 70 kg. samec. Byl ode mne asi 3 metry, roztáhla jsem ruce, abych byla "větší" (jako na koně) a rozběhla se proti němu. Ani nevím, kde jsem v té chvíli měla srdce:-|. Jen tak tak to ubrzdil metr přede mnou a nesouhlasným kňouráním mi sděloval, že já jsem měla být tou poraženou kořistí a on tím úspěšným lovcem.:-) Ještě chvíli brblal, že jsem mu překazila jeho plán, pak se otočil a odešel se schovat za velký kámen, kde půl hodiny trucoval.smajlík
smajlík

Dobré ráno pani Cherry. I když je gepard štíhlý elegán, beztak je to kus a v momentě , kdyby asi stratil jakýsi respekt , legrace by to nebyla. V přímém kontaktu jsem takto s gepardy nebyl ani s ochočenýmy , proto má otázka, co by asi udělal , kdyby jste včas nezareagovala , to zvětšení funguje i na lidi , proto se říká ,,dělá na nás ramena atd. :-) .Myslíte , že by vás třeba jen povalil ,více méně určitě hrou , je to šelma hraje si po svém, nebo by byl schopen i když vás zná , v momentě , kdy by ste se octla na zemi i zakousnout více méně na důkaz jakési nadváhy ? Určitě , jelikož je znáte a dovedete odtušit reakci dopředu , tušušíte co by mohlo nastat. Gepard z pravidla na lidi neůtočí , jen když neví kudy kam , ale jiná situace je s ochočeným zvířetem , které si k nám taky dovolí víc než cizí , jelikož jsme jeho kámoši

9.9.2010 09:08
zraroman

XXX.XXX.47.93

Dobry den,
jo tak pro takove prispevky se sem na forum chodi. To me opravdu pobavilo, i kdyz by mi v druhem pripade v realu do smichu nebylo. Je videt, ze Vas vztah ke zviratum je nekde uplne jinde a hlavne, umite si poradit v praxi. Takovych vyvolenych je opravdu par.
Mohu tygry osetrovat treba 20 let ale budu bez talentu pro pochopeni techto zvirat a dlouholeta profese je mi k nicemu. Ja neco podobneho cetl o chovani osetrovatele goril v praze, ktery z vody zachranil mlade a vubec neresil jestli riskuje svuj zivot. Takovy lide maji opravdu muj obdiv.
Jinak podobna prihoda se mi stala u znamych na navsteve, kdy jsem byl na prohlidce rysu cervenych, jak jsme se ve vybehu zabrali do diskuze, kocour se nepozorovane priblizil a cvrnk, byl jsem jeho.
Vcera jsme si s kockou opravdu zablbli, intenzivni hra nam zabrala neco pres hodinu,
jeste ze me nevideli sousedi, mysleli by ze mi je tak 5.
Vite skoda ze jsem pred 3 mesici nebyl dostatecne pripraven a nemel po ruce videokameru,
jiste bych vyhral vsechny televizni souteze co se daji obeslat.
Kocka lezela v chodbe a pak se zvedla sla vedle do pokoje, kde z kresla vzala do zubu stary, velky polstar a chudinka tenhle pomerne tezky objekt pritahla do chodby, kde se ho asi minutku urovnavala na to spravne misto. pak se vratila do pokoje a s rozbehem asi 5 metru do toho polstare skocila. Ale ne jen tak, tesne pred nim udelala salto a spadla do nej po zadech. Ja kdyz to videl neveril svym ocim. tohle delala intenzivne asi minutu. Abych pravdu rekl, dostal jsem z ni primo chechtaci sok, byl jsem doma sam a kdyz jsem skoncil tak me bolelo bricho.
Kvuli temhle zazitkum si clovek zvire poridi, protoze ted me muze dvakrat pokousat a dvakrat poskrabat a ja ji to odpustim.
snad jsem Vas alespon trochu pobavil
preju at se zviratkum dari a co dela maly rysik, dela pokroky pri pokusu o zabudovani do smecky?
roman zr.

10.9.2010 02:51
cherry1402

XXX.XXX.38.222

doutrklars napsal(a):
Dobré ráno pani Cherry. I když je gepard štíhlý elegán, beztak je to kus a v momentě , kdyby asi stratil jakýsi respekt , legrace by to nebyla. V přímém kontaktu jsem takto s gepardy nebyl ani s ochočenýmy , proto má otázka, co by asi udělal , kdyby jste včas nezareagovala , to zvětšení funguje i na lidi , proto se říká ,,dělá na nás ramena atd. :-) .Myslíte , že by vás třeba jen povalil ,více méně určitě hrou , je to šelma hraje si po svém, nebo by byl schopen i když vás zná , v momentě , kdy by ste se octla na zemi i zakousnout více méně na důkaz jakési nadváhy ? Určitě , jelikož je znáte a dovedete odtušit reakci dopředu , tušušíte co by mohlo nastat. Gepard z pravidla na lidi neůtočí , jen když neví kudy kam , ale jiná situace je s ochočeným zvířetem , které si k nám taky dovolí víc než cizí , jelikož jsme jeho kámoši

Dobré ráno. Víte, on je náš gepard ještě stále v pubertě a teprve nedávno zjistil, že by mohl taky lovit:-)). Jako správný žák začíná u té nejmenší kořisti, takže jsem se pro tento účel stala vhodným objektem.:-) Loví si mě pokaždé, když jsem ve výběhu - obchází okolo mě a čeká, až poleví moje pozornost. Občas udělám pár kroků směrem k němu se slovy: "já tě vidím uličníku", on mi odpovídá rozčileným mručením (ne vrčením).Po pár minutách to většinou vzdá.
Kdybych nezareagovala, když na mě běžel, určitě by mě povalil, protože váží o 20 kg víc než já. Pokud by se tak stalo, je dobré zůstat v poloze na zádech:-) (pozice "vzdávám se"), a pokusit se bránit. Toto však nebyl z jeho strany útok, spíše hra, protože kdyby chtěl zaútočit, měl k tomu možnost, když jsme stáli oba nejméně minutu proti sobě a dělilo nás pár cm. Zjevně čekal, že ustoupím (to by byla chyba) a nadával mi při tom:-)), a když jsem se nepohnula z místa, dospěl k závěru, že jsem pro něho náročnou kořistí, na kterou nemásmajlík. Ani já jsem nezapoměla na slovní doprovod přísným hlasem. Ono hrát si s ním "po jeho" není moudré, je větší než já a jeho pohyby jsou prudké, takže bych utržila ošklivé škrábance:-(, ale jsem si jistá, že by mě nepokousal. Důležité je si vždy zachovat chladnou hlavu. Když po mně před 2 lety skočil ocelot(psala jsem o tom na jiném vlákně), spadla jsem na zem. Mělzaseknuté všechny drápy v mé noze a kousal a kousal. Samozřejmě jsem se v 1. vteřině leklasmajlík, ale v té 2. už jsem mu rukama páčila čelisti od sebe:-), abych jeho zuby dostala z mé nohy. Bylo to těžké a podařilo se to až na 3 pokus, protože má v čelistech velkou sílu. Ona člověku v takové situaci panika nepomůže. Chce to rychle myslet a jednat. Potíž je s rysem, u něho jsem zatím nenašla způsob, jak se bránit,smajlík když zaútočí. Stalo se to zatím jen jednou a skočil směrem nahoru tak, jak to dělávat v dětství při hrách. Jenže tohle už hra nebyla a když máte šelmu ve výšce obličeje, je nějaká obrana těžká (chybí prostor na odstrčení rukou), a když se můj rys postaví na zadní, je skoro tak vysoký jako já. Stále přemýšlím, co dělat, pokud by to udělal v budoucnu znovu.smajlík. Asi nejsem úplně normální, ale přes všechny kolize nedám na svoje "chlupaté děti", jak jim říkám, dopustit. Každé dítě (zvíře) občas zlobí a přece ho kvůli tomu nezavrhnu.

10.9.2010 15:03
cherry1402

XXX.XXX.38.222

zraroman napsal(a):
Dobry den,
jo tak pro takove prispevky se sem na forum chodi. To me opravdu pobavilo, i kdyz by mi v druhem pripade v realu do smichu nebylo. Je videt, ze Vas vztah ke zviratum je nekde uplne jinde a hlavne, umite si poradit v praxi. Takovych vyvolenych je opravdu par.
Mohu tygry osetrovat treba 20 let ale budu bez talentu pro pochopeni techto zvirat a dlouholeta profese je mi k nicemu. Ja neco podobneho cetl o chovani osetrovatele goril v praze, ktery z vody zachranil mlade a vubec neresil jestli riskuje svuj zivot. Takovy lide maji opravdu muj obdiv.
Jinak podobna prihoda se mi stala u znamych na navsteve, kdy jsem byl na prohlidce rysu cervenych, jak jsme se ve vybehu zabrali do diskuze, kocour se nepozorovane priblizil a cvrnk, byl jsem jeho.
Vcera jsme si s kockou opravdu zablbli, intenzivni hra nam zabrala neco pres hodinu,
jeste ze me nevideli sousedi, mysleli by ze mi je tak 5.
Vite skoda ze jsem pred 3 mesici nebyl dostatecne pripraven a nemel po ruce videokameru,
jiste bych vyhral vsechny televizni souteze co se daji obeslat.
Kocka lezela v chodbe a pak se zvedla sla vedle do pokoje, kde z kresla vzala do zubu stary, velky polstar a chudinka tenhle pomerne tezky objekt pritahla do chodby, kde se ho asi minutku urovnavala na to spravne misto. pak se vratila do pokoje a s rozbehem asi 5 metru do toho polstare skocila. Ale ne jen tak, tesne pred nim udelala salto a spadla do nej po zadech. Ja kdyz to videl neveril svym ocim. tohle delala intenzivne asi minutu. Abych pravdu rekl, dostal jsem z ni primo chechtaci sok, byl jsem doma sam a kdyz jsem skoncil tak me bolelo bricho.
Kvuli temhle zazitkum si clovek zvire poridi, protoze ted me muze dvakrat pokousat a dvakrat poskrabat a ja ji to odpustim.
snad jsem Vas alespon trochu pobavil
preju at se zviratkum dari a co dela maly rysik, dela pokroky pri pokusu o zabudovani do smecky?
roman zr.

Dobrý den. Jsou lidé, kteří žijí lidmi(většina) , a lidé, kteří žijí zvířaty. Nevím, zda pochopíte, co tím chci říct, ale k těm druhým patří Vámi zmíněný ošetřovatel goril i já a mnoho dalších. Patřil k nim i Steve Irwin a Joe Adamsonová, oba na svou vášeň doplatili životem. Opět přidám vlastní příběh: před lety se naše nové štěně připletlo do cesty ocelotovi, když se vracel z procházky. Jeden skok a zuby ocelota byly v krku štěněte.smajlík Neváhala jsem a strčila ocelotovi do tlami své prsty, abych rozevřela čelisti. Pustil štěně a syn odvedl ocelota bokem. Hned jsem se dívala , jak vážné zranění štěněti způsobil (dopadlo to dobře) a teprve když se situace uklidnila, všimla jsem si, že mám pokousané klouby na obou rukách:-(. A pak mi došlo, že ocelot se zakousl do mě, když pustil psa a pes, jakmile povolilo sevření mě pokousal také, protože už se mohl bránit. Jen nevěděl, že kouše do mých rukou. Já v takových chvílích nepřemýšlím o sobě, co by se mohlo stát, ale vím, že je třeba pomoci ohroženému zvířeti.:-) Pokaždé takové kolizi se ale půl hodiny třesu a musím to rozdýchat - nejsem žádná hrdinka.
Ta Vaše hra s rysem je v pořádku, klidně se vraťte do dětských let a nestyďte se za to. Já dělám to samé a ještě si s nimi povídám, sousedi za plotem si asi myslí, že jsem se zbláznilasmajlík, ale mě je to fuk, co si myslí. Hlavně , že zvířata jsou spokojená. Umím si živě představit tu hru s polštářem, kdysi dělal totéž náš ocelot a je to opravdu k popukání. Takže si hrejte - upevňujete si tak vzájemný vztah.
Náš malý rysík dělá pokroky pomalu, po 8 dnech přestat volat mámu a teď po 3 týdnech mohu říct, že se zcela adaptoval na nové prostředí.smajlík Přes den na mě syčí, když se přiblížím, večer za šera je sdílnější , se zájmem pozoruje, jak ho lákám ke hraní, přátelsky při tom vrtí ocáskem, ale přiblížit se zatím nemohu. Nicméně v jeho očích už nevidím strach, jen nedůvěru, kterou zatím nemůže překonat i když vidím, že jeho zvědavost je silná. Krůček za krůčkem děláme společně malé pokroky. Myslím, že bude krotký, ale ne na mazlení, na to už je dost "starý". Přeji Vám hodně šťastných chvil s Vaší rysicí.:-)

21.9.2010 02:48
cherry1402

XXX.XXX.38.222

Prosím pána pod př. Spelec,zda by mě mohl kontaktovat. Můj tel. i mail je v profilu. Děkuji

Flaki

4.11.2010 21:05
Flaki

XXX.XXX.63.132

Dobrý den,
jak se vlastně dá pořídit zvíe, které je kriticky ohrožené a v zajetí se špatně rozmnožuje?

5.11.2010 20:33
cherry1402

XXX.XXX.38.222

Flaki napsal(a):
Dobrý den,
jak se vlastně dá pořídit zvíe, které je kriticky ohrožené a v zajetí se špatně rozmnožuje?

Ze ZOO geparda získat nelze, jsou zapojeny v záchraných programech. V ČR byl zatím jen 1 odchov u soukr. chovatele, další 3 by mohli odchovat v budoucnu, pokud se zadaří. 2Soukr. jsou také v Německu a poslední možnost je dovoz přímo z JAR z tzv. gepardí školky.

30.5.2011 12:26
katjuschka

XXX.XXX.236.166

Táto téma načas zomrela, čo si gepardi určite nezaslúžia. Cherry, ako sa darí Sáre a Barneymu? Pošlite sem nejaké slnečné jarné fotky. :-) Držím palce, nech sa Vám darí, chovateľky to nemajú ľahké :-)

30.5.2011 19:55
doutrklars

XXX.XXX.27.79

Dobrý den , pokud je mi známo, tak pani Cherry se věnuje víc diskusi na www.chovzv írat.com sekce šelmy, kde se i dá udržet úroven té diskuse, ale věřim , že sem nějakou fotečku umístí :-)

31.5.2011 10:06
katjuschka

XXX.XXX.236.166

Dakujem za tip =) O stranke som predtym nevedela

1.6.2011 22:10
cherry1402

XXX.XXX.38.222

katjuschka napsal(a):
Táto téma načas zomrela, čo si gepardi určite nezaslúžia. Cherry, ako sa darí Sáre a Barneymu? Pošlite sem nejaké slnečné jarné fotky. :-) Držím palce, nech sa Vám darí, chovateľky to nemajú ľahké :-)

Dobrý den. Sáře i Barneymu se daří skvěle(a je to na nich vidět:-))). Udělám nějaké nové fotky a v nejbližších dnech je sem vložím. Zatím se na naše gepardy(a nejen na ně) můžete podívat v sobotu 4. 6. ve 12 hod, na ČT 1 v regionálním vysílání.
Jinak nemám pocit, že bych to jako žena chovatelka měla nějaké těžké. Spíš naopak - "chlapi" chovatelé mě berou, protože zkrátka musí:-)) a mám s nimi většinou dobré až přátelské vztahy. Ono to asi není o tom, zda je člověk muž nebo žena, ale o přístupu k tomu, co děláte a jak to děláte. Já už jsem se dostala do pozice, kdy mě řada mužů chovatelů žádá o radu či pomoc, což mě na jedné straně těší, na druhé zavazuje. Tzn., že ve svém chovatelském úsilí nemůžu polevit a musím se snažit být stále lepší, a to je někdy dost únavné, ale zatím si nestěžuji. Vše je v podstatě tak, jak si každý zaslouží. Já mám ráda své šelmy a ony zase mě, takže jsme všichni v pohodě a užíváme si to.:-) Myslím, že to je ideální stav.:-) Vždyť chovat šelmy není jen mužská záležitost.

2.6.2011 14:31
katjuschka

XXX.XXX.236.166

cherry1402 napsal(a):
Dobrý den. Sáře i Barneymu se daří skvěle(a je to na nich vidět:-))). Udělám nějaké nové fotky a v nejbližších dnech je sem vložím. Zatím se na naše gepardy(a nejen na ně) můžete podívat v sobotu 4. 6. ve 12 hod, na ČT 1 v regionálním vysílání.
Jinak nemám pocit, že bych to jako žena chovatelka měla nějaké těžké. Spíš naopak - "chlapi" chovatelé mě berou, protože zkrátka musí:-)) a mám s nimi většinou dobré až přátelské vztahy. Ono to asi není o tom, zda je člověk muž nebo žena, ale o přístupu k tomu, co děláte a jak to děláte. Já už jsem se dostala do pozice, kdy mě řada mužů chovatelů žádá o radu či pomoc, což mě na jedné straně těší, na druhé zavazuje. Tzn., že ve svém chovatelském úsilí nemůžu polevit a musím se snažit být stále lepší, a to je někdy dost únavné, ale zatím si nestěžuji. Vše je v podstatě tak, jak si každý zaslouží. Já mám ráda své šelmy a ony zase mě, takže jsme všichni v pohodě a užíváme si to.:-) Myslím, že to je ideální stav.:-) Vždyť chovat šelmy není jen mužská záležitost.

No u nás to nie je tak zvykom ešte. Väčšina predsedov akýchkoľvek zväzov sa na mňa kuká spôsobom "Paris Hilton nemá čo robiť, tak sa hrajká na chov." :-) Hlavne keď počujú vôbec prvýkrát o tom, čo vlastne chovám. To je iná téma... Ale narážala som veru aj na tú fyzicky náročnú časť veci, keď ste hovorili, že sa o ne staráte väčšinu dňa sama. Ja tomu hovorím najlepší prostriedok na chudnutie. Kým nakŕmim a skontrolujem všetky zvieratká, poprípade čo to upracem po nich, aj zabudnem na seba, že mi ráno kručalo v bruchu :-) Ďakujem za tip na sobotňajšie poludnie, dúfam, že mi to brigádnici a návštevy prepáčia, keď sa na chvíľu vzdialim. A teším sa na fotografie, i keď teraz už sledujem aj na konkurenčnom fóre. Náš slovenský google ho ešte poriadne nezaregistroval :-)

3.6.2011 18:42
cherry1402

XXX.XXX.38.222

katjuschka napsal(a):
No u nás to nie je tak zvykom ešte. Väčšina predsedov akýchkoľvek zväzov sa na mňa kuká spôsobom "Paris Hilton nemá čo robiť, tak sa hrajká na chov." :-) Hlavne keď počujú vôbec prvýkrát o tom, čo vlastne chovám. To je iná téma... Ale narážala som veru aj na tú fyzicky náročnú časť veci, keď ste hovorili, že sa o ne staráte väčšinu dňa sama. Ja tomu hovorím najlepší prostriedok na chudnutie. Kým nakŕmim a skontrolujem všetky zvieratká, poprípade čo to upracem po nich, aj zabudnem na seba, že mi ráno kručalo v bruchu :-) Ďakujem za tip na sobotňajšie poludnie, dúfam, že mi to brigádnici a návštevy prepáčia, keď sa na chvíľu vzdialim. A teším sa na fotografie, i keď teraz už sledujem aj na konkurenčnom fóre. Náš slovenský google ho ešte poriadne nezaregistroval :-)

Tak jsem se při čtení Vašeho příspěvku i zasmála, protože mi mluvíte z duše. Je pravda, že chov čehokoliv se týkal vždy většinou mužů, ale už přibývá i žen, takže z udivených pohledů si netřeba dělat těžkou hlavu.:-))
Pokud jde o tu fyzickou náročnost chovu, tak tam je to horší. Jsem na tom stejně jako Vy, tzn. , že ráno chystám snídani zvířatům a na svou zapomenu:-)), následuje úklid jednoho výběhu po druhém, šelmičky si značkují, takže v zájmu jejich krásných kožíšků je třeba denně poumývat, což pro mě, kromě pravidelného 8hodinového tělocviku(klek, stoj, klek ,stoj, šplh po policích, dřepy atd.:-))) znamená i denní inhalaci Sava. Momentálně mám 44 zvířat a jsem na ně opravdu sama, takže sháním někoho na výpomoc - to máte dobré, že máte brigádníky. :-)Po ranní "směně" mám 2 hod volna, kdy mi žaludek dá najevo, že "dnes ještě nic nedostal" smajlíka následuje 2., večerní směna, která končí ve 2 ráno. Rodina mě prakticky nezná.:-( Každý den je skvělou odtučňovací dietou, takže některým kamarádkám, které si stěžují na svou váhu říkám, ať přijdou na pár dní ke mně.:-) Některé už si to vyzkoušely a po dvou měsících odcházely s 10 kily dole. Takže, kdo není spokojen se svou váhou, vřele doporučuji chov šelemsmajlík(samozřejmě se musí dělat vše poctivě). Přiznám se, že večer v 22 hod. už lezu téměř po čtyřech a vědomí, že mám před sebou ještě 4 hod. práce mě často ubíjí, ale zase mám pak radost z toho,jak se daří mým chlupáčům.
Slíbila jsem Vám fotky, pokud Vám to nebude vadit, pošlu je na web chov zvirat, tady na fauně by to téma určitě někdo zaplevelil(viz téma drápkaté opice a další). Na druhém webu lze taky v klidu diskutovat. Fotky tedy budou tam. Zatím zdravím na Slovensko.:-)

3.6.2011 21:17
www.chovrysu.hys.cz

XXX.XXX.50.94

Dobrý den paní Juttnerová,doslechl jsem se,že máte před porodem gepardici.Pokud se vše podaří,bude to ojedinělý a unikátní odchov v soukromém chovu gepardu.Ač bylo jak bylo,přeji Vám uspěch a odchov kotat gepardu . Věřím,že zde dáte fotky i příspěvek.
Roman

3.6.2011 22:16
doutrklars

XXX.XXX.27.79

www.chovrysu.hys.cz napsal(a):
Dobrý den paní Juttnerová,doslechl jsem se,že máte před porodem gepardici.Pokud se vše podaří,bude to ojedinělý a unikátní odchov v soukromém chovu gepardu.Ač bylo jak bylo,přeji Vám uspěch a odchov kotat gepardu . Věřím,že zde dáte fotky i příspěvek.
Roman

Tak tohle už je práce pro odborníkasmajlík

30.6.2011 02:07
cherry1402

XXX.XXX.38.222

katjuschka napsal(a):

Jk jsem slíbila,posílám Vám slíbené fotky gepardů na web selmy.chovzvirat.com

6.7.2011 15:10
katjuschka

XXX.XXX.236.166

Ďakujeme za fotky i za vrelé privítanie vo Vašej záhrade. Musím vysloviť uznanie zázemiu i láske, ktoré poskytujete i napriek neprajníkom svojim šelmám. Pre mňa ako chovateľku bola návšteva ohromným zdrojom inšpirácie nielen v oblasti chovu mačkovitých šeliem. Príklad by si naozaj mohli brať chovatelia i všemožnej inej hávede :-) Určite som nemala zmiešané pocity ako pri návšteve niektorých ZOO, že "to zviera sa do tej klietky určite nehodí". Držím palce v ďalšom chove a ešte raz veľké ĎAKUJEME

9.7.2011 01:16
cherry1402

XXX.XXX.38.222

katjuschka napsal(a):
Ďakujeme za fotky i za vrelé privítanie vo Vašej záhrade. Musím vysloviť uznanie zázemiu i láske, ktoré poskytujete i napriek neprajníkom svojim šelmám. Pre mňa ako chovateľku bola návšteva ohromným zdrojom inšpirácie nielen v oblasti chovu mačkovitých šeliem. Príklad by si naozaj mohli brať chovatelia i všemožnej inej hávede :-) Určite som nemala zmiešané pocity ako pri návšteve niektorých ZOO, že "to zviera sa do tej klietky určite nehodí". Držím palce v ďalšom chove a ešte raz veľké ĎAKUJEME

Klidně přijeďte znovu na kus řeči. Přeji Vám hodně úspěchů v chovu a radost z nového přírůstku. Ať se daří!:-)

Přidejte reakci

Přidat smajlík