Chovám (nebo jsem choval) některé malé šelmy, příbuzné kočkám. Kočky jsou nám však nejbližší. Dokáží totiž svou mimikou, pohybem těla a zvuky vyjádřit své pocity, snad i emoce.
Cibetky: Dlouhá léta jsem měl Cibetky africké, jsou to zvířata plachá, převážně noční, špatně přizpůsobivá. Snad proto, že se zde chovají málo generací, nebo jsou přímo dovezeni z přírody. Mladé jsem dovezl z místa 2x2m. Přestože u mě měly prostor několikrát větší, prvních 14 dní se pohybovali v rohu 2x2m. V zimě, kdy se porouchalo topení v podzemní budce, byl velký problém, aby si zvykly v jiné náhradní. Měl jsem možnost získat i Lisangy (Ovíječ indický). Jsou však úplně stejní jako Cibetky, jen o něco málo menší. Chovají se často i Ženetky, jsou hodně malé a proto potřebují i husté pletivo.
Kunovité: Měl jsem Norky. Pro chov nezajímaví. Jsou blesku rychlí a kousaví. Připadá mi, že chovem pro kožky mnoho generací v klecích jsou jaksi zdegenerováni a odvyklí přírodnímu chování. Měl jsem i skupinu jezevců i samostatné. Mají velkou sílu a koušou. Lesník mi ukazoval vykousnutou díru v noze. Mají noční život. V podzemí jsem jim vybudoval (vybetonoval s železy) sídlo dle jejich potřeb. Tzv. pokoj, spíž, záchod a 2 východy. Kdo je chová na světle s budkou, tak je neskutečně trápí.
Medvídkovití: Láká mě Frett kočičí. Co je běžné v Arizoně, je u nás nedostupné. Mývalové a Nosálové, jsou nejběžnější. Oba druhy chovám stále. Ti první v zimě dost pospávají, nepotřebují topení a trus dělají na hromádky. Nosálům se musí topit. Jsou to všežravci. Žádná z těchto zvířat nepotřebují registraci k chovu (kupodivu ani Cibetky). I z tohoto důvodu je získávání těchto zvířat někdy dost divoké. Na rozdíl od těchto zvířat u kočkovitých šelem platí u chovu, nákupu a registraci přísnější pravidla. U mého posledního nákupu, Rysů ostrovidů, vznikli určité dohady, (chovatelé se mezi sebou baví) o legálnosti nabytí. Na přání prodejce, jsem nikomu nesdělil jeho jméno ani převozce. To porušujeme všichni – i na převoz má být licencovaná firma. Chci potvrdit, že Ostrovidy nemám od žádného chovatele, který se vyskytuje na internetu a nemá vlastní odchovy. Informaci k němu jsem získal od chovatele ze Slovenska, který měl též rysa od něj. Jak už to bývá, shodou okolností, byl u Prahy chycen nečipovaný rys neznámého majitele. První, kdo mi to oznámil, byl šéf veterinární správy a mé registrační listy si ověřil.
Závěrem bych chtěl potvrdit stále negativní názor na snahy některých chovatelů zamlouvat si a kupovat více zvířat jednoho druhy v zoologických zahradách. Chci věřit tomu, že vyjímečně to není ze zjištných důvodů, ale pouze snaha pomoci jinému chovateli. Finanční i jiné závazky mezi chovateli mě nezajímají. Rád navštívím každého chovatele a získávám inspiraci.
petrsach
napsal(a):
Chovám (nebo jsem choval) některé malé šelmy, příbuzné kočkám. Kočky jsou nám však nejbližší. Dokáží totiž svou mimikou, pohybem těla a zvuky vyjádřit své pocity, snad i emoce.
Cibetky: Dlouhá léta jsem měl Cibetky africké, jsou to zvířata plachá, převážně noční, špatně přizpůsobivá. Snad proto, že se zde chovají málo generací, nebo jsou přímo dovezeni z přírody. Mladé jsem dovezl z místa 2x2m. Přestože u mě měly prostor několikrát větší, prvních 14 dní se pohybovali v rohu 2x2m. V zimě, kdy se porouchalo topení v podzemní budce, byl velký problém, aby si zvykly v jiné náhradní. Měl jsem možnost získat i Lisangy (Ovíječ indický). Jsou však úplně stejní jako Cibetky, jen o něco málo menší. Chovají se často i Ženetky, jsou hodně malé a proto potřebují i husté pletivo.
Kunovité: Měl jsem Norky. Pro chov nezajímaví. Jsou blesku rychlí a kousaví. Připadá mi, že chovem pro kožky mnoho generací v klecích jsou jaksi zdegenerováni a odvyklí přírodnímu chování. Měl jsem i skupinu jezevců i samostatné. Mají velkou sílu a koušou. Lesník mi ukazoval vykousnutou díru v noze. Mají noční život. V podzemí jsem jim vybudoval (vybetonoval s železy) sídlo dle jejich potřeb. Tzv. pokoj, spíž, záchod a 2 východy. Kdo je chová na světle s budkou, tak je neskutečně trápí.
Medvídkovití: Láká mě Frett kočičí. Co je běžné v Arizoně, je u nás nedostupné. Mývalové a Nosálové, jsou nejběžnější. Oba druhy chovám stále. Ti první v zimě dost pospávají, nepotřebují topení a trus dělají na hromádky. Nosálům se musí topit. Jsou to všežravci. Žádná z těchto zvířat nepotřebují registraci k chovu (kupodivu ani Cibetky). I z tohoto důvodu je získávání těchto zvířat někdy dost divoké. Na rozdíl od těchto zvířat u kočkovitých šelem platí u chovu, nákupu a registraci přísnější pravidla. U mého posledního nákupu, Rysů ostrovidů, vznikli určité dohady, (chovatelé se mezi sebou baví) o legálnosti nabytí. Na přání prodejce, jsem nikomu nesdělil jeho jméno ani převozce. To porušujeme všichni – i na převoz má být licencovaná firma. Chci potvrdit, že Ostrovidy nemám od žádného chovatele, který se vyskytuje na internetu a nemá vlastní odchovy. Informaci k němu jsem získal od chovatele ze Slovenska, který měl též rysa od něj. Jak už to bývá, shodou okolností, byl u Prahy chycen nečipovaný rys neznámého majitele. První, kdo mi to oznámil, byl šéf veterinární správy a mé registrační listy si ověřil.
Závěrem bych chtěl potvrdit stále negativní názor na snahy některých chovatelů zamlouvat si a kupovat více zvířat jednoho druhy v zoologických zahradách. Chci věřit tomu, že vyjímečně to není ze zjištných důvodů, ale pouze snaha pomoci jinému chovateli. Finanční i jiné závazky mezi chovateli mě nezajímají. Rád navštívím každého chovatele a získávám inspiraci.
Dobrý den a děkuji za vyjádření panu Šachovi.Snad dostatečné.
Tím je potvrzeno,že jsem jej nepodvedl pod nátlakem a nevylákal od něj žádnou finanční částku ,,jak si tu dovolili lživě tvrdit.
Zustává u nehorázné lži.,kterou si ti oba autoři vymysleli ,pro další mé špinění. Zmínka získání ostrovidu je zde jasně patrná .
Děkuji Petře
petrsach
napsal(a):
Pro pořádek a serioznost našich dlouhodobějších vstahu Vás Petře požádám,zda potvrdíte,že jsme spolu jeli nakoupit ve dvou případech do ZOO v ČR koč. šelmy a tím jsme si vzájemně i pomohli.
Děkuji RN
Pane Šach, tak jak si tu to vaše objasnění tak pročítam , je mi již jasné, že jste se ke mě na návštěvu vlastně vetřel podvodem, kdybych veděl že napíšete toto a ne to, o čem jsme spolu hovořili, nikdy bych vaši návštěvu nedovolil a víte sám, že jsem z ní nadšen nebyl, jelikož jsem už měl indicie o vašem podvojném chování , no stalo se příště budu opatrnější, koho si na dvůr pustim jinak vam přeji hodně chovatelských úspěchů, a nezlobte se že jsem vam to tak napsal, jsem zvyklí že v čechách lidé převlékají kabát podle počasí, ale odsuzuji převlékání každých pár minut, taky chápu, že chcete být za dobře uplně s každým, ale to je možná největší zlo, jelikož nikdo nikdy neví, o čem se s váma vlastě může bavit, ale už jste takový a je to vaše věc
Tak to je již moc..Již je za podvodníka i p. Š.Vetřel se prý k autorovi na návštěvu,aby mu tam " šel vyprávět , jak to bylo " a pak napíše na net opak.?
To chce D zřejmě tvrdit.
Nehoráznost.Proč? Protože se pan Š jasně vyjádřil ,,jak to bylo a d si dovolí ho prohlásit za podvodníka a tvrdit stále LŽI.
Hodně uspěchu Petře
RN
Dodám ještě, PRO MÉNĚ CHÁPAVÉ ,že p. Š koupil nedávno 2 ks odchovu šelem z mého chovu.Voláme si,nakupuje svalovinu,jeli jsme spolu na nákup do zoo.Pokud na někoho napíšu tu petici,pokud mám jej za podvodníka a pokud mě okrade takovým zpusobem , ,jak šíří ti dva autoři,tak co udělám.... ? Odpovím si každý sám.
Ale my dva s Petrem víme jak to bylo a dokonce oba případy tu veřejně sdělil ,,jak to je a stále udržujeme seriozní chov. vztahy.Nic z toho není pravdou,pouze naše spole čné aktivity jsou pravdívé.
RN
selmicka
napsal(a):
Tak to je již moc..Již je za podvodníka i p. Š.Vetřel se prý k autorovi na návštěvu,aby mu tam " šel vyprávět , jak to bylo " a pak napíše na net opak.?
To chce D zřejmě tvrdit.
Nehoráznost.Proč? Protože se pan Š jasně vyjádřil ,,jak to bylo a d si dovolí ho prohlásit za podvodníka a tvrdit stále LŽI.
Hodně uspěchu Petře
RN
Vy jste u mne byl s panem Šachem , že se k tomu vyjadřujete ? Na to by snad měl odpovedět on nemyslíte ? On snad dobře ví i bez vás pod jakým vyprávěním pohádek se ke mě dostal jinak bych ho nikdy nepustil a to ke mě jezdí noprosto kdokoliv , je mi jedno kdo s kym simpatizuje, jen prostě nesnášim tyto převlékače, když už jste tak informovanej, kde myslíte , že se berou ty informace kde jste spolu byly , co jste kde koupily atd. a samozřejmě informace co zaslechne u pani Chery u mne ? No tak si to dejte dohromady a hned budete vedět o čem mluvim a pochopíte proč mi tato povaha lidí vadí
Snad na závěr:
P. ŠP znám několik let,jsme stále ve styku ,,jak telefonickém . tak osobním i při určitých chov. aktivitách ,,jak jsem se zmínil.
Že náhodou zabrousil POPRVÉ k doušovi na ty kachničky jsem se též zmínil.Co tu proti dotyčnému p. Š rozjíždí D je patrné.
Že se jedná o chovatele s mnoha druhy šelem a staršího než já již víme.Že je loaální ke všem chovatelum,nikdy nepomlouvá ( vlastní zkušenost ) .Takto se chová převážná většina chovatelu šelem.
Že po 2 letech vystoupil a objasnil 2 vylhané kauzy na moji osobu jej pouze ctí.Uvedl věci na pravou míru i s tím vědomím,že po něm "pujdou " ti dva a tak se i stalo.
Nemusel se vubec angažovat,mohl pouze mě přitakávat.To ale neudfělal a veřejně vystoupil veřejně na netu se svými tvrzeními v zájmu pravdy.
Za to mu ještě jednou děkuji a má moji uctu
RN ,
Velkou starostí chovatelů je získávání nových zvířat k doplnění či rozšíření chovu. Z různých důvodů výměna či koupě mezi chovateli moc nefungují. Možností je nákup ze ZOO. Na žádost chovatele pana N. mohu potvrdit, že jsme společně před několika lety dvakrát nakupovali v jedné ZOO některá zvířata, která zde měl zamluvena. Pro korektnost uvádím, že jsem zvířata kupoval v téže ZOO předtím i potom sám. Další možností je využít služeb obchodníků se zvířaty, kteří na to mají licenci, jako např. pí F. od Kladna. Pro nákup ostrovidů jsem využil služeb obchodníka pana H. z jižních Čech, kterého mi doporučil chovatel pan F. ze Slovenska, kterého jsem předtím navštívil. Pan H. mi nabídl 3 páry: jeden příbuzný, jeden mladý nepříbuzný, jeden starší nepříbuzný, kupodivu dražší (prý za stravu). Příbuzný pár jsem odmítl a nepříbuzné měl zamluvený jiný chovatel, se kterým má pan H. obchodní vazby a který již od něj rysy měl. Nakonec jsem však mladý pár získal, přivezl mi jej a zaplatil jsem dohodnutou částku. Chovateli z daleka jsem ze slušnosti zaslal dopis o dobrém stavu zvířat a o tom, v jakém prostředí žijí. Chov zvířat u jiných chovatelů se neodvažuji kritizovat, a to ani např. u chovatele pana H. od Olomouce. Je to velmi starý pán, se zvířaty bude do posledního dechu a celý život byl celosvětově uznávaný chovatel a obchodník (prodával vlastní odchovy). Líbí se mi velmi pěkný a velký výběh rysů u chovatele pana N.. O chovatelích manž. J. od Brna netřeba se zmiňovat, ti mají chovy nejkvalitnější – na tom se určitě všichni shodneme. U chovatele pana D., kterého jsem nedávno navštívil (tím se i omlouvám, jel jsem náhodou okolo a ohlásil jsem se), je nejlepší lokalita a po dobudování bude nejlepší vůbec podle mých představ. Je to areál s různými druhy zvířat. Já osobně nestojím o žádnou pozitivní či negativní reklamu. Příliš nevěřím na písemné zprávy z druhé ruky. Chovatele rád navštívím – všechny zvu i nám. Věřím osobním rozhovorům a prohlídce zvířat. Negativní zprávy nešířím. Pouze své názory v zásadní a obecné rovině. Vážím si všech chovatelů, kteří dle svých možností věnují zvířatům veškerý svůj čas i prostředky. A těch je velká většina.
petrsach
napsal(a):
Velkou starostí chovatelů je získávání nových zvířat k doplnění či rozšíření chovu. Z různých důvodů výměna či koupě mezi chovateli moc nefungují. Možností je nákup ze ZOO. Na žádost chovatele pana N. mohu potvrdit, že jsme společně před několika lety dvakrát nakupovali v jedné ZOO některá zvířata, která zde měl zamluvena. Pro korektnost uvádím, že jsem zvířata kupoval v téže ZOO předtím i potom sám. Další možností je využít služeb obchodníků se zvířaty, kteří na to mají licenci, jako např. pí F. od Kladna. Pro nákup ostrovidů jsem využil služeb obchodníka pana H. z jižních Čech, kterého mi doporučil chovatel pan F. ze Slovenska, kterého jsem předtím navštívil. Pan H. mi nabídl 3 páry: jeden příbuzný, jeden mladý nepříbuzný, jeden starší nepříbuzný, kupodivu dražší (prý za stravu). Příbuzný pár jsem odmítl a nepříbuzné měl zamluvený jiný chovatel, se kterým má pan H. obchodní vazby a který již od něj rysy měl. Nakonec jsem však mladý pár získal, přivezl mi jej a zaplatil jsem dohodnutou částku. Chovateli z daleka jsem ze slušnosti zaslal dopis o dobrém stavu zvířat a o tom, v jakém prostředí žijí. Chov zvířat u jiných chovatelů se neodvažuji kritizovat, a to ani např. u chovatele pana H. od Olomouce. Je to velmi starý pán, se zvířaty bude do posledního dechu a celý život byl celosvětově uznávaný chovatel a obchodník (prodával vlastní odchovy). Líbí se mi velmi pěkný a velký výběh rysů u chovatele pana N.. O chovatelích manž. J. od Brna netřeba se zmiňovat, ti mají chovy nejkvalitnější – na tom se určitě všichni shodneme. U chovatele pana D., kterého jsem nedávno navštívil (tím se i omlouvám, jel jsem náhodou okolo a ohlásil jsem se), je nejlepší lokalita a po dobudování bude nejlepší vůbec podle mých představ. Je to areál s různými druhy zvířat. Já osobně nestojím o žádnou pozitivní či negativní reklamu. Příliš nevěřím na písemné zprávy z druhé ruky. Chovatele rád navštívím – všechny zvu i nám. Věřím osobním rozhovorům a prohlídce zvířat. Negativní zprávy nešířím. Pouze své názory v zásadní a obecné rovině. Vážím si všech chovatelů, kteří dle svých možností věnují zvířatům veškerý svůj čas i prostředky. A těch je velká většina.
Tak pane Petře to je nářez.Detailní vysvětlení vylhané kauzy na moji osobu ,že jsem Vás při prodeji rysu okradl atd. viz. předešlé články Juttnerová x douša> pomíjím jejich snahy i o nelegálnosti Vámi vlastněných rysu o co se snažili taktéž.
Ještě jednou děkuji
Roman N
Ještě dodám, ,jak je patrné z vašeho článku ,,jak jste v něm odsouhlasil,že jsme spolu jeli 2 x do zoo pro mnou zajištěné šelmy a tam jsem Vás uvedl a již jste si jezdil sám.
Samozřejmě,že to jsem udělal pro kolegu šelmaře,pro cízí . koupím a prodám.
To jenom na okraj okrádání těch 2 a spolupráce mezi chovateli. viz. douša
RN
petrsach
napsal(a):
Snad dám zmínku a dovolím si upozornit zejména na poslední větu p. Šacha.Vyjadřuje snad postoj k ostatním KOLEGUM šelmařum valné většiny šelmařu.-Pouze D. J . jsou zářné vyjimky a postoj k několika kolegum a jejich chovum vyjádřili za 2 roky ve vláknech ifauny i na jiných webech.-Ostatní šelmaři ,.kteří mají chovy pouze ze zákona a nemají větší fin. prostředky k rozšíření raději vubec nereagovali,poněvadž by je jejich mlýny semlely,což nechtěli. Natož ,aby se mnohokráte setkávali s vylhanými příběhy petic,okrádání kolegu,hnijicích mas,uhynu prodaných a defektních šelem,stovek podvedených kupujicích,tyrající zvířata atd. atd. Pro své nekalé činny bezostyšně vymýšleli jakýkoliv hnus k diskreditací chovatelu.
Ano jsou vyjimky v tomto chování chovatelu šelem ,větu v závěru p. Šach napsal v duchu myšlení všech chovatelu a pokud se někdo vrátí nazpátek,zjistí,že jsem několikráte se zminoval o uctě k ostatním šelmařum.
Co si přát do budoucna.?
Kolegialitu,spolupráci,radost z chovu i případných odchovu a hlavně zdraví
RN
Jak je vidět,mlýny melou pomalu ,ale jistě. A ty kanály,jak na ně upozornovala J se konečně zavřely.
Pane Navrátil, vy jste si zdřejmě vlivem svého postižení ani nevšiml, že jsme o vaši osobu ztratili zájem a dobu tu nejsme , ale ani to vam nestačí , aby jste se onás tu v kuse otíral, je vidět že se vam po naší spolupráci stýská, ale pozdě , povolejte si třeba Robina s tim si rozumíte dokonale hodně úspěchů v tapetování monology, hezky se vam rozpovídal pan Šach tak si to nepokažte , můžete vést dlouhé rozhovory třeba o trusu to je věčné téma mějte se hezky
doutrklars
napsal(a):
Pane Navrátil, vy jste si zdřejmě vlivem svého postižení ani nevšiml, že jsme o vaši osobu ztratili zájem a dobu tu nejsme , ale ani to vam nestačí , aby jste se onás tu v kuse otíral, je vidět že se vam po naší spolupráci stýská, ale pozdě , povolejte si třeba Robina s tim si rozumíte dokonale hodně úspěchů v tapetování monology, hezky se vam rozpovídal pan Šach tak si to nepokažte , můžete vést dlouhé rozhovory třeba o trusu to je věčné téma mějte se hezky
Pane Douša snad už fakt naposledy,
Vy jste se otírali 2 roky o moji osobu a v závěru jak o p. Šacha a jiného chovatele,Oázu tygru a ostatní šelmaře,co týrají šelmy,ač beze jmen.
To k osvěžení vaší mdlé paměti .Že označujete váš vstup zde nyní za delší ( poslední byl 10.4.2012 - fakt dlouhá doba ) dobu se ani nedívím,páč jste tu plivali denno denně i 10 x po dobu 2 let.
Rozpovídání p. Šacha je chválihodné - prokázání lží a není divu,že jste ztratili zájem o moji osobu a určitě i o ostatní.
Věřím,že i jiní chovatelé na základě vašich vstupu rozváží tu spolupráci s vámi.
O trus nemějte starosti,ten jste zde trousil celé 2 roky a rok na muj meil.
Jak jste založil jiné vlákno,snad se už konečně fauna dočkala.
Snad.
Chci věřit nebo alespon doufat ,že časem vlákna nabydou dustejné formy,které by chovu šelem náleželo.Snaha pana Petra Šacha tomu muže být i zárukou.
RN
Dovolte mi malé zamyšlení.
Někdo si muže říci - trapný a otravný dědek je tu stále,někdo si řekne,hele má vytrvalost - nevzdává se a bojuje, , jiného možná zajímá co napíšu, , jiný má neskonalý pocit odporu k mé osobě,někomu možná poradím ,,jiný ocení informace o šelmách,ten co koupil šelmu je spokojen,ten co by ji chtěl se zamyslí.
Určitě většina pochopila,že chov koč. šelem je rozvíjejicí se obor,velice zajimavý,fascinujicímvz ,hledem k chovancum . predátorum,kteří ve své síle,kráse a eleganci fascinují lidstvo od nepaměti.Právě pro takové lidičky tu jsem.
Nastala konečně doba na zdejším mediu , otevřených a slušných vstupu všech zájemcu a majitelu o šelmu..
Ano.Díky dlouhodobému chovateli p. Š se to stalo skutečností.Je skutečností,že je Vás mnoho,co projevujete zájem o koč. šelmy,ale co se tu dělo po dobu 2 let nebylo zrovinka to nej.To je pravda.Ale ,co bylo,to bylo.Život jde dál a máme všochni prostor k rozvinutí mladého a rozvíjejícího se oboru mílovími kroky - chov kočkovitých šelem.
Rád bych věřil,že uděláme tlustou čáru za minulosti for a pokusíme se debatovat pouze o chovu a o šelmách.Vím,že to chce zřejmě čas, a to asi mooc delší,ale trpělivost je matkou uspěchu.Chci věřit,že se časem vyjádří ti majitelé šelem,co jsem jim je zprostředkoval,prodal ze svých odchovu.Např. Bobby z Bulharska,Margot z Polska,Kolegové ze Slovenska,ZOO z Polska ,Tadeus z Polska,který stále čeká na ochočeného rysa,čeští zájemci,ktečí mne stále oslovují, kdy budu mít ochočené rysy.
Přátelé,nastal klid na forech fauny.Přidejte se a vyjádřete své názory,dotazy,poznatky v chovu šelem.
Věřte,že tím pomužete všem zájemcum a milovníkum šelem.Je zde konečne klid.Máme otevčený prostor se bavit o koč. šelmách.
Je to na Vás .Web bude takový.jaký ho uděláme.
Pěkný den všem
RN