Rád bych doplnil svůj příspěvek o chovatelích, konkrétně o sobě. Začal jsem se zvířaty poměrně pozdě. Rodina v bytě v centru Prahy, nebylo to vhodné ani pro domácí kočku. Teprve asi před 20 lety, jsme si s přítelkyní pořídili větší zahradu s domkem mimo město. Začínal jsem s Mývali s Nosály, Bažinkami. Žádné chovatele jsem neznal, ani zoology. Internet jsem neměl do nedávna. S prvními šelmami mi pomohl pan Franěk, který začínal v Chlebech. Shodou okolností první chovatelé, které jsem navštívil byli pan N. od Bohdanče, který choval v té době hlavně buldočky ( a to myslím kvalitně), pár malých koček okrajově. Druhý byl pan Š. od Chrudimi, který měl hlavně Karakaly, odchovy na flašce. Teprve později jsem navštívil ostatní chovatele, jejich chovy se mi vesměs líbily a získal jsem další inspiraci i rady. Tito chovatelé mě podpořili i podpisem v dopisu určeným pro zoo zahrady s výzvou k užší spolupráci. Dále to byla moje myšlenka, již dříve uváděná na založení sdružení chovatelů. V obou těchto případech se nepočítalo s angažovaností pana N. od Bohdanče a pana Š. od Chrudimi, proti nimž měli chovatelé i já výhrady, zejména ke způsobu obchodování se zvířaty. A to i přes to, že např. pan Š je zkušený chovatel a jeho plány před lety na vybudování chovů v objektu, který získal, mě oslovily a částečně inspirovaly. Mé dobře míněné snahy byli však dost naivní. Většina chovatelů již měli vztahy mezi sebou či zoo zahradami dlouhodobě vyřešené a fungující. Po několika letech přešel s iniciativou k založení sdružení chovatelů tentokrát i pan N. od Bohdanče. Jak jsem již dříve uváděl spolupráce na této platformě by byla snad dobrá. Na druhé straně by tu však byla možnost zneužití organizace, jednotlivcem, který by se jí zaštiťoval. Byl jsem pro s podmínkou, že budou pro (většina chovatelů). Nebyli. A to je vše.
petrsach
napsal(a):
Rád bych doplnil svůj příspěvek o chovatelích, konkrétně o sobě. Začal jsem se zvířaty poměrně pozdě. Rodina v bytě v centru Prahy, nebylo to vhodné ani pro domácí kočku. Teprve asi před 20 lety, jsme si s přítelkyní pořídili větší zahradu s domkem mimo město. Začínal jsem s Mývali s Nosály, Bažinkami. Žádné chovatele jsem neznal, ani zoology. Internet jsem neměl do nedávna. S prvními šelmami mi pomohl pan Franěk, který začínal v Chlebech. Shodou okolností první chovatelé, které jsem navštívil byli pan N. od Bohdanče, který choval v té době hlavně buldočky ( a to myslím kvalitně), pár malých koček okrajově. Druhý byl pan Š. od Chrudimi, který měl hlavně Karakaly, odchovy na flašce. Teprve později jsem navštívil ostatní chovatele, jejich chovy se mi vesměs líbily a získal jsem další inspiraci i rady. Tito chovatelé mě podpořili i podpisem v dopisu určeným pro zoo zahrady s výzvou k užší spolupráci. Dále to byla moje myšlenka, již dříve uváděná na založení sdružení chovatelů. V obou těchto případech se nepočítalo s angažovaností pana N. od Bohdanče a pana Š. od Chrudimi, proti nimž měli chovatelé i já výhrady, zejména ke způsobu obchodování se zvířaty. A to i přes to, že např. pan Š je zkušený chovatel a jeho plány před lety na vybudování chovů v objektu, který získal, mě oslovily a částečně inspirovaly. Mé dobře míněné snahy byli však dost naivní. Většina chovatelů již měli vztahy mezi sebou či zoo zahradami dlouhodobě vyřešené a fungující. Po několika letech přešel s iniciativou k založení sdružení chovatelů tentokrát i pan N. od Bohdanče. Jak jsem již dříve uváděl spolupráce na této platformě by byla snad dobrá. Na druhé straně by tu však byla možnost zneužití organizace, jednotlivcem, který by se jí zaštiťoval. Byl jsem pro s podmínkou, že budou pro (většina chovatelů). Nebyli. A to je vše.
Dobrý p. Petře.Je vidět,že už umíte na PC a i upřímně napíšete příspěvek.Nevím,kolik k Vám jezdí návštěv,ale vzhledem blízkosti Prahy a co jste mi povídal myslím si,že dostatek.Určitě též zaznamenávate veliký zájem o soukromý chov exot. zvířat,zejména o šelmy,tak jako já.A právě ,aby ti, začátečníci neměli tak trnitou cestu jako my bez internetu,vyhledání šelmařu, navštívit je atd ,bylo to složitější ) nymí je net a trochu oba klofeme do té klávesnice.Jsem přesvědčen,že mír tu nastane a konečně se budeme bavit pouze o šelmách.Již jsem odkázal závěr dění několik kolegu,uvidíme,zda se přidají,alespon 1 .
Též se zmíním s dovolením o Vaší zmínce,že se vám nelíbilio a nelíbí naše obchodní aktivity ,moje a p. Š od Chrudimi .Budiž.Ale dám zmínku,že i v té době jste využil mých kontaktu k získání šelmy,koupil i muj obchod,občas se setkáme i ten telefon padne.Takže si za sebe vážim těchto vztahu a nemám žádný problém s Vámi,tak jako Vy se mnou.
Podotknu,že jsme společně navštívili jednu zoo a odvezli si každý šelmu.což jsem zprostředkoval u zoologa. Pokud se setkáváme a je to už dlouhá doba,zmíním se,že si nepamatuji,že bych jakéhokoliv chovatele jen sluvkem¨POMLOUVAL a z Vašich ust nikdy nepadlo ani sluvko pomluvy taktéř. Pokud se mýlím ,prosím,opravte mě. naopak ,oba jsme velebili ostatní chovy šelmařu. A z doslechu jsme i chválil chov u Brna.
Pokud se k tomuto vyjádříte ,budu vděčen.
Určitě by to zavřelo kalné vody.
Do budoucna zdejších for si budeme přát mír,pohodu a příspěvky o šelmách.
RN
jo a ještě jsem Vám zapomněl poděkovat za chovatelský názor na pochvalnou zmínku o chovu buldočku.Ano ,chov jsem pojal na tu dobu velice nestandartně a psum zajistil nadstandartní podmínky,což jste viděl na vlastní oči. pochlubím se z duvodu vláčení špínou mého chovum FB na zdejších forech a to opětovně. V té době byl hlad výkupcu po FB .bylo tu několik firem a brali týdně i 50 až 100 ks do zahraničí.Ze začátku jsem se ně obrátil,avšak posléze v krátké době nakoupil kvalitní chovnou základnu,snažil se proniknout do genetiky,nakoupil knížky a zadařilo se. Odchovy se již všechny prodávaly chovatelum v ČR.Rakousku,Německu,Jugoslávie byvalá a výkup již nedostal ani 1 štěně.Ano chov jsem slušně rozšířil,nechal testovat nam herpes virus,uzavřel,nepřipouštěl cizí feny,ač byl veliký zájem.Spolupracoval s několika FB chovateli.Byli tací,co nakoupili několik štěnat do svého chovu.Např. dlouhodobá chovatelka,genetička s praxi 20 let a poradkyně jedné podnikatelky zavádějicí chov FB.Nakoupily dost štěnat.Měl jsem 4 chovné ,nepříbuzné ,kvalitní psy i ze zahraničí.
Proč to píši? Byli tu snahy mě právě jako chovatele zneuctít,pomluvit,což je zde k dočtení.
Ještě Vám jednou velice děkuji za Váš názor.
RN
petrsach
napsal(a):
Dobrý den pane Šach, konečně se Vam asi podařilo napsat , to co mnozí chtěli slyšet a za napsání Vam děkuji za všechny , že jste sebral odvahu a napsal jste co si myslíte bez ohledu na dopad, nebojte žádný nebude. K textu Vam radim už se ani nijak nevyjadřujte, pokud se nechcete zaplést do zdejších strkanic o ničem, a za mne, pokud jsem o Vás řekl , že nosíte 2 kabáty, omlouvam se , tímto jste dost jasně ukázal , na které straně chovatelství stojíte a chcete stát bez ohledu na to, s kym se bavíte nebo nebavíte, přeji vam hodně úspěchů
petrsach
napsal(a):
dodám ještě ,,jak jste se zminujete o Vašich začátcích v šelmařině.Mé byly velice podobné ,vše bylo pouze na osobním setkání a rozvinutí navázaných vztahu .V začátcích jsem vubec internet neovládal a těch několik inzerátu vkládala dcera.Čas mě naučil,alerspon tukat do klávesnice.Zminovaný p. Š od Chrudimi byl již v té době zkušený šelmař ( nejen to ) a odchovál jak Vámi zmíněné caracaly,tak kočky bengálské,slaništní a odchoval i několik rysu kanadských získaných nákupem z jiného chovu.Jako první ( snad ) začal odchovávat dle zahraničních vzoru v ČR šelmy.V té době bylo v ČR minimuim šelmařu a dá se snad s malou nadsázkou i říci,.ře šelmařina byla v plenkách,pokud pominu chovy Ringelu,Oázu tygru na Slovensku a jeden významný chov šelem u Prahy se snad 40 letou praxi. a jeden chov nádherný p. K u Chvojna. Že to byly začátky nelehké,bez informací ,tak snad nebudu přehánět,.Pustili jsme se na pole neorané,neprobádané a byli jsme jedni z mála začátečníku,co pojali chov šelem k rozvinutí chovu a ne na mazlíky.
Vy jste rozvinul chov velkolepě v několika druzích a zejména velkého početníjo stavu jste dokázal svoují pílí,vytrvalostí a láskou k šelmám.Pochopitelně i mnoho finančních prostředku jste musel uvolnit.
Ano,posléze jste poznal,že vše se rozvíjí na osobních vztazícj,které se budují leta a musí se ošetřovat,rozvíjet a upevnoat.At jsou to vztahy mezi chovateli nebo zejména se zoology,,kurátory šelem v ZOO v ČR.Ano ,poznal jste, ,jak píšete,že chovatele měli již v té době vztahy vyřešeny a jak přiznáváte,naivně jste předpokládal,že by se dali věci více pomoci a byl jste iniciátorem otevřeného dopisu do zoo v ČR ,avšak jste se přesvědřil,že odezva byla nulová, zejména ze stran zoo v ČR.
Určitá organizovanost by nebyla od věci,avšak má iniciativa ,ač s větší mediální podporou než Vaše,k založení sdružení šelmařu,zatím stagnuje,poněvadž mám jiné aktivity, zájemcu je dostatek,ale nikdo se nechce ujmout vedení.Já v žádném případě na vedení netrvám, ba naopak,uvítám pouze řadové členství.Pokud by jste se ujal vy vedení sdružení se vší legislativní cestou,které není jednoduchá nebo kdokoliv jiný,uvítám to.
Žádné zneužití jakým koliv jednotlivcem nehrozí ,,jak jste zmínil obavu,poněvadž vše lze ošetřit stanovami sdružení a při porušení stanov jedince vyloučit.
Věřím,že opět napíšete hodnotný příspěvek ,,jako jste doposud všechny napsal.
S pozdravem nejen Vám ,ale všem přátelum šelem a chovatelum
RN
Ještě jednou dobrý den Vážení přátelé.
Rysuje se konečně a snad,že by na vláknech o šelmách nastal mír a diskuse by se ubírala směrem v chovu šelem,tak,,jak by si to určitě i přáli nejen majitelé webu ,ale zejméma mnoho milovníku těchto predátoru,možná i těch pardu v šelmařině,ale s určitostí mohu říci,že zejména začátečníci v chovu šelem by rady ocenili,což mi při osobní návštěvě všichni říkají.
Právě proto si myslím,že zachování šelem na tomto významném a největším chovatelském webu by bylo záslužné,zejména vuči všem milovníkum šelem.
P
okud by se časem vyjádřili i někteří chovatelé šelem,kteří mají chov i déle nebo i ti začátečníci co chov mají a dokonce se jim podařily odchovy, to by bylo skvělé.
Faktem sice zustává,že 2,5 letá mise na téma šelmy,mohla zanechat určité stopy v duši čtenářu,ale opět bych si dovolil tvrdit,že ne v těch,co mají o šelmy zájem.Samozřejmě,že i tu se muže vyjimka najít.Ale právě mír,který tu nastal ,,je prostorem pro vyjádření více chovatelu i položit dotazy pouze zájemcu o šelmy,zejména začátečníku.
Web bude takový , jaký jej uděláme.
Myslím si,že právě z duvodu mých uvedených by bylo velmi dobré tu vlákna o šelmách rozvinout a tak i mladý a rozvíjejicí obor chovatelství . šelmařinu . posunout dále.
Že na tom "vydělají " všichni šelmaři je patrné.
Je to na Vás všech ostatních.
Pěkný a slunný den všem.
RN
selmicka
napsal(a):
Ještě jednou dobrý den Vážení přátelé.
Rysuje se konečně a snad,že by na vláknech o šelmách nastal mír a diskuse by se ubírala směrem v chovu šelem,tak,,jak by si to určitě i přáli nejen majitelé webu ,ale zejméma mnoho milovníku těchto predátoru,možná i těch pardu v šelmařině,ale s určitostí mohu říci,že zejména začátečníci v chovu šelem by rady ocenili,což mi při osobní návštěvě všichni říkají.
Právě proto si myslím,že zachování šelem na tomto významném a největším chovatelském webu by bylo záslužné,zejména vuči všem milovníkum šelem.
P
okud by se časem vyjádřili i někteří chovatelé šelem,kteří mají chov i déle nebo i ti začátečníci co chov mají a dokonce se jim podařily odchovy, to by bylo skvělé.
Faktem sice zustává,že 2,5 letá mise na téma šelmy,mohla zanechat určité stopy v duši čtenářu,ale opět bych si dovolil tvrdit,že ne v těch,co mají o šelmy zájem.Samozřejmě,že i tu se muže vyjimka najít.Ale právě mír,který tu nastal ,,je prostorem pro vyjádření více chovatelu i položit dotazy pouze zájemcu o šelmy,zejména začátečníku.
Myslím si,že právě z duvodu mých uvedených by bylo velmi dobré tu vlákna o šelmách rozvinout a tak i mladý a rozvíjejicí obor chovatelství . šelmařinu . posunout dále.
Že na tom "vydělají " všichni šelmaři je patrné.
Je to na Vás všech ostatních.
Pěkný a slunný den všem.
RN
No, už jsi ho pokálel až až. Daří se ti skvěle