V dnešní přetechnizované době nemálo milovníku zvířat se ubírá v naplnění svých tužeb i cestou chovu kočkovité šelmy jako společníka rodiny.Je to sice velmi netradiční pojetí uspokojení vlastních tužeb,ale proč ne.Ve světě je to již"běžnou" záležitostí , EU nevyjímaje.U nás se tento zájem velmi zvyšuje.
Proto se pokusím něco i napsat.
Každý ,kdo uvažuje se dát touto cestou si musí uvědomit,že se jí bude muset věnovat i více , než 20 let V liratuře se mužeme dočíst,že se šelma v zajetí muže dožít i 25 let.Též musí zhodnotit možnosti vytvoření adekvátních podmínek pro šelmy s veterinárním zajištěním i krmnou základnou . Což u jedné šelmy nečiní žádný problém, ,jak finační,tak prostorový.
Pokud bude chtít mít šelmu stále kontaktní,musí se jí po celou dobu věnovat.Pokud by ho to i časem omrzelo,má možnost ji mít pouze ve výběhu.Ale zkušenosti hovoří,že ten, kdo si šelmu pořídí,zustává fanatikem až do smrti.Získá mnoho nových poznatku,radostí a adrenalinu.
Ti , co již mají ochočené šelmy,mi stále hovoří,že je to fascinujicí život a šelmy se nebojí.Ač já stále všude tvrdím,že je nutno i k ochočené šelmě přistupovat obezřetně.Oni mi tvrdí,že jsem moc uzkostlivý.
Ale opět,šelma zustává stále šelmou.
Je již nemálo majitelu miláčku . koč. šelem v republice,snad již v každém kraji se jeden najde.
Ten,kdo by o něčem podobném uvažovak,at si k takovému člověku zajede a vše zjistí A pak se rozhodne,zda do "toho jde"-
Všem novým majitelum přeji mnoho zážitku,radosti z šelem,tak jak je prožíváme my,co je již máme.
Přidám zřejmě velmi zajimavou informaci.Kolega,ve středním věku se zkušenostmi s chovem ušlechtilých koníku si již pořídil jednu šelmu ochočenou a bezproblémovou. Tu dopáruje.Nyní si splnil kýžený sen a v brzké době si doveze kotě Pathera pardus,které již předplatil.Ví do čeho jde.Sám si získal informace napříč netu i si vyslechl mé názory.Pravdou zřejmě zustane,že bude jediný šelmař vlastnící tohoto nádherného a užasného predátora a já mám tu možnost jej navštěvovat.Cílem jeho je dopárování a má již protikus do chovu zajištěn. Je mi ctí,že na základě mého ¨skromného chovu se inspiroval a vzhledem k jeho mládí má velké ambice zaštítěné uspěšnosti podnikatele. A vím,že nezustane pouze u těchto šelem. Pokud to tu čteš máš u mě
ATTeam

XXX.XXX.153.238
Zdravím. Ak som spravne pochopil, tak váš kamarát už jedneho levharta má a teraz k nemu zadovážil pár? Iba zo zaujimavosti sa chcem spýtať:
1. Prečo si dovezie kotě - prečo ho nenechá u matky aspoň 8 mesiacov?
2. Levharta má kontaktného?
3.Plánuje aj odchovy? má ne ne zabezpečený seriozny odbyt? - pod pojmom "seriozny odbyt" nemám na mysli nejakého amatera, ktorý si pozváral z kari rohoží volieru za stodolou, ale skutočného odborníka alebo zariadenie zaoberajuce sa chovom leopardov.
4. Kde sa dá v čechách LEGALNE zohnať zdravý panthera pardus?
Ďakujem za odpoveď a prajem vela uspechov v chove
ATTeam
napsal(a):
Zdravím. Ak som spravne pochopil, tak váš kamarát už jedneho levharta má a teraz k nemu zadovážil pár? Iba zo zaujimavosti sa chcem spýtať:
1. Prečo si dovezie kotě - prečo ho nenechá u matky aspoň 8 mesiacov?
2. Levharta má kontaktného?
3.Plánuje aj odchovy? má ne ne zabezpečený seriozny odbyt? - pod pojmom "seriozny odbyt" nemám na mysli nejakého amatera, ktorý si pozváral z kari rohoží volieru za stodolou, ale skutočného odborníka alebo zariadenie zaoberajuce sa chovom leopardov.
4. Kde sa dá v čechách LEGALNE zohnať zdravý panthera pardus?
Ďakujem za odpoveď a prajem vela uspechov v chove
Dobrý den,
pochopil jste špatně.Má jinou koč. šelmu, kde scháníme dopárování. protikusem.
Doveze 1 ks levharta a má zamluven a přislíben nepříbuzný kus.Kotata si prý ochočí.,mé názory zná a chce zkusit cestu i jinou.Ikdyž se mu to nepodaří,pár bude mít již nekontaktní a do chovu.S tím i počítá ..
Plánovat muže co chce,bude to na šelmách..Prodej nebude problémem,to máme zajištěné.
Sehnat se levhart dá,pokud se v tom déle pohybuji z EU s povinnými doklady CITES,.Levhart je nejběžnější . šelmou.Jeden kolega pro zajimavost má objednáno více Pathera pardus do svého chovu. - černé a je významným chovatelem šelem.
Pro zajimavost dodám, že "pracujeme" jako menší tým chovatelu šelem na získání exluzivních levhartu,které zatím nejsou v soukromých chovech. v celé EU. Samozřejmě s povinnými doklady CITES.Zda naše snaha bude završena uspěchem ukáže čas.Též je přání kolegu získat kotata na 2 měsících.
Je velmi potěšitelné,že již několik mladých chovatelu připravuje výběhy pro šelmy a intenzivně se zajímá o veškeré informace o chovu a životě šelem.Chovatelská základna se rozvíjí,což je velice dobře pro nový chovatelský obor.
Ti,co si stále myslí,že prioritou je ochočené,vymazlené zvíře,časem stejně pochopí,že to není až tak duležité,že i vlastní chov nebo i šelma polochočená splnuje veškeré "potřeby" chovatele šelem.A většinou se ubírají cestou chovu.
Myslím, že brať koťata od matky v dvoch mesiacoch je s dovolením k ničomu. Na mazla nebudú - ostatne ako väčšina leopardov - a do chovu by som to tiež nevidel ružovo, leopard by mal byť s matkou aspoň rok. samozrejme existujú výnimky ale ide skôr o šťastnú náhodu. No a uplne najhoršie to bude, ked sa pre myšlienku chovu leoparda nadchnú ludia bez skúseností so šelmami.
atteam
napsal(a):
Myslím, že brať koťata od matky v dvoch mesiacoch je s dovolením k ničomu. Na mazla nebudú - ostatne ako väčšina leopardov - a do chovu by som to tiež nevidel ružovo, leopard by mal byť s matkou aspoň rok. samozrejme existujú výnimky ale ide skôr o šťastnú náhodu. No a uplne najhoršie to bude, ked sa pre myšlienku chovu leoparda nadchnú ludia bez skúseností so šelmami.
ano souhlasím s Vámi a přednesl jsem kolegum mnoho argumentu proti ve vší slušnosti a v žádném případě je nevnucoval .
Také si myslím,ba jsem přesvědčen,že k ochočení levhart není vhodný.Stejně přijdou na to sami časem a již k nim nikdy nevlezou,na což je stále upozornuji.Ale to je názor nejen muj a každý si plní své sny na zakladě všech informací a je na nem, ,jak se rozhodne.Je dobré,že se jedná o kolegy,kteří k chovu přistupují s velikou zodpovědností po všech stránkách a jsou především velmi dobře ,až nadstandardně finančně zajištěni.
Mohu jim pouze z celého srdce popřát mnoho radosti ,žádné starosti a uspěch v chovu.
nie som si istý, či by som človeka, ktorý si berie dvojmesačného leoparda nazýval tým, ktorý pristupuje k chovu zodpovedne. Takisto finančné zabezpečenie ešte nezaručuje, že sa jedná o kvalitný chov - jedna vec je mať obrovský výbeh a mrazák plný kvalitného masa, druhá vec je mať "odborné oko", vidieť na zvierati že niečo nie je v poriadku skor než nastanú do očí bijúce komplikácie.
Dosť ma udivuje to tvrdenie, že odbyt na prípadné mláďatá levhartov je zaistený, kedže viaceré zoo maju práve s odbytom problémy a v niektorých prípadoch je rozmnožovanie pozastavené. Ak si uvedomíme, že cirkusy po leopardoch zrovna neprahnú, tak nám vychádza, že jedinou možnou klientelou budú zase len súkromníci. Ak to budú fachmani, ok.
atteam
napsal(a):
nie som si istý, či by som človeka, ktorý si berie dvojmesačného leoparda nazýval tým, ktorý pristupuje k chovu zodpovedne. Takisto finančné zabezpečenie ešte nezaručuje, že sa jedná o kvalitný chov - jedna vec je mať obrovský výbeh a mrazák plný kvalitného masa, druhá vec je mať "odborné oko", vidieť na zvierati že niečo nie je v poriadku skor než nastanú do očí bijúce komplikácie.
Dosť ma udivuje to tvrdenie, že odbyt na prípadné mláďatá levhartov je zaistený, kedže viaceré zoo maju práve s odbytom problémy a v niektorých prípadoch je rozmnožovanie pozastavené. Ak si uvedomíme, že cirkusy po leopardoch zrovna neprahnú, tak nám vychádza, že jedinou možnou klientelou budú zase len súkromníci. Ak to budú fachmani, ok.
Muj názor na tyto kolegy jsem zmíníl a vím ,,jak mají vedený chov nejen šelem,ale i psu na ostahu objektu.Viděl jsem profesionálně "spracované" výběhy ,což je samozřejmě o velkých finančních prostředcích,keré v žádném případě nelitují do chovu investovat.Dálší krok v zodpovědnosti vidím i v tom,že si sami získavájí další informace o chovu mimo muj , navštívili i již nejednoho chovatele šelem.Jsou i informování z jiných stran,co je to levhart." Videt" na zvířeti ,že není něco v pořádku je u všech zvířat stejné,at u šelmen nebo jiných.Veterinární ošetření se specializací na koč. šelmy mají taktéž zajištěné.Proto se zmninuji o jejich zodpovědnosti.To,že na mě nadali v radách s chovem malých šelem ,,jako je serval a caracal,že je tyto prý "plyšáci" neoslovují ,,je věcí jejich.Pro mne bohužel.Poněvadž se jedná o predátory velice žádoucí napříč EU a nejen státu bývalého SSSR,kterých je stále veliký nedostatek.Říkal jsem jim,že tady vede "lepší" chovatelská cesta,ale nepochodil jsem.Jsou jiní již,co se totou cestou zaplat Pánbuh začínají ubírat.
Než by byl případný odchov od sestaveného páru.tak uplyne možná i několik let a situace muže být uplně jiná s odbytem.Muže být zájem vyšší nebo žádný.Ale to je právě to na chovu vždy zajimavé,že nelze kalkulovat jako s mrtvým invetářem nebo výrobnímy prostředky.
Ano nyní zájem je velmi dobrý.Ono totiž v rámci EU a Asie je mnoho soukromých zoo a chovatelu i šelem,kteří o tyto šelmy mají zájem.
Nebojte o takového dábla ,jako je levhart nejeví zájem amater,ani by jsme mu jej neprodali.Již velmi vysoká cena hovoří same za sebe.
Také podotku,že právě ti mladí chovatelé,co mají jiné představy o chovu jiných predátoru než já,se stali mími přáteli a navštěvujeme se,poněvdž to k sobě daleko némáme.
Má "mise" na tomto webu začala díky některým jedincum neblaze ,ale stále se přesvědčuji,že má velký smysl zde informace o chovu umístovat,právě i na základě těchto info získávám nové kolegy.Že mají jiné představy je pochopitelné.Jsou mladí i finančně uplně někde jinde než já,tak si plní vyšší cile,než které jsem si mohl vytyčit já.Muj chov berou jako inspiraci s tím,že si vše udělají po svém. A tak to má byt,což neustále celou dobu zde zduraznuji.A věřím,že se chov. základna šelem rozroste i o další zájemce,poněvadž zájem návštěvou našich šelem je neutuchajicí a návštěv je dostatek,zejména chovatelu jiných zvířátek.
Je vidět,že mé vstupy zde padají na "urodnou " pudu.A o to jde.
Přidám další info,
žádá mě o radu několik zájemcu na základě mé inzerce i našich stránek,že jejich zájem je ,pořídit si tygra,lva.Já zjistím jejich materiální zázemí,představy o chovu,zkušenosti v chovu zvířátek .,jak dlouho jsou chovateli a co sledují od chovu predátoru.Vždy odpovídám,že preferuji chov malých koč. šelem a má cesta nekráčí směrem chovu velkých šelem.Zkušenosti nemám,pouze informace od chovatelu,které jsem navštívil,takže jim mohu pouze poradit na základě získaných informací.Je však pravdou,že sem nějaké informace předal,popřípadě sdělil mé názory,možná,že chtěli poradit.Ale tí zájemci si pořídili své vytoužené predátory a po čase mi pošlou meily s foto svých šelem.Ano,zejména lvy,kde např. jeden zájemce si pořídil 1 lvíče a již má trio,kdy mi poslal několik foto v objetí svých "miláčku" .Opět se budu opakovat a stále dokola,preferuji malé koč. šelmy,velké obdivuji a nemám na ně prostor ani fin, prostředky,Ano ,rád bych je měl také.Užasné.Ale nemám na to.Pokud někdo jde svoji cestou,¨je to věc jeho rozhodnutí a nic proti tomu.Mé názory nejsou dogma.
Rozhodnutí je na těch.co chovem šelem chtějí kráčet.
Ak je o šelmu dobre postarané čo sa týka velkosti chovného zariadenia, kvality potravy, veterinárnej starostlivosti a enrichmentu,tak nikto nemože namietať. A čo sa týka prípadných budúcich chovatelov: každý má právo byť zmrzačený svojim vlastným zvieraťom, to nemôžme nikomu upierať.
atteam
napsal(a):
Ak je o šelmu dobre postarané čo sa týka velkosti chovného zariadenia, kvality potravy, veterinárnej starostlivosti a enrichmentu,tak nikto nemože namietať. A čo sa týka prípadných budúcich chovatelov: každý má právo byť zmrzačený svojim vlastným zvieraťom, to nemôžme nikomu upierať.
Sice ironie,ale zájemcum mužete sdělit svuj názor,ale jej nevnucovat a oni se sami vždy rozhodnou.Stejně nepomužou žádná odstrašujicí sdělení.Každý je osobností,vyslechne názor.Zjistí info.Já nemám právo je strašit,urážet,zesměšnovat.vymýšlet si o jeho osobě lživé výmysli,tak, ,jak jsme zde byli v nedávné minulosti svědky.
Každý má svobodnou vuli a je nutno jeho rozhodnutí respektovat,tolerovat.On má svuj osud ve svých rukách.
Zase iba súhlas. Na šílenú jazdu na motorke alebo skákanie s padákom z mrakodrapu môžem takisto vysloviť iba svoj názor, možno podložený nejakými správami z černej kroniky, ale konanie ludí tým neovplyvním, to bych si moc fandil.
Každopádne za mnou ked príde niekto pre radu tak mu vylíčim práve tie stinne stranky a tragické scenáre, prípadne ponúknem nejaké rady čo sa týka zabezpečenia chovného zariadenia. Ale konečné rozhodnutie je vždy na dotyčnom, to ja neovplyvním.
Pán atteam,len vyhľadáva problémy a spôsob ako to nejde. Keby tak svoju starostlivosť venoval ľuďom,napr.v zdravotníctve,práve,sociálnej oblasti.V prvom rade treba venovať pozornosť ľuďom a ich kvalite života.Ak tam bude všetko v poriadku potom zvieratám rastlinám...Tisíce litrov ropy,splodiny v ovzduší,pesticídy,atom.el. mu nevadí?Tam hynú stovky živočíchov.Im na živočíchoch ani zďaleka nezáleží tak ako chovateľom.Tam sa postavit proti tak na to nemá,ale vyrypovať do čestných a starostlivých ľudí to áno.Každý chovateľ si berie zviera preto,aby prosperovalo,bolo krásne,zdravé.U chovateľov sa majú lepšie ako v prírode,kde je boj o prežitie.Prečo myslíte,že sa v prírode zvieratá dožívajú omnoho nižšieho veku ako v chove?
chov.majster
napsal(a):
Pán atteam,len vyhľadáva problémy a spôsob ako to nejde. Keby tak svoju starostlivosť venoval ľuďom,napr.v zdravotníctve,práve,sociálnej oblasti.V prvom rade treba venovať pozornosť ľuďom a ich kvalite života.Ak tam bude všetko v poriadku potom zvieratám rastlinám...Tisíce litrov ropy,splodiny v ovzduší,pesticídy,atom.el. mu nevadí?Tam hynú stovky živočíchov.Im na živočíchoch ani zďaleka nezáleží tak ako chovateľom.Tam sa postavit proti tak na to nemá,ale vyrypovať do čestných a starostlivých ľudí to áno.Každý chovateľ si berie zviera preto,aby prosperovalo,bolo krásne,zdravé.U chovateľov sa majú lepšie ako v prírode,kde je boj o prežitie.Prečo myslíte,že sa v prírode zvieratá dožívajú omnoho nižšieho veku ako v chove?
Velmi zajimavý názor.
Starost ruzných lidí jde na "tělo" těch chovatelu,kteří vybočují z řady chovatelských zájmu.Chov šelem takovým oborem je a bude velmi dlouho,alespon se domnívám.
Uvodní věty a v podstatě Váš celý článek něco naznačil.A tam je zásadní problém.A ne,zda si jeden zabedněný šílec ,blázen , pořídí kočkovitou šelmu,tak jako my , co je již máme.
Máte pravdu v tom,že podmínky mají šelmy u většiny chovatelu a zejména u nových ,co vznikají více ,než nadstandardní.
Mohu se zeptát? Jste chovatelem šelem?
Děkuji za případnou odpověd.
RN
atteam
napsal(a):
Zase iba súhlas. Na šílenú jazdu na motorke alebo skákanie s padákom z mrakodrapu môžem takisto vysloviť iba svoj názor, možno podložený nejakými správami z černej kroniky, ale konanie ludí tým neovplyvním, to bych si moc fandil.
Každopádne za mnou ked príde niekto pre radu tak mu vylíčim práve tie stinne stranky a tragické scenáre, prípadne ponúknem nejaké rady čo sa týka zabezpečenia chovného zariadenia. Ale konečné rozhodnutie je vždy na dotyčnom, to ja neovplyvním.
Ano přesně tak to dělám
.Jenže majětným lidem připadají malé šelmy jako plyšáci a prý jim nic neříkají.Když se zeptám,co je k tomu vede,odpoví mi , jejich vzezření šelmy a objem.Spekukace ,zda jde o masírování ega ,,jak se snažilo i prosazovat,třeba s Krejčířovým tygrem pro laickou veřejnost ,bych nechal mediím.Ve většině případu o toto nejde.
Ti podnikaté mají svuj rozum a jsou přesvědčení,když dovedli vybudovat prosperujicí firmu,zvládnou nějakou šelmu a nechat postavit výběh je hračka.Ano mají i pravdu ,pokud na základě všech info vybudují adekvátní zařízení a stane se šelma nebo šelmy jejich životem.
Ano,vybudování ,prosperita firmy je mnohom nárečnější záležitost.
Vše ostatní se šelmou,nají ve svých rukách,tak jako tu firmu.
chov.majster
napsal(a):
Moje užívateľské meno nie je vymyslené.Je to moje povolanie a týchto zvierat,preto som v tejto kolónke.Dnes sa zvieratá majú omnoho lepšie ako ktorýkoľvek ľudia.A ak ho má nejaký podnikateľ,prečo nie.Ak sa dokáže postarať o ľudí,určite aj o zvieratá.
Děkuji za odpověd.
Vaše povolání je ošetřovatel zvířat ? .A snad v ZOO. ? Nebo soukromý chovatel. ? To by jste byl zde ten nejpovolanější a konečně by fora po 3 letech o šelmách dostala "figuru" .Vaše příspěvky jsou k věci a vyplývá z nich,že víte ,o čem hovoříte.
Děkuji Vám .
RN
chov.majster
napsal(a):
Moje užívateľské meno nie je vymyslené.Je to moje povolanie a týchto zvierat,preto som v tejto kolónke.Dnes sa zvieratá majú omnoho lepšie ako ktorýkoľvek ľudia.A ak ho má nejaký podnikateľ,prečo nie.Ak sa dokáže postarať o ľudí,určite aj o zvieratá.
Máte pravdu.
Pokud se o chov nejen šelem zajímám do hloubky,zjistím,že právě ti podnikateké si šelmy pořizují a posléze se vrhnou s nadšením i do chovu.Právě,podnikatelé založili mnoho soukromých ZOO,kdy první soukromá ZOO vznikla v ČR cca před 18 lety p. in g. RF u Nymburka ,kterého většina měla za šílence.
Tato ZOO velice prosperuje a má nemálo uspěchu.Posleze začínaly vzikat nové.Toto pokračuje i v rámci celé EU,kde takováto zařízení jsou již desítek let v soukromých rukách běžná.Je i možná trochu i smutné,že právě ti podnikatelé věnují svým zvířatum nadstandardní prostředky řádově i v milionech a svým zaměstnancum podobné "brebendy" nedopřejí. Jsou i tací však,že jsou zaměstnanci velice dobře honorování a pocházejí i z českých ZOO
Ale to je jëjich svobodná vule a rohodnutí,kam své frinance podnikatelé věnují.A je velmi potěšitelné,že je věnují takřka bez omezení někteří i do rozvíjejicího se chovu kočkovitých šelem.
Chci stále věřit,že toto vlákno napomuže těm v šem zájemcum co o šelmy mají zájem nebo by i chtěli se pustit touto nelehkou ,ale nádhernou a fascinujicí cestou.
Možná,že nastane doba,že toto vlákno zaujme více čtenářu a stane se konečně oázou všech milovníku šelem,kam se bude každý vracet,aby strávil pár chvil v pokecu o šelmách s podobně"postiženými" jedinci.Něco se dozvěděl,získal nové kolegy nebo jen tak si početl nebo i požvatlal.
Všem těm přeji příjemné chvíle zde strávené
Roman Navrátil
chov.majster
napsal(a):
Áno a ďakujem.Prešiel som si tým od mlada a úplne odspodu,chov.učňovka,chov.stred.,prax,výška a 11r.praktic.vyučovania na škole.Ak budete potrebovať pomoc,napíšte.S pozdravom I.K.
Děkuji velice za nabídku.
Budu velmi vděčen,pokud se mi ozvete.Kontakt je na našich stránkách.A vřele uvítám i zde Vaše poznatky,postřehy,zkušenosti z chovu šelem,aby právě ti zájemci měli nestranné informace a měli i možnost volby k posouzení daných informací.
Máte VŠ se zaměřením přírodní vědy? Nebo dokonce se specializací na faunu?
Děkuji
RN
Pre chov.majstra
Zrejme sme sa nepochopili, neviem, kde vznikla domienka, že hladám dôvody AKO TO NEJDE. Poznám podnikatelov, ktorí sa o svoje zvieratá vzorne starajú. Takisto poznám niekolko prípadov podnikatelov, ktorí vlastnili šelmu ako atrakciu pre svoj bar alebo hotel. Krásny výbeh, nadštandartné krmenie. Kedže ale ich aktivity smerovali k tomu že bar vyhorel a podnikatelov bud zastrelili alebo zavreli do basy, tak šelmy skončili velmi velmi zle. A poznal som ludí ktorí boli v podnikaní úspešní, ale šelmu držali v krcálku za domom.Takže nie je podnikatel ako podnikatel - netvrdím že sú všetci zlí, ale ani netvrdím že bohatý človek je automaticky zárukou kvalitného chovu
Chov zvierat som si tiež prelúskal od piky - vďaka absolvovanemu oboru chovatel exotických zvierat , ktorý sa vyučoval v ZOO Praha som sa mal možnosť vyše 20 rokov pohybovať v prostredí československých zoologických záhrad. Momentálne posobím v jednom zahraničnom zariadení a do kolonky "povolanie" si píšem "chovatel šeliem". takže možno sa aj poznáme.
Pre p. Navrátila - sukromné zariadenia v západnej europe sú mnohokrát na porovnatelnej úrovni s našimi ZOO. A to aj čo sa týka chovných programov ohrozených druhov. To či je majitel ku svojim zamestnancom štedrý - to už treba zisťovať individuálne.
je pravda že vela profi chovatelov z československa pôsobí v chovoch západnej europy, učilište v prahe má dobrú povesť. Veľa našich krajanov dokonca pôsobí ako vedúci úsekov či vrchní ošetrovatelia. Pre človeka je to určite úspech , pretože plat radového ošetrovatela v západnej zoo je oproti platu v československých zoo zhruba trojnásobný. A nie je nič lepšie ako robiť to čo človeka baví a byť za to exkluzívne finančne ohodnotený.
atteam
napsal(a):
Pre chov.majstra
Zrejme sme sa nepochopili, neviem, kde vznikla domienka, že hladám dôvody AKO TO NEJDE. Poznám podnikatelov, ktorí sa o svoje zvieratá vzorne starajú. Takisto poznám niekolko prípadov podnikatelov, ktorí vlastnili šelmu ako atrakciu pre svoj bar alebo hotel. Krásny výbeh, nadštandartné krmenie. Kedže ale ich aktivity smerovali k tomu že bar vyhorel a podnikatelov bud zastrelili alebo zavreli do basy, tak šelmy skončili velmi velmi zle. A poznal som ludí ktorí boli v podnikaní úspešní, ale šelmu držali v krcálku za domom.Takže nie je podnikatel ako podnikatel - netvrdím že sú všetci zlí, ale ani netvrdím že bohatý človek je automaticky zárukou kvalitného chovu
Chov zvierat som si tiež prelúskal od piky - vďaka absolvovanemu oboru chovatel exotických zvierat , ktorý sa vyučoval v ZOO Praha som sa mal možnosť vyše 20 rokov pohybovať v prostredí československých zoologických záhrad. Momentálne posobím v jednom zahraničnom zariadení a do kolonky "povolanie" si píšem "chovatel šeliem". takže možno sa aj poznáme.
Pre p. Navrátila - sukromné zariadenia v západnej europe sú mnohokrát na porovnatelnej úrovni s našimi ZOO. A to aj čo sa týka chovných programov ohrozených druhov. To či je majitel ku svojim zamestnancom štedrý - to už treba zisťovať individuálne.
je pravda že vela profi chovatelov z československa pôsobí v chovoch západnej europy, učilište v prahe má dobrú povesť. Veľa našich krajanov dokonca pôsobí ako vedúci úsekov či vrchní ošetrovatelia. Pre človeka je to určite úspech , pretože plat radového ošetrovatela v západnej zoo je oproti platu v československých zoo zhruba trojnásobný. A nie je nič lepšie ako robiť to čo človeka baví a byť za to exkluzívne finančne ohodnotený.
Děkuji velice za Váš pěkný příspěvek a je mi velkou ctí,že reagujete na tomto vláknu.Věřím,že přidáte mnoho Vašich odborných poznátku z Vaší bohaté praxe chovu šelem.Obdivuji i Vaše vzdělání v oboru chovatel exotických zvířat.Byla tom i má touha ,avšak nějak šla mimo a zustal jsem u amaterismu.
Pokud něco přidáte, tak určitě nejen já to ocením.Ale mnoho zdejších čtenářu.Protože kdopak jiný,než chovatel šelem a to profesiomální ,muže zde říci fundovaně něco k věci.
Ještě jednou Vám velice děkuji a budu se těšit na Vaše příspěvky o šelmách.
,
Mnoho uspěchu ve Vaší velmi zajimavé a ojedinělé práci
Vám z celého srdce přeje amater - chovatel šelem
Roman Navrátil
Pro atteam
Mohu se zeptat v jaké zemi provozujete praxi chovatele šelem? A zda v soukromé,či státní ZOO.
U jakých koč. šelem.
Jaký pohled máte jako profesionální chovatel na chovy v ČR a SR,které jsou více méně v začátcích rozvoje?
A názor na soukromé chovy v EU.?
Děkuji RN.
Aký mám názor na chovy v ČR a SR?
Problematiku v ČR moc neovládam, ak pominiem zopár osobne navštívených zariadení tak väčšinu poznám iba z fotografií. nerad by som sa teda k tomu nejako vyjadroval. na základe fotografií však usudzujem, že sa jedná o kvalitné podmienky - samozrejme fotka je fotka.
Myslím že v ČR máte - tak ako všade - chovatelov a rádoby chovatelov. Ale s tým sa musí už nejako vyrovnať legislatíva a príslušné orgány
V SR je situácia zaujímavá. je tam velmi vela majitelov šeliem, ale tí nikde verejne nevystupujú pretože akosi patria do kategórie zbohatlíkov a šelmu majú ako doplnok imidžu. Dalej tam je chov 25 sibírskych tigrov bez drápov, ktorého význam mi zostáva utajený. Máme tam aj niekolko chovatelov levov, konkrétne tzv "leva cirkusového" což je velmi rozšírený poddruh leva medzi súkromnými chovatelmi. Na druhú stranu ale musím povedať že u chovatela v blízkosti Trnavy žijú levy vo výbehu, ktorého plocha sa rovná súčtu plôch všetkých výbehov pre levy vo všetkých štyroch slovenských zoo. To je určite chválihodné.
myslím že chov šeliem v našich končinách ČR/SR je už docela slušne rozbehnutý ale chýbajú mu nejaké mantinely alebo nejaké sito, ktoré by oddelilo skutočných chovatelov a ""chovatelov"". je to asi znova vec legislatívy.
Sukromné chovy v krajinách EU - kvalita sa odvíja od miestnych zákonov a povolení a prísnosti kontrol. V krajine kde pôsobím by bolo prakticky nemožné dopracovať sa k počtu 25 tigrov chovaných v podmienkach ako to vidíme na Slovensku. Naproti tomu ale pri splnení podmienok nie je neobvyklé, že sukromník - súkromná zoo - chová napr. snežného leoparda manula, červenú pandu a iné "špeky".
atteam
napsal(a):
Problematiku v ČR moc neovládam, ak pominiem zopár osobne navštívených zariadení tak väčšinu poznám iba z fotografií. nerad by som sa teda k tomu nejako vyjadroval. na základe fotografií však usudzujem, že sa jedná o kvalitné podmienky - samozrejme fotka je fotka.
Myslím že v ČR máte - tak ako všade - chovatelov a rádoby chovatelov. Ale s tým sa musí už nejako vyrovnať legislatíva a príslušné orgány
V SR je situácia zaujímavá. je tam velmi vela majitelov šeliem, ale tí nikde verejne nevystupujú pretože akosi patria do kategórie zbohatlíkov a šelmu majú ako doplnok imidžu. Dalej tam je chov 25 sibírskych tigrov bez drápov, ktorého význam mi zostáva utajený. Máme tam aj niekolko chovatelov levov, konkrétne tzv "leva cirkusového" což je velmi rozšírený poddruh leva medzi súkromnými chovatelmi. Na druhú stranu ale musím povedať že u chovatela v blízkosti Trnavy žijú levy vo výbehu, ktorého plocha sa rovná súčtu plôch všetkých výbehov pre levy vo všetkých štyroch slovenských zoo. To je určite chválihodné.
myslím že chov šeliem v našich končinách ČR/SR je už docela slušne rozbehnutý ale chýbajú mu nejaké mantinely alebo nejaké sito, ktoré by oddelilo skutočných chovatelov a ""chovatelov"". je to asi znova vec legislatívy.
Sukromné chovy v krajinách EU - kvalita sa odvíja od miestnych zákonov a povolení a prísnosti kontrol. V krajine kde pôsobím by bolo prakticky nemožné dopracovať sa k počtu 25 tigrov chovaných v podmienkach ako to vidíme na Slovensku. Naproti tomu ale pri splnení podmienok nie je neobvyklé, že sukromník - súkromná zoo - chová napr. snežného leoparda manula, červenú pandu a iné "špeky".
Díky za odpověd. a dobrý den.
Ještě se znovu zeptám , v jaké zemi máte tu užasnou možnost profesionální pusobnosti u šelem?
No trochu mě zaráží Vaše zkušenost,ale pouze asi na základě fot ,,jak jste se zmínil,že na Slovensku je dost boháču si "honicích " triko šelmou.
Několik chovatelu šelem u Vás znám i osobně, ,jiné pouze z meilu a telefonu.Ti mi tvrdí navzájem,že se neznají ,ani o sobě neví,většinou. Což u nás se všichni známe .A udajně v Čechách je základna chovu šelem prý podstatně větší a od nás právě odebírají převážně i kotata.Samozřejmě,že né všichni a všechno.
Mé zkušenosti v Čechách a osobní jsou jak jsem se zmínil a popsal.Neznám zatím ani jednoho,co by šelmu měl pro imič.Alespon se tak nechovají,nevystupují a šelmy mají nadstandardní podmínky.
Samozřejmě vyloučit vyjimku nelze a nemohu.
Zmínka o "sítu" není až tak poplatná skutečnosti,to je k případnému řešení KVS .Domnívám se však,že v této oblasti problém není a snad všichni chovatelé dělají pro šelmy maximum.Alespon já takové znám.
Ono to také vyplývá ze skutečnosti.Pokud si pořídím drahé auto ,starám se o něj jako o oko v hlavě.Než o ojetinu.I tak to platí v chovatelství.
Díky cenám i astronomickým , koč. šelem,mají zatím šelmy snad "vystaráno" i do budoucnosti.
Ano,že v EU a ve světě mají chovatelé "špeky "vím také.Ale pro naše 2 kotliny je to zatím nedosažitelný sen.
Podotknu,že by i chovatelé pár těch irbisu i koupili,ale nikde se nedají zatím v soukromém chovu ve světě získat.Pouze samý podvodnik z Camerunu a jiní.Pokud by jste i o něčem časem věděl,uvítám info na muj meil.
Pěkný den RN
Dobrý deň.
Ked som písal o zbohatlíkoch, mal som na mysli majitelov velkých mačkovitých šeliem. Samozrejme nie všetkých, to v žiadnom prípade. Ale väčšina ludí s ktorými som prišiel do styku mala velkú mačku iba na poškrabkanie si ega. Faktom zostáva, že v mnohých prípadoch bolo o šelmy dobre postarané, ale s chovom to nemalo nič spoločné - jednalo sa o pašované zvieratá alebo odpad z cirkusu. Chovné zariadenia boli mnohokrát síce priestranné ale neúčinné - nebolo možno oddeliť zranené zviera, alebo samca od samice ked porodila. Vodopád alebo socha sfingy vo výbehu leva je podla mna zbytočnosť síce pekná na oko ale čo do účelu absolutne mimo misu. Za tie peniaze by bolo záslužnejšie možno postaviť vo výbehu medzistenu s možnosťou predelena výbehu na dve časti v prípade potreby. Vetu: "Medzistenu? To v žiadniom prípade. Ako by to vyzeralo?" Sopm počul mnohokrát.
V prípade malých šeliem je situácia iná, pre zbohatlíkov sú to iba drobnosti. Finančná náročnosť chovu však nie je až taká vysoká, takže nejaké tie servale a karakaly nájdeme aj u normálnych ludí a v dobrých podmienkach.
Ako som písal, v zahraničí je situácia iná. Na základe licencie na prevádzku zoo môže byť majitel zaradený do chovných programov. bývalý kolega pracuje v súkromnej zoo v Nemecku, je to parčík o rozlohe 5 ha, ale napríklad chovajú leopardy. Povolenie k chovu musel odobriť sám EEP koordinátor. Zvieratá dostali zadarmo a takisto mláďatá odchádzajú od nich do iných zoo zadarmo. Ak sa nájde v ČR osoba, ktorá má zoo licenciu a povolenie od koordinátora, nie je problém získať leoparda zadarmo. Ale treba sa rozlúčiť so ziskom z odchovov. Pre bežného prevádzkovatela zoo to vlastne znamená, že do tých zvierat akurát investuje peniaze na starostlivosť, ale návratnosť je nulová. A tam sa ukáže, kto to s chovom a záchranou druhu myslí vážne a kto by chcel na tom iba ryžovať a šmelit. jasné že potom sú takéto zariadenia obohatené o kolotoče pre deti, obchody so suvenýrmi, vystúpenie papagájov, vozenie na koníkoch....proste aby sa tie peniaze nejak získali. Takže nie všetky súkromné zoo sú Dysneylandy...treba sa pozrieť aj v akých záchranných programoch figurujú.
Určite mi dáte za pravdu, že vo vela prípadoch to v našich končinách vyžaduje ešte vela času aby sa zmenilo myslenie ludí. Pretože systém, kedy sa NIEKDE - pod rukou - zoženie kocúr a kočka a mláďatá sa berú na flašku, potom sa predávajú v rannom veku laikom...a děj se vúle boží....to so slušným chovom nemá nič spoločné. Ale chvalabohu nie všetci chovatelia do tejto kategorie spadajú. Takže možno raz ten západ doženeme.
Pán atteam,stále píšete zbohatlíci.Nemáte náhodou komplex menejcennosti?Mám síce normálny príjem,ale nevadí mi,čo si ľudia so svojimi peniazmi robia.A keď ich dávajú na zvieratá,tým lepšie,než na jachty alebo iné blbosti.Skôr by som to videl ako plus,že sú ochotní dávať svoje peniaze na určite neziskovú činnosť,akou chovateľstvo je.Ak bude dostatok zvierat v chovoch/presítený trh/ určite sa nebudú loviť z prírody,ale naopak.Ak stále trváte na neznysloch tak to vás musia buď dobre platiť/šialený tzv.ochranári/ alebo už vám z toho presviedčania samého seba hrabe.Dajte sa vyšetriť.
A prosím,nehovorte,my chovatelia.Akým právom vôbec rozhodujete a hodnotíte.chovy.Kto vôbec ste,že si to dovoľujete?Na jasné otázky na vás sa len vykrúcate.Takže ak nemáte žiadny mandát,nie sta vyšetrovateľ alebo sudca,vaše názory sú irelevantné.Neobťažujte prosím ľudí!Už som vám to raz napísal,ale vy to ignorujete a šírite nezmysli,bez akýchkoľvek skúseností.čo keby ste sa venovali radšej biliardu.Tam nenarobíte aspoň žiadne škody.
atteam
napsal(a):
Dobrý deň.
Ked som písal o zbohatlíkoch, mal som na mysli majitelov velkých mačkovitých šeliem. Samozrejme nie všetkých, to v žiadnom prípade. Ale väčšina ludí s ktorými som prišiel do styku mala velkú mačku iba na poškrabkanie si ega. Faktom zostáva, že v mnohých prípadoch bolo o šelmy dobre postarané, ale s chovom to nemalo nič spoločné - jednalo sa o pašované zvieratá alebo odpad z cirkusu. Chovné zariadenia boli mnohokrát síce priestranné ale neúčinné - nebolo možno oddeliť zranené zviera, alebo samca od samice ked porodila. Vodopád alebo socha sfingy vo výbehu leva je podla mna zbytočnosť síce pekná na oko ale čo do účelu absolutne mimo misu. Za tie peniaze by bolo záslužnejšie možno postaviť vo výbehu medzistenu s možnosťou predelena výbehu na dve časti v prípade potreby. Vetu: "Medzistenu? To v žiadniom prípade. Ako by to vyzeralo?" Sopm počul mnohokrát.
V prípade malých šeliem je situácia iná, pre zbohatlíkov sú to iba drobnosti. Finančná náročnosť chovu však nie je až taká vysoká, takže nejaké tie servale a karakaly nájdeme aj u normálnych ludí a v dobrých podmienkach.
Ako som písal, v zahraničí je situácia iná. Na základe licencie na prevádzku zoo môže byť majitel zaradený do chovných programov. bývalý kolega pracuje v súkromnej zoo v Nemecku, je to parčík o rozlohe 5 ha, ale napríklad chovajú leopardy. Povolenie k chovu musel odobriť sám EEP koordinátor. Zvieratá dostali zadarmo a takisto mláďatá odchádzajú od nich do iných zoo zadarmo. Ak sa nájde v ČR osoba, ktorá má zoo licenciu a povolenie od koordinátora, nie je problém získať leoparda zadarmo. Ale treba sa rozlúčiť so ziskom z odchovov. Pre bežného prevádzkovatela zoo to vlastne znamená, že do tých zvierat akurát investuje peniaze na starostlivosť, ale návratnosť je nulová. A tam sa ukáže, kto to s chovom a záchranou druhu myslí vážne a kto by chcel na tom iba ryžovať a šmelit. jasné že potom sú takéto zariadenia obohatené o kolotoče pre deti, obchody so suvenýrmi, vystúpenie papagájov, vozenie na koníkoch....proste aby sa tie peniaze nejak získali. Takže nie všetky súkromné zoo sú Dysneylandy...treba sa pozrieť aj v akých záchranných programoch figurujú.
Určite mi dáte za pravdu, že vo vela prípadoch to v našich končinách vyžaduje ešte vela času aby sa zmenilo myslenie ludí. Pretože systém, kedy sa NIEKDE - pod rukou - zoženie kocúr a kočka a mláďatá sa berú na flašku, potom sa predávajú v rannom veku laikom...a děj se vúle boží....to so slušným chovom nemá nič spoločné. Ale chvalabohu nie všetci chovatelia do tejto kategorie spadajú. Takže možno raz ten západ doženeme.
Nezlobte se,ale s těma zbohatlíkama bych to také tak neviděl a nelegálně získané šelmy? To u nás nejde.Pokuta jako hrom. Udání sousedu. A je to.Bezproblému se dají sehnat právě velké šelmy,lev,tygr a za přijatelný peníz. Právě ten serval a caracal je podstatně dražší a je jich velice málo.Brát šelmu z cirkusu vidím jako tah zoufalce.Tedy opotřebovanou,před smrtí.Jinou by nedali.I tak většina cirku má k šelmám vtah ,,jako ke svým dětem.Alespon co já od cirkusáku vím.
Záchovný program je krásná věc ,,jak píšete,ale u nás si to zatím nikdo dovolit z ekonom. duvodu nemuže.Určitě i znáte v EU,kde odchovávaji tygry.lvy,malé šelmy,gepardy,levharty a vše ochočené a spíše na té flašce.Ano ,vyžaduje to zájemce a ceny jsou pochopitelně dvojnásobné.
Soukromníci nemají dotatce a musí moooc počítat.
Já se už nikdy nedožiji,toho,co mají v EU chovatelé šelem ,tak aby to měli i naši chovatele.Nádherné zoo parky.Ač jich je již u nás pár.
Věřte mi,že pokud já někomu prodám šelmu z našejo odchovu,vždy má ve smlouvě záruku 1 rok.Než někomu prodám,musí se jednat o nezávaznou ,poznávací návštěvu,vyzpovídám jej ,on mě a pak se domluvíme.Pokud vidím,že je to již chovatel se zkušenostmi se zvířaty.Laikovi nikdy neprodám.Apropos ,laik NIKDY nekupuje.Ceny jsou pro takové astronomické.Doporučím mu kočku domácí.Dodám,že takový laik,zájemce u mě jestě za ta léta nebyl ani jeden.Stopne ho již na stránkách.Prodej šelmy v kostce.
U jakých šelem pracujete.?
RN
chov.majster
napsal(a):
Pán atteam,stále píšete zbohatlíci.Nemáte náhodou komplex menejcennosti?Mám síce normálny príjem,ale nevadí mi,čo si ľudia so svojimi peniazmi robia.A keď ich dávajú na zvieratá,tým lepšie,než na jachty alebo iné blbosti.Skôr by som to videl ako plus,že sú ochotní dávať svoje peniaze na určite neziskovú činnosť,akou chovateľstvo je.Ak bude dostatok zvierat v chovoch/presítený trh/ určite sa nebudú loviť z prírody,ale naopak.Ak stále trváte na neznysloch tak to vás musia buď dobre platiť/šialený tzv.ochranári/ alebo už vám z toho presviedčania samého seba hrabe.Dajte sa vyšetriť.
souhlasím s Vámi také,ale nezlobte se na mě,ten závěr pro p. attem není seriozní.Je to jeho pohled na věc,kde se dívá jako profesionální chovatel v ZOO.Již však vetšina i těchto profiku toleruje nás blázny,soukromníky o nám přenechávají zvířata legálně převzatá v zoo v ČR,když se prokážeme CZ a povoleními i svojí presentací.Oni je již kolikráte nemají kam umístit a jsou rádi,pokud se najdou blázni jako my.Máme již užší vztahy několik let.
Ak sa mýlim,rád sa ospravedlním.Ale pán sa doteraz neprezentoval.Poznám metódy slobody zvierat,sám som u nich na ústredí 3 mesiace brigádoval a to mi ich hodne pripomína.Mám s tým veľmi zlé skúsenosti.Varujem pred nimi všetkých chovateľov.čakal som dlhšie,či pán odpovie na slušnú diskusiu.Vydávanie sa za niekoho iného je bežná prax.Ak má preskúmané chovy a spočítané stavy zvierat,druhy,sleduje ustajnenie,tak ako udáva vychádza mi len jedno.Normálny ošetrovateľ by to nerobil a nemal na to čas ani peniaze.Chovateľa by skôr zaujímali iné veci.Ak si stojí za tým čo tvrdí,prečo sa skrýva.Buďte opatrní pri zverejňovaní.S pozdravom. Dostali ste odo mňa email?
atteam
napsal(a):
Dobrý deň.
Sleduji Vaše příspěvky již delší dobu zde i na konkurenčním webu a mohu říci, že až na pár drobností s Vašimi názory na chov šelem souhlasím. Pokud jde o to myšlení lidí, tak to je v našich končinách(ČR a SK) velmi dlouhodobý proces.
atteam
napsal(a):
Chovatel u Trnavy je jeden z mála, který má snahu vést chov profesionálně, samozřejmě v rámci svých možností soukr. chovatele. Takoví by se dali spočítat na prstech rukou. Pokud jde o legislativu, jsem toho názoru, že je naprosto nedostatečná a umožňuje chovat šelmy komukoliv, což je kámen úrazu. Znám většinu chovů u nás i na Slovensku a jsem přesvědčená , že např. v Německu by takové chovy povoleny nebyly.
chov.majster
napsal(a):
Ak sa mýlim,rád sa ospravedlním.Ale pán sa doteraz neprezentoval.Poznám metódy slobody zvierat,sám som u nich na ústredí 3 mesiace brigádoval a to mi ich hodne pripomína.Mám s tým veľmi zlé skúsenosti.Varujem pred nimi všetkých chovateľov.čakal som dlhšie,či pán odpovie na slušnú diskusiu.Vydávanie sa za niekoho iného je bežná prax.Ak má preskúmané chovy a spočítané stavy zvierat,druhy,sleduje ustajnenie,tak ako udáva vychádza mi len jedno.Normálny ošetrovateľ by to nerobil a nemal na to čas ani peniaze.Chovateľa by skôr zaujímali iné veci.Ak si stojí za tým čo tvrdí,prečo sa skrýva.Buďte opatrní pri zverejňovaní.S pozdravom. Dostali ste odo mňa email?
Bohužel,ne prosím znovu.Kontakt na mých stránkách.Obratem Vás budu kontaktovat.
Mohu se i zde zeptat,.máte Vy šelmy.,?
Děkuji
RN
chov.majster
napsal(a):
Ještě jednou si dovolím.
Po přečtení Vašeho příspěvku jsem se více zamyslel.
Máte pravdu v tom,že p. attem se více nepředstavil. ,což je jeho věcí.Ale domnívám se také,že by alespon mohl napsat,že je chovatelem šelem např. v zoo Německo i bez udání místa.Ač jsem jej již 2 x žádal,v které zemi pusobí.Vyčítat mu to nebudu.., ,je to jeho rozhodnutí,ač nevidím duvod tajení.
Ani mě nenapadla myšlenka ,,jak píšete o příznivcích slobody zvírat.I kdyby tomu tak bylo,není co našemu chovu vyčítat.
Já vždy po celou dobu pusobnosti zde vystupuji v plné identitě a nemám duvodu činit jinak.Naopak,právě i pusobení zde odkrývá chov šelem,zájemci získávají informace a nyní obohacené i jinými přispivajicími.
Upozornujete mě i na opatrnost při zveřejnování udaju.Opět,co zveřejním ,za tím si stojím a umím to i obhájit,pokud bude potřeba.
Náš chov splnuje veškeré zákonné normy,povolení a je na urovni v současností takové ,že se dá život našich šelem srovnat se životem šelem v zoo v ČR.
Dokonce,neskromně podotknu,že mnoho odborníku,zoologu našich i zahraničních zoo se vyjádřilo ke stavu našeho chovu a zázemí více ,než superlativech.
Nepočítám laické,chovatelské a mediální názory při osobních návštěvách..
Chci věřit,že p. attem se vyjádří a Vy jste se mýlil,což so jako chlypi zde povíte.A věřím,pokud jste se mýlil,že se mu i omluvíte
.Z Vašich příspěvku se domnívám,že Vám jde o chov šelem ,tak jako mně a ne o nesváry v anonymitě,tak,jak to tu bylo v minulosti koloritem.
Pěkný den
RN
chov.majster
napsal(a):
Nezdá sa vám že už sme v tých článkoch niekde úplne mimo?Kamsi sa stratila pomoc zvieratám a dobré rady,o čo mi vlastne išlo.Takže, skúsil som to ale toto nepotrebujem.S pozdravom.
Tato rubrika již několik let slouží jako reklama na chov jednoho z přispívajících. Z Vaší reakce mám pocit, že jste se s ním buď zkontaktoval nebo to velmi rychle pochopil. Chcete-li diskutovat o pomoci zvířatům, resp. šelmám, založte téma v rubrice Exotiční savci, tady jste na kožešinách a šelmy přece nejsou kožešinová zvířata, i když pro některé ano
Pre p. Navrátila - Mám isté osobné dôvody prečo zostávam v anonymite. Ak sa budem chcieť s niekým osobne kontaktovať, zavolám mu, stretnem sa s ním...neni problém. Ak sa bude chcieť niekto kontaktovať so mnou, može ma o to požiadať a cez osobné maily sa vieme dohodnúť. Nevidím dôvod aby som sa na fore, ktoré umožňuje anonymitu, predstavoval. Možno si poviete že je to slušnosť, ale skutočne sú isté osobné dôvody prečo nie.
pre chov.majstra - vy ste nám o svojej identite tiež toho moc neprezradil - neviem do akej miery máte VY zmapované chovy velkých mačiek v SR, ale ja som ich niekolko videl. Na to nemusím byť zo Slobody zvierat aby som usúdil, že v mnohých prípadoch to s chovom nemá nič spoločné. Ako dopadli tigre M. Černáka, ktorý je v base na doživotie??? V akých podmienkach chová svoje šelmy pán velkopodnikatel Majský???? Čo bude s levmi z ranča pod Babicou, keďže pána XY zatkli vo Venezuele???
Česť výnimkám - levy pri trnave - Michal P. aj ten druhý chlapec..neviem ako sa volá... - všetka čest.
Na škole sme mali predmet "Stavby a zariadenia v ZOO" takže ked pozriem na klietku tak vidím, že či je účelná alebo nie. Možno je to profesionalna deformácia po vyše 20 rokoch praxe. Mna neoblbne niekto kto má hektárový výbeh pre pumy, ale bohužial pumy nemôžu byť spolu, takže každá je vonku tri hodiny a potom šup donutra. To radšej ten výbeh rozdelím na menšie sekcie a všetky zvieratá maju slnko a čerstvý vzduch po celý deň. Takže nebojte sa, nemerám velkosti výbehov.
P.S. vyšetriť som sa dal pretože to bola podmienka pre prácu so šelmami v krajine kde momentálne pôsobím. Psychotesty OK, interné OK. Výsledok - na prácu so šelmami SPOSOBILÝ. a vy ako?
Ešte raz pre chov.majstra - neviem prečo by normálny ošetrovatel zo ZOO nemal mať zmapované súkromné chovy šeliem. Práveže zbohatlíci a mafiáni si nás volali na zákroky - narkotizáciu, ked im šelma behala po dvore pretože sa vyhryzla z klietky, alebo ked sa jej zasekla kosť medzi zubami...atd atd.... A kto mal vtedy narkotizačné zbrane, kto vedel kolko Ketaminu ma dávkovať levovi? Myslíte že nejaký veterinár v Hornej Dolnej? Zabudnite. Ludia zo ZOO to robili. Takže sme nepotrebovali na takéto výlety peniaze, naopak, bolo to velmi dobré prilepšenie k našim ubohýmm platom. Ale ťažko sa ja budem porovnávať s niekým kto tri mesiace brigádoval na dispečingu Slobody zvierat, že?
atteam
napsal(a):
Pre p. Navrátila - Mám isté osobné dôvody prečo zostávam v anonymite. Ak sa budem chcieť s niekým osobne kontaktovať, zavolám mu, stretnem sa s ním...neni problém. Ak sa bude chcieť niekto kontaktovať so mnou, može ma o to požiadať a cez osobné maily sa vieme dohodnúť. Nevidím dôvod aby som sa na fore, ktoré umožňuje anonymitu, predstavoval. Možno si poviete že je to slušnosť, ale skutočne sú isté osobné dôvody prečo nie.
pre chov.majstra - vy ste nám o svojej identite tiež toho moc neprezradil - neviem do akej miery máte VY zmapované chovy velkých mačiek v SR, ale ja som ich niekolko videl. Na to nemusím byť zo Slobody zvierat aby som usúdil, že v mnohých prípadoch to s chovom nemá nič spoločné. Ako dopadli tigre M. Černáka, ktorý je v base na doživotie??? V akých podmienkach chová svoje šelmy pán velkopodnikatel Majský???? Čo bude s levmi z ranča pod Babicou, keďže pána XY zatkli vo Venezuele???
Česť výnimkám - levy pri trnave - Michal P. aj ten druhý chlapec..neviem ako sa volá... - všetka čest.
Na škole sme mali predmet "Stavby a zariadenia v ZOO" takže ked pozriem na klietku tak vidím, že či je účelná alebo nie. Možno je to profesionalna deformácia po vyše 20 rokoch praxe. Mna neoblbne niekto kto má hektárový výbeh pre pumy, ale bohužial pumy nemôžu byť spolu, takže každá je vonku tri hodiny a potom šup donutra. To radšej ten výbeh rozdelím na menšie sekcie a všetky zvieratá maju slnko a čerstvý vzduch po celý deň. Takže nebojte sa, nemerám velkosti výbehov.
P.S. vyšetriť som sa dal pretože to bola podmienka pre prácu so šelmami v krajine kde momentálne pôsobím. Psychotesty OK, interné OK. Výsledok - na prácu so šelmami SPOSOBILÝ. a vy ako?
Děkuji a chápu Vaše rozhodnutí,že jste neuvedl ani zemi v které pusobíte,což by neohrozilo nikterak Vaši identitu.O odhalení jsem Vás nikde nežádal. Jsme na anonymním foru. a já to respektuji. Já vystupuji pod vlastní identitou a je to mé rozhodnutí a volba.
Píšete 20 letá praxe chovatele šelem v zahraničí,Prosíl jsme o odpověd u jakých?
Děkuji
RN
atteam
napsal(a):
Moje identita zde je dostatečně známa, osobně po Vás nežádám, abyste prozradil tu svoji, o to mi nejde, jde mi o zvířata, a proto bych ráda využila Vaší nabídky a poprosila Vás o kontakt třeba přes mail. Kontakt na mě najdete na webu selmy.chovzvirat.com v horní liště, rubrika Kontakty. Děkuji
atteam
napsal(a):
Ešte raz pre chov.majstra - neviem prečo by normálny ošetrovatel zo ZOO nemal mať zmapované súkromné chovy šeliem. Práveže zbohatlíci a mafiáni si nás volali na zákroky - narkotizáciu, ked im šelma behala po dvore pretože sa vyhryzla z klietky, alebo ked sa jej zasekla kosť medzi zubami...atd atd.... A kto mal vtedy narkotizačné zbrane, kto vedel kolko Ketaminu ma dávkovať levovi? Myslíte že nejaký veterinár v Hornej Dolnej? Zabudnite. Ludia zo ZOO to robili. Takže sme nepotrebovali na takéto výlety peniaze, naopak, bolo to velmi dobré prilepšenie k našim ubohýmm platom. Ale ťažko sa ja budem porovnávať s niekým kto tri mesiace brigádoval na dispečingu Slobody zvierat, že?
Já bych jen dodala, že veterinář, dobrý a zkušený veterinář na ošetření šelem se shání stále velice těžko, a to i na renomovaných klinikách. Ne vždy je možné šelmu naložit a odvézt ji ke známému vetovi do zoo.
Ano, p. Juttnerová, je to tak. Možno sa mýlim ale iba dedukujem - Vy ste niekde od Brna takže máte po ruke jednak veterinárnu školu, jednak brnenskú zoo a pána doktora M., ktorý má skúsenosti...predpokladám, že ak máte problem s vašimi kočkami tak sa orientujete niekde tam.. Na SK to síce fungovalo podobne, ale tých zoo je tam jako šafránu a vetov so špecializáciou na exoty ešte menej. takže..ač nejsom vet.. som sa občas pri zákroku vyskytol.
atteam
napsal(a):
Ano, p. Juttnerová, je to tak. Možno sa mýlim ale iba dedukujem - Vy ste niekde od Brna takže máte po ruke jednak veterinárnu školu, jednak brnenskú zoo a pána doktora M., ktorý má skúsenosti...predpokladám, že ak máte problem s vašimi kočkami tak sa orientujete niekde tam.. Na SK to síce fungovalo podobne, ale tých zoo je tam jako šafránu a vetov so špecializáciou na exoty ešte menej. takže..ač nejsom vet.. som sa občas pri zákroku vyskytol.
Ano, měla jsem na mysli brněnskou kliniku, jde ale o interní problém, naštěstí mám svého vlastního veta už roky, kromě toho mám známé na klinice a pokud nepochodím, obracím se na známé veterináře v zoo, o kterých vím, že mi pomohou. Je mezi nimi skutečně PAN doktor. Často se ale stává, že je nutná spolupráce všech. Dr. M. z Brna je těžko k zastižení, navíc v zoo není vybavená ordinace, není tam např. inhalační narkóza, RTG, UZ atd. Z mnoha důvodů jsem byla nucena leccos nastudovat sama, na běžnou vakcinaci si veta nezvu, mám vlastní foukačku, stejně tak jsem schopna si nejeden zdrav. problém u šelem vyřešit sama, mám bohatou 20letou praxi od koček,naštěstí je to zřídka.
chov.majster
napsal(a):
Nezdá sa vám že už sme v tých článkoch niekde úplne mimo?Kamsi sa stratila pomoc zvieratám a dobré rady,o čo mi vlastne išlo.Takže, skúsil som to ale toto nepotrebujem.S pozdravom.
Nezdá se mi to.Dobrých rad nebude nikdy dost, ,jak je vidět opět v tomto vlákně.Pokud Vám jde o dobré rady chovatelum šelem,na základě Vaších zkušeností a praktik 11 let vyučování studentu,tak poradíte i zde.Zkusil jste to dobře.Našel jsem již tern Váš meil,napíšiu Vám.
S pozdravem RN
pro atteam
Předpokládám,že v chovu zoo,v které pracujete jsou i malé koč.šelmy .mimo v elké.Za 20 let Vaší praxe u šelem ,nevím,zda v té stálé zoo nebo zařízení ,máte i bohaté zkušenosti s krmením šelem>Mužete mi odpovědět ,zda malým šelmám v ykostujete kuřata ? .Vím , že velkým se dává celá flákota a malým celé zvíře ,pták, kuře s kostmi.Zajimalo by mne ,.,jak toto se dělá v zahraničí. ,ve Vaší mateřské zoo.
děkuji
RN
pro atteam
Dovolím se Vás zeptat na základě Vaší 20 leté praxe s koč. šelmami.Předpokládám,že jste ve středním věku,kolem 40 až 45 let.Neuvažujete ,se svými zkušenostmi se vrátit na Slovensko a zařídit si soukromé zoo nebo chov šelem,tak ,,jako např. v ČR učinilo nemálo "bláznu",nadšencu.Kde budují nádherná,profesionální,chovatelská zařízení,nejen pro šelmy.?
Na základně osobních rozhovoru s některými chovateli v ZOO a zoology v ČR jsem se dozvěděl,že profesionálové většinou mají jen nějaké zvíře nebo většinou žádné.Prý si nebudou nosit práci domu.Jejich práce je plnně naplnuje a pokládají zoo za "svoji",které věnují i mnoho volného času ,bez nároku na mzdu.Chápu takovýto postoj a mít takovou možnost,zřejmě bych také tak jednal.
Jsou však i někteří,kteří mají chovy vlastní.Např. jeden bývalý ředitel naší zoo byl velice aktivním teraristou,činitelem v chovatelském dění.A i nyní ve vyšším věku je v chovatelství stále kapacitou.
Většinou ti co vybudovali soukromé zoo se snad rekrutovali z amateru,kde propadli svému koničku a v soukromém zařízení se profesionálně realizují.
Např.¨za všechny Protivínská krokodílí zoo,kde i mají prý uspěchy světového významu.
Tímto bych chtěl poukázat,že i soukromí chovatelé ve svých zařízení mohou přispět i k záchraně zvířecích druhu.Nejen to,ale umožnit i široké veřejnosti i jiný pohled na chov exot. zvířat než ZOO.
Dobrý den p. Navrátil
Kuratá som nikdy nikomu nevykosťoval. Viem že panujú obavy z kostí, ale napriek tomu sme vždy všetkým šelmám skrmovali kuratá vcelku. Počas svojej praxe som sa taktiež nikdy nestretol s prípadom, že by šelme - či už velkej alebo malej - uškodila kuracia kosť. Netvrdím že také prípady nie sú, ja som sa však s takým niečím nikdy nestretol. Ak chce niekto kuratá vykosťovať - prosím, určite tým nič nepokazí, ale v zariadeniach kde som ja pracoval, sa toto nikdy nerobilo.
Spomínam si na jedinú výnimku - Tiger bol na tom vážne zle, ťažké vírusové ochorenie, hnačky, zvracanie, úbytok na váhe, nechuť do jedla, jediné čo ako tak jedol bolo kuracie maso. vtedy sme vykosťovali.
Dalej ste sa pýtal či sa menim vrátiť na Slovensko - popravde, ak to nebude nutné tak v dohladnej dobe nie. Otázka vlastnej zoo - to je trochu zložitejšie, počas pôsobenia v súkromných zoo som mal možnosť vidieť ako sa musí majitel obracať aby uživil zvieratá, personál a koniec koncov aj seba. Mám predstavu kolko stojí prevádzka a viem, že zvieratá musia dostať nažrať aj ked je zima a návštevnosť sa rovná takmer nule. Práve preto by som do toho asi nešiel a smekám pred každým odvážlivcom, ktorý sa touto cestou dal a podnik funguje.
atteam
napsal(a):
Dobrý den p. Navrátil
Kuratá som nikdy nikomu nevykosťoval. Viem že panujú obavy z kostí, ale napriek tomu sme vždy všetkým šelmám skrmovali kuratá vcelku. Počas svojej praxe som sa taktiež nikdy nestretol s prípadom, že by šelme - či už velkej alebo malej - uškodila kuracia kosť. Netvrdím že také prípady nie sú, ja som sa však s takým niečím nikdy nestretol. Ak chce niekto kuratá vykosťovať - prosím, určite tým nič nepokazí, ale v zariadeniach kde som ja pracoval, sa toto nikdy nerobilo.
Spomínam si na jedinú výnimku - Tiger bol na tom vážne zle, ťažké vírusové ochorenie, hnačky, zvracanie, úbytok na váhe, nechuť do jedla, jediné čo ako tak jedol bolo kuracie maso. vtedy sme vykosťovali.
Dalej ste sa pýtal či sa menim vrátiť na Slovensko - popravde, ak to nebude nutné tak v dohladnej dobe nie. Otázka vlastnej zoo - to je trochu zložitejšie, počas pôsobenia v súkromných zoo som mal možnosť vidieť ako sa musí majitel obracať aby uživil zvieratá, personál a koniec koncov aj seba. Mám predstavu kolko stojí prevádzka a viem, že zvieratá musia dostať nažrať aj ked je zima a návštevnosť sa rovná takmer nule. Práve preto by som do toho asi nešiel a smekám pred každým odvážlivcom, ktorý sa touto cestou dal a podnik funguje.
Také dobrý den
Vaše odpověd na vykostování kuřat je poplatná všem chovatelum koč. šelem i vícero zoo.Já také krmím již 20 let ušlechtilé kočky i kotata tímto zpusobem a koč. šelmy těch 15 let a nikdy jsem též nezaznamenal žádný případ nehody,tak jako kolegové.
V přírodě jim je také nikdo nevykostí. Je jedna vyjimka ,která šelmám kuřata vykostuje. a je přesvědčena,že to tak musí být.Pokud ne, ten kdo nevykostí , není správný chovatel. Ano ,.,jak jste se zmínil, ,je to věcí každého,zda vykostí. Ale ubírá šelmám potřebné minerály a látky z kostí,které musí uměle dodat. ,zejména kotatum,aby u kotat nedošlo k odvápnění.Což se již stalo. v ČR i SR.
Ano já obdivují taktéž tyto lidi a je jich u nás již několik a co mi říkali,tak snad většina funguje bez dotací i sponzoru.
Ono stačí udržet to co máme doma a není to legrace.Občas krutý boj o přežití.Ale člověk se musí stále snažit a rvát.
pro atteam
Vážím si velice,že si najdete čas se zučastnit této diskuse a z bohaté 20 letité praxe u šelem ,,jako profesionální chovatel šelem,žde poodkrýt chov šelem a tím být í nápomocen všem potenciálním chovatelun šelem ,a take i již zkušeným šelmařum.
Jste ta osoba nejpovolanější a bude nejen mně ctí,ale i snad všem zájemcum o šelmy,si s Vámi popovídat a něco nového se dozvědět.
Optám se.Jaký názor máte na odchov na flašce.? Víme,.že tento" fenomén" je praxí snad všech soukromích chovatelu a nejen šelem,pro získání i prostředku na rozvoj a udržení chovu.Jak jste se zmínil,že jde o boj o finance víše.
Náklady na taký odchov jsou veliké.Cca 2 měsíce umělé ,drahé mléko a čas "kojné" 24 hod denně .- Cena ve výsledku je 2 násobná než od rodiču.Kdyby to nebylo potřeba,tak by prodali bez nákladu přímo od mámy. Pokud kojím 2 měsíce um. krmení do kalkulačky 60 x den Euro - bude to částka asi velmi vysoká .
Otázkou je,zda fixace na flašce je nezbytnou nutností.Chovatele napříč Evropu tvrdí ,že bez debat.A já se domnívám taktéž.
Mohu sledovat kolegu,kamaráda,který si pořídil kotě od mámy a pořídí v brzké době a to "zabijáka" jak bude vše probíhat.To první kotě v pohodě.Je mu zatí cca 8 měsícu.
Kolegové co mají kotata na flašce si je nemohou vynachválit, mají je již i 5 let.
Pěkný den
Roman
pro atteam
Otevřel jsem otázku "flašky" ,poněvadž se jedná o náročný a riskantní "tah" majitele šelmy odchovu na umělé výživě predátora s velkým časovým vypětím a právě i velkým rizikem umrtí.Což se i stane a není toto vyjimkou.
Jak jsem se zmínil a stále se opakuji a budu,že právě tento odchov je žádaný a ve vědčině případu pouze od zájemcu s cílem vlastnit ochočené kotě.
Smršt nenávisti i z ust jedince chovatele v minulosti,byly ,avšak všichni víme,že nic na věci a nikdy nezmění.
Ochočená kotata jsou velmi žádoucí a neochočená ,dle druhu se i velmi těžce prodají.Je i pravděpodobné,že by zustala i chovatelovi i do smrti.
Také již víme,že i takto odchovaná kotata se rozmnožují,ač i panovalo tvrzení z ust šelmařu,že tomu tak není.Několik chovatelu i v ČR již odchovalo nejeden vrh i od "flaškáču"-
Výhody flaškáču jsou v chovu známé.
Dedukce,že taková kotata jsou nepotřebná ,,jsou k hraní majitelu ,k masírování ega,bych i také pominul.
Že šelma v soukromém chovu se dožívá vysokého věku,což šelmám v přírodě není dopřáno,víme taktéž.Ba naopak,umrtnost kotat ve volné přírodě do 2 let je velmi vysoká.
Pokud někoho by tato otázka zaujala,muže do hlouby rozebrat i ekonomickou otázku odchovu na flašce a pod matkou.
Určitě výhodnější je odchov pod matkou z jakéhokoliv duvodu,vyjímaje prodejnost.I ekonomika pod matkou vychází mnohem lépe.Samozřejmě,že záleží na počtu kotat.
Ale, je nám známo,že šelmy mívají ve věšině případu 1 až 4 kotata,vyjimkou bývají lvi a někdy i malé šelmy.Takový běžný pruměr jsou 2 kotata.
Tvrzení,že chovatelé to dělají pouze pro prachy, ,je nejen zavádějicí,ale nedustojné,zejména chovatele šelem.
Právě chovatelé šelem,zajištujicí nejen opravy,udržbu,rozvoj a pořízení nových šelem,vědí ,,jak to s tím "ziskem" chodí a vědí,že je to baví a proto to dělají.Především: Ano,každý chovatel uvítá,pokud se mu odchov podaří ,protože získání fin. prostředku je velmi těžké,zejména v současné době.
Proto stále musíme bojovat.
Dobrý deň
Ak niekto vykosťuje kurata, možno má na to svoje dôvody, možno zlé skúsenosti, možno obavy....čo ja viem čo. Pre mňa za mňa nech to maso aj na nudličky krája, ja podla toho nemienim nikoho hodnotiť. Pýtal ste sa ma na moj názor, resp. skusenosti, opakujem - nikdy som nevykosťoval. Netvrdím však že je všem dnum konec, možno raz sa moj šef rozhodne že vykosťovať sa bude, tak to budem robiť. Videl som chov nosálov, kde vykosťovali všetko a tie zvieratá boli na nerozoznanie od tých, ktoré dostávali maso aj s kosťami. Ani lepšie ani horšie.
Načal ste otázku flaškového odchovu. ja tvrdím, vždy treba posúdiť okolnosti za ktorých k flaškovému odchovu dojde. A hlavne čo s tým flaškáčom bude ďalej. Niekedy sa podarí zviera odchované na flaške začleniť do chovu alebo do skupiny. Videl som jaguára odchovaného na flaške, ktorý bol otcom mláďat, videl som tigricu flaškáčku, ktorá bezproblémovo odchovávala...na druhú stranu som videl ale aj flaškáčov, ktorí sa nevedeli správať, boli nebezpečný pre zvieratá opačného pohlavia, nevedeli odchovávať mláďatá a pod. Je to individuálna záležitosť podla mna.
Poznáme ZOO kde k flaškovým odchovom pristupujú, poznáme ZOO kde všetko nechávajú v réžii prírody - takže ani v odborných kruhoch to neni uplne jednotné.
Trochu sú mi proti srsti argumenty, kedy chovatel odobere mláďa na flašku a potom ho predáva za dvojnásobok s tým aby sa mu ako tak vrátili financie za odchov. Ved predsa nikto mu nekázal to mláďa spod matky brať. ba dokonca mu nikto nekázal tú kočku nechať nakrývať.
je to na nekonečnú debatu. dokázal by som spomenúť prípady kedy flaškáč umiestnený v rodine žil krásny život, chodil na prechádzky, vnímal nové podnety a naopak, neflaškáč žil vo výbehu - síce priestrannom ale 15 rokov ho neopustil.
Ale to sa kludne možme baviť aj o ručnom dokrmovaní papouškov.
To máte podobné ako argument, že zvieratá v prírode žijú kratšie než v ZOO. OK, kdesy som čítal, že život leva v Afrike je priemerne 9 rokov. V ZOO 20. na jednej strane bude argument ako je o zviera v ZOO postarané aj v starobe atd atd. Na druhej strane ale bude argument, že lev sa v Afrike za tých 9 rokov ani sekundu nenudí, loví, pári sa, bojuje, obeháva si teritórium....možno dlho oddychuje, ale slovo nuda nepozná. Takže žije síce o polovicu kratšie ale o 200% hodnotnejšie. No...a teraz čo si vybrať, že?
atteam
napsal(a):
Dobrý deň
Ak niekto vykosťuje kurata, možno má na to svoje dôvody, možno zlé skúsenosti, možno obavy....čo ja viem čo. Pre mňa za mňa nech to maso aj na nudličky krája, ja podla toho nemienim nikoho hodnotiť. Pýtal ste sa ma na moj názor, resp. skusenosti, opakujem - nikdy som nevykosťoval. Netvrdím však že je všem dnum konec, možno raz sa moj šef rozhodne že vykosťovať sa bude, tak to budem robiť. Videl som chov nosálov, kde vykosťovali všetko a tie zvieratá boli na nerozoznanie od tých, ktoré dostávali maso aj s kosťami. Ani lepšie ani horšie.
Načal ste otázku flaškového odchovu. ja tvrdím, vždy treba posúdiť okolnosti za ktorých k flaškovému odchovu dojde. A hlavne čo s tým flaškáčom bude ďalej. Niekedy sa podarí zviera odchované na flaške začleniť do chovu alebo do skupiny. Videl som jaguára odchovaného na flaške, ktorý bol otcom mláďat, videl som tigricu flaškáčku, ktorá bezproblémovo odchovávala...na druhú stranu som videl ale aj flaškáčov, ktorí sa nevedeli správať, boli nebezpečný pre zvieratá opačného pohlavia, nevedeli odchovávať mláďatá a pod. Je to individuálna záležitosť podla mna.
Poznáme ZOO kde k flaškovým odchovom pristupujú, poznáme ZOO kde všetko nechávajú v réžii prírody - takže ani v odborných kruhoch to neni uplne jednotné.
Trochu sú mi proti srsti argumenty, kedy chovatel odobere mláďa na flašku a potom ho predáva za dvojnásobok s tým aby sa mu ako tak vrátili financie za odchov. Ved predsa nikto mu nekázal to mláďa spod matky brať. ba dokonca mu nikto nekázal tú kočku nechať nakrývať.
je to na nekonečnú debatu. dokázal by som spomenúť prípady kedy flaškáč umiestnený v rodine žil krásny život, chodil na prechádzky, vnímal nové podnety a naopak, neflaškáč žil vo výbehu - síce priestrannom ale 15 rokov ho neopustil.
Ale to sa kludne možme baviť aj o ručnom dokrmovaní papouškov.
To máte podobné ako argument, že zvieratá v prírode žijú kratšie než v ZOO. OK, kdesy som čítal, že život leva v Afrike je priemerne 9 rokov. V ZOO 20. na jednej strane bude argument ako je o zviera v ZOO postarané aj v starobe atd atd. Na druhej strane ale bude argument, že lev sa v Afrike za tých 9 rokov ani sekundu nenudí, loví, pári sa, bojuje, obeháva si teritórium....možno dlho oddychuje, ale slovo nuda nepozná. Takže žije síce o polovicu kratšie ale o 200% hodnotnejšie. No...a teraz čo si vybrať, že?
Dobrý den.
Souhlasím s Vámi,at si dělá každý jak chce a proč chce.Ale není seriozní ,chovatelé,kteří to tak nedělají ,veřejně pomlouvat, s tím se mnou budete určitě také souhlasit.
Flaškovému odchovu jste se také vyjádříl.Snad k těm argumentum na flašče,Vám i proti srsti chápu, ,.jako zaměstnance a chápu argumenty majitele,proč tak učiní.O čemž jsem se zmínil.
Argumenty žití v ZOO a soukr. chovech podstatně déle jsou lidské pocity,tak, jak nevíme,zda by zvířata upřednostnovala život dlouhověký v ZOO nebo třena 3 roky radostného,rozšafného života v divočině a pak skončila v mordě lvu,např, pakun.Nebo lvíčata zlikvidována cizím lvem nebo medvídata svým otcem.Atd.
Z pohledu člověka se na to mužeme dívat s ruznými názory,avšak, jak se cítí zvířata to nevíme.
Člověk vždy upravuje vše k obrazu a užitku svému.
Člověk si vybere to,co mu vyhovuje,že?
P. attem vite,na co jsme zde oba zapomněli poukázat?
Na to,že pokud se zájemce rozhodne o pořízení šelmy na toho miláčka i přez všechna případná uskalí,která jsme tu sdělili,že je nutností jej VŽDY upozornit chovatelem,který takové kotě předává,že mu NIKDY nemuže zaručit přítulnost navěky.Záleží také na jednotlivci daného zvířete..
Pokud já šelmu a jiné zvíře předám nebo i zajistím,VŽDY na toto upozornuji.)
Je pravda,že nemám dlouhodobé zkušenosti s takovým zvířetem.Ale každý má možnost se jet přesvedčit k chovateli,který takové zvíře vlastní.
Stále tvrdím ,že se muže časem stát,že přítulnost,zejména ve vysokém věku muže ustoupit.
Byl u mně chovatel šelmy,kterou vlastní již asi 12 tým rokem a je stále přítulná,avšak již i nevrlá a nemá vždy " své "dny.Takže,pozor ,,jak já tvrdím.Člověk stále vlastní šelmu.
Avšak opět,kolegové,tvrdí,že pravdu nemám.Ale at tak,či tak,člověk si užije mnoho radosti po určitá léta s vymazlenou šelmou a i kdyby se stalo co tvrdím nebo lépe se obávám já,tak ji určitě i promine s láskou to,že již nebude kontaktní dle jeho představ.Protože určitý hendikep nebo i pominutí předností nemusí být vždy zatracením ze strany chovatele,tak ,jak ze stany člověka k člověku.Ale i to se stát muže.
Dále přidám zkušenost na základě právě těch chovatelu,vlastnících flačkáče,zejména pumy,kteří se již "rozrostli" a je více takových,kteří tyto odchovávají a vždy prodávají ochočené a na flašce,že zatím nebyl zaznamenán žádný případ nehody.Někdo muže namítnou,to zatím.
Ale ,již snad více jak 19 let je v ČR velmi zkušený chovatel těchto predátoru, který odchovává několik mládat ročně a přistupuje velmi zodpovědně s veškerou presentací a pokynu k chovu takového zvířete.
Má nemalé uspěchy v chovu šelem a tomuto chovu se věnuhe okolo 20 ti let na plný uvazek.
Jsem přesvědčen,že i ostatní chovatelé upozornují nové majitelé na případná uskalí ,,jinak by se taková mládata přestala prodávat a zájem by utichl.Jenže ono tomu je naopak.Zájem velmi sptoupá.
A proto jsem přesvědčen,že potencionální zájemce musí mít veškeré info ke svému rozhodnutí ,,jak pro svuj další život se šelmou,tak zejména vuči té šelmě.
Věřím,že je více těch,co tak učiní a činit budou.A možná,že jim i trochu napomužeme k rozhodnutí tímto tématem.
Asi tak před třemi roky vstoupilo téma kočkovitá šelma v soukromém chovu na témata ifauny.
Byly to prvotiny informací . Ohlas hrstky přispívajicích byl s cílem ,vykreslit chov šelem v soukromých chovech jako zdroj zbohatnutí,týrání a prodej na "miláčka" každému, kdo zavolá ,např. prý i 14 letému dítěti.
Čas po 3 letech ukázal,kudy se chov šelem ubírá.
Že o zbohatnutí se těžko jedná,ukazujë čas.Týrání ukazují naše stránky a chovy ostatních kolegu.Prodej je jasně vymezen již třetím rokem na našich stránkách.Pousmát se mužeme i nad tvrzením,že chovatelé prodají i tygra 14 letému dítětí.
Tu se trochu pozastavím. Za prvé . dítě těžko rozbije kasičku a vytvoří zázemí jak s ohledem na enormní investice takového zařízení,tak i částka za pořízení takového predátora,převýší uspory v prasátku .Pokud by přijel s takovým virtuálním dítětem rodič ,,jedná se již o prodej zákonnému žástupci.Avšak i zde by chovatel trval na podmínkách chovu ,,jak ze zákona,tak zejména s ohledem na dané zvíře.Pokud zájemce není schopen toto splnit,muže se podívat a odjet.
Již před 20 lety tu byly i odchovy ochočených malých koč. šelem jedním zkušeným a snad i jedním z prvních šelmařu v ČR ,který snad jako první v republice se dal touto cestou Následovala hrstka dalších.
Za celou dobu nebyla žádná stížnost na problémy s šelmou,že by někoho napadala nebo i šežrala.Píšu málá šelma.
Další chov v budoucnu ostatních chovatelu ukáže,zda toto mé tvrzení se nezmění.Avšak nutno podotknout,že vyjimka se muže najít ,,jako v každé lidské činnosti nebo i v přírodě.
chov.majster
napsal(a):
Možná,že odmlka kolegy ,ke kterému se tu vyjadřujete ,Vám dává za pravdu.Možná se i mýlím.. Více si opět mužeme povědět na osobním meilu.-
Zdravím Vás i zde
RN
,Na konk. webu ,Šelmy a mazlení ,přispěl chovatel 7 lvu p. P.A. z Trnavy.Několika svými zajimavými poznatky z chovu lvu.Nejstaršímu je 9 let a nechá se hladit nejen od něho.6 jich má plnně kontaktních.
Snaha některého anonyma je zmínka o neserioznosti chovatelu,kteří prý zájemce záměrně mylně informují,zejména ty miláčkáře,aby si pořídili šelmu.
Uplně jasně se vyjádřil právě ten p. z Trnavy .,Kde sděluje svuj názor ,že 99,9 % čtenářu si šelmu nepořídí.
Je tomu tak.Žádmý "vykreslený" miláčkář ve virtualitě si tu šelmu nepořídí.Poněvadž jde o vysokou cenu a ti miláčkáři v představách stálých anononymu,ale i chovatele 1 páru šelem , se rekrutují s adolescentu nebo žen., v představách prý muckání se 24 hod. se šelmou.Po přečtení informací na netu ,ale i zde .tohoto vlákna ,,jsou vyvedení ze svého omylu.Stejně jejich přání zustává v podobě snu a zustane.Že by koupili a doplatili na své sny koncem v mordě lva nebo tygra určitě nehrozí.
Právě i proto jsem založil toto vlákno.
Ano,na základě této a tamní diskuse,jsem zaznamenal velice zvýšený výskyt na meilech i telefonech žádosti informací laického názoru o pořízení tygra. ,lva,Pandy červené,opic a to především na meily.S tím,že byli slušně odkázání na naše stránky.
Pak mají možnost zavolat a domluvit si návštěvu.Z deseti případu 1 zavolal a je schuzka sjednaná.Ostatní bud nezavolali nebo jeden dokonce se snažil vést konverzaci posléze v urážkách.Odpověděl jsem mu,že sorry,držíme se manuálu prodeje,viz. naše stránky.On my odpověděl,že nemá zájem číst ani ten zpusob prodeje.At napíši cenu,pošle zálohu a přijede si.Je k zamyšlení,že nechtěl ani kotě vidět a poslal by zálohu.Jen jej pouze velmi zajímala cena.Mohl zavolat,což jsem mu sdělil.Po seznámení se vše doví.Zmlk.Vykazoval prvky provokace.I to se stává.
Co z toho plyne?
Představy,provokace jsou ruzné.Vím,na základě svých zkušeností,že člověk,který šelmu chce ,,je mu vše jasné.Infa je již dost.
K chovateli v Trnavě se zmíním,že obdivuji jeho chov lvu.Je to miláčkář nebo chovatel. ? Nebo oboje ? .Ano i to je cesta chovu šelem ,,jak má on kontaktní smečku lvu.Avšak ,já totu to cestou nejdu a nikomu bych ji nedoporučoval.Nechal bych takovýto chov odborníkum v cirkusovém prostředí,kterýchž to u nás i pár je.
Zajimavost ze světa
Včera na ZOOM byla možnost shlédnout netradiční chov "mazlíčku"
1. 2 letá levhartice v soužitím se psem ve věrném přátelstvím,s kterými chodila majitelka na procházky.
2. Soužití v dojemném přátelství medvěd baribal,tygr a lev.Tato zvířata byla při razii zabavena drogovým deelerum jako malá mládata a umístěna do společného výběhu.Výběh byl velmi velíký a všechna zvířata velice přítulná i na 10 letech a majitelka stále doufá,že tomu tak bude až do smrti zvířat.Má k nim láskyplný vztak ,,jak se vyjadřuje ,,jako k dětem.Je zajímavé,že i 10 letý tygr zustává stalé hravý, ,jako kotě.
Názor odborníka na koč. šelmy byl vyjádřen.Že je toto spojení proti zákonum přírody,avšak jejich uzký vztah nerušit a nechat je pohromadě,pokud s polu tak užasně vycházejí.Avšak takové spojení by žádný zoolog neučinil.
3. Manželé v Ahrice,on jako bývalý strážce parku,našli na procházce opuštěné,mládě hrocha.Majitelka se vyjadřuje s láskou,že holku hrocha považuje jako za dceru.Má přístup i do domu ,do pokoje a kuchyně a upravili i vstup do domu.Zda bude jednou chtít odejít ke stádu,nebudou ji bránit.Zatím chodí stádo do řeky navštěvovat a vracet se domu.
4. Chovatel psu.Každoročně jeho psy navštěvuje několik ledních medvědu,kde si se psy láskyplně hrají.Je zajimavé,že toto plermeno je šlechtěno na lov těchto medvědu domorodci.
Z těchto příběhu je vidět,že pokud se člověk věnujě zvířeti,muže vzniknout netradiční pouto,mimo přírodní ¨zákony.
Konec koncu na ochočeného hrocha ,miláčka rodiny Ringelových v Habrkovicích ve Východečeském kraji se mužeme zajet podívat.Uvidíte mnoho zvířatek a především kontaktní tygry.Rodina je bývalá cirkusová,Ivan ,,jako principál se věnuje velkým koč. šelmám snad více jak 50 let na profesionální urovni.Jejich chov sibiřských tygru patří na přední místo ve světě.I je možnost vyzvednout jeho ojedinělé čísla se zvířaty na světové urovni.Především zmíněný hroch Davídek a vkládání hlavy do mordy tygra principála.Jejich pojetí chovu zvířat je na základě dlouhodobých zkušeností a především profesionality a zejména veliké lásky ke všem zvířatum se specilalizací na tygry.I práci se šelmami je možné vidět.Každému zájemci o šelmy vřele doporučuji.Při návštěvě tohoto zařízení se zájemce ocitne mezi mnoha zvířaty a to především v rodinném prostředí.Výklad v profesní rovině Ivana je užasný s mnoha zkušenostmi,příběhy v neustálém kontaktu se zvířaty.Především těmi tygry.
Také se každý dozví,že je nesmysl,co stále na fora pasíruje jeden jedinec,že se kotata velkých šelem prodávají kde komu,zejména prý i 15 letým dětem.Je to záměrný nesmysl tohoto člověka,vlastnicího pár ocelotu.Se snahou počkozovat chov šelem v ČR.
Dozví se,že tygřata se nikomu ,pokud se nejedná o chovatele velkých šelem,neprodají.
Pokud někdo bude chtít skutečné informace,zajet se tam podívat a i podpořit chov rodiny Riengelu.
Tímto zdravím Ivana,Tomáše i Honzu.Kluci ,přeji Vám stálý a vzkétajicí uspěch.
Přidám zajimavost.
Kolega,chovatel lvu v ČR má pár lvu ve výběhu,kontaktních a vymazlených.Každý den je pouští do domu pod dohledem a celá rodina si s nimi hraje.
Tvrdí mi,že nemá obayy,že by "něco" udělali.
Já mu na to říkám,že za sebe bych se bál.
Druhý kolega v ČR vlastní 1 lva v bytě ( je to odbotník vzdělaný v přírodních vědách ).Lev chodí do předsíně vykonávat obě potřeby na plínu.Nic v bytě nezníčí.
Opět za sebe neuvěřitelné a neumím si představit to vyměšování.
I tak mají někteří majitelé šelmu za miláčka.Je to jejich rozhodnutí,volba styl života.
Tyto dva příklady však nemají býti z mé strany návodem k chovu ,avšak jsou zmínkou ,,jak lze i lva chovat jinak než pouze ve výběhu.
Já bych tu odvahu neměl.
Možná,že tu to ti kolegové i čtou a možná,že i něco napíší.
Možná,že i ne.
Ale i to je vejimečná realita v šelmařském světě a proč se o ní nezmínit.
Pozn: fota zmíněných kolegu jsou na našich stránkách v sekci chovy kolegu.
Dobry den,
naprosto souhlasime.. Jsme chovatele lvu , tyto kockovite selmy po zkusenostech vidime jako velice spolecenska a citliva zvirata ,ale je treba je take respektovat a mit na mysli , ze jsou to vrcholoví predatori a nic nepodcenovat. Ale naopak muzeme rict , ze nasi lasku nam stoprocentne opetuji a a vzajemne se tesime z kazdodenniho kontaktu s nasemi kockami. Věnujem se jim od malicka jak nejvic to jde a proto kontakt s nima je takovy jaky muzete videt na fotkach ))..
pekny den Jana a Ales
selmicka
napsal(a):
Také dobrý den
Vaše odpověd na vykostování kuřat je poplatná všem chovatelum koč. šelem i vícero zoo.Já také krmím již 20 let ušlechtilé kočky i kotata tímto zpusobem a koč. šelmy těch 15 let a nikdy jsem též nezaznamenal žádný případ nehody,tak jako kolegové.
V přírodě jim je také nikdo nevykostí. Je jedna vyjimka ,která šelmám kuřata vykostuje. a je přesvědčena,že to tak musí být.Pokud ne, ten kdo nevykostí , není správný chovatel. Ano ,.,jak jste se zmínil, ,je to věcí každého,zda vykostí. Ale ubírá šelmám potřebné minerály a látky z kostí,které musí uměle dodat. ,zejména kotatum,aby u kotat nedošlo k odvápnění.Což se již stalo. v ČR i SR.
Ano já obdivují taktéž tyto lidi a je jich u nás již několik a co mi říkali,tak snad většina funguje bez dotací i sponzoru.
Ono stačí udržet to co máme doma a není to legrace.Občas krutý boj o přežití.Ale člověk se musí stále snažit a rvát.
Dobry den,
nase selmy od mala kmrime krome jineho ,,kuřaty,, ktere jsme nejdrive pomlely i s kostima , cela kurata jsou zdrojem vapniku , mineralu a bilkovin. Stejne tak se zivi selmy ve volne prirode, kdy korist zerou i kostima.
Jo
Aleši,budu věřit,že se časem snad přidají i nějací jiní naši kolegové,kteří svými poznatky vyvrátí zde 3 roky tvrzené výmysly,spekulace,mlžení a záměrné poškozování chovu šelem u soukromých majitelu .
Necháme se i překvapit.
Zdravim ))
Nikomu žádne nazory nechci vnucovat ,ale byt chovatelem takovych kocek je snad je pro lidi , kteri jsou velkymi nadšenci a milovniky zvirat. Ja sam nechovam jenom lvi...mame i jina zvirata. Verim, ze vetsina chovatelu to dela a bude delat se stejnou laskou a z toho pak pro tato zvirata vypliva i v soukomych chovech potrebna pece a zazemi. Proto jsou soukome chovy neoddiskutovatelne dulezitou soucasti zachovani ohrozenych zvirat v prirode.
Rádi se podelime o nasech zkusenostech z chovu nasich zviratek.
fotka...dnesni hradky...
stupava
napsal(a):
Zdravim ))
Nikomu žádne nazory nechci vnucovat ,ale byt chovatelem takovych kocek je snad je pro lidi , kteri jsou velkymi nadšenci a milovniky zvirat. Ja sam nechovam jenom lvi...mame i jina zvirata. Verim, ze vetsina chovatelu to dela a bude delat se stejnou laskou a z toho pak pro tato zvirata vypliva i v soukomych chovech potrebna pece a zazemi. Proto jsou soukome chovy neoddiskutovatelne dulezitou soucasti zachovani ohrozenych zvirat v prirode.
Rádi se podelime o nasech zkusenostech z chovu nasich zviratek.
fotka...dnesni hradky...
Uplý souhlas.
Oba víme a navštívili jsme několik chovatelu v soukromí a víme,že mají většinou i jiná zvířátka ,ale především dlouhodobý,trvalý vztah k fauně s vyhraněním ke kočkovitým šelmám v prioritě.Chovu dávají maximum po všech stránkách,ve snaze,zabezpečit svým šelmám to NEJ....
Kolega ,chovatel vekých šelem,lvu sem sdělil své poznatky .
Je zřejmé,že chov těchto velkých predátoru ,patří do "rukou" již skutečně vyzrálé osobnosti,která si je vědoma ve vší zodpovědnosti,co takový chov vyžaduje,Zejména v poskytnutí adekvátního výběhu s nároky na krmení takto velkých šelem.Samozřejmě i bezpečnost vlastní rodiny i širokého okolí.
Především,máli šelmy kontakní a je s nimi v každodenním soužití.Náklady na takový chov jsou velmi vysoké.
Jsou však u nás již chovatelé,co nabízejí odchovy pum.Poslední 2 roky se již daří odchovy i více chovatelum.Požadavek kupujicího ,je stále ten stejný a to kotě co n ejmladší a ochočené.
Dostane sice veškeré informace od chovatele ,co kotata prodává a věřím,že v plnné škále informací.Avšak by určitě nebylo od věci,aby se o chovu pum zde zmínili i jiní chovatelé.
Především ti,co je mají ochočené.A to již cca i 5 let a jsou stále s nimi v celodenním kontaktu i chodí s ními na vodítku na procházky.
Zájem o šelmy stále převyšuje nabídku.Je potřebné,aby zájemci získali co nejvíce informací a byli si plnně vědomi,do čeho "jdou".Především,ti co je chtějí ochočené a na miláčka,což jsou skoro všichni.Aby se náhodou nenašel jedinec,co by svojí nerozvážnosti podcenil svoje možnosti ,schopnosti a mohl by se dostavit i malér.
Pak by mohl být i problém zachovat chov koč. šelem v soukromých chovech.
Také je již v ČR i více majitelu ochočených servalu,caracalu,kde požadavky na ochočené kotě nelze zajistit a žadatelé čekají i přez rok . I tak se na každého nedostane.
Informace o těchto malých koč. šelmách by byly také dobré,zejména o ochočených.
Tímto zdravím kolegy z naší vesnice a cca 4 km od naší vesnice ,,kteří mají již malou šelmu ochočenou také.
Chov : Puma americká ( Puma concolor )
Tento užasný predátor je již v chovech několika majitelu a chovatelu koč. šelem v ČR
Valná většina jej mají od kotěte na flašce a ochočené.Chov je nenáročný,zejména na výběh bez zimoviště ,které se nemusí vytápět.Jedná se krytý prostrot o 16 m2 .Pokud se dobře zaisoluje,teplota i v mrazech neklesne pod . minus stupnu C. Bude se držet cca na 2 st. C.Dostačujicí,pumám žádný chovatel netopí,.Pocházejí z oblastí ,,kde se teploty pohybují hluboko pod bodem mrazu.
Výběh lze vybudovat na základě doporučení KVS v daných rozměrech.Samozřejmě,čím větší,tím lépe.
Roční náklady na krmení : bez 1dne týdně . pust :
317 dní x 24 Kč kg den x 2,5 kg den ( pruměr ) ....19020.- Kč rok
Pokud si chovatel zajistí sám zdroje,muže částka klesnout i na polovic.
Pumy se daří odchovávat i začínajicím chovatelum.Jsou to jedny z mála šelem,které se bezproblému odchovávají.
Nejlépe navštívit chovatele pum a tam si o všem popovídat.
Možná,že se i vyjádří pumaři,co pumy vlastní.
selmicka
napsal(a):
Chov : Puma americká ( Puma concolor )
Tento užasný predátor je již v chovech několika majitelu a chovatelu koč. šelem v ČR
Valná většina jej mají od kotěte na flašce a ochočené.Chov je nenáročný,zejména na výběh bez zimoviště ,které se nemusí vytápět.Jedná se krytý prostrot o 16 m2 .Pokud se dobře zaisoluje,teplota i v mrazech neklesne pod . minus stupnu C. Bude se držet cca na 2 st. C.Dostačujicí,pumám žádný chovatel netopí,.Pocházejí z oblastí ,,kde se teploty pohybují hluboko pod bodem mrazu.
Výběh lze vybudovat na základě doporučení KVS v daných rozměrech.Samozřejmě,čím větší,tím lépe.
Roční náklady na krmení : bez 1dne týdně . pust :
317 dní x 24 Kč kg den x 2,5 kg den ( pruměr ) ....19020.- Kč rok
Pokud si chovatel zajistí sám zdroje,muže částka klesnout i na polovic.
Pumy se daří odchovávat i začínajicím chovatelum.Jsou to jedny z mála šelem,které se bezproblému odchovávají.
Nejlépe navštívit chovatele pum a tam si o všem popovídat.
Možná,že se i vyjádří pumaři,co pumy vlastní.
Není nad domluvenou návštěvu chovatelé pum.
Rádi zájemci vše ukáží ,vysvětlí a především nezávazně.Potom si zájemce udělá svuj usudek.Muže a je dobré navštívit jich více a dát si vše dohromady.
Příspěvky na forech v anonymitě - nemoderce , vykazují záměr od chovu zájemce odstrašit a né mu být nápomocni.Nápomocen bude člověk ten ,,který nejedná v anonymitě,na místě vše ukáže,za svými názory si stojí,má je podloženy praxi v chovu pum,má odchovy a především velkou lásku k těmto predátorum.Samozřejmě,že je za podané informace i plnně zodpovědný.Což na nemoderce anonym není a pumy ani nemá.
Jedině takto muže získat každý zájemce odpovídajicí informace.
selmicka
napsal(a):
Není nad domluvenou návštěvu chovatelé pum.
Rádi zájemci vše ukáží ,vysvětlí a především nezávazně.Potom si zájemce udělá svuj usudek.Muže a je dobré navštívit jich více a dát si vše dohromady.
Příspěvky na forech v anonymitě - nemoderce , vykazují záměr od chovu zájemce odstrašit a né mu být nápomocni.Nápomocen bude člověk ten ,,který nejedná v anonymitě,na místě vše ukáže,za svými názory si stojí,má je podloženy praxi v chovu pum,má odchovy a především velkou lásku k těmto predátorum.Samozřejmě,že je za podané informace i plnně zodpovědný.Což na nemoderce anonym není a pumy ani nemá.
Jedině takto muže získat každý zájemce odpovídajicí informace.
Sorry ale ak na nemoderke niekto napíše, že nemá skúsenosti, nemá prachy, nemá zdroj na maso a nemá možnosť postaviť velký výbeh tak čo mu má zodpovedný chovatel napísať. jedine nech sa na to vykašle. Alebo sa mu máme poskladať na prevádzku chovu a stáž v nejakej ZOO, aby mal aspoň páru do čoho ide?
ATT
atteam
napsal(a):
Sorry ale ak na nemoderke niekto napíše, že nemá skúsenosti, nemá prachy, nemá zdroj na maso a nemá možnosť postaviť velký výbeh tak čo mu má zodpovedný chovatel napísať. jedine nech sa na to vykašle. Alebo sa mu máme poskladať na prevádzku chovu a stáž v nejakej ZOO, aby mal aspoň páru do čoho ide?
ATT
Pokud Vaše odpověd se jedná ke konkretnímu dotazu p.L na nemoderce, tak je poplatná v podstatě veškerým ,respektivě většině ,Vaším odpovědím,ze kterých nejen šelmař pochopí,že odpovědí Váše jsou jaké jsou ,natož případný zájemce o chov šelem.
Ten nenapíše,mám prachy,pozemku mraky,a běhá mi za barákem stádo krasv taky a jsou moje.A chci šelmu - basta.
Posoudí odpověd Vaši tam a moji zde.Samozřejmě ,že se zamyslí nad příspěvky chovatele lvu.A ¨hlavně,budu se opět opakovat,skutečný zájemce nebude diskutovat na netu o evidentně "pruhledných" otázkách,ale zavolá nějakéku chovatelovi,přijede,vidí a uvidí,zda si kočku pořídí.
A pane ATT ,věřte nebo ne,chovatel, ,který žije život se svými šelmami 24 hod. ,o nich něci málo i snad ví.A hlavně ví,že kdo info chce,nemusí je hledat na netu.Ale především na místě chovu.O tom mě přesvědčují stálé návštěvy byt jen n ávštěvníku,kteří se přijedou podívat na krásné šelmy a již do telefonu mi prozradí,že nechtějí žádnou šelmu ,,jen vidět šelmy v jiném prostředí než v ZOO.Ti,co zvažuji ,vidí,ptají se a to sakrblé velmi douho a "nechce " se jím ani odejít pomalu domu.
Ano z takových návštěvníku možná 1 z deseti bude "šelmařem".Možná a možná také ne.Ale po návštěva si domu odnese informace,které si sám vyhodnotí a rozhodne,zda si pořídí pouze kočku ušlechtilou nebo zkusí tu šelmu.
V každém případě v něm návštěva zanechá poznatek,že jsou lidé,kteří šelmy chovají a plnně se jim věnují a tím i pomáhaji i pouze osvětou seznamovat lidi s těmito nádhernými tvory.Poněvadž ,každý návštěvník má s sebou bud i známé nebo děti.V těch lidičkách návštěva snad něco zanechá.
Možná i z dětí vyrostou lidé se vztahem k přírodě,možná se jejich rodiče i zamyslí ,,jak se chovat k přírodě a ke zvířatum,A možné i ne všichni.A možná::?
RN
Doufám p. ATT ,že Vás tento muj otevřený pohled na chov koč. šelem v soukromí neurazil.
Poněvadž jsem nastínil pohled soukromého chovatele šelem.A tím Vy nejste.Jste stále anonym a máte na to plnné právo.Možná,že skutečně pracujete v nějakém zoo parku v zahraničí ,,jak tvrdíte a možná,že jste i pouhý zájemce v teorii o tyto predátory.Ono to z anonymity nelze at tak vyhodnotit.Tak se nesmíte na mě zlobit.
Ale skoukromý chovatel má uplně jiný vztah ke svým šelmám ,než ten praktik v zoo.Tím v žádném pžípadě nachci nastínit,že by chovatelé v zoo nevykonávali svoji príci na 100 a více % ,ale mají jiné zázemí než ten soukromník,který si musí být ředitelem,ekonomem,kurátorem,zoologem a trošičku "maličko" i veterinářemVe štěstí i obchodníkem ,
Chovatel v zoo má tyto fiunkce pokryty svými odbornými kolegy a muže se plnně věnovat chovu.Neřeší získávání levných,kvalitních zdroju krmiva,finance,nákup šelem a jejich prodej a zda vubec přežije budoucí rok.Zda" na to bude mít" finance.
A to je ten zásadní rozdíl mezi chovatelem v zoo a soukromníkem.
Jsou niance chovu ještě i jiné,lišící se v zoo a u soukromníka.
Za svoji čonnost v chovu šelem mohu zodpovědně prohlásit,že chov šelem vedou lidé velmi zodpovědní a snažící se pro své šelmy vytvořit ty NEJ podmínky.V drtivé většině.
I mladší a stření generace kurátoru,zoologu je již i nakloněna chovatelum v soukromí.Většinou se s nimi známe osobně najaký rok s tím,že pokud zoo neprodá šelmy do zahraničí,poněvadž zoo světa zájem o daný druh již nemá,tak každý šelmař v ČR se snaží ze zoo v ČR kotata získat.Bohužel pro nás je kotat v ČR jako šafránu a čekáme i nějaký ten rok , než se na nás dostane řada.
Víme,že to tak je a vážíme si všech pracovníku v zoo ČR.
RN
Tak ted jste mě tedy pobavil
Zatímco vy jste ve svých příspěvcích do ted vlastně žádné rady nedal,tak pan ATT ve třech odstavcích na nemoderce shrnul všechny odpovědi srozumitelně a jasně!Navíc se nebojí upozornit na rizika spojená s chovem kočk.šelem kdežto VY jste opět jen ucítil potenciálního kupce a začínat rozhazovat sítě a mazat med kolem huby.
A nejvíc se mi líbí jak nemůžete strávit,že do ted neznáte jméno člověka,který má praktické i teoretické zkušenosti o 100% výše než Vy.
Někdy je ta debata s Vámi vážně sranda
vážený pan Navrátil.
To či vystupujem v anonymite - to nechajte na mne - mám na to dôvody a na tomto fóru mi to je umožnené.
To, že tu ja niekolkí ďalší informujú "laikov" o tom, že chov šeliem je nebezpečná a náročná záležitosť, to nech vás netrápi, my len vyslovujeme svoj názor, tak ako aj vy svoj.
A čo sa týka toho pána, ktorý nemá o šelmách ani šajnu - bez urážky ale sám to povedal - a chce chovať pumu...to je na nom jak sa nakoniec rozhodne.My sme mu iba poskytli naše poznatky.
Ak uznávate Ivana Ringela,ktorého si ja osobne velmi vážim, tak sa ho opýtajte na jeho názor na chov pumy v rukách človeka bez skúseností a vhodných podmienok. A prosím napíšte sem potom, čo Ivan na to povedal.
Vela uspechov v chove, vela záujemcov o váš chov a všetko dobré želá ATT
Dobrý den. Všem koho zajímá tato doskuze, doporučuju shlédnout toto video. http://www.youtube.com/watch?v=uW6KeAdz7OY
atteam
napsal(a):
vážený pan Navrátil.
To či vystupujem v anonymite - to nechajte na mne - mám na to dôvody a na tomto fóru mi to je umožnené.
To, že tu ja niekolkí ďalší informujú "laikov" o tom, že chov šeliem je nebezpečná a náročná záležitosť, to nech vás netrápi, my len vyslovujeme svoj názor, tak ako aj vy svoj.
A čo sa týka toho pána, ktorý nemá o šelmách ani šajnu - bez urážky ale sám to povedal - a chce chovať pumu...to je na nom jak sa nakoniec rozhodne.My sme mu iba poskytli naše poznatky.
Ak uznávate Ivana Ringela,ktorého si ja osobne velmi vážim, tak sa ho opýtajte na jeho názor na chov pumy v rukách človeka bez skúseností a vhodných podmienok. A prosím napíšte sem potom, čo Ivan na to povedal.
Vela uspechov v chove, vela záujemcov o váš chov a všetko dobré želá ATT
Děkuji,Vám také.
RN
Chcel by som tu prítomných poprosiť aby neodchádzali z diskusie. objasním prečo:
Predstavte si, že laik zatúži chovať šelmu a pri hladaní informácií zabrúsi na toto fórum. Otvorí si diskusiu napr. "Pohled na chov šelem" alebo "Šelma jako miláček" a objavia sa mu informácie o tom ako je chov šelmy prechádzka ružovou záhradou, o tom kolko chovatelov bezproblémovo žije s levom v obyvačke, jak je puma nenáročné a vymazlené zviera, o čom svedčí mnoho spokojných chovatelov naprieč EU...atd atd...všetko dokreslené fotkami ludí so šelmami v náručí. K tomu sa dozvie že do ČR budu čoskoro dovezení leopardi a ich odchovy budú k mání a že tí čo chov šeliem dramatizujú bulvárnou formou, sú vlastne pesimistickí neprajníci. A teraz si predstavte, že žiadny z týchto názorov nebude mať protiváhu. Nebude nikto, kto by na takéto kraviny zareagoval pretože všetci to už vzdali. Laik to dokrmi osobným stretnutím u chovatela s dlhoročnou praxou, kde mu je kolo huby natretý med a nedivil bych sa keby mu ten chovatel tú šelmu ešte aj dohodil. A katastrofa je na svete. Nie pre toho človeka ktorý za mesiac zistí že to precenil. to nech si rieši sám. Katastrofa je to pre zviera, ktoré je odkázané na starostlivosť človeka bez odborných znalostí a finančného krytia, ktorý bol v podstate oklamaný. .
Ešte raz prosím aby ste v zaujme zvierat z diskusií neodchádzali a reagovali na veškeré skreslené informácie, ktoré by mohli spôsobiť to, že chov šeliem bude v rukách neodborníkov. Na fóre je ešte aká taká šanca čitatelovi normálne fundovane poradiť s čím má rátať a na čo sa má pripraviť, alebo mu jeho zámer vyhovoriť - i ked možno netradičnou formou - výmenou názorov medzi dvoma tábormi. Lebo pánboh s každým, kto sa nedajbože zájde pozrieť k dotyčnému chovatelovi a bude sa pýtať na rady priamo tam . Potom to už neovplyvníme.
P.S: Pánovi RN by som chcel uprimne poďakovať za to že "nahadzuje" témy a otvára stále nové a nové diskusie.
ATT
Chcel by som tu prítomných poprosiť aby neodchádzali z diskusie. objasním prečo:
Predstavte si, že laik zatúži chovať šelmu a pri hladaní informácií zabrúsi na toto fórum. Otvorí si diskusiu napr. "Pohled na chov šelem" alebo "Šelma jako miláček" a objavia sa mu informácie o tom ako je chov šelmy prechádzka ružovou záhradou, o tom kolko chovatelov bezproblémovo žije s levom v obyvačke, jak je puma nenáročné a vymazlené zviera, o čom svedčí mnoho spokojných chovatelov naprieč EU...atd atd...všetko dokreslené fotkami ludí so šelmami v náručí. K tomu sa dozvie že do ČR budu čoskoro dovezení leopardi a ich odchovy budú k mání a že tí čo chov šeliem dramatizujú bulvárnou formou, sú vlastne pesimistickí neprajníci. A teraz si predstavte, že žiadny z týchto názorov nebude mať protiváhu. Nebude nikto, kto by na takéto kraviny zareagoval pretože všetci to už vzdali. Laik to dokrmi osobným stretnutím u chovatela s dlhoročnou praxou, kde mu je kolo huby natretý med a nedivil bych sa keby mu ten chovatel tú šelmu ešte aj dohodil. A katastrofa je na svete. Nie pre toho človeka ktorý za mesiac zistí že to precenil. to nech si rieši sám. Katastrofa je to pre zviera, ktoré je odkázané na starostlivosť človeka bez odborných znalostí a finančného krytia, ktorý bol v podstate oklamaný. .
Ešte raz prosím aby ste v zaujme zvierat z diskusií neodchádzali a reagovali na veškeré skreslené informácie, ktoré by mohli spôsobiť to, že chov šeliem bude v rukách neodborníkov. Na fóre je ešte aká taká šanca čitatelovi normálne fundovane poradiť s čím má rátať a na čo sa má pripraviť, alebo mu jeho zámer vyhovoriť - i ked možno netradičnou formou - výmenou názorov medzi dvoma tábormi. Lebo pánboh s každým, kto sa nedajbože zájde pozrieť k dotyčnému chovatelovi a bude sa pýtať na rady priamo tam . Potom to už neovplyvníme.
P.S: Pánovi RN by som chcel uprimne poďakovať za to že "nahadzuje" témy a otvára stále nové a nové diskusie.
ATT
atteam
napsal(a):
ATT
Ano .Děkuji .
Já se ztahuji ze zdejších for,brzy spustíme na našich stránkách forum o šelmách.
Všechny případné zájemce zvu a zejména Vás pane ATT.Doufám,že moje pozvání přijmete.
Chov šelem je skutečně potřeba osvětlit v reálu,bez bulvárního škváru.
Všem děkuji za trpělivost s moji osobou zde ,zejména těm ,co mé příspěvky pomohly a něco jim přinesly.
Vše nejlepší do života všem.
Roman Navrátil
selmicka
napsal(a):
Ano .Děkuji .
Já se ztahuji ze zdejších for,brzy spustíme na našich stránkách forum o šelmách.
Všechny případné zájemce zvu a zejména Vás pane ATT.Doufám,že moje pozvání přijmete.
Chov šelem je skutečně potřeba osvětlit v reálu,bez bulvárního škváru.
Všem děkuji za trpělivost s moji osobou zde ,zejména těm ,co mé příspěvky pomohly a něco jim přinesly.
Vše nejlepší do života všem.
Roman Navrátil
Ale samozrejme že vaše pozvanie prijmem. Dakujem. akurát prvé čo mi vrazilo do očí ked som práve pred pár minutami otvoril návštevnú knihu na vašej stránke chov rysu, bol inzerát, že zháňate levíčatá DO 2 MESIACOV !!!!!! a medvieďa taktiež v tom veku? Chcem sa spýtať čo to má znamenať? Brať mláďatá od matky v 2 mesiacoch a kšeftovať s nimi cez internet. Kam ich ďalej mienite posunúť? Alebo popri rysoch máte ešte plac aj na chov medveďa a dvoch levov? Neverím, pretože ste sa tu dušoval ako vy by ste si na velkú šelmu netrufol.
Tie ubohe zvierata odtrhnute v rannom veku od matky pojdu ešte bohvie cez kolko rúk dalej do nejakého súkromného chovu, pretože neverím, že seriozne zariadenie so serioznymi podmienkami bude odkazane na vaše služby. Tým, že ste tu vyzval k návšteve vašej stranky si pilujete konár pod sebou. Ale čo je horšie, takýto prístup vrhá zlé svetlo na všetkých sukromných chovatelov.
Ja vám niečo prezradím. Pri rozhovoroch zo zoologmi a kuratormi z "československých" ZOO som v 97% počul na adresu sukromných chovatelov šeliem opovržlivé slová. Na prstoch jednej ruky by som spočítal chovatelov ktorí boli zo strany ZOO rešpektovaní. A viete prečo, pretože prekupníci a rádobychovatelia špinia meno aj tým poctivým.
Keby sa takýto inzerát objavil v krajine klde momentálne žijem, tak máte v momente na krku tajných, ktorí idú po vás jak po udenom, prelustrujú vám hovory z mobilu a čapnú vám cez pracky priamo pri čine. A smiechu by ste sa nezdržal.
Ja verím...ja chcem veriť...že to čo som videl na vašej stránke, som iba zle pochopil. Verím že vy TU podáte k tomuto inzerátu vysvetlenie a ja sa vám TU budem mať možnosť za toto nedorozumenie omluviť .
ATT
atteam
napsal(a):
Ale samozrejme že vaše pozvanie prijmem. Dakujem. akurát prvé čo mi vrazilo do očí ked som práve pred pár minutami otvoril návštevnú knihu na vašej stránke chov rysu, bol inzerát, že zháňate levíčatá DO 2 MESIACOV !!!!!! a medvieďa taktiež v tom veku? Chcem sa spýtať čo to má znamenať? Brať mláďatá od matky v 2 mesiacoch a kšeftovať s nimi cez internet. Kam ich ďalej mienite posunúť? Alebo popri rysoch máte ešte plac aj na chov medveďa a dvoch levov? Neverím, pretože ste sa tu dušoval ako vy by ste si na velkú šelmu netrufol.
Tie ubohe zvierata odtrhnute v rannom veku od matky pojdu ešte bohvie cez kolko rúk dalej do nejakého súkromného chovu, pretože neverím, že seriozne zariadenie so serioznymi podmienkami bude odkazane na vaše služby. Tým, že ste tu vyzval k návšteve vašej stranky si pilujete konár pod sebou. Ale čo je horšie, takýto prístup vrhá zlé svetlo na všetkých sukromných chovatelov.
Ja vám niečo prezradím. Pri rozhovoroch zo zoologmi a kuratormi z "československých" ZOO som v 97% počul na adresu sukromných chovatelov šeliem opovržlivé slová. Na prstoch jednej ruky by som spočítal chovatelov ktorí boli zo strany ZOO rešpektovaní. A viete prečo, pretože prekupníci a rádobychovatelia špinia meno aj tým poctivým.
Keby sa takýto inzerát objavil v krajine klde momentálne žijem, tak máte v momente na krku tajných, ktorí idú po vás jak po udenom, prelustrujú vám hovory z mobilu a čapnú vám cez pracky priamo pri čine. A smiechu by ste sa nezdržal.
Ja verím...ja chcem veriť...že to čo som videl na vašej stránke, som iba zle pochopil. Verím že vy TU podáte k tomuto inzerátu vysvetlenie a ja sa vám TU budem mať možnosť za toto nedorozumenie omluviť .
ATT
vyjimka. ,pro Vás.
váš utok je mimo.Máte možnost diskuse v budoucnu na naších stránkách.
Zde jsem skončil.
S pozdravem
Roman
A ešte mi nedá nezareagovať a neupozorniť najednu skutočnosť
Na nemoderke Exoti sa 6.4. objavil dotaz laika, ktorý sa zaujíma o chov pumy, sám priznáva že nemá skúsenosti a medzi iným spomenie že má k dispozícii 4X4 metre.
Neprejde ani 24 hodín a na Kožušinách za pod vaším nickom akoby mimochodom objaví príspevok ohladne chovu pumy, z ktorého vyznieva že puma je nenáročný chovanec, ktorému netreba kúriť, dobre sa množí, je vhodný pre začiatočníka a...a teraz pozor...uplne mu stačí plocha 16 m2.
Medzitým sa na Exotoch objaví moj príspevok, ktorí v podstate dotyčného nabáda aby si to všetko ešte raz zvážil a temer súbežne je na kožušinách len tak medzi rečou spomenuté, ako niekto kto je v anonymite odhovára zaujemcov o chov namiesto toho aby im bol nápomocný.
Mne to pripadá aj v spojitosti s tým inzerátom na tie levíčatá, že vy sa snažíte porozhadzovať medzi ludí šelmy od výmyslu sveta a navyše je vám jedno, do akých rúk pojdú.
Pán Navrátil, sám viem že vela ludí skutočne koketuje s myšlienkou chovať mačkovitú šelmu. takisto viem že server ifauna je práve takýmito ludmi hodne navštevovaný...ostatne ako aj inými chovatelmi. Nechcem a nemám právo vás k niečomu nabádať ale skúste vo vlastnom záujme túto moju domnienku vyvrátiť a uviesť na pravú mieru. Ak sa tak stane, znovu opakujem, vo všetkej ucte sa vám za veškeré nedorozumenia verejne ospravedlním.
S pozdravom ATT
atteam
napsal(a):
A ešte mi nedá nezareagovať a neupozorniť najednu skutočnosť
Na nemoderke Exoti sa 6.4. objavil dotaz laika, ktorý sa zaujíma o chov pumy, sám priznáva že nemá skúsenosti a medzi iným spomenie že má k dispozícii 4X4 metre.
Neprejde ani 24 hodín a na Kožušinách za pod vaším nickom akoby mimochodom objaví príspevok ohladne chovu pumy, z ktorého vyznieva že puma je nenáročný chovanec, ktorému netreba kúriť, dobre sa množí, je vhodný pre začiatočníka a...a teraz pozor...uplne mu stačí plocha 16 m2.
Medzitým sa na Exotoch objaví moj príspevok, ktorí v podstate dotyčného nabáda aby si to všetko ešte raz zvážil a temer súbežne je na kožušinách len tak medzi rečou spomenuté, ako niekto kto je v anonymite odhovára zaujemcov o chov namiesto toho aby im bol nápomocný.
Mne to pripadá aj v spojitosti s tým inzerátom na tie levíčatá, že vy sa snažíte porozhadzovať medzi ludí šelmy od výmyslu sveta a navyše je vám jedno, do akých rúk pojdú.
Pán Navrátil, sám viem že vela ludí skutočne koketuje s myšlienkou chovať mačkovitú šelmu. takisto viem že server ifauna je práve takýmito ludmi hodne navštevovaný...ostatne ako aj inými chovatelmi. Nechcem a nemám právo vás k niečomu nabádať ale skúste vo vlastnom záujme túto moju domnienku vyvrátiť a uviesť na pravú mieru. Ak sa tak stane, znovu opakujem, vo všetkej ucte sa vám za veškeré nedorozumenia verejne ospravedlním.
S pozdravom ATT
co to má znamenat prosím??
Přečtěte si znovu s klidnou hlavou muj článek o pumně.Jakých 16 m 2? Ano - ale plus k výběhu zateplený prostor.Než něco napíšete, - přemýšlejte prosím.
Nashledanou na našem foru.Bez urážek,ponižování a sprostých slov.Tací nemají tam místo.
Dobrou noc pane ATT
Roman
selmicka
napsal(a):
vyjimka. ,pro Vás.
váš utok je mimo.Máte možnost diskuse v budoucnu na naších stránkách.
Zde jsem skončil.
S pozdravem
Roman
Takže všetko čo viete povedať ku kauze 2 mesačných levíčat je, že moj útok je mimo?
Ja som neútočil.Ja som vám položil otázku na základe toho čo som videl NA VAŠEJ STRANKE.Položil som vám otázku, tak ako to bežne na fórach chodí. Donedávna ste tu vypisoval slohové práce a zrazu, ked máte možnosť sa vyjadriť k dosť podstatnému problému, tak to odbijete dvomi riadkami a zbabelým útekom?
Je to samozrejme vaša vec a určite prežijem aj bez toho aby mi celá táto vec bola objasnená, ale ide tu o povesť súkromných chovatelov a najmä o povesť vašu.
ja som vás nechcel vyhnať z ifauny, ja som sa len pýtal.
ATT
selmicka
napsal(a):
co to má znamenat prosím??
Přečtěte si znovu s klidnou hlavou muj článek o pumně.Jakých 16 m 2? Ano - ale plus k výběhu zateplený prostor.Než něco napíšete, - přemýšlejte prosím.
Nashledanou na našem foru.Bez urážek,ponižování a sprostých slov.Tací nemají tam místo.
Dobrou noc pane ATT
Roman
Myslel som konkretne túto vetu.
Chov je nenáročný,zejména na výběh bez zimoviště ,které se nemusí vytápět.Jedná se krytý prostrot o 16 m2 .Pokud se dobře zaisoluje,teplota i v mrazech neklesne pod . minus stupnu C.
Čeština nie je mojim materským jazykom a uznám, že kde tu može dojst k inému vysvetleniu si textu. Asi by bolo dobré keby sa k tomuto výkladu vyjadril aj nejaký rodilý čech, že či to pochopiul tak ako ja lebo tak ako vy ste to myslel. Ak ste myslel že výbeh + 16m2 vnútorného zatepleného, tak ja som to zle pochopil a beriem to späť. Ale iba túto jedinú vetičku. Za všetkým ostatným si stojím.
ATT
V pravidlách pre prispievanie do vašej návštevnej knihy stojí:
je zakázáno....
umísťování inzerátu typu: "koupím", "hledám", "prodám" nebo "vyměním",
A hned prvé čo mi vrazilo do xichtu bol vami písaný inzerá že hladáte levíčatá a medveďa. Nadpis bol Poptávka. Aj to som asi zle pochopil lebo som Slovák...OK, može byť.
Kde mám záruku, že moje príspevky do diskusie na vašom vebe nebudú vymazané a ja nebudem blokonutý?
Lebo tak nejak mam pocit že vy si tam tie príspevky mienite lustrovať podla toho jak je vám vyhovujúce a odtialto zbabelo zdrháte pretože VY nemáte tú moc vám neprijemné otázky nezverejňovať. Jediné čo urobíte je že bez odpovede utečiete len taký fukot.
ATT
Rozhodl jsem se, pokud sem pan Navrátil vstoupí, budu admina bombardovat informováním ,,nahlásit závadný příspěvek,, doporučuji dělat totéž, když to bude mít stále na očích asi s tim problemem bude muset fakt něco dělat, problém Navrátil nechme usnout, aby se nevymlouval, že se sem musí chodit bránit. Nahodme nějaká rozumná témata at to nevypadá, že bez něj nedovedem existovat. Nyní jsem měl dlouhý rozhovor s pani adminkou a dala mi za pravdu, odesílat to jako nevhodný příspěvek Nechte to už tu být a vraťme se na exoty psát o rozumných věcech.
foolincats

XXX.XXX.110.151
Dobrý deň prajem .
Chcel by som sa spýtať na druh: Ocelot
Chcel by som tento druh chovať len nemám žiadne informácie o ňom - napr. strava, veľkosť,dožitie atď.
Mohli by ste mi odpovedať na moje otázky?
ďakujem .
foolincats
napsal(a):
Dobrý deň prajem .
Chcel by som sa spýtať na druh: Ocelot
Chcel by som tento druh chovať len nemám žiadne informácie o ňom - napr. strava, veľkosť,dožitie atď.
Mohli by ste mi odpovedať na moje otázky?
ďakujem .
Dobrý den , pokud ocelota nemáte zájem chovat na produkci kožek, vložte dotaz na exotické savce
Domnívám se,že pro další osvětu v informacích chovu kočkovitých šelem je dobré občas i něco nového napsat.Byla zde zmínka o levhartovi kolegy.Ten velmi prospívá a obývá již velký ,dustojný a velmi pěkně a především odborně zařízený výběh i s "věží" pro výstup do výšky.Je zatím kontaktní a majitel si s ním stále hraje a denně se mu věnuje.Budu se opakovat.Počítá i s tím,že hry v dospělosti pominou a pro svoji bezpečnost již k němu nevleze.Uvidíme co ukáží další léta života s levhartem.
Zmíním se,že nás navštívil začínajicí chovatel velkých šelem a jeho snem je levhart a jaguár.Po dlouhých debatách a konzultacích a zjištění jeho představ jsme se domluvili,že mu jeho sen splníme.Jeho materiální a časové zajištění pro chov těchto užasných predátoru a "zabijáku" jsou nadstandardní ..Je mu také jasné,že po pubertě těchto fešáku bude se jim věnovat zřejmě pouze přez mříže,ač počítá s tím,že věnuje prý denně minimálně 4 hodiny v tréningu těchto šelem.
Je potěšitelné,že mladí chovatelé budují chovy koč. šelem s přístupem velmi zodpovědným jak k vybudování adekvátních výběhu,informací i návštěv chovatelu,tak, jak jsem se stále na mnoha vláknech o šelmých opakoval.Stále se mi potvrzuje ,že informace z mé strany zde sdělené ovoce přinesly.Vlákna zde sdělená o šelmách v ruku v ruce s našimi stránkami a následně osobní návštěvou zájemcu o chov šelem splnily a splnují učel.
Všem novým zájemcum popřeji správná rozhodnutí v případném pořízené šelmy a následně mnoho radosti.
Pěkný den všem
RN
Přidám ještě jednu osobní zkušenost.
Zprostředkovával jsem prodej jedné z největších koč. šelem do země EU.Předcházelo tomu několik tel. rozhovoru podobu týdne.Osobní návštěva a jednání na delší dobu.Nastalo rozhodnutí,že ano.Druhý den si šelmu odvezl.Byl to zástupce majitele šelmy. Byl vždy několikráte upozorněn,že se jedná o kotě z odchovu pod rodiči ,že je velmi pravděpodobné,že v dospělosti na něj nesáhne.Že již nyní je to problém a kotě používá drápy a zuby.Jen dennodení trpělivost několika hodin s duslednou drozérskou prací, muže přinést výsledky v kontaktu.Avšak,že pochybuji,pokud nemá s takovoutou šelmou zkušenosti,at počítá,že na nej nesáhne ,možná ani za týden.Kotě odvezl a jsme stále v kontaktu.Poslední zprávou telefonicky je,že kotě majitel věnoval do ZOO 100 km vzdálené od jeho bydliště.Neměl zřejmě ten čas a zejména lásku s trpělivostí.Je však velice movitý a peníze jej netrápí,takže mohl udělat velkou radost v dané zoo.což se prý i se stalo.
Tímto chci apelovat na potencionální zájemce o jakoukoliv šelmu,aby zodpovědně zhodnotili všechny pro a proti,než si kočku pořídí.
Né každý je finančně " za vodou " a muže si dovolit takový čin,co zmíněný majitel.
Šelma není plyšák ani domácí kočka .Je to velká zodpovědnost si takové kotě pořídit.