Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.169.36
Dobry den, vcera jsem nasla samici jak porodila mrtveho potomka. Zajima me proc si stale stavi hnizdo a skube chlupy..Nekde jsem cetla, ze samice kralika ma dve delohy..jenze jakou mam jistotu..? mockrat dekuji za Vasi odpoved..
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.105.49
Samice nemá 2 dělohy,ale jednu rozdělenou na polovinu.Letos se mi to stalo taky,že porodila mrtvá mláďata bez hnízda a hned na to si trhala chlupy a dělala hnízdo,ale další mladé na svět nepřivedla.Hned jsem ji zapustila a už se blíží termín porodu tak jsem zvědavá jak to dopadne.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.14.105
Můžete akorát čekat. Mně se v listopadu stalo, že zkušená samice porodila 32. den jedno velké mrtvé mladé. Nic víc. Jaké bylo moje překvapení, když 34. den jsem ráno při krmení objevil další jedno velké mrtvé mládě. Nikdy se mi nic podobného nestalo. Další už neporodila a naštěstí těžký porod zvládla ( králíčata byla opravdu veliká). Teď v prosinci se mi stala další nepochopitelná věc - samice kříženec s belgickým obrem v termínu neporodila. Ale 38. den od připuštění jsem našel čerstvě narozené mládě. Termín jsem si nemohl splést, vše si ihned zapisuji. Od ostatních samic je vše v naprostém pořádku.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.70.204
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Dobry den, vcera jsem nasla samici jak porodila mrtveho potomka. Zajima me proc si stale stavi hnizdo a skube chlupy..Nekde jsem cetla, ze samice kralika ma dve delohy..jenze jakou mam jistotu..? mockrat dekuji za Vasi odpoved..
Chování samice je řízeno hormonální činností a ne tím,že se mládě narodilo mrtvé.Proto si staví hnízdo.Pipusťte ji znovu.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.202.21
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Můžete akorát čekat. Mně se v listopadu stalo, že zkušená samice porodila 32. den jedno velké mrtvé mladé. Nic víc. Jaké bylo moje překvapení, když 34. den jsem ráno při krmení objevil další jedno velké mrtvé mládě. Nikdy se mi nic podobného nestalo. Další už neporodila a naštěstí těžký porod zvládla ( králíčata byla opravdu veliká). Teď v prosinci se mi stala další nepochopitelná věc - samice kříženec s belgickým obrem v termínu neporodila. Ale 38. den od připuštění jsem našel čerstvě narozené mládě. Termín jsem si nemohl splést, vše si ihned zapisuji. Od ostatních samic je vše v naprostém pořádku.
no přírodě neporučíme 22.11 jsem zapustil samici s tím ze budou na ježíška a mladé jsem oběvil těd ráno a
vše v pořádku
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.130.48
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Samice má jednu dělohu která pokračuje ve dva děložní rohy.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.255.34
Okotila se mi dnes samice, jedno mladé mrtvé, ale bojím se že to ostatní nevydrží už nyní tu máme -11 stupňů. a vypadá to že králíčata jsou namáčklá na stěnu králíkárny, kde není sláma.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.33.7
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Okotila se mi dnes samice, jedno mladé mrtvé, ale bojím se že to ostatní nevydrží už nyní tu máme -11 stupňů. a vypadá to že králíčata jsou namáčklá na stěnu králíkárny, kde není sláma.
Zkuste hnízdo upravit a trochu to vystlat slámou,případně samici zespodu trochu oškubat a přidat chlupy do hnízda.Někdo tady kdysi psal,že do hnízda přidává i peří.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.255.34
Jak je možné, že mi téměř pokaždé pojde jedno nebo dvě mladé? Je to třeba tím že jich má samice víc? Nyní z 10 pošli 2 a z 11 také 2. Ale ještě nemají ani otevřené oči, vždy takhle malé. Díky za názory
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.70.204
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Jak je možné, že mi téměř pokaždé pojde jedno nebo dvě mladé? Je to třeba tím že jich má samice víc? Nyní z 10 pošli 2 a z 11 také 2. Ale ještě nemají ani otevřené oči, vždy takhle malé. Díky za názory
Stačí když samice mládě vytáhne nebo ho vyhrábne při odkrývání nebo zakrývání hnízda a mládě už se nedostane zpět a uhyne na podchlazení.Někdy je mláďat více a ty menší nedostanou dost napít,ty větší je vytrčí.Příčin může být hodně a úhyn jednoho,dvou mláďat neřeším.Jak u nás říkal jeden letitý chovatel a posuzovatel: za každé mláďě má být člověk vděčný a obzvláště v zimě.Lidi jsou neskromný,chybí jim pokora a úcta.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.255.34
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Stačí když samice mládě vytáhne nebo ho vyhrábne při odkrývání nebo zakrývání hnízda a mládě už se nedostane zpět a uhyne na podchlazení.Někdy je mláďat více a ty menší nedostanou dost napít,ty větší je vytrčí.Příčin může být hodně a úhyn jednoho,dvou mláďat neřeším.Jak u nás říkal jeden letitý chovatel a posuzovatel: za každé mláďě má být člověk vděčný a obzvláště v zimě.Lidi jsou neskromný,chybí jim pokora a úcta.
Uhynulí mladí jsou většinou v hnízdě, ne mimo něj. Ano jsem rád za každé mládě, OPRAVDU. A jak říkáte obzvláště teď v zimě.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.70.204
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Uhynulí mladí jsou většinou v hnízdě, ne mimo něj. Ano jsem rád za každé mládě, OPRAVDU. A jak říkáte obzvláště teď v zimě.
Ono mládě může prochladnout i v hnízdě.Stačí když má méně mléka,chybí mu energie na teplo,sourozenci ho vystrčí na okraj,může toho být více.Jsem na tom stejně z 12 vrhů ,co teď mám,jsou bez ztráty jen 3.Ale jak jsem psala,je to příroda a neřeším to.Jsem ráda,že ti zbývající jsou zdraví a silní.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.111.235
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Jesli samice má 8 ceciku, a 10 - 12 mladych, pořadně se nají jen 8. Jesli samice chodi kojit 1 denně, a kraliček nekolik dni po sobě neji, je po něm, prostě vyhladovi. Proto jsou tě ztraty. Situace se měni, jestli samice chodí kojit nekolikrat denně. To se naji i ten, který zaspal první kojeni. Bohužel, ne všechný samice jsou takové.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.112.10
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Jesli samice má 8 ceciku, a 10 - 12 mladych, pořadně se nají jen 8. Jesli samice chodi kojit 1 denně, a kraliček nekolik dni po sobě neji, je po něm, prostě vyhladovi. Proto jsou tě ztraty. Situace se měni, jestli samice chodí kojit nekolikrat denně. To se naji i ten, který zaspal první kojeni. Bohužel, ne všechný samice jsou takové.
no, myslím že u králíků je trochu jiné, než u ostatních savců...
Králice uživí více mláďat, než má cecíků. běžně uživí 12 - 15 mláďat, někdy i více... A to mívá většinou 8 cecíků, avšak i třeba jen 6...
vet mi to zdůvodňoval tím, že malí králíčci pijí jen v krátkých intervalech a proto se stihnou v poho prostřídat. Mláďata jiných savců většinou najdou cecík, na něj se přisají a nepustí, dokud nejsou syté či je matka neshodí...
V hnizdě musi byt sucho, teplo. Neni dobře, jesli hnizdo má uplně v rožku, a kraličata leži moc hluboko v podestilce. Muže tam byt vlhko, a vnoci zmrznou. A samozrejme se musi sledovat vyživa mladych, jesli samice nakrmi každy den všechný anebo jen 5 z 8.Nevadilo by prohlednout samici, jesli krmi všemi struky nebo jen přednima, i to se stava. To vše ale budete vědět, jesli budete kontrolovat hnizdo každy den. Třeba ja je kontroluju denně nebo ob den, hlavně prvni tyden.
Někdy mladá samice se něčeho lekne při kojení odskočí od hnízda a vytáhne ty mladé na střichu ven a zmrznou, JInak příroda není blbá a ví pokud je ve vrhu některý nemocný nebo je jich víc jak je schopna samice uživit tak prostě ona sama vybere ktrý musí z kola ven to není jako u lidí a nebo určitých skupin že se to množí hlava nehlava aniž by měli možnost to ze svých zdrojů uživit.Člověk by se měl znovu od přírody učit ti co jí kdysi rozuměli a žili v souladu s ní ti jsou už dávno v pánu a zdejší přetechnizovaný svět o zákonech přírody nemá ani potuchy..
vevík

XXX.XXX.253.229
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jestli je možné, aby samička porodila pouze jedno mládě. Mládě jsem našla mrtvé. Stalo se mi to poprvé a vůbec nevím co s tím. Samička má pouze půl roku, nepřipouštěla jsem ji dobrovolně. Máme samce (teď už je vykastrovaný), nejspíš ji stihl oplodnit ještě před vykastrováním. Samička mě ale k mláděte nechce pustit a vůbec nevím co s tím, poradíte mi prosím?
Uživatel s deaktivovaným účtem

vevík
napsal(a):
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jestli je možné, aby samička porodila pouze jedno mládě. Mládě jsem našla mrtvé. Stalo se mi to poprvé a vůbec nevím co s tím. Samička má pouze půl roku, nepřipouštěla jsem ji dobrovolně. Máme samce (teď už je vykastrovaný), nejspíš ji stihl oplodnit ještě před vykastrováním. Samička mě ale k mláděte nechce pustit a vůbec nevím co s tím, poradíte mi prosím?
Ano samička může mít jen jedno mládě,často je velké a porod nepřežije.Obzvláště pokud je to mladá samička a ještě prvnička.Samičku odchyťte a mládě vyndejte.Nejspíš je to zakrslík,tak pokud ji krmíte granulemi,případně různými pamlsky,dejte jí jen seno a vodu ať se jí nepodporuje tvorba mléka.
Samice může porodit jen jedno mládě a taky (často) porodí jedno nebo dvě mláďata a později (i v řádu několika hodin) porod dokončí a narodí se další mláďata. Má vaše samice v kleci vůbec nějaký materiál na stavbu hnízda? Vidím koberec nebo co to je, ale žádné seno či slámu. Mrtvé mládě odstraňte a nechte samici v klidu, pokud ji rušíte, pak to dopadne většinou špatně..
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Chování samice je řízeno hormonální činností a ne tím,že se mládě narodilo mrtvé.Proto si staví hnízdo.Pipusťte ji znovu.
Kdy v tomto pripade připustit? Neměl ny být nělolikadení odstup aby ramlce nemela pretizeny organismus? Sotva porodí ihned zabreznout? Zda se mi to brzy...
Doktor mi řekl, ze pokud nekojí spoušti se velká říje a měl recht nechaly se holky obskocit 3x a měla jsem pak radosti celé léto 😁. Vrhy byly silné. Důležité je dobre ji živit , dostávaly vločky ovesne s granulemi pro březí a kojicí a taky trávu, zeleninku, záleží na co jsou zvyklé u Vás .... po porodu jsem dávala kozí mléko na radu místních příspěvků, mláďata moc nepila zato mamina vyzunkla vse hned
Georgi

XXX.XXX.168.10
Mládě králíčka našel vevík mrtvé protože samice neměla z čeho postavit hnízdo(nejlépe dostatek sena).Mládě se podchladilo.Seno nosí samice den dva před porodem.Někdy přidá chlupy až druhý den a je vše v pořádku.CHovám střední až velké králíky.Stalo se mi i to že samice měla dva mladé začátkem března.Oba v pohodě vyrostli.Na obskočení stačí jednou a pořádně.Samec musí spadnout.
Georgi
napsal(a):
Mládě králíčka našel vevík mrtvé protože samice neměla z čeho postavit hnízdo(nejlépe dostatek sena).Mládě se podchladilo.Seno nosí samice den dva před porodem.Někdy přidá chlupy až druhý den a je vše v pořádku.CHovám střední až velké králíky.Stalo se mi i to že samice měla dva mladé začátkem března.Oba v pohodě vyrostli.Na obskočení stačí jednou a pořádně.Samec musí spadnout.
No vzhledem ke stáří příspěvku je to už jedno, a pokud samec neskáče delší dobu tak první a jediný skok nemusí být dostačující
Asi v tuto dobu řeší stejný problém více chvatelů.Samice byla připuštěna 19.12. Ráno 19.1. bylo v kotci 1 mrtvé,žádné chlupy,jen halda slámy a sena v rohu,kam to hrnula pomalu týden.Jenže v poledne bylo po kotci rozházeno 7 mláďat,ale co bylo divné,dost krve.Žádné chlupy.Samici jsem dala do nového,čistého kotce,původní vyčistila.Šok přišel 20.1. ráno,kdy v kotci bylo plno chlupů a 2 mrtvá mláďata a 1 okusovala.Hrozné. Miska s vodou plná.Je to pomalu tříletá samice Vss.Spolehlivě vždy odchovávala,ale vždy jen 6 mláďat. Je v pohodě,žere, pije a opět dělá neskutečný nepořádek po kotci-chová se tak pokaždé když je v říji a po připuštění klid a vše v pohodě. Zkušební připouštění nedělám, raději čekám. Mohu zkusit připustit,nebo ji nechat a nepořádek nějaký čas tolerovat?
Co jste čekala? ,to jste udělala tu nejvetsi chybu,že jste samici s mladými přestěhovala!!!
Nic jineho by každá druha samice neudelala,nez mlade zlikvidovat..nevim,proc si myslite,že takovyto problem maji i jini chovatele?..jini opravdovi chovatelé nestehuji mladé po narozeni do jineho kotce..hnizdo jste mela spravit,přistlat seno,mlade tam nastrkat a zakryt senem..samice by se o ne postarala..
Měla jste odstranit mrtvá mláďata a kotec nechat být a samozřejmě samici nechat v něm.
Ale ptala jste se na něco jiného, ano, samozřejmě je vhodné samici po "neúspěšném" porodu znovu připustit, do 5ti dní se objevuje říje (u vás už nejspíš nyní, když píšete, že dělá nepořádek po kotci, který dělá jen v říji). Otázkou je, zda chcete aby měla mláďata koncem února - osobně v lednu nepřipouštím právě z důvodu, že únor je velmi nevyzpytatelný co se počasí týče (jeden den je +5 a druhý den -8...)
Teď je sice dobrá šance na zabřeznutí, ale osobně bych počkala a připustila až začátkem února.
jitka1
napsal(a):
Sice děkuji za odpovědět, ale asi jste špatně četla, nebo já se chybně vyjádřila. Po kotci byla rozházena mláďata, ale mrtvá. Proto jsem kotec vyčistila a samici přestěhovala.
Asi tak oboji napůl😁..jedno mládě mrtvé,ostatni rozhazena..nebylo mi jasne,jestli byla také mrtvá..take se mi stane,že rozhazene mladé sbiram po celém kotci a když jsou
živá, neni problem udelat hnizdo a mladé zachránit...o to pokracujicim porodu druhy den se už tady psalo,tak snad příště to dopadne lépe..držím palce..
Ondchrej

XXX.XXX.98.190
Dobrý den, Samice porodila jen jedno mládě, pořád je tlustá a hnízdo také nemá. Nevíte prosím někdo, co je to za jev?? Diky
křen

XXX.XXX.212.28
Dobrý den,
stává se někdy ,že by samice snědla svá mláďátka?
Měli jsme šest mláďátek ,nejprve tři vyhodila ,když jsem je dala zpět, tak se mi zdálo, že
je přijala a dnes jsme zjistili, že nemá v hnízdě žádné .Co se s nimi stalo a proč?Krmena byla dobře a vody měla také dost. Mláďátka měla poprvé.
Děkuji za odpověď
Krupová Marie

křen
napsal(a):
Dobrý den,
stává se někdy ,že by samice snědla svá mláďátka?
Měli jsme šest mláďátek ,nejprve tři vyhodila ,když jsem je dala zpět, tak se mi zdálo, že
je přijala a dnes jsme zjistili, že nemá v hnízdě žádné .Co se s nimi stalo a proč?Krmena byla dobře a vody měla také dost. Mláďátka měla poprvé.
Děkuji za odpověď
Krupová Marie
Ano, stává. Některé samice nemají rády, když se jim do hnízda sahá. A některé nejsou dobré matky.
Nemyslim si,ze by je samice slupla na dvakrat..to delaji mysi,potkani..do hnizda saham den po porodu vsem samicim,mam kolem deseti,nikdy je kvuli tomu nenechaly anebo nesezraly..ale meli jsme loni potkany,ztraceli se mi mladi z hnizda, byla dira u dvirek..po spraveni uz se nic neztratilo.. p

Mám 22 samic,běžne hned po porodu hnízda kontroluji,pak je opět kontroluji 3.a 5. den,některým samicím i každý den a ještě se mně nestalo,že by mladé nechaly nebo sežraly.Ano stane se,že samice při těžkým porodu mládě pokouše,měli jsme párkrát mládě bez ucha,s půlkou ucha,jednou i bez půlky zadní nohy.Stalo se,že samice sežrala mládě při nebo těsně po porodu,ale těžko říci jestli bylo živé či mrtvé,ale nikdy se mně nestalo,že by samice sežrala mladý den,dva nebo více po porodu.To opravdu vypadá spíš na potkana,ale stalo se mně,že se králíčata vlivem tepla rozlézla a mládě vypadlo ven škvírou pro odtok moči.

sice se rozhodně přikláním k potkanovi, ale velmi vzácně samice mláďata skutečně sežere. Měli jsme doma samici, která při kontrole hnízda měla cca 8-9mladých a vždy je do 3-4dnů zredukovala na šest kusů. Nachytala jsem jí, jak jedno žere, dělala to prostě potvora. Radši sme po ní do chovu nic nenechali.
Tohle vlákno bylo založeno dřív než jsem se já zaregistroval, ale protože mne zajímá, přečetl jsem si ho celé. Je tady množství problémů z porodem a mnoho anomálií. Jenomže stávají se různé problémy které tak nějak nejdou vysvětlit, prostě se to stane. Někdy opakovaně a někdy jednou v životě. To že zkušená samice rozhází vrh se stává docela často, jenomže příčin může být spousta. Může to být stres z něčeho a těch podnětů může být také mnoho. Kolem králíků se motám už víc než padesát let a zažil jsem už kde co. Na mnohé věci jsem zapomněl a díky některým dotazům se mi to vybaví. Třeba i dvojí březost jsem pár krát zažil a to díky kontrolnímu připouštění. Mnoho chovatelů o tom jenom mluví, ale ani nevěří, že se to může stát. Někdy prvnička se chová jako zkušená máma a pak druhý vrh sama zlikviduje. Porod proběhne v pohodě, hnízdo vzorové, ale za dva dny jsou králíčata udupané v hnízdě. Jindy zase porod v pohodě, ale za dva dny zjistíte, že jsou králíčata pokálené přitom mají plná bříška. Řeším to tím, že pod ně podhodím odrol ze sena, hoblinky nebo plevy za slámy. Pak je vše v pořádku. Také nevím proč se to děje a pochybuji, že to někdo může jednoznačně vysvětlit. Domněnka totiž neni fakt. Pár krát se mi přihodilo, že v den porodu měla samice jedno mládě a druhý den porodila deset. V některých případech nechala do druhého dne králíče pojít. Nejnovější zkušenost je stará pár dní. Měl jsem připuštěny tři samičky, dvě ča ajednu kříženku. Termín porodu byl 8.9. Jelikož nezabřezly v červenci, tak v dva dny po terminu (8.8.) jsem je připusti znova. Koncem srpna ale nevykazovaly žádné příznaky bžezosti, tak jsem je připustil znovu a všechny byly svolné a nechali se obskočit opakovaně. Jenomže prvního září si čtyřletá albínka začala dělat hnízdo a dva dny po ní i kříženka. Osmého nebylo nic, až devátého albínka porodila jedno králíče a kříženka nic. Devátého porodila druhá albínka osm králíčat a kříženka pořád nic. Mám zkušenost, že málopočetné vrhy jsou někdy opožděny třeba i o dva dny, ale v tomhle případě se dva dny zpozdilo osm králíčat. A co tím vším básník chtěl říct? Prostě občas se stanou věci které nemají logiku. Pokud se to stane jednou, může to být náhoda. Pokud se to stane dvakrát, mohou to být dva rozdílné příčiny. Pokud se to stane potřetí, tak takové zvíře nemá v chovu co dělat. Ještě chci podotknout, že tohle platí většinou pro větší králíky. Zakrslí nebo tedy je věc jiná, protože ty pochází většinou z množíren anebo od nezkušených chovatelů kde ani v jednom případě jim příbuzenská plemenitba nic neříká. Závěrem jenom to, že někdy se něco přihodí i zkušeným chovatelům a nedovedou si to zdůvodnit proč. Prostě příroda je taková. Jednou je převaha samců jindy převaha samic, tak jako letos u mne a ne jenom u králíků, ale i u slepic.
Včera se mi narodilo 8 mladých u kal. samice, hnízdo začala stavět 10.9., 12.9. ráno měla mladý vzadu v rohu, večer je posunula k vrátkům a dnes ráno bylo hnízdo uprostřed kotce, kotec je 95 x 75 x 60. Jedná se o 5 vrh, předtím ale měla kotec 80 x 65 x 50, nevím co se jí nelíbí, kotec má ve třetím podlaží.

Ten kotec jej nevyhovuje.... Aj na môj vkus je pre samicu z mladými = malý. Ja používam 150x75 sú to vpodstate dva kotce bez prepážky.
Jsou věci které člověk neovlivní, ale jsou i takové za které si můžeme sami. To co napíšu se některým líbit nebude, ale zkuste se pak zamyslet. První věc je na jakém vědeckém podklade jste přesvědčeni, že čím větší kotec pro samici tím lépe. Lidi se předhání kdo má větší kotce v králikárně, kdo má lepší vybavení, lepší krmení, lepší nevím co. Mnohdy je jenom přání otcem myšlenky a kdyby jste se podívali pak na jeho opravdové zařízení, no nebudu dál komentovat. Netvrdím, že je to pokaždé. Ale zkusím trochu objasnit to stěhování hnízda. Uvědomte si, že králík původně žil a rodil v norách a ty pudy u nich přetrvávají. Proto to prohrabávání podestýlky a stavění hnízda v době říje, aby ukázala samci, že je připravena k páření. Pak ta snaha se opakuje třeba čtrnáct dní před porodem, aby včas vyhrabala noru, nastlala a připravila k porodu. Pak když v přírodě porodí, nakrmí mladé a opustí noru. Pečlivě zahrabe vchod a 24 hodin si ho nevšímá. Vždy se pak po ránu vrací aby nakojila potomstvo. Takže králíčci jsou na malém prostoru a nemají kam se rozlézat. V králíkárně je to jiné, hlavně v teplejším období. Někdy se snaží najít mámu anebo se rozlézají jen tak. Většinou je to z nějakého vyrušení. Pokud je kotec malý snadno najdou cestu do hnízda, do tepla. Když je kotec jako obývák není snadné najít cestu do hnízda a protože moc sil ještě není a brzy se vyčerpá, tak zůstane tam kde je. Králík ale není kočka aby vzala mládě do zubů a odnesla ho. Aby ho samice udržela v teple natrhá na něj nějaké chlupy a nakojí. Jakmile ucítí ostatní vůni mléka jdou po čichu za mámou. Pak už zůstanou na místě v novém hnízdě a samice ho ještě vylepší. Tohle mohou udělat i víckrát. V takovémto případě se jedná v výbornou matku jelikož se vzorně stará o potomstvo a nenechá žádné podchladnout. Ono ani pro odchov nejsou vhodné veliké kotce. Králíci potřebují místo kde mají krmení, kde se mohou vyměšovat a kde mohou v suchu polehávat. V malém se cítí bezpečněji, jako v noře do které v případě nebezpečí zalézají. Ve velkém kotci při sebemenším vystrašení lítají do všech stran, anebo se vzájemně honí k vytvoření hierarchie. Pokud máme králíky na maso je škoda každé vyplýtvané energie která nejde do růstu. Dnes už je to takový trend být humánní ke všemu a vytvářet zvířatům podmínky jak si to představujeme my, přitom zapomínáme, že příroda to už dávno stanovila.

No vedecky sa zamýšlať nebudem, prečo je kotec pre odchov samice a mladat lepší veľký. Mám však skusenosti cca 30 ročné s chovom a je dávno preč doba ked sa králiky chovali na kope hnoja . Ono tak jak i u ľudí aj u králikov nám pribudli rôzne choroby , alergie, viry . No čo som chcel povedať je to, že v prírode je jednoducho "Prirodzená selekcia " Postupne sa selekcia nerobí a je snaha odchovať a predať každé H--- no ... Preto sme na tom takto, ale podme k tej veľkosti koterca. Mám kamaráda , ktorý má samice chovné ustajnené v boxoch o veľkosti 1,5x 1,5 m a používa kotištia, no takmer 50% samic sa kotí mimo a odchovy su vyrovnané. Tak v čom to je? Z mojich skuseností sa hygiena , lepšie udržuje vo väčšom koterci a pri spravnej selekcii aj výsledný produkt je " Odolnejší a životaschopnejší. "
napsal(a):
No vedecky sa zamýšlať nebudem, prečo je kotec pre odchov samice a mladat lepší veľký. Mám však skusenosti cca 30 ročné s chovom a je dávno preč doba ked sa králiky chovali na kope hnoja . Ono tak jak i u ľudí aj u králikov nám pribudli rôzne choroby , alergie, viry . No čo som chcel povedať je to, že v prírode je jednoducho "Prirodzená selekcia " Postupne sa selekcia nerobí a je snaha odchovať a predať každé H--- no ... Preto sme na tom takto, ale podme k tej veľkosti koterca. Mám kamaráda , ktorý má samice chovné ustajnené v boxoch o veľkosti 1,5x 1,5 m a používa kotištia, no takmer 50% samic sa kotí mimo a odchovy su vyrovnané. Tak v čom to je? Z mojich skuseností sa hygiena , lepšie udržuje vo väčšom koterci a pri spravnej selekcii aj výsledný produkt je " Odolnejší a životaschopnejší. "
No ono záleží zda stejná samice rodí pokaždé jinde než v kotišti, pak by se to dalo rozvíjet proč, ale takhle těžko říct , ja kotistě nepoužívám , ale mam část králikarny asi 1/3 se samostatnými dvirky zcela temnou, přepážka mezi tím ma pouze kruhový otvor tak akorát aby tam vlezl králík a světe div se , nikdy nerodili jinde než tam😁, temno zavětrí a sucho, imitace nory jak vyšitá 😁

mlckova
napsal(a):
No ono záleží zda stejná samice rodí pokaždé jinde než v kotišti, pak by se to dalo rozvíjet proč, ale takhle těžko říct , ja kotistě nepoužívám , ale mam část králikarny asi 1/3 se samostatnými dvirky zcela temnou, přepážka mezi tím ma pouze kruhový otvor tak akorát aby tam vlezl králík a světe div se , nikdy nerodili jinde než tam😁, temno zavětrí a sucho, imitace nory jak vyšitá 😁
Tak , ja mám jednu špecialistku a tá si postaví hniezdo vždy na mieste kde predtým chodila na Záchod..... Dohováram jej "no je to marné #laugh "
napsal(a):
Tak , ja mám jednu špecialistku a tá si postaví hniezdo vždy na mieste kde predtým chodila na Záchod..... Dohováram jej "no je to marné #laugh "
No taky mi dela jedna v zachodku😁Asi tim ze je tam nastlano peletama , pak teda ale chodí na záchod jinam Chvála bohu 😂
Hnízdo je ok, upravené čisté, že některé samice rodí do hnoje, tak tomu se snažím předejít tím, že pár dnů před okocením vyčistím kotec, někdy vykydám celý a někdy jen tam kde chodí bobkovat, to záleží na samici, některá to převrátí celé několikrát za den a jiná je klidná až do porodu, těm klidným seberu bobky den dva před porodem, těm neklidným vykydám asi týden před porodem.
Lucie777

XXX.XXX.167.199
Dobry den, asi 4 dny zpatky nám samice porodila mláďata, dnes ale fouká silný vítr a já mám obavu, jestli neumrznou. Na dvířka klece jsem jim zavěsila utěrky na nádobí, aby jim tam tolik nefoukalo, nevím ale jestli je samice nestrhne. Prosim o rady, co nejdříve aby chudáčci nezmrzli :(
Lucie777
napsal(a):
Dobry den, asi 4 dny zpatky nám samice porodila mláďata, dnes ale fouká silný vítr a já mám obavu, jestli neumrznou. Na dvířka klece jsem jim zavěsila utěrky na nádobí, aby jim tam tolik nefoukalo, nevím ale jestli je samice nestrhne. Prosim o rady, co nejdříve aby chudáčci nezmrzli :(
Tak tu utěrku dejte zvenku, aby ji samice strhnout nemohla a pokud má dobřě vystlané hnízdo, nic jiného není třeba dělat.
Nám se osvědčily desky kartonu vmáčknuté před mříže (samozřejmě s otvorem na dýchání asi 4 x 10 cm). Mají tam sice tmu, což ale zrovna králíkům nevadí a kotec si tak zafuní raz dva. Na léto půjdou kartony zase pryč a dají se na zahradě zužitkovat do kompostu nebo jako mulč pod záhon. Navíc v každém supermarketu jich mají mraky, kdo si potrpí na velkoformátové, v cykloservisech vám zulíbají ruce když je zbavíte alespoň nějaké té obří krabice co se v ní prodávají kola.
Neregistrovaný uživatel

Jdete se poradit ohledně zdravotního problému, prevence nemoci nebo výživy vašeho zvířete? Nově se můžete obrátit rovnou na odborníky v sekci On-line veterinář. Kvalifikovanou odpověď tam dostanete nejpozději během několika hodin. Ať jsou vaši mazlíčci zdraví a spokojení!