Poraďte zdroj bílkovin...

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

12.1.2015 16:40

Dobré odpoledne. Od vánoc ležím v knihách s cílem zkvalitnit stravu svého rozrůstajícího se chovu. (začal jsem v létě) Po přečtení nespočet článků a knih jsem zjistil, že vlastně nemám žádné kvalitní krmivo s velkým přísunem bílkovin, které bych měl podávat zejména kojícím samicím a králíkům po odstavu.

Bláhově jsem si pořád myslel, že to vyřeším přidanou dávkou vařených brambor k obědu, které bych posypané pšeničnými klíčky podával právě mladým králíkům pro rychlejší výkrm. Jenže ony to jsou zase jen cukry (tedy když mluvím jen o bramborách).

Krmím vlastní směsí zhotovenou z nahrubo šrotovaného černého ovsa, ječmene, pšenice, vitamínů, minerálních látek, soli, pepře a již zmíněných pšeničných klíčků. Přijde mi ale, že mi králíci nerostou na výkrm tak rychle, jak by měli. Samozřejmě podávám seno a vodu. Do prvního sněhu sem dával trávu a na noc pak seno.

Potřebuji poradit, jak levně pořídit bílkoviny. Mám možnost podávat syrovátku z kozího mléka, kterou bych mohl "zaplácnout" díru v jídelničku pro letošní zimu. Co ale shánět, či jednodušeji pěstovat v nastávajícím roce? Napadají mě jen luštěniny... A vůbec netuším jaké :(

PS: Chovám vss a Meklenburské strakáče.

12.1.2015 18:47

Na výkrm je dobrá kukuřice, vysoký obsah bílkovin má i sladový květ.Syrovátka, pokud se ji naučí králíci přijímat, je také dobrá, ale luštěniny bych nedávala.

12.1.2015 19:37
stone

XXX.XXX.214.15

Já přidávám do krmné dávky asi desetinu lupiny (46 % nl). Králíci ji k mému prvotnímu překvapení rádi chroupou.

12.1.2015 19:43

stone napsal(a):
Já přidávám do krmné dávky asi desetinu lupiny (46 % nl). Králíci ji k mému prvotnímu překvapení rádi chroupou.

Lupiny?

12.1.2015 19:47
stone

XXX.XXX.214.15

Ano lupiny bílé, výborné zdroj nl pro krávy, prasata i králíky.

12.1.2015 19:48

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Lupiny?

Našel sem: http://cs.wikipedia.org/wiki/Lupina_b%C3%ADl%C3%A1
jen dodatečně.... Sama si pěstujete, nebo někde nakupujete? Je reálné sehnat osivo? a jak probíhá sklizeň?

12.1.2015 19:52
stone

XXX.XXX.214.15

Ještě vložím odkaz na pokus se zkrmováním lupiny http://invenio.nusl.cz/record/174078.
Jsem soukromý zemědělec a lupinu si pěstuji sám právě pro prasata a králíky. Postup je skoro stejný jako pěstování hrachu, výnos cca3t/ha. Osivo kupuji u f. Seed servise (doufám že jsem to napsal ok).

12.1.2015 21:40
burgund6

XXX.XXX.33.7

Dobré odpoledne. Od vánoc ležím v knihách s cílem zkvalitnit stravu svého rozrůstajícího se chovu. (začal jsem v létě) Po přečtení nespočet článků a knih jsem zjistil, že vlastně nemám žádné kvalitní krmivo s velkým přísunem bílkovin, které bych měl podávat zejména kojícím samicím a králíkům po odstavu.

Bláhově jsem si pořád myslel, že to vyřeším přidanou dávkou vařených brambor k obědu, které bych posypané pšeničnými klíčky podával právě mladým králíkům pro rychlejší výkrm. Jenže ony to jsou zase jen cukry (tedy když mluvím jen o bramborách).

Krmím vlastní směsí zhotovenou z nahrubo šrotovaného černého ovsa, ječmene, pšenice, vitamínů, minerálních látek, soli, pepře a již zmíněných pšeničných klíčků. Přijde mi ale, že mi králíci nerostou na výkrm tak rychle, jak by měli. Samozřejmě podávám seno a vodu. Do prvního sněhu sem dával trávu a na noc pak seno.

Potřebuji poradit, jak levně pořídit bílkoviny. Mám možnost podávat syrovátku z kozího mléka, kterou bych mohl "zaplácnout" díru v jídelničku pro letošní zimu. Co ale shánět, či jednodušeji pěstovat v nastávajícím roce? Napadají mě jen luštěniny... A vůbec netuším jaké :(

Možná by nebylo špatné sem napsat jaké hmotnosti Vaši králíci v určitém měsíci dosahují, možná se Vám jenom zdá, že pomalu rostou.Máte v podstatě dvě možnosti krmení, buď granule nebo klasika.Po granulích pravděpodobně porostou rychleji než při klasickém krmení.Já bych na to nešel až tak moc"vědecky"jako Vy.
Osobně se mi osvědčilo, z vícero důvodů, krmit klasickým způsobem:kvalitní seno jako základ, oves a ječmen v určitém poměru dle stáří králíků, mrkev nebo řepa, sem tam kousek chleba a větvičky na "chuť".Z toho, co králíkům dáváte mě zaujal ten pepř, nikdy jsem o tom neslyšel-máte pro něj nějaký důvod?

12.1.2015 22:05
misulinka

XXX.XXX.58.76

Vojtěška, sója, lněné semínko, pivovarské kvasnice.

13.1.2015 07:01

burgund6 napsal(a):
Možná by nebylo špatné sem napsat jaké hmotnosti Vaši králíci v určitém měsíci dosahují, možná se Vám jenom zdá, že pomalu rostou.Máte v podstatě dvě možnosti krmení, buď granule nebo klasika.Po granulích pravděpodobně porostou rychleji než při klasickém krmení.Já bych na to nešel až tak moc"vědecky"jako Vy.
Osobně se mi osvědčilo, z vícero důvodů, krmit klasickým způsobem:kvalitní seno jako základ, oves a ječmen v určitém poměru dle stáří králíků, mrkev nebo řepa, sem tam kousek chleba a větvičky na "chuť".Z toho, co králíkům dáváte mě zaujal ten pepř, nikdy jsem o tom neslyšel-máte pro něj nějaký důvod?

Ten pepř mi poradil jeden dopisovatel a tuším že to bylo i zde na diskuzi. Údajně je to jeden krůček k tomu, aby se potlačily kokcidie. Stejně tak jsem přes léto dával i sem tam nějakou tu nať česneku. A pravidelně přidávám do vody jakousi šmakuládu z různých kyselin, které taky zakyselují a potlačují kokcidie.

co se týče váhy, tak to nebude tak jednoduché dopátrat. Začal jsem tak nějak bez evidence. Ale když to vezmu podle fotek, tak měl jsem do začátku jen jednu jedinou strakatou samici, kříženec burgunské. Podle fotek se mladí narodili začátkem června 2014. Nyní mám jednu mladou strakatou samičku ve výběhu k porážce a má 2, 9 kilo. Což je stáří 7 měsíců. Což je víc, než jsem i tak čekal. Tuhle váhu bych měl mít u tohoto plemene za 4 měsíce. Zde se ale jistě projevila vyléčená kokcidioza.

13.1.2015 08:11

Proč jim předkládáte nějaké šmakulády k pití ?Chudáci králíci.Přece stačí občas cibule nakrájená na tenké plátky nebo kostičky, zbytky česneku z kuchyně a pelyněk černobýl.Seno, voda, čistý kotec a je po kokci.Už tomu vážně nerozumím co všechno jsou chovatelé nacpat králíkům.

13.1.2015 09:53
bronda

XXX.XXX.98.84

Jestli zadavatel šmakuládou myslí přípravky typu Acidomid, Amivit, Optimin, Rabittin, Prorabbit, Probiostan a pod., nebral bych to jako provinění proti zásadám zdravého chovu.

O Vás je známo, že stavíte jen na klasice, cibuli a česneku, což jistě není špatné, ale jsou i jiné "běžné" přístupy s využitím granulí a... I těch "šmakulád", které také mají své příznivce. Spíše se divím, že si tak komplikuje život vymýšlením speciální krmné směsi a různých přísad. Úkol spíše pro krmivářský výzkumák, než pro drobnochovatele.

13.1.2015 11:12
borax

XXX.XXX.91.21

stone napsal(a):
Ještě vložím odkaz na pokus se zkrmováním lupiny http://invenio.nusl.cz/record/174078.
Jsem soukromý zemědělec a lupinu si pěstuji sám právě pro prasata a králíky. Postup je skoro stejný jako pěstování hrachu, výnos cca3t/ha. Osivo kupuji u f. Seed servise (doufám že jsem to napsal ok).

Tak tohle mne zajímá.
Zkrmujete zazelena celou rostlinu, nebo až tobolky( resp.semeno )?
Případně šrotujete to?
Nedokážu si zrmování tvrdých semen představit.

13.1.2015 11:28
tom.50

XXX.XXX.117.5

Ten pepř mi poradil jeden dopisovatel a tuším že to bylo i zde na diskuzi. Údajně je to jeden krůček k tomu, aby se potlačily kokcidie. Stejně tak jsem přes léto dával i sem tam nějakou tu nať česneku. A pravidelně přidávám do vody jakousi šmakuládu z různých kyselin, které taky zakyselují a potlačují kokcidie.

co se týče váhy, tak to nebude tak jednoduché dopátrat. Začal jsem tak nějak bez evidence. Ale když to vezmu podle fotek, tak měl jsem do začátku jen jednu jedinou strakatou samici, kříženec burgunské. Podle fotek se mladí narodili začátkem června 2014. Nyní mám jednu mladou strakatou samičku ve výběhu k porážce a má 2, 9 kilo. Což je stáří 7 měsíců. Což je víc, než jsem i tak čekal. Tuhle váhu bych měl mít u tohoto plemene za 4 měsíce. Zde se ale jistě projevila vyléčená kokcidioza.

Jestli můžu přispět i já svou troškou.

Je ten váš strakáč masné plemeno? a je to plemeno brojlerové? Není? Pak vám prostě rychle neporoste i kdybyste mu dával do žrádla zlatý prach!

Hodnotíte přírůstky podle fotek? To si snad děláte legraci!
Musíte převažovat a vést evidenci každého jednoho králíka na zabití. To je, věřte mi, velká zábava a napínavost ověřit si, zda ten který pokus o změnu krmení funguje kladně či kudy cesta nevede. Budete to vědět dokonale a na gramy denního přírůstku zjištěného samosebou průměrem kupříkladu za týden. Dokonce zjistíte včas i nemoc, ještě dřív než to na králíkách bude vidět. Zjistíte malé přírůstky bez změny krmení a víte ihned, že se "něco" děje. Atd. Prostě všichni rostou a jeden ne? Aha, něco se děje!
V neposlední řadě budete mít králíky zvyklé na ustavičné braní do rukou, nebudou lekaví a divocí a nebudou trpět stresem kdykoli kolem přejdete vy, kočka, či přeletí kos. Už jen to je velké plus! Už jen to vyřeší spoustu nemocí, stres je spouštěčem a nebo podporovatelem mnoha nemocí, ne-li všech.

Když si tu najdete jen moje příspěvky a reakce ostatních na ně za poslední asi 3 měsíce, dočtete se jak na to, nemusíte louskat knihy, stačí názory některých chovatelů tady z fauny. Já mám knihu jedinou z r 1971 a vystačil jsem spolu s info tady odsud a třeba z Králíkáře a i z jiných zdrojů z netu (pohledala manželka).

Vyhněte se všem chemikáliím a nevěřte tomu jak vám tu někdo radí nade mnou. Není to třeba, všechny chemikálie - léky (vyjma přírodního Emanoxu) zpomalují růst a furt to tu píšu a furt to tu nečtete, že nelze chtít aby to rostlo a cpát do nich chemii. Navíc to přece budete jíst a na ochrannou lhůtu moc nevěřte, po té klesne podíl jedů pod nějakou, lidmi stanovenou mez a ne, že by maso bylo "čisté".

Než laborovat a míchat a šrotovat a shánět a vymýšlet, vydělejte si v práci (to umíte) a za takto vydělané peníze navíc kupujte granule, bude to pak vlastně nastejno. Ty zase umějí ti, co je vymysleli a vyrábějí a jako vy chcete aby vám někdo platil za to, co umíte, plaťte i vy výrobci krmiv za to, co zaplatil vědecky vyzkoumat, vymyslel a umí on. Hlavně si ale uvědomte, že každé zvíře bude žrát živiny v určitém poměru a když dostane bílkovin nad určitou mez v poměru ke glycidům, jeho organizmus bude muset velesložitě přeměňovat bílkoviny na to, co mu ve žrádle chybí = zjednodušeně řečeno na glycidy a tak myslet si, že dáte králíkovi víc bílkovin a on že je promění na maso je, promiňte prosím, velice pošetilé.

Kupujte zásadně granule bez medikace z výše uvedeného důvodu Jinde vysvětluju podrobně proč nemedikované granule a dávejte jim jednou týdně kousek nasušeného černobýlu, jak vám tu radí nějaká paní nade mnou. A že nemáte? Kdybyste to tu četl, věděl byste, že funguje i černobýl někde z ouvozu sklizený i teď v zimě na sněhu. "Klacky", už odumřelé, stojí a trčí ze sněhu (teď sníh není) i teď a fungují!

A ještě dodám. Nějaká paní říká, že dává okus = syrové větve např ovocných stromů, ale taky třeba borovice či smrku a říká, že pro chuť. To není tak přesné. Chutná jim to právě kvůli obsahu tříslovin a přírodní "kyselosti", která pomáhá jejich trávení ubránit se všudypřítomným kokcidiím a jiným neduhům. A nemusíte je týrat pepřem či jinými nesmysly, navíc pepř je za peníze. Jen kojící samice nesmí dostat okus vrby! Hned by ztratila mléko.

Psalo se to tu mockrát, že jste (nejen vy) líní číst co se tu už stokrát omlelo a raději si založíte nové vlákno a chcete od ostatních "posluhu", aby vám opakovaně psali stále dokola díky fauně už obecně známé informace.

Tak ať se vám daří! Tom.

13.1.2015 11:28
leprechaunek

XXX.XXX.244.126

Já to vezmu popořádku.
Základ sledování adekvátních přírůstků je čisté plemeno. Jinak odhady roste rychle / pomalu podle osobního dojmu na křížencích jsou naprd.

Ohledně výživy. Svaly, tj. Přírůstek, jsou bílkoviny a tuky, v tom máte asi jasno.
Druhá půlka přírůstku je zdravé trávení. Na to jsou nějaké fyziologické potřeby toho zvířete, a zdůrazňuju že dané pár tisíci lety vývoje, takže to neoblbnete. Vláknina, zdravá střevní mikroflóra... Tenhle stín nepřekročíte. Nemůžete králíkovi cpát kilo ovsa zalitého olejem v domnění, jak mu prospějete a jak rychle přibere. První je vyvážená strava podle potřeb trávení králíků, až pak přírůstky.

Naprosto souhlasím s tím, co tady lidi píšou - vydlabte se na nějaké experimenty hore dole, kyselin, sůl, pepř... Proč dělat věci jednoduše, když to jde složitě, že jo.
Základ chovu: zdravé samice bez kokcidiózy, zoohygiena chovu a ustájení.
Krmit co nejpřirozenější stravou - seno, oves a ječmen nebo granule, nějaká ta zelenina. Okus, byliny, perfektní.
Berte to postupně. Postavte si kvalitní, čistý chov, byť bez super výtěžnosti... Naučte se, jak to dělat pořádně a na jakých základech. A pak vymýšlejte špeky s cílem přidat tu kterou specifickou složku pro zvýšení výtěžnosti.

Opačný postup, ladit bílkoviny a kdejaké vylepšováky, když vlastně ani nevím, jaké samice mám v chovu a na kolik jejich potomci mají dorůstat, je zhovadilost.
Berte to postupně a od začátku. Jo a taky neposlouchejte všechno, co vám kdo nakecá na internetu Neb nepoznáte, jestli ten, kdo vám odpovídá, má iq 60 nebo 120, a králíky po břicha v hnoji, nebo na výstavách.

13.1.2015 12:01
poliriki

XXX.XXX.97.164

Kvalitní vojtěškové seno, sušené kopřivy ale základem je kvalitní chovný materiál a důkladná prevence nemocí a zoohigiena.
http://www.poliriki.cz/chov-kraliku/krmeni-kraliku/.

13.1.2015 13:12
stone

XXX.XXX.214.15

Králíkum zkrmuji celé zralé zrno.Zpočátku vlastně omylem jsem vysypal kbelík lupiny do žoku s ovsem a nechtěl jsem si hrát na popelku. Tak jsem to promíchal a dal králíkum s tím, že po sežrání ovsa hodím lupinu slepicím. Králíci kupodivu sežraly vše a dnes si většina králíků nejprve vybere lupinu. Jedinou nevýhodou u mně je někdy vyhrabování některých složek z krmítek. Proto na jiném vláknu( hmotnost ve 3 měsících) jsem se zajímal o zkrmování šrotu králíkum. Chovu zdrar.

13.1.2015 15:02

Díky všem za reakce, jen mě prosím tolik nekamenujte :)

Nesnažím se z toho dělat šílenou vědu... Jen začínám, mám ve stodole celkem dost mladých králíků a zdálo se mi, že pomalu nabírají. Tak jsem si to znovu promyslel zjistil sem, že mám dost obilí, sena, brambor, řepy, ale žádné bílkoviny. Tak jsem po neúspěšném hledání založil téma "jak levně přijít k bílkovinám".

dnes jsem dostal odpověď z našeho cukrovaru, že prodávají řízky z cukrové řepy nesušené za 200, - za tunu. Jenže to je podle mě zase spíš energie, než protein :)

Co se týče fotek, tak jsem to myslel spíš tak, že jsem si nadšeně fotil, když se mi nějaká samice okotila. Podle nich tak poznám, kdy se který králík narodil :)

Co se týče granulí, ty právě nechci. Chci si stím vyhrát. Mám z toho celkem radost. Přijde mi to stejné, jako bych na výstavě koupil už hotového šampiona za šílené peníze, a pak sním obrážel výstavy. To by mě tedy nebavilo. Ani čqsově to nevychází nijak šíleně. Jednou za 14 dní si během půl hodiny našrotuji mečku čistého ječmene a dvě bečky směsi.

13.1.2015 19:40
misulinka

XXX.XXX.58.76

Co se týče cibule a česneku, máte ověřeno, že pro králíky je bezpečný? Můžete uvést zdroj? Děkuji.

13.1.2015 19:51

Proč jim předkládáte nějaké šmakulády k pití ?Chudáci králíci.Přece stačí občas cibule nakrájená na tenké plátky nebo kostičky, zbytky česneku z kuchyně a pelyněk černobýl.Seno, voda, čistý kotec a je po kokci.Už tomu vážně nerozumím co všechno jsou chovatelé nacpat králíkům.

Tou šmakuládou jsem myslel přesně tohle: http://www.schaumann.cz/ke-stazeni/produktove-letaky/schaumacid-drink.pdf

Jinak jsem zkoušel vše co píšete, i když za tu krátkou dobu se to asi nemohlo projevit, ale zlepšení nastalo až po tomhle drinku :).

13.1.2015 19:54

bronda napsal(a):
Jestli zadavatel šmakuládou myslí přípravky typu Acidomid, Amivit, Optimin, Rabittin, Prorabbit, Probiostan a pod., nebral bych to jako provinění proti zásadám zdravého chovu.

O Vás je známo, že stavíte jen na klasice, cibuli a česneku, což jistě není špatné, ale jsou i jiné "běžné" přístupy s využitím granulí a... I těch "šmakulád", které také mají své příznivce. Spíše se divím, že si tak komplikuje život vymýšlením speciální krmné směsi a různých přísad. Úkol spíše pro krmivářský výzkumák, než pro drobnochovatele.

Vymýšlím proto, že začínám. To je jednoduchá věc. Nerad bych, aby to vyznělo, že chci namíchat elixír života... Jen chci sestavit z běžně dostupných surovin kvalitní "králičí" jídelníček a nechci se spokojit jen s hrstí ječmene :).

13.1.2015 19:57
misulinka

XXX.XXX.58.76

Díky všem za reakce, jen mě prosím tolik nekamenujte :)

Nesnažím se z toho dělat šílenou vědu... Jen začínám, mám ve stodole celkem dost mladých králíků a zdálo se mi, že pomalu nabírají. Tak jsem si to znovu promyslel zjistil sem, že mám dost obilí, sena, brambor, řepy, ale žádné bílkoviny. Tak jsem po neúspěšném hledání založil téma "jak levně přijít k bílkovinám".

dnes jsem dostal odpověď z našeho cukrovaru, že prodávají řízky z cukrové řepy nesušené za 200, - za tunu. Jenže to je podle mě zase spíš energie, než protein :)

Co se týče fotek, tak jsem to myslel spíš tak, že jsem si nadšeně fotil, když se mi nějaká samice okotila. Podle nich tak poznám, kdy se který králík narodil :)

Co se týče granulí, ty právě nechci. Chci si stím vyhrát. Mám z toho celkem radost. Přijde mi to stejné, jako bych na výstavě koupil už hotového šampiona za šílené peníze, a pak sním obrážel výstavy. To by mě tedy nebavilo. Ani čqsově to nevychází nijak šíleně. Jednou za 14 dní si během půl hodiny našrotuji mečku čistého ječmene a dvě bečky směsi.

Cukrovarské řízky jsou především zdrojem dobře stravitelné vlákniny. Bílkovin opravdu moc neobsahují.

13.1.2015 20:29
hogwild

XXX.XXX.96.166

Vymýšlím proto, že začínám. To je jednoduchá věc. Nerad bych, aby to vyznělo, že chci namíchat elixír života... Jen chci sestavit z běžně dostupných surovin kvalitní "králičí" jídelníček a nechci se spokojit jen s hrstí ječmene :).

Tedy u vás bych králíkem být nechtěl. - Jinak když s něčím začínám, tak se nejprve snažím naučit se standardní způsob chovu králíků a až za pár let poznám "vo co gou" a naberu vlastní zkušenosti, rozhodnu se jakým směrem chci svůj chov vést a co chci změnit a vylepšit. Ale na to zřejmě mladá generace nemá čas a trpělivost. Pro králíky bohužel.

13.1.2015 20:33

Králíkům opravdu moc chutnají smajlík

13.1.2015 20:54
tom.50

XXX.XXX.117.5

Pane s nickem marvays, až vám mám pocit, že vám poradit nejde. Ať tu napíšeme cokoliv, vedete si svou. Tak jo.

13.1.2015 21:08
mustela.erminea

XXX.XXX.236.1

A jak jste na to přišel, že králík potřebuje takové množství bílkovin, který nepokryjí běžná krmiva? Opak je pravdou!
Trávicí systém králíka je adaptovaný na příjem krmiva s vysokým obsahem vlákniny a naopak nízkým obsahem bílkovin a energie.
Králíčata do 12 týdnů (a tuplem po odstavu) věku jsou vysoce citlivá k přebytku bílkovin ve stravě. Tento přebytek je doprovázen narušením fyziologického stavu pH a rozvojem metabolické alkalózy s fatálními následky. Takže u králíčat je spíš třeba dávat pozor, aby neměla bílkovin nadbytek než nedostatek.
Stejně tak kojící králici stačí bohatě k pokrytí požadovaného množství bílkovin kvalitní píce a pozvolný nárůst běžně dostupných obilovin (oves, ječmen).
Takže s těmi bílkovinami Vám radím to fakt nepřehánět. Protože až si to ověříte na vlastní kůži, bude už pozdě... Bohužel pro vaše králíky.

14.1.2015 05:54

hogwild napsal(a):
Tedy u vás bych králíkem být nechtěl. - Jinak když s něčím začínám, tak se nejprve snažím naučit se standardní způsob chovu králíků a až za pár let poznám "vo co gou" a naberu vlastní zkušenosti, rozhodnu se jakým směrem chci svůj chov vést a co chci změnit a vylepšit. Ale na to zřejmě mladá generace nemá čas a trpělivost. Pro králíky bohužel.

Proč ne? u mě by jste se měl dobře :) Tyhle zkušenosti naprostého neználka mám už za sebou. Otec chová králíky doteď, takže jako kluk jsem se zaškolil dostatečně, abych znal alespon základy. Teď jsem začal na vlastním a chci to vylepšit. Přesně jak píšete.

14.1.2015 05:56

tom.50 napsal(a):
Pane s nickem marvays, až vám mám pocit, že vám poradit nejde. Ať tu napíšeme cokoliv, vedete si svou. Tak jo.

Dle čeho tak soudíte?

14.1.2015 06:07

mustela.erminea napsal(a):
A jak jste na to přišel, že králík potřebuje takové množství bílkovin, který nepokryjí běžná krmiva? Opak je pravdou!
Trávicí systém králíka je adaptovaný na příjem krmiva s vysokým obsahem vlákniny a naopak nízkým obsahem bílkovin a energie.
Králíčata do 12 týdnů (a tuplem po odstavu) věku jsou vysoce citlivá k přebytku bílkovin ve stravě. Tento přebytek je doprovázen narušením fyziologického stavu pH a rozvojem metabolické alkalózy s fatálními následky. Takže u králíčat je spíš třeba dávat pozor, aby neměla bílkovin nadbytek než nedostatek.
Stejně tak kojící králici stačí bohatě k pokrytí požadovaného množství bílkovin kvalitní píce a pozvolný nárůst běžně dostupných obilovin (oves, ječmen).
Takže s těmi bílkovinami Vám radím to fakt nepřehánět. Protože až si to ověříte na vlastní kůži, bude už pozdě... Bohužel pro vaše králíky.

V jedné knize jsem se dočetl, že bych měl být opatrný s bílkovinama u malých králíků zhruba v období kdy začínají vylézat z hnízda a zkoušejí už pevnou stravu po odstav. Ale psali to jen tak, skoro bych řekl mezi řádky, tak jsem tomu nedával velkou prioritu.

Na otázku, "jak jste na to přišel"... V knihách se rozebírá strava, kde se uvádějí bílkoviny a na co mají vliv. Což je zřejmě u každého savce stejné. A když jsem se díval na hodnoty potravin, které jsem schopen dávat jsem došel k závěru, že nemám kvalitní zdroj bílkovin. Proto jsem se začal zajímat, a skončil zde v diskuzi.

Nicméně, pokud se konečně někde dozvím, kde přijít ke kvalitnímu zdroji bílkovin, tak to tedy použiju hlavně pro ty moje kozy, nebo prasátka, drůbež.

14.1.2015 08:17
ascot

XXX.XXX.248.213

Zdroj bílkovin mate vojtesku např., ale opravdu velmi opatrně s nima do 3mes, jinak si spis uskodite než prilepsite..U mladých musíte hlídat dostatek vlakniny a méně bílkovin se skrobama!

14.1.2015 11:06
tom.50

XXX.XXX.117.5

ascot napsal(a):
Zdroj bílkovin mate vojtesku např., ale opravdu velmi opatrně s nima do 3mes, jinak si spis uskodite než prilepsite..U mladých musíte hlídat dostatek vlakniny a méně bílkovin se skrobama!

Nejde mu poradit, jak píšu výš, vede si svou, ztráta času. I koza je býložravec schopný trávit vlákninu, což je ta "bomba" i u králíků a právě to zajímavé spočívá především v této schopnosti = že tedy tak malý tvor jako je králík umí to, co jinak jen kráva a koza. Jenže on tomu nechce rozumět. No a prase bude "pracně" předělávat jeho bílkoviny na to, co potřebuje a tedy tuky, předělávat na ten poměr, který je pro něj nutný. Někomu nejde vysvětlit poměr bílkovin ku glycidům, četl jen jednu knihu a protože to nepochopil, tak nepřikládal stěžejním informacím žádnou váhu, má přece svůj rozum. O těchto lidech vím jistě, že vlastně poradit nechtějí, chtějí jen svoje bludy odkývat od druhých.

A pane marvays. Králík má dvojí hovínko, to měkké požírá a ne že budete jako ten co se vloni na podzim tady na fauně rozčiloval, že jeho králíci mají měkké výkaly a sebral jim vodu aby zaprahli a měli hezké suché bobky. Jak vás tak pane marvays čtu, byl byste toho schopen! Jinak vás ujišťuju, že jestli králík od vyběhnutí z hnízda do asi 2 i více měsíců nebude mít dostatek a raději nadbytek vlákniny, nejspíš vám uhyne. O bílkoviny se nestarejte, vlákninu jim zajistěte! To v té vaší knize psali určitě, to ale nesmíte tu knihu posuzovat svým rozumem.

Tom.

14.1.2015 18:13
misulinka

XXX.XXX.58.76

Králíkům opravdu moc chutnají smajlík

Byla vaše odpověď k česneku a cibuli? Pokud ano - já se neptala, zda vašim králíkům chutnají, ale zda jsou pro králíky bezpečné. Pokud tím krmíte, pak předpokládám, že máte ověřeno, že česnek ani cibule nejsou pro králíky toxické a pak bych prosila o uvedení zdroje, nedaří se mi nic najít.
Víte, mým psům taky bude chutnat čokoláda, pokud bych jim jí dala. Ale vím, že je může zabít. Stejně tak cibule a česnek. Všeobecně se česnek a cibule nedoporučuje krmit zvířatům. Konkrétně ale u králíků nevím, jednotlivá zvířata se od sebe mohou lišit.

14.1.2015 18:16
misulinka

XXX.XXX.58.76

ascot napsal(a):

Zajímalo by mne, jak tohle řešíte při krmení kojících králic. Ty dle mého potřebují těch bílkovin o něco víc, než normálně. Píšete, že mladí do 3 měsíců mají dostat bílkovin méně. Jak to tedy děláte v praxi? Krmíte samici a mladé zvlášť?

14.1.2015 19:45

misulinka napsal(a):
Byla vaše odpověď k česneku a cibuli? Pokud ano - já se neptala, zda vašim králíkům chutnají, ale zda jsou pro králíky bezpečné. Pokud tím krmíte, pak předpokládám, že máte ověřeno, že česnek ani cibule nejsou pro králíky toxické a pak bych prosila o uvedení zdroje, nedaří se mi nic najít.
Víte, mým psům taky bude chutnat čokoláda, pokud bych jim jí dala. Ale vím, že je může zabít. Stejně tak cibule a česnek. Všeobecně se česnek a cibule nedoporučuje krmit zvířatům. Konkrétně ale u králíků nevím, jednotlivá zvířata se od sebe mohou lišit.

Dobrý den, cibuli jsem začala podávát po přečtení diskuzí a článků na www.kralikar.czTam s tím měl dobré zkušenosti jeden chovatel.Cibule se nepodává každý den a po kilech, ale nakrájí se na tenké půlměsíčky, já je krájím i na malé kostičky.Dávám jak si vzpomenu tak 2-3 x do týdne, někdy i 4x.Česnek občas a na jemno nakrájený přes léto natě z česneku.Cibuli hned jak začnou požírat.
Zkuste pročíst diskuzi na Kralikar.cz o kokcidioze, tam to najdete.Králíkům podávám cibuli už od loňského jara, kdy jsem měla problém s kokci a občas k tomu pelyněk černobýl o kterém se psalo i zde na diskuzi.Opravdu s kokci problém nemám.Jasně že se taky musí čistit kotce.Že by byla cibule nebo česnek toxický to tedy nevím, protože za více jak rok a půl mi neuhynul ani jeden králík.Samozřejmě mimo co mi uhynou ihned po porodu.
I zde platí samozřejmě vše s mírou.

14.1.2015 19:48

Pořád se tu vede diskuze o bílkovinách.Zajímalo by mě, kolik chovatelů to opravdu řeší.Většina chovatelů krmí oves, ječmen atd.ale ještě jsem nikde nečetla že by to někdo řešil.

14.1.2015 20:20
pznm

XXX.XXX.84.120

A konzumujú cibuľu a cesnak bez problémov ?

14.1.2015 20:44
misulinka

XXX.XXX.58.76

Pořád se tu vede diskuze o bílkovinách.Zajímalo by mě, kolik chovatelů to opravdu řeší.Většina chovatelů krmí oves, ječmen atd.ale ještě jsem nikde nečetla že by to někdo řešil.

Já třeba ty bílkoviny taky řeším. A bílkoviny dodávám vojtěškovými granulemi. Jeden čas jsem přimíchávala pelušku a sóju. Překrmovat jádrem nechci, protože to je příliš mnoho škrobu a ten opravdu škodí (především mladým králíkům). Vojtěškovými granulemi dodám bílkovinu a mám dostatek vlákniny a obsahuje málo škrobu. Má dostatečné množství vápníku, ale málo fosforu. Proto vojtěšku míchám s ovsem, který je zase bohatý na fosfor. A jako zdroj bílkovin lze použít i slunečnicová semínka, na ty jsem v mém předchozím příspěvku zapomněla. Ty do mé směsi také přimíchávám.
Hodně chovatelů krmí kks. A když se člověk podívá na složení kks tak zjistí, že největším podílem je zde vojtěška, někdy se přidává i sója nebo hrách. Tyto kks obsahují cca 16 - 18 % dusíkatých látek.
V knihách, co mám (nebo jsem měla) k dispozici je psáno, že kojíci samice a mladí králíci mají vyšší potřebu bílkovin (kolem těch 18 %). Králíkům se doporučuje krmit vojtěškové seno nebo jetelové seno.
Krmím lučním senem a neumím se nějak dopočítat, jak bych docílila dostatečného množství bílkovin v krmné dávce jen s pomocí obilovin, které jmenuje tazatel. Takže já chápu, že chce bílkoviny něčím dodat, protože jich má málo.

Co se týče cibule a česneku, ještě jsem trochu hledala a opravdu jsem našla, že pro králíky nejsou vhodné. Nejednalo se ale o žádnou studii, proto nejspíš vznesu dotaz u nejpovolanějších.
V každém případě ani jedno do jídelníčku svých králíků nezařadím, nemám důvod. Králíky mám zdravé, dlouhověké a dlouho plodné a už pár let nevím, co je kokcidioza.

14.1.2015 21:04

Ale já to přece nikomu nevnucuji.Vy jste se ptala a já odpověděla.Každý máme svoje.Já nic nepřepočítávám, nic neodvažuju a králíci taky v pohodě.Holt pro někoho jsou králíci věda.Myslím že u mě králíci nestrádají.Pokud má někdo drahé králíky a na výstavy, pak je to asi na místě.
Přeji Vám, aby jste stále měla králíky tak zdravé jak píšete.

15.1.2015 19:14
čojda

XXX.XXX.48.30

misulinka napsal(a):

Http://www.ifauna.cz/kralici/clanky/r/detail/4192/zivy-poklad-z-cech-cesky-albin/
http://www.kralikar.cz/index.php/rady-a-tipy/item/118-kokcidioza-vznik-a-prevence.

15.1.2015 21:46

Nejlépe uděláte když půjdete studovat Vysokou školu zemědělskou.Tak se Vám jistě dostane odborného vzdělání co se týče bílkovin.Jinak je zde zbytečné v tomto vlákně radit.

15.1.2015 21:49

pznm napsal(a):
A konzumujú cibuľu a cesnak bez problémov ?

Ano, musí si samozřejmě zvyknout.Proto podávám hned jak začnou požírat.Samice jsou na cibuli zvyklé a mladí to od matky pochytí.

15.1.2015 22:40
tom.50

XXX.XXX.117.5

misulinka napsal(a):
Děkuji. Tohle ale nejsou odborné studie, to jsou babské rady.

Myslím, že ten, co vám dal ty odkazy si příště rozmyslí někomu jako vy radit, patrně neznáte elementární slušnost. Naši předkové říkávali cosi o zubech darovaného koně.

A k bílkovinám.

Podle mě jste kopie marvayse v ženském provedení. Děláte vědu z krmení, které zvládne úplně každý s tím, co má. Přál bych vám chovat králíky za komančů, kdy se nedalo sehnat žádné obilí, natož oves třeba, o granulích z vojtěšky, ale i o soji či jiných "dobrotách" jsme jen slyšeli a četli.

Zopakuju vám co jsem napsal natvrdo marvaysovi. Kupujte granule, tam to je přesně v tom poměru, jak to je potřeba a pořád ještě to je v ceně, kterou si lze běžně dovolit. Co píšete vy, to bych musel být v balíku a nestihnul bych už ani chodit do práce jak složitě to berete vy.

Ať se daří. Tom.

15.1.2015 22:47
tom.50

XXX.XXX.117.5

Opravuju: obilí se za komančů sehnat dalo, to byl právě ten problém, že nešlo jít prostě do krámu a koupit si co jsme potřebovali. Museli být známí, třeba jezedáci, co bydleli v paneláku a nic nechovali a potřebovali proměnit naturálie za prachy. Já kupříkladu neměl na auto a tak jsem musel sehnat někoho s autem, dojet na ves a obilí si přivézt. Ještě, že tehdy byli lidi, že dodrželi slovo a byli v určenou dobu na smluveném místě a slíbené obilí podrželi. Dnes s dnešními mladými by to byl problém, tohle už oni neznají a zásady slušnosti, třeba dodržet slib nebo být skutečně tam a tehdy, kdy slíbil, neuznávají...

16.1.2015 08:18
misulinka

XXX.XXX.114.138

tom.50 napsal(a):
Myslím, že ten, co vám dal ty odkazy si příště rozmyslí někomu jako vy radit, patrně neznáte elementární slušnost. Naši předkové říkávali cosi o zubech darovaného koně.

A k bílkovinám.

Podle mě jste kopie marvayse v ženském provedení. Děláte vědu z krmení, které zvládne úplně každý s tím, co má. Přál bych vám chovat králíky za komančů, kdy se nedalo sehnat žádné obilí, natož oves třeba, o granulích z vojtěšky, ale i o soji či jiných "dobrotách" jsme jen slyšeli a četli.

Zopakuju vám co jsem napsal natvrdo marvaysovi. Kupujte granule, tam to je přesně v tom poměru, jak to je potřeba a pořád ještě to je v ceně, kterou si lze běžně dovolit. Co píšete vy, to bych musel být v balíku a nestihnul bych už ani chodit do práce jak složitě to berete vy.

Ať se daří. Tom.

Tome.50, co vám na mém příspěvku přijde neslušné? Za odkazy jsem poděkovala, ale jsou z mého pohledu nic neříkající. Jsou to odkazy na stránky chovatelů, kteří česnekem a cibulí krmí. Opět mi to neříká nic o tom, zda je to bezpečné či nikoliv pro králíka. Jedná se o informace - jedna paní povídala.
Znám spoustu lidí, co krmí své psy čokoládou. Čokoláda je pro psy toxická.
Znám paní, co nechává péct v cukrárně pro svého psa čokoládový dort.
Znám spoustu lidí, co krmí své psy rozinkami nebo hroznovým vínem. Rozinky a hroznové víno je pro psy toxické. Dokonce se vyrábí granule pro psy, které hroznové víno obsahují.
Znám několik veterinářů, kteří podají psům nebo kočkám přípravek, který je pro ně toxický.
Né každé zvíře je vnímavé ke všemu. Jsou tací, kteří přežijí a nikoho ani nenapadne, že by to tak třeba u jiného zvířete být nemuselo.

Cibule a česnek je prokazatelně toxická pro psy a kočky. V usa jsou známy případy otrav česnekem u koní. Přesto znám lidi, co odčervují své psy a kočky česnekem (což je úplný nesmysl, česnek parazity nezlikviduje). Pro koně se vyrábí česnekové tablety.
A protože tohleto všechno vím, pokládám si otázku - jak je na tom králík? Je pro králíka česnek a cibule toxická nebo ne? Vzhledem k "životnosti" králíků si umím dost dobře představit, že toxicitu chovatelé ani nemusí zaznamenat.
Já ale netvrdím, že tato zelenina je pro králíky toxická. Já to jen stoprocentně nevím. A překvapuje mne, že s tím lidi krmí, aniž by to věděli. Prostě si přečtou článek na netu a šíří to dál. Připomíná mi to špenát a jeho železo :)
Protože mám jednu velice nepříjemnou zkušenost s otravou u psa, jsem velice opatrná. To je vše.

Vznesla jsem již dotaz na toxicitu česneku a cibule na vfu Brno. Pokud dostanu odpověď, ráda se o ni podělím.

A co se týče bílkovin. Nebývalo za komančů úplně normální, že se krmila vojtěška? Alespoň v naší oblasti se pěstovala ve velkém a běžně se s ní krmilo - dobytek, koně i králíci. Dokonce pocházím z oblasti, kde se vyráběly vojtěškové granule a bylo to naprosto běžné zboží. Dnes je vcelku problém sehnat vojtěškové seno, protože ubylo její pěstování. Granule jsou běžně k sehnání, takže to kompenzuji takto.

Jinak téměř nic z toho, co jsem vyjmenovala nahoře nekupuju, mám hodně známých v zemědělství. Proto je pro mne finančně výhodnější si míchat směs sama. A přiznávám, že mne to hodně baví.

16.1.2015 10:57

Dobrý den, jako levný zdroj vynikajícího krmiva bych doporučila kopřivy. Mají hodně bílkovin, obsahují spoustu vitamínů i minerálů a u kojících králic příznivě ovlivňují množství mléka. Slyšela jsem, ale to je možná jen, babská rada" že působí i proti kokcidiose.
Našim králíkům chutnají čersté i sušené, jediný problém je že bychom jich potřebovali tak desetkrát tolik.

16.1.2015 11:04
kachna

XXX.XXX.188.76

Dobrý den, jako levný zdroj vynikajícího krmiva bych doporučila kopřivy. Mají hodně bílkovin, obsahují spoustu vitamínů i minerálů a u kojících králic příznivě ovlivňují množství mléka. Slyšela jsem, ale to je možná jen, babská rada" že působí i proti kokcidiose.
Našim králíkům chutnají čersté i sušené, jediný problém je že bychom jich potřebovali tak desetkrát tolik.

A co močopudnost kopřiv? Já se pořád bojím, abych jim tím nezadělala na ledvinové problémy.

16.1.2015 11:47
misulinka

XXX.XXX.114.138

Pro ty, co to zajímá.

Dle sdělení odborného pracovníka vfu Brno není cibule ani česnek vhodná pro zkrmování králíkům. Velké jednorázové množství nebo opakované krmení těmito rostlinami vede k rozpadu červených krvinek a následnému špatnému dýchání a poškození jater a ledvin.

Hodně štěstí v chovu přeji všem.

16.1.2015 12:59

kachna napsal(a):
A co močopudnost kopřiv? Já se pořád bojím, abych jim tím nezadělala na ledvinové problémy.

Přilepšujeme kopřivami už několik let na radu zkušeného chovatele, pána z výzkumného ústavu v Liběchově a nikdy jsme neměli nejmenší problém. Naopak, když čas dovolí a dáváme jich víc máme mnohem lepší odchovy bez úhynú.

16.1.2015 13:34

misulinka napsal(a):
Pro ty, co to zajímá.

Dle sdělení odborného pracovníka vfu Brno není cibule ani česnek vhodná pro zkrmování králíkům. Velké jednorázové množství nebo opakované krmení těmito rostlinami vede k rozpadu červených krvinek a následnému špatnému dýchání a poškození jater a ledvin.

Hodně štěstí v chovu přeji všem.

Vy to snad nikdy nepochopíte.Všechno se musí krmit s mírou.Jasně když jim dáte 1 kg cibule nebo česneku denně tak je jasné že ty problémy jistě můžou být.Zkuste se Vy něčeho přjíst tak Vám bude zle a když to samé jídlo sníte v menším množství tak Vám nic nebude.
Vy jste prostě případ sám pro sebe.Vy jste tvrdohlavá jak beran a nebo prostě máte potřebu ze sebe dělat výzkumníka v krmení králíků.Proboha, krmte si čím chcete.Je to prostě jen a jen Vaše věc a přestaňte tady otravovat nesmyslama.

16.1.2015 13:59
tom.50

XXX.XXX.117.5

Pro misulinka

Nechci to celé kopírovat tak takto.

Nevyjádřil jsem nic proti zkrmování cibulovin, je mi to fuk, jestli to někdo krmí, jeho věc. Jde o to, že vy jste tak pošetilá, že tu zadarmo hledáte vědecká pojednání a snahu vám pomoci najít odpovědi (vaše starosti vám upřímně závidím) "oceníte" opovržlivým konstatováním, že to jsou babské rady. Tak polopatě, zjevně chápete pomaleji:

C e l á i f a u n a j s o u j e n b a b s k é r a d y. Tady vědu hledá opravdu jen pošetilec, to musíte jít studovat vš, jak vám tu jedna paní radila. Lidi tady čerpají z rad nás obyčejných chovatelů a bývají za naše babské rady vděční. Vy jste dokonalý produkt moderní doby, vsadím se, že jste mladá. Vy jste neslušná svou asertivní neuctivostí a je to s vámi tak zlé, že ani nechápete, v čem vidím, a nejsem sám, vaši neslušnost. Divím se, že se tu s námi vůbec zdržujete.

A ke zkrmování cibulovin. Nic ve zlém vůči té paní, co to krmí. Je to pošetilé, cena cibule je vysoká a česnek je stran ceny úplným nesmyslem a tak se tím rozumný člověk ani nezabývá, stačí jen selský rozum, v tomto případě vědy opravdu netřeba. Navíc to asi nikoho nenapadlo (taková je to hloupost) a tak to věda nezkoumala, proto nelze nic vědeckého najít.

16.1.2015 14:24

tom.50 napsal(a):

A k bílkovinám.

Ať se daří. Tom.

Za komačů jsem chovala králíky 25let.Je fatk, že granule nebyly, ale obilí jsme měli všechno.Oves, ječmen, kukuřici, pšenici, bob, slunečnici, ani vojtěškové úsušky nebyl problém.Dělali je v okruhu 10km na dvou místech.Pokud chce někdo míchat, ať si míchá.Také si dělám směs sama, ale nechovám brojlery a mehoním se za výkrmem.

16.1.2015 15:32
berenika

XXX.XXX.219.10

Sleduju tuhle diskuzi od začátku a zajímá mě to hodně, jak krmení česnekem a cibulí, tak i to ostatní. Nejsem zastáncem toho, že už roupama nevím co do králíků nacpat, ani striktního podávání granulí. Můžete mi pane tom.50, prosím, vysvětlit, jaký je rozdíl mezi vámi vykrmeným králíkem a tím, co si koupím v krámě? Nějak mi tady uniká logika věci. Přeci si ho krmím doma právě proto, abych věděla, co měl za svůj krátký život v misce. Nejsem stará generace, která jinak krmit neumí, uznávám, že granule jsou fajn věc a sama je používám, ale minimálně 2 měsíce před porážkou je u mě ušák ani okem nezahlédne. Dokrmuji zásadně obilím, porážím ve věku 4-5 měsíců a nestydím se za to.
Jen na okraj...odskočte si někdy pro zajímavost na psí diskuzi, jak tam lidi řeší, jestli tyhle granule ano a tyhle granule ne, protože obsahují zdraví ne zrovna prospěšné látky. Berou to hodně vážně a to ty svoje pesany nemají na pekáč, tak jako vy svoje králíky.

16.1.2015 17:11
tom.50

XXX.XXX.117.5

berenika napsal(a):
Sleduju tuhle diskuzi od začátku a zajímá mě to hodně, jak krmení česnekem a cibulí, tak i to ostatní. Nejsem zastáncem toho, že už roupama nevím co do králíků nacpat, ani striktního podávání granulí. Můžete mi pane tom.50, prosím, vysvětlit, jaký je rozdíl mezi vámi vykrmeným králíkem a tím, co si koupím v krámě? Nějak mi tady uniká logika věci. Přeci si ho krmím doma právě proto, abych věděla, co měl za svůj krátký život v misce. Nejsem stará generace, která jinak krmit neumí, uznávám, že granule jsou fajn věc a sama je používám, ale minimálně 2 měsíce před porážkou je u mě ušák ani okem nezahlédne. Dokrmuji zásadně obilím, porážím ve věku 4-5 měsíců a nestydím se za to.
Jen na okraj...odskočte si někdy pro zajímavost na psí diskuzi, jak tam lidi řeší, jestli tyhle granule ano a tyhle granule ne, protože obsahují zdraví ne zrovna prospěšné látky. Berou to hodně vážně a to ty svoje pesany nemají na pekáč, tak jako vy svoje králíky.

Možná jste nečetla moje starší příspěvky v jiných vláknech. Ptáte se, asi jen řečnicky, přesto vám odpovím.

Mnohokrát jsem tu vysvětloval, jaký byl pro mě kumšt sehnat granule bez medikace. S těmi s kokcidiostatiky máte absolutní pravdu. A taky Babišovy třeba obsahují gmo plodiny (gmo plodiny do lidské potravy nesmějí, ale oligarchové si zařídili, že krmit hospodářská zvířata se tím svinstvem smí). Proč mají všude hlavně medikované a bez chemie ne? Prý to tak lidi chtějí. Inu, trh, jeho neviditelná ruka vše zařídí, jak říkal velký guru.

Dále granule obsahují stopové prvky v mg stejně, jako třeba jíte jodizovanou sůl a nebo si kupujete vitamíny a doplňky stravy. To si kupovat nemusíte, ale ono je to v chlebu a ve všem na co se jen podíváte a tak soudím, že to králíkům nevadí a nemám s tím problém, prostě známá Éčka, z nichž zdaleka ne všechna jsou škodlivá. Stejně je to s dalšími šmakuládami jako jsou antioxidanty atd. Pro vaši informaci. Průměrný lidský věk se u nás od r 1950 dodneška zvýšil z 55 na 75 a u žen dokonce ještě více, na 78 a tak je to důkaz, že proklínaná Éčka problém nejsou a být nemůžou.

Že vy vykrmujete králíka 5 měsíců a já tři je stejné jako říkat: nač bych měl v práci vydělat 20 tisíc za měsíc, já se nestydím je vydělávat skoro měsíce dva. To je váš problém, já mám za to, že u králíků na výkrm jde většině diskutujících právě o tu rychlost výkrmu. Těm kdo to vidí jako vy se omlouvám a radím moje příspěvky a příspěvky většiny "pospíchačů" nečíst a neřídit se jimi.

K vašemu, asi hyperkvalitnímu masu bez chemie (to je nesmysl, je to v obilí, v seně, ve všem, ale když si to chcete myslet, prosím), dám vám dotaz. Kolik masa nahradíte ve svém jídelníčku masem králičím? 2%, nebo pět procent? a to si myslíte, že vám prodlouží a zkvalitní život? No, já tak optimistický nejsem.

Králíka v krámě (vykrmeného v Číně nebo kde) jsem si nikdy nekoupil, v tom případě máte asi pravdu, tady ale věřím na civilizaci. Co jsem ale v nedávné době mohl posoudit byla vejce. Nekrmíme slepicím granule, nežerou je a hlavně tam si myslím, že ta chemie jde do vejce přímější cestou než u králičího masa. Dostali jsme plato čerstvých vajec z velkovýroby a tak jsem udělal pokus a dal jsem si na talíř vejce natvrdo z našeho dvora a ty "kupovaná". Senzoricky se nedá rozeznat jakýkoli rozdíl, k poznání je kupované vejce jen tak, že má dobarvenější žloutek a tedy vlastně hezčí, než vejce domácí. Velkovýroba zjistila, že lidi chtějí vajíčka s barevným žloutkem, tak jim je dala.

A že je lepší vepřové domácí než kupované? Ano, kdyby se prase zabilo a ještě teplé zpracovalo, jako ve velkovýrobě, taky by se nepoznalo domácí od kupovaného. Ale kdo chce věřit iluzím, může...

Víte, ono stačí že ihned umyjete studenou vodou králíka jak ho stáhnete a vykucháte a já bych to poznal a nejedl bych to. Jinde vysvětluju proč. Ale v případě zájmu to trpělivě, asi už popáté tady na fauně vysvětlím znova.

16.1.2015 17:49
kachna

XXX.XXX.188.76

Tom.50 (nechci citovat, při takhle dlouhém příspěvku by to myslím bylo na úkor srozumitelnosti)
add. Vajíčka. To tedy poznat je. Myslím kvalitní domácí vajíčka, s kupovanými neupečete nikdy tak kvalitní bábovku jako s domácími (ale jako vaření, smažení, tam opravdu rozdíl není)

A k domácímu vs. Kupovanému, možná jen špatně chápu, ale vy myslíte, že se vliv stresových faktorů přeceňuje? Já si totiž myslím, že hlavní plus je v tom, že doma vyprodukované maso je vyprodukované s láskou k přírodě (prostor, nepřetěžování samic, "obohacené" prostory, proces zabíjení)

(ale jinak zrovna váš způsob krmení mi přijde jako dobrý a vhodný pro začátečníky, ač v jiných tématech /např. Potřeba slámy/ s vámi spíše nesouhlasím)

-
hexa: Díky za odpověď
-
Misulinka: myslíte, že zrovna na vfu rozumí krmení?

16.1.2015 19:41
misulinka

XXX.XXX.58.76

Vy to snad nikdy nepochopíte.Všechno se musí krmit s mírou.Jasně když jim dáte 1 kg cibule nebo česneku denně tak je jasné že ty problémy jistě můžou být.Zkuste se Vy něčeho přjíst tak Vám bude zle a když to samé jídlo sníte v menším množství tak Vám nic nebude.
Vy jste prostě případ sám pro sebe.Vy jste tvrdohlavá jak beran a nebo prostě máte potřebu ze sebe dělat výzkumníka v krmení králíků.Proboha, krmte si čím chcete.Je to prostě jen a jen Vaše věc a přestaňte tady otravovat nesmyslama.

"všechno se musí krmit s mírou"

Znáte tu míru?

A máte pravdu. Mám pocit, že jsem případ sám pro sebe. Protože přemýšlím. A slepě nekopíruji to, co je někde napsáno. Což v dnešní době syndromu stádových ovcí, nebývá tak časté.

Za tuhle diskuzi děkuji, protože jsem se díky ní měla možnost dozvědět něco nového. Díky Vám já tu míru už znám.

16.1.2015 19:51
misulinka

XXX.XXX.58.76

tom.50 napsal(a):
Pro misulinka

Nechci to celé kopírovat tak takto.

Nevyjádřil jsem nic proti zkrmování cibulovin, je mi to fuk, jestli to někdo krmí, jeho věc. Jde o to, že vy jste tak pošetilá, že tu zadarmo hledáte vědecká pojednání a snahu vám pomoci najít odpovědi (vaše starosti vám upřímně závidím) "oceníte" opovržlivým konstatováním, že to jsou babské rady. Tak polopatě, zjevně chápete pomaleji:

C e l á i f a u n a j s o u j e n b a b s k é r a d y. Tady vědu hledá opravdu jen pošetilec, to musíte jít studovat vš, jak vám tu jedna paní radila. Lidi tady čerpají z rad nás obyčejných chovatelů a bývají za naše babské rady vděční. Vy jste dokonalý produkt moderní doby, vsadím se, že jste mladá. Vy jste neslušná svou asertivní neuctivostí a je to s vámi tak zlé, že ani nechápete, v čem vidím, a nejsem sám, vaši neslušnost. Divím se, že se tu s námi vůbec zdržujete.

A ke zkrmování cibulovin. Nic ve zlém vůči té paní, co to krmí. Je to pošetilé, cena cibule je vysoká a česnek je stran ceny úplným nesmyslem a tak se tím rozumný člověk ani nezabývá, stačí jen selský rozum, v tomto případě vědy opravdu netřeba. Navíc to asi nikoho nenapadlo (taková je to hloupost) a tak to věda nezkoumala, proto nelze nic vědeckého najít.

Tome, bylo to konstatování. Né opovržlivé konstatování. To jste si tam vložil vy.

Já jsem teď na ifauně po několika letech. Vzpomínám si, že do diskuzí přispívali i veterináři. Takže se omlouvám, bylo ode mne naivní si myslet, že bych se tu dozvěděla něco odbornějšího nebo že by někdo z diskutujících dokázal na nějaký odbornější text odkázat.

Nesázejte se, prohrál byste.

16.1.2015 20:00
misulinka

XXX.XXX.58.76

kachna napsal(a):
Tom.50 (nechci citovat, při takhle dlouhém příspěvku by to myslím bylo na úkor srozumitelnosti)
add. Vajíčka. To tedy poznat je. Myslím kvalitní domácí vajíčka, s kupovanými neupečete nikdy tak kvalitní bábovku jako s domácími (ale jako vaření, smažení, tam opravdu rozdíl není)

A k domácímu vs. Kupovanému, možná jen špatně chápu, ale vy myslíte, že se vliv stresových faktorů přeceňuje? Já si totiž myslím, že hlavní plus je v tom, že doma vyprodukované maso je vyprodukované s láskou k přírodě (prostor, nepřetěžování samic, "obohacené" prostory, proces zabíjení)

(ale jinak zrovna váš způsob krmení mi přijde jako dobrý a vhodný pro začátečníky, ač v jiných tématech /např. Potřeba slámy/ s vámi spíše nesouhlasím)

-
hexa: Díky za odpověď
-
Misulinka: myslíte, že zrovna na vfu rozumí krmení?

Netuším, zda na vfu rozumí krmení. Nevím, jaké obory se zde vyučují a hledat se mi to nechce.

"Oddělení" toxikologie by ale mělo rozumět toxicitě jednotlivých látek.

16.1.2015 21:35
tom.50

XXX.XXX.117.5

misulinka napsal(a):
Tome, bylo to konstatování. Né opovržlivé konstatování. To jste si tam vložil vy.

Já jsem teď na ifauně po několika letech. Vzpomínám si, že do diskuzí přispívali i veterináři. Takže se omlouvám, bylo ode mne naivní si myslet, že bych se tu dozvěděla něco odbornějšího nebo že by někdo z diskutujících dokázal na nějaký odbornější text odkázat.

Nesázejte se, prohrál byste.

No jestli nejste mladá, o to strašnější to s vámi je!

Nelze přehlédnout, že myslíte jen vy, my ostatní jsme úplně blbí, jak jinak paní ředitelko zeměkoule a přilehlého vesmíru.

A dokázal odkázat je doslova lingvistická perla a ani prezident by lepší bonmot neuměl, bravo!

Opakuju, rozpoznat, že krmení cibulovinami je nesmysl, na to fakt 99% populace vysokou školu nepotřebuje, naštěstí, věřte mi.

Už na vás nebudu reagovat, jaká jste už vědí úplně všichni, stačilo.

16.1.2015 21:47
jr.48

XXX.XXX.208.14

Tak myslím, že marvays již bílkoviny našel.

16.1.2015 22:23
tom.50

XXX.XXX.117.5

Pro kachna

Info o vejcích je super, díky, to jsem nevěděl.

Asi nerozumím úplně tomu přeceňování stresu. Pokusím se to vysvětlit. Zešíř, bohužel to jinak neumím.

Svalovou prací vzniká v těle kromě jiného také kyselina mléčná, její přemíru v těle pociťujeme my lidé, ale i zvířata jako únavu. Tato kyselina a další látky se odbourává pomalu, ještě dlouho po skončení vypětí jak svalového, tak i psychického.

Dříve se zvíře dovedlo, ne dovezlo, ale dovedlo, pěšky (hovězí) na jatka. Tam bylo ustájeno, zvyklo si na nové prostředí, jiné lidi, a bylo krmeno jen senem (slámou) a vodou. Po asi deseti dnech bylo teprve poraženo. Pak bylo jeho maso velmi kvalitní, neobsahovalo žádnou kyselinu ani jiné látky pocházející z velkého fyzického a psychického vypětí. Podobně je to s prasetem, které je poraženo v "domácím", tedy jemu známém prostředí, bez jakéhokoli trýznění přepravou, dusnem, horkem, zápachem (výfukové plyny) atd. Prase je usmrceno rychle, dřív, než si stihne "uvědomit" co se děje.

Naproti tomu na jatkách, (zvíře cítí pach krve /smrti/) je vystresované přepravou v přeplněném autě, hnané neznámými lidmi neznámým koridorem, tělo přeplněné produkty metabolizmu a stresu a na konci koridoru, udýchané, k smrti unavené, vyděšené je zabito. Jeho maso je plné šmakulád v podobě koktejlu kyseliny mléčné a celé škály látek, o jejichž složení se dodnes vedou vysoce odborné diskuze (misulinda by si "smlsla"). Výsledek je relativně laciné maso. (každý zná jaksi nakyslou hovězí polévku a myslí si, že to je prostě normální vývar, není to normální!)

Pokud jste "kachno" myslela toto, pak s vámi víc než souhlasím. Tedy s jistou výhradou, nemyslím si totiž, že láskyplné zacházení se zvířetem má nějaký vliv. Ale kdo ví? Buchty od babičky, dělané s láskou jsou ty nejlepší (židovské jídlo košer a židé vědí své) a tak možná i to má svůj vliv. Ovšem vše to lze zničit vykoupáním teplého, vykuchaného králíka ve studené vodě ihned po porážce a 95%, neřku-li víc lidí to dělá a zničí tak vše, co je na tom masíčku to nejlepší.

17.1.2015 09:14

Nejsem fanatický odpůrce zkrmování granulí, ale naprosto souhlasím s názorem, všeho s mírou" a to by se mělo týkat i granulí. Zrovna tento týden dávali na čt2 dokument o chovu mléčných krav v Německu. Majitelé měli vzorně vedený kravín, krmili vysokoenergetickým krmením(ne hormony a antibiotika) a dosahovali neuvěřitelné dojivosti 60l/kus. Daní za tento intenzivní způsob hospodaření bylo celkové zmenšení zažívacího ústrojí zvířat a jejich větší náchylnost na bakteriální nákazy, což dospělo až tak daleko že se stáda nakazila botulinem a s chovem museli zkončit.
Při vší úctě k lidem kteří dokáží vykrmit králíka za 3měsíce, což u brojlerů krmených granulemi určitě jde, já osobně dávám přednost pomalejšímu výkrmu a odolnějším potažmo zdravějším zvířatům.

17.1.2015 16:18
burešov

XXX.XXX.10.87

Tak ten pořad jsem viděla, sice ne cely, asi tretiny, ale pochopila jsem, že zdrojem jejich problemu bylo zkrmovaní sena z pastev po zaplavach. Dálší věc, že na ten intenzivní zpusob produkce mleka určitě nepřišli sami, ale jim to poradili z nejakeho vyzkumaku. Z čim ale nepočitali, že v seně budou klostridie. Nahodou, u kraliku vyvolavaji enterokolitidu.

18.1.2015 16:37
dejnaoto

XXX.XXX.49.141

Bílkoviny -třeba kopřivy, mohou se sušit na zimu.

19.1.2015 00:22
berenika

XXX.XXX.219.10

Pro tom.50

Vaše příspěvky jsem četla jistě skoro všechny, stejně jako ostatních...čtu to tady již minimálně 5 let. Čtu poctivě a pravidelně, přispívám minimálně. Semtam poradím, ale jinak nemám potřebu vést nekonečné diskuze s lidmi, kteří debatují tak neasertivně jako vy. Příspěvky máte sáhodlouhé, ale rady v nich pro mě v mnoha případech neakceptovatelné. Ale nemám problém si je přečíst a stejně tak nemám problém se jimi neřídit. Naštěstí už nejsem začátečník a nemusím si připadat divně, že nevykrmuju granulemi i když někteří, co tady dávají ty babský rady, to ani jinak neumí.

Co se týče vašeho srovnání s vyděláním 20 tisíc za měsíc či dva, dle mého názoru v tomto případě do puntíku platí..."když dva dělají totéž, není to totéž"...Moje králičí maso není stejné jako to vaše. Není umění něco sfouknout ajncvaj, je umění dát si tu práci, aby výsledek stál za to. Vaše potřeba vykrmit králíka aspoň o den dřív, než ten druhý, mě naprosto míjí. Finanční úspora není žádná a děláte to za cenu tu, že si do králíka a tím pádem i do sebe cpete látky, které do potravin nepatří a jedna je dokonce pro lidskou výživu zakázaná. Nemluvím o léčivech, ale o tzv. Technologických doplňkových látkách. Předpokládám, že jsou i v granulích, které krmíte vy, zatím jsem nepotkala takové, které by je neobsahovaly. Jsou výrobci slušní, kteří je vypíšou a uvedou i obsažené množství, ostatní pouze uvedou, že tam něco takového přidali.

Každopádně, já vám váš způsob chovu neberu a znovu opakuji, za svůj se nestydím, ba naopak...ale to byste musel vidět.

Pouze jsem chtěla vědět, jaký že je rozdíl mezi vámi vykrmeným králíkem a tím kupovaným, když jsou krmeni stejně. Sice jste se rozepsal o všem možném, ale odpověď jsem v tom nenašla. I tak vám děkuji, že jste si dal tu práci a rozšířil mi obzory o informace - od průměrného věku lidstva až po barvu vaječného žloutku

.

19.1.2015 01:43
tom.50

XXX.XXX.117.5

Posmívat se můžete, ale neumíte vyvrátit ani jeden můj argument, jediné co "dáváte" je jakési tajemné neurčito v granulích...

Jak píšu o vejcích, senzoricky se rozdíl zjistit nedá, a to ani v králičím mase. Jeho konzumace je naprosto marginální ve srovnání s ostatní lidskou potravou a o králičím mase pan Kočár dokonce tvrdí, že maso králíků z granulí je chutnější, než maso z klasiky. To jsem od něj slyšel, ale všimněte si, že jsem to nikde nijak netvrdil. Nevím to a nevěřím tomu, tedy dokud se nepřesvědčím. A ani to nemusí mít platnost obecnou, bude to jen moje zjištění.

A ano, vy si dělejte co chcete a jak chcete, víte své a i já vím své. Drtivá většina lidí chce vydělat určité peníze za co nejkratší dobu, vy za dlouho a rozumný argument pro to nemáte, Inu, typické ženské uvažování = pocity+ vlastní názor, ale rozumné zdůvodnění chybí. A brusel vás chce všude víc. To se budem príma mít!

19.1.2015 01:50
tom.50

XXX.XXX.117.5

dejnaoto napsal(a):
Bílkoviny -třeba kopřivy, mohou se sušit na zimu.

Ano, teorie pěkná, ale v praxi moc "peněz" (práce) za velmi málo muziky. Naivně a romanticky jsme si to s manželkou taky říkali. Jenže kde brát čas a zastřešenou plochu, nějaké sušáky na sušení a pak skladování? Je to pak strašně křehké a drolivé, nesmí se na to "sáhnout", jak to uložit a jak s tím nakládat?

Jak říkám, teorie je to pěkná a laboratorně zjištěné výživné hodnoty kopřiv úchvatné. Proč kopřivy tedy nepěstuje velkovýroba?

19.1.2015 09:34
berenika

XXX.XXX.219.10

tom.50 napsal(a):
Posmívat se můžete, ale neumíte vyvrátit ani jeden můj argument, jediné co "dáváte" je jakési tajemné neurčito v granulích...

Jak píšu o vejcích, senzoricky se rozdíl zjistit nedá, a to ani v králičím mase. Jeho konzumace je naprosto marginální ve srovnání s ostatní lidskou potravou a o králičím mase pan Kočár dokonce tvrdí, že maso králíků z granulí je chutnější, než maso z klasiky. To jsem od něj slyšel, ale všimněte si, že jsem to nikde nijak netvrdil. Nevím to a nevěřím tomu, tedy dokud se nepřesvědčím. A ani to nemusí mít platnost obecnou, bude to jen moje zjištění.

A ano, vy si dělejte co chcete a jak chcete, víte své a i já vím své. Drtivá většina lidí chce vydělat určité peníze za co nejkratší dobu, vy za dlouho a rozumný argument pro to nemáte, Inu, typické ženské uvažování = pocity+ vlastní názor, ale rozumné zdůvodnění chybí. A brusel vás chce všude víc. To se budem príma mít!

A to myslíte vážně, že jste v mém příspěvku nenašel ani kapku rozumu? Asi se to dalo čekat, evidentně si nerozumíme.

Nevím kolik králíků jste například za loňský rok vykrmil vy, v nějakém příspěvku jsem četla, že snad 50 ? Pokud je to tak, pak vězte, že já minimálně o nulu víc. Takže o ekonomice chovu něco vím a máte pravdu, peníze vydělat chci, ale můžu si dovolit ten luxus, že je vydělávám déle a přitom ve finále vydělám možná víc než vy. Ale jak už jsem psala, to byste musel vidět...máme louky, máme pole, prostory pro spousty králíkáren, prostory pro výkrm králíků...ale vše v klidu, bez granulí, bez přeléčování, bez roštů...

Přesto, že jsou pro mě ženské pocity důležité, můj "byznys" rozhodně rozumné zdůvodnění má. Vaše náklady na vykrmení králíka jsou minimálně stejné, pravděpodobně i vyšší než moje. O kvalitě masa nemluvě. A že ten granulovaný lépe chutná? Jo taková už je doba, že kolikrát čím více humusu v jídle je, tím více lidem šmakuje.

No a ještě to tajemno v granulích. Myslela jsem, že čapnete pytel a kouknete se sám, nevím jaké granule krmíte, třeba jsou to ty, na které jsem ještě nenarazila a fujtablové věci neobsahují.
Odtajním tedy aspoň ty svoje...E310, E321, E324...to poslední éčko je obvzlášť šmakulozní.

A poslední poznámka...myslím že typické ženské uvažování je přesně to, co chybí v tomhle státě k tomu, aby jsme se měli všichni prima.

19.1.2015 11:55
tom.50

XXX.XXX.117.5

Paní, bezmála hodinu se vám tu smolím s odpovědí a nakonec jsem jí smazal. Nemá to cenu, viz vaše poslední věta. A bude hůř, bezvarlatizmus to vyhraje, z těch, co by ta varlata měli mít je část metroušů, část duhových, velká část líných a hloupých a část to vzdává. Vyhrajete.

19.1.2015 12:09
bronda

XXX.XXX.98.84

berenika napsal(a):
A to myslíte vážně, že jste v mém příspěvku nenašel ani kapku rozumu? Asi se to dalo čekat, evidentně si nerozumíme.

Nevím kolik králíků jste například za loňský rok vykrmil vy, v nějakém příspěvku jsem četla, že snad 50 ? Pokud je to tak, pak vězte, že já minimálně o nulu víc. Takže o ekonomice chovu něco vím a máte pravdu, peníze vydělat chci, ale můžu si dovolit ten luxus, že je vydělávám déle a přitom ve finále vydělám možná víc než vy. Ale jak už jsem psala, to byste musel vidět...máme louky, máme pole, prostory pro spousty králíkáren, prostory pro výkrm králíků...ale vše v klidu, bez granulí, bez přeléčování, bez roštů...

Přesto, že jsou pro mě ženské pocity důležité, můj "byznys" rozhodně rozumné zdůvodnění má. Vaše náklady na vykrmení králíka jsou minimálně stejné, pravděpodobně i vyšší než moje. O kvalitě masa nemluvě. A že ten granulovaný lépe chutná? Jo taková už je doba, že kolikrát čím více humusu v jídle je, tím více lidem šmakuje.

No a ještě to tajemno v granulích. Myslela jsem, že čapnete pytel a kouknete se sám, nevím jaké granule krmíte, třeba jsou to ty, na které jsem ještě nenarazila a fujtablové věci neobsahují.
Odtajním tedy aspoň ty svoje...E310, E321, E324...to poslední éčko je obvzlášť šmakulozní.

A poslední poznámka...myslím že typické ženské uvažování je přesně to, co chybí v tomhle státě k tomu, aby jsme se měli všichni prima.

Koukal jsem na ta Éčka. Našel jsem následující:

Přísada Propylgallát (E310) je zdraví škodlivá, způsobuje alergie.
V ČR je částečně povolena (například do koření - antioxidant).

Přísada Butylhydroxytoluen (BHT) (E321) je zdraví škodlivá, je nevhodná pro děti, způsobuje alergie. U nás povolena, ale např. V UK zakázána.

Přísada Ethoxyquin (E324) je zakázaná v ČR. Poškozuje orgány - prokázáno u psů.

Na granulích Energys jsem v seznamu doplňkových látek nenašel žádnou z těchto přísad.
Na granulích Hlučín jsem naopak objevil E310 i zakázané E324 ?!? Takže z toho zákazu v ČR jsem trochu jelen.... Zřejmě je zákaz jen pro lidi, ale to jsem už nedohledal.

19.1.2015 12:49
noro

XXX.XXX.44.82

Králik je bylinožravec, ktorý dokáže výborne zužitkovať a využiť hrubú vlákninu z rastlín pomocou mikrobiálneho trávenia a následnej cekotrofie kedy požiera mäkký trus tvorený v slepom čreve a spolu s natrávenou vlákninou požiera aj baktérie obsiahnuté v truse. Tieto baktérie tvoria nezanedbatelnú časť bielkovinovej zložky krmiva. Králik potrebuje vyrovnanú kŕmnu dávku s čo možno najmenej výkyvov a zmien krmív. Jednoducho povedané dostatok sena čím hrubšie tým lepšie a k tomu kvalitné jadrové krmivo.

19.1.2015 14:24
berenika

XXX.XXX.219.10

tom.50 napsal(a):
Paní, bezmála hodinu se vám tu smolím s odpovědí a nakonec jsem jí smazal. Nemá to cenu, viz vaše poslední věta. A bude hůř, bezvarlatizmus to vyhraje, z těch, co by ta varlata měli mít je část metroušů, část duhových, velká část líných a hloupých a část to vzdává. Vyhrajete.

Teď jste to vzdal vy a to jsem ani nevěděla, že je to kdo z koho. Podle vašeho nicku jsem si myslela, že jste padesátník, ale názorama to vypadá, že jste starší. Nechápu proč do diskuze o výkrmu králíků zatahujete homosexuály, metrosexuály a já nevím co ještě. Já jen chtěla upozornit na to, že mnoho lidí ani neví, co svým králíkům dává do misky, co všechno je v těch potvůrkách granulkách slisovanýho a tak trochu tajeno.

Nic ve zlém, mějte se fajn a když už, tak ať vyhrají vždy ti lepší.

19.1.2015 14:38
berenika

XXX.XXX.219.10

bronda napsal(a):
Koukal jsem na ta Éčka. Našel jsem následující:

Přísada Propylgallát (E310) je zdraví škodlivá, způsobuje alergie.
V ČR je částečně povolena (například do koření - antioxidant).

Přísada Butylhydroxytoluen (BHT) (E321) je zdraví škodlivá, je nevhodná pro děti, způsobuje alergie. U nás povolena, ale např. V UK zakázána.

Přísada Ethoxyquin (E324) je zakázaná v ČR. Poškozuje orgány - prokázáno u psů.

Na granulích Energys jsem v seznamu doplňkových látek nenašel žádnou z těchto přísad.
Na granulích Hlučín jsem naopak objevil E310 i zakázané E324 ?!? Takže z toho zákazu v ČR jsem trochu jelen.... Zřejmě je zákaz jen pro lidi, ale to jsem už nedohledal.

Ano, Ethoxyquin (E324) je syntetický (uměle vyrobený) antioxidant a je zakázáno přidávat ho do potravin pro lidskou výživu, do krmiv pro zvířata je zatím povolený.

Granule Energys jsem také dříve zkoušela a na jejich obale opravdu Ethoxyquin uveden není, ale určitě je na nich napsáno že obsahují buďto technologické doplňkové látky, nebo premixy nebo aditiva, pod tím vším se toto Éčko schovává. Neznám v ČR výrobce granulí, který by je nepoužíval, protože by nemohl zaručit aspoň nějakou základní trvanlivost. Výrobcem těchto premixů u nás je firma BIOFAKTORY PRAHA a samozřejmě vyrábějí i takové premixy, které jsou na přírodní bázi, ale to by potom cena granulí nebyla tam kde je. A to si dnes lidé nežádají, chtějí králíka vykrmit rychle, levně a skoro bez práce.

19.1.2015 20:43

Nezkoumala jsem složení granulí, ale to co tu píšete, mě tedy dost vyděsilo. Rozhodně i bez těchto informací se nám stalo, že jsme si koupili u chovatele krmícího hlavně granulemi pár králíků - burgunďáky a během 2 týdnů dostal samec parézu (potvrzeno na veterině) a samice rozhodně také neprospívala. Králíci krmení granulemi jsou jako všechna zvířata takto krmená schoulostivělí a negativně snáší jakýkoli stres. V malochovu není nad klasické krmení.

19.1.2015 21:34
tom.50

XXX.XXX.117.5

Nezkoumala jsem složení granulí, ale to co tu píšete, mě tedy dost vyděsilo. Rozhodně i bez těchto informací se nám stalo, že jsme si koupili u chovatele krmícího hlavně granulemi pár králíků - burgunďáky a během 2 týdnů dostal samec parézu (potvrzeno na veterině) a samice rozhodně také neprospívala. Králíci krmení granulemi jsou jako všechna zvířata takto krmená schoulostivělí a negativně snáší jakýkoli stres. V malochovu není nad klasické krmení.

Vaše předposlední věta mě šokovala a nutí k zamyšlení. To, co píšete, mě, přiznám se, vůbec nenapadlo. Díky.

19.1.2015 21:51
borax

XXX.XXX.91.21

Samec chytl parezu? Tak to je snad hloupost, ne?

19.1.2015 21:51
ing.panda

XXX.XXX.55.75

Ono i zde často probírající problém enterokolitidy je v Německu (Kaninchenzeitung), jako relativně mladá nemoc připisována krmení právě KKS, tedy granulemi.

O používání krmiv s vysokým podílem bílkovin (rybí moučka, sója..) se ve své knize ABC králíkáře zmiňuje už prof. Kálal a zmiňuje se, že maso doznává celkové senzorické újmy.

Informací je spousty jak v knihách, tak na internetu i zde se najde dosti erudovaných lidí, od kterých bych si názory rád přečetl, bohužel zde moc aktivní nejsou :c).

19.1.2015 22:26

borax napsal(a):
Samec chytl parezu? Tak to je snad hloupost, ne?

Ne, není vet. To vysvětloval tím že to v sobě většina králíků má, ale projeví se při stresu-změna krmení, březost apod.

20.1.2015 07:44
mustela.erminea

XXX.XXX.137.31

Co se týká granulí: Začala jsem s nimi krmit ve větší míře králíky asi 2 roky zpátky. Toho roku mi pošly 4 dospělé mladé samice. Jedna v době rané březosti, jedna před porodem, jedna s mladýma těsně před odstavem. Další asi na parézu. Za předchozích cca 10 let si na úhyn byť jediné samice nevzpomínám. V granulích samozřejmě etoxyquin, o němž jsem si vyhledala spousty odstrašujících informací na internetu. Už jen inforamce, že je to pesticid. Granule jsem na to konto okamžitě přestala krmit a od té doby je zase klid. Jiná chovatelka mi potvrdila s danými granulemi obdobnou zkušenost...

20.1.2015 08:33
kachna

XXX.XXX.188.76

tom.50 napsal(a):
Vaše předposlední věta mě šokovala a nutí k zamyšlení. To, co píšete, mě, přiznám se, vůbec nenapadlo. Díky.

No, ale já si nemyslím, že byste s tím přidáváním řepy a dalších věcí (tam bylo i trošku chleba atd., ne?) měl mít problém, myslím, že to je vysloveně problém monodiet.

20.1.2015 09:21
bronda

XXX.XXX.98.84

berenika napsal(a):
Ano, Ethoxyquin (E324) je syntetický (uměle vyrobený) antioxidant a je zakázáno přidávat ho do potravin pro lidskou výživu, do krmiv pro zvířata je zatím povolený.

Granule Energys jsem také dříve zkoušela a na jejich obale opravdu Ethoxyquin uveden není, ale určitě je na nich napsáno že obsahují buďto technologické doplňkové látky, nebo premixy nebo aditiva, pod tím vším se toto Éčko schovává. Neznám v ČR výrobce granulí, který by je nepoužíval, protože by nemohl zaručit aspoň nějakou základní trvanlivost. Výrobcem těchto premixů u nás je firma BIOFAKTORY PRAHA a samozřejmě vyrábějí i takové premixy, které jsou na přírodní bázi, ale to by potom cena granulí nebyla tam kde je. A to si dnes lidé nežádají, chtějí králíka vykrmit rychle, levně a skoro bez práce.

Dnes jsem pokračoval v hledání informací ke granulím Energys. Spojil jsem se přímo s výrobcem a pročetl jsem kompletní seznam doplňkových látek. Etoxyquin E324 tam není - alespoň to tvrdí. Tím ale neříkám, že tam nejsou jiná svinstva, protože zkoumat celý seznam doplňkových látek se mi nechtělo.
V každém případě jsem udělal změnu ve značce granulí, které jsem používal pro kojící samice. Vyřadil jsem HD Hlučín a vrátil se zpět ke značce Mifuma. Pro výkrm stále dávám do směsi s ovsem, ječmenem a slunečnicí 1/3-1/2 Energys. Pro odstav, výstavní a chovné používám ve směsích 1/3-1/2 granulí Mifuma. U Mifumy jsem zjistil, že nejsou žádné GMO složky, na což před časem upozorňoval v příspěvcích Tom 50.

20.1.2015 10:26
tom.50

XXX.XXX.117.5

kachna napsal(a):
No, ale já si nemyslím, že byste s tím přidáváním řepy a dalších věcí (tam bylo i trošku chleba atd., ne?) měl mít problém, myslím, že to je vysloveně problém monodiet.

Granule se vždy skládají z mnoha komponent a tak se nedá mluvit o monodietě přece.

Před vánoci nám vychcípal celý vrh králíčat ještě u samice těsně před odstavem. Měli ten průhledný rosolovitý "průjem" a lidi tu píšou, že je to enterokolitida. Nikdy předtím nám králíčata nerostla tak rychle (převažujeme kusově v týdenním intervalu). Nikdy předtím jsem nezkusil dávat jim jen granule s minimem dalších krmiv. Vždy měli granule tak do 50, možná 60% krmné dávky a v tomto případě snad 90%, prostě granule ad libitum, česky - založené v krmítku na celý den co hrdlo ráčí.

Prostě jsme narazili na hranici. Králíka by bylo možné vykrmit do tří kil za 90 dní a asi i rychleji, ovšem za cenu ztrát a když by se poctivě započítaly ztráty a promítlo to v čase, pak by výkrm netrval 90 dní, ale vlastně třeba 120 (neumím to přesně spočítat). Z toho jednoznačně vyplývá, že granule bez medikace a GMO plodin ano, ale jen jako doplněk do řekněme těch 50 - 60% krmné dávky. Pak králík roste do průměrných 3 kil asi 100 - 105 dní, ale vlastně beze ztrát způsobených úhyny. Už jsem to tu psal, nesmí se však použít syntetická kokcidiostatika, ta zpomalí růst myslím tak o 2 týdny! a nevěřím, že je maso za 10 dní po skončení léčby "čisté". Ta kokcidiostatika jsou myslím horší, než šmakulády v granulích (namnoze ty stejné, jaké jsou v lidské stravě).

Navíc klasika vyjde zhruba na polovic a tak je otázka, co je líp.

Už jsem to tu psal. Nyní chovám králíky po asi 30 letech. Tehdy granule neexistovaly a nebylo ani obilí pravidelně a v dostatečném množství (já ho neuměl sehnat). Taky nebyli hybridi (hyla) a my klasikou nedokázali "udělat" 3 kila dřív, než za 115 - 120 dní a to jen u pár masných plemen když samec byl Bu. Spíš to trvalo víc. Škoda, že jsem tenkrát přesně nepočítal výtěžnost v % a nevážil v týdenním intervalu. Bylo by co přesně srovnávat.

Poctivě tu dávám naše poznatky a každý si z toho může udělat obrázek a případně se vyvarovat chyb, které jsme nadělali my a využít vše dobré, co se nám podařilo.

Tom.

20.1.2015 11:06
bronda

XXX.XXX.98.84

Já věřím na to, že králíky, zvláště kolem odstavu, nelze vykrmovat granulemi a zrním systémem "ad libitum". Alespoň problémy u mne vznikaly vždy, když jsem to s těmito složkami potravy přehnal. Co dodržuji dávkování kolem 30-50g/1kg živé váhy, je to dobré. Loni v květnu v SRN jsem diskutoval problematiku krmení s jedním chovatelem Kuh. Trend je tam jít, zvláště s koncentrovanými krmivy (granule), ještě níže. Např chovným kusů malého plemene dávají cca krabičku od sirek 2 x týdně. Se svým dávkováním si na přírůstky, které jsou vždy nad hodnotami udávanými ve vzorníku, nemohu stěžovat.

20.1.2015 12:07
burgund6

XXX.XXX.33.7

tom.50 napsal(a):
Granule se vždy skládají z mnoha komponent a tak se nedá mluvit o monodietě přece.

Před vánoci nám vychcípal celý vrh králíčat ještě u samice těsně před odstavem. Měli ten průhledný rosolovitý "průjem" a lidi tu píšou, že je to enterokolitida. Nikdy předtím nám králíčata nerostla tak rychle (převažujeme kusově v týdenním intervalu). Nikdy předtím jsem nezkusil dávat jim jen granule s minimem dalších krmiv. Vždy měli granule tak do 50, možná 60% krmné dávky a v tomto případě snad 90%, prostě granule ad libitum, česky - založené v krmítku na celý den co hrdlo ráčí.

Prostě jsme narazili na hranici. Králíka by bylo možné vykrmit do tří kil za 90 dní a asi i rychleji, ovšem za cenu ztrát a když by se poctivě započítaly ztráty a promítlo to v čase, pak by výkrm netrval 90 dní, ale vlastně třeba 120 (neumím to přesně spočítat). Z toho jednoznačně vyplývá, že granule bez medikace a GMO plodin ano, ale jen jako doplněk do řekněme těch 50 - 60% krmné dávky. Pak králík roste do průměrných 3 kil asi 100 - 105 dní, ale vlastně beze ztrát způsobených úhyny. Už jsem to tu psal, nesmí se však použít syntetická kokcidiostatika, ta zpomalí růst myslím tak o 2 týdny! a nevěřím, že je maso za 10 dní po skončení léčby "čisté". Ta kokcidiostatika jsou myslím horší, než šmakulády v granulích (namnoze ty stejné, jaké jsou v lidské stravě).

Už jsem to tu psal. Nyní chovám králíky po asi 30 letech. Tehdy granule neexistovaly a nebylo ani obilí pravidelně a v dostatečném množství (já ho neuměl sehnat). Taky nebyli hybridi (hyla) a my klasikou nedokázali "udělat" 3 kila dřív, než za 115 - 120 dní a to jen u pár masných plemen když samec byl Bu. Spíš to trvalo víc. Škoda, že jsem tenkrát přesně nepočítal výtěžnost v % a nevážil v týdenním intervalu. Bylo by co přesně srovnávat.

Poctivě tu dávám naše poznatky a každý si z toho může udělat obrázek a případně se vyvarovat chyb, které jsme nadělali my a využít vše dobré, co se nám podařilo.

Tom.

Nevím, jestli jsem Vás špatně nepochopil, ale v jiném vláknu píšete:prostě jim dám granule bez medikace ad libitum a je to.A teď je to jinak.Bylo to v souvislosti s tím, že byste se necrcal s mícháním klasických krmiv a králík je vykrmený na tři kila ve 105 dnech.Připadne mi to, že si dost protiřečíte.Neberte to ve zlém, ale zkuste mě vyvést z případného nepochopení Vašich předešlých příspěvků.Děkuji.

20.1.2015 13:53
Lapin

XXX.XXX.234.25

tom.50 napsal(a):

Tom.

Nedalo mi to a musel som sa zaregistrovať. Pán Tom, vzhľadom k tomu, ako intenzívne diskutujete a bohorovne riešite problémy ostatných smrteľníkov, vaša informácia o vychcípaní celého vrhu prichádza oneskorene.Vaše suverénne príspevky s váhovými prírastkami a kŕmením králikov takúto udalosť ani nepripúšťali.Aj tak mi to je ľúto, cítim s vami.A príčinou enterokolitídy nemuseli byť granule ako také.ale napr.ich kontaminácia...

20.1.2015 14:30
berenika

XXX.XXX.219.10

No pane tom.50, já tedy nemám slov...ušáčků je mi samozřejmě líto, ale vlastně jste mi potvrdil, že nejste tak zkušený chovatel, jak se zde v diskuzích prezentujete. Ale zkušenosti přijdou, bohužel, někdy za ně člověk draze zaplatí, to jistě známe všichni. Přeji vám samé ve zdraví odchované vrhy a netlačte tak na pilu, všechno chce svůj čas.

20.1.2015 17:18
laik

XXX.XXX.114.111

asi sem přestanu chodit. Číst příspěvky o tom jak rychle dokáže někdo vykrmit králíka a to málem zadarmo, mi připadá stejně nebezpečné jako sledování porna. Taky z toho má normální člověk akorát komplexy

20.1.2015 17:39
borax

XXX.XXX.91.21

berenika napsal(a):
No pane tom.50, já tedy nemám slov...ušáčků je mi samozřejmě líto, ale vlastně jste mi potvrdil, že nejste tak zkušený chovatel, jak se zde v diskuzích prezentujete. Ale zkušenosti přijdou, bohužel, někdy za ně člověk draze zaplatí, to jistě známe všichni. Přeji vám samé ve zdraví odchované vrhy a netlačte tak na pilu, všechno chce svůj čas.

Přátelé nikdo není neomylný...Taky mi několik kusů šlo do kytek.O vánočních svátcích jsem se nudil a přisypával. A entero byla na světe. Králíkům kolem odstavu rozhodně nelze dávat ad libidum.
V podstatě dávkuji krmivo po celou dobu výkrmu.
Krmím granule bez léčiv.Ke konci výkrmu s troškou ječmene.
Letos jsem začal z Hylou od p.Kočára. Přes drobné problémy jsem s hybridy naprosto spokojený.
Samice mazlové a kojí jak o život! !
Na podzim prubnu Hyplus ze Slovenska...
Do genetiky se vyplatí investovat

20.1.2015 22:11
tom.50

XXX.XXX.117.5

burgund6 napsal(a):
Nevím, jestli jsem Vás špatně nepochopil, ale v jiném vláknu píšete:prostě jim dám granule bez medikace ad libitum a je to.A teď je to jinak.Bylo to v souvislosti s tím, že byste se necrcal s mícháním klasických krmiv a králík je vykrmený na tři kila ve 105 dnech.Připadne mi to, že si dost protiřečíte.Neberte to ve zlém, ale zkuste mě vyvést z případného nepochopení Vašich předešlých příspěvků.Děkuji.

Pochopil jste to dobře. Jestli jsem napsal, že měli cca 90% granule, tak to je "profesionální" odhad ve smyslu, že měli neustále založené seno, které ubývá a tím vím, že ho žrali a které nevážím, neumím to a nejsem hňup vážit i seno. (jiná krmiva také nevážím, používám prostě odhad) A taky králíci dostávali nevážené okopaniny, přesněji řepu a krmnou mrkev, případně giganta a proto jsem si dovolil napsat, že dostávali granulí asi 90%. Asi jsem to nevypíchnul a nebo nezdůraznil, krmiva neodvažuju (jak se píše níže tak bych asi měl = asi se najde plecháček či nějaká odměrka a tou se to dávkuje, myslel bych si) a tak všechna mnou uváděná% jsou odhad, orientační údaj.

Takže. Možná se vyjadřuju nesprávně, vysvětlím tedy, co a jak myslím.

Když králíci dostanou nějaké krmivo ad libitum znamená to, ne že nedostanou nic jiného, ale že to které krmivo dostanou založené, aby si brali kolik se jim chce. Úplně polopatě, aby nebylo úplně sežrané ve chvíli dalšího krmení. Tím ale není řečeno, že kromě toho nedostávají ještě krmiva další.

20.1.2015 22:24
tom.50

XXX.XXX.117.5

Lapin napsal(a):
Nedalo mi to a musel som sa zaregistrovať. Pán Tom, vzhľadom k tomu, ako intenzívne diskutujete a bohorovne riešite problémy ostatných smrteľníkov, vaša informácia o vychcípaní celého vrhu prichádza oneskorene.Vaše suverénne príspevky s váhovými prírastkami a kŕmením králikov takúto udalosť ani nepripúšťali.Aj tak mi to je ľúto, cítim s vami.A príčinou enterokolitídy nemuseli byť granule ako také.ale napr.ich kontaminácia...

Mrzí mě, že ze mě máte tento pocit, pokusím se s tím něco udělat, promiňte prosím vy a i ostatní.

Možná jste nečetl všechny moje příspěvky, jinde jsem vypsal přesně v gramech přírůstky jednoho vrhu i s tím, že dva kusy byly nemocné a přibíraly bídně (jeden za dané období vůbec) a jaký byl průměrný přírůstek za to období. A z toho vyplynulo jak rychle králíci přibývají. Jsem líný to hledat, psal jsem to někdy asi v listopadu.

Za vaší lítost z neúspěchu jednoho vrhu děkuju, ale to je přece králíkaření a prostě se to stává. Jen jsme nevěděli příčinu a dovolím si vypsat přesně, co jsme si s manželkou mysleli a reakce vás diskutantů ukazují, že to byl asi mylný závěr.

Kamarád vypěstoval ječmen a nabídl mi, že ho nemám kupovat, že ho mám zajištěný u něj. Jenže mu polehl, někdo mu to sklidil zahliněné a i přes vyčištění zůstal ječmen zaprášený, očividně špinavý. Mysleli jsme si, že tu (asi) enterokolitidu (průhledný rosolovitý průjem a rychlý průběh) dostali po tom nečistém, zahliněném ječmeni. A nyní tu čtu, že to nejspíš nebylo znečištěným krmivem, ale chybným krmením.

Domnívám se, že přesně pro toto tu je možnost diskuze, že se učíme jeden od druhého a děkuju za vaše připomínky.

20.1.2015 22:35
tom.50

XXX.XXX.117.5

laik napsal(a):
asi sem přestanu chodit. Číst příspěvky o tom jak rychle dokáže někdo vykrmit králíka a to málem zadarmo, mi připadá stejně nebezpečné jako sledování porna. Taky z toho má normální člověk akorát komplexy

Nevím jak ostatní. Za sebe říkám, že mě mrzí, že to berete takto. Prostě cílem většiny chovatelů jatečných králíků je vyprodukovat co nejrychleji maso s vynaložením co nejnižších nákladů. Prostě když to dám do polopatického příkladu, tak se tu snažíme popsat, jak vydělat 20 táců ne za dva měsíce, ale za jeden měsíc, chápete? A je jen na vás, zda to chcete dělat tradičně, postaru, "pomalu" a nebo zda chcete, třeba jen u části králíků zkusit, jestli to náhodou nejde i v podmínkách malochovu dělat efektivněji.

Ono především záleží na tom, co je cílem vašeho chovu. Cílem mého chovu je "vyrobit" co nejefektivněji králičí maso. Jestli ale někdo dělá výstaváky k chovu a ti by měli být "dlouhověcí", trvale vitální a otužilí, pak je nevykrmuje co nejrychleji, ale naopak, sleduje cíl jiný.
Já píšu jen o výkrmu, chov čistých plemen určených k dalšímu chovu nechávám na odbornících.

20.1.2015 22:39
tom.50

XXX.XXX.117.5

Bereniko, bereniko

vaše blahosklonné poučení si zajisté nemohu nevzít k srdci děkuju vám za něj.

20.1.2015 22:45
dita73

XXX.XXX.238.133

Dobrý večer, zajímalby mně názor chovatelůna krmení luštěnin. Taky jsem chtěla králíkům přilepšit, napadlo mně dávat hrách, a to dokonce naklíčený. Začínala jsem s přidáváním březím samicím asi tak týden před porodem, postupně, jen po pár kuličkách, samice to pak naučila i mladé a nikdy nebyl žádný problém s trávením. Jinak krmám oves a ječmen, seno, granule jen jako doplněk samicím s mláďaty.

20.1.2015 22:48
berenika

XXX.XXX.219.10

Já myslím, že nevezmete, ale to nevadí , život je tak krásný, dnes se mi narodil letošní první vrh, prvnička cca 10 kusů...já su tak šťastná...

20.1.2015 23:28

berenika napsal(a):
Já myslím, že nevezmete, ale to nevadí , život je tak krásný, dnes se mi narodil letošní první vrh, prvnička cca 10 kusů...já su tak šťastná...

Gratuluji k mladýmsmajlík.Tak doufám že už konečně skončí Vaše pře s Tomem50.Myslím že už by stačilo ne?smajlík

21.1.2015 07:45

Gratuluji k letošním vrhům, ať se daří a hlavně málo nemocí. Diskuse byla náhodou moc pěkná, aspoň jsem se dozvěděla něco nového. Hezký den všem.

21.1.2015 15:04
berenika

XXX.XXX.219.10

Děkuji za gratulace a přeji všem to samé.

No a snad jsme se s panem tom.50 nesnažili úplně zbytečně a aspoň pár lidem naše debata něco dala.

2.2.2015 07:39
hona

XXX.XXX.112.10

bronda napsal(a):
Dnes jsem pokračoval v hledání informací ke granulím Energys. Spojil jsem se přímo s výrobcem a pročetl jsem kompletní seznam doplňkových látek. Etoxyquin E324 tam není - alespoň to tvrdí. Tím ale neříkám, že tam nejsou jiná svinstva, protože zkoumat celý seznam doplňkových látek se mi nechtělo.
V každém případě jsem udělal změnu ve značce granulí, které jsem používal pro kojící samice. Vyřadil jsem HD Hlučín a vrátil se zpět ke značce Mifuma. Pro výkrm stále dávám do směsi s ovsem, ječmenem a slunečnicí 1/3-1/2 Energys. Pro odstav, výstavní a chovné používám ve směsích 1/3-1/2 granulí Mifuma. U Mifumy jsem zjistil, že nejsou žádné GMO složky, na což před časem upozorňoval v příspěvcích Tom 50.

Nj, ale ta cena!... Vyplatí se granule za cca 350, - Kč, s dopravou na 450?...

splňují vlastnosti. Které obchod deklaruje?

2.2.2015 08:07
bronda

XXX.XXX.98.84

hona napsal(a):
Nj, ale ta cena!... Vyplatí se granule za cca 350, - Kč, s dopravou na 450?...

splňují vlastnosti. Které obchod deklaruje?

Co se vyplatí a nevyplatí je relativní pojem. Je to vždy o tom, co chcete dosáhnout a co jste pro Váš cíl ochoten obětovat. Mimo to dopravu mám vyřešenu jinak a granule nekrmím samotné, ale jen 1/3 ve směsi.

2.2.2015 08:48
hona

XXX.XXX.112.10

bronda napsal(a):
Co se vyplatí a nevyplatí je relativní pojem. Je to vždy o tom, co chcete dosáhnout a co jste pro Váš cíl ochoten obětovat. Mimo to dopravu mám vyřešenu jinak a granule nekrmím samotné, ale jen 1/3 ve směsi.

Pak se ovšem snižuje "výkon" a ty vlastnosti, pro které je kupujete, ne?

já mám králíky čistě na maso, žádné výstav... Chovám brojlery Hplus... Nejsem si jistý, zda bych to na užitkovosti poznal...

vy jste pozoroval nějaká zlepšení v růstu, mléčnosti či počtu mladých ve vrhu, případně větší ochotu k páření, které by vyšší cenu zaplatily?

Pokud dobře počítám, tak by musel být vrh o cca mláďata početnější při stejné dynamice růstu, aby se o cca, - Kč dražší krmivo zaplatilo...

2.2.2015 09:30
bronda

XXX.XXX.98.84

hona napsal(a):
Pak se ovšem snižuje "výkon" a ty vlastnosti, pro které je kupujete, ne?

já mám králíky čistě na maso, žádné výstav... Chovám brojlery Hplus... Nejsem si jistý, zda bych to na užitkovosti poznal...

vy jste pozoroval nějaká zlepšení v růstu, mléčnosti či počtu mladých ve vrhu, případně větší ochotu k páření, které by vyšší cenu zaplatily?

Pokud dobře počítám, tak by musel být vrh o cca mláďata početnější při stejné dynamice růstu, aby se o cca, - Kč dražší krmivo zaplatilo...

Nechovám králíky na maso, ale na výstavy a pro další šlechtění. Neřeším počet mláďat ve vrhu, pokud je jich alespoň 6. Větší vrhy omezuji právě na šest. Podstatné je pro mne to, jak mláďata prospívají, jejich zdravotní stav a konečný efekt - nikoliv však ekonomie chovu - samozřejmě nejdu do extrémů. Jestli jsem bral místní granule kolem 290 Kč nebo Mifumu za 330 není až zase takový rozdíl. Některé typy (Enterofit, Zucht Schau apod.) jsou samozřejmě dražší. Levnější granule beru jen pro výkrm do kuchyně. Vyplatí se mi do kvality trochu investovat. Je to koníček - nikoliv (zatím) výdělečná činnost. Takže... Nezaplatí se to... Je to o něčem jiném.

U králíků na maso to až zase tak nepoznáte.

2.2.2015 15:35
jan.kvapil

XXX.XXX.168.162

bronda napsal(a):
Nechovám králíky na maso, ale na výstavy a pro další šlechtění. Neřeším počet mláďat ve vrhu, pokud je jich alespoň 6. Větší vrhy omezuji právě na šest. Podstatné je pro mne to, jak mláďata prospívají, jejich zdravotní stav a konečný efekt - nikoliv však ekonomie chovu - samozřejmě nejdu do extrémů. Jestli jsem bral místní granule kolem 290 Kč nebo Mifumu za 330 není až zase takový rozdíl. Některé typy (Enterofit, Zucht Schau apod.) jsou samozřejmě dražší. Levnější granule beru jen pro výkrm do kuchyně. Vyplatí se mi do kvality trochu investovat. Je to koníček - nikoliv (zatím) výdělečná činnost. Takže... Nezaplatí se to... Je to o něčem jiném.

U králíků na maso to až zase tak nepoznáte.

Mohu požádat o kontakt na prodejce granulí pro králíky Mifuma. Na internetu jsem našel jen internetový obchod pana Sirotka ze Sedlčan, což je pro mě hodně daleko, jelikož jsem ze střední Moravy.
Znáte nějakého jiného prodejce, který by třeba rozvážel po Moravě?

Děkuji.

2.2.2015 20:19
bronda

XXX.XXX.98.84

jan.kvapil napsal(a):
Mohu požádat o kontakt na prodejce granulí pro králíky Mifuma. Na internetu jsem našel jen internetový obchod pana Sirotka ze Sedlčan, což je pro mě hodně daleko, jelikož jsem ze střední Moravy.
Znáte nějakého jiného prodejce, který by třeba rozvážel po Moravě?

Děkuji.

Zavolejte panu Sirotkovi. Beru od něho. Jezdí na Moravu. Snad mají i nějakou pobočku (OV-OP) ale to nevím přesně.

19.11.2017 20:58
burgun

XXX.XXX.105.71

Musim sa priklonit k nazoru lupina biela - skvelý zdroj bielkovin
mnohí ju nepoznaju ale budeme o nej este v buducnosti pocut.
nieje to ziadny nový objav skor zabudnuta rastlina ktoru poznali euz nasi dedovia smajlík

Přidejte reakci

Přidat smajlík