Pokud se jedná o klasický oves, doporučuji mláďatům do asi 6 týdne granule + oves, pak postupně pozvolna k ovsu a granulím přidávat ječmen a od cca12 týdně už jen granule + ječmen.
Chovným radím zkrmovat jen oves bez granulí.
Ječmen má více škrobu a méně méně vlákniny, takže spíš způsobí mladým trávicí problémy potažmo kokcidiózu apod.
mustela.erminea
napsal(a):
Pokud se jedná o klasický oves, doporučuji mláďatům do asi 6 týdne granule + oves, pak postupně pozvolna k ovsu a granulím přidávat ječmen a od cca12 týdně už jen granule + ječmen.
Chovným radím zkrmovat jen oves bez granulí.
Ječmen má více škrobu a méně méně vlákniny, takže spíš způsobí mladým trávicí problémy potažmo kokcidiózu apod.
Když něco nevím, zeptám se.
Oves = pluchatý (ne naháč, nebo jaký?) má víc vlákniny? To je zjištěno jak? Z rozemletého zrna s pluchou? Pokud tak, pak vás ujišťuju, že jen málokterý králík žere oves i s pluchami, bleskurychle se to naučí louskat. Tím je třeba pro mě oves nepoužitelný, musel bych denně odšroubovávat plechová zásobníková krmítka, aby se daly vyluštěné pluchy vysýpat.
Z misek králíci zrno vyhazují a někdy až 30 i 50% a někteří i víc, případně ho pochčijou v misce. Pak se mi jeví jako racionálnější granule v zásobníkách, ty sežerou beze ztrát a výkaly ani moč tam dát neumějí.
Ke granulím (zásadně pouze nemedikovaným a bez GMO od Sehnoutka) dávám ječmen odhned, jak králíčata u samice začnou žrát a s kokci nemáme problém. Nezbytná podmínka je jednou týdně kousek (asi 30-50 cm klacku na kus, králíčatům úměrně méně) nasušeného černobýlu. Funguje i ten, který se dá najít i teď ten odumřelý, jeho klacky stojí na rumištích a podél cest celou zimu.
tom.50
napsal(a):
Oves = pluchatý (ne naháč, nebo jaký?) má víc vlákniny? To je zjištěno jak? Z rozemletého zrna s pluchou? Pokud tak, pak vás ujišťuju, že jen málokterý králík žere oves i s pluchami, bleskurychle se to naučí louskat. Tím je třeba pro mě oves nepoužitelný, musel bych denně odšroubovávat plechová zásobníková krmítka, aby se daly vyluštěné pluchy vysýpat.
Z misek králíci zrno vyhazují a někdy až 30 i 50% a někteří i víc, případně ho pochčijou v misce. Pak se mi jeví jako racionálnější granule v zásobníkách, ty sežerou beze ztrát a výkaly ani moč tam dát neumějí.
Ke granulím (zásadně pouze nemedikovaným a bez GMO od Sehnoutka) dávám ječmen odhned, jak králíčata u samice začnou žrát a s kokci nemáme problém. Nezbytná podmínka je jednou týdně kousek (asi 30-50 cm klacku na kus, králíčatům úměrně méně) nasušeného černobýlu. Funguje i ten, který se dá najít i teď ten odumřelý, jeho klacky stojí na rumištích a podél cest celou zimu.
Nevím jestli využijete, ale používám tyto zásobníky, snadno sundám, vysypu zbytky a zase snadno nandám...
http://www.driml-napajecky.cz/cz/kralici-mysi-cincily/zasobniky-misky-jesle/zasobnik-na-granule-a-zrno-vnitrni-2-5-l-pozinkovany-plech-10051.html.
tom.50
napsal(a):
Ty ztráty obilí tady vcelku zbytečně dramatizujete.Obilí občas některý králík vyhrabuje, ale jenom tehdy, když je smíchané ve směsi, třeba ječmen s ovsem.Když ho nasypete zvlášť do dvou misek, tak s tím přestanou.Navíc to, že dáváte ječmen hned, jak mladí začnou žrát, se taky moc nedoporučuje, lepší je přidávat oves.
tom.50
napsal(a):
Udělejte pokus, dávejte cca týden tvrdé zrno (ječmen, kukuřici, pšenici) pak dejte oves.
Uvidíte že budou krmílka bez pluch.
tom.50
napsal(a):
A na co jsem se jako měla ptát? Na ten oves? Když se řekne oves, je pravděpodobné, že se myslí pluchatý. Další druhy jsou na tolik specifické, že by asi každý použil pro upřesnění přívlastek.
Že králíci oves vylupují, není žádná novinka, kterou by bylo třeba komentovat. I přes to, je ale v samotné obilce vlákniny víc než v ječmeni. Ale nejde jen o vlákninu, ale také o to, že oves je poměrem sacharidů a bílkovin a množstvím vitaminů nutričně prostě celkově vhodnější.
Množství vyhozeného zrna silně přeháníte, ale pokud máte miniaturní kotce, tak je možné, že vám králíci lezou i do misek a vyhazují taková kvanta zrna. Jinak na to jsou dobré takové ty mističky se zahnutými okraji dovnitř vímeť? Z těch pak nevyhodí nic.
Jinak v jiné diskuzi píšete, jak vám vychcípal celý vrh a nyní píšete, že nemáte problém. Poněkud zvláštní...
mustela.erminea
napsal(a):
A na co jsem se jako měla ptát? Na ten oves? Když se řekne oves, je pravděpodobné, že se myslí pluchatý. Další druhy jsou na tolik specifické, že by asi každý použil pro upřesnění přívlastek.
Že králíci oves vylupují, není žádná novinka, kterou by bylo třeba komentovat. I přes to, je ale v samotné obilce vlákniny víc než v ječmeni. Ale nejde jen o vlákninu, ale také o to, že oves je poměrem sacharidů a bílkovin a množstvím vitaminů nutričně prostě celkově vhodnější.
Množství vyhozeného zrna silně přeháníte, ale pokud máte miniaturní kotce, tak je možné, že vám králíci lezou i do misek a vyhazují taková kvanta zrna. Jinak na to jsou dobré takové ty mističky se zahnutými okraji dovnitř vímeť? Z těch pak nevyhodí nic.
Jinak v jiné diskuzi píšete, jak vám vychcípal celý vrh a nyní píšete, že nemáte problém. Poněkud zvláštní...
Ryjete, proč?
Nemám problém s ječmenem, zatím. Kdybyste četla pozorně co píšu o vychcípaném vrhu věděla byste, že to bylo z granulí ad libitum s trochou ječmene, který byl ale špinavý od hlíny, dokonale tam popisuju, jak a od čeho zahliněný ten ječmen byl. Z kontextu byste také pochopila, že to nebylo nejspíš ječmenem, ale přemírou granulí.
Množství vyházeného a nebo prochcaného obilí nepřeháním. Kotec 86x1, 1 a na výšku asi 0, 6 m bych si myslel, že je dostatečný. Rád bych takové viděl u drtivé většiny králíkářů.
Misky s podvinutým okrajem dovnitř neznám a nic už kupovat nebudu, nebo myslíte, že bych jim měl pořídit jídelní soupravy pro to které menu? Proč ty všechny kejkle, když to řeší zásobníková krmítka? Hned, dokonale a elegantně. Jen ty pluchy jsou mrzuté a tak oves prostě ne, tečka.
Berenika mi radí jaký další typ zásobníků koupit, koupím si je a podle toho si předělám krmítka stávající, a pak půjde krmit i ten oves. To jsem si vymyslel sám s pomocí bereniky, vy jen ryjete, neradíte, asi váš styl jednání.
Stran obsahu vlákniny v ovsu víte starou belu zda je to počítáno s pluchou a nebo bez ní a tak vámi podané údaje nemají žádnou cenu.
Že není třeba něco komentovat si ve své bohorovnosti myslíte vy. Já před 30 lety oves neuměl sehnat a tak jsem kupříkladu před dvěma lety, kdy jsem obnovil králíkaření, vůbec netušil, že králíci oves luští. Navíc se domnívám, že to tu čtou začátečníci a píšu o tom tedy i pro ně. Kdybych já třeba v Králíkářovi, nebo tady vyčetl, že je nutné vysýpat pluchy ze zásobníků, nekoupil bych ten typ krmítka, co mám. Chytrý po přečtení tohoto mojí chybu z neznalosti nezopakuje.
Pak jsou ale i ředitelé zeměkoule a přilehlého vesmíru, nic sice nevědí přesně, ale píšou pohrdavě bez špetky rady. Ano, lidé jsou různí.
tom.50
napsal(a):
Ryjete, proč?
Nemám problém s ječmenem, zatím. Kdybyste četla pozorně co píšu o vychcípaném vrhu věděla byste, že to bylo z granulí ad libitum s trochou ječmene, který byl ale špinavý od hlíny, dokonale tam popisuju, jak a od čeho zahliněný ten ječmen byl. Z kontextu byste také pochopila, že to nebylo nejspíš ječmenem, ale přemírou granulí.
Množství vyházeného a nebo prochcaného obilí nepřeháním. Kotec 86x1, 1 a na výšku asi 0, 6 m bych si myslel, že je dostatečný. Rád bych takové viděl u drtivé většiny králíkářů.
Misky s podvinutým okrajem dovnitř neznám a nic už kupovat nebudu, nebo myslíte, že bych jim měl pořídit jídelní soupravy pro to které menu? Proč ty všechny kejkle, když to řeší zásobníková krmítka? Hned, dokonale a elegantně. Jen ty pluchy jsou mrzuté a tak oves prostě ne, tečka.
Berenika mi radí jaký další typ zásobníků koupit, koupím si je a podle toho si předělám krmítka stávající, a pak půjde krmit i ten oves. To jsem si vymyslel sám s pomocí bereniky, vy jen ryjete, neradíte, asi váš styl jednání.
Stran obsahu vlákniny v ovsu víte starou belu zda je to počítáno s pluchou a nebo bez ní a tak vámi podané údaje nemají žádnou cenu.
Že není třeba něco komentovat si ve své bohorovnosti myslíte vy. Já před 30 lety oves neuměl sehnat a tak jsem kupříkladu před dvěma lety, kdy jsem obnovil králíkaření, vůbec netušil, že králíci oves luští. Navíc se domnívám, že to tu čtou začátečníci a píšu o tom tedy i pro ně. Kdybych já třeba v Králíkářovi, nebo tady vyčetl, že je nutné vysýpat pluchy ze zásobníků, nekoupil bych ten typ krmítka, co mám. Chytrý po přečtení tohoto mojí chybu z neznalosti nezopakuje.
Pak jsou ale i ředitelé zeměkoule a přilehlého vesmíru, nic sice nevědí přesně, ale píšou pohrdavě bez špetky rady. Ano, lidé jsou různí.
Příteli, není třeba se čílit, bohorovně se tady chováte pouze Vy a zbytečně tady lidi kritizujete.To, že něco neznáte, ještě neznamená, že to neexistuje.Myslím tím ty misky se zahnutou horní hranou, mimochodem je to výborná věc.Na to, jak tady všem radíte, byste taky mohl vědět, že cpát do mladých králíků neomezeně granule se špinavým ječmenem je holý nesmysl.A to, že oves je pro králíky nejvhodnější obilovina, tak o tom tady diskutovat nemusíme, to je prostě fakt.Ale žádný učený z nebe nespadl a že něco po dvou letech chovu pokazíte, to se může stát každému, takže se v klidu učte jak to dělat lépe a nechte si poradit od zkušenějších.
burgund6
napsal(a):
Příteli, není třeba se čílit, bohorovně se tady chováte pouze Vy a zbytečně tady lidi kritizujete.To, že něco neznáte, ještě neznamená, že to neexistuje.Myslím tím ty misky se zahnutou horní hranou, mimochodem je to výborná věc.Na to, jak tady všem radíte, byste taky mohl vědět, že cpát do mladých králíků neomezeně granule se špinavým ječmenem je holý nesmysl.A to, že oves je pro králíky nejvhodnější obilovina, tak o tom tady diskutovat nemusíme, to je prostě fakt.Ale žádný učený z nebe nespadl a že něco po dvou letech chovu pokazíte, to se může stát každému, takže se v klidu učte jak to dělat lépe a nechte si poradit od zkušenějších.
Poradit si dám vždy a rád, vaše rada prosím je jaká?
Ohradil jsem se na vyrývání té dámy a že neradí, jen ryje. Co vy?
Jestli mi zemědělec (kámoš nebo známý prostě) prodá ječmen, je zahliněný (zaprášený) a on, zemědělec a v zemědělství pro mě tedy autorita řekne, že "je to dobrý", pak mu věřím než se přesvědčím, že to dobré nebylo. Děláte blbce ze mě, proč? Mimochodem před rokem jsem stejně zaprášený, ušmudlaný ječmen kupoval v sile.
Nikde, jsem nevyčetl, že granule se mají odměřovat a ani pan Kočár mi nic takového neřekl. Až tady to někdo tvrdí a když o tom přemýšlím, je to nesmysl - granule je krmení určené ke zkrmování ad libitum.
Misky s okrajem, jakýmkoli, nezabrání králíčatům, aby lezla do misek a močí ničila obilí. Asi by to zabránilo vyhazování. Pochybuju, že zahnuté okraje je přinutí nemočit. Takže tahle vaše jediná rada je taky na dvě věci.
A tak jediné co se dá udělat, když bych chtěl mocí mermo krmit oves, opatřit zásobníky možností je snadno snímat, vysypat a zase snadno zavěsit. Pak je snazší, i kdyby byl oves ze zlata, krmit tím, co mi práci nekomplikuje.
Konec debaty s vámi i tou dámou. Ztráta času, nic se od vás nedozvím a už vůbec ne způsobem, jaký by se mi líbil.
Proč by se nemělo krmit granulema systémem ad-libitum?
Zkuste zvážit následující hypotézu.
Pro králíkovo zažívání je je velmi důležité seno - vláknina. Granule jsou ale dělány tak, že jsou chuťově atraktivnější. Pokud budete dávat granule ad-libitum, králík bude žrát je. Tím mu vznikne deficit potřebné vlákniny a dostane do sebe nadměrné množství škrobů a jiných složek, což mu naruší zažívání a problém je na světě. Navíc granule jsou velmi koncentrované krmivo a chuťová atraktivita vede k přežrání. Proč myslíte, že velmi často postihuje enterokolitida nejvitálnější mláďata z vrhu? Doplácejí na svoji žravost.
Proto všeho s mírou. Méně často znamení více. Toť můj názor.
No a co kdyby jsi Tome zkusil krmit oves nahý.
Ale vzhledem k tomu, že asi chováš hyly (nebo jiné masné plemeno) mi přijde celkem mimo mísu se bavit o nějakých variantách krmení. Vždyť přece se to žene vše jen přes výkrmové granule je to nejjednodušší a nejekonomičtejší v tomto případě.
Já má taky vechlívku s králíky slepice, takže i když vyhrabou, slepice uklidí a jak jim šmakuje To jen k těm ztrátám vyhrabáváním z misek
Uživatel s deaktivovaným účtem

stone
napsal(a):
Taky krmim nahý oves, který si sami pěstujeme a prodávané chovatelům králíků a exotu v okoli. Cena se pohybuje mezi 6 az 7 Kč za kilo. Tech 15 Kč je hrozne moc.
Kde se dá tak levno sehnat nahý oves?Já dala 11 za kilo
napsal(a):
Kde se dá tak levno sehnat nahý oves?Já dala 11 za kilo
Tak záleží na tom odkud jste, já můžu doporučit tenhle skvělý obchod http://www.centrumkrmiv.cz/krmiva/obiloviny/.
kachna
napsal(a):
Tak záleží na tom odkud jste, já můžu doporučit tenhle skvělý obchod http://www.centrumkrmiv.cz/krmiva/obiloviny/.
Pšenice a ječmen téměř po 7 Kč, když se dá sehnat i za 4 Kč to moc k doporučení není.

840, - je dobrá cena, ale do Prahy pro mě trochu z ruky.To by se mi pěkně prodražil.Střední Čechy to už je blíž.Záleží odkud.

napsal(a):
840, - je dobrá cena, ale do Prahy pro mě trochu z ruky.To by se mi pěkně prodražil.Střední Čechy to už je blíž.Záleží odkud.
Teď jsem to spletla.Myslela jsem na Východní Čechy .Tam bych si pro oves ještě jela.
bronda
napsal(a):
Proč by se nemělo krmit granulema systémem ad-libitum?
Zkuste zvážit následující hypotézu.
Pro králíkovo zažívání je je velmi důležité seno - vláknina. Granule jsou ale dělány tak, že jsou chuťově atraktivnější. Pokud budete dávat granule ad-libitum, králík bude žrát je. Tím mu vznikne deficit potřebné vlákniny a dostane do sebe nadměrné množství škrobů a jiných složek, což mu naruší zažívání a problém je na světě. Navíc granule jsou velmi koncentrované krmivo a chuťová atraktivita vede k přežrání. Proč myslíte, že velmi často postihuje enterokolitida nejvitálnější mláďata z vrhu? Doplácejí na svoji žravost.
Proto všeho s mírou. Méně často znamení více. Toť můj názor.
Máte pravdu, len si dovolím pripomenúť, že existujú aj granule s vyšším obsahom vlákniny, ktoré sú určené na ad-libitné kŕmnenie bez prídavku sena. Dotyčnému sa trošku pletú pojmy a dojmy a robí tu v tom kvalitný guláš. "Mustela.erminea" radí správne a neberte moc v úvahu dotyčného :). Ku každému problému sa treba stavať komplexne a nie tu hodiť do placu radu, ktorá sa mi najviac hodí...
poultry
napsal(a):
Máte pravdu, len si dovolím pripomenúť, že existujú aj granule s vyšším obsahom vlákniny, ktoré sú určené na ad-libitné kŕmnenie bez prídavku sena. Dotyčnému sa trošku pletú pojmy a dojmy a robí tu v tom kvalitný guláš. "Mustela.erminea" radí správne a neberte moc v úvahu dotyčného :). Ku každému problému sa treba stavať komplexne a nie tu hodiť do placu radu, ktorá sa mi najviac hodí...
Nevím, zda ryjete do mě, třeba jsem jen trefená husa. Ale pro vás to dám polopatě.
Za prvé by mě ani nenapadlo, že by nějaké granule pro výkrm králíků mohly mít méně vlákniny než je kompletní krmná dávka. Nakonec, granule se snad i jmenují že je to kompletní dávka a tedy vlákniny musí obsahovat přesně tolik, kolik jí za den spolu s ostatními živinami králík potřebuje. Ne víc, ne míň, tečka! A proto musí fungovat zkrmování ad libitum a nesmí být potřeba ke granulím cokoli přidávat, jinak by nemohly fungovat velkochovy! Pak to nejsou dobré granule a je to spíš na žalobu proti výrobci.
A jestli tedy dávám granule ad libitum, a přesto se vyskytne problém = vychcípání víc než kilových králíčat krmených adlibitně granulemi + pokud chtějí seno a ječmen, pak jsem se tomu podivil. Kdosi mi tu radí, že granulí se nesmí dát moc, jiný zase něco jiného a já dal "na papír" že vlastně nevím.
A proč ke granulím jiná krmiva? No kvůli ceně pane Slováku i vy Češi co to nechápete. Prostě 8, 40 za granule bez medikace Sehnoutek je sice super cena, ale jestli mám kilo sena (v malých balících po 7 kg) za 3, 50, ječmen za 4, 40, tak i když mám granule za tak skvělou cenu, přece jen je to dvojnásobek. Tak proto zkoušení, bádání a hledání rad. Draho vykrmit králíka asi není problém až tak velký, jako dosáhnout podobného výsledku laciněji. Jinak se tomu říká efektivita, pokud se nemýlím.
Jo a co když má pravdu berenika a v granulích je "akési čudo" a tak když nahradíme třeba půlku krmení klasikou, bude v mase taky jen půlka reziduí prapodivných šmakulád. Tak taky proto, třeba.
Díky Tom.

Dobrý den, právě nedávno jsem přesně narazila na vynikajícím způsobem zpracovanou studii na toto téma. Zkuste si ji najít na stránkách klubu vss v sekci odborné příspěvky pod názvem, Krmení králíků-je to věda?". Článek je to poměrně dlouhý, ale rozhodně stojí za přečtení. V podstatě tam autor uvádí že zkrmování granulí ad libitum je možné, ale až ve chvíli, kdy je trávicí systém králíčat na to je připraven a to je až po 10týdnu věku. Do té doby má být králík krmen stravou obsahující méně cukrů a škrobu - cituji "hrubší seno ze starších různorodých porostů pícnin, sláma obilovin nebo větvičky ovocných stromů jsou nezbytným zdrojem vlákniny a zejména ligninu." Dále autor doporučuje rozlišovat krmení králíků na maso a do chovu.
Pro mladé králíky je podle mých zkušeností lepší oves - má méně cukru a na výkrm se zas hodí ječmen. Přesně jak píše mustella erminea. Krmíme zrním v podstatě stejně.
tom.50
napsal(a):
Nevím, zda ryjete do mě, třeba jsem jen trefená husa. Ale pro vás to dám polopatě.
Za prvé by mě ani nenapadlo, že by nějaké granule pro výkrm králíků mohly mít méně vlákniny než je kompletní krmná dávka. Nakonec, granule se snad i jmenují že je to kompletní dávka a tedy vlákniny musí obsahovat přesně tolik, kolik jí za den spolu s ostatními živinami králík potřebuje. Ne víc, ne míň, tečka! A proto musí fungovat zkrmování ad libitum a nesmí být potřeba ke granulím cokoli přidávat, jinak by nemohly fungovat velkochovy! Pak to nejsou dobré granule a je to spíš na žalobu proti výrobci.
A jestli tedy dávám granule ad libitum, a přesto se vyskytne problém = vychcípání víc než kilových králíčat krmených adlibitně granulemi + pokud chtějí seno a ječmen, pak jsem se tomu podivil. Kdosi mi tu radí, že granulí se nesmí dát moc, jiný zase něco jiného a já dal "na papír" že vlastně nevím.
A proč ke granulím jiná krmiva? No kvůli ceně pane Slováku i vy Češi co to nechápete. Prostě 8, 40 za granule bez medikace Sehnoutek je sice super cena, ale jestli mám kilo sena (v malých balících po 7 kg) za 3, 50, ječmen za 4, 40, tak i když mám granule za tak skvělou cenu, přece jen je to dvojnásobek. Tak proto zkoušení, bádání a hledání rad. Draho vykrmit králíka asi není problém až tak velký, jako dosáhnout podobného výsledku laciněji. Jinak se tomu říká efektivita, pokud se nemýlím.
Jo a co když má pravdu berenika a v granulích je "akési čudo" a tak když nahradíme třeba půlku krmení klasikou, bude v mase taky jen půlka reziduí prapodivných šmakulád. Tak taky proto, třeba.
Díky Tom.
No tak to moc efektivně nenakupujete, ječmen a oves se letos prodával naprosto běžně po 4 Kč, tzn.že jste nakoupil o 10 % dráže než bylo zcela běžné a kilo sena za 3, 50, to Vás někdo pořádně natáhl, běžná cena lisovaného sena je 2 Kč za kilo.Taže seno máte předraženo o cca 75% !
burgund6
napsal(a):
No tak to moc efektivně nenakupujete, ječmen a oves se letos prodával naprosto běžně po 4 Kč, tzn.že jste nakoupil o 10 % dráže než bylo zcela běžné a kilo sena za 3, 50, to Vás někdo pořádně natáhl, běžná cena lisovaného sena je 2 Kč za kilo.Taže seno máte předraženo o cca 75% !
Možná jste přehlédnul váhu malých balíků - cca 7 kilo. Po smutných zkušenostech úplně plesnivých velkých kulatých balíků, kde jde až 75% do hnoje (pak je to za 2 Kč ultradrahé) kupuju tyto malé balíky se 100% kvalitou.
No a obilí kupuju nejblíž jak to jde, koupil jsem hned po sklizni obojí po 400 za metrák (v r 2013 dokonce oves za 300), napsal jsem nynější aktuální cenu v silu, kam mám nejblíž. Hlavně ale já ve svých kalkulacích vždy počítám tu nejhorší variantu a musí vyjít. Cokoli pak seženu laciněji je vítaným bonusem.
Hlavně to ale nebylo jádro sdělení, patrně jste ho nepochopil.
tom.50
napsal(a):
Možná jste přehlédnul váhu malých balíků - cca 7 kilo. Po smutných zkušenostech úplně plesnivých velkých kulatých balíků, kde jde až 75% do hnoje (pak je to za 2 Kč ultradrahé) kupuju tyto malé balíky se 100% kvalitou.
No a obilí kupuju nejblíž jak to jde, koupil jsem hned po sklizni obojí po 400 za metrák (v r 2013 dokonce oves za 300), napsal jsem nynější aktuální cenu v silu, kam mám nejblíž. Hlavně ale já ve svých kalkulacích vždy počítám tu nejhorší variantu a musí vyjít. Cokoli pak seženu laciněji je vítaným bonusem.
Hlavně to ale nebylo jádro sdělení, patrně jste ho nepochopil.
Mohu požádat o kontakt (nebo alespoň okres, možná se ukáže, že je to od nás příliš daleko) na prodejce, od kterého jste kupoval seno v malých balících.
Je poměrně dost velký problém takto balíkované seno sehnat.
Děkuji.
napsal(a):
Dobrý den, právě nedávno jsem přesně narazila na vynikajícím způsobem zpracovanou studii na toto téma. Zkuste si ji najít na stránkách klubu vss v sekci odborné příspěvky pod názvem, Krmení králíků-je to věda?". Článek je to poměrně dlouhý, ale rozhodně stojí za přečtení. V podstatě tam autor uvádí že zkrmování granulí ad libitum je možné, ale až ve chvíli, kdy je trávicí systém králíčat na to je připraven a to je až po 10týdnu věku. Do té doby má být králík krmen stravou obsahující méně cukrů a škrobu - cituji "hrubší seno ze starších různorodých porostů pícnin, sláma obilovin nebo větvičky ovocných stromů jsou nezbytným zdrojem vlákniny a zejména ligninu." Dále autor doporučuje rozlišovat krmení králíků na maso a do chovu.
Pro mladé králíky je podle mých zkušeností lepší oves - má méně cukru a na výkrm se zas hodí ječmen. Přesně jak píše mustella erminea. Krmíme zrním v podstatě stejně.
Článek, který zmiňujete znám. Je výborný a v podstatě přináší odpovědi na řadu otázek krmení králíků, které zde diskutujeme. Problémy řady chovatelů by neexistovaly, pokud by si osvojily základní fakta zde uvedená.
Metabolismus králíka je složitý a mění se v prvních 10-12 týdnech života. Není to věc, do které se narve co nejlacinější kombinace krmiv za účelem maximální efektivity výroby masa v co nejméně dnech. Je to živý tvor se svými potřebami a požadavky měnícími se nejen v čase, ale i v tom, k čemu má králík sloužit (mláďata, chovné kusy, březí a kojící samice, výkrm, výstavní kusy atd.) Nelze paušálně nastavit adlibitní přísun granulí a očekávat, že se to neobejde bez potíží.
Tom 50 napsal:
Za prvé by mě ani nenapadlo, že by nějaké granule pro výkrm králíků mohly mít méně vlákniny než je kompletní krmná dávka. Nakonec, granule se snad i jmenují že je to kompletní dávka a tedy vlákniny musí obsahovat přesně tolik, kolik jí za den spolu s ostatními živinami králík potřebuje. Ne víc, ne míň, tečka! A proto musí fungovat zkrmování ad libitum a nesmí být potřeba ke granulím cokoli přidávat, jinak by nemohly fungovat velkochovy!
a dále:
... Kdosi mi doporučoval odměřovat granule, jiný zase cosi jiného...
a dále
... Před Vánoci nám vychcípal celý vrh kilových králíků těsně před odstavem... Dále napsal, že králíci byli krmeni granulemi adlibitně
Protože jsem byl ten "Kdosi", dovolím si zareagovat. Odměřování granulí krmení není můj výmysl. Zdůvodnění lze nalézt ve zmíněné studii. Uvedu několik základních myšlenek ze studie pro vyjasnění. Všem doporučuji si ji přečíst celou:
-ooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo-
Citace ze studie (kurzívou uvedeny mé poznámky):
1) Obecně králík potřebuje v krmné dávce kolem 18 až 20% vlákniny, to platí zejména pro naše zájmové chovy. Hodně běžných druhů levných granulí obsahuje do 17%. Granule Sehnoutek nebudou zřejmě vybočovat ze standardu. Viděl jsem i druhy s 20-24%, ale ve zcela jiné cenové kategorii.
2) Nejpodstatnější pro běžného chovatele králíků je poznatek, že hrubší seno ze starších různorodých porostů pícnin, sláma obilovin nebo větvičky ovocných stromů jsou nezbytným zdrojem vlákniny a zejména ligninu. Jejich použitím můžeme dosáhnout optimalizace krmné dávky a významně předcházet trávicím problémům zejména u mláďat, například při zkrmování krmných směsí nebo obilovin. Tudíž zkrmování běžných levných granulí bez ničeho není zrovna nejrozumnější řešení.
3) Vývoj zaznamenalo dávkování krmiv a stanovení potřeby živin. Dřívější prakticky univerzálně uváděné doporučení ad libitního (neomezeného) příjmu krmiv bylo nahrazeno přesnějším dávkováním pro jednotlivá období života a produkce králíků. Takže nutností je jinak dávkovat pro různá údobí života mláďat a jinak pro závěrečnou fázi výkrmu.
4) U mladých rostoucích králíků je obecně doporučeno nižší (opatrnější) dávkování bílkovin v krmných dávkách – v kompletních směsích pro mláďata je to vyjádřeno hladinou 16 – 17 % NL.
I při sestavování krmné dávky z tradičních krmiv pro mláďata do 3 měsíců věku je nutno pamatovat na možnost překrmení bílkovinami. Taky jeden z důvodů proč vznikají problémy u adlibitního krmení a především u žravějších kusů
5) Dospělý králík (králík v odchovu již od cca 12 týdnů stáří) má již vyvinuty
fyziologické trávicí systémy a je schopen adaptovat se na různá krmiva.
6) Použití kompletních krmných směsí je i v našich chovech obvyklou krmnou
technikou. Protože je obsah živin dán výrobcem je nutné správné dávkování pro
jednotlivé kategorie a zvířata podle jejich stavu a potřeb.
Pro rostoucí králíky je obvyklé dávkování kompletní krmné granulované směsi v
rozmezí 35 až 50 gramů na kilogram živé hmotnosti při krmení jako jediným krmivem. V případě využití objemného krmiva (seno nebo zelené krmivo) je dávkování ještě na nižší úrovni. Vždy je nutné zabezpečit dostatečný obsah vlákniny v krmné dávce. Doporučuji spíše vyšší obsah (až k 20%) jako snad vůbec nejvýznamnější faktor pro stabilizaci trávení a prevenci trávicích problémů.
7) Intenzivní výkrm mladých králíků vyžaduje odpovídající výživu s maximální dotací živin jak je zřejmé z tabulky. To však může přinášet některé zdravotní a metabolické problémy z nevyvážené krmné dávky nebo absolutního přebytku přijímaných živin nad aktuální fyziologické možnosti. Přebytečné živiny organismus nedokáže zpracovat a stávají se nežádoucí až „jedovaté“.
Vykrmovaný králičí brojler (výkrm do 77 až 84 dnů stáří) je schopen přijmout denně 80 až 90 g krmné směsi na kilogram živé hmotnosti (králík o hmotnosti 2, 5 kg přes 200 g, průměrná denní spotřeba po dobu výkrmu od 35 dne je cca 150 až 160 g). Zejména v době mezi 6 až 8 týdnem není organismus toto množství hlavně bílkovin zpracovat, podobně není schopen regulovat metabolickou alkalózu a výsledkem jsou velmi obtížně řešitelné stavy, většinou končící úhynem králíka (zpravidla průměrně kolem 50 dne stáří).
borax
napsal(a):
De heus vyrábí granule přímo pro brojlery. Ale drobnochovatelum je neprodávají. Jen pokud máte ž.list pro velkochov králíků.
Jejich granule jen přes líhně.cz-10 kaček za kilo.
Takže..?
Škoda, že nelze koupit od výrobce. Zase platit nějaké ty překupníky
Ano, také jsem se o ně zajímal. Ale minimum 1 tuna (40 pytlů) je pro mne přece jen poněkud hodně - abych je nakonec neměl k obědu i já. Na druhé straně tam byla výborná cena cca o 15% méně než u hobby granulí. Určitě i jiní výrobci dělají pro velkochovy speciality, ke kterým se běžní chovatelé nedostanou.
tom.50
napsal(a):
Díky Tom.
Tak to je v tom prípade na žalobu, lebo granule, ktoré bežne kúpite nie sú určené na samostatné adlibitné kŕmenie. Pre veľkochovy sa vyrábajú úplne iné granule, ktoré vy nemáte možnosť zakúpiť. Kedysi ešte keď v Marefách fungoval Versele Laga, tak pre veľkochovy vyrábali zvlášť granule s obchodným označením K-Protek a K-optimum, plus ešte ďalšie, ktoré si nepamätám. Tieto boli určené pre adlibitné kŕmenie. Neviem ako je to dnes a či v tom De Heus pokračuje.
Bežné granule nespĺňajú práve obsah vlákniny... Skúste si zavolať svojmu dodávateľovi a popýtajte sa. Nepleťte tu hlavu ostatným... Granule môžu byť podávané ad-libitum, ale králik musí mať k dispozícii seno-vlákninu. Inak máte zamiesené na problémy, ktoré možno niekto hodí na špinavý jačmeň. Ten istý prípad máte ako keď Vám uvádzajú v krmive kokcidiostatikum a zviera kokcidiozu dostane. Čo chcete žalovať? Je veľa druhov kokcidiózy a prípravky povolené pre drobnochovy nedokážu celú škálu pokryť. Nie ste v USA, kde je treba do návodu napísať, že mikrovlnka nie je vhodná na sušenie psov... Treba po vašom použiť selský rozum.
Do efektivity sa zarátava aj konštanta čas, takže zase píšete hlúposti. Ak by efektívne bolo kŕmiť podľa Vás, tak by veľkochovy fungovali v tomto štýle. Do efektivity sa počíta aj prácnosť, ktorý je aktuálne najdrahšou časťou vzorca. To je už úplne mimo témy, len sa mi hlava zastavuje nad vašimi príspevkami... Pletiete začínajúcich...
bronda
napsal(a):
Ano, také jsem se o ně zajímal. Ale minimum 1 tuna (40 pytlů) je pro mne přece jen poněkud hodně - abych je nakonec neměl k obědu i já. Na druhé straně tam byla výborná cena cca o 15% méně než u hobby granulí. Určitě i jiní výrobci dělají pro velkochovy speciality, ke kterým se běžní chovatelé nedostanou.
No kdyby mi tu nabídku odběru tuny nabídly, přijal bych ji.
Spíš jsem měl z té komunikace pocit" netravuj nás nulo" Hm a já jsem si naivně myslel, že je jedno kdo platí
poultry
napsal(a):
Tak to je v tom prípade na žalobu, lebo granule, ktoré bežne kúpite nie sú určené na samostatné adlibitné kŕmenie. Pre veľkochovy sa vyrábajú úplne iné granule, ktoré vy nemáte možnosť zakúpiť. Kedysi ešte keď v Marefách fungoval Versele Laga, tak pre veľkochovy vyrábali zvlášť granule s obchodným označením K-Protek a K-optimum, plus ešte ďalšie, ktoré si nepamätám. Tieto boli určené pre adlibitné kŕmenie. Neviem ako je to dnes a či v tom De Heus pokračuje.
Bežné granule nespĺňajú práve obsah vlákniny... Skúste si zavolať svojmu dodávateľovi a popýtajte sa. Nepleťte tu hlavu ostatným... Granule môžu byť podávané ad-libitum, ale králik musí mať k dispozícii seno-vlákninu. Inak máte zamiesené na problémy, ktoré možno niekto hodí na špinavý jačmeň. Ten istý prípad máte ako keď Vám uvádzajú v krmive kokcidiostatikum a zviera kokcidiozu dostane. Čo chcete žalovať? Je veľa druhov kokcidiózy a prípravky povolené pre drobnochovy nedokážu celú škálu pokryť. Nie ste v USA, kde je treba do návodu napísať, že mikrovlnka nie je vhodná na sušenie psov... Treba po vašom použiť selský rozum.
Do efektivity sa zarátava aj konštanta čas, takže zase píšete hlúposti. Ak by efektívne bolo kŕmiť podľa Vás, tak by veľkochovy fungovali v tomto štýle. Do efektivity sa počíta aj prácnosť, ktorý je aktuálne najdrahšou časťou vzorca. To je už úplne mimo témy, len sa mi hlava zastavuje nad vašimi príspevkami... Pletiete začínajúcich...
De Heus je stále vyrábí. Vedle Vámi zmíněných druhů mají ještě např. K - Weaner, což je krmivo s vysokou hladinou vlákniny pro bezpečný odstav králíků. U K- Optimum plus přímo uvádí, že je pro kojící samice HYplus (tudíž hlavně pro velkochovy). Na závěrečný výkrm mají ještě K-Finišer. Bohužel, požadavek na vysoká odebraná množství neumožňuje většině drobnochovatelům tyto granule využívat.
Velký podíl vlákniny mají vojtěškové granule, deklarováno na obalu je 25%. V informacích o složení uvedených na obale, nejsou uvedeny žádné konzervační přípravky, jediná složka je vojtěška.
Myslím si, že však také nejsou vhodné pro adlibitní krmení a jako jediné krmivo v krmné dávce.
Zatím jsem tyto granule zakoupil od dvou výrobců a v obou případech však bohužel byl velký problém s konzistencí. Cena granulí byla kolem 215 Kč za pytel 25 kg.
Odhadem asi třetina množství jsou granule rozdrcené na prach a velmi drobné částice. Toto přináší komplikace při zkrmování. Před zkrmováním je nutné granule přesít, aby se z granulí prach a drobné částice odstranily.
Prach v krmivu pro králíky rozhodně není vhodný.
borax
napsal(a):
Pro Bronda:
Co takhle vzít 1t napůl?
500Kg za 4 měsíce zkrmíte, ne?
Kdyžtak pisnětě na mail.
Pokud bych krmil vše jen granule jednoho výrobce, pak ano. Mám ale systém krmení složitější. Využívám nejen granule, ale i zrniny a pro chovné a výstavní upřednostňuji MIFUMU. Malé plemeno přece jen žere méně než střední. Tudíž bych asi 500kg měl na dlouho. K tomu nutnost dovozu mezi námi - mám pocit, že jste někde od Lipníka jestli se nemýlím. Ale jako řešení bych viděl domluvit se s více chovateli z místní nebo okolních organizací. Pak by to pro všechny z blízkého okolí mohlo být zajímavé a schůdné.
P.S. Email nemáte v profilu viditelný. To co je v rubrice "Email" se nezviditelňuje. To slouží zřejmě jen pro zasílání odpovědí na vlastní příspěvky, pokud máte zatrženo. Pokud chcete, aby byl viditelný i pro ostatní na webu, musíte jej napsat např do rubriky "Chovatelské zájmy".
borax
napsal(a):
Pro Bronda:
Co takhle vzít 1t napůl?
500Kg za 4 měsíce zkrmíte, ne?
Kdyžtak pisnětě na mail.
No tak vše je jinak. Zavolal jsem si do Maref a paní mi řekla to, co jsem věděl - od tuny můžete brát, ... Ale současně mi řekla: "Ceny a odběr musíte dohodnout přes našeho obchodníka (pan FIX)". Tam byl již přístup asi takový, jak jste zmínil ve Vašem příspěvku.... "Dodáváme jen na farmy, musí být ŽL a tato krmiva nejsou určena pro další prodej a pro drobnochovy. Nízká cena je dána jiným systémem prodeje a je kalkulována bez dopravy". Aktuální ceník mi poskytnout nechtěl, ani cenu dopravy. Kroutil se i když jsem mu říkal, že by se odebrala celá tuna...asi pro něj nejsme potenciálně atraktivní partneři. Obávám se, že tudy zřejmě cesta nevede.
Dozvěděl jsem se však i něco pozitivního. V Běstovicích staví pro Hobby krmiva nové prostory a mělo by dojít k inovaci struktury nabídky. Co vše bude nového neřekl, nicméně do Energys Gold by nadále neměli dávat kokcidiostatika (tento produkt je použitelný pro kojící samice). Jestli udělají něco speciálně i pro odstav ještě nevěděl - prý malý zájem ?!? (což se divím, řada výrobců tento produkt dělá). Informace budou prý cca za dva měsíce. Značím si to do kalendáře a zkusím mu zavolat.
bronda
napsal(a):
Pokud bych krmil vše jen granule jednoho výrobce, pak ano. Mám ale systém krmení složitější. Využívám nejen granule, ale i zrniny a pro chovné a výstavní upřednostňuji MIFUMU. Malé plemeno přece jen žere méně než střední. Tudíž bych asi 500kg měl na dlouho. K tomu nutnost dovozu mezi námi - mám pocit, že jste někde od Lipníka jestli se nemýlím. Ale jako řešení bych viděl domluvit se s více chovateli z místní nebo okolních organizací. Pak by to pro všechny z blízkého okolí mohlo být zajímavé a schůdné.
P.S. Email nemáte v profilu viditelný. To co je v rubrice "Email" se nezviditelňuje. To slouží zřejmě jen pro zasílání odpovědí na vlastní příspěvky, pokud máte zatrženo. Pokud chcete, aby byl viditelný i pro ostatní na webu, musíte jej napsat např do rubriky "Chovatelské zájmy".
Jsem od Kroměříže.
Dík za info.
Jestli to máte ke mně blízko, mohli bychom spolupracovat ( při nákupu krmima )
Jinak "tak ať si to nechají".
Prubnu to jinde.
Něco je, ale divné když se bojí dodávat drobnochovatelům!
borax
napsal(a):
Jsem od Kroměříže.
Dík za info.
Prubnu to jinde.
Taky pracuji jako obchodní zástupce, i když v jiném oboru, jejich přístup nechápu.Takhle se obchod nedělá.Jestli jste schopni odebrat naráz tunu a zaplatit v hotovosti, pak jste zajímavý zákazník pro každého výrobce.Prosím pána pod přezdívkou "borax" ať na sebe napíše kontakt.Děkuji.

jan.kvapil
napsal(a):
Máte podobné zkušenosti s vojtěškovými granulemi nebo se někomu podařilo koupit tyto granule v lepší kvalitě?
U nás prodávají votěškové granule od p. Nováka, statek Uhersko a nemohu si je vynachválit.Známí je dávali místo sena a také byli velice spokojeni.
burgund6
napsal(a):
Taky pracuji jako obchodní zástupce, i když v jiném oboru, jejich přístup nechápu.Takhle se obchod nedělá.Jestli jste schopni odebrat naráz tunu a zaplatit v hotovosti, pak jste zajímavý zákazník pro každého výrobce.Prosím pána pod přezdívkou "borax" ať na sebe napíše kontakt.Děkuji.
Kontakt 732 288 661.Stačí poslal sms, zavolám zpět.
borax
napsal(a):
Jsem od Kroměříže.
Dík za info.
Prubnu to jinde.
Od nás (Rožnovsko) je to do KM kolem 65km a do Maref 108. Ještě mne tak napadlo zkusit zajet přímo do Maref a jednat s někým jiným, než s tím jejich obchoďákem. Vše se ale odvíjí od cen, které by dali na tu tunu. Pokud neznáme ceník, nedá se to zkalkulovat.
...
Mám pár čerstvých informací:
- Kolega od Brna od nich bere. Říkal, že se musel zaregistrovat (živnostenský list). Ceny má Optimum 720Kč/q a Protek 690. + 15% DPH, Za osobní odběr -5Kč/25kg pytel, tedy 700 a 670 + DPH.
Celkem = 805 resp. 770 Kč. Ceny ostatních krmiv nevěděl.
burgund6
napsal(a):
Ještě než to dočtu celé musím reagovat. Cosi vyrábím a nestíhám poptávce, mám tři odběratele, kteří ode mě berou mojí produkci po celý rok i když je sezona jen půl roku a tedy mě drží nad vodou mimo sezonu. Sice nemáme žádné smlouvy, vše to jede na důvěře, ale já nikomu jinému než těmto třem exkluzivním odběratelům neprodám nic kdyby platil zlatem! Jsem ze staré školy a nikdy bych svého odběratele nepodvedl.
Takže sice tvrdíte, že tak se obchod nedělá a já zase tvrdím vám, že se tak dělá a možná ve větší míře, než si myslíte. Obchod to zná pod názvem exkluzivita.
poultry
napsal(a):
Že se vám hlava zastavuje je mi upřímně líto, stěží vám budu umět pomoci.
Moje příspěvky jste stěží četl, protože jsem to já kdo upozorňuje i na skryté náklady. Navíc kdybyste skutečně četl co píšu, tak jsem se několikrát jasně vyjádřil, že mí králíci mají neustále seno kolik libo (je založené v jeslích, ze kterých ho nemůžou vytahovat a zašlapat a pak nechtít žrát). Protože jsem si všimnul, že když trochu podestelu ovesnou slámou, že jí žerou i když mají seno, mladí před a po odstavu dostávají ob asi 3 dny i slámu.
Jestli výrobci šidí svoje výrobky nevím, docela o tom pochybuju, namátková kontrola může dát udělat rozbor a pokuty za nedodržení údajů na obale se nepočítají v desítkách tisíc, Korun, my ještě Eurem neplatíme. Naštěstí, chtělo by se dodat.
Ale úplně klidně se může stát, že jsem naivní a že svět, ve kterém žiju, je jedna velká konspirace a nikdo nedělá to, co deklaruje na obale.
Prosil bych, abyste mě z hlouposti nepodezíral, proto sem chodím že vím, že je toho hodně co neznám a chci se to tady právě od vás ostatních dovědět. K vám osobně bych si co vy ke mě nikdy nedovolil i když si o to svým agresivním příspěvkem doslova koledujete! Kromě snůšky tušení a konspirací neříkáte nic jasného a jste to právě vy, kdo znejistí každého trochu hloubavějšího chovatele.
jan.kvapil
napsal(a):
Mohu požádat o kontakt (nebo alespoň okres, možná se ukáže, že je to od nás příliš daleko) na prodejce, od kterého jste kupoval seno v malých balících.
Je poměrně dost velký problém takto balíkované seno sehnat.
Děkuji.
Kámošovi jsem o vašem zájmu říkal, a můžu "prozradit" odkud je - blízké okolí Vlašimi. Jde o to, zda se vám to vyplatí si přijet.
A k ceně. Zase mi asi budou někteří voliči levice dávat mínusy, ale cena 3, 50 byla v srpnu, nyní je se skladováním 4, -Kč (za měsíc bude zase dražší) a přímo z pole, než se uklidí a uskladní (je to setá tráva pěti konkrétních druhů travin) stojí balík v průměrné váze 7 kilo 20, - Kč. A tedy necelé 3 Kč za kilo.
Za stejnou cenu je seno luční (chtěl jsem ho víc, přece králík potřebuje rozmanitou potravu) a ti šmejdi to luční seno nežerou zdaleka tak rádi a tak bez zbytků, jako těch pouhých pět setých trav, které se mě nelíbí...
Tento svůj (další) omyl dávám k lepšímu ne aby nějaký chytrolín ze SK zase vyrýval, ale aby si každý uvědomil, že lidská měřítka můžou někdy velmi klamat.
tom.50
napsal(a):
Kámošovi jsem o vašem zájmu říkal, a můžu "prozradit" odkud je - blízké okolí Vlašimi. Jde o to, zda se vám to vyplatí si přijet.
A k ceně. Zase mi asi budou někteří voliči levice dávat mínusy, ale cena 3, 50 byla v srpnu, nyní je se skladováním 4, -Kč (za měsíc bude zase dražší) a přímo z pole, než se uklidí a uskladní (je to setá tráva pěti konkrétních druhů travin) stojí balík v průměrné váze 7 kilo 20, - Kč. A tedy necelé 3 Kč za kilo.
Za stejnou cenu je seno luční (chtěl jsem ho víc, přece králík potřebuje rozmanitou potravu) a ti šmejdi to luční seno nežerou zdaleka tak rádi a tak bez zbytků, jako těch pouhých pět setých trav, které se mě nelíbí...
Tento svůj (další) omyl dávám k lepšímu ne aby nějaký chytrolín ze SK zase vyrýval, ale aby si každý uvědomil, že lidská měřítka můžou někdy velmi klamat.
To jste nám tady dal další "lekci" z efektivity chovu.Kupovat seno za stejnou cenu jako obilí, to je fakt na zamyšlenou.
burgund6
napsal(a):
To jste nám tady dal další "lekci" z efektivity chovu.Kupovat seno za stejnou cenu jako obilí, to je fakt na zamyšlenou.
Vy si počítejte po svém a já zase po svém. Nemám zahradu. Za obecní palouk 20 arů, vzdálený od baráku asi 500m (nutnost dopravy a manipulace), který byl zanedbaný, se obec nestyděla chtít 1.000 Korun ročně. Musím to dát posekat což není zadarmo, pak sušit a riskovat, že neusuším, pak bych musel mít stodolu či seník a celý rok se s.át s načechraným senem a všude mít binec. Víc sena než 300 kg pro svých asi 50 vykrmených kusů nepotřebuju a tak palouk vrátím a seno sušit nebudu. Ale opakuju, vy si počítejte jak to vychází vám.
tom.50
napsal(a):
Děkuji za odpověď.
Já jsem z Jihomoravského kraje, takže je to až příliš daleko (cca 200 km).
Seno sušíme vlastní, ale hodilo by se nám ještě trochu přikoupit.
Chováme králíky na výstavy, tudíž je člověk má do věku cca 6 – 8 měsíců a za tuto dobu spotřebují sena opravdu hodně.
Jinak pokud je seno v dobré kvalitě a v malých balících (velký kulatý balík bychom měli problém dobře uskladnit) tak cena 4 Kč za kg mně přijde adekvátní. Pokud vezmu do úvahy množství práce a času vynaložené k tomu abych nasušil 100 kg sena a pak ho prodal za 400 Kč, tak bych to rozhodně nedělal.
Samozřejmě vím, že je většinou rozdíl v kvalitě mezi ručně sušeným senem a senem, které je sušeno ve velkém za pomoci techniky. Ale pokud by bylo v dobré kvalitě, tak bych je za 4 kg koupil.
jan.kvapil
napsal(a):
Děkuji za odpověď.
Já jsem z Jihomoravského kraje, takže je to až příliš daleko (cca 200 km).
Seno sušíme vlastní, ale hodilo by se nám ještě trochu přikoupit.
Chováme králíky na výstavy, tudíž je člověk má do věku cca 6 – 8 měsíců a za tuto dobu spotřebují sena opravdu hodně.
Jinak pokud je seno v dobré kvalitě a v malých balících (velký kulatý balík bychom měli problém dobře uskladnit) tak cena 4 Kč za kg mně přijde adekvátní. Pokud vezmu do úvahy množství práce a času vynaložené k tomu abych nasušil 100 kg sena a pak ho prodal za 400 Kč, tak bych to rozhodně nedělal.
Samozřejmě vím, že je většinou rozdíl v kvalitě mezi ručně sušeným senem a senem, které je sušeno ve velkém za pomoci techniky. Ale pokud by bylo v dobré kvalitě, tak bych je za 4 kg koupil.
Jak jsem psal už výš, kvalita = z přirozené louky, bylinky, jetel a pestrá směsice trav a seno žerou až když musejí a tráva zasetá na poli, jen 5 vybraných druhů, očividně tvrdá, dlouhá (lis to řeže, tak to dlouhé není), "nehezká" a králíci to seno milují!
Před chvílí mi kamarád říkal, že hledal odbyt u králíkářů a kozičkářů, sám má kromě králíků také burské kozy a přitom největší zájem o malé balíky mají koňáci, kteří když někam s koněm jezdí, malý balík je pro ně ideální. Koně mají hlavně majetní a ti nelitují dobře zaplatit.
200 km je hodně daleko i kdybyste si jel sám s velkým vozíkem tak se to nevyplatí. A to ani přímo z pole kdy je balík za 20, -
No a nejdražší je na tom senu ten lis. Skoro celý rok stojí, potřebuje být pod střechou a i když ojetý, tak ale z Rakouska a zadarmo nebyl. Tady se to sehnat v dobré kvalitě nedá, nebo jsou ostatní podmínky méně výhodné a nebo to neumíme.
U nás na Valašsku dělá jeden sedlák balíky 20kg po 23 Kč/balík v dobré kvalitě. Ročně asi 40.000 ks. Také jsem uvažoval jak se mu to může vyplatit, Občas je beru, ale nemám prostory na uskladnění více než nějakých 20 balíků, což mi nestačí. Loni jsem jich vzal více a nechal pod plachtou. Bohužel od země natáhlo vlhkost a zezhora jsem přecenil nepropustnost modré plachty, takže 80% šlo do hnoje. Nezbývá mi než brát 400kg velké role (1kg/1 Kč) i s rizikem, že seno nebude ideální. Za rok jich beru 6-7. Princip přikrytí jsem už vypiloval, takže zůstane suché i když je venku. Ale domácí seno to, bohužel, není.
bronda
napsal(a):
U nás na Valašsku dělá jeden sedlák balíky 20kg po 23 Kč/balík v dobré kvalitě. Ročně asi 40.000 ks. Také jsem uvažoval jak se mu to může vyplatit, Občas je beru, ale nemám prostory na uskladnění více než nějakých 20 balíků, což mi nestačí. Loni jsem jich vzal více a nechal pod plachtou. Bohužel od země natáhlo vlhkost a zezhora jsem přecenil nepropustnost modré plachty, takže 80% šlo do hnoje. Nezbývá mi než brát 400kg velké role (1kg/1 Kč) i s rizikem, že seno nebude ideální. Za rok jich beru 6-7. Princip přikrytí jsem už vypiloval, takže zůstane suché i když je venku. Ale domácí seno to, bohužel, není.
Já si suším takové ty "speciality" - pampelišku, kopřivy, pelyněk, přemýšlím ještě nad rozmarýnem, fenyklem (bylinkami pro dobré trávení).
Váš sedlák je možná formát, co bere dotace a prioritou je pro něj neznehodnotit (nezaorat, nezkompostovat) "dary země"
U nás je docela hodně staveb z palet.
tom.50
napsal(a):
Kachna
Můžete prosím vysvětlit vaší poslední větu?
Díky Tom.
Je u nás hodně dřevníků a podobných stavbiček, kde lidé využívají palety (ty ne EURO, co vypadají jako euro :oD) jako dřevníky, dá se z nich levně (samozřejmě, dle zdroje) docela ideální dočasná stavba, i na to seno.
bronda
napsal(a):
Pane kolego, vy máte nějaké divné počty.
Těch 40.000 balíků je 800 tun sena a tomu by odpovídalo asi 400, ale spíš víc hektarů luk, kdyby trávu sel, tak se do vámi uvedené ceny nákladově nevejde ani náhodou, zase by mu ale stačilo do 300 hektarů. Nebo je to šílenec a nebo se jedná o ekonomický zázrak z Valašska.
Počítejme dál. Píšete sedlák a tedy ne družstvo či velkostatek s mnoha zaměstnanci, disponující velkým strojním parkem. Vaše vyjádření evokuje jednotlivce a tedy logicky s jedním lisem. Kdyby ten lis dělal dva balíky za minutu, tak potřebuje 20.000 minut čistého lisování. Kde jsou přejezdy, otáčení, údržba, doplňování PHM v traktoru a provázku v lisu, ano, je to lis zázračný a nemá nikdy žádné poruchy. Jestli sedlák "jede" na dotace, jednou za rok musí trávu z konkrétního pozemku odvézt (jedno zda suchou či mokrou) a dvakrát stačí zmulčovat a nechat tam. Stěží suší otavy. Pak má na sklizeň v senách asi 10 dní v roce a to musí chytnout absolutly počasí že? I tak by musel slisovat 4.000 balíků denně. No a po půl minutě by na to potřeboval 2.000 minut denně. Potíž je ale v tom, že den má minut jen 1.440. A to mlčím o svozu balíků a jejich uskladnění a jestli to dokáže prodat rovnou z pole, pak zápletku filmu Kulový blesk vymysleli žabaři.
V dětství se vyprávěl jeden vtip o rybářské latině.
Jeden rybář tvrdí v hospodě, že chytil dvacetikilovu štiku. Druhý na to, že to nic není, že on vytáhl z rybníka lucernu a ta ještě svítila!
Štikař se ohradí, že to není přece možné. Druhý rybář to připustí a řekne: "Uber štice 15 kilo a já tu lucernu zhasnu".
Takže pane, uberte jednu nulu z počtu balíků a snižte váhu balíku z 20 na 10 kilo při stejné (pořád ještě nádherné ceně) a pak já přestanu s malou násobilkou ano?
Zdravím všechny, já odpovím zda oves neb ječmen.Dávám oves i když mi ho vylupují.Dříve jsem dával ječmen v míchanici (jako šrot)s brambory.Granule zatím nepoužívám nejezdím na výstavy.Seno z 80% vlastní produkce(zahrada, meze, škarpy, louka)10% sušený jetel a 10%velký balík sena kupuji od farmáře z vedlejší vsi.
tom.50
napsal(a):
Pane kolego, vy máte nějaké divné počty.
Těch 40.000 balíků je 800 tun sena a tomu by odpovídalo asi 400, ale spíš víc hektarů luk, kdyby trávu sel, tak se do vámi uvedené ceny nákladově nevejde ani náhodou, zase by mu ale stačilo do 300 hektarů. Nebo je to šílenec a nebo se jedná o ekonomický zázrak z Valašska.
Počítejme dál. Píšete sedlák a tedy ne družstvo či velkostatek s mnoha zaměstnanci, disponující velkým strojním parkem. Vaše vyjádření evokuje jednotlivce a tedy logicky s jedním lisem. Kdyby ten lis dělal dva balíky za minutu, tak potřebuje 20.000 minut čistého lisování. Kde jsou přejezdy, otáčení, údržba, doplňování PHM v traktoru a provázku v lisu, ano, je to lis zázračný a nemá nikdy žádné poruchy. Jestli sedlák "jede" na dotace, jednou za rok musí trávu z konkrétního pozemku odvézt (jedno zda suchou či mokrou) a dvakrát stačí zmulčovat a nechat tam. Stěží suší otavy. Pak má na sklizeň v senách asi 10 dní v roce a to musí chytnout absolutly počasí že? I tak by musel slisovat 4.000 balíků denně. No a po půl minutě by na to potřeboval 2.000 minut denně. Potíž je ale v tom, že den má minut jen 1.440. A to mlčím o svozu balíků a jejich uskladnění a jestli to dokáže prodat rovnou z pole, pak zápletku filmu Kulový blesk vymysleli žabaři.
V dětství se vyprávěl jeden vtip o rybářské latině.
Jeden rybář tvrdí v hospodě, že chytil dvacetikilovu štiku. Druhý na to, že to nic není, že on vytáhl z rybníka lucernu a ta ještě svítila!
Štikař se ohradí, že to není přece možné. Druhý rybář to připustí a řekne: "Uber štice 15 kilo a já tu lucernu zhasnu".
Takže pane, uberte jednu nulu z počtu balíků a snižte váhu balíku z 20 na 10 kilo při stejné (pořád ještě nádherné ceně) a pak já přestanu s malou násobilkou ano?
No... K té malé násobilce.
1) Co vím jistě je, že balík má skutečně 20 kg (odtahal jsem vlastníma rukama) a stojí 23 Kč/balík když beru od něho ze skladu a 20 Kč když přímo z pole.
2) Vaše násobilka mi nedala, tak jsem zvedl telefon a sedlákovi zavolal. Řekl mi doslova:
- má 100Ha. Ne vše seče, něco spase jeho 30 hlavé stádo.
3) Loni vázal kolem 30.000 balíků. Živí ho hlavně to seno. Vše hned prodává, skladuje menší část. Z pole to jde přímo k odběratelům - většinou vlastní odvoz (hodně toho berou koňáci).
4) Kolik má lisů a pracovníků a kdo mu vše pomáhá věru nevím, ale není to žádný velkostatek či družstvo, ale jednotlivec. Bere od něho hodně chovatelů v okolí, ale to je jen malá část jeho prodeje. Já minimálně - max. Po 12 balících 1-2 x do roka, jinak beru 400kg role. Bral bych mnohem více - mít stodolu. Pak bych vzal ročně 120-150 balíků jen pro králíky.
5) Kolik dnů v roce potřebuje na zpracování sena nevím, ale není to jen 10 dnů o senách. Je ještě otava. Např. Loni to rostlo jak zběsilé. Rok předtím byla o seno bída. Záleží na počasí.
Takže asi tak. 40.000 jsem trochu nadsadil, ale měl jsem tu informaci několik let starou. Rozhodně nejezdím s ním po poli a nepočítám mu balíky, které sváže.
bronda
napsal(a):
Můžete popsat vypilovaný způsob přikrytí ? S udržením velkého balíku ve slušném stavu mám trochu problém.
rabbit
napsal(a):
Můžete popsat vypilovaný způsob přikrytí ? S udržením velkého balíku ve slušném stavu mám trochu problém.
Ten termín "vypilovaný" je poněkud nadnesený. Ale měl jsem dříve dost problémy pokud jsem balíky jen hodil na paletu a přikryl igelitem. Seno se pod ním zapařovalo a vlhlo. Rovněž modrá plachta se mi neosvědčila - propouštěla vodu.
Takže jsem zvolil systém takový, aby pod plachtou bylo dostatečné větrání. Roli nakulím na paletu (na šikmé ploše vjezdu před domem, případně ještě pod ni dám igelit aby od země šla co nejméně vlhkost) a na ni dám další paletu, kterou kryji igelitem zvrchu - někdy ještě přes vrch modrou plachtu, když igelit je menší. Snažím se to mít vypodloženo tak, aby to maximálně větralo. V polovině ledna jsem začal rozebírat roli, kterou jsem měl takto uloženu od května a až na několik míst na okrajích, kam se dostala voda, to bylo O.K. Jak roli načnu stavím si ji naštorc, abych mohl odmotávat, navrch zase paletu a na to igelit a plachtu. Roli většinou rozeberu nadvakrát - napytluju pokaždé kolem 20-25 igelitových modrých pytlů a ty skladuji do spotřebování kde se dá (ve sklepě - suchém, v příruční boudě u králíkáren atd.).
Není to ideální - lépe by bylo mít role pod střechou, ale je to únosné. Co je při rozbalování role navlhlé míří směr smeťák. Jen tiše závidím, když vidím fotky králíkáren s plným zásobníkem krásného zeleného domácího sena - to z velkých rolí samozřejmě čekat nemohu.
bronda
napsal(a):
Ten termín "vypilovaný" je poněkud nadnesený. Ale měl jsem dříve dost problémy pokud jsem balíky jen hodil na paletu a přikryl igelitem. Seno se pod ním zapařovalo a vlhlo. Rovněž modrá plachta se mi neosvědčila - propouštěla vodu.
Takže jsem zvolil systém takový, aby pod plachtou bylo dostatečné větrání. Roli nakulím na paletu (na šikmé ploše vjezdu před domem, případně ještě pod ni dám igelit aby od země šla co nejméně vlhkost) a na ni dám další paletu, kterou kryji igelitem zvrchu - někdy ještě přes vrch modrou plachtu, když igelit je menší. Snažím se to mít vypodloženo tak, aby to maximálně větralo. V polovině ledna jsem začal rozebírat roli, kterou jsem měl takto uloženu od května a až na několik míst na okrajích, kam se dostala voda, to bylo O.K. Jak roli načnu stavím si ji naštorc, abych mohl odmotávat, navrch zase paletu a na to igelit a plachtu. Roli většinou rozeberu nadvakrát - napytluju pokaždé kolem 20-25 igelitových modrých pytlů a ty skladuji do spotřebování kde se dá (ve sklepě - suchém, v příruční boudě u králíkáren atd.).
Není to ideální - lépe by bylo mít role pod střechou, ale je to únosné. Co je při rozbalování role navlhlé míří směr smeťák. Jen tiše závidím, když vidím fotky králíkáren s plným zásobníkem krásného zeleného domácího sena - to z velkých rolí samozřejmě čekat nemohu.
Díky, dělám to podobně. Roli rozeberu a seno nacpu do bigbagu tak aby byly manipulovatelné. Pak to mám všude možně kde na to neprší.Pro mě nejlepší volba je malé hranaté balíky (když je teda seženu).Lépe se s nima manipuluje a je s tím míň práce.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.167.9
tom.50
napsal(a):
Ryjete, proč?
No určite to ječmenem bylo, nikdy nepřidavejte ke granulim, Zvedate obsah škorbu a je problém.Ani by navadilo že by byl trochu zahliněny.A u Sehnoutka vůbec.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
No určite to ječmenem bylo, nikdy nepřidavejte ke granulim, Zvedate obsah škorbu a je problém.Ani by navadilo že by byl trochu zahliněny.A u Sehnoutka vůbec.
Dle mého názoru záleží na tom, jak chovatel krmí. Pokud by krmil jen granuleni, pak by ječmen (52% škrobu) výrazně zvyšoval množství škrobu v krmné dávce a zadělal by si na problémy (mladí do 1, 5 měsíce max 12%, chovné kusy max 16-18% v krmné dávce). Pokud jsou ale granule jen jednou, nepřevažující, složkou potravy (nejsou krmeny adlibitně), pak pro starší odstavčata ječmen postupně určitě přidávat jde, stejně jako pro králíky vhodnější oves (40% škrobu) pro mladé před odstavem. Podstatné je, aby měli králíci dostatek sena, v létě zelené atd aby nebylo překročeno max přípustné množství škrobu. MVDr. Martinec uvádí u mláďat pod 140g škrobu na 1 kg krmné dávky a u výkrmu do 180g/kg.
Já osobně začínám přidávat ječmen až někdy kolem 11-12 týdne. V době od 7 do 11-12 týdne (před odstavem) krmím odstavové granule + oves.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.167.9
Sohlasím s vámi, zaleží jak kdo krmi a čim.Pokud se nepletu tak začal přidavat moc brzo.Kralici v této době nemaji vyvinutou celou mikroflóru.Nehledě na to když se odstavuji stres oslabeni organismu.Víte, i u granuli se to muže stat jelikož spousta vyrobcu vyrabi nakvalitni granule a dělaji to jak ja řikam na koleně.Vyrabí to podle starych tabulek, dnes je to už malinko někdo jinde.U Sehnoutka bych nepřidaval vůbec nic.S tímto problémem mi volaji z cele republiky.Většina děla chybu v krmeni.Popsal jsem to ještě na nemoderce co a jak aby se těmto problemum předešlo.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.167.9
Ja to špatně napsal myslel jsem před odstavem a v odstavu.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.167.9
bronda
napsal(a):
Od nás (Rožnovsko) je to do KM kolem 65km a do Maref 108. Ještě mne tak napadlo zkusit zajet přímo do Maref a jednat s někým jiným, než s tím jejich obchoďákem. Vše se ale odvíjí od cen, které by dali na tu tunu. Pokud neznáme ceník, nedá se to zkalkulovat.
...
Mám pár čerstvých informací:
- Kolega od Brna od nich bere. Říkal, že se musel zaregistrovat (živnostenský list). Ceny má Optimum 720Kč/q a Protek 690. + 15% DPH, Za osobní odběr -5Kč/25kg pytel, tedy 700 a 670 + DPH.
Celkem = 805 resp. 770 Kč. Ceny ostatních krmiv nevěděl.
Na tyto granule nedosahnete ne jen kvůli te tuně ale vůbec jako drobnochovatel.Musel by jste mit farmu jinak jsou nedostupne. Chybi tam ještě finišer ten je na konec vykrmu. Za osobní odběr odečitaji dopravu 20Kč na metrak.Granule se vyrabi v Běstovicích u Chocně.Ja to mam asi necelých 20km.Možna bych mohl pomoci s hoby systémem.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Na tyto granule nedosahnete ne jen kvůli te tuně ale vůbec jako drobnochovatel.Musel by jste mit farmu jinak jsou nedostupne. Chybi tam ještě finišer ten je na konec vykrmu. Za osobní odběr odečitaji dopravu 20Kč na metrak.Granule se vyrabi v Běstovicích u Chocně.Ja to mam asi necelých 20km.Možna bych mohl pomoci s hoby systémem.
Dodávky granulí (Energys Hobby + Mifunu) mám zajištěny. Co se týče profi programu, nejsem si tak zcela jist, že to není možné. Klubový kolega od Brna je bere. Musel se ale zaregistrovat na IČO, v čemž problém nevidím.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.167.9
bronda
napsal(a):
Dodávky granulí (Energys Hobby + Mifunu) mám zajištěny. Co se týče profi programu, nejsem si tak zcela jist, že to není možné. Klubový kolega od Brna je bere. Musel se ale zaregistrovat na IČO, v čemž problém nevidím.
Mam pocit, že ve firme někdo udělal chybu.Myslím si, že jak se to dozví vedeni tak mu to zaseknou.Jdou po tom dost tvrdě. Samozřejmě jemu i vam to přeji.
Neregistrovaný uživatel

Jdete se poradit ohledně zdravotního problému, prevence nemoci nebo výživy vašeho zvířete? Nově se můžete obrátit rovnou na odborníky v sekci On-line veterinář. Kvalifikovanou odpověď tam dostanete nejpozději během několika hodin. Ať jsou vaši mazlíčci zdraví a spokojení!