Http://www.ifauna.cz/kralici/nemodforum/r/detail/1766497/osirela-mladata-zkusenosti
Zabalit do pelíšku. (vata?)
Zahřát ? Pet lahev s teplou vodou ?
Také se mi to stalo, všechna kráiíčata jsem vypiplala, kupte neslazené kondenzované mléko, naředte s převařenou vodou 3/4 mléka, 1/4 vody, teplé podávejte nejakou malou savičkou, kapátko od léků, něco vymyslíte, masírovat bříško..omývat...mate jogurtovač? moji vyrostli-zpočátku- v jogurtovači s teploměrem, pozor na přehřátí! držím palce!
Uživatel s deaktivovaným účtem

Dobrý den, bohužel umělý dochov králíků je skoro nemožný. U králíčků nejde pouze o nakrmení mlékem, to by ste určitě zvládli, ale králíci potřebují pro trávení složitý komplex střevní mikroflóry a ten získávají od matky požíráním spec. Výkalů. Bez toho uhyhou. Pokud nemůžete sehnat náhradní králici je to bohužel jen ztráta času a vašich nervů až budete sledovat jak postupně umírá a pro králíčka je to trápení. Bohužel to se zkrátka někdy stane je to příroda.
Takhle mladá samice ještě není na mladé připravená a je velké nebezpečí komplikací, pokud ještě chcete chovat králíky nechte samice napřed dorůst do správného věku.
Dekuji za rady, mlade nevzladlo vydrzet do rana.Dobre vim, ze samice byla prilis mlada.Chovam kraliky uz hodne let, bohuzel tuto samici nam dala kamaradka amaterka ze se ji pere s dalsi samici.Jak to vypada samice to nebyla.Samicka u nas byla tyden.Zadne brisko ani naznak budouciho vrhu.Nemela hnizdo ani chlupi.Po mladych dupala a bala se jich.10 hod nervu abychom ji zachranili pak celou noc u mladete a vse k nicemu.Moc me to mrzi.Samicka u nas byla kratce, ale prirostla nam k srdci, byl to velky mazilek i kdyz mela pouze 0, 90kg to je prilis malo na vrh.Kdybychom to alespon mohli cekat.Pripravyli bychom druhou samici, ale bohuzel.Je to velka skoda.Byla 4kolorni a mlade byly take moc hezke.
Je škoda, že malé nepřežilo. Opravdu není těžké králíčata i od prvního dne odchovat, ale musí se člověk držet pár pevných rad. Stejně tak není pravda, že by odchovaná mláďata byla citlivější na nemoci nebo méně přibírala. Máme již odchovaných spoustu kusů, co nám sousedé i z daleko do naší záchranné stanice pro domácí zvířata (Roudnice nad Labem) přinášejí. Základem je sušené mléko pro koťata a pak ještě další ingredience v průběhu růstu a pomalé krmení s masáží bříška. V případě jiné potřeby klidně ve dne v noci volejte 724 685 010, jsme schopni dát okamžitě radu, i v případě potřeby mládě přijmout.
akela
napsal(a):
Je škoda, že malé nepřežilo. Opravdu není těžké králíčata i od prvního dne odchovat, ale musí se člověk držet pár pevných rad. Stejně tak není pravda, že by odchovaná mláďata byla citlivější na nemoci nebo méně přibírala. Máme již odchovaných spoustu kusů, co nám sousedé i z daleko do naší záchranné stanice pro domácí zvířata (Roudnice nad Labem) přinášejí. Základem je sušené mléko pro koťata a pak ještě další ingredience v průběhu růstu a pomalé krmení s masáží bříška. V případě jiné potřeby klidně ve dne v noci volejte 724 685 010, jsme schopni dát okamžitě radu, i v případě potřeby mládě přijmout.
Závidím Vám takový optimismus, ale není to pravda, že to není nijak těžké odchovat i jednodenní králíčata.Kdo to někdy dělal, tak ví, že je to sakra těžká věc a málo kdy to dopadne dobře.
Uživatel s deaktivovaným účtem
napsal(a):
Dobrý den, bohužel umělý dochov králíků je skoro nemožný. U králíčků nejde pouze o nakrmení mlékem, to by ste určitě zvládli, ale králíci potřebují pro trávení složitý komplex střevní mikroflóry a ten získávají od matky požíráním spec. Výkalů. Bez toho uhyhou. Pokud nemůžete sehnat náhradní králici je to bohužel jen ztráta času a vašich nervů až budete sledovat jak postupně umírá a pro králíčka je to trápení. Bohužel to se zkrátka někdy stane je to příroda.
Takhle mladá samice ještě není na mladé připravená a je velké nebezpečí komplikací, pokud ještě chcete chovat králíky nechte samice napřed dorůst do správného věku.
Nezlobte se na mne, ale nemáte pravdu, že umělý odchov je skoro nemožný. S osobní zkušenosti vím, že to lze. Je to akorát velice časově náročné. Padla mi také samice a jejích 6 mrňousů jsem vypiplal. Chtěl jsem si to odzkoušet a podařilo se. Králíčata prosperovala z počátku pomaleji, ale pak vše dohnala a jejich váha odpovídala danému standardu.
Je mi líto, že mládě nepřežilo, je to opravdu časově velice náročné, ale jde to! děkuji za radu, ohledně krmení sušeným mlékem pro kotata, já jsem je krmila kondenzovaným, všech 5 přezilo, postupně jsem přidávala ovesné vločky atd., králíčci vyrostli do standardní velikosti, dokonce jsem si jednu samičku, mazlíka, -oni byli všichni mazlíčci-, nechala k chovu a byla z ní dobrá plodná matka.
Opravdu to není příliš náročné, vždyť správně namíchaným mlékem stačí krmit králíčata jen 2x-3x denně, ale musí být v mléce dost tuku a proto je pro ně lepší směs ze sušeného "kočičího" mléka než mléko kondenzované. A to s nutností obsahu spec. Bobků od matky ve stravě je nutné samozřejmě až v době, kdy mláďata již sami ochutnávají tuhou potravu - granule a nejsou to žádné spec. Bobky. Králík při správném trávení vylučuje dva druhy bobků a to tvrdé a měkké a právě ty měkké jsou pro bioflóru ve střevech králíčat nutné. Ale prostě jen stačí po dobu cca 3 dní v době, kdy králíčata začínají ochutnávat granulky a seno jim pár bobků rozmixovat do mlíčka - střeva se osídlí správnými bakteriemi a králíčata mohou lépe trávit tuhou stravu. To, že často králíčata nepřežijí je proto, že jsou krmena příliš často (někdo doporučoval po 2-3 hodinách) a to je nesmysl, vždyť králice krmí zpočátku mladé jen jednou denně. A nebo je do nich mléko tlačeno násilně a zaplní se jim mlíčkem plíce a postupně se zalknou. Těch chyb je mnohem více, ale hlavně se o ně nestarat jako o lidská mimča, ale trošku něco o králících vědět, pak to jde.
sin

XXX.XXX.21.93
Dobrý den, když to tu tak hezky řešíte, asi by mi spíš, než jestli je to jednoduché nebo ne, pomohlo, jak přesně se to dělá, tedy...Kolikrát denně krmit, když ne po 2-3hodinách, čím, jak, kdy přejít na pevnou stravu, prostě, pokud to někdo skutečné dokázal, ať napíše jak.. včetně detailů. Protože já odchovávám králíče už poněkolikáté, bohužel... Samice sice neumírají, ale... poprvé se přestala starat o 4 denní, dvě jsem strčila k jiné samici,3 byla mrtvá, když sem na to přišla (mláďata se chovala divně, byla příliš klidná, ale měla jsem mláďata poprvé, tak jsem nevěděla, že to není v pořádku a naopak mi přišlo divné vyskakování mimin u druhé samice, která je pak odchovala) jedno na tom bylo už hůř, takže to jsem vzala domů, na internetu moc inf není, takže jsem možná dělala spoustu chyb... vydrželo 4 dny, pak zemřelo)... pak temer po roce samice prvorodicky mi prostě neodchovají mladé v "mrazech" kotce jsou zateplene kartonem a polystyrenem, přesto mláďata nedala do hnízda ale i když je tam dala, prostě byla studená..bylo to v březnu, ale prostě zrovna pár dní mrzlo a 4 samice se rozhodli porodit v jeden mrazivý den, neodchovala je ani jedna, takže když jsem přišla, ty co jestě žili jsem posbírala a doma zahřívala na teplé pet lahvi, ale zemřeli stejně, všecha ještě ten den,... no a teď zase zkušená samice vrhla 6 mladých, i když byla mláďata v hnízdě, byla ledová,3 mrtvá,3 jsem zachránila, ale...každý den jedno zemřelo, teď mám posledního, opravdu kvůli němu vstávám co 3 hodiny, krmím hodně ředěným sunarem, kapátkem od kapek, protože flaštička nějak nefunguje, jak má (králík už nesaje, ztratil sací reflex) (našla jsem někde na netu, že sunarem u prvních jsem běhala pro kozí mléko k sousedce), dnes je to 4 den, ...přesto mu moc šancí nedávám, protože prostě nevím jak... takže mimo rady, jak odchovat mladé u samic(nejlépe, už v lednu, kterou bych taky ocenila, protože něco asi dělám špatně (mám králíky 3 rok, nikdy předtím) a ne že se na to vždy vyprdnout, nebo mladý stejně promrznou, i kdyz to vypada, že udělali vše, jak měli (bohužel mladé nezahřívají)... tak bych opravdu ocenila podrobější návod, jak na to...a kotiště mi nní moc jasné, jak je ta samice nakrmí, když tam nevleze? (našla jsem na internetu, jen nějaká, co mají kruhový otvor, ale králice se do toho asi nevejde... všem děkuji, a prosím, bez nadávek, nedělám to schválně, prostě se učím chybama... protože mi nikdo neporadí..
Kdyz najdu prochladle mlade, strcim si ho za triko. To funguje spolehlive. Az kdyz se moc vrti, vracim do hnizda.
Dcery by chtely porad kralika na brisko ;), ale mame uz kotiste a tak jsou uvnitr.
Mame 2 ruzna kotiste.1X velke, samice si nanosi dovnitr slamu a seno a vicemene to necha byt.
Druha ma mensi a ta ho uplne zahazi. Neni otviraci strecha, mame tam cca 10dni kralicky a nechce se mi to rozhrabat.1 samice v nem normalne bydli (ma to velke), druha ho ignoruje az do doby porodu...
Já mám v zadní stěně u všech kotců samic připevněné kotiště, dá se čistit a kontrolovat odklápěcím víkem, tedy zvenku.Samice při ukončení kojení v hnízdě přímo v kotci může na cecíku vytáhnout přidržené mládě a to pak vystydne nebo umrzne. Zpátky ho králice dát neumí. U kotiště díky zvýšené hraně se mi to nikdy nestalo.Za mě doporučuji. Normálně otvor zahrazuji, nenechávám tam samici ležet, před okocením 2-3 dny vystelu dno kotiště drobnou slámou a samice tam přidá chlupy. Některá i dva dny před okocením. Mám dvoje mladé z konce prosince a další čekám během 2 dnů, zimní vrhy mi zatím nikdy neumrzly. Tady na fauně jsem načetla moc dobrých rad do začátků, nebojte půjde to.
sin
napsal(a):
Dobrý den, když to tu tak hezky řešíte, asi by mi spíš, než jestli je to jednoduché nebo ne, pomohlo, jak přesně se to dělá, tedy...Kolikrát denně krmit, když ne po 2-3hodinách, čím, jak, kdy přejít na pevnou stravu, prostě, pokud to někdo skutečné dokázal, ať napíše jak.. včetně detailů. Protože já odchovávám králíče už poněkolikáté, bohužel... Samice sice neumírají, ale... poprvé se přestala starat o 4 denní, dvě jsem strčila k jiné samici,3 byla mrtvá, když sem na to přišla (mláďata se chovala divně, byla příliš klidná, ale měla jsem mláďata poprvé, tak jsem nevěděla, že to není v pořádku a naopak mi přišlo divné vyskakování mimin u druhé samice, která je pak odchovala) jedno na tom bylo už hůř, takže to jsem vzala domů, na internetu moc inf není, takže jsem možná dělala spoustu chyb... vydrželo 4 dny, pak zemřelo)... pak temer po roce samice prvorodicky mi prostě neodchovají mladé v "mrazech" kotce jsou zateplene kartonem a polystyrenem, přesto mláďata nedala do hnízda ale i když je tam dala, prostě byla studená..bylo to v březnu, ale prostě zrovna pár dní mrzlo a 4 samice se rozhodli porodit v jeden mrazivý den, neodchovala je ani jedna, takže když jsem přišla, ty co jestě žili jsem posbírala a doma zahřívala na teplé pet lahvi, ale zemřeli stejně, všecha ještě ten den,... no a teď zase zkušená samice vrhla 6 mladých, i když byla mláďata v hnízdě, byla ledová,3 mrtvá,3 jsem zachránila, ale...každý den jedno zemřelo, teď mám posledního, opravdu kvůli němu vstávám co 3 hodiny, krmím hodně ředěným sunarem, kapátkem od kapek, protože flaštička nějak nefunguje, jak má (králík už nesaje, ztratil sací reflex) (našla jsem někde na netu, že sunarem u prvních jsem běhala pro kozí mléko k sousedce), dnes je to 4 den, ...přesto mu moc šancí nedávám, protože prostě nevím jak... takže mimo rady, jak odchovat mladé u samic(nejlépe, už v lednu, kterou bych taky ocenila, protože něco asi dělám špatně (mám králíky 3 rok, nikdy předtím) a ne že se na to vždy vyprdnout, nebo mladý stejně promrznou, i kdyz to vypada, že udělali vše, jak měli (bohužel mladé nezahřívají)... tak bych opravdu ocenila podrobější návod, jak na to...a kotiště mi nní moc jasné, jak je ta samice nakrmí, když tam nevleze? (našla jsem na internetu, jen nějaká, co mají kruhový otvor, ale králice se do toho asi nevejde... všem děkuji, a prosím, bez nadávek, nedělám to schválně, prostě se učím chybama... protože mi nikdo neporadí..
Radu mam jen takovou..
Nechat zabřeznou více samiček naráz. Když se stane, ze samička uhyne lze mládě podstrčit jiné.
Nečetl jsem celé vlákno..dlooohé
Mládě vychovat je bez šance..V mateřském mléce jsou pro mládě nezbytné protilátky.