Sladká nevědomost (hloupý sedlák, největší brambory)

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
7.2.2015 18:19
Midlajda

XXX.XXX.230.193

Před rokem jsem dostala prvničku od souseda, kterou nechal obskočit. Odchovala 10 mladých a při čištění kotce, jsem našla ještě jedno mrtvé, asi hned po okocení. Vše dopadlo na výbornou, do vody jsem ji přidávala ocet, mladí byli krmeni 2 měsíce granulema s léčivy. Všichni si zasloužili místo na pekáči. Další vrh byl o 10 mladých a zase odchovala bez problému. Ted jsem se chovu chtěla začít věnovat tak trochu "na urovni" smajlík a jak to tady čtu, mám obavu v nějakém chovu pokračovat. Všechny ty nemoci, uhyny, chyby v krmení, nezabřezávaní, zkoumání říje... Ted jsem šla dokonce pohledat kolik má holka chlupatá struku a já našla jen 6 a prostě to zvládla. Že já raději nezustala ve sladké nevědomosti

7.2.2015 18:41
rabbit

XXX.XXX.115.22

Nepodléhejte.Všechny netové rady berte s rezervou a hlavně všechny rady proberte svým "selským" rozumem

Uživatel s deaktivovaným účtem

7.2.2015 18:56

Dobrý večer, určitě se nenechte vystrašit, sem se většinou píše, když má někdo nějaký problém a těch pokud dobře krmíte, čistíte kotce a očkujete budete mít minimum. Přeji vám hodně chovatelských úspěchů v budoucnu.

7.2.2015 18:58
Midlajda

XXX.XXX.230.193

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Dobrý večer, určitě se nenechte vystrašit, sem se většinou píše, když má někdo nějaký problém a těch pokud dobře krmíte, čistíte kotce a očkujete budete mít minimum. Přeji vám hodně chovatelských úspěchů v budoucnu.

No vidíte a oočkovaný to taky nemám

7.2.2015 19:00
leprechaunek

XXX.XXX.244.126

Naše babičky na to měly krásné přísloví. Komu není shůry dáno, v apatyce nekoupí...
No a dost často nepobere ani na tom internetu.
Já říkávám, že jsou dva druhy chovatelů čehokoliv. První, kteří mají problémy se vším... No a druzí, kteří je nemají s ničím. Protože si to prostě umí ošéfovat po svém, a nepotřebujou k tomu rozebírat zákony vesmíru na internetu.

7.2.2015 19:01
leprechaunek

XXX.XXX.244.126

Midlajda napsal(a):
No vidíte a oočkovaný to taky nemám

Jo na tohle bacha, vymlátit chov, sanovat a obnovovat není nic pěkného ani levného.

Jinak taky přeju hodně úspěchů.

7.2.2015 19:19
Midlajda

XXX.XXX.230.193

leprechaunek napsal(a):
Jo na tohle bacha, vymlátit chov, sanovat a obnovovat není nic pěkného ani levného.

Jinak taky přeju hodně úspěchů.

Chystám se chovný pár naočkovat, jen by mě zajímalo, možná to bude vypadat stupidně, ale není nějaké riziko projevu choroby po očkování. žeby se třeba nakonec mohl mor u očkovaného kusu rozjet.

7.2.2015 21:45

Když už by byli králíci nakažení, tak to vakcína uspíší, zdravým nic nehrozí.

7.2.2015 23:26

Midlajda napsal(a):
Chystám se chovný pár naočkovat, jen by mě zajímalo, možná to bude vypadat stupidně, ale není nějaké riziko projevu choroby po očkování. žeby se třeba nakonec mohl mor u očkovaného kusu rozjet.

Není.

Tyhle pověry vznikají jednoduše tak, že lidi kolikrát začnou očkovat až když je mor u souseda, ale to už je pozdě. Králíci můžou být už nakažení v inkubační době, nebo se prostě nakazí a uhynou dřív, než se vytvoří protilátky - to totiž trvá tak deset, čtrnáct dní minimálně. Takže je možné, že člověk naočkuje a do týdne všechno zdechá na mor - to ale není chyba vakcíny, ale blbost šetřivého chovatele.

8.2.2015 11:06
janahol

XXX.XXX.110.102

Já s dovolením přidám zkušenost s těmi struky u samice Měla jsem kříženku kaliforňáka, byla to výborná matka, mívala ve vrhu pravidelně 11 mladých a málokdy se stalo, že by je nevychovala všechny a to měla pouze čtyři struky! Prostě si poradila
Jinak také doporučuji používat selský rozum, také jsem s chovem (ovšem jen na maso) začala jako úplný neználek, ale s pomocí sousedů již pátým rokem zásobuji rodinu výborným masíčkem. Jen Vám také doporučím očkování, určitě je to ku prospěchu, pohled na vymírající chov není pěkný - viděla jsem u známé...

8.2.2015 11:56
leprechaunek

XXX.XXX.244.126

Midlajda napsal(a):

Doplním bodlinku, očkovat se mají zdravá zvířata. Očkuje se oslabenými kmeny virů, které organismus za normálních okolností zvládne.
Jenže očkování není nic jiného, než vyvolání imunitní reakce organismu umělým podnětem, jakoby "subklinickým onemocněním" - no a zvíře samozřejmě potřebuje nějakou kapacitu imunitního systému, aby to "onemocnění" zvládlo, překonalo a vytvořilo protilátky. Proto je taky potřeba relativní klid, protože stres je opravdu zabiják imunitního systému.
Pokud je ale imunitní systém oslabený něčím jiným - jinou nemocí, i tím stresem, nebo už probíhající infekcí, tak další dávku viru už pochopitelně nezvládne.

Řešit to nemá moc smysl, do toho, jak je zvíře zdravé, stejně zvenku není nikdy stoprocentně vidět... A z druhého pohledu, kdyby vakcína byla nebezpečná, že by vyvolávala byť jen promile úhynů, tak by z té praxe hodně rychle zmizela. Ten počet úhynů tam bude naprosto zanedbatelný, i když dojít k nim sem tam může. U moru teda nevím jak moc, já slyšela spíš o mírných případech myxy... Tak tři, čtyři, všechny zvládnuté... Hodně zlobí nejmenovaná "mazlíčkovská" vakcína, ale to tu nechci rozebírat veřejně.

Post scriptum, valím oči, jak tu lítají mínusy Nj, užijte si to.

26.2.2015 09:40
adriane

XXX.XXX.77.234

Pokud se vám teď v chovu daří, dělejte vše jako doteď. Plus se taky přikloním k očkování. Tady opravdu chodí lidi řešit problémy, a málokdy si popovídat o tom jak je všechno supr. Také bohužel ne každý umí použít ten obyčejný selský rozum...

-> leprechaunek: mně by zajímala ta nejmenovaná problémová vakcína. Pokud je problémová, myslím že by bylo fajn o ní vědět, alespoň já bych tu informaci ocenila.

26.2.2015 09:56
adriane

XXX.XXX.77.234

Jedná se o Nobivac?

26.2.2015 23:59
hona

XXX.XXX.112.10

Midlajda,

chcete-li si kolikrát jen popovídat o chovu, vyměnit zkušenosti a tak podobně, zkuste třeba navštívit na FB skupinu Chov králíků užitkových plemen...

s pozdravem Hona...

Přidejte reakci

Přidat smajlík