Vloni jsem křížil VSS x BU a i BU x VSS a Vssky už jsou z domu nestálo to počtem mladých ani přírůstkem velice za nic neřku li že ty Vssky byly jak střelený i jako dvouletý lítaly v kotci jak praštěný jen tam člověk podával krmení a musel dát bacha aby nevyskočily přes rameno s kotce ven, tak divoký a lekavý králíky jsem měl akorát když jsem měl¨kdysi dávno doma divoký králíky.Nyní mám kmen ČA na zkoušku a uvidím jak to půjde v čisté i křížené formě ČA X BU.Mnoho lidí to chválí tak se necháme překvapit.
vobler59
napsal(a):
Vloni jsem křížil VSS x BU a i BU x VSS a Vssky už jsou z domu nestálo to počtem mladých ani přírůstkem velice za nic neřku li že ty Vssky byly jak střelený i jako dvouletý lítaly v kotci jak praštěný jen tam člověk podával krmení a musel dát bacha aby nevyskočily přes rameno s kotce ven, tak divoký a lekavý králíky jsem měl akorát když jsem měl¨kdysi dávno doma divoký králíky.Nyní mám kmen ČA na zkoušku a uvidím jak to půjde v čisté i křížené formě ČA X BU.Mnoho lidí to chválí tak se necháme překvapit.
Chtěl bych skusit nč nebo msč.
maxx
napsal(a):
Poradí nějaky chovatel který kříží bu x ?, a má dobré výsledky.
Já křížím samec kalifornský x samice burgundské a výsledky jsou dobré.Vy ale asi myslíte samce burgundského s nějakou samící.Zkuste některé z masných plemen, tím nic nepokazíte -Kal, ČA, někdo chválí i činčilu velkou, i když ta se mezi masná nepočítá..Nebo zkuste čisté burgundské.Obecně si ale myslím, že záleží spíše na konkrétních jedincích než na plemenech králíka, které mezi sebou křížíte.
mustela.erminea
napsal(a):
Čistokrevní Bu rostou také velmi pěkně. Náš nynější 8 četný vrh: průměr vrhu ve 3 měsících 2, 7kg bez granulí, krmeno jen seno, oves, ječmen. Průměr ve 4 měsících 3, 47 kg (od 3. Měsíce malý přídavek granulí).
Díky za vaše přispěvky, ted nevím z čeho vybrat.
Taky záleží, jak velké máte kotce. Přeci jen Mm nebo Čv jsou větší plemena s hmotností běžně kolem 6 kg. Mm i 7 kg. Ono narvat 6 kilovou samici s mladýma do kotce běžné velikosti není zrovna ideální. Takže pokud nemáte opravdu velké kotce spíš bych volila mezi čistými Bu, nebo kříženci středních plemen, (nejlépe Bu x ČA, nebo Bu x Kal).
Včera jsem dostal samici hylu F1. Pěkná, mohutná téměř 4 kg (věk nevím). Kdy připustit? Mám krásného samce BU. Lze očekávat přibližně stejné vysledky jako při křížení s KAL, nebo to bude naprostý propadák jako když jsem měl vesnickou směsku?.. Zajímají mě osobní zkušenosti přírustky, spotřeba krmiva atd.. Krmím klasiku seno, nahý oves, ječmen, vojtěškové granule. Samice nehuntuji přípouštím 2-3 za rok podle kondice samice. Vím, že je hodně příspěvku na hyla F1, ae konkretní info na křížení s BU jsem nenašel. Předem díky.
Uživatel s deaktivovaným účtem

PaDA
napsal(a):
Včera jsem dostal samici hylu F1. Pěkná, mohutná téměř 4 kg (věk nevím). Kdy připustit? Mám krásného samce BU. Lze očekávat přibližně stejné vysledky jako při křížení s KAL, nebo to bude naprostý propadák jako když jsem měl vesnickou směsku?.. Zajímají mě osobní zkušenosti přírustky, spotřeba krmiva atd.. Krmím klasiku seno, nahý oves, ječmen, vojtěškové granule. Samice nehuntuji přípouštím 2-3 za rok podle kondice samice. Vím, že je hodně příspěvku na hyla F1, ae konkretní info na křížení s BU jsem nenašel. Předem díky.
Hyla F1 už je jen na maso a ne na chov. V podstatě už je to jen taková vesnická směska.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.167.9
mustela.erminea
napsal(a):
Čistokrevní Bu rostou také velmi pěkně. Náš nynější 8 četný vrh: průměr vrhu ve 3 měsících 2, 7kg bez granulí, krmeno jen seno, oves, ječmen. Průměr ve 4 měsících 3, 47 kg (od 3. Měsíce malý přídavek granulí).
Chci se zeptat jaka je vytěžnost a kolik važi kuže.Diky.
PaDA
napsal(a):
Pokud je Vaše samice opravdu ta finální generace, kdy její rodiče byli zakoupeni jako certifikovaná rodičovská generace a mají známky v uších, tak to ještě bude s velkou pravděpodobností ok jak růstem, tak plodností. Další generaci nezkoušet! Bude to srovnatelné s Kal, možná i lepší. Tak to mám vyzkoušeno. Hylu musíte ve 4 měsících připustit, přestože neznáte její věk. Jinak později zatloustne a pokud zabřezne, bude to skoro zázrak. U tohoto hybrida se rozhodně nesmí čekat na dosažení věku 7-8 měsíců jako u čistokrevných plemen. Je škoda, že lidi berou Hylu jako plemeno a nezachází s ní jako s brojlerovými kuřaty, kdy se odchov vybije a konec. Pak se prodávají brojleři bez doloženého původu, což jim kazí jméno. Nemyslím, že shánět Hylu ke křížení třeba s Bu, je ideální řešení. Bu ji nevylepší a jedině Hyla X Hyla funguje tak, jak má. Ale když ji máte, tak to určitě zkuste pro vlastní zkušenost. Ještě jedna věc - pokud je ta F1 samice geneticky plodností a mléčností podobná svým rodičům, pak jí nebude stačit zapustit 2x - 3x za rok. Mohla by pěkně ztloustnout. Jaká je, to poznáte až po mladých.
Přesně jste to vystihl. Naprosto s vámi souhlasím.
Přikládám foto, Hyla F1, kterou se nepodařilo připustit (jako jedinou od jejich sester) Zkoušel jsem to od 4 měsíců a v 8i šla.
Ten tuk je již částečně odebrán.
Chovný materiál hyla seženete v Ratibořicích, ale pochybuji že někdo kdo chová králiky v králikárně a né v hale v klecích, dá 1000 Kč i víc za chovný kus. Jestliže ano tak veškerá produkce od těchto králiků patří na pekáč. Další potomstvo již není hyla. Ten kdo to jako hylu prodává klame spotřebitele. Neni problém si to najít na netu. Mimo to krmení pro tyto králiky na farmách je úplně jiného složení než co kupujeme my ve výkupu. Jsou granule pro jalové, jiné pro březí, pro kojné a jiné pro odchov. V 80 dnech má stažený, vyvržený, bez hlavy 2-2,5 kg.
Je možné, že se někomu daří dál s temito králiky v chovu, ale myslím že s křížením masných plemen by měl i lepší úspěch.
horal
napsal(a):
Chovný materiál hyla seženete v Ratibořicích, ale pochybuji že někdo kdo chová králiky v králikárně a né v hale v klecích, dá 1000 Kč i víc za chovný kus. Jestliže ano tak veškerá produkce od těchto králiků patří na pekáč. Další potomstvo již není hyla. Ten kdo to jako hylu prodává klame spotřebitele. Neni problém si to najít na netu. Mimo to krmení pro tyto králiky na farmách je úplně jiného složení než co kupujeme my ve výkupu. Jsou granule pro jalové, jiné pro březí, pro kojné a jiné pro odchov. V 80 dnech má stažený, vyvržený, bez hlavy 2-2,5 kg.
Je možné, že se někomu daří dál s temito králiky v chovu, ale myslím že s křížením masných plemen by měl i lepší úspěch.
Tak vám nevím, podobné příspěvky tu čtu často, ale zkušenosti mám jiné... Mám je (Hyplusy) v několika generacích, ale zásadnější rozdíly jsem nepozoroval... průměr 9 mladých, zhruba ve 3 měsících 3 kg živé váhy... Nevím, jak by to bylo někde v 8. generaci, ale do 3. či 4. si myslím je pořád lepší výtěžnost, než je průměr v českých králíkárnách... A to jak plodností, tak rychlostí růstu...
V několikáté generaci už těžko něco srovnávat.
Mám original Hylu ( masyla ).Už po druhé narozeno 10 ks. Všechny odchované.
Růst tak o 20-30% rychlejší než kříženci vss*bu.
Samce mám tedy taky Hylu.
Nakryl mi křížence vss* bu-14 ks!
Pravda zredukovala to na 9 ks.
Ovšem ti už rostou mnohem pomaleji
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.167.9
hona
napsal(a):
Tak vám nevím, podobné příspěvky tu čtu často, ale zkušenosti mám jiné... Mám je (Hyplusy) v několika generacích, ale zásadnější rozdíly jsem nepozoroval... průměr 9 mladých, zhruba ve 3 měsících 3 kg živé váhy... Nevím, jak by to bylo někde v 8. generaci, ale do 3. či 4. si myslím je pořád lepší výtěžnost, než je průměr v českých králíkárnách... A to jak plodností, tak rychlostí růstu...
Kolikatou mate generaci Hyplus.A od koho jste je koupil.Díky.
hona
napsal(a):
Jak jsem psal, mám F1 až F3... Pokud však prodávám, pak právě potomky F jedniček... Ale že by se ty 3 generace nějak výrazně lišily jsem nepozoroval...
Já nemám Hyplus, ale Hylu, což může být rozdíl. Mám vyzkoušeno, že samice finální generace (F1) jsou asi stejně plodné i mléčné jako rodičovská generace. U F2 už se vyskytlo asi polovina samic, co i přes dostatečnou mléčnost nedalo nikdy víc než 5 mladých ve vrhu, proto za sebe rozhodně nemůžu doporučit F2 k chovu. Připuštěné byly jak rodičovskou Hylou, tak BO i Kal a počet mladých se samozřejmě neměnil. Podle mě 5 a méně mladých ve vrhu je málo, i 6 nebo 7 je málo na samici, která má produkovat dostatek výkrmových králíků. U pravé parentální hyly jsem neměl méně mladých než 9 ve vrhu, možná jednou tam bylo 8, a svou mléčností zvládaly odchov lehce. F1 hylu klidně do chovu ano, ale ne koupenou někde na burze. Ty F1 jsem si odchoval doma od parentalů, abych věděl, že mám F1. Pokud je u Hyplusu jedno, jestli je to F1 nebo F4, pak už to vypadá spíš jako plemeno a ne jako hybrid. Možná jste měl jen štěstí, že jste trefil to určité procento mladých samic, co měly ještě ten správný genetický potenciál. Já jsem měl tu smůlu (možná štěstí), že jsem trefil tu horší část odchovu, a proto už vím, že často není výhodné sáhnout po F3-x, zapustit a čekat na fůru mladých jako u parentalní generace. Vaši zkušenost nevyvracím, jen sděluju svou.
Uživatel s deaktivovaným účtem

peterr22
napsal(a):
Dnes som nakrýžil samicu Bu samcom Fb tak uvidíme o mesiac
Toho FB na fotkách, ale nevidím. Je tam jen Bu a pak nějaký černý kříženec malého vzrůstu. To moc slavně nedopadne.
horal
napsal(a):
Se vším bych jakš takš souhlasil jen 2,5 kg stažený a bez hlavy je trochu scifi.
Ten kdo pise, ze super kombinace je Nb krat Bu, tak nemuze mit pravdu.at je np v jakekolil materske pozici, kralici po nem ve 3 kilech nikdy nedosahnou vyteznosti jako treba krizeni Kal krat Bu Vss krat Bu.o poctu mladych se nebavim, ale vyteznost dobra neni.zkousel jsme mraky krizeni a po Nb samci ve 4 mesicich sem sice byl na 3 kilech ale cista vaha bez jater sotva 1,6-u zbytku 1,8. a vse dela ta jejich medvedi kuze.takze za me nej kralici ny vykrm tak jakoli krizit vss, kal, Bu, Ca.
Dudi

XXX.XXX.120.43
Samice Bu samec Bo...zabijim ve 3,5 mesicich 3kg nazabiti...ted jsem vyskousel samici Kal a samec boA, v hnizde neuveritelne kusy krasni kralicci.
Otec burgundský, matka zaječí divoce zbarvená ohnivá.10 mladých, všichni zdraví. Ve 3 měsících zvážím, jaké jsou váhové přírůstky v této kombinaci. Nyní jsem připustil naopak: samec Zadiv, matka Bu. Uvidíme.