Ahoj,
plánujeme si pořídit domek se zahradou a rádi by jsme tam měli pár králíků na maso. Jsme úplní začátečníci, tak bych byla ráda za veškeré postřehy a poznatky co se chovu týče. Králíky jsme už já i muž měli, ale v bytě na mazlení a předpokládám, že co se chovu týče, tak to bude asi rozdíl :)
Nejvíc by mě zajímalo, jaké plemeno zvolit a jaký počet králíků mít - drůbež jíme cca 6x týdně a ráda bych jí nahradila právě králíky z vlastního chovu.
Dál by mě zajímalo, jaké to je zabít zvíře, které si od malička pipláte. Teta, co měla masné králíky, to moc neřešila. Ke zvířatům si vztah neudělala, jen je nakrmila, vyčistila a pak je klepla. Já to takhle nechci, chci, aby moje zvířata měla život co nejhezčí, aby byla od mala zvyklá na člověka, aby měli dostatek pohybu mimo králíkárnu...Jde to vůbec potom takové vymazlené zvíře zabít? Samozřejmě počítám s tím, že když to nepůjde, tak hold budeme mít pár mazlíčků navíc, ale spíš bymě zajímalo, jestli k chovu vůbec někdo přistupuje tak, že si se zvířaty vybuduje nějaký vztah a pak je sní. Co mám v okolí lidi s masnými zvířaty, tak jen jeden jediný dědula má ke zvířatům vztah a je schopný je pak porazit, ostatní je berou jen jako, maso" a prý by jinak nebyli schopni je zabít. Jenomže mě se ten, masový" přístup nelíbí.
Další moje otázka je, zda je možnost si zavolat domů řezníka, který zvířata zabije a stáhne a zároveň by nás to naučil - jsme děti z města, takže sice víme, jak se to asi tak dělá, ale zatím jsme nezabili ani kapra.
Je tu mezi vámi někdo, kdo znal maso jen balené z krámu a pustil se do vlastního chovu?
Uživatel s deaktivovaným účtem

, no, já vymazleného nesním, proto se s králíkama moc nemazlím.Pohladím, poškrábu a dost.Mám je přece na jídlo a ne na mazlení.Jinak nesním ani chovného králíka, který dosloužil nebo není k chovu..Takové jdou k někomu z rodiny.Smekám před Vámi, že chcete chovat králíky aby jste nejedla pořád drůbež a přitom z nich chcete udělat mazlíky.Takového zřejmě nepozřete .
Kralíky Vám porazí třeba soused který to umí a jistě Vás to i naučí, ale mazla nezabijete Tak to vidím já. Tak že budete mít plnou králíkárnu mazlíků s kterýma si už nebudete vědět rady, hlavně že budete mít mazlíky.To Vás přijdou pěkně draho.Držím palce ať to zvládnete a přeji hodně chovatelských úspěchů.Vím z vlastní zkušenosti

No, zabít a sníst zvíře, které chodí na jméno, vyžaduje chladnokrevnost, kterou málo kdo má. S králíky na maso se prostě člověk nemazlí, na to jsou jiná zvířata. Nebo jinak, můžete mít zvíře zvyklé na člověka, kterého pohladíte, ale hlavně nepojmenovávat a neochočovat. Ono se to totiž nevylučuje, je prostě ještě třetí cesta, kdy se zvířatům snažíte vytvořit co nejlepší podmínky k životu, ale přitom pořád víte, že to děláte proto, aby byla na pekáči dobrá.

Já osobně mám teda na maso morčata a dělám jim interhotel, v létě jsou celé dny ve výběhu na pastvě, rozmazluju je různou zeleninou, v rámci možností jsou zvyklá na manipulaci - i když morče je hrozně blbé zvíře - ale nějaký jednotlivý vztah ke každému z nich nemám. Jména mají čistě pracovní, aby se mi při vážení nepletla a já jsem věděla, jak přibývají. No a ta, která nechci dál do chovu, se přestěhují do mrazáku, jednoduché.

napsal(a):
Já osobně mám teda na maso morčata a dělám jim interhotel, v létě jsou celé dny ve výběhu na pastvě, rozmazluju je různou zeleninou, v rámci možností jsou zvyklá na manipulaci - i když morče je hrozně blbé zvíře - ale nějaký jednotlivý vztah ke každému z nich nemám. Jména mají čistě pracovní, aby se mi při vážení nepletla a já jsem věděla, jak přibývají. No a ta, která nechci dál do chovu, se přestěhují do mrazáku, jednoduché.
Vy jíte morčata? .
Tak předně Vám doporučuji, než si pořídíte králíky, řádně si prostudovat nějakou odbornou literaturu. V současné době je na trhu běžně k dostání poměrně kvalitní knížka od Zadiny – Chov králíků. Pročítání diskuzí na i-fauně apod. je fajn, ale často se zde setkáte se zcela protichůdnými názory, takže pak můžete mít jako začátečnice problém rozhodnou se, co je vlastně správně. Ideální je samozřejmě setkat se s nějakým KVALITNÍM chovatelem (je-li např. úspěšným vystavovatelem, lze to brát jako jakous takous záruku kvality daného chovatele), prohlédnou si jeho chov a vše s ním dobře prodiskutovat a nechat si od něj poradit.
Co se týká plemene, nebylo by třeba špatné podpořit nějaké české plemeno, třeba český albín je výborná volba. Kvalitní plemena k masnému chovu pro začátečníky jsou dle mého názoru rovněž kalifornský a burgundský. Tato 3 plemena pak můžete i libovolně křížit nebo chovat v čisté podobě. Záleží taky na tom, co se Vám líbí.
Rozhodně Vám doporučuji nejdřív pořídit méně kusů (řekněme max 3 samice + samce) a spíše se zaměřit na kvalitu než kvantitu. Potom, až si vše oťukáte, zvyšovat počty můžete kdykoliv.
Co se týká porážky vypiplaných zvířat, tak ono když máte zaráz od těch 3 samic třeba 20 králíčat, které ve 3 měsících porazíte, z toho skoro měsíc jsou v hnízdě, tak si k nim ani extra vztah udělat nestihnete. Vy jako zjevně citlivá osoba si vztah uděláte asi spíš k chovným jedincům. Ti Vám k chovu mohou sloužit třeba 5 let a pak když by se Vám příčilo je porazit, lze je třeba nechat dožít v nějakém výběhu…, nebo je darovat, možností je více.
Já osobně taky neberu králíka jako kus masa, ale jako živého tvora, který má svoje potřeby a já se snažím podle toho k němu přistupovat a starat se o něj, jak nejlépe dovedu a jak nejlépe mi to podmínky umožní. Když potom holt nastane doba porážky, mohu si říct, že prožil celkem spokojený, ač krátký život, a že kdyby byl volně v přírodě, nejspíš by se ani takového věku nedožil, protože většina mláďat stejně skončí ve spárech nějakého predátora, přejetých na silnici atd.
Takže tolik ve velké stručnosti k Vašemu dotazu….

napsal(a):
Mohu se zeptat, i když to nepatří k diskuzi, jaké plemeno na maso máte, jak zabíjíte a kolik je z toho potom masa?
Já to mám asi tak. Samice co jsou chovné jsou i pěkně rozmazlené. Nechci aby strávily celý život zavřený v kleci a tak je pouštím po zahradě (Když zrovna nemaj mladý). Jsou jak slepice. Ráno je pustím (3000 metrů) má náš pozemek a oni se se setměním vrací domů. No a ten odchov po nich si vůbec nepřipouštím k tělu. Vykrmím, zabiju a mňam mňam. Takže se to dá.

napsal(a):
Mohu se zeptat, i když to nepatří k diskuzi, jaké plemeno na maso máte, jak zabíjíte a kolik je z toho potom masa?
Mám cuye, zabíjím normálně vykrvením po předchozím omráčení, jatečná výtěžnost je cca 50 % (stažené, bez hlavy, bez vnitřností).
Jatečná váha morčete je 800 g, téhle hmotnosti dosahují dobré kusy ve dvou měsících. Některé samozřejmě rostou pomaleji - připadá mi, že co se vzrůstu týče, je plemeno dost nevyrovnané. Do chovu nikdy nenechávám nic, co má ve čtyřech měsících méně než kilo.

napsal(a):
Vy jíte morčata? .
Není lepší maso na gril. Králík se může jít zahrabat, na toho potřebujete spoustu slaniny, jinak se to nedá jíst. Morče má šťavnaté maso.
No a na talíři je dřív než králík, má menší nároky na kvalitu krmné dávky co se bílkovin týče a na rozdíl od králíků není citlivý na nemoci. Hlídat člověk musí akorát horko, ale to u králíka taky, a vitamín C - přes sezonu to řeší tráva, přes zimu je holt provoz dražší než u králíků, protože člověk musí shánět zeleninu. Nedá se krmit pořád jen krmná řepa, a letos strašně plesnivěla.

bronda
napsal(a):
A co morčecí kožky? Také to někdo vykupuje?
Ne, morčecí kožky nikdo nebere - a ono ta kožka nic moc, ten kožich mě ničím neuchvacuje, i když teda teď zimní byla lepší než letní. Nicméně kožky jdou na hnůj.
V Peru jedí morčata i s kůží, spařená jako prasátko. Mně osobně ale ta kůže nechutná, je to pak opravdu podobné jako vepřová kůže, kterou taky odkrajuju. Takže než bych kůži musela řešit na talíři, to radši zabité morče stáhnu.

Dobrý den, prodáváte také morčata na chov? Nebo nevíte o nějakém chovateli co prodává? Je pravda že jsem zatím usilovně nesháněla, ale docela mě láká jejich chov vyzkoušet. Děkuji.
napsal(a):
Bodlinko, ten chov morčat na maso... máte ty cuy co jsou velké a jsou to masné plemena? Nechci tu plevelit králíky, napsala byste mi na email? Zajímalo by mne jak chutnaj ve srovnání s králíkem, péče, náročnost, atd.

Klidně plevelte, já myslím že by to tu určitě zajímalo hodně lidí, já nemám odvahu dát podobný dotaz chovatelům cuy morčat, mají je na mazlení a umím si živě představit co by následovalo po podobných otázkách. Tím nechci nikoho urazit, ale fakt je že lidé jsou na to většinou dost citliví.
Pro "NYIN": Nechci kopírovat dlouhý příspěvek "mustela.erminea", ale v podstatě napsala všechno a se vším souhlasím. Mám to podobně. Vztah mám jen k chovným jedincům, neboť je mám pár roků. Když už je nepotřebuji, většinou je někomu dám, bohužel je možná ten někdo dřív nebo později stejně zabije, ale já jaksi nemůžu mít "Pepu" na talíři. Mláďata rozděluji na samce a samice do venkovních výběhů. Jsou to ohrádky, které mají na dně svařované pletivo (pozor na to, králík se rád podhrabe a zdrhne!) a shora jsou také zakrytí - prkna + fólie. Chrání je to před sluncem, deštěm i dravci. Mláďata nijak neochočuji, ochočovat králíka, kterého za pár týdnů zabiji - no nevidím v tom žádný přínos ani pro králíka ani pro mne, ale snažím se jen, aby měli kvalitní a pestrou stravu. Po pravdě se tím zabijí dvě mouchy jednou ranou - králík má dobré žrádlo a promítne se to v dobrém a kvalitním mase, které potom mám na talíři. Pro začátek si vystačíte se 2 samicemi + samcem, ale ani toho není nutné mít, pokud máte v sousedství králíkáře. Taky jsem to tak dělala, že jsem nosila samice k sousedům. Pro začátečníka asi dobré plemeno kalifornský, já je ale nemám, protože se mě nelíbí králíci s červenýma očima. Když už mám králíky, tak se chci dívat na pěkné králíky (příznivci kaliforňáků prominou), takže já mám různé jiné - činčila velká, kastorex, novozélandský červený, vídeňský modrý...). pojmenované mám jen chovné kusy, a to také spíše z provozních důvodů - když doma řeknu, že Růžena má mladé, tak každý ví "vo co gou", nemusím popisovat, že "to je ta novozélandská druhá vpravo nahoře". Zvát si na králíky řezníka, tak nic ve zlém, ale to asi budete k smíchu okolí. Zabíjet králíka vás naučí kdejaký soused na vesnici. Jde jen o to poprvé. Zabíjela jsem je dříve klackem za uši, ale od jisté doby jsem pořídila střílečku. Dlouho jsem se s ní neodvážila pracovat, ale teď už si to bez ní neumím představit. Střelím a podříznu, aby králík vykrvil a není co řešit. Stahování a vyvrhnutí je také jen otázka cviku. Mám takové kamarády - pražáky, co šli na vesnici. Králíky jim chodil zabíjet soused. Jednou se ale pohádali, tak nezbylo, aby se to (konečně) naučili sami. A jde to. Taky jsem šla z města na vesnici, je to už moc let, králíky (a jiná zvířata) zabíjel manžel. Rozvedli jsme se a mě byla hanba jít k sousedům aby mě zabili nějaké zvíře. Řekla jsem si, že buď to zvládnu sama, nebo nemám na vesnici co dělat. Tak jsem byla nucena se to naučit a dnes už mě to ani nepřijde. Jak říkám - jde akorát o to poprvé.

napsal(a):
Dobrý den, prodáváte také morčata na chov? Nebo nevíte o nějakém chovateli co prodává? Je pravda že jsem zatím usilovně nesháněla, ale docela mě láká jejich chov vyzkoušet. Děkuji.
Cuye prodává spoustu lidí, ale většině nesmíte říkat, na co je chcete. Oni se ale ani neptají, takže je to jedno:)
Ohledně shánění chovných kusů mám ale několik postřehů: připravte se na to, že z ceny vás nejdřív poleje horko, a šetřit se na tom nedá, když koupíte cuye za 300-400, -, tak z toho většinou máte malé křížence dobré tak do polívky, nebo podměrečné jedince k dalšímu chovu nevhodné. Populace je opravdu dost nevyrovnaná. Kupujete mládě, co z toho vyroste vám nikdo nezaručí a i to drahé nemusí vyrůst tak, jak byste si představoval - v počátku byla brakace opravdu velká a člověk musí být dost chladnokrevný a jak to nevyroste tak, jak byste si představoval, tak musí jít do mrazáku. No a samozřejmě jakmile se člověk prokouše tímhle obdobím, tak si nejlepší kusy nechá sám.

chovatelpodluzi
napsal(a):
Bodlinko, ten chov morčat na maso... máte ty cuy co jsou velké a jsou to masné plemena? Nechci tu plevelit králíky, napsala byste mi na email? Zajímalo by mne jak chutnaj ve srovnání s králíkem, péče, náročnost, atd.
Mám cuye, co se dají koupit u nás v ČR. Velikost... všechno, co zvážím za čtvrtém měsíci věku a má pod kilo, jde okamžitě na mrazák. Těch opravdu dvoukilových moc není, tomu nevěřte, slušná velikost je tak 1600, ale mám i samice, co se zasekly na 1300 g a držím je vlastně jen kvůli nepříbuznosti, či když jsou dobré a plodné matky. Na samce jsem samozřejmě přísnější a obrat mám opravdu velký: samci se kupují snadno, relativně levně, a stačí jich málo, takže jak se mi nějaký nezdá dost perspektivní či už mám po něm potomstvo do chovu, tak jde.
Jinak s králičím masem mají společného jen to, že maso je bílé, jinak je to úplně jiný materiál, má to blíž spíš k vepřovému.
Péče a náročnost, cca jak králík. Samozřejmě jsou tam rozdíly co se chovu týče, u morčete nevidíte říji a jindy se zapustit nedá, takže samec musí být pořád u samic, které chcete mít březí, ale před porodem je potřeba mít pár oddělený, protože další říje přichází okamžitě po porodu a tohle tempo by samice dlouho nevydržela, a samozřejmě mláďata z toho dalšího vrhu by stála za prd. Březost je dlooouhá, v porovnání s králíkem, a jestli něco bude nebo ne se dá poznat nejdřív čtvrtý, pátý týden. Ale mláďata se rodí hotová, s odchovem nebývají problémy, jen občas se některé mládě narodí mrtvé. Dobré kusy můžou jít za dva tři měsíce do mrazáku.
Co se krmení týče, morče je méně náročné než králík, má menší spotřebu na kilo přírůstku, přes sezonu skvěle roste jen na trávě a pastvě, prakticky bez jádra. Jediná nevýhoda morčete je fakt, že potřebuje vitamín C, takže přes zimu je potřeba shánět zeleninu.
No a poslední obrovská výhoda morčete: není to chcípák jako králík, na kterého se blbě podíváte a už to jede. Žádný mor, žádná myxomatóza, žádná infekční rýma, žádných dvacet průjmových onemocnění, kokcidióza jen velmi vzácně.

Jste moc hodná, díky za info, mohu se ještě zeptat, kolik vrhů máte do roka od jedné samice?

napsal(a):
Jste moc hodná, díky za info, mohu se ještě zeptat, kolik vrhů máte do roka od jedné samice?
3 - 4. Průměrně tak odchovaných 12 mláďat na samici a rok. Ideál jsou 3 - 4 mláďata ve vrhu, dva a méně, to je škoda času, dobré matky zvládnou i pět kusů, ale po odstavu si musí dát delší pauzu na znovuzískání kondice, šest, tam už jsou velké ztráty - možná by nebyly, kdyby člověk přikrmoval, ale mým životním cílem není piplat malá morčata, takže smůla, to nechávám na přírodě.

Lapin
napsal(a):
Tak čo je moc, je moc.Čakám, že tu niekto začne propagovať maso z potkana a že mu pripomína bravčovinu...Alebo nie sme v sekcii králici?
S masem z potkana už je příliš crcání Tak možná maso ovařit a udělat paštiku, jinak si to nedovedu moc představit.
napsal(a):
S masem z potkana už je příliš crcání Tak možná maso ovařit a udělat paštiku, jinak si to nedovedu moc představit.
, ale také zírám... Vím, že lidé jedí všelicos a že "jiný kraj, jiný mrav", ale morče by mě jíst nenapadlo... Možná se mi zdálo příliš drobné, ale když to tu tak čtu, mám chuť to vyzkoušet...
Ale toho potkana asi zatím přeci jen nechám jiným národům, které v tom mají praxi...
napsal(a):
Já mám morčata přes den volně na zahradě a večer se vrátí do boudy, stačí jenom zašustit mikroténovým pytlíkem. Jsou naučené na suchý chleba. Jenom to stahování je problém, nejde to jako králik, ale musí se to brát nožem mm po mm. To jsem něl kdysi dříve staženou ovci než morče. Vím že to sem nepatří, ale když už to někdo nakousnul.

horal
napsal(a):
Já mám morčata přes den volně na zahradě a večer se vrátí do boudy, stačí jenom zašustit mikroténovým pytlíkem. Jsou naučené na suchý chleba. Jenom to stahování je problém, nejde to jako králik, ale musí se to brát nožem mm po mm. To jsem něl kdysi dříve staženou ovci než morče. Vím že to sem nepatří, ale když už to někdo nakousnul.
Není to tak hrozné, s tím stahováním. Chce to malý a dostatečně ostrý nožík, ale jakmile člověk stáhne zadní nožky a obřízne pohlaví, zbytek už jde stáhnout normálně tahem, pak stačí jen odříznout hlavu. Tu nestahuju ani u králíka, nejím to.

Vypadají skvěle, jak se pasou. Jak řešíte kočky nebo je nechytají?

Měla jsem pocit že se zadavatelka nyin ptala na úplně něco jiné.Vy tu probíráte morčata na maso, ale po tom asi netoužila.Tak se vzpamatujte a na tu vaši debatu o morčatech si založte nové vlákno a nebo že by tazatelka raději zadala jiné vlákno, protože tady se to více hemží debatou o něčem jiném než bylo určeno.
Pro mě je to prostě hnus zabíjet morčata na maso.No proti gustu žádný dišputát že?Ale nepleťe to do diskuze o králíkách.Někdo mi napíše že ať tuto doskuzi nečtu, jenže já ji chci číst, protože chci vědět co zadavatelce chovatelé poradí, ale nechci číst ty vaše bláboly o morčatech.

napsal(a):
Měla jsem pocit že se zadavatelka nyin ptala na úplně něco jiné.Vy tu probíráte morčata na maso, ale po tom asi netoužila.Tak se vzpamatujte a na tu vaši debatu o morčatech si založte nové vlákno a nebo že by tazatelka raději zadala jiné vlákno, protože tady se to více hemží debatou o něčem jiném než bylo určeno.
Pro mě je to prostě hnus zabíjet morčata na maso.No proti gustu žádný dišputát že?Ale nepleťe to do diskuze o králíkách.Někdo mi napíše že ať tuto doskuzi nečtu, jenže já ji chci číst, protože chci vědět co zadavatelce chovatelé poradí, ale nechci číst ty vaše bláboly o morčatech.
V čem konkrétně se konzumace morčete liší od konzumace králíka?

Jezte si třeba šváby, mě je to jedno, ale nenuťte tady lidi číst co nechtějí.Včem se liší to nemohu posoudit, protože morčata nejím a nikdy bych nejedla a taky bych nezabila.Vy si jezte co chcete, třeba i psa, ale založte si jiné vlákno.Když bude nazvané morčata na jídlo, tak tam nevlezu a semnou stejně smýšlejíci lidi.Morčata a jejich zabíjení do diskuze o králíkách nepatří.Zde na tom to odkaze je velká diskuze o morčatech https://www.ifauna.cz/drobni-savci/diskuse/ což zavítat tam?Toť vše.Děkuji.

Je mi z Vás na blití...bodlinko...

napsal(a):
Jezte si třeba šváby, mě je to jedno, ale nenuťte tady lidi číst co nechtějí.Včem se liší to nemohu posoudit, protože morčata nejím a nikdy bych nejedla a taky bych nezabila.Vy si jezte co chcete, třeba i psa, ale založte si jiné vlákno.Když bude nazvané morčata na jídlo, tak tam nevlezu a semnou stejně smýšlejíci lidi.Morčata a jejich zabíjení do diskuze o králíkách nepatří.Zde na tom to odkaze je velká diskuze o morčatech https://www.ifauna.cz/drobni-savci/diskuse/ což zavítat tam?Toť vše.Děkuji.
Víte, já neříkám s určitostí že se pustím do chovu na morčat na maso, ale vždycky když vidím ty miláčky co lidé chovají doma naprosto bez informací jaké mají potřeby a velmi často v doslova hrůzných podmínkách, vždycky mám pocit že chovatelé jatečních zvířat(samozřejmě ne velkochovy) se o ně starají daleko lépe. Když vidím chudáka morče v malém akváriu, samotné a na 20cm podestýlce z hnoje nemám zrovna pocit že by kvalita jeho života byla lepší než u chovatelů Bodlinky a Horala i když se možná dožije vyššího věku.

Ps. jak píší chovatelé výše, pokud nejste vegetarián, nevím co vás uráží na této diskusi. Maso je maso a je jedno pokud je zdravé z jakého zvířete pochází.
Domnívám se, že na téma morčata se plynule přešlo z porovnání masa s masem králíků a tudíž do rubriky "králíci" patří, pokud toto téma zajímá chovatele králíků. U drobných savců by jej králíkáři nezaznamenali a navíc by se tam motalo spoustu rozhořčených mazlíčkářů. Téma považuji za zajímavé zpestření diskuse, ale je pravdou, že by si zasloužilo vlastní vlákno, aby se citlivějším povahám neobracel žaludek. Co se švábů týče, nemám zdroj, proto je zatím zkoušet nebudu.
horal
napsal(a):
No ten obrázek, to je paráda. Jak malá selátka. I velikost se zdá dobrá. Kolik Vám dorůstají? Já bych měl největší problém se psy - kdyby se k nim dostali.
bronda
napsal(a):
Domnívám se, že na téma morčata se plynule přešlo z porovnání masa s masem králíků a tudíž do rubriky "králíci" patří, pokud toto téma zajímá chovatele králíků. U drobných savců by jej králíkáři nezaznamenali a navíc by se tam motalo spoustu rozhořčených mazlíčkářů. Téma považuji za zajímavé zpestření diskuse, ale je pravdou, že by si zasloužilo vlastní vlákno, aby se citlivějším povahám neobracel žaludek. Co se švábů týče, nemám zdroj, proto je zatím zkoušet nebudu.
Sou v pohodě, osmažení jako křupky, zdravější brambůrky na večer k TV Kolegyňka na využití hmyzu jako potraviny psala bakalářku, vzala menší koštovačku s sebou k obhajobě a komise jí to celý... snědla, že na nás skoro nezbylo

napsal(a):
Ps. jak píší chovatelé výše, pokud nejste vegetarián, nevím co vás uráží na této diskusi. Maso je maso a je jedno pokud je zdravé z jakého zvířete pochází.
Nejsem vegetariánka ani náhodou, ba naopak jsem masař.Neuráží mě na této diskuzi nic.Jen si myslím že toto téma sem nepatří.Nehledě na to, že zadavatelka vlákna chtěla vědět něco úplně jiného.
Mě vadí, že musím číst to co nechci.Jak jsem napsala výše, pokud bude mít vlákno o morčatech, tak tam nepůjdu a nebudu to číst.

napsal(a):
Cuye prodává spoustu lidí, ale většině nesmíte říkat, na co je chcete. Oni se ale ani neptají, takže je to jedno:)
Ohledně shánění chovných kusů mám ale několik postřehů: připravte se na to, že z ceny vás nejdřív poleje horko, a šetřit se na tom nedá, když koupíte cuye za 300-400, -, tak z toho většinou máte malé křížence dobré tak do polívky, nebo podměrečné jedince k dalšímu chovu nevhodné. Populace je opravdu dost nevyrovnaná. Kupujete mládě, co z toho vyroste vám nikdo nezaručí a i to drahé nemusí vyrůst tak, jak byste si představoval - v počátku byla brakace opravdu velká a člověk musí být dost chladnokrevný a jak to nevyroste tak, jak byste si představoval, tak musí jít do mrazáku. No a samozřejmě jakmile se člověk prokouše tímhle obdobím, tak si nejlepší kusy nechá sám.
Těší mne že nejsem jedinej koho napadlo jest morče nemáte nějakej recept? doma mě řekli že sem... když chci sníst morče ale co je to maso a chci to zkusit napište sem nějakej recept prosím díky

borax
napsal(a):
Faltuska je nějaká podrážděná...
Nechybí jí něco?
Jinak odpověď na dotaz je: brojlerový králík!

napsal(a):
Těší mne že nejsem jedinej koho napadlo jest morče nemáte nějakej recept? doma mě řekli že sem... když chci sníst morče ale co je to maso a chci to zkusit napište sem nějakej recept prosím díky
S recepty je problém, pravé recepty ze země původu jsou prakticky nedostupné, když se k nějakému dostanu a proženu to přes google translator, vylezou mi tam suroviny, které u nás vůbec nejsou a tím pádem vůbec netuším, čím nahradit.
Ale co je z morčete dobré: vývar se zeleninou a jakýkoliv recept do trouby nebo na gril původně na králíka, či zcela obyčejně naložené maso podle chuti (olej, pepř, česnek, prostě nic extra). Příloha - nejvíc mi k němu jde brambor a rajčata.

napsal(a):
S recepty je problém, pravé recepty ze země původu jsou prakticky nedostupné, když se k nějakému dostanu a proženu to přes google translator, vylezou mi tam suroviny, které u nás vůbec nejsou a tím pádem vůbec netuším, čím nahradit.
Ale co je z morčete dobré: vývar se zeleninou a jakýkoliv recept do trouby nebo na gril původně na králíka, či zcela obyčejně naložené maso podle chuti (olej, pepř, česnek, prostě nic extra). Příloha - nejvíc mi k němu jde brambor a rajčata.
Díky za tip
nyin
napsal(a):
Ahoj,
plánujeme si pořídit domek se zahradou a rádi by jsme tam měli pár králíků na maso. Jsme úplní začátečníci, tak bych byla ráda za veškeré postřehy a poznatky co se chovu týče. Králíky jsme už já i muž měli, ale v bytě na mazlení a předpokládám, že co se chovu týče, tak to bude asi rozdíl :)
Nejvíc by mě zajímalo, jaké plemeno zvolit a jaký počet králíků mít - drůbež jíme cca 6x týdně a ráda bych jí nahradila právě králíky z vlastního chovu.
Dál by mě zajímalo, jaké to je zabít zvíře, které si od malička pipláte. Teta, co měla masné králíky, to moc neřešila. Ke zvířatům si vztah neudělala, jen je nakrmila, vyčistila a pak je klepla. Já to takhle nechci, chci, aby moje zvířata měla život co nejhezčí, aby byla od mala zvyklá na člověka, aby měli dostatek pohybu mimo králíkárnu...Jde to vůbec potom takové vymazlené zvíře zabít? Samozřejmě počítám s tím, že když to nepůjde, tak hold budeme mít pár mazlíčků navíc, ale spíš bymě zajímalo, jestli k chovu vůbec někdo přistupuje tak, že si se zvířaty vybuduje nějaký vztah a pak je sní. Co mám v okolí lidi s masnými zvířaty, tak jen jeden jediný dědula má ke zvířatům vztah a je schopný je pak porazit, ostatní je berou jen jako, maso" a prý by jinak nebyli schopni je zabít. Jenomže mě se ten, masový" přístup nelíbí.
Další moje otázka je, zda je možnost si zavolat domů řezníka, který zvířata zabije a stáhne a zároveň by nás to naučil - jsme děti z města, takže sice víme, jak se to asi tak dělá, ale zatím jsme nezabili ani kapra.
Je tu mezi vámi někdo, kdo znal maso jen balené z krámu a pustil se do vlastního chovu?
Keď som začínal tak som sa riadil stránkou kralikar.cz. Vlastne stále idem podľa nej. Skúste si ju celú naštudovať a možno pomôže aj vám. Nemám s chovom a odchovom žiadny problém zatiaľ.Držím palce.
Přesně jak píše pán s nickem majenko. Dosud se k těm stránkám vracíme. Jen přečíst nestačí, je třeba to přečíst několikrát a nastudovat. Ovšem samotné stránky je málo, je nutné si přečíst nějakou odbornou knihu a stále se k ní vracet vždy, když narazíte na něco, co se vám nepovede.
Jen mě zaráží vaše sluníčkovost a to, jak chcete, aby vaše zvířata měla život co nejhezčí a aby měla pohyb mimo králíkárnu. To je velmi infantilní a nezlobte se, hloupé. Jestli chcete králíky na maso, nelze jim "dopřát" neomezený pohyb aby vyběhali živiny, které jim za své koupíte. Seno stojí taky peníze a i když si ho sama nasušíte, i to jsou peníze, zpravidla je takové seno vlastně mnohem dražší než to, které "vyrobí" zemědělec s pomocí mechanizace. Ale jen ze sena se nic vykrmit nedá, tak nanejvýš rachitické podvyživené chudáky. Jádro musejí dostat, jinak neporostou. To stojí peníze a je třeba si rozhodnout, zda chcete králíky na jídlo či mazlíky. Ani očkování a bez něj to nejde není zadarmo.
A porážka králíka? To se musíte naučit sama. Protože:
Řezník? Je to profesionál a jako každý jiný dobrý řemeslník stěží bude pracovat za méně, než 150-180 na hodinu (to spíš jedině načerno, legálně za víc). K tomu cestu. Počítejte se mnou. Pojede jen 5 km. Jenže platíte i cestu zpět, to je 10 km po á jen 5, - Kč/km = 50, - Kč. Vlastní porážka, ale i čas na cestu tam a zpět mu celkem zabere asi hodinu a udělá vám to jen za těch 150, - a jste na dvou stovkách! Králík aby vyrostl do 3 kil a bylo z něj asi 1,8 kg masa spotřebuje asi za stovku krmení. S porážkou jste už na 3 stovkách za 1,8 kila masa (s kostmi, hlavou a vnitřnostmi). Ale tím to nekončí.
Protože když budete šikovná, než bude mít králík 3 kila živé váhy, potrvá to nejméně 3 měsíce (to budete hodně dobrá, většina těch, co sem píšou to nedokáže) a to nebudou smět vaši králíci skotačit po zahradě! A po celé ty tři měsíce k tomu budete chodit zadarmo. Všechny úhyny jdou v této zjednodušené rozvaze mimo, nezohleďuju je tady. Nikdy se vám nezaplatí králíkárna ani nic jiného k chovu nutného (třeba seník) a už vůbec ne co si k chovu jako komplikaci vymyslíte (výběhy aby nebyli vaši králíci furt zavření a "týraní" v králíkárně).
Prostě, myslím, že když si budete kupovat pravou svíčkovou po 700 - 1.000 Kč za kilo, bude to lacinější. Denně jíte kuřata a ani netušíte, že ta kuřata mají k životu po celých 45 dní svého života ani ne desetinu metru čtverečního a mají tak enormní svaly na prsou, že nemůžou chodit a jen se plazí, jsou hnusná, špinavá, olysalá, skoro bez peří a děsně páchnou. Jenže to nevíte a tak vám to šmakuje. Jenže jedině tak to kuře může stát ty peníze, na které jste zvyklá...
Ale nelámu nad vámi hůl. Myslím, že se ze svých naivních iluzí proberete poměrně rychle. A jestli se probrat nechcete, ani s chovem nezačínejte.
napsal(a):
Vypadají skvěle, jak se pasou. Jak řešíte kočky nebo je nechytají?
Musím podotknout, že morčata jsem si nepořizoval za žádnym účelem. To vnoučata, ani nevěděly co mají a pak se divily že místo třech je jich jedenáct. No a co s tim? Dáme to k dědovy. Já jsem to neřešil, pustil jsem je na volno pod králikárny a sbíraly vše co upadlo od králiků, samozřejmě že měly své jesličky korýtko a napaječku. V létě nechávám otevřené dveře do boudy kvůli větrání a tak se naučily chodit ven. Na zahradě jsem rozmístil pár palet pod které se v případě potřeby schovají před dravci. Jednou mi pošlo jedno morče tak jsem ho hodil kočkám, ti se ale na něj nedostaly přes silnou kůži a tak jim dají pokoj, asi ví že to neni k jídlu. Možná nějaké mládě uloví, to nevím je to nekontrolovaný chov.
Mě Vaše sluníčkovitost vůbec nezaráží a naopak Vám velice fandím. Nevím, co je hloupého a infantilního na tom, chtít dopřát svým zvířatům spokojený život. Je každého věc, jakou cestu si zvolí. Když jde někomu jen o vlastní pohodlí a o koruny, nechť postupuje jako Tom.50.
Pokud bude chov králíků pro Vás spíš zábavou, koníčkem a relaxem, tak nebudete řešit, jestli králík vyběhal nějaké živiny zakoupené z Vašich těžce vydělaných peněz. A věřte, že ten pohled na spokojená, radostná zvířata, skotačící ve výběhu Vám to vynahradí. A to je něco, co se na peníze přepočítat nedá.
Nevidím problém, budete – li mít 2-3 samice, vynést ty 2-3 vrhy, když bude čas a nálada do ohrádky stojící opodál. I s odnosem zpět Vám to nezabere víc než 10 minut. A je zase věc každého, jestli mu stojí za to, ten čas obětovat.
Mimochodem jsem nikdy nezaznamenala, a to králíky vážím minimálně každý měsíc, že by ti ve větším kotci, nebo ti co chodí do ohrádky hůř rostli. (Ale schválně se na to letos speciálně zaměřím.) Ba právě naopak mám pocit, že jim to velmi prospívá. „Ohrádkováním“ také úspěšně léčím králíky jak zduté, tak s kokcidiózou či jinými trávicími potížemi. V drtivé většině případů jim to zachrání život.
Jinak svoje chovné králíky pouštívám normálně na volno proběhnout se po dvorku či zahradě. Králíci se velmi snadno naučí sami vracet do kotce, když vědí, že tam na ně čeká něco dobrého.
Takže když se chce, všechno jde. Hlavně se tu nenechejte odradit.

horal
napsal(a):
Musím podotknout, že morčata jsem si nepořizoval za žádnym účelem. To vnoučata, ani nevěděly co mají a pak se divily že místo třech je jich jedenáct. No a co s tim? Dáme to k dědovy. Já jsem to neřešil, pustil jsem je na volno pod králikárny a sbíraly vše co upadlo od králiků, samozřejmě že měly své jesličky korýtko a napaječku. V létě nechávám otevřené dveře do boudy kvůli větrání a tak se naučily chodit ven. Na zahradě jsem rozmístil pár palet pod které se v případě potřeby schovají před dravci. Jednou mi pošlo jedno morče tak jsem ho hodil kočkám, ti se ale na něj nedostaly přes silnou kůži a tak jim dají pokoj, asi ví že to neni k jídlu. Možná nějaké mládě uloví, to nevím je to nekontrolovaný chov.
Ach jo, naše mrchy se na malá morčat klepou. Nějak to musím promyslet.
Naše samice v bio chovu. Zrovna vyfocený :) Pomalu se jim blíží termín, tak půjdou zase na chvíli do kotce.
terka.c
napsal(a):
Právě, že vůbec je chytat nemusím. Jak jsem psala v příspěvku výš, jsou jak slepice, se setměním chodí sami domů. A ani není pozemek oplocený, jsou prostě v pohodě. Jednou mi ta černá utekla a já neměla čas ji nahánět. Pak jsem zjistila, že každý večer čeká u králikárny :).
Každé zvíře pozná svůj domov a večer se do něj vrací.
terka.c
napsal(a):
Právě, že vůbec je chytat nemusím. Jak jsem psala v příspěvku výš, jsou jak slepice, se setměním chodí sami domů. A ani není pozemek oplocený, jsou prostě v pohodě. Jednou mi ta černá utekla a já neměla čas ji nahánět. Pak jsem zjistila, že každý večer čeká u králikárny :).
Co nory, nehrabou?
Zdravim,
nevytvaram nove vlakno, resp. temu, ale budem pokracovat v tomto. Zakladam po kratsom case novy chov, kedze stara kralikaren uz dosluzila a momentalne je spalena, chcem postavit uplne novu, samozrejme co najlacnejsie napr. dosky z paliet, material rozne "najdeny, vyhodeny"...
Chov chcem mat najma na maso, ziadne vystavne kusy, proste na dedine mam moznost ziskat aj nejake kusy do zaciatku od susedov a znamych, ... a k veci...
Kedze chov na maso, ake si myslite alebo odporucate velkosti kotercov? samozrejme pre chov cistych druhov su stanovene cca podla velkosti, ale su potrebne take velke koterce aj pre rozne krizence, ktore skoncia aj tak len na pekaci? na druhej strane nechcem ich drzat v malych kotercoch aj ked pojdu na pekac...
Vela susedov ani take ako dvojita podlaha alebo vyspadovane podlahy nema, ja by som to chcel, zase nechcem aby bolo citit moc atd...
Nejake zakladne info by som chcel ci co a ako...
burgund6
napsal(a):
Já bych Vám doporučil kotce cca 100 x 80 cm pro střední plemeno.A s tou králíkárnou si to rozmyslete, budete kolem ní chodit v tom lepším případě cca 20 let.Takže ji stavět z nějakých starých vyhozených desek nemá smysl.Těch pár nových desek zase tolik nestojí.
Dakujem,
rozmyslal som nad OSB doskami, netreba ich vela na taku 6-kotercovu ale co tak pozeram, kralici to obhryzavaju az prekusu...
EDIT: mna velmi inspiroval tento pan: https://www.ifauna.cz/kralici/nemodforum/r/detail/1315302/prvni-kralikarna.

Mám králíkárnu z OSB a nekoušou nic.Je to vidět i na fotce.Možná má někdo horší zkušenosti..
Ok super to ma tesi... vyssie boli spomenute 3 plemena kalifornsky burgundsky ci cesky albin... mate nejake ine odporucania na zaciatok a najma chov na maso a nenarocnost? Rozumiem ze nie vsetko sa da ale zhanam zakladne info... co mi vie pomoct najlepsie plus knihy objednane cakam tiez na litEraturu, tak verim ze po par rokoch chovu si budem moct vybudovat velky chov nielen na maso :) vdaka.
koco
napsal(a):
Ok super to ma tesi... vyssie boli spomenute 3 plemena kalifornsky burgundsky ci cesky albin... mate nejake ine odporucania na zaciatok a najma chov na maso a nenarocnost? Rozumiem ze nie vsetko sa da ale zhanam zakladne info... co mi vie pomoct najlepsie plus knihy objednane cakam tiez na litEraturu, tak verim ze po par rokoch chovu si budem moct vybudovat velky chov nielen na maso :) vdaka.
Tato plemena jsou velmi dobrá... Ještě lidé mívají VSS...
Mě se ovšem velmi osvědčují králičí brojleři... Je radost s nimi pracovat... Mám Hyplus a rychle dorůstají (v necelých 3. měsících v poho zabíjíte, samice rodí v průměru 9 mladých, které až na výjímky přežijí, nestalo se mi, že by je některá z nich (mám jich 15 chovných) vytahala či nechala...Maso je výborné kvality...co více chtít?... jinak krmím seno, granule vodu... ale vykrmit se dají i na běžném krmivu...
hona
napsal(a):
Tato plemena jsou velmi dobrá... Ještě lidé mívají VSS...
Mě se ovšem velmi osvědčují králičí brojleři... Je radost s nimi pracovat... Mám Hyplus a rychle dorůstají (v necelých 3. měsících v poho zabíjíte, samice rodí v průměru 9 mladých, které až na výjímky přežijí, nestalo se mi, že by je některá z nich (mám jich 15 chovných) vytahala či nechala...Maso je výborné kvality...co více chtít?... jinak krmím seno, granule vodu... ale vykrmit se dají i na běžném krmivu...
Jasne rozumiem, a co v tom pripade ak chcem maso ale na druhej strane aj cistokrvne plemena... odpoved asi viem ak chcem vela masa tak samostatny chov hybrid a k tomu samostatny chov pre ciste plemena tak?
inak som tu v diskusii nasiel viacero tem resp. prispevkov, ze s hyplusmi je problem, pretoze vela ludi predava tzv. uz Fx-te pokolenie alebo ako to mam nazvat a, ze tam uz to nieje take produktivne... mate odporucania alebo viete mi poradit kde fakt viem zohnat hyplusa ? (vychodna SR napr...)...
dakujem.
koco
napsal(a):
Jasne rozumiem, a co v tom pripade ak chcem maso ale na druhej strane aj cistokrvne plemena... odpoved asi viem ak chcem vela masa tak samostatny chov hybrid a k tomu samostatny chov pre ciste plemena tak?
inak som tu v diskusii nasiel viacero tem resp. prispevkov, ze s hyplusmi je problem, pretoze vela ludi predava tzv. uz Fx-te pokolenie alebo ako to mam nazvat a, ze tam uz to nieje take produktivne... mate odporucania alebo viete mi poradit kde fakt viem zohnat hyplusa ? (vychodna SR napr...)...
dakujem.
To opravdu nevím... Já mám F jedničky... zkoušel jsem ale i F2 a žádné velké rozdíly jsem nepozoroval...
Ale rád zkusím i rodičovskou linii, pokud ji seženu, abych měl nejlepší srovnání...
Zatím to vypadá, že opravdu čistá genetika se dá koupit pouze z Francie... No, uvidíme...
Jinak na Slovensku máte někoho, kdo je prodává, www Hyplus.sk. Na ně jsem ovšem slyšel reference dobré i méně dobré... Sám však s nimi zkušenosti nemám a tak to neumím posoudit...
co se týká čistokrevných plemen, chvála je hodně slyšet na BU, obzvláště, zkřížíte-li ho s ČA, případně s BO...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.167.9
koco
napsal(a):
dakujem.
Nemá je ani na slovensku, co vím tak tam na to pouští Hylu samce a balamutí lidi.Podle toho co vím, tak jsem jediny v CR kdo ma pravou prarodičovskou linii Hyplus.Do CR se vozí jen samice rodičovske linie a jeden si vozí prarodičovskou linii samcu a ten s nimi inseminuje rodičky.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Nemá je ani na slovensku, co vím tak tam na to pouští Hylu samce a balamutí lidi.Podle toho co vím, tak jsem jediny v CR kdo ma pravou prarodičovskou linii Hyplus.Do CR se vozí jen samice rodičovske linie a jeden si vozí prarodičovskou linii samcu a ten s nimi inseminuje rodičky.
Pocul resp. aj pozeral video o farme kocarovich na Cechach? tato farma je jedina v tomto smere?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.167.9
koco
napsal(a):
Pocul resp. aj pozeral video o farme kocarovich na Cechach? tato farma je jedina v tomto smere?
Pan Kočar děla Hylu a bavíme se o Hyplus.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.167.9
koco
napsal(a):
Ano je.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.167.9
hona
napsal(a):
Nerad bych kecal, ale pan Kočár má myslím výhradní zastoupení značky Hyla a to nejen pro ČR...
oppravte mě, pokud se mýlím...
Ma i už Slovensko.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.167.9
koco
napsal(a):
Vdaka za objasnenie... :).
Cetl jsem že by jste chtěl větší chov na maso.Pokud vam mohu radit tak si to nejdříve zkoušejte v malem.Chtělo by to opravdu někoho kdo ma s velchovem zkušenosti, jinak, jak rychle začnete tak rychle skončíte.Ja vam to přeji ale začatky nejsou jednoduche.Knihama se můžete řidit jen tak na hrubo.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Cetl jsem že by jste chtěl větší chov na maso.Pokud vam mohu radit tak si to nejdříve zkoušejte v malem.Chtělo by to opravdu někoho kdo ma s velchovem zkušenosti, jinak, jak rychle začnete tak rychle skončíte.Ja vam to přeji ale začatky nejsou jednoduche.Knihama se můžete řidit jen tak na hrubo.
Jasne tomu rozumiem, samozrejme ze sa neda resp. ani nechcem vela toho naraz, proste zacat pomaly klasika, inak kraliky chcem chovat kvoli maso ale aj ako hobby a zacat aj s chovom cistych plemien atd tak zhanam co najviac informacii, ci tu ci v knihach atd... chovali sme kraliky, ale skor to bolo cisto na maso aj to len rozne dedinske zmiesaniny, kralikaren bola 8-kotercova, s tym ze koterce male atd... tomu sa chcem vyhnut viacmenej to v rodine, kde ja som chodil krmit atd, takze priamo ani nase neboli, ale mna to bavilo, len som nikdy nemal priestory na vlastny chov...
vamp

XXX.XXX.234.250
ja pestuji kraliki jeto velise smutni dis zabijem kralika na maso a pesovat one neni proble stasi voda a granule a opsas i travu ale ne mos a bi nenafoukli a jinak jim davam mrkev a jablko