V literatuře se jako nejčastější příčiny požírání mláďat zmiňují: nervové vlivy (samice lekavá, nervově labilní samice, …), nedostatečná výživa, nedostatek tekutin, nevyrovnané vrhy, těžké porody, …
A nyní moje zkušenost. Když jsem byla dítě, chovali se králíci u nás následovně: Voda se nedávala, na krmení se snažilo ušetřit co nejvíc. Králíci dostávali trošku ječmene jen každý druhý den, v létě tráva, jinak seno, jablka. Vzpomínám si, že tehdy samice sežrala mláďata co chvíli.
Nyní chovám už pěknou řádku let králíky já. Vodu mají k dispozici neustále, o dostatek kvalitního žrádla nemají nouzi. Marně pátrám ve své paměti, kdy by mi samice požrala mláďata. Proto se domnívám, že vlivy jako nedostatečná výživa a nedostatek tekutin, v tomto případě značně převažují.
Takže pokud jste začátečník, zamyslete se, jestli neděláte nějakou chybu… Čím krmíte? Napájíte dostatečně? Pokud králíky chováte delší dobu a s tímto se běžně nesetkáváte – položte si otázku, jestli mláďata nemohli sežrat třeba potkani? Nerušilo něco samici?
Pokud chybu nenajdete u sebe, je třeba opravdu příčina v nervové labilitě samice. V tom případě bych jí dala ještě jednu šanci a pak uvidíte….
Uživatel s deaktivovaným účtem

Dobrý den, pokud to dělá samice, pak rozhodně vyřadit, ale napřed pečlivě zkontrolujte kálíkárnu, jesli se vám tam nemohli dostat potkani. Zrovna nedávno mi švagr říkal že se mu potkani dostali do králíkárny a vytahali dva dny staré mladé. Malou díru našel při čištění přímo pod hnízdem(také si myslel že je samice sežrala), ale běžně dovnitř vlezou zadní stěnou králíkárny nebo nedoléhajícími dvířky. Jsou velmi nenápadní a vůbec nemusíte poznat že se u vás vyskytují, dokud se právě nezačnou dít podobné věci.
Lapin
napsal(a):
Fakt je neodškriepiteľný, z králikárne zmizli králičky. Ale je to možné, že ich zožrala samica? Videl to už niekto na vlastné oči? Nie je to iba dohad? A vyskytuje sa to vobec v živočíšnej ríši?
Stalo se mi to a viděl jsem to i na vlastní oči, mladé byly po selem kotci, některé už z půlky sežrané a jedno zrovna požírala.
Je to i v rámci vysílání na National geographic. Nebo podobné stanici, u potkanů a podobných. Samice vysílená porodem se snaží snížit vrh na počet který uzná za únosný, který zvládne uživit, a zároveň hledá kde vzít živiny. V takovou chvíli i jinak nemasožraný králík zlikviduje vlastní mladé. Nic neobvyklého pokud je samice rušena, vysílena...
Dobrý den, mě se stalo, že 3 samice najednou vytahaly a z časti požraly svá čerstvě narozená mláďata a bylo to ze stresu.Sousedé si pořídili ještě jednoho psa a jelikož nebyl zvyklí na naší fenu, tak na sebe přes plot děsně štěkali.Bohužel zrovna vedle přístřešku s králikárnou. Postavili jsme neprůhledný plot z prken, aby se neviděli.Teď na sebe štěkají na druhé straně zahrady a samice už rodí bezproblémů.
Neviděl jsem že by samice požírala živé králičata. Mrtvé ano, je to pud uklidit vše co by přilákalo predátora, proto ve většině případů sežere i placentu. Příčina je jinde. Samice před něčím chrání králičata a to tak že skočí na hnízdo a pro výstrahu dupe. Tím se může stát že králičata usmtí. Když jim pak chce dát napít a zjistí že se nehýbou tak začne ukízet. Je možné že se to děje i z jinych důvodů, mně se to ale zatím nestalo.
lenkape
napsal(a):
Chybí ji živiny.2 dny před porodem a pár dní po porodu ji dejte kočičí granule. To ji doplní živiny, které potřebuje. Je to odzkoušené v praxi.
Souhlasím s Vámi. Mě samice sežrala mladé 3x po sobě. Vzhledem k tomu, že se jednalo o málo chované plemeno, neutratil jsem jí. Naopak, znovu jsem ji připustil a asi týden před kocením jsem jí přidával granule pro psy. Když se samice okotila, nechala si všechny a zdárně je odchovala. Dále už s ní problémy nebyly.

Další z oblíbených mýtů.Dávat psí granule.Pokud vám samice žere mladé, raději než psí granule jí dodejte vitamíny a minerály pro králíky vhodné.Co myslíte, že obsahují ty granule co jim dáte.Pochybuji, že by někdo koupil granule za 140-150kč/kg, ty obsahují maso, ale králí není masožravec a maso nepotřebuje. Běžně prodávané granule pro psy a kočky jsou hlavně obiloviny, barviva, dochucovadla, sůl, a další chemické sr...y, maso je v nich tak max.4%.Dopřejte samicím kvalitní krmnou dávku a nemusíte jim dávat chemický šunt.
napsal(a):
Další z oblíbených mýtů.Dávat psí granule.Pokud vám samice žere mladé, raději než psí granule jí dodejte vitamíny a minerály pro králíky vhodné.Co myslíte, že obsahují ty granule co jim dáte.Pochybuji, že by někdo koupil granule za 140-150kč/kg, ty obsahují maso, ale králí není masožravec a maso nepotřebuje. Běžně prodávané granule pro psy a kočky jsou hlavně obiloviny, barviva, dochucovadla, sůl, a další chemické sr...y, maso je v nich tak max.4%.Dopřejte samicím kvalitní krmnou dávku a nemusíte jim dávat chemický šunt.
Milá dámo, děkuji za radu. V tu dobu jsem krmil senem a granulemi pro králíky. Myslím si, že bude nejlepší když si své čtyřicetileté zkušenost nechám pro sebe a vy si své taky ponechte.

dury
napsal(a):
Milá dámo, děkuji za radu. V tu dobu jsem krmil senem a granulemi pro králíky. Myslím si, že bude nejlepší když si své čtyřicetileté zkušenost nechám pro sebe a vy si své taky ponechte.
Milý pane, granule pro králíky ještě neznamenají, že obsahují vše co potřebuje březí samice.Většina lidí totiž krmí výkrmovými a ne granulemi odpovídajícími kategorii králíků např.chovní, březí, kojící.Ony ani granule nejsou všelék.Někdy dokonce postačí jen samicím občas přisolit vodu.Také mám trochu zkušeností dokokce o nějaký ten rok déle.Jen tak mimochodem, před 40lety jste určitě granule pro psy králíkům nedával.
Kolik chovatelů, tolik názorů na plemeno, na prostor i na krmení.Každý má svoje metody a způsoby chovu.Samozřejmě i já pokud si nevím rady hledám zde na Ifauně.Např.borovicové větve mě velice zaujali a králíkům opravdu chutnají.Ale k dnešnímu dni mi již porodily 4 samice a bez strát, takže sem si jistá, že co se stalo této nebyl důsledek krmení.Prostě je tu i matka příroda a ta umí také zasáhnout.
Hezký večer.
40 roků chovám králíky a doposud jsem se s tímto nesetkal. V loňském roce mi u dvou z osmi okousala ouška, ale to se při čištění stává. Před lety jsem ale u kamaráda viděl celý vrh šesti bez uší a předních pacek. Tedy pahýly jim zůstaly až do porážky. Vzhledově podobu klokana a po porážce přední stehna měly dvakrát masitější. Proč to jedenkrát udělala je také záhada. Asi těžší porod.

jr.48
napsal(a):
40 roků chovám králíky a doposud jsem se s tímto nesetkal. V loňském roce mi u dvou z osmi okousala ouška, ale to se při čištění stává. Před lety jsem ale u kamaráda viděl celý vrh šesti bez uší a předních pacek. Tedy pahýly jim zůstaly až do porážky. Vzhledově podobu klokana a po porážce přední stehna měly dvakrát masitější. Proč to jedenkrát udělala je také záhada. Asi těžší porod.
Také už jsem měla párkrát ušáka s jedním uchem či bez ucha.Často se to stane při porodu když si samice pomáhá.Mám doma už 10 letého čuvače a tomu fena při porodu ukousla na zadních nohách 3 prsty.Rodil se zadní polohou a fena jak mu pomáhala mu je ukousla.
jr.48
napsal(a):
Omlouvám se. Upřesňuji.40 roků se mi nestalo aby mi samice sežrala mladé.
Mně taky né, ale loni sestře ano. Krásná výstavní samice a mladé ožrané a mrtvé.Ostatní jiné samice jí to neudělaly a krmeny byly stejně.Tak mne napadlo, ji poradit a vyzkoušet tuto radu, kterou jsem někdy někde četla. Prostě na zkoušku bez záruk. Bylo nám jasné, že samici něco chybí, ale prostě nebyl čas spekulovat co. Tak to zkusila a bezproblémový odchov. A z těch pár kočičích granulí těch chemických sraček tolik do sebe nedostane. Není to o plném krmení granulemi pro kočky, ale jen o přidání do stávajícího krmiva a jen na pár dní. Jo a v tu dobu ty samice krmila granulemi pro březí samice- dovezl ji je nějaký známý co granule prodává. Jen prostě téhle v nich asi něco chybělo.
Lenka Jančáková

XXX.XXX.208.55
Dobrý den. Prosím o radu už čtvrtá samice z sebou nechala celý vrh chcípnout vůbec se nestarala přitom to byli skvělé matky. Je možné že je něco ruší jako například krysa a oni se přestanou nebo spíž ani nezačnou starat? děkuji moc za info Lenka.

Ze své zkušenosti mohu říci za sebe že u prvniček častý jev. Taky jsem vyrůstala na vesnici a prarodiče chovali. Bylo my řečeno když jsem prvně začínala že to mohlo být 1) Těžkým porodem,2 ) Nervozitou samice či neklidem v okolí v době porodu a nebo i horečkou a samice je rači zlikvidovala jelikož si myslela že je neuživí. Poradili my den před kocením kousek acylpirinu a půl syrové brambory. A pomohlo to takto my dokázali odchovat i samičky které 3x vrh zlikvidovali do dnes odchovávají bez potíží. Je to babská rada.

Lenka Jančáková
napsal(a):
Dobrý den. Prosím o radu už čtvrtá samice z sebou nechala celý vrh chcípnout vůbec se nestarala přitom to byli skvělé matky. Je možné že je něco ruší jako například krysa a oni se přestanou nebo spíž ani nezačnou starat? děkuji moc za info Lenka.
V této době nejčastěji samice nechá mladé, že jde znovu do říje.Je to prostě čas v přírodě a ať děláme co chceme, ovlívníme to jen málo.Jsou prostě samice, kde je říje sinější než péče o mladé.Nejčastěji k tomu dochází když se po mrazech oteplí, a pak v únoru.
V březnu už vám je odchovají.
Martina010

XXX.XXX.241.245
Lapin
napsal(a):
Fakt je neodškriepiteľný, z králikárne zmizli králičky. Ale je to možné, že ich zožrala samica? Videl to už niekto na vlastné oči? Nie je to iba dohad? A vyskytuje sa to vobec v živočíšnej ríši?
Bohužel mám s tímto zkušenost. Naše samice sežrala mladé a jelikož nám jí bylo líto tak sme to zkusili ještě jednou ale tentokrát jsem hned po práci šla ke králíkům a uviděla samic jak ožírá mladé které ještě sápalo po dechu. :'(
Mám deseti denní králíčata, jeden je ale na kost skalpovaný.Vrchní kotec kontroloval manžel (já tam nevidím ani ze židle jsem trpaslík) a tvrdil, že jsou 3 černé a jeden rezavej.Už ta rezavá barva mi byla podezřelá bo samice je bílá a otec madagaskarový.Po týdnu kdy se hnízdo kontrolovalo fakt pořádně, tak se zjistilo že prd oranžová barva ale králík je na čele skalpovanej až na kost, má tam jen blanku.Je to zaschlé, nehnisá to, králíče žije a prospívá...zatím.Mám pocit, že mu to taky udělala samice při čištění, jelikož do králíkárny by se protáhla maximálně malinkatá myška, potkan určitě ne.
Myslíte že bude možné takovéto skalpované králíče odchovat do porážky?Nebo ho držím úplně zbytečně?Mě jen napadá, zda mu nebude, na skalpu, zima, jinak prospívá hezky...no ale vypadá to hrozně, to jo...Děda vždycky říkal at nehrabem do hnízda...prdlajs, budu hrabat furt a kupuju štafle at to mám pod kontrolou, jelikož v létě by králíček jistě uhnil, když je ten můj chlap slepej jak patrona...
já

XXX.XXX.136.35
Ano je to možné, dnes v 19:50 rodila asi 9 nebo 10. Je 20:38 a má jich jen 5. potkani nemají šanci se dovnitř dostat. sežrala je máma.
já

XXX.XXX.136.35
Lapin
napsal(a):
Ano je to možné, dnes v 19:50 rodila asi 9 nebo 10. Je 20:38 a má jich jen 5. potkani nemají šanci se dovnitř dostat. sežrala je máma.

já
napsal(a):
Jestli ji takto rušíte, tak se ani nedivím.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.60.103
Reagoval bych na příspěvek Horala, jakou barvu měla ta srst po té ráně? Vyrostla bílá, nebo v původním barevném rázu?

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Reagoval bych na příspěvek Horala, jakou barvu měla ta srst po té ráně? Vyrostla bílá, nebo v původním barevném rázu?
Když se mně chytli dva samci při otevření dvojkotce za čumák a prokousli si ho, tak jim tam vyrostla přesně podle zubů bílá srst místo černé.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.60.103
Jen mě to zajímalo. Je to vlastně výluková vada, ale mnohdy vlivem zranění o kterém ani nemusíme vědět, mohlo se stát v mládí a také pozoruji, že na zhojených místech vyroste bílá srst.

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Jen mě to zajímalo. Je to vlastně výluková vada, ale mnohdy vlivem zranění o kterém ani nemusíme vědět, mohlo se stát v mládí a také pozoruji, že na zhojených místech vyroste bílá srst.
Také si myslím, že pokud je více mláďat pohromadě a začnou se honit, je možné, že na místech s vytrhanými chlupy vyrostou chlupy bílé.Snažím se proto dávat výstavní jedince po jednom, ale ne vždy je to možné.Je zajímavé, že v Chovateli to bylo v nějakém dotaze, jestli se ojedinělé bílé chlupy mohou objevit po vytržení při vzájemných šarvátkách a tam bylo psáno, že ne, ale setkala jsem se s tím už vícekrát, a myslím si, že to možné je.
Galileo297

XXX.XXX.140.1
Dobrý den.
Bohužel mám také nemilou zkušenost. Samice porodila 7 králíčku. Bohužel neudělala ani hnízdo. Další den ráno už byly bohužel mrtví a odpoledne je už měla většinu sezranou.
Za jak dlouho se může znovu připustit po tomto stavu?
georgi

XXX.XXX.118.61
pokud samice sežere mladé je třeba jí hned vyřadit
Galileo297
napsal(a):
Dobrý den.
Bohužel mám také nemilou zkušenost. Samice porodila 7 králíčku. Bohužel neudělala ani hnízdo. Další den ráno už byly bohužel mrtví a odpoledne je už měla většinu sezranou.
Za jak dlouho se může znovu připustit po tomto stavu?
Pokud je to prvnička,rak ty to občas dělají.Zkuste hned připustit a pokud to udělá znovu,vyřadit.
deerslayer
napsal(a):
nezožrala, ale normálne rozdupala....v budke slama, srsť, mládatá....jedna tvrdá placka....
Nejspíš jí něco vyrušilo,že mladé zadupala..nechodil ji někdo při porodu kontrolovat?. někdo cizí?..samice potřebují klid,jen nerušeně nakrmit a nechat v klidu...také ji mohla rušit myš.. možná..
Moje dubnová prvnička Bu porodila 17.11. sváteční králíčky, druhý den jsem je spočítala,asi 6 mladých, vše v pořádku,od té doby jsem ji do hnízda nesáhla..je prvnička,zatím vypadá všechno v pořádku..