Přidávání GMO do granulí

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

21.2.2015 11:28

Já bych se chtěla zeptat, řada lidí tu několikrát zmiňovala GMO, jak jsou škodlivé? Hlavně to prosím nikdo neberte že ryju, ale já to opravdu nevím. Podle toho co ukazovali v televizi, jsem pochopila že do běžných hospodářských plodin dokáží vědci přidat třeba geny ovlivňující odolnost vůči suchu, škůdcům apod. Že by se takto upravené rostliny mohli zkřížit s původními druhy za vzniku super plevelu chápu, ale jak to škodí zvířatům? Opravdu by mě to zajímalo.

21.2.2015 12:30

Velmi zajímavý článek.Jen mi není jasné když je GMO tolik škodlivé, proč není zakázané rostliny pěstovat.Zvířatům v ČR GMO zřejmě neškodí, když se z toho dělá krmivo.To nechápu.

21.2.2015 12:38
rapotacka11

XXX.XXX.32.28

PRACHY !

21.2.2015 12:40

No, ten článek je opravdu síla, měli by alespoň určit, které ty rostliny obsahují nebezpečné látky a které ne.

21.2.2015 12:42
bronda

XXX.XXX.98.84

Stále se obecně odsuzovaly GMO plodiny, ale až do přečtení tohoto článku jsem vlastně nevěděl proč. Nyní je to jasnější. Domníval jsem se, že genetická úprava je tam proto, aby plodin narostlo více a větších. To, že se to dělá kvůli toleranci k herbicidům či aby samy plodiny jedy vytářely mne šokovalo. Nyní budu ke složení různých granulí pozornější - naštěstí Mifuma, kterou používám, je bez GMO.

21.2.2015 12:45

Upozornění:Kompletní krmivo obsahuje krmné suroviny s GMO.Ovšem které to jsou se neuvádí.

21.2.2015 12:48

bronda napsal(a):
Stále se obecně odsuzovaly GMO plodiny, ale až do přečtení tohoto článku jsem vlastně nevěděl proč. Nyní je to jasnější. Domníval jsem se, že genetická úprava je tam proto, aby plodin narostlo více a větších. To, že se to dělá kvůli toleranci k herbicidům či aby samy plodiny jedy vytářely mne šokovalo. Nyní budu ke složení různých granulí pozornější - naštěstí Mifuma, kterou používám, je bez GMO.

Přesně.

21.2.2015 12:54
bronda

XXX.XXX.98.84

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Upozornění:Kompletní krmivo obsahuje krmné suroviny s GMO.Ovšem které to jsou se neuvádí.

Mám pocit, že to bývá hlavně soja.

22.2.2015 07:10
rapotacka11

XXX.XXX.32.28

I kukuřice.

22.2.2015 15:30

Nevíte jestli se, mimo přidávání do granulí, také třeba kukuřice u nás neprodává? Nebo takhle, smí se u nás volně pěstovat nebo tyto plodiny dovážejí ze zahraničí a u nás se jen vyrábí granule?

22.2.2015 17:14
chov.majster

XXX.XXX.60.231

Bez problémov tým kŕmiť.

23.2.2015 04:08
rapotacka11

XXX.XXX.32.28

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Nevíte jestli se, mimo přidávání do granulí, také třeba kukuřice u nás neprodává? Nebo takhle, smí se u nás volně pěstovat nebo tyto plodiny dovážejí ze zahraničí a u nás se jen vyrábí granule?

Http://search.seznam.cz/?q=kuku%C5%99ice+gmo+u+n%C3%A1s&sourceid=szn-HP.

23.2.2015 08:55

Tedy, ne že bych prohlížla všechno, ale to jak firma co se zabývá GMO ututlala že otrávili celé malé město a americká vláda je nejen že nezavře, ale ještě je podporuje a nechá je podnikat v potravinářství- no hezký, moc hezký.

23.2.2015 14:07
kachna

XXX.XXX.188.76

Děkuji za zajímavou debatu.
Jsem sice k výše uvedeným informacím trochu skeptická, nicméně mě to utvrdilo v tom, že tomu dám ještě 10-20 let, než si utvořím vlastní názor a přestanu se jim možná vyhýbat :o).

23.2.2015 17:54
borax

XXX.XXX.56.51

Je to úplně jedno.
Do limonád je přidáván kukuřičný sirup a nevíte jestli není z Gmo plodiny.
A kolik jedů používají k vypěstovaní řepky!?
A jak nám olej ve fritéze šmakuje!
Soja pěstovaná hned vedle pralesa...Těch herbicidů..

23.2.2015 20:43
adriane

XXX.XXX.77.234

bronda napsal(a):

To se pletete, zrovna Mifuma v některých svých produktech GMO má, teď si nejsem jistá jestli je v Basis nebo Zucht und Schau...

Jinak hysterii kolem GMO nechápu. Doporučuji přečíst si o tom něco víc než jen článek skeptika někde na internetu... pokud se něco takového pozře, normálně se to stráví a je to. Tolik GMO jíte i vy sami a ani o tom nevíte, klasika jsou třeba rajčata do protlaků nebo kečupů a různé oleje, potraviny z dovozu,... S obsahem pod 1% se dokonce nemusí označovat na obale, takže je pravděpodobně už dávno jíte. Možnosti superplevelů a narušení ekosystému je otázka jiná, ta schvalovací opatření jsou velice přísná a spousty plodin již prošlo. A třeba taková zlatá rýže by byla pro Asii požehnání, nebo vyvíjení lepších rostlin pro pěstování v Africe...prostě jen šlechtění na trochu jiné úrovni :) Líbí se mi možnost menší spotřeby chemie pro pěstování. V tomhle důvěřuji odborníkům že ví co dělají, rozhodně to ví líp než já coby laická veřejnost.

23.2.2015 22:39
bronda

XXX.XXX.98.84

adriane napsal(a):
To se pletete, zrovna Mifuma v některých svých produktech GMO má, teď si nejsem jistá jestli je v Basis nebo Zucht und Schau...

Jinak hysterii kolem GMO nechápu. Doporučuji přečíst si o tom něco víc než jen článek skeptika někde na internetu... pokud se něco takového pozře, normálně se to stráví a je to. Tolik GMO jíte i vy sami a ani o tom nevíte, klasika jsou třeba rajčata do protlaků nebo kečupů a různé oleje, potraviny z dovozu,... S obsahem pod 1% se dokonce nemusí označovat na obale, takže je pravděpodobně už dávno jíte. Možnosti superplevelů a narušení ekosystému je otázka jiná, ta schvalovací opatření jsou velice přísná a spousty plodin již prošlo. A třeba taková zlatá rýže by byla pro Asii požehnání, nebo vyvíjení lepších rostlin pro pěstování v Africe...prostě jen šlechtění na trochu jiné úrovni :) Líbí se mi možnost menší spotřeby chemie pro pěstování. V tomhle důvěřuji odborníkům že ví co dělají, rozhodně to ví líp než já coby laická veřejnost.

No, co k tomu říci. Vzal jsem si složení produktů Mifuma (Basic, Zucht-Schau, Enterofit) a na štítcích nikde nejsou GMO uvedeny. Vím, že do 0.9% se uvádět nemusí, ale někde jsem četl prohlášení, že Mifuma vyrábí granule bez použití GMO plodin. Nyní to nemohu dohledat, proto nemohu své tvrzení prokázat.

Píšete, že v problematice GMO věříte odborníkům. Pak se ptám, kterým? Těm placeným velkými firmami, jimž jde o zisky, nebo těm na druhé straně barikády? Vím, že se píše, že... Do masa, mléka či vajec se ze zkrmené GM plodiny nedostane ani „cizí“ bílkovina ani „cizí“ gen“... Ale je tomu skutečně tak? Kolikrát v minulosti jsme již byli odborníky přesvědčováni a naprosté bezpečnosti toho či onoho. Pole se práškovala DDT, běžně se používal azbest, plasty se měkčily ftaláty, v ledničkách byl freon, o škodlivosti různých Éček ani nemluvě. Vše bylo ve své době moderní a "zcela bezpečné". A vývoj spoustu názorů převálcoval.

Proč je Evropa ke GMO odmítavá? Proč se v EU nesmí pěstovat geneticky modifikovaná sója i když v celosvětovém měřítku převažuje? Není k tomu žádný důvod podepřený odbornými názory? Proč mohou eko-farmáři přijít o certifikát když se v jejich produktech najde GMO nad určitou mez? Proč řada testů na zvířatech prokázala škodlivost zkrmování GMO krmiv? Nebo jsou to zase jen výmysly ekofanatiků? Bohužel, co je zakázáno pěstovat se k nám dostane dovozy.

Říkáte, že tu hysterii nechápete - já, na rozdíl od Vás, ji chápu. Jsou za ní špatné zkušenosti z minulosti a řada pochybností, které nebyly uspokojivě vysvětleny. Jistěže laická veřejnost, jakož i já, nemůžeme pravdivost tvrzení té, či oné strany posoudit, můžeme si ale vybrat názory nám přijatelnější. Že mohou být naše stanoviska a interpretace mylné, je jasné.

24.2.2015 01:30
rapotacka11

XXX.XXX.32.28

kachna napsal(a):
Děkuji za zajímavou debatu.
Jsem sice k výše uvedeným informacím trochu skeptická, nicméně mě to utvrdilo v tom, že tomu dám ještě 10-20 let, než si utvořím vlastní názor a přestanu se jim možná vyhýbat :o).

10 - 20 let ?
Info se dá zjistit poněkud hbitěji.
Králíkovi to fakt neuškodí.
Tomu, kdo ho zblajzne, taky ne.
Projeví se - u dětí ? u vnoučat , prostě v další - ch generacích .

24.2.2015 06:31

Víte, mě nešlo rozhodně o to vyvolávat v lidech paniku, ale já jsem ráda informovaná, abych se pak mohla rozhodnout co a jak. N e všechny informace uvedné v odkazech musí být nutně pravdivé, to je fakt. Ale pro mne osobně je firma, která se zabývá těmi manipulacemi nedůvěryhodná a rozhodně schopná zfalšovat jakoukoli zprávu, hlavně proto že už to v minulosti udělala a prošlo jí to.
Kdyby se zabývali odolností rostlin třeba proti suchu, tleskám jim, ale zvyšovat odolnost proti herbicidům, no vzhledem k tomu že v tomto oboru pracuji a moje sestra má z ochrany rostlin doktorát, vím co za svinstva se používají v chem. postřicích. Bez nich to dnes asi opravdu nejde, ale na klasickou rostlinu je můžete použít jen v promilových hodnotách a aby bylo rostlinu možno konzumovat musíte dodržet ochranou lhůtu. Myšlenka že tu samou látku je možné nějakým způsobem vyvinout v rostlině a my jí pak sníme mě dost děsí. Ono vás to skutečně nezabije při konzumaci hned, nebezpečí je v tom, že se to ve vašem těle pěkně nastřádá a pak to vyvolá třeba za 10-20let například rakovinu, selhání ledvin, jater apod.
Výmluva firem na to že podobné látky jsou v orgnismech okolo nás, no to je pravda, ale každý se jim snaží vyhnout.
Děkuji rapotacke 11 za informace.

11.11.2015 14:11
jozef.komisak

XXX.XXX.99.170

Ja chovám králiky na Energys. Taktiež nosnice Dominant-Leghorn na Energys zmeske.

A verte alebo neverte, či králiky alebo nosnice zožerú zmesky až nakoniec, najprv obilniny.

Nad kurínom v strome mi na jeseň sedí dosť veľa vtákov. Pšenicu mávam v nášlapných krmitkách. Zmesku mávam na voľno. Ešte nikdy som nezbadal, žeby vtáky zleteli žrať zmesku pre nosnice.

Idem vyskúšať Mifuma zmesku pre nosnice a som zvedavý, či to bude takisto.

-
Minulý rok okolo našej záhradkárskej oblasti družstevníci nasadili kukuricu. Čuduj sa svete, keďže sme pod lesom, jelene nám chodievali do záhradiek na kukuricu, napriek tomu, že okolo bolo veľa družstevnej kukurice...

13.11.2015 10:15
koco

XXX.XXX.107.4

Prave si prezeram popisy z vriec od Mifuma Plus a Mifuma Zucht + Schaua v plusku nieje nic ale v zuch+schau je sojovy koncentrat (sojovy srot) a nizsie je poznamka, ze : aus genetisch veränderten Sojabohnen hergestellt, tzn. z geneticky modifikovanej soji... nikde nepise ake mnozstvo ani v % a k plusku asi tolko ze vyzera byt "ciste"... pridavam aj foto kde som to nasiel...

30.10.2017 20:27
Ivanka74

XXX.XXX.65.67

Já myslím, že GMO potraviny jsou v EU zakázané, ale nevím, jak tomu je u zvířecího krmiva. Je dobré se ale vyhnout aspoň škodlivým éčkům, třeba tady je o tom hezký přehled - https://www.eushops.cz/Ecka-v-potravinach-c12_191_2.htm. :) Na ty GMO složky byste se asi musela zeptat přímo výrobce.

31.10.2017 05:46
jozef.komisak

XXX.XXX.99.170

koco napsal(a):
Prave si prezeram popisy z vriec od Mifuma Plus a Mifuma Zucht + Schaua v plusku nieje nic ale v zuch+schau je sojovy koncentrat (sojovy srot) a nizsie je poznamka, ze : aus genetisch veränderten Sojabohnen hergestellt, tzn. z geneticky modifikovanej soji... nikde nepise ake mnozstvo ani v % a k plusku asi tolko ze vyzera byt "ciste"... pridavam aj foto kde som to nasiel...

AhoJ, je to preto, že všetci musia dodržiať hodnoty podľa EU štandardov.

Prečo je to s GMO. Cena GMO soje cca 400eur/tona. bez GMO 600 eur/tona.

A Ďalši dôvod, prečo je to s GMO, najmä preto, že Poľnonákupy majú obmedzený počet zásobníkov na Krmiva.

Ďalšia vec, to akej miery sa dá veriť, že Sója bez GMO, je fakt bez GMO. Tatrakon sóju bez GMO nakupuje v Srbsku. Ešte Rusi majú zákaz GMO, lenže tam je zase embargo EÚ.

Neregistrovaný uživatel

31.10.2017 06:36
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.242.18

No, dokud nebudou dodavatelé mít povinnost udávat na obal, že třeba kukuřice je GMO tak se nic nezmění, co vím v USA kvůli tomu lidi museli do ulic a vysloveně si to vyřvat, protože nikdo ani oni, ani jejich zvířata nechtěli tohle jíst. ovšem u nás co vím tento zákon neexistuje, takže když si jedete třeba jako já koupit kukuřice např do krmiva přerov, tak si koupíte kukuřici a nic o ní nevíte, jo maximálně možná to že je z ČR ale mám tucha že přímo kukuřice už je jen GMO to samé sója. a GMO je vlastně plodina která dobře roste, je imunní proti nemocem a škůdcům, teď nevím jestli budu kecat, ale ani plevel u ní neroste, ale co je nejhorší, že je to plodina ze které je nulová výživová hodnota, taže vy dáte hromadu šrotu svému dobytku, ale stejně z toho jeho tělo nic nemá, je to prostě prázdné, nebo nevím jak jinak to nazvat, takže když hlásali vědci že se díky GMO nakrmí celá planeta tak pěkně kecali, celá planeta díky GMO tak leda chcípne hlady.

31.10.2017 06:40
jozef.komisak

XXX.XXX.99.170

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
No, dokud nebudou dodavatelé mít povinnost udávat na obal, že třeba kukuřice je GMO tak se nic nezmění, co vím v USA kvůli tomu lidi museli do ulic a vysloveně si to vyřvat, protože nikdo ani oni, ani jejich zvířata nechtěli tohle jíst. ovšem u nás co vím tento zákon neexistuje, takže když si jedete třeba jako já koupit kukuřice např do krmiva přerov, tak si koupíte kukuřici a nic o ní nevíte, jo maximálně možná to že je z ČR ale mám tucha že přímo kukuřice už je jen GMO to samé sója. a GMO je vlastně plodina která dobře roste, je imunní proti nemocem a škůdcům, teď nevím jestli budu kecat, ale ani plevel u ní neroste, ale co je nejhorší, že je to plodina ze které je nulová výživová hodnota, taže vy dáte hromadu šrotu svému dobytku, ale stejně z toho jeho tělo nic nemá, je to prostě prázdné, nebo nevím jak jinak to nazvat, takže když hlásali vědci že se díky GMO nakrmí celá planeta tak pěkně kecali, celá planeta díky GMO tak leda chcípne hlady.

Akože nemajú? Na Slovensku to píšu sami od Seba.

U Vás nie?

Neregistrovaný uživatel

31.10.2017 06:43
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.242.18

Největším producentem je Monsanto, je třeba si na youtube najít o tom nějaký videa bývá to tam celkem hezky a dobře vysvělteno ale nejspíš budete totálně vyděšení a bezradní, protože ikdyž někdo nasadí GMO plodiny tak v okolí x kilometrů bude GMO i tráva takže pokud nechcete podobně jako já zažít pocit že je konec světa téměř u konce tak to nehledejte...

Neregistrovaný uživatel

31.10.2017 06:44
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.242.18

jozef.komisak napsal(a):
Akože nemajú? Na Slovensku to píšu sami od Seba.

U Vás nie?

Co jsem se dívala, tak jsem nikde nenašla, že je to povinnost a nikde jsem to ani neviděla, že třeba kukuřice není GMO. možná se ale pletu, ani nevíte jak bych byla ráda kdyby mě někdo vyvedl z omylu!

31.10.2017 08:41
kachna

XXX.XXX.188.76

Co jsem se dívala, tak jsem nikde nenašla, že je to povinnost a nikde jsem to ani neviděla, že třeba kukuřice není GMO. možná se ale pletu, ani nevíte jak bych byla ráda kdyby mě někdo vyvedl z omylu!

Podle mě jde o toto nařízení EU: nařízení EP a R (ES) č.1829/2003 na základě kterého to být uvedeno musí a krmiva a potraviny jsou brány za jedno.
http://eur-lex.europa.eu/legal-content/CS/TXT/HTML/?uri=CELEX:32003R1829&from=CS

Monsanto je obrovský průšvih, možná nebýt fy Monsanto, nebyly by GMO plodiny takovým strašákem :o).

Neregistrovaný uživatel

31.10.2017 08:59
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.242.18

kachna napsal(a):
Podle mě jde o toto nařízení EU: nařízení EP a R (ES) č.1829/2003 na základě kterého to být uvedeno musí a krmiva a potraviny jsou brány za jedno.
http://eur-lex.europa.eu/legal-content/CS/TXT/HTML/?uri=CELEX:32003R1829&from=CS

Monsanto je obrovský průšvih, možná nebýt fy Monsanto, nebyly by GMO plodiny takovým strašákem :o).

Poku to tak je, uf utírám si pot z čela, každopádně za 14 dní jedu nakupovat kukuřici, ječmen jiné tak se na to zeptám...no možná by bylo lepší tam rovnou napsat meil pak sem hodím odpověď

31.10.2017 09:55
borax

XXX.XXX.49.146

Dopadne to stejně jako kuře s rodokmenem.
Nebo maso od Našich řezniků.

Ano je tam země původu ČR...je to samozřejmě lež.

Jinak Monsanto má zkoupeny výzkumné zemědělské ústavy napříč Evropou(a nejen v Evropě).
Takže si zkoumejte inženýři, ale mlčte..!

31.10.2017 11:12
zitdanka

XXX.XXX.161.153

Přesně tak prachy, prachy a zase jen prachy a my jsme ten zkušební materiál co to s námi provede.Ale to se už ani nedovíme protože každé, testování" trvá několik let a i desetiletí a to už nikdo nespojuje s ničím.Takže si nemyslete že všechno krmivo pro naše miláčky a potraviny pro nás jsou zdravé opak je pravdou.

Neregistrovaný uživatel

31.10.2017 11:37
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.60.6

borax napsal(a):
Dopadne to stejně jako kuře s rodokmenem.
Nebo maso od Našich řezniků.

Ano je tam země původu ČR...je to samozřejmě lež.

Jinak Monsanto má zkoupeny výzkumné zemědělské ústavy napříč Evropou(a nejen v Evropě).
Takže si zkoumejte inženýři, ale mlčte..!

takže je to tak, jak si to celou dobu asi myslím a to je, že je to v zádali cooo

31.10.2017 15:44
borax

XXX.XXX.156.222

takže je to tak, jak si to celou dobu asi myslím a to je, že je to v zádali cooo

Ano je. Bohužel.

Neregistrovaný uživatel

1.11.2017 06:49
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.242.18

borax napsal(a):
Ano je. Bohužel.

To je fakt ale v jiti...a jak to děláte? zavřete před tím oči nebo pěstujete sami, či kupujete kukuřici, ječmen a pšenici po známostech?

1.11.2017 08:13
kachna

XXX.XXX.188.76

To je fakt ale v jiti...a jak to děláte? zavřete před tím oči nebo pěstujete sami, či kupujete kukuřici, ječmen a pšenici po známostech?

Takhle by se z toho člověk zbláznil, míra způsobeného stresu by mu přinesla horší zdravotní následky než občasná konzumace GMO potravin, palmového tuku, různých reziduí a cojávímčehodalšího :o)

Věřím popiskům na výrobcích, nezkoumám je ve smyslu, že bych pátrala po tom, jaké nepravosti se ve firmě odehrávají. Vyhýbám se několika značkám (národním i nadnárodním), ale když mají zboží v akci nebo nic jiného, zboží si koupím bez výčitek.
U velkých společností (Henkel, Simba...) zkoumám i CSR firmy.

Přidejte reakci

Přidat smajlík