Zajímalo by mně, čím vším myšleno z přírody od nejrůznějších větviček až po byliny atd krmíte králíky? V jakém množství a jak často? (Samozřejmě myšleno v létě kdy je veškeré zeleně dostatek). Předem děkuji za odpověď. Já zatím dávám větvičky ze smrku a občas z borovice. Suším kopřivu a černobýl. Poradíte mi i něco co máte vyzkoušený a jste s tím spokojení Vy?
burgunacek0k7
napsal(a):
Zajímalo by mně, čím vším myšleno z přírody od nejrůznějších větviček až po byliny atd krmíte králíky? V jakém množství a jak často? (Samozřejmě myšleno v létě kdy je veškeré zeleně dostatek). Předem děkuji za odpověď. Já zatím dávám větvičky ze smrku a občas z borovice. Suším kopřivu a černobýl. Poradíte mi i něco co máte vyzkoušený a jste s tím spokojení Vy?
Všeho s mírou... voda, pampeliška, vojtěška, jetelínka, seno, lechce po hrstkách než se na ni naučí pokud z granulí na přírodní věci... vločky, oves, ječmen, červená kukuřice, slunečnice, mrkev občas, jablko občas, pečivo s rozumem, celer občas nafukuje! trožku, ...větve jabloní občas, vařené brambory ječmenný šrot do toho kopřivu nasekat na malé kousky vše promícháte... Cukrovou řepu, klasickou řepu od všeho něco pestrá strava.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Pečivo a varené zemiaky/brambory/ to je prírodné krmivo?
chov-příroda
napsal(a):
Brambory ano Pečivo celozrné nebo Bio
Mám pocit, že se tu už mnozí fakt zbláznili, biopečivo a nebo celozrnné? Uvědomujete si, že je tu řeč o králíkovi, tedy zvířeti a vy ho stavíte snad na roveň člověku?
Asi jste se lidi zbláznili! Jsem ateista a v Boha nevěřím, ale toto smýšlení nezůstane nepotrestané.
Proč to píšu tak tvrdě? Ihned vám povím, kam tohle smýšlení vede.
Ve jednom městečku pod bájnou horou se spícími rytíři před pár lety zrušili nemocnici, chyběl nějaký milion korun ročně na provoz. Nedávno tam postavili na původně úrodném poli nemocnici pro hendikapovaná zvířata za 79 milionů a ještě to hrdě píšou na vratech! A to stála těch 79 milionů jen stavba, komplex budov a ohrad, výběhů atd. A kde je provoz této stanice pro zvířata? Kolik stojí ročně vytápění a voda? Kolik vydržování stálého personálu? Veterinářů a ošetřovatelů? Kdo to platí a proč? Platí se to v době, kdy mnozí starci nemají peníze na léky a živoří pod hranicí chudoby i když celý život pracovali a platili si do systému? Kdy jsou děti v sirotčincích, v 18 letech je vykopnou a ony skončí na ulici? A když nějaké dítě z obyčejné pracující rodiny potřebuje v cizině léčbu, dělají se sbírky a nebo se dítě nechá umřít? Co se to s vámi lidi stalo?
Takže v tom městečku mohla fungovat nemocnice pro lidi dalších několik desítek let let ne? Jací to jsou lidé, když oceňují potřeby zvířat výš, než potřeby lidí?
Všichni, kdo jsou schopní stavět zvířata nad lidi by se měli stydět! Je mi docela smutno i z vás, když chcete pro králíky celozrnné pečivo div ne s potravinářským atestem.
Pořád se mluví o starých hodnotách, a že je nutné se k nim vrátit. Nikdo ale nevysvětluje, co to ty základní konzervativní hodnoty jsou. Tak třeba toto, zvíře je zvíře a chovejme se k němu humánně, ale jako ke zvířeti a ne stejně, či líp než ke člověku.
Mnozí lidé už ztratili schopnost umět poznat co je správné a co ne, co je slušné a co není, co je dobro a co je zlo. A bude hůř.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.167.9
tom.50
napsal(a):
Mám pocit, že se tu už mnozí fakt zbláznili, biopečivo a nebo celozrnné? Uvědomujete si, že je tu řeč o králíkovi, tedy zvířeti a vy ho stavíte snad na roveň člověku?
Asi jste se lidi zbláznili! Jsem ateista a v Boha nevěřím, ale toto smýšlení nezůstane nepotrestané.
Ve jednom městečku pod bájnou horou se spícími rytíři před pár lety zrušili nemocnici, chyběl nějaký milion korun ročně na provoz. Nedávno tam postavili na původně úrodném poli nemocnici pro hendikapovaná zvířata za 79 milionů a ještě to hrdě píšou na vratech! A to stála těch 79 milionů jen stavba, komplex budov a ohrad, výběhů atd. A kde je provoz této stanice pro zvířata? Kolik stojí ročně vytápění a voda? Kolik vydržování stálého personálu? Veterinářů a ošetřovatelů? Kdo to platí a proč? Platí se to v době, kdy mnozí starci nemají peníze na léky a živoří pod hranicí chudoby i když celý život pracovali a platili si do systému? Kdy jsou děti v sirotčincích, v 18 letech je vykopnou a ony skončí na ulici? A když nějaké dítě z obyčejné pracující rodiny potřebuje v cizině léčbu, dělají se sbírky a nebo se dítě nechá umřít? Co se to s vámi lidi stalo?
Takže v tom městečku mohla fungovat nemocnice pro lidi dalších několik desítek let let ne? Jací to jsou lidé, když oceňují potřeby zvířat výš, než potřeby lidí?
Všichni, kdo jsou schopní stavět zvířata nad lidi by se měli stydět! Je mi docela smutno i z vás, když chcete pro králíky celozrnné pečivo div ne s potravinářským atestem.
Pořád se mluví o starých hodnotách, a že je nutné se k nim vrátit. Nikdo ale nevysvětluje, co to ty základní konzervativní hodnoty jsou. Tak třeba toto, zvíře je zvíře a chovejme se k němu humánně, ale jako ke zvířeti a ne stejně, či líp než ke člověku.
Mnozí lidé už ztratili schopnost umět poznat co je správné a co ne, co je slušné a co není, co je dobro a co je zlo. A bude hůř.
Tak tady s vama musím jen souhlasit

Tedy Tome, ne vždy na 100% souhlasím se vším co tu píšete, ale tohle jste popsal naprosto přesně. Mám zvířata ráda, vždycky se maximálně snažím, aby měla vše co potřebují, ale člověk by měl mít vždy přednost.
Navíc, mne by zajímalo co přesně je myšleno celozrným pečivem? Pokud to, co je k dostání v obchodě, pak vás musím upozornit že podle D testu, který odebírám ho většina obsahuje daleko víc nejrůznějích přídavných látek než běžný rohlík nebo chleba. Připadá mi rozhodně lepší a přírodnější krmit ovsem nebo ječmenem a to už vůbec nemluvě o ceně.
Z krmiva získaného z přírody používáme kopřivy, černobýl, vrbu-pro zastavení laktace a jako prevenci proti zánětům, jabloňové větvičky. Nevím jestli to úplně spadá do kategorie přírodního krmiva, ale letos začínáme pěstovat topinambury, ty by měly mít dobré složení pro králíky a po založení porostu už se o sebe mimo občasného přisypání hnoje starají samy.

tom.50
napsal(a):
Nie vo všetkom čo ste tu kedy napísal súhlasím ale tento posledný príspevok je OK, rôzne zvieratá chovám už vyše 40 rokov, ale to čo sa v poslednej dobe deje okolo niektorých/ psy, mačky, králiky/ je už na rozšírovanie siete psychyatrických kliník, ale nie pre zvieratá ale tých " rádoby odborníkov okolo nich ",.
Zdravim
viacmenej jedna otazka,
ked chcete mat kvalitne seno, robito to jedoducho, ze pokosite a nechate vysusit a uskladnite? alebo mate nejake policko (mensie vacsie to uz individualne), na nom najprv vysejete lucnu zmes (napr, datelina, lucerna atd...) a potom skosite, susite a skladujete? pripadne nejake odporucania? vdaka.

To záleží na tom, jestli louka, kterou chcete kosit je sečená pravidelně. Pokud ne je tráva plná stařiny a špatně se to seče. Musel byste to teď posekat, vyhrabat a pak v létě kosit. Na políčko bych nasela vojtěšku, má větší výnos a králíci po ní dobře rostou. Je lepší ji dát jako podsev ječmene, ten když posekáte včas (mléčná zralost), získáte seno co králíci milují.
tom.50
napsal(a):
Pán Tom, starý frfloš, klobúk dolu za príspevok! Ďakujem!
Já krmím doplňkově z naší zahrádky snad vše. Dávám větvičky jabloní, hrušky, rybízu, ale i beztrnných malin. Hodně chutnají větvičky kanadské borůvky, ale těch mám málo. Dále mám na zahradě v nevyužitém koutě topinambury ze kterých krmím pouze nať, kterou suším i na zimu. Brambůrek moc nemám a ty dávám jen v zimě samicím po porodu.
Bylinky. Na prvním místě je kopřiva, listy maliníku ( máme beztrný), nať mrkve, dávám i šípky ( ty některým moc chutnají a někteří je nežerou). Vše dávám čerstvé a přebytky suším normálně na zemi na půdě, je tam prúvan, tak mě tam vše pěkně uschne i na podzim. Své králíky se snažím krmit tím co dům dá. Nevadí mě, že rostou déle. Chci zdravé a levné maso, takže granule dávám velice málo ( skoro vůbec). Snažím se krmit seno, bylinky, mrkev, řepa, a trošku zrnin. Myslím, že mám seno docela výživné, na zahradě mě v normální trávě roste, jetel, vikev a v některých místech jsou i trsy vojtešky.
jarmil-ka
napsal(a):
Já krmím doplňkově z naší zahrádky snad vše. Dávám větvičky jabloní, hrušky, rybízu, ale i beztrnných malin. Hodně chutnají větvičky kanadské borůvky, ale těch mám málo. Dále mám na zahradě v nevyužitém koutě topinambury ze kterých krmím pouze nať, kterou suším i na zimu. Brambůrek moc nemám a ty dávám jen v zimě samicím po porodu.
Bylinky. Na prvním místě je kopřiva, listy maliníku ( máme beztrný), nať mrkve, dávám i šípky ( ty některým moc chutnají a někteří je nežerou). Vše dávám čerstvé a přebytky suším normálně na zemi na půdě, je tam prúvan, tak mě tam vše pěkně uschne i na podzim. Své králíky se snažím krmit tím co dům dá. Nevadí mě, že rostou déle. Chci zdravé a levné maso, takže granule dávám velice málo ( skoro vůbec). Snažím se krmit seno, bylinky, mrkev, řepa, a trošku zrnin. Myslím, že mám seno docela výživné, na zahradě mě v normální trávě roste, jetel, vikev a v některých místech jsou i trsy vojtešky.
Stím souhlasím
Oppo

XXX.XXX.240.118
tom.50
napsal(a):
Jste opravdu divnej.
Ladanek

XXX.XXX.240.118
jarmil-ka
napsal(a):
Úžasné, já si šípky na zimu suším, a míchám je s ječmenem, králíci a hlavně morčata je milují, jako další zdroj minerálů a vitamínů se mi též osvědčily topinambury, ty mi i ulehčují práci co se týče zeleného krmení..
My o.i.pridávame halúzky nejedovatých, z jablone, slivky(aj keď niektoré zdroje strašia, nikdy im neurobili problém), svídu, a keď dávame pravidelne, nestáva sa že by hrýzli steny zajačníka ako to zvykli keď sme nedávali. z bylín po troche palinu. Zelerovú vňať -to som sa inšpirovala králikom s myxou ktorého manžel vypustil do záhrady nech si čosi snáď nájde pre seba čo mu pomôže a on nám intenzívne oštikával predovšetkým ten zeler aj keď tam bolo všeličo iné, a dostal sa z toho aj keď najskôr vyzeral na umretie, uši mu úplne viseli. Tiež by som odporúčala mať nasušenú vňať Třapatky nachovej(echinacea). Tá mi pomohla raz u myxomatozy, keď som zbadala prvé príznaky(zas sme vtedy nemali zaočkovanú myxu) začala som podávať aj so zelerovou vňaťou a asi polka zvierat prežila(do chovu sa samozrejme nenechali) a mnohé nevykazovali ani žiadne príznaky aj keď boli pôvodne z kotcov kde boli aj tí s príznakmi, vtedy som im pridávala každý deň olistené stonky s kvetmi(koreň by som nedávala je príliš silný) Takže aj na echinaceu nedám dopustiť.
moonika
napsal(a):
My o.i.pridávame halúzky nejedovatých, z jablone, slivky(aj keď niektoré zdroje strašia, nikdy im neurobili problém), svídu, a keď dávame pravidelne, nestáva sa že by hrýzli steny zajačníka ako to zvykli keď sme nedávali. z bylín po troche palinu. Zelerovú vňať -to som sa inšpirovala králikom s myxou ktorého manžel vypustil do záhrady nech si čosi snáď nájde pre seba čo mu pomôže a on nám intenzívne oštikával predovšetkým ten zeler aj keď tam bolo všeličo iné, a dostal sa z toho aj keď najskôr vyzeral na umretie, uši mu úplne viseli. Tiež by som odporúčala mať nasušenú vňať Třapatky nachovej(echinacea). Tá mi pomohla raz u myxomatozy, keď som zbadala prvé príznaky(zas sme vtedy nemali zaočkovanú myxu) začala som podávať aj so zelerovou vňaťou a asi polka zvierat prežila(do chovu sa samozrejme nenechali) a mnohé nevykazovali ani žiadne príznaky aj keď boli pôvodne z kotcov kde boli aj tí s príznakmi, vtedy som im pridávala každý deň olistené stonky s kvetmi(koreň by som nedávala je príliš silný) Takže aj na echinaceu nedám dopustiť.
To s tou celerovou natí na myxomatozu si nechejte patentovat a vyděláte majlant.
hokrví
napsal(a):
Já osobně kupuji žitný chléb, celozrnné a více zrnné pečivo a zbytky bez problému zkrmuji, nikdy jich nemám moc, spíš jak šafránu.
To je pre nich zbytočné, je to len "znehodnotené" obilie, to rovno dávajte neupravené obilie- nie je prepečené, nie sú tam éčka, alebo ak chcete z neho dostať viac E- vitamínu a pod tak ho podávajte naklíčené.
burgund6
napsal(a):
To s tou celerovou natí na myxomatozu si nechejte patentovat a vyděláte majlant.
To snad není pravda co to tady píšete, To si dělate srandu.
Tak ted kvuli vam všichni budou davat na myx. celerovou nat místo postiveho očkovaní.
to už se ten svět važně zblaznil.
Uvadíte lidi v omyl, uvědomujete si to.
moonika
napsal(a):
určite by ho z toho samotná vňať nedostala, to mi je jasné(máme na záhrade aj rôzne byliny) ale určite mu vtedy bola nejako prospešná keď sa na ňu tak zameral, vedel čo robí, dúfam:).
Tak ted kvuli vam všichni budou davat na myx. celerovou nat místo postiveho očkovaní.
jardagin
napsal(a):
Nepíšem že ho vyliečila vňať, ale ten chorý králik ju najviac vyhľadával, verím že zviera pokiaľ celkom nestratilo nejaké prirodzené pudy si pokiaľ má možnosť hľadá pri chorobe to čo mu prospieva a oplatí sa mať odsledované čo pri akých problémoch vyhľadáva alebo preferuje( ak má tie možnosti). Takže mu to proste prospelo aj spolu s inými rastlinami ktoré si našiel.
Ak by som tvrdila že nejaké rastliny môžu doslova pomôcť pri prebiehajúcej myxomatóze tak skôr echinacea, ktorá silne povzbudzuje imunitný systém. Či aj to sa mám báť napísať?
Samozrejme najrozumnejšie je zaočkovať a nemusieť takéto veci potom zdĺhavo riešiť. Tiež väčšinou očkujeme ale dávnejšie sme to 2xvčas nestihli a dopadlo to tak ako to dopadlo.
Myslím že natoľko znalí tu chovatelia sú aby teraz kvôli môjmu príspevku neprestali očkovať...
Filip-ka

XXX.XXX.240.118
jardagin
napsal(a):
Jeje pardon to patřilo vyše.Omluva
Ano, místo očkování by to v dnešní době nebylo dobré, ale stává se, že se najdou králíci kterým pomůže instinkt a příroda, tak jako jejim nezmutovaným předkům.
moonika
napsal(a):
Nepíšem že ho vyliečila vňať, ale ten chorý králik ju najviac vyhľadával, verím že zviera pokiaľ celkom nestratilo nejaké prirodzené pudy si pokiaľ má možnosť hľadá pri chorobe to čo mu prospieva a oplatí sa mať odsledované čo pri akých problémoch vyhľadáva alebo preferuje( ak má tie možnosti). Takže mu to proste prospelo aj spolu s inými rastlinami ktoré si našiel.
Ak by som tvrdila že nejaké rastliny môžu doslova pomôcť pri prebiehajúcej myxomatóze tak skôr echinacea, ktorá silne povzbudzuje imunitný systém. Či aj to sa mám báť napísať?
Samozrejme najrozumnejšie je zaočkovať a nemusieť takéto veci potom zdĺhavo riešiť. Tiež väčšinou očkujeme ale dávnejšie sme to 2xvčas nestihli a dopadlo to tak ako to dopadlo.
Myslím že natoľko znalí tu chovatelia sú aby teraz kvôli môjmu príspevku neprestali očkovať...
No přesně nevylečil, jen vaše doměnka..Jinak každy kralik bude vyhledavat celerovou nat. Asi tak nějak.
Kdyby neměl imunitní system v pořadku tak to nepřežije at mu dvate cokoliv.
moonika
napsal(a):
Určite môže byť jednou zo zložiek ktoré prispeli k tomu že sa z toho dostal.
Podivejte, asi takhle, mě to přežily 2 kralici aniž by dostavaly jakoukoliv bylinu a nebo celerovou nat. Myslíte že kdyby to tak bylo že by už to někdo nějak nevyužíval Třeba frantíci kteří do vyzkumu kraliku investuji obrovske peníze.
Odpovědět vam na vaši otazku, ano, by bylo nezodpovědne z me strany jelikož to nikdo nikde neprokazal.
Teoreticky by mu to mohlo pomoci byt silnějším, ale to si nemyslím.
jardagin
napsal(a):
Podivejte, asi takhle, mě to přežily 2 kralici aniž by dostavaly jakoukoliv bylinu a nebo celerovou nat. Myslíte že kdyby to tak bylo že by už to někdo nějak nevyužíval Třeba frantíci kteří do vyzkumu kraliku investuji obrovske peníze.
Odpovědět vam na vaši otazku, ano, by bylo nezodpovědne z me strany jelikož to nikdo nikde neprokazal.
Teoreticky by mu to mohlo pomoci byt silnějším, ale to si nemyslím.
Dvaja z koľkých prežili? V tom druhom spomínanom prípade keď som u králikov spozorovala prvé príznaky myxomatózy a začala som hneď všetkým podávať o.i.aj tú echinaceu mi ich prežila cca polka, neviem presne množstvo ale myslím že cca z 20 prežilo 10, čo sa mi zdá vysoké číslo, aj keď teda neviem momentálne nájsť aká cca býva úmrtnosť. Myslím že tam proste ide o to silne podporiť imunitný systém rôznymi spôsobmi, napr.o.i. apigenín zo zeleru je dosť ospevovaný a echinacea tiež ako imunostimulant
Zadavateľka sa pýtala na prospešné byliny aké používame, tieto odporúčam aj spolu s palinou ktorá má účinok proti kokcídiam a halúzkami s obsahom tanínu, ktorý má tiež účinok proti kokcídiam a prospieva tráveniu,.
moonika
napsal(a):
Dvaja z koľkých prežili? V tom druhom spomínanom prípade keď som u králikov spozorovala prvé príznaky myxomatózy a začala som hneď všetkým podávať o.i.aj tú echinaceu mi ich prežila cca polka, neviem presne množstvo ale myslím že cca z 20 prežilo 10, čo sa mi zdá vysoké číslo, aj keď teda neviem momentálne nájsť aká cca býva úmrtnosť. Myslím že tam proste ide o to silne podporiť imunitný systém rôznymi spôsobmi, napr.o.i. apigenín zo zeleru je dosť ospevovaný a echinacea tiež ako imunostimulant
Zadavateľka sa pýtala na prospešné byliny aké používame, tieto odporúčam aj spolu s palinou ktorá má účinok proti kokcídiam a halúzkami s obsahom tanínu, ktorý má tiež účinok proti kokcídiam a prospieva tráveniu,.
Tak vysoke číslo to je.Pokud by to bylo tak jak říkate a pokud by to bylo tak 3 krat za sebou tak by se o tom dalo uvažovat a kontaktovat třeba vyzkumak. Spíše si myslím že to byla nahoda.
Moje zkušenost s myxomatozou a neočkovanými králíky: králíky si očkujeme sami a jelikož se nám asi před 4 lety podařil neplánovaný vrh o devíti mladých, byl mimo plán, tak se stále otálelo se zakoupením vakcíny,..a zapomnělo..objevila se u nich myxomatoza, jen u pár asi 4měsíčních králíků tohoto vrhu, byla jsem z toho neštastná, čekala jsem konec celého vrhu, ale nic dál se kupodivu nedělo, myslím, že dva uhynuli, asi dva to rozchodili a ostatní ani samička neonemocněli! tak jsem byla ráda, jakby ne a přičítám to imunitě, od malička králíky krmím kozím mlékem i do 4 měsíců, mléka máme dost i pro ně..samozřejmě stále pravidelně očkujeme, riskovat se nevyplácí!
Ja hodne krmim -co zahrada da. Plevel z pleti, vetvicky ze strihu buku i habru. Rybiz a moruse jim moc nejede. Dloubeme pampelisky, jitrocel, cerstvou i susenou koprivu. Vetve prakticky vsech ovocnych stromu i smrcku. I popadane ovoce- trosku.
K tomu seno stale v jeslich (vetsinou), rano a vecer zrni. Oves a jecmen- podle kralika...
Ale prirustky nic moc. Hlavne toto leto.
Na druhou stranu usaci jsou spokojeni a ja jsem rada, ze vim, co jime.
Mame samce Bu. Samice No cervena a vesnickou smesku. Od novoz.byvaji lepsi...ma jich vzdy jen 6, mozna proto.
Dobrý den, pokud nasušíte kvalitní seno tak je to bylina jedna vedle druhé, ale jinak zkrmuji skoro vše co na zahradě vyroste.Třeba kopr, mátu, meduňku, šalvěj, saturejku, estragon, dobromysl, maliní, ostružiní listí z černého rybízu i z červeného.Když jsem likvidovala papriky tak tak šly prvně do kotce a tvrdé stonky, které tam zůstaly jsem vyhodila, ted dostávají nat z černé ředkve i s podřadnými bulvičkami a kadeřávek a za chvíli nebude nic.Ještě k té mátě a meduňce, naroste nám toho vždy hodně tak to seřežu usuším ve svazcích a hodím na seno do seníku pokaždé když ho otevřu tak to voní jako v čajovně ale i to postupně přidávám k senu. Ještě jsem zapoměla kopřivy a pelyněk to mám na celou zimu.
moonika
napsal(a):
Letos v květnu dva králíci, obyčejní čeští kříženci, z vrhu po odstavu dostali kokcidiozu, patrně, byli malí, vyhublí, měli průjem. Dala jsem je stranou a léčila takto.: omývala zadečky, stále čerstvě podestýlala, dávala odvar z heřmánku a živočišné uhlí rovnou do tlamky jsem jim to cpala. Seno volně, jinak jen jitrocel. Jitrocel má antibiotické účinky. Nejedli nejdříve, velice vyhubli. Jeden dokonce již jen apaticky ležel na boku. Neustala jsem v heřmánu a uhlí. Pak si kousli jitrocele, sena. Pomalu se vše obracelo k lepšímu. Nejméně týden i déle jsem krmila jen jitrocel. Za dva týdny se rozjedli. Uzdravili se oba. Krmím seno, které sušíme sami ručně, oves či vločky, voda okyselená, sůl kusová, sem tam zbytky pečiva, vrbové větvičky(odčervují), všechny natě, celerovou mají moc rádi, vše zelené předkládám několikrát denně po troškách, mrkev, řepa červená, jablko. Když nabídnu měsíček, skočí po něm. Větvičky dávám různé. Granule žádné. Neočkuji. Kotce čistím každý pátek. A mám své králíky moc ráda, starám se o ně s láskou
JanaKostelec
napsal(a):
Letos v květnu dva králíci, obyčejní čeští kříženci, z vrhu po odstavu dostali kokcidiozu, patrně, byli malí, vyhublí, měli průjem. Dala jsem je stranou a léčila takto.: omývala zadečky, stále čerstvě podestýlala, dávala odvar z heřmánku a živočišné uhlí rovnou do tlamky jsem jim to cpala. Seno volně, jinak jen jitrocel. Jitrocel má antibiotické účinky. Nejedli nejdříve, velice vyhubli. Jeden dokonce již jen apaticky ležel na boku. Neustala jsem v heřmánu a uhlí. Pak si kousli jitrocele, sena. Pomalu se vše obracelo k lepšímu. Nejméně týden i déle jsem krmila jen jitrocel. Za dva týdny se rozjedli. Uzdravili se oba. Krmím seno, které sušíme sami ručně, oves či vločky, voda okyselená, sůl kusová, sem tam zbytky pečiva, vrbové větvičky(odčervují), všechny natě, celerovou mají moc rádi, vše zelené předkládám několikrát denně po troškách, mrkev, řepa červená, jablko. Když nabídnu měsíček, skočí po něm. Větvičky dávám různé. Granule žádné. Neočkuji. Kotce čistím každý pátek. A mám své králíky moc ráda, starám se o ně s láskou
Měsíček lékařský? To mě nenapadlo, co takhle řeřichu, květ, roste mi toho tady spousta, ale bojím se jim to dát. Moc rádi mají tenké březové větvičky, ty neokusují, sežerou je celé.
cerysek
napsal(a):
Měsíček lékařský? To mě nenapadlo, co takhle řeřichu, květ, roste mi toho tady spousta, ale bojím se jim to dát. Moc rádi mají tenké březové větvičky, ty neokusují, sežerou je celé.
Dávám v průběhu roku přebytky( však to každý zahrádkář zná, zaseje se všeho plno a pak se urodí najednou a nestačí se sníst :) veškeré zeleniny, rukolu, salát ledový i jiný, kedlubny nať i plod, mrkev, trošku oregana, tymiánu, bazalky, lichořeřišnici, měsíček lékařský mají vyloženě rádi, bršlici, červenou řepu nať i plod, větvičky rakytníku, černého rybízu, švestek, jabloní, zkusím dle vaší rady i březové, také jsem tu četla smrkové i borové, nať topinamburu, mangold. S každým novým druhem krmiva začínám pomalu po troškách. Věřím, že i řeřicha by jim prospěla. Žádný králík si nikdy nestěžoval :) nemocní zatím nejsou. Máme i krásný pestrý trávník, avšak rozmnožil se nám, bohužel, pryskyřník prudký a ten je v syrovém stavu pro králíky prudce jedovatý. Odmítám ho zatím vyhubit chemií, takže nemohu sekat pro králíky trávu kosou. Proto krmím veškeré zeleninové přebytky a ručně trhám na trávníku, opatrně, aby se mi do krmiva pryskyřník nevloudil. Seno ručně sušené mají stále k dispozici, vodu okyselenou, sůl kusovou, dávám ovesné vločky. Sem tam tvrdé pečivo spíš pro obrušování chrupu. Krmím po troškách třeba i pětkrát denně, aby se nic nezapařilo, když se mi zdá, že jim něco nechutná, tak to odstraním. Králíky chovám pro naši úzkou i širší rodinu ne na prodej. Věnuji se jim s láskou a ráda a opravdu věřím, že je to zvířata poznají.
JanaKostelec
napsal(a):
Dávám v průběhu roku přebytky( však to každý zahrádkář zná, zaseje se všeho plno a pak se urodí najednou a nestačí se sníst :) veškeré zeleniny, rukolu, salát ledový i jiný, kedlubny nať i plod, mrkev, trošku oregana, tymiánu, bazalky, lichořeřišnici, měsíček lékařský mají vyloženě rádi, bršlici, červenou řepu nať i plod, větvičky rakytníku, černého rybízu, švestek, jabloní, zkusím dle vaší rady i březové, také jsem tu četla smrkové i borové, nať topinamburu, mangold. S každým novým druhem krmiva začínám pomalu po troškách. Věřím, že i řeřicha by jim prospěla. Žádný králík si nikdy nestěžoval :) nemocní zatím nejsou. Máme i krásný pestrý trávník, avšak rozmnožil se nám, bohužel, pryskyřník prudký a ten je v syrovém stavu pro králíky prudce jedovatý. Odmítám ho zatím vyhubit chemií, takže nemohu sekat pro králíky trávu kosou. Proto krmím veškeré zeleninové přebytky a ručně trhám na trávníku, opatrně, aby se mi do krmiva pryskyřník nevloudil. Seno ručně sušené mají stále k dispozici, vodu okyselenou, sůl kusovou, dávám ovesné vločky. Sem tam tvrdé pečivo spíš pro obrušování chrupu. Krmím po troškách třeba i pětkrát denně, aby se nic nezapařilo, když se mi zdá, že jim něco nechutná, tak to odstraním. Králíky chovám pro naši úzkou i širší rodinu ne na prodej. Věnuji se jim s láskou a ráda a opravdu věřím, že je to zvířata poznají.
Tak kvůli pryskyřníku jsme se málem rozvedli. Přijedu z práce, manžel hlásí že vše nakrmeno-a mě mohla ranit mrtvice. Ušáci v hromadě trávy samý pryskyřník.. V amoku lítalo všechno z králíkárny ven-králíci nechápali co se děje-nicméně přežili to bez úhony, protože nějakou dobu než jsem to zjistila si už pochutnávali. Manžel to taky přežil...
JanaKostelec
napsal(a):
To sa dobre číta :) My máme len pár králikov dôchodcov, nejak sme ich skoro celkom zredukovali, priorita sú pre mňa kozy, to sú srdcovka, tiež sa o ne starám s láskou a snažím sa im dodávať všetko možné k čomu by mali v prírode prístup, najmä tie haluze rôzne, byliny a pod. Ale čo sa týka kokcidiózy tá sa dá riešiť, na rozdiel od nejakého moru, tam ani naša láska a starostlivosť bez vakcinácie nestačí... U kôz ale platí to aj u králikov, práve tanín ktorý obsahujú rôzne halúzky potláča kokcídie a pomáha tráveniu. Už som to myslím dávala niekde na kozách ale dám to aj sem: http://www.ajas.info/upload/pdf/18_196.pdf Podľa tejto štúdie kŕmili kozy borovicovým ihličím, dubovým listím ana porovnanie aj lucerkovým senom a porovnávali množstvo oocýst kokcídií na gram a v tabuľke č.3 je to porovnané. Pretreatment
mean OPG je množstvo oocýst pred podávaním a pod číslami 2,4,6,8 vidíme ako klesali množstva oocýst/g v 2-10dni(v prvom riadku je borovicové ihličie, v druhom dubové lístie a pod tým lucerka) u ihličia vyšla za tých 10dní redukcia o 75percent (z6300 na 460), u dubového o 70perc. Ale ide tam o pravidelné dlhodobé podávanie, jednorázové efekt nebude mať.
A harmanček pri kokcídiách je určite tiež užitočný, jeho protizápalový hojivý účinok.
moruša biela Morus alba listy 10% tanínu
smrek Picea abies kůra 13%
dub zimný Quercus petraea žaludy, duběnky, dřevo, kůra, listy
dub letný Quercus robur žaludy, duběnky, dřevo (9.2%), kůra (11.6% ),
vrby okolo 10perc.
olša 20
breza okolo 16perc.
S radostí čtu příspěvky, které radí, jak se pokusit zacházet s králíky, ale i kozami, ovcemi (máme pět bahnic a berana) a také psy( dvě holky hovawartky) se zdravým selským rozumem. Krmím je přirozenou stravou. Všechny. Nakonec i naši rodinu :) Snažím se i na zahradě si vystačit bez chemie. Se ztrátami se počítá :) Vím, že i u králíků, a právě u nich, to hrozí. Letos je to v pořádku. Také ještě pokud mám odkvetlé levandule nebo ořechové listí, dávám pod podestýlku při čistění kotců. Pavučiny na dvířkách i jinde opatruji a neometám. Můj sen je volný výběh pro králíky, ale pryskyřník mi ho zatím hatí. Pro ovce je například smrtelně jedovatá krásná a rozšířená lupina mnoholistá. Pokud máte i jiné zkušenosti jak preventivně či léčebně zakročit při nemocech králíků, prosím, sdílejte je zde. Jistě máme všichni zdravý rozum a vybereme si co je vhodné a možné. :).