Nedělám si iluze, že se na tržištích koupí kvalitní králík. Přesto jsem tam koupila samici, líbila se mě. I když vždycky přemýšlím, proč to ti lidi prodávají? Pochopila jsem brzy: samice je zlá, kdykoliv otevřu kotec a chci ji dát vodu, zrní... tak po mně vystartuje. Čím to je? Jednou jsem koupila samce (od chovatele, u něj byl hodný), doma vystartoval po mně zpočátku také (ten se asi bál v novém prostředí), tak jsem ho jednou plácla a od té doby je pokoj - dnes je to velký mazel, který se nechá i hladit. Tuhle samici, kdybych zabila, bude pořád startovat - takže asi opravdu na pekáči skončí. Mám ji už 2 měsíce. Po dlouhých obstrukcích se nechala konečně připustit, tak čekám, jestli z ní něco vypadne. Předpokládám, že jestli bude mít mladé, bude ještě zlejší. Jestli nedostane rozum, stejně ji čeká pekáč. Co jsem měla kdy za králíky, většinou od kamarádů, potom i svoje mladé, tak žádný zlý nebyl. Čím to je, že někteří králíci jsou prostě zlí? Co se s tím dá dělat?
Uživatel s deaktivovaným účtem

koňadra
napsal(a):
Nedělám si iluze, že se na tržištích koupí kvalitní králík. Přesto jsem tam koupila samici, líbila se mě. I když vždycky přemýšlím, proč to ti lidi prodávají? Pochopila jsem brzy: samice je zlá, kdykoliv otevřu kotec a chci ji dát vodu, zrní... tak po mně vystartuje. Čím to je? Jednou jsem koupila samce (od chovatele, u něj byl hodný), doma vystartoval po mně zpočátku také (ten se asi bál v novém prostředí), tak jsem ho jednou plácla a od té doby je pokoj - dnes je to velký mazel, který se nechá i hladit. Tuhle samici, kdybych zabila, bude pořád startovat - takže asi opravdu na pekáči skončí. Mám ji už 2 měsíce. Po dlouhých obstrukcích se nechala konečně připustit, tak čekám, jestli z ní něco vypadne. Předpokládám, že jestli bude mít mladé, bude ještě zlejší. Jestli nedostane rozum, stejně ji čeká pekáč. Co jsem měla kdy za králíky, většinou od kamarádů, potom i svoje mladé, tak žádný zlý nebyl. Čím to je, že někteří králíci jsou prostě zlí? Co se s tím dá dělat?
Některé samice jsou prostě ostré jako břitva. Dělat se s tím nedá celkem nic.
A to se nedá nějak "ochočit" ? Zklidní se třeba po vrhu mladých, když se stane matkou ? Já když dávám králíkům nažrat, tak každou pohladím, aby byly na mne zvyklé. U dvou se mi to daří, u jedné nikoli. Nemá ráda, když jí chci sáhnout na podestýlku, nebo do jejího teritoria. Pokaždé vyjede.

johanesgal
napsal(a):
A to se nedá nějak "ochočit" ? Zklidní se třeba po vrhu mladých, když se stane matkou ? Já když dávám králíkům nažrat, tak každou pohladím, aby byly na mne zvyklé. U dvou se mi to daří, u jedné nikoli. Nemá ráda, když jí chci sáhnout na podestýlku, nebo do jejího teritoria. Pokaždé vyjede.
No, to dělá hodně králíků, že jsou na svém teritoriální. Ochočit se to spíš nedá. A s vrhem mladých jsou některé ještě ostřejší než normálně.

Možná to zní tvrdě, ale u nás by rozhodně skončila na pekáči. Podle mé zkušenosti, jsou tyhle přehnaně teritoriální samice dost lekavé a ve snaze bránit hnízdo po něm dupou, nedají se jim podložit mladé, kontrola mláďat v hnízdě je boj, prostě nic moc. Navíc mi tohle chování připadá dědičné. Je to na každém, ale u nás už by byla svíčková.
napsal(a):
Možná to zní tvrdě, ale u nás by rozhodně skončila na pekáči. Podle mé zkušenosti, jsou tyhle přehnaně teritoriální samice dost lekavé a ve snaze bránit hnízdo po něm dupou, nedají se jim podložit mladé, kontrola mláďat v hnízdě je boj, prostě nic moc. Navíc mi tohle chování připadá dědičné. Je to na každém, ale u nás už by byla svíčková.
Taky mám takovou samici. Je to hrozně nepříjemné, když při každém krmení startuje po rukách. Navíc teď měla jen dva mladé. Předtím vždycky 6 až 8. Tím asi vyřešila dilema jestli ji ještě připouštět.
Vidím, že opravdu bude nejlepší se samice zbavit. Počkám, jestli vůbec zabřezla, pak uvidím, jestli ty mladé neušlape - z obavy (jak píše hexa) a potom půjde na pekáč. Také si myslím, že by to po ní mohla mláďata podědit, i když to by mě až tak nevadilo - ti skončí na pekáči tak jako tak. Je to opravdu boj - otevřu kotec, chci nasypat zrní a už ji mám na ruce. Proč se budu nervovat kvůli jedné bestii, nebo krmit v rukavicích, že.
Dostala se ke mě dospělá, prý hodná samička. U mě byla taky jak saň i když nikdy nekousla. Jen útočila. Po mladých se zklidnila. Její dcera byla ještě horší. Ta i kousla. Hodná byla jen v říji. To se na ní dalo v kotci i sáhnout. Začala jsem jí vyndávat z kotce - "hladit" a krmit z ruky - např. mrkev, listy pampelišky (je děsně žravá) a nakonec je v i v kotci v pohodě. Jako jediná samice mi zatím odchovala všechna mláďata co porodila a to i jako prvnička. Nechala jsem si od ní ze dvou vrhů dvě samičky a obě jsou od mala hodné.

koňadra
napsal(a):
Vidím, že opravdu bude nejlepší se samice zbavit. Počkám, jestli vůbec zabřezla, pak uvidím, jestli ty mladé neušlape - z obavy (jak píše hexa) a potom půjde na pekáč. Také si myslím, že by to po ní mohla mláďata podědit, i když to by mě až tak nevadilo - ti skončí na pekáči tak jako tak. Je to opravdu boj - otevřu kotec, chci nasypat zrní a už ji mám na ruce. Proč se budu nervovat kvůli jedné bestii, nebo krmit v rukavicích, že.
Nezbavujte se ji a mějte s ní trpělivost.Chovejte se k ní jak psal horal.Taky jsem měla ten sám problém, musela jsem krmit v rukavicích a občas dostala pohlavek.Otevřela jsem kotec a hned si jednu schytala, preventivně.Několikrát jsem ji vyhrožovala že půjde na pekáč.Teď už má druhé mladé a je to můj největší mazel.když jdu ke kotci už má položenou hlavu na krmítku a čeká až ji začnu hladit a škrábat.Občas se ji snažte v kotci pohladit nebo poškrábat i když po vás vyjede.Po okocení bude ještě chvíli zlobit, ale pak se jistě začne zklidňovat.Musíte ji naučit na hlazení, nejlepe když ji dáte krmení tak poškrábat za ušima.Nebudete litovat a budete se radovat jak je to dobrá matka.
Že půjde na pekáč ji slibovat můžete, ale nedělejte to.Na to je vždycky času dost.Když jsem ji brala do náruče abych ji dala k samci a nebo na stůl, tak jsem měla i obličej poškrábaný.Vím že jsou to nervy, ale uvidíte že si zvykne a budete s ní spokojená.Když ji ani po okocení a odstavení mladých nezkrotíte tak snad potom může na pekáč.
napsal(a):
Nezbavujte se ji a mějte s ní trpělivost.Chovejte se k ní jak psal horal.Taky jsem měla ten sám problém, musela jsem krmit v rukavicích a občas dostala pohlavek.Otevřela jsem kotec a hned si jednu schytala, preventivně.Několikrát jsem ji vyhrožovala že půjde na pekáč.Teď už má druhé mladé a je to můj největší mazel.když jdu ke kotci už má položenou hlavu na krmítku a čeká až ji začnu hladit a škrábat.Občas se ji snažte v kotci pohladit nebo poškrábat i když po vás vyjede.Po okocení bude ještě chvíli zlobit, ale pak se jistě začne zklidňovat.Musíte ji naučit na hlazení, nejlepe když ji dáte krmení tak poškrábat za ušima.Nebudete litovat a budete se radovat jak je to dobrá matka.
Že půjde na pekáč ji slibovat můžete, ale nedělejte to.Na to je vždycky času dost.Když jsem ji brala do náruče abych ji dala k samci a nebo na stůl, tak jsem měla i obličej poškrábaný.Vím že jsou to nervy, ale uvidíte že si zvykne a budete s ní spokojená.Když ji ani po okocení a odstavení mladých nezkrotíte tak snad potom může na pekáč.
Tak to já bych s ní tolik trpělivosti neměl a do obličeje by mě škrábla jednou!...
A pekáč jim také slibuju a to i těm hodným... A onyyse při tom nechají podrbat a tváří se spokojeně...
Kocourovi zase slibuju, že si z něho udělám límec a on leží a spokojeně přede...
Já myslím, že zvířata určo nerozumí slovům, neumí je rozeznat. Ale rozumí tónu hlasu a nejspíš vnímají i řeč těla...
Zlé zvíře je dle mého to které tě chce evidentně napadat a doslova útočí i na mříže když jdeš jen kolem, ale samice která vrčí a nebo skáče po ruce která jí šmátrá do hnízda nebo do kotce to myslím je jen dominantní tvor bránící své teritorium a popřípadě hnízdo.Pokud chovám králíky na komzumaci a ne jako domácího mazlíčka tak mám zájem aby to byla dobrá matka, dostatečně mléčná a dávala početné a dobře opečovávané vrhy a nepotřebuji jí babrat, hladit a nevím co.A KROM NAKRMENÍ JI DÁM CO POTŘEBUJE KLID A POCIT BEZEPEČÍ.V přírodě zvířata žádné hlazení taky nepotřebují.
5APIS9
napsal(a):
Zlé zvíře je dle mého to které tě chce evidentně napadat a doslova útočí i na mříže když jdeš jen kolem, ale samice která vrčí a nebo skáče po ruce která jí šmátrá do hnízda nebo do kotce to myslím je jen dominantní tvor bránící své teritorium a popřípadě hnízdo.Pokud chovám králíky na komzumaci a ne jako domácího mazlíčka tak mám zájem aby to byla dobrá matka, dostatečně mléčná a dávala početné a dobře opečovávané vrhy a nepotřebuji jí babrat, hladit a nevím co.A KROM NAKRMENÍ JI DÁM CO POTŘEBUJE KLID A POCIT BEZEPEČÍ.V přírodě zvířata žádné hlazení taky nepotřebují.
Máte pravdu, že rozhodující pro chov jsou kritária dobré matky, ale neni moc příjemné když samice vyjede po ruce kterou j dáváte krmení. Proto občas samce nebo samice pohladím aby věděly že jim nechci ubližovat a pak třeba nemám problém šáhnout i do hnízda. Samice je klidnější a neskočí na hnízdo pokaždé kdy otevřete králikárnu a to musím při každém krmení.
5APIS9
napsal(a):
Trefil jste to docela přesně
5APIS9
napsal(a):
S tou první půlkou souhlasím, ale že nepotřebujete samici hladit, babrání a nevím co... tak k tomu asi tolik: nemám králíky na hlazení, babrání..., ale také si nestojím o to, aby mě, kdykoliv otevřu kotec, škrábla nebo kousla a lítala po kotci jak praštěná. Až bude mít mladé, tak je nejspíš zadupe. Ostatní králíky v klidu nakrmím, občas je i pohladím (proč ne, alespoň jsou zvyklí na člověka a nevyšilují zbytečně), ale tím to končí. Prostě té mojí dám ještě šanci, uvidíme jaká bude matka a jak se bude chovat po mladých.

Já to řeknu jinak. Asi se všichni shodneme na tom, že stres u králíků je po všech stránkách negativní. Zhoršuje zdravotní stav, zvyšuje náchylnost k chorobám, vystresovaný králík v neposlední řadě hůř přibývá, samice špatně zabřezávají a tak by se dalo pokračovat. Samice, která má potřebu si bránit teritorium, rozhodně je ve stresu kdykoliv jí jdu nakrmit, čistit a tak. Ano teoreticky s velkou dávkou trpělivosti jde ochočit skoro každé zvíře. Jiná otázka je, jestli je to v chovu žádoucí. Nevím jestli byl někdy dělaný výzkum dědičnosti povahových vlastností u kálíků, ale například u psů patří povaha a temperament mezi velmi silně dědičně založené vlastnosti. Mým cílem není, aby mi po králíkárně běhali temperamentní králíci, ale naopak. Všimněte si že právě plemena určená na produkci masa bývají ta nejklidnější.
Zrovna teď nedávno nám soused za naši samici dal jednu kříženku ze svého odchovu. Nebyla tak útočná jak píše Koňadra, ale po ruce vyrážela. Zapustit se nechala až na poněkolikáté, měla 7mladých, do hnízda mě na kontrolu nepustila, po týdnu jsem ji vytáhla z kotce a v hnízdě měla 3mláďata mrtvá-asi na ně dupla. Přežila 4, v 10 týdnech jsme je přendali do voliéry společně s přibližně stejně starými králíčaty od našich samic. Další dvě se nafoukly(nafouklé bříško, skelný pohled, na konci vodnatý průjem) asi enterokolitida, ale já to na 100% nepoznám a jedno chcíplo, druhé se asi zmátoří. Všechny ostatní jsou v naprosté pohodě. Samici už mám v mrazáku.
Podle mého názoru, který nechci nikomu vnucovat, se mají do chovu upředňosňovat klidná zvířata, která mnohem lépe snáší stres a tím pádem jsou i zdravější. Spoustu věcí ovlivníte krmením, hygienou apod, ale povahu a temperament ne.
Proč zase diskuze směruje do výšin profi, když tazatelka ještě ani neví jaká jeji králice bude matka a jestli vůbec bude matka. Ptala se ja k ji umravnit ané jesti bude dál šířit její potomsvo do chovu. Samozřejmě jestli se nesklidní neni dobré ji držet vchovu, bylo by z toho víc sklamání než potěšení.

Proč mluvíte o profi chovu? Píšu jen důvody, proč nebude dobrá matka. Právě v malochovu si chovatel vybírá chovná zvířata sám, v profí chovu si je koupí - viz. hyla.

Hexa:Proč si myslíte že samice nebude dobrá matka?Moje zkrocená "divoška" je výborná matka a nikdy mladé před zkrocením nezadupala.Pravda je že než zkrotla skákala na hnízdo, ale mladým nikdy neublížila.Poprve měla 6 a podruhé 8 z toho jedno zřejmě na cecíku vytáhla ven a to uhynulo.
Každý máme jiné zkušenosti a každý králík je jiný.Co u jednoho chovatele vyjde u druhého nemusí.
Rozdíl je myslím v tom, pokud máme v chovu 4 samice pro svoji potřebu a zálibu a nebo 10 a více samic na prodej.Tam už chovateli jde o něco jiného a nemá čas krotit králíky.
Nejlepší stopařskou školou..! pro psovoda ne pro psa ! nám bylo když jsme kdysi dávno začínali jako služební psovodi, když nám instruktor v základním kurzu vše možné o stopách pověděl a vyšly jsme na pole( podotýkám do kurzů musel mít každý už psa v určitém stupni rozpracovanosti) pak už se psy kde nám nechal našlapat klasické účko vrátili jsme se na stanoviště dali cigárko a pak řekl tak hoši a jeden po druhém pujdeme na to,. Každý vykročil k uvázanému psu ale hlas instruktora nás zastavil a řekl, Jdete stopovat! ale Vy - a každý hezky musel na nášlap a vykročit a donést předměty.bylo tam mnoho těch kteří nedošly ani k prvnímu lomu a jen málo bylo nás co jsme donesly všechny předměty. Tudiž nutností je aby psovod dokázal číst terén, aby se dokázal orientovat a pamatovat si přesně bez nějakého vydupávání a tahání nohou na lomech kudy šel jinak trochu fikaný pes okamžitě zjistí že mu stačí lehnout do stopovačky a předstírat že čuchá a může si jít kam chce a pan psovod ho spokojeně bude následovat a ještě chválit..I dnešní IPO trend se skládanými(pamlskovanými kroky) je taková komedie kdy pes zjistí že ušel předepsaná počet kroků + - 1-2kroky, a už dál nesmí už tam musí být lom a trochu nadrilovaní pes si ten krok navíc než na kolik je přesně naučený nedovolí..V praxi nebo na pořádných stopách si představte jakou asi motivaci ny na konci byla miska se žrádlem kdyby měl pes sezbíraných 1000 a více ! granulí nebo piškotů asi by nikdy ani konce nedošel. Av praxi ? Pachatel by si kouřil spokojeně už třetí krabičku ukradených cigaret na autobusové zastávce vzdálené 2Km od místa činu a takovíto IPO čucháči by k němu nikdy ani nedošli.
5APIS9
napsal(a):
Nejlepší stopařskou školou..! pro psovoda ne pro psa ! nám bylo když jsme kdysi dávno začínali jako služební psovodi, když nám instruktor v základním kurzu vše možné o stopách pověděl a vyšly jsme na pole( podotýkám do kurzů musel mít každý už psa v určitém stupni rozpracovanosti) pak už se psy kde nám nechal našlapat klasické účko vrátili jsme se na stanoviště dali cigárko a pak řekl tak hoši a jeden po druhém pujdeme na to,. Každý vykročil k uvázanému psu ale hlas instruktora nás zastavil a řekl, Jdete stopovat! ale Vy - a každý hezky musel na nášlap a vykročit a donést předměty.bylo tam mnoho těch kteří nedošly ani k prvnímu lomu a jen málo bylo nás co jsme donesly všechny předměty. Tudiž nutností je aby psovod dokázal číst terén, aby se dokázal orientovat a pamatovat si přesně bez nějakého vydupávání a tahání nohou na lomech kudy šel jinak trochu fikaný pes okamžitě zjistí že mu stačí lehnout do stopovačky a předstírat že čuchá a může si jít kam chce a pan psovod ho spokojeně bude následovat a ještě chválit..I dnešní IPO trend se skládanými(pamlskovanými kroky) je taková komedie kdy pes zjistí že ušel předepsaná počet kroků + - 1-2kroky, a už dál nesmí už tam musí být lom a trochu nadrilovaní pes si ten krok navíc než na kolik je přesně naučený nedovolí..V praxi nebo na pořádných stopách si představte jakou asi motivaci ny na konci byla miska se žrádlem kdyby měl pes sezbíraných 1000 a více ! granulí nebo piškotů asi by nikdy ani konce nedošel. Av praxi ? Pachatel by si kouřil spokojeně už třetí krabičku ukradených cigaret na autobusové zastávce vzdálené 2Km od místa činu a takovíto IPO čucháči by k němu nikdy ani nedošli.
Možná by bylo dobré si uvědomit, že tady se necvičí čuchač a lovec pachatelů, ale ušák, od kterého stačí jen neutočit. I když možná některý králík považuje za svou osobní povinnost potrestat chovatele, který před ním stáhl kamarada z vedlejšího kotce
Dobry den. Kdysi davno jsme takovou meli. Chodili jsme s ni k sousedum. Pan na ni kouknul a kdyz byla v riji, drzel ji za usi v kotci. Po 1.skoku ji pustil a vetsinou uz se pak nechala obskocit i na volno.
Ja jsem takhle minule jednu drzela, nakonec ochotne 3 skoky, ale nic. Vcera jsem ji kontrolne dala k samci a bohuzel se rovnou nastavila. Marecek mel radost.
koňadra
napsal(a):
Nevím jestli Vás to potěší, ale v sobotu jsem si na chovatelské výstavě také zakoupila samici, beran, krásná, seděla v kleci jako hromádka neštěstí, no a teď mám pocit, že má přinejmenším vzteklinu, pohladit se nedá, startuje, skáče po ruce, kouše, škrabe, takže nejste jediná, ale také mě to mrzí, je ještě mladá,5 měsíců, tak budeme chočit, jestli to k něčemu povede. Ale netušila jsem nikdy, že králík může být až takhle agresivní.
peopo22

XXX.XXX.166.76
koňadra
napsal(a):
Dobrý deň, doma som mal podobný problém mal som mladú samičku z vlastného odchovu do určitého veku bola ako med. Po určitej dobe jej preplo v hlave a začala sa chovať ako čert škrabala, hrýzla, išiel z nej strach. Pripustením sa však všetko zmenilo a vrátila sa do starých koľají :) mám ju dodnes a je z nej super starostlivá matka a rodinný maznáčik