Králíci přes víkend

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
22.3.2015 18:02
VVV

XXX.XXX.145.99

Zdravím, baví mě starat se o zvířata, mám rád maso a nemám rád když není o zvířata dobře postaráno, proto jsme začali uvažovat o chovu králíků. Zatím jsem přečetl pár stránek na internetu a zítra si jdu do knihovny pro nějakou literaturu, takže mě prosím nekamenujte, pokud jde o úplnou blbost . Když to tak vezmete, alespoň se ptám.
Zajímalo by mě, jak často je nutné králíky krmit? Nemám problém s krmením přes týden, to bych mohl i dvakrát denně, ale problém by byl s víkendy. O víkendech totiž občas jezdíme pryč a přes sobotu nejsme doma, byl by to pro králíky problém? Měli jsme morče (vím, že je to něco JINÉHO než králík, ale chov není až tak odlišný ne?) a to víkendy bez potravy normálně dávalo. Přes léto taky jezdíváme na dovolenou (max cca týden v kuse), to bych sem někoho určitě nahnal, asi ne keždý den, ale obden ano. Jak dlouho jste tedy schopní nechat králíky bez krmení? Co takové ty zásobníky? Díky a ještě jednou prosím o milost, zítra si to všechno pěkně přečtu, ale jsem tou myšlenkou posedlý a nechci i dělat plané naděje .

Uživatel s deaktivovaným účtem

22.3.2015 18:14

VVV napsal(a):
Zdravím, baví mě starat se o zvířata, mám rád maso a nemám rád když není o zvířata dobře postaráno, proto jsme začali uvažovat o chovu králíků. Zatím jsem přečetl pár stránek na internetu a zítra si jdu do knihovny pro nějakou literaturu, takže mě prosím nekamenujte, pokud jde o úplnou blbost . Když to tak vezmete, alespoň se ptám.
Zajímalo by mě, jak často je nutné králíky krmit? Nemám problém s krmením přes týden, to bych mohl i dvakrát denně, ale problém by byl s víkendy. O víkendech totiž občas jezdíme pryč a přes sobotu nejsme doma, byl by to pro králíky problém? Měli jsme morče (vím, že je to něco JINÉHO než králík, ale chov není až tak odlišný ne?) a to víkendy bez potravy normálně dávalo. Přes léto taky jezdíváme na dovolenou (max cca týden v kuse), to bych sem někoho určitě nahnal, asi ne keždý den, ale obden ano. Jak dlouho jste tedy schopní nechat králíky bez krmení? Co takové ty zásobníky? Díky a ještě jednou prosím o milost, zítra si to všechno pěkně přečtu, ale jsem tou myšlenkou posedlý a nechci i dělat plané naděje .

No, což o to. Králík potřebuje žrát každý den a to pořád, ale když má pořádnou napáječku, velký seník plný sena a krmítko s granulemi či jádrem, tak to za dva dny všechno nesežere.

Problém vidím jinde, a to v nedostatečné kontrole zvířat. Ono přijít ke králíkům a dosypat, co dožírají, to není jen o krmení, ale o tom, že se podíváte, jestli je všechno tak, jak má být. Jestli napáječky fungují, jestli není potřeba vyčistit, jestli se ušáci hrnou všichni ke krmení, jestli některému netečou oči... Při takovém víkendovém chovu se vám prostě může stát, že přijdete v pondělí a králíci budou všichni pod drnem, a vy ani nebudete vědět, jestli se díváte na opravdovou náhlou smrt, nebo jestli od pátku už byly nějaké příznaky blížící se katastrofy. S tím, že průběh všech chorob u králíka je dost rychlý a kdybyste to viděl v sobotu ráno, tak by šlo ještě leccos zachránit.

Chov zvířat holt znamená, že se člověk nemůže jen tak sbalit a na několik dní vypadnout.

Neregistrovaný uživatel

22.3.2015 18:15
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.167.9

VVV napsal(a):

No pokud mate tyto představy o krmení tak ani nezačínejte.Morče a kralik je velky rozdíl.

22.3.2015 18:16
rabbit

XXX.XXX.11.7

Jak chcete vyřešit přístup k vodě? Centrálním napájením? Myslím, že když si vše pročtete tak jak slibujete na spoustu dotazů si odpovíte sám.

22.3.2015 18:38
VVV

XXX.XXX.145.99

Díky, s chovem zvířat mám nějaké zkušenosti a trávím tím denně hodně času, například teď mám od svých vodních želv mláďata, stejně tak od žab a to se bez práce taky neobejde. Prostě si zítra pročtu literaturu a rozhodnu se, je pravda že s rychlým nástupem nemocí by byl asi problém. Díky za odpověď.

22.3.2015 18:53
VVV

XXX.XXX.145.99

Promiňte, ale to je přesně to, oč jsem Vás v úvodu žádal. Myslel jsem, že tyto diskuze mají sloužit i začátečníkům a mají se tu vyměňovat zkušenosti. Každý někdy začínal a já jsem v tomhle oboru úplný začátečník. Jsem městský kluk a chov králíků je pro mě nový a kdybych si je pořídil, určitě bych se o ně nestaral špatně, vždycky nejdřív pár měsíců pátrám po informacích a teprve poto se rozhoupám k nějaké akci. Dobrá, napsal jsem, že mezi chovem morčat a králíků není až takový rozdíl. Možná je to blbost, ale proro za tím byl otazník. Morče jsem choval jako malé dítě a poučilo mě to, že si musím o chovaném druhu nejdřív něco zjistit, protože jsem ho chudáka choval samotného. Do teď si to vyčítám, ale s tím už nic neudělám. Nakonec se ale stejně dožil pěkných sedmi let.
Takže abych to shrnul: vážně mi vadí tyto arogantní reakce typu „radši s tím ani nezačíneje“ a podobné, každý rozumí něčemu. Nevadí mi, když mi napíšete, že to co jsem napsal je blbost, ale já jsem se na něco ptal a nechtěl jsem abyste mě takhle odbyl. Chov králíků by se mi líbil, ale podle toho, co píšou ostatní, to asi není pro mě a musím zůstat u želv, se kterými nijak zvlášť nezacloumá ani týden bez potravy (ne že bych je nechával hladovět).

22.3.2015 19:01
burgund6

XXX.XXX.33.7

VVV napsal(a):
Promiňte, ale to je přesně to, oč jsem Vás v úvodu žádal. Myslel jsem, že tyto diskuze mají sloužit i začátečníkům a mají se tu vyměňovat zkušenosti. Každý někdy začínal a já jsem v tomhle oboru úplný začátečník. Jsem městský kluk a chov králíků je pro mě nový a kdybych si je pořídil, určitě bych se o ně nestaral špatně, vždycky nejdřív pár měsíců pátrám po informacích a teprve poto se rozhoupám k nějaké akci. Dobrá, napsal jsem, že mezi chovem morčat a králíků není až takový rozdíl. Možná je to blbost, ale proro za tím byl otazník. Morče jsem choval jako malé dítě a poučilo mě to, že si musím o chovaném druhu nejdřív něco zjistit, protože jsem ho chudáka choval samotného. Do teď si to vyčítám, ale s tím už nic neudělám. Nakonec se ale stejně dožil pěkných sedmi let.
Takže abych to shrnul: vážně mi vadí tyto arogantní reakce typu „radši s tím ani nezačíneje“ a podobné, každý rozumí něčemu. Nevadí mi, když mi napíšete, že to co jsem napsal je blbost, ale já jsem se na něco ptal a nechtěl jsem abyste mě takhle odbyl. Chov králíků by se mi líbil, ale podle toho, co píšou ostatní, to asi není pro mě a musím zůstat u želv, se kterými nijak zvlášť nezacloumá ani týden bez potravy (ne že bych je nechával hladovět).

Ti, co psali nade mnou, mají pravdu.Jestli chcete chovat zvířata, je nutné se jim věnovat každý den a u králíků to platí dvojnásob.Nepravidelnosti v krmení totiž způsobí problémy v chovu, jestli se Vám králík jeden den přecpe a druhý den nemá co žrát, tak je to zpravidla konečná.

22.3.2015 19:23
VVV

XXX.XXX.145.99

VVV napsal(a):

Toto byla moje reakce na Jaragin, ostatním děkuji a tato kritika se na ně nevztahuje

22.3.2015 19:28
Hyla®

XXX.XXX.254.217

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
No pokud mate tyto představy o krmení tak ani nezačínejte.Morče a kralik je velky rozdíl.

Nemôžem súhlasiť, dajú sa kúpiť programovateľné kŕmidlá ktoré sa dajú nastaviť naprogramovať presne na čas kedy majú krmivo dosýpať, cez webkameru je možné sledovať králika aj z dovolenky, v prípade potreby sa dajú na diaľku meniť dávky krmiva. Určite je riešenie len to nevzdať a googliť. A ak sa nemýlim sú aj systémy na automatizované čistenie. je to vraj elektromotorček ktorý odvíja rolku fólie priamo do odpadovej bedne.
Dovolím nahlas zauvažovať o tom že je možné že existuje aj aplikácia na mobil na ovládanie celého zariadenia. Pri roštových systémoch sa dá namontovať aj spodná kamera aby bolo vidieť z dovolenky či králik nemá kokcidózu alebo hneď namontovať čidlo ktoré zapne dávkovanie emanoxu do vody podľa intenzity smradu.

22.3.2015 19:31
burgund6

XXX.XXX.33.7

Hyla® napsal(a):
Nemôžem súhlasiť, dajú sa kúpiť programovateľné kŕmidlá ktoré sa dajú nastaviť naprogramovať presne na čas kedy majú krmivo dosýpať, cez webkameru je možné sledovať králika aj z dovolenky, v prípade potreby sa dajú na diaľku meniť dávky krmiva. Určite je riešenie len to nevzdať a googliť. A ak sa nemýlim sú aj systémy na automatizované čistenie. je to vraj elektromotorček ktorý odvíja rolku fólie priamo do odpadovej bedne.
Dovolím nahlas zauvažovať o tom že je možné že existuje aj aplikácia na mobil na ovládanie celého zariadenia. Pri roštových systémoch sa dá namontovať aj spodná kamera aby bolo vidieť z dovolenky či králik nemá kokcidózu alebo hneď namontovať čidlo ktoré zapne dávkovanie emanoxu do vody podľa intenzity smradu.

Příteli zkuste někdy přemýšlet přímo hlavou a zapojit něco, čemu se říká zdravý selský rozum.

22.3.2015 19:34
Lapin

XXX.XXX.234.153

VVV napsal(a):

Ideálna je denná starostlivosť.Ale..Skúste začať a po čase zistíte aké množstvo tej ktorej zložky potravy králiky v jednotlivých kotercov potrebujú.A tiež zistite, že keď máte v kotercoch max 3 králikov,
tak zásobník na jadrové krmivo, vačší zásobník sena a hlavne dostatočná zásoba vody, tak obdobie od piatka do nedele prekleniete bez újmy. Samozrejme iná situácia je u kojacich samičiek.A prečo by mali králiky ochorieť vo vašej neprítomnosti? Pri dodržiavaní hygieny a čistoty v koterci sa nemáte čoho báť.
Bude to určite lepšie, ako keď budete denne kŕmiť /nekvalitne/ a mať 15 cm hnoja v koterci...a potom špekulovať, či králiky majú kokcidiozu alebo gastroenteritídu. Smelo do toho!

22.3.2015 19:34
rabbit

XXX.XXX.11.7

Hyla® napsal(a):

... a ve finále Vám to pošle fotku pečeného masa kterého by jste se dočkal při chovu "po staru"

22.3.2015 19:39
rabbit

XXX.XXX.11.7

VVV: jednoho chovatele který chov pojal podobně jako je Vaše představa jsem znal. Věřte že ten výsledek byl bídný. Nijak to neřešil, co chcíplo, chcíplo. Na Ifauně jsem taky takového chovatele který krmil obden zaznamenal. Nemyslím si že toto je Váš záměr chovu. Když budete chovat tímto způsobem tak to možná půjde ale řekl bych že s výsledkem nebudete spokojený.

22.3.2015 19:39
Hyla®

XXX.XXX.254.217

rabbit napsal(a):
... a ve finále Vám to pošle fotku pečeného masa kterého by jste se dočkal při chovu "po staru"

22.3.2015 19:42
leprechaunek

XXX.XXX.198.158

VVV napsal(a):

Přesně, nenechte se odradit. Nemám ráda přístup buď to, nebo ono... člověka to strašně obírá o širokou škálu možností mezi tím
Fakt je, co se psalo nade mnou... krmení není jen o tom nakrmení, ale i o zkontrolování, podchycení nemocí... Zas na druhou stranu, nepřítomnost u zvířat nemusí být jen dobrovolná, alias flákání na pláži, ale třeba pár dní v nemocnici po havárce, že jo. Kdo z nás je proti tomu u pánaboha pojištěný. Nikdo.
Spíš souběžně s úvahami o chovu uvažujte nad tím, jestli nemáte v okolí někoho, kdo by vám králíky sem tam pohlídal, skouknul... s kým byste si tyhle služby prokazovali vzájemně... ;-) Možná bych začala přes místní organizaci svazu chovatelů, prostě sehnat kontakty, poznat lidi v okolí...
Taky ať nemusíte spoléhat jen na ten internet, jak vidíte, je to poněkud specifické prostředí

Přeju hodně štěstí

Neregistrovaný uživatel

22.3.2015 19:55
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.167.9

VVV napsal(a):
Toto byla moje reakce na Jaragin, ostatním děkuji a tato kritika se na ně nevztahuje

To nebyla žadna arogance ale pokud se nemůžete postarat o každodení krmeni.tak se na to vykašlete. to je hold fakt. Jestli si myslíte že se mě nějak dotkne ta vaše kritika tak se mílíte. Je vidět že jste měštak který kouka na sebe a kralici jsou vam jedno. Vaše přirovnaní práce je uplně mimo. Jen blb se muže zeptat na takovou věc.

22.3.2015 19:56
VVV

XXX.XXX.145.99

rabbit napsal(a):
VVV: jednoho chovatele který chov pojal podobně jako je Vaše představa jsem znal. Věřte že ten výsledek byl bídný. Nijak to neřešil, co chcíplo, chcíplo. Na Ifauně jsem taky takového chovatele který krmil obden zaznamenal. Nemyslím si že toto je Váš záměr chovu. Když budete chovat tímto způsobem tak to možná půjde ale řekl bych že s výsledkem nebudete spokojený.

Promiťe, špatně jste to pochopil. Já nechci krmit obden, ani náhodou . Jak jsem psal, jsem zvyklí starat se o zvěř (ikdyž o trochu jiný typ) a chov mi prosperuje. Nevynášejte nademnou soudy , hlavním důvodem, proč bych si králíky pořizoval by bylo spolu s novou zkušeností to, že nebudu muset jíst maso z pro mě neetických velkochovů a současně ze mě nemusí být vegetarián . Pokud bych se o králíky staral tak, jak píšete, tento důvod by se vytratil...

22.3.2015 20:05
rabbit

XXX.XXX.11.7

VVV napsal(a):
Promiťe, špatně jste to pochopil. Já nechci krmit obden, ani náhodou . Jak jsem psal, jsem zvyklí starat se o zvěř (ikdyž o trochu jiný typ) a chov mi prosperuje. Nevynášejte nademnou soudy , hlavním důvodem, proč bych si králíky pořizoval by bylo spolu s novou zkušeností to, že nebudu muset jíst maso z pro mě neetických velkochovů a současně ze mě nemusí být vegetarián . Pokud bych se o králíky staral tak, jak píšete, tento důvod by se vytratil...

Napsal jsem to jako příklad. Zeptal jste se tak jsem se připojil k těm co odpověděli. Zvrhlo se to k diskuzi o krmení ale těch věcí které je potřeba ohlídat je víc.
Rozhodnutí je na Vás bez ohledu na to co kdo napíše. Klidně do toho běžte a třeba na podzim napište jak Vám to funguje.

22.3.2015 20:13
kachna

XXX.XXX.188.76

VVV napsal(a):
Díky, s chovem zvířat mám nějaké zkušenosti a trávím tím denně hodně času, například teď mám od svých vodních želv mláďata, stejně tak od žab a to se bez práce taky neobejde. Prostě si zítra pročtu literaturu a rozhodnu se, je pravda že s rychlým nástupem nemocí by byl asi problém. Díky za odpověď.

Ve starých chovatelích (1989 a starší) se psalo o chovu na dálku, myslím většinou v dotazech, určitě by se tam daly najít nějaké tipy - asi právě v těch zásobnících vody a sena, myslím, že i v nějaké literatuře z té doby něco je.
U chovných bych problém neviděla, možná spíš v časování - nemít mladé na letní dovolenou.
Plemeno bych asi nevolila masné střední, ale nějaké skromné malé - třeba stříbrné.

22.3.2015 20:21
koco

XXX.XXX.7.134

kachna napsal(a):
Ve starých chovatelích (1989 a starší) se psalo o chovu na dálku, myslím většinou v dotazech, určitě by se tam daly najít nějaké tipy - asi právě v těch zásobnících vody a sena, myslím, že i v nějaké literatuře z té doby něco je.
U chovných bych problém neviděla, možná spíš v časování - nemít mladé na letní dovolenou.
Plemeno bych asi nevolila masné střední, ale nějaké skromné malé - třeba stříbrné.

Dokonca aj v Chove kralikov od pana Zadinu z roku 2004 to tam je sice len na dve stranky ale da sa...

22.3.2015 20:32
Lapin

XXX.XXX.234.153

Hyla® napsal(a):

Zobuď sa!

22.3.2015 20:35
Hyla®

XXX.XXX.254.217

Lapin napsal(a):
Zobuď sa!

Máš zmysel pre humor ako ako moja garážová žiarivka blikáš keď je to najmenej potrebné a zbytočné:).

22.3.2015 20:36
jr.48

XXX.XXX.208.146

Pokud do toho máte opravdovou chuť, zkuste nejprve dokrmit již odrostlé králíky a potom když to půjde začnete s odchovem. Měl jsem souseda ( Pražáka ) a ten toto praktikoval každé léto. Já bych viděl největší problém v zimě, když voda zamrzne. P.S. Soused vynechával na chalupě pobyt také.

22.3.2015 20:40
jr.48

XXX.XXX.208.146

Jo a ty nemoci, to je pech, který může přijít i když u nich budete i spát.

22.3.2015 20:48
kachna

XXX.XXX.188.76

jr.48 napsal(a):
Pokud do toho máte opravdovou chuť, zkuste nejprve dokrmit již odrostlé králíky a potom když to půjde začnete s odchovem. Měl jsem souseda ( Pražáka ) a ten toto praktikoval každé léto. Já bych viděl největší problém v zimě, když voda zamrzne. P.S. Soused vynechával na chalupě pobyt také.

To je dobrý nápad s tím dokrmením.

22.3.2015 20:56
VVV

XXX.XXX.145.99

Díky za rady.

22.3.2015 21:02
chov-příroda

XXX.XXX.159.151

VVV napsal(a):
Díky za rady.

Krm to každý den i vodu a máš koníčka které je dělán s láskou

22.3.2015 21:53
edward12

XXX.XXX.4.123

S tím dokrmením do začátku by to asi byla hodně dobrá volba. Možná vás to chytne a stane se chov velkým koníčkem. Uvidíte, že se tomu čase začnete podřizovat. Já králíky dělám už nějaký rok a před třemi lety jsem musel pracovně odjet do zahraničí asi na dva týdny. Samozřejmě v sezoně, králíkárny nabouchaný, samice před kocením... Nakonec z toho byl měsíc, ale manželka, která do té doby králíka viděla pouze v kuchyni se postarala perfektně. Byl jsem na telefonu a dával pokyny. Docela zábava...bude rodit ta strakatá, nebo ta strakatá v levo. Jděte do toho a nazbírejte zkušenosti a pak si sežeňte zastoupení na dobu nepřítomnosti. Králík je zvíře choulostivé a náročné na péči, ale po... se kvůli nim nemusíme.

22.3.2015 22:36
tom.50

XXX.XXX.117.5

Docela žasnu nad odsudky některých diskutantů. Prostě chov na dálku možný je a lze to i opačně, nechávat králíky samotné od neděle večera do pátku odpoledne! Za komančů zcela běžné, časopis Chovatel z té doby je toho důkazem. Pravda, nebyl mor, ale očkování je dnes nezbytná podmínka a tak ani to není problém.

Je tu ale problém jiný. Píšete, že vám jde jen o maso. Nemáte ke králíkovi žádný jiný vztah. Chápu to a neodsuzuju, taky nejsem zamilovaný do každého býka, ze kterého mám Na Růžku guláš. Ale, jak tu píší ostatní (docela přehánějí) je dobré králíky pozorovat. Nesouhlasím ale, že když se něco projeví, že se dá nějak moc něco dělat. To je už pozdě, bylo třeba problému předejít.
Hlavně ale. Neporoste vám to tak, jak je u chovu na maso potřeba. V jiné souvislosti jsem to tu psal, lidi mi tu vysvětlili v čem tkví potíž. Nejde dát adlibitně granule. Tedy bez rizika fatálního onemocnění králíků. Drahé granule od super výrobce asi jo, levné od Sehnoutka holt asi ne. Dát je napůl s "neškodným" ječmenem? To nejde, přeberou to, přecpou se jedním a onemocní. Vymýšlet nesmysly s programováním krmítek, jak tu žertuje ten slovenský šprýmař, je taky kravina. Nezbyde než na ty dva (možná vlastně 3 dny) dát jen neškodné krmení (seno + voda), ale to sice králíci přežijí skvěle, zhubnou ale! Nepřeháním, za víkend zhubnou, co přes týden naberou!

A tak nechávat králíky samotné přes víkendy jde, není pravda, že je to nemožné a není to ani obtížné. Jen kýžený efekt nebude. Nebo budete krmit drahými granulemi (levné nelze krmit ad libitum) a nebo to poroste blbě. Ale třeba vám to bude stačit. Na 3 kila v 90-95 dnech ale zapomeňte. Na to jim musíte (kromě "čistokrevných" brojlerů a dalších nezbytných předpokladů) zajistit dennodenní dokonalý servis.

23.3.2015 08:13
borax

XXX.XXX.91.21

On to ten slovenský šprýmař možná myslel zcela vážně.
Jsou technologie( drahé ) a dají se použít!
Ale nějak se mi vytrácí ten kontakt se zvířetem.
Možná by bylo lepší sehnat spolehlivého souseda...ať se Vám o to v době nepřítomnosti postará.
Sám za sebe...Nemít na chov čas, nedělal bych to.
Pravda jednoho sedláka: K chovu králíků je třeba mít stále vykopanou jámu, protože pravděpodobnost úhynu je vysoká!

23.3.2015 08:28

Souhlasím s tom.50.Kdysi jsme měli známé, kteří takto chovali králíky řadu let.Na víkendy jezdili k rodičům.Králíkům dali v pátek ráno zrní, odpoledne jim dali dávku zrní odpovídající jednomu dni a nacpali krmítka senem, naplnili 2l napáječky, přidali několik větviček smrku či borovice a do neděle večer králíci v pohodě vydrželi.Ani s tím růstem to nebylo o moc horší.Samozřejmě neměli brojlery vykrmené za 90 dní, ale křízence masných plemen vykrmené za 3,5-4 měsíce.

23.3.2015 08:37
Lapin

XXX.XXX.234.13

Z praxe.Kŕmim denne a denne som pri králikoch.Ale jačmeň im iba dosýpam, t.z.že ho majú k dispozícii stále a neobmedzene.Tiež seno/kvalitné!/ a samozrejme vodu.K tomu niečo zo záhrady a z kuchyne. Trochu iné to je u kojacich matiek a mladých králikov, tým pridávam aj granule, samozrejme bez liekov. Ale nepozorujem nepriaznivý vplyv nadmernej ponuky jačmeňa, králiky si regulujú príjem a nejaké príznaky z ochorenia zažívacieho traktu nepozorujem.Ale pripisujem to hlavne kvalite, ako sena tak aj jačmeňa.Chovám Bu na výkrm a pre zábavu.Králiky zabíjam v štvrtom mesiaci po dosiahnutí váhy cca 3 kg pre uspokojenie požiadaviek rodinnej kuchyne /kuchýň/.Takže moje králiky vlastne ani nevnímajú či tú potravu majú z dneška, alebo trebárs z pred troch dní.

23.3.2015 10:09
burgund6

XXX.XXX.33.7

Lapin napsal(a):
Z praxe.Kŕmim denne a denne som pri králikoch.Ale jačmeň im iba dosýpam, t.z.že ho majú k dispozícii stále a neobmedzene.Tiež seno/kvalitné!/ a samozrejme vodu.K tomu niečo zo záhrady a z kuchyne. Trochu iné to je u kojacich matiek a mladých králikov, tým pridávam aj granule, samozrejme bez liekov. Ale nepozorujem nepriaznivý vplyv nadmernej ponuky jačmeňa, králiky si regulujú príjem a nejaké príznaky z ochorenia zažívacieho traktu nepozorujem.Ale pripisujem to hlavne kvalite, ako sena tak aj jačmeňa.Chovám Bu na výkrm a pre zábavu.Králiky zabíjam v štvrtom mesiaci po dosiahnutí váhy cca 3 kg pre uspokojenie požiadaviek rodinnej kuchyne /kuchýň/.Takže moje králiky vlastne ani nevnímajú či tú potravu majú z dneška, alebo trebárs z pred troch dní.

Nevím, jestli to myslíte vážně, že si králíci sami zregulují příjem ječmene, jestli ho mají neomezeně, tak riskujete zažívací problémy, řeší se to tady stále dokola i studie odborníků doporučují obilí dávkovat a nepřekrmovat.

malpa

23.3.2015 10:15
malpa

XXX.XXX.201.217

Já se též přidávám k těm kteří nevidí problém v odjezdu od králíků na víkend. Asi mě místní milovníci a profesionálové sežerou, ale já chodím ke králíkům každý druhý (dalo by se i každý třetí) den. Ušáky mám na maso, krmím ječmen, a na přilepšení dávám oves nebo granule - podle toho co zrovna je a přikrmuju pečivo, brambory a když zrovna seženu, tak třeba řepu. zrna, granulí a sena mají plné zásobníky, ať si baští co hrdlo ráčí. Jesle na seno mám poměrně velké - ty vydrží minimálně 4 dny a napáječky mám z nádrže v patře - do každého kotce jeden "vývod". Voda vydrží v závislosti na obsazení králíkáren vždy minimálně 4 dny.
Králíci mi rostou řekl bych dobře a s přírůstky problém nemám.
Samozřejmě se člověk ochudí o radost, když se může králíkům věnovat každý den, ale to se nedá nic dělat. Riziko, že v některém kotci se rozbije napáječka, nebo některý králík pojde atp. tak s tím jsem se prostě smířil a riziko přijal. Je to daň za to, že jim nevěnuju tolik péče...
Králíci jsou na mě taky míň zvyklí, ale jinak se zdá, že jim nic nechybí.
Mimochodem, králíci mi nechcípou víc než když jsem k nim chodil každý den. Čas od času něco pojde, ale jsou to vesměs kusy u kterých to člověk tak nějak čeká - mizerný už od odstavu atp.

23.3.2015 10:40
Lapin

XXX.XXX.234.138

burgund6 napsal(a):
Nevím, jestli to myslíte vážně, že si králíci sami zregulují příjem ječmene, jestli ho mají neomezeně, tak riskujete zažívací problémy, řeší se to tady stále dokola i studie odborníků doporučují obilí dávkovat a nepřekrmovat.

Teória je jedna vec a prax druhá.Jačmeň nedávkujem, dávam ad libitum.Jačmeň je suchý a hlavne neplesnivý a nestuchnutý!Mladým do asi 10 týždňa pridávam aj granule, ale jačmeň majú neobmedzene.
Dospelé jedince bez granulí.Doležitý ukazovateľ o správnej výžive je spotreba sena.A je to aj ukazovateľ kvality sena.Tak na čo sú mi štúdia odborníkov o metabolizme uhľohydrátov a ich nepriaznivom vplyve, keď to funguje i inak.Osobne si myslím, že všetky tie problémy s hnačkami, nafúknutím a prepytujem dyspeptickými obtiažami vznikajú nedodržaním čistoty a hygieny.Risk je tam ukrytý, len si ho priznajme!

23.3.2015 10:41
tom.50

XXX.XXX.117.5

Asi by to patřilo jinam. Ale zeptám se tady.

Co někteří máte s ječmenem? Netušil jsem, že může způsobovat potíže. Tak pšenici žrát nemají vůbec, pluchatý oves zaneřádí zásobníková krmítka a tím je nepoužitelný, chleba prý snese jen odolný zažívací trakt nás a našich dětí, králíkům se ale dávat nemá. Tak čím tedy krmit? Když se nad tím zamyslím, zdá se mi, že tu mnozí dělají z komára velblouda.

S ječmenem mám já jiný problém. Vždy se tu posuzuje živá váha králíka a někteří div nezávodíme jak rychle ho vyženeme do například tří kil ž.v. Zamýšlel se ale někdo nak kvalitou masa ve smyslu podílu sádla k masu? (spíš naopak). Prostě mě se zdá, že králíci po ječmenu velmi tuční. Mě přemíra králičí "vůně" vadí (kráva je kráva, to je málo platný) a tuk je jejím nositelem a tak nejen já, ale mnozí další sádlo z dutiny břišní stejně vyhazujeme.

A jsem zase u granulí, ty mám nemedikované sice za 8,40 kilo a ječmen za 4,50, králíci po nich rychleji rostou, víc jim šmakujou a nejsou přetučnělí a ze zabitého králíka vyhodím méně. Navíc tu mnozí tvrdíte, že relativně i fakticky lacinější ječmen není bez rizika a tak se mi jasně jeví jako lacinější krmení dražší granule.
Ano, jsou v tom GMO plodiny. Ty jsou ve všem a jakmile majitelé zeměkoule podepíší s jůesej dohodu TTIP a babi a jiní oligarchové jí podepíší, pak bude GMO úplně ve všem a rovnou v lidské potravě. GMO asi není nic dobrého, ale boj s tím je podobný tomu Quijotovu a tak se tím netrápím, svět bude takový, jaký majitelé zeměkoule rozhodnou a dovolí, nač se tím zabývat.

Proč to píšu? Je to reakce na to, že nezakládat králíkům ječmen do zásobníků aby se ho nepřežrali. Tak co jim zakládat? Nebo jim máme snad servírovat třikrát denně pestré, dietologem schválené dietní menu na stříbře? Někdo už fakt asi blbne, ne?

23.3.2015 11:04
chovatelpodluzi

XXX.XXX.227.242

Někteří to tu trochu přehání, asi nevnímají psané slovo, protože podle mne neznamená OBČAS totéž co KAŽDÝ víkend. Že jednou třeba za měsíc, čtrnáct dní, vypadnete na víkend (nakrmíte v pátek a neděli večer), tak jsou králíci nekontrolovaní, nenakrmení prostě jeden den. Fungujeme tak taky. Holt, za babičkou přes půl ČR nepojedeme na otočku. V pátek i neděli nakrmíte víc sena, případně přidávám i čerstvou podestýlku, kterou taky žerou a do neděle fungují v pohodě. Mám napaječky, takže i ta voda jde v pohodě. Ale mám i obrovskou výhodu ve skvělých sousedech se kterými máme zahradu. Když je požádám, tak v sobotu ty napaječky skontrolují a případně vodu dolijí, nebo někde trochu nakrmí. Letní dovolenou samozřejmě řešíme tím domluvením, aby nám krmil někdo jiný pravidelně. Ale většinu dovolenek řešíme skutečně těmi prodlouženými víkendy - brzy v pátek nakrmit a domů v neděli. Jinak dost chovatelů, když jsem začínal, dělali i hladové dny. Záměrně nechali králíky jen na slámě nebo seně aby se vyčistili, brali to jako prevenci přecpání králíků obilím. Je třeba zajistit aby měli vodu a objemové krmivo. Pěkný den, a ať se daří!

23.3.2015 11:08
laik

XXX.XXX.0.70

Tom.50 Taky už jsem se tady dočetl, že všechno co dávám králíkům je špatně. Pšenice, ječmen, oves, granule, staré pečivo, řepa to všechno je pro králíky vlastně vražda. Jen vodu myslím zatím nikdo nezpochybnil, ale z té asi králíci ve třech až čtyřech měsících jatečnou hmotnost nedosáhnou. Tak nevím co mám dělat.

23.3.2015 12:28
kachna

XXX.XXX.188.76

laik napsal(a):
Tom.50 Taky už jsem se tady dočetl, že všechno co dávám králíkům je špatně. Pšenice, ječmen, oves, granule, staré pečivo, řepa to všechno je pro králíky vlastně vražda. Jen vodu myslím zatím nikdo nezpochybnil, ale z té asi králíci ve třech až čtyřech měsících jatečnou hmotnost nedosáhnou. Tak nevím co mám dělat.

Každý máme zodpovědnost za svá zvířata, je jenom na nás, jak nakrmíme, ustájíme... a je přeci směšné řídit se podle toho, co píší na "nějaké" ifauně.

add. vynechání péče/krmení. Já jsem taky měla pořád pocit, že MUSÍM nakrmit každý den. No a pak jsem se smířila s tím, že to prostě v úterý nebude úplně ideální (odjíždím brzy, přijíždim pozdě), v pondělí pořádně založím a v úterý jen prolítnu a doplním. Hmm a ono je to lepší, než když jsem se snažila všechno stihnout.

23.3.2015 12:42

chovatelpodluzi napsal(a):
Někteří to tu trochu přehání, asi nevnímají psané slovo, protože podle mne neznamená OBČAS totéž co KAŽDÝ víkend. Že jednou třeba za měsíc, čtrnáct dní, vypadnete na víkend (nakrmíte v pátek a neděli večer), tak jsou králíci nekontrolovaní, nenakrmení prostě jeden den. Fungujeme tak taky. Holt, za babičkou přes půl ČR nepojedeme na otočku. V pátek i neděli nakrmíte víc sena, případně přidávám i čerstvou podestýlku, kterou taky žerou a do neděle fungují v pohodě. Mám napaječky, takže i ta voda jde v pohodě. Ale mám i obrovskou výhodu ve skvělých sousedech se kterými máme zahradu. Když je požádám, tak v sobotu ty napaječky skontrolují a případně vodu dolijí, nebo někde trochu nakrmí. Letní dovolenou samozřejmě řešíme tím domluvením, aby nám krmil někdo jiný pravidelně. Ale většinu dovolenek řešíme skutečně těmi prodlouženými víkendy - brzy v pátek nakrmit a domů v neděli. Jinak dost chovatelů, když jsem začínal, dělali i hladové dny. Záměrně nechali králíky jen na slámě nebo seně aby se vyčistili, brali to jako prevenci přecpání králíků obilím. Je třeba zajistit aby měli vodu a objemové krmivo. Pěkný den, a ať se daří!

Chtěl jsem napsat naproto to samé, díky už nemusím

23.3.2015 15:31
VVV

XXX.XXX.145.99

Znovu všem díky za reakce

23.3.2015 18:16
fmoravec

XXX.XXX.136.183

chovatelpodluzi napsal(a):

Konečně normální názor

pro VVV - nikdo vám nedá 100% radu, vše si zkusíte sám a uvidíte, přeji hodně úspěchů.

24.3.2015 20:34
vendy108

XXX.XXX.233.112

Dobrý den, nepovažuji se za odborníka, ale králíky chovám od svých 12 let, kdy jsem začínala s angoráky, protože jsem ráda pletla a vlna nebyla. Dnes je mi 6O a tak mám dost zkušeností. Už náš taťka říkal, že králík spíš sežere králíkárnu, než by umřel hlady to berte prosím trochu s nadsázkou/. Taky jezdíme na chalupu alespoň dvakrát za měsíc na víkend a na dovolenou, proto si nemyslím, že odpovědný chovatel by musel sedět doma na zadku. Při delší nepřítomnosti mi krmí známí nebo někdo z rodiny, ale když odjíždíme na víkend, v pátek dám vodu /mám misky zavěšené na pletivu zevnitř, tvrdé pečivo, nacpu seno do krmítka, trochu jádra a v neděli po návratu moje první kroky vedou samozřejmě s vodou ke zvířatům /mám i slepice, ale u nich mám více nádob, aby voda vystačila/.
Horší je to v zimě, kdy voda zamrzne, králík ale den bez vody vydrží a určitě ten občasný výpadek neberu jako týrání, jsou v pohodě. Ani v přírodě nemají každý den plně naložený talíř. Nenechte se odradit mentorováním a přeji úspěch a radost z chovu. P.S. mám několik známých z činžáku, kteří mají králíky na zahradě nebo zase na chalupě, a navštěvují je jednou za dva dny. To samozřejmě nejde při krmení zeleným, já krmím celoročně jen senem, v létě přihodím pár zelených lupenů nebo zbytků ze zahrádky.

29.11.2016 19:15

Tak já se chystám na opravdu víkendový chov králíku se vším všudy tzn krmení jen o víkendu. Počítám s cca 6-10 králíky ( 1 vrh). Krmení granulema, senem a suchým chlebem, ovsem a vločkami, napaječky kniplové se zásobníkem vody. Dávkování krmiva automatické a časovačem a dávkováním každý den. Samici budu brát potom na zimu domu. Mám už takto slepice a v naprosté pohodě, v neděli jim naložim do krmítek míchanici, zrní granule,2 kýble s vodou, snášková hnízda mám do spádu, aby se pod nimi nehromadily vajíčka takže v pátek jen seberu vajíčka. Mám 9 hempšírek + kohouta), Na kurník jsem udělal automatické zavírání a výběh cca 20 m2 je uzavřen králičím pletivem proti škodné a na víkend je pouštím proběhnout na celou zahradu. Vše naprosto v pohodě, slepičky jsou krásné a ochočené jak psi. No a s králíkama uvidim, je jasné, že králík je trochu náročnější, ale když dostanou co mají a nebudu dělat žádné experimenty s krmením, tak si myslím, že to taky bude v pohodě.I když moje babička vždycky říkala, že na králíka se křivě podíváš a chcípne , ale neviděl bych to tak černě.Všichni krmili trávou a očkování nebylo.Očkování a kvalitní každodenní dávkovaná strava, čistota a bude to OK.

29.11.2016 20:19
horal

XXX.XXX.202.176

Leoši Knipl je v letadle a napáječky jsou niplové. Jak velký máte ten zásobník na vodu? Já napájím s lahví a jeden králik vypije za týde deset i víc litrů vody. Deset slepic také veme tak 5 litrů vody deně. Na vajíčka vám nechodí žádný preátot a nepřipouštítě ani poruchu zařízení. Výpadek elekřiny, vypadlý jistič. vybité baterie. Na krmení hlodavci a vrabci. Navíc slepice které nevidí člověka týden jsou krotké jeko pejsek.
Pak zazvonil zvovec a pohádky je konec. Děti hezky vyčurat, umejt, vyčistit zuby, pomodlit a spát.

29.11.2016 21:08

Já věděl že se tu najdou lidi jako vy, prostě nezklamete, slepičky už mám takto 3 roky. Poruchu zařízení nepřipouštím jelikož mám na kurníku GSM bránu která mi hlásí otevření a zavření kurníku. Dneska se tohle dá pořídit za pár korun.Výběh je oplocen jak ze stran tak se shora pletivem s oky 15mm takže tam neproklouzne ani kuna. Když by se kurník ráno neotevřel a slepice nemohly do oploceného výběhu tak mám v záloze souseda, ale ještě se to za 3 roky nestalo. Jestli vypije 10 slepic 5 litrů vody denně tak Vám pošlu fotku slepice, asi jste ji zřejmě neviděl, ale ty moje tak max1- 2 litry, ale maj ji k dispozici samozřejmě neomezeně. Jediné na co se zmůžete, tak výsměšně poznamenat, že jsem napsal knipl místo nipl. Jesli králík vypije 10 litrů vody týdně tak jste zřejmě někde hospitalozovanej nebo něco kouříte. Napsal jsem tu jak je možné mít bez problémů chov 10-ti slepiček pro radost a samozřejmě se tu najde jeden neschopnej pro kterýho je tohle nad jeho chápání protože sám by tohle nedokázal zorganiozovat, proto je to špatně a nesmysl. Je mi jedno co si myslíte, moje zkušenosti jsou tu pro ty kteří by chtěli s víkendovým chovem začít a rád jim dvoje zkušenosti předám jelikož je to o tom mít z chovu radost a vidět když se vše daří. Samozřejmě že se můžou stát věci které nelze předvídat, ale to se může stát vždy bez ohledu na způsob chovu. Slepice jsou krotké jelikož jsme je mněl od kuřátek doma. Prosím pište jen ti kteří se budou chtít na něco zeptat nebo poradit, nechci se tu přít s lidmi tohoto typu.

29.11.2016 22:34
horal

XXX.XXX.202.176

Proč se urážíte? Že vám neklepu na rameno jeký jste borec? Chovám zvířata desítky let a to od morčete po koně a krávy. Urazit bych se měl spíš já. Mám dvanáct plemen slepic a v létě 5L napaječka nestačí ani pro jeden kmen 1,5 třeba zrovna ty hempšírky, takže jsem vzal jenom průměr. Také nechápu tu radost z chovu když je nevidíte celý týden. Ja když odjedu na den tak mám starost co je se slepicema, králikama, přestože mám manželku a ta to nikdy neošidí. Mezi slepicema jsem deně, sypu jim krmení a né nějaký automat a přesto si drží odstup. Jasně hrnou se za mnou když nesu kýbl s míchanicí. Víte ono lidí tohoto typu je tady víc, jenom nechtěj reagovat. Stačí přidat pár přesvědčívých argumentů, nejideálnější jedno dvě foto a je to bez poznámek.

Mys

30.11.2016 07:31
Mys

XXX.XXX.214.80

VVV napsal(a):

Mezi chovem králíků a chovem morčat je rozdíl ten, že chov morčat je mnohem náročnější. Alespoň co se týče krmení.
Pokud bude mít králík narvané jesle senem (dostatek, aby měl co žrát po celou dobu vaší nepřítomnosti) a dostatek vody, zvládne i víkend bez vás. Problém vidím v té nedostatečné kontrole, jak už někdo psal výše. Na druhou stranu - pokud budete krmit kvalitní krmivo, eliminujete zdravotní problémy.
Zkusila bych najít kompromis - být u králíků v pátek večer a pak v neděli večer po příjezdu.

30.11.2016 07:47

Radost z chovu samozřejmě máme a není to podmíněno jak často slepice vidim. Je to jako když za někym přijedou jednou za týden na návštěvu děti a vy by jste jim řikal že nemůže mít nikdo z toho radost že přijedou, když s nima nejste tak jak můžete mít radost kldyž je vidíte, co to plácáte za nesmysly. Ke slepicím se normálně sehnu a dají se pohladit bez toho aniž by utíkaly, samozřejmě nesmím dělat žádné rychlé pophyby, psal jsem že je mám týdenních kuřat a do 10-ti týdnů jejich věku jsem s nima byl pořád proto jsou krotké a ochočené.
Potom nevim co je špatného, že jim každý den nasype krmení automat když tam nejsem, proto jsem to takto vymyslel.To jako z vaší ruky to krmení dostane nějaké fluidum které potřebují ke štěstí. Psal jsem tu o alternativě která bez problémů a v pohodě může fungovat když tomu dáte potřebné a vy jste začal útočit a zpochybňovat věci o kterých víte h...o.Zrovna tak já můžu začít kritizovat Váš přístup k chovu ale proč bych to dělal. Každý máme jiné podmínky, vy můžete být u zvířat denně, ale já ne proto jsme jim to zařídil tak, aby měli vše potřebné a prezentoval jsem tuto možnost i pro ostatní chalupáře, že to takto jde u slepic. Je jasné, že toto jde pouze u některých zvířat. Kolega takto má roky ovce kdy jezdí pouze na víkendy a a zcela bez problému. Nechci žádné plácání po zádech, ale jestli Vám moje informace nic nedají tak na to nereagujte, je to jako kdyby jsem začal řikat o vás, že nedáváte krávám pít a přitom tam nejsem o tom vim h...o. Zpochybňujete věci které jste nikdy neodzkoušel a to proto, že jste to asi nepotřeboval a místo toho, aby jste si z toho vzal to pozitivní, že to je takto také možné dělat, tak začnete plivat, ale takových je Vás tu víc.

30.11.2016 08:31

Ano podle mně je jediný problém v kontrole vše ostatní se dá zařídit, dneska je internet v podstatě všude a i kontrolu lze nakonec zajistit a není to zas tak drahé. Určitě by jsme se toho nebál ale je potřeba vše opravdu promyslet aby králíci vaší nepřítomností netrpěli a zajistit jim vše potřebné. Mnoho zdaru.

30.11.2016 09:23
horal

XXX.XXX.202.176

Ano máte pravdu jsem starej dědek zaostalej, když jim dávám krmení rukou a občas mne do ni slepice i klovne. Dvířka si otevřu sám a dívám se jak slepičky vyběhnou a poznám i změny v chování, jestli jim třeba něco neni. No jo nejsem takový borec co sleduje slepice přes internet a vím o tom ho*no. Nevím kde začíná ten útok na vaši osobu a ty pochybnosti jte měl vyvrátit a né hnedka zuřit když npíšu své zkušenost. Takže se omlouvám. Už vím proč jiní nereagovali. Přitom stačila taková maličkost, pár fotek. Takže tuhle diskuzi považuju za ukončenou. Jestli mám čím se chlubit, tak tu fotku tam rád pověsím. Mějte se a ať vám všechno šlape.

30.11.2016 10:17
rapotacka11

XXX.XXX.32.196

Nemám na to podmínky - NECHOVÁM.

30.11.2016 10:23

Mám podmínky - CHOVÁM.

30.11.2016 13:32
cerysek

XXX.XXX.174.34

Takovýhle víkendový chov králíků prpvozuje i náš soused. Přes týden pryč, v pátek přijíždí a v neděli odjíždí. Králíky mu krmí přes týden jeho kamarád. Ale bohužel pouze krmí. Nedávno přišel onen majitel králíků za mnou, že se mu nezdá jedna jeho samice. Doteď lituji, že jsem se tam šla podívat. Takhle zmučeného králíka jsem ještě neviděla. Uši už neměly tvar uší, naprosto sežrané od svrabu, ochrnutá na zadní nohy. Jak dlouho takhle byla, to netuším, ale to nebyla záležitost týdne, už musela mít příznaky dlouho před tím. A to je právě to. Prostě většina lidí si myslí, že chov králíků spočívá v tom, zavřít do králíkárny, nalít vodu a hodit seno. Já jsem u králíků 3x denně, když se mi něco nezdá, i víckrát. Pro tu chudinku jsem mohla udělat pouze to, že jsem pana majitele uprosila, aby ji zabil. Ale dal si na čas, musela počkat až do druhého dne. Kam by chvátal, že

30.11.2016 15:10
horal

XXX.XXX.202.176

cerysek napsal(a):
Takovýhle víkendový chov králíků prpvozuje i náš soused. Přes týden pryč, v pátek přijíždí a v neděli odjíždí. Králíky mu krmí přes týden jeho kamarád. Ale bohužel pouze krmí. Nedávno přišel onen majitel králíků za mnou, že se mu nezdá jedna jeho samice. Doteď lituji, že jsem se tam šla podívat. Takhle zmučeného králíka jsem ještě neviděla. Uši už neměly tvar uší, naprosto sežrané od svrabu, ochrnutá na zadní nohy. Jak dlouho takhle byla, to netuším, ale to nebyla záležitost týdne, už musela mít příznaky dlouho před tím. A to je právě to. Prostě většina lidí si myslí, že chov králíků spočívá v tom, zavřít do králíkárny, nalít vodu a hodit seno. Já jsem u králíků 3x denně, když se mi něco nezdá, i víckrát. Pro tu chudinku jsem mohla udělat pouze to, že jsem pana majitele uprosila, aby ji zabil. Ale dal si na čas, musela počkat až do druhého dne. Kam by chvátal, že

30.11.2016 15:45
burgund6

XXX.XXX.33.7

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Ano podle mně je jediný problém v kontrole vše ostatní se dá zařídit, dneska je internet v podstatě všude a i kontrolu lze nakonec zajistit a není to zas tak drahé. Určitě by jsme se toho nebál ale je potřeba vše opravdu promyslet aby králíci vaší nepřítomností netrpěli a zajistit jim vše potřebné. Mnoho zdaru.

On už svého času pan Fingerland psal, že pro to, aby člověk mohl chovat zvířata, jsou potřeba osobní a materiální předpoklady.Vám osobní předpoklad chybí, jestliže se o zvířata nejste schopen postarat denně.Můžete tam mít internet a GSM bránu jakou chcete, ale to Vaši přítomnost nenahradí.Navíc králík není slepice.

30.11.2016 16:15
bronda

XXX.XXX.98.84

Nicméně použití moderních technologií bych zase šmahem neodsuzoval. I když jsem na zahradě u králíků dle potřeby a denně, automatické krmení a kontrolu přes GSM bránu bych rozhodně uvítal. Jak člověk stárne, každá ušetřená práce se hodí. To by mi nebránilo v osobním kontaktu kdykoliv bych chtěl. Domnívám se ale, že na tyto technologie musí člověk myslet už při budování chovatelského zařízení. A za další, je to hezká, ale ne nejlevnější hračka...
Takže, přenesou-li se diskutující přes otázku víkendového režimu (který ortodoxní chovatel málokdy skousne) a rozvine-li se diskuse na téma jak si ulehčit práci, mohla by být přínosná.

30.11.2016 16:53
Awrel

XXX.XXX.197.254

Dobrý den Leoši,
mohl byste mi napsat, jaké technologie a na co používáte? Budu rád i za konkrétní typy zařízení. Odjíždíme sice jen na víkendy, ale co jde, bych chtěl zautomatizovat a monitorovat. Také máme slepice a králíky.

Děkuji

30.11.2016 17:59
zitdanka

XXX.XXX.115.110

burgund6 napsal(a):

Dobrý večer, pán to myslí určitě vážně, dělám to taky tak a nemám problém, ale jak podotýkám mám vesnickou směs a ta nemá jediný cíl žrát do prasknutí i když občas se jedinec najde.Taky je nemám vykrmené za 3 měsíce a to mají v násypném krmítku stále ječmen jak když jsou se samicí tak i pak sami.

30.11.2016 19:33

No co k tomu všemu řící, jsou to odpůrci které nepřesvědčím o možném způsobu, že lze s úspěchem a v naprosté pohodě chovat slepice nebo králíky v tzv. víkendovém chovu. Jejich jediný argument je, nejste u nich denně tak je to špatně. Já na to mám jiný názor podložený zkušeností, stále jsou to zvířata která přítomnost lidské duše nepotřebují, Je potřeba jim zajistit čerstvou vodu, pravidelné a kvalitní krmení, čístotu podestýlky( ale to stačí jednou týdně) a ochotu do toho všeho něco investovat. Je jasné, že v tomto případě je nejedná v žádném případě o výdělečný podnik, ale o silně prodělečnou záležitost, ale někdo jede na týden za 40.000 na hory a někdo to investuje do technologie chovu která mu potom přinese radost s úspěchu a prosperity zvířat.je to vše o prioritách. To, že ho králík nebo vajíčko vyjde na několikanásobně větší částku než kdyby si vše koupil je jasné, ale o tom to není, tohle neděláte pro peníze nebo pro zisk. V diskusi jsem se zmínil, že takto chovám s úspěchem již 3 roky slepičky které jsou nádherné a v naprosté pohodě a teď vše připravuji na jaro pro chov králíků( cca 5-10 králíků). Než vše spustím chci mít opravdu jistotu, že zvířata budou v mé nepřítomnosti absolutně zajištěna a chci myslet na vše co by mohlo nastat což se mi u slepic podařilo.Samozřejmě jsou věci které nedokážete ovlivnit ani když jste u zvířat každý den.
Králiky budu mít pouze od jara do podzimu a samici budu brát na zimu domu kde ji můžu ochránit před krutými mrazy a dát ji denně vodu která ji nezamrzne. Na jaře ji připustím a do podzima králíky vykrmím a... . Napájení niplovou napaječnou, dávkováni krmiva přes dávkovačku krmiva osobní konstrukce s časovačem a pohled z Ip kamery na kotce - foto na vyžádání. V případě problémů samozřejmě soused v záloze, ale až jako krajní případ. Krmení směsí granulí s nahým ovsem a ječmenem o víkendech kousek tvrdého chleba, vločky a např. mrkev a něco na přilepšení. Odjíždím z chalupy v neděli a přijíždím v pátek ráno.Slepice mi takto fungijí spolehlivě. Bohužel nebylo mi dáno jako jiným že můžu bát u zvířat stále ale to neznamená že se u mně slepičky mají špatně, když vidím slepice sousedů a moje tak ty moje jsou proti nim jak carevny.Někdo se tu ptal jak slepice fungují: Tak tedy : Mám 9 hempřírek a jednoho kohouta. Kurník přiměřené velikosti se dvěma snáškovými hnizky skloněnými do spádu aby se vajíčko vždy odvalilo do střední nepřístupné komory kde je jednou týdně vyberu. Automatické zavírání a otvírání na soumrakový spínač jsem si udělal sám a dorazové spínače jsou připojeny na jednoduchou GSM bránu kde mi vždy přijde sms kurník zavřen a kurník otevřen. Na zavření mám 30min zpoždění, aby bylo zaištěno, že slepičky budou opravdu všechny po setmění v kurníku. Jinak automatická dvířka je možno takto koupit - cca 2.000, -. Vodu jim dávám do 3 nádob a zrní a granule mají k dispozici trvale. Při odjezdu jim udělám míchanici, namočím pečivo, do kýble, do toho přeničný a kukuřičný šrot, kopřivy a 5 l hrnec vařených brambor, to vše promíchám a dám do dvou pekáčů. Nesmí být na sluníčku. V pohodě vše za 2-3 dna sežerou a zvývající dny mají granule a zrní. Po příjezdu zbytky z domácí kuchyně. Po celo dobu samozřejmě skořápky a grit. Když jme přítomen pouštím je do velké zahrady. Přes týden jsou v oplocené volieře s kurníkem cca 20m2 kde maj vše k dispozici. Teď v zimě mají v jednom kýbli trvale ponořen 10 W topný kabel který zajistí že ani v mrazech kolem -10 jim voda nezamrzne nebo je tam stále hladina vody kterou můžou pít. Můžete se k tomu stavět jak chcete ale nepříde mi v žádném případě, že by slepičky nějak strádaly, jsou čilé, mají dostatečný výběh a zajištěno vše co potřebují vč kohouta . Tak to je vše na truc všem škarohlídům, takto to funguje a doufám že s úspechem zkušenosti z víkendového chovu slepiček přenesu i na víkendový chov králíků. Je to inspiraca pro všechny kdo by chtěli s takovýmto chovem začít, že to jde, něco to stojí, ale co je v životě zadarmo a v případě, že jste o tomto také uvažovali určitě se nenechte otrávit řečma lidí kteří toto nedovedou zrealizovat proto to kritizují a odrazují od toho nesmyslnými argumenty. Může to ale dělat jen opravdu ten kdo to dělá pro radost a se zájmem.Přožil jsem i pár fotek pro názornost. Přeji hodně zdaru. Leoš.

30.11.2016 19:45

cerysek napsal(a):

To není argument, vše je o přistupu, to by jste mohla najít stovky a tisíce jiných příkladů z jiných oborů lidské činnosti a na základě toho všechno odsoudit a nic nedělat. to, že je váš soused d.bil tak neznamená, že k tomu budou přistupovat i ostatní.To že to dělá někdo špatně neznamená že to takto budou dělat i istatní, to nebyl vhodný argument jen popis činnosti jednoho člověka jak by se to dělat asi nemělo a pravděpodobně to nezvládl. Leoš.

30.11.2016 21:26
borax

XXX.XXX.45.76

No co k tomu všemu řící, jsou to odpůrci které nepřesvědčím o možném způsobu, že lze s úspěchem a v naprosté pohodě chovat slepice nebo králíky v tzv. víkendovém chovu. Jejich jediný argument je, nejste u nich denně tak je to špatně. Já na to mám jiný názor podložený zkušeností, stále jsou to zvířata která přítomnost lidské duše nepotřebují, Je potřeba jim zajistit čerstvou vodu, pravidelné a kvalitní krmení, čístotu podestýlky( ale to stačí jednou týdně) a ochotu do toho všeho něco investovat. Je jasné, že v tomto případě je nejedná v žádném případě o výdělečný podnik, ale o silně prodělečnou záležitost, ale někdo jede na týden za 40.000 na hory a někdo to investuje do technologie chovu která mu potom přinese radost s úspěchu a prosperity zvířat.je to vše o prioritách. To, že ho králík nebo vajíčko vyjde na několikanásobně větší částku než kdyby si vše koupil je jasné, ale o tom to není, tohle neděláte pro peníze nebo pro zisk. V diskusi jsem se zmínil, že takto chovám s úspěchem již 3 roky slepičky které jsou nádherné a v naprosté pohodě a teď vše připravuji na jaro pro chov králíků( cca 5-10 králíků). Než vše spustím chci mít opravdu jistotu, že zvířata budou v mé nepřítomnosti absolutně zajištěna a chci myslet na vše co by mohlo nastat což se mi u slepic podařilo.Samozřejmě jsou věci které nedokážete ovlivnit ani když jste u zvířat každý den.
Králiky budu mít pouze od jara do podzimu a samici budu brát na zimu domu kde ji můžu ochránit před krutými mrazy a dát ji denně vodu která ji nezamrzne. Na jaře ji připustím a do podzima králíky vykrmím a... . Napájení niplovou napaječnou, dávkováni krmiva přes dávkovačku krmiva osobní konstrukce s časovačem a pohled z Ip kamery na kotce - foto na vyžádání. V případě problémů samozřejmě soused v záloze, ale až jako krajní případ. Krmení směsí granulí s nahým ovsem a ječmenem o víkendech kousek tvrdého chleba, vločky a např. mrkev a něco na přilepšení. Odjíždím z chalupy v neděli a přijíždím v pátek ráno.Slepice mi takto fungijí spolehlivě. Bohužel nebylo mi dáno jako jiným že můžu bát u zvířat stále ale to neznamená že se u mně slepičky mají špatně, když vidím slepice sousedů a moje tak ty moje jsou proti nim jak carevny.Někdo se tu ptal jak slepice fungují: Tak tedy : Mám 9 hempřírek a jednoho kohouta. Kurník přiměřené velikosti se dvěma snáškovými hnizky skloněnými do spádu aby se vajíčko vždy odvalilo do střední nepřístupné komory kde je jednou týdně vyberu. Automatické zavírání a otvírání na soumrakový spínač jsem si udělal sám a dorazové spínače jsou připojeny na jednoduchou GSM bránu kde mi vždy přijde sms kurník zavřen a kurník otevřen. Na zavření mám 30min zpoždění, aby bylo zaištěno, že slepičky budou opravdu všechny po setmění v kurníku. Jinak automatická dvířka je možno takto koupit - cca 2.000, -. Vodu jim dávám do 3 nádob a zrní a granule mají k dispozici trvale. Při odjezdu jim udělám míchanici, namočím pečivo, do kýble, do toho přeničný a kukuřičný šrot, kopřivy a 5 l hrnec vařených brambor, to vše promíchám a dám do dvou pekáčů. Nesmí být na sluníčku. V pohodě vše za 2-3 dna sežerou a zvývající dny mají granule a zrní. Po příjezdu zbytky z domácí kuchyně. Po celo dobu samozřejmě skořápky a grit. Když jme přítomen pouštím je do velké zahrady. Přes týden jsou v oplocené volieře s kurníkem cca 20m2 kde maj vše k dispozici. Teď v zimě mají v jednom kýbli trvale ponořen 10 W topný kabel který zajistí že ani v mrazech kolem -10 jim voda nezamrzne nebo je tam stále hladina vody kterou můžou pít. Můžete se k tomu stavět jak chcete ale nepříde mi v žádném případě, že by slepičky nějak strádaly, jsou čilé, mají dostatečný výběh a zajištěno vše co potřebují vč kohouta . Tak to je vše na truc všem škarohlídům, takto to funguje a doufám že s úspechem zkušenosti z víkendového chovu slepiček přenesu i na víkendový chov králíků. Je to inspiraca pro všechny kdo by chtěli s takovýmto chovem začít, že to jde, něco to stojí, ale co je v životě zadarmo a v případě, že jste o tomto také uvažovali určitě se nenechte otrávit řečma lidí kteří toto nedovedou zrealizovat proto to kritizují a odrazují od toho nesmyslnými argumenty. Může to ale dělat jen opravdu ten kdo to dělá pro radost a se zájmem.Přožil jsem i pár fotek pro názornost. Přeji hodně zdaru. Leoš.

Dobrý nápad takhle chovat slepice.
Obávám se, že králíky je třeba mít denně na očích.
Hlavně kvůli nemocem typu kokcidioza, entrero atd.
To si musíte vyzkoušet.
Ekonomika 10W topného kabelu... , to musí být vymazlená ( drahá ) vejce!

30.11.2016 21:52

Já nevím, při dnešních technologiích, když člověk počítá s vysokými náklady a máte v záloze souseda, by to asi technicky šlo, ale jak budete třeba řešit kontrolu hnízda? Když se vám samice okotí a náhodou některé z mláďat uhyne, tak než přijedete na víkend, mohou být mrtvá všechna, samice do hnízda s rozkládající se mrtvolkou chodit nebude a ostatní mláďata chcípnou hlady. To vám kamera neřeší.
Kdybyste měl jen králíky na výkrm přez léto bylo by to jednodušší.

30.11.2016 22:37
borax

XXX.XXX.91.21

Prostě nakoupit rozkrmene králíky od slušného chovatele a dokrmit si je.
I to je řešení.
Pripravuji tak jednou ročně jednomu známému.
Chov ho baví, ale nemá v zimě čas chodit kolem chovných kusů
Vykrmuje do 4kil!

1.12.2016 07:54

borax napsal(a):
To si musíte vyzkoušet.

To jsou jednoduché počty:
10 W x 24 hod t.j.240 W denně x 30 dnů t.j 7,2 KW za měsíc. Při ceně cca 5 Kč za kW je to cca 36 korun měsíčně a zapínám to jen když hlásí mrazy a o víkendech tam jsme tzn. to běží cca max 40 dnů v roce když to ještě trochu přeženu ( Středočeský kraj). No jak sjem psal toto neni o penězích a ekonomice chovu, ale o tom že taky něco děláte, máte nějakou činnost která vás baví, furt lepší než sedět u bedýnky s trubadůry, ale zas tak strašné to není, nějaká vajíčka také prodávám po 3, - kč tak mi to přikryje tuhle režii. Neberu to jako vydělečnou činnost, to by jsme to jinak nemoh dělat.Tak hodně zdaru. Leoš.

Radovan52

1.12.2016 08:06
Radovan52

XXX.XXX.177.42

borax napsal(a):
To si musíte vyzkoušet.

Myslite si ze kazdodenna vizualna kontrola zabrani "nemocem typu kokcidioza, entero " ? urcite nezabrani.
Podla mna Leos123 patri medzi ludi ktory doma maju usporne ziarovky usporne spotrebice a spotreba 10 watov ich vonkoncom nerozhodi.
Na jednej strane ak si precitate vase prispevky vsetko spochybnujete skoro vzdy,.

Radovan52

1.12.2016 09:17
Radovan52

XXX.XXX.177.42

burgund6 napsal(a):
On už svého času pan Fingerland psal, že pro to, aby člověk mohl chovat zvířata, jsou potřeba osobní a materiální předpoklady.Vám osobní předpoklad chybí, jestliže se o zvířata nejste schopen postarat denně.Můžete tam mít internet a GSM bránu jakou chcete, ale to Vaši přítomnost nenahradí.Navíc králík není slepice.

Vy ste sa pane mal stat sudcom urcite by vas uz niekto talaram priikryl a nakopal do p r d e l e.
skuste si pohladat na internete volny chov kralikov kde niektore samice neuvidite aj 10 dni ak maju vhodne priestory kde sa zasiju, niekoho ponizit len preto ze nechova sposobom aky poznate vy je smiesne.

1.12.2016 09:31
xchipsy

XXX.XXX.142.1

Tak sice taky patřím k chovatelům, kteří by u zvířat klidně spali, aby měli vše pod kontrolou ale na druhou stranu si myslím, že Leoš to má vychytané dobře. Na světě jsou miliony lidí, kteří mají zvířata "za pr*elí" a přesto jsou v katastrofálním zdravotním stavu a v otřesných podmínkách. Takže bych ho šmahem neodsuzovala jen proto, že dělá něco jinak, než je "běžné"...

1.12.2016 09:45

Radovan52 napsal(a):
Myslite si ze kazdodenna vizualna kontrola zabrani "nemocem typu kokcidioza, entero " ? urcite nezabrani.
Podla mna Leos123 patri medzi ludi ktory doma maju usporne ziarovky usporne spotrebice a spotreba 10 watov ich vonkoncom nerozhodi.
Na jednej strane ak si precitate vase prispevky vsetko spochybnujete skoro vzdy,.

Ano to jsou právě ty zkušenosti, které tu až do jara budu sbírat nežvše spustim, děkuji za ně když je někdo řekne slušnou formou bez napadání a urážek. Každý to dělá trochu jinak, jněkdo má krmení trvale, někdo čistí každý týden, někdo méně často, různé druhy krmiva různě kombinované, někldo léči tak a jiný onak, ale co je podstatné každý to dělá jak nejlépe umí nebo jak si myslí, že to je nejlepší a co je vůbec nejpodstatnější z celé diskose o králících je to, že když tomu dáte to co to má mít a je zde vidět, že přesná forma a způsob není dán a existuje mnoho přístupů, je pravděpodobnost úspěchu velmi vysoká i s různými přístupy k chovu, je potřeba si najít jen ten svůj způsob který bude vyhovovat právě jeho možnostem a tomu proč vlastně s chovem začal nebo jej provozuje. Někomu potom kilo králíka může vyjít po sečtení všech nákladů na 500, - a někomu na 30, - ale o tom to podle mně vůbec není. Jak jsem psal je to o tom, že děláte něco co pro Vás má smysl a co vás baví a dáte tomu vše potřebné. Tak hodně zdaru všem. Leoš.

Ne-chovatel

1.12.2016 09:49
Ne-chovatel

XXX.XXX.252.12

No jako já viděl mladé až jim byl minimálně měsíc, byli osrstění a začali pobíhat venku. I přes umělou noru ze dřeva (asi dokončenou pozdě) si králíci udělali vlastní přirozenou v zemi a vyvedli.

Podle mne samice u té nory jednou denně vždy téměř vyhrabala vchod (který jsem jim paradoxně zaházel já nevěda že tam jsou mladé), nakojila a zase ten vchod téměř zaházela. Muselo to tak být, protože jinak by nemohla kojit.

Další zajímavost je, že vyvedli v jedné noře dvě samice a jejich potomstvo pije (vidívám je vždy večer až se setmí, přes den asi nepijí protože je vidívám neustále pobíhat mimo výběh - protože ještě prolézají plotem) u té která je zrovna nechá.

Hodlám to takhle nechat i do budoucna, vůbec jim nebudu do hnízda zasahovat. Nemyslím si, že by samice kvůli jednomu mrtvému v doupěti opustila celý vrh. Když dokáže překopat tu noru horem vrchem, natahat i dotahat co uzná za vhodné, pochybuji že si neporadí s odstraněním případné zdechliny. Akorát bych rád aby upřednostnily ty dřevěné, v patře (ale je fakt že v zemi bude asi stabilnější teplota a když noru vystelou chlupy...).

Nevíhodou volného chovu je že už jsem minimálně o pět králíčků přišel. Prvního ulovila kočka, tu jsem zpracoval. Druhého potkan, toho jsem uvěznil v noře. A další tři si myslím že odlovila sova. Oni se toulají i když se napijí večer mléka a já několik nocí po sobě viděl nad nimi sovu, jednou jsem ji i vyplašil při lovu. Teď už jsou na ni asi příliš velcí.

Nejlepší je že vztah se všemi samicemi se značně zlepšil. Běhají mi teď při krmení mezi nohama a jsou otravnější jak kočka. Neprotestují ani když jim beru mladé. Ty už se taky uklidnili a v době krmení to strpí (když jsou venku tak je nechytnu, nedají se).

Ne-chovatel

1.12.2016 10:01
Ne-chovatel

XXX.XXX.0.242

Ona vlastně ta samice do té nory většinu doby co krmila vůbec nelezla, myslím že je musela volat ke vchodu.

Ten první týden mi zcela unikl. Ale je možné že je ani nechodila zahřívat, během častého procházení jsem si nikdy nevšiml, že by byla nora zcela odkrytá a jedna ze samic mi chyběla. Bylo ale ještě tak 10°C, ale jak říkám v zemi je značně stabilní teplota (určitě tam bude i při mrazu alespoň kolem nuly) a ti mladí vydají asi také dost tepla.

Zato když přišla náhlá změna počasí a oni byli ještě hodně malí, tak se byli schopní svým pobíháním unavit, asi i něco jako podchladit, nenajít správnou cestu domů a proto se skrčit někde v koutku (dva metry od nory či dospělých) a čekat odevzdaní osudu nevím na co. Dva jsem takto, prochladlejší, dopravovoval k ústí nory. Skočili do ní s takovou radostí, že je jasné že tam muselo být všem pohromadě teplíčko.

Radovan52

1.12.2016 10:02
Radovan52

XXX.XXX.238.82

Ano to jsou právě ty zkušenosti, které tu až do jara budu sbírat nežvše spustim, děkuji za ně když je někdo řekne slušnou formou bez napadání a urážek. Každý to dělá trochu jinak, jněkdo má krmení trvale, někdo čistí každý týden, někdo méně často, různé druhy krmiva různě kombinované, někldo léči tak a jiný onak, ale co je podstatné každý to dělá jak nejlépe umí nebo jak si myslí, že to je nejlepší a co je vůbec nejpodstatnější z celé diskose o králících je to, že když tomu dáte to co to má mít a je zde vidět, že přesná forma a způsob není dán a existuje mnoho přístupů, je pravděpodobnost úspěchu velmi vysoká i s různými přístupy k chovu, je potřeba si najít jen ten svůj způsob který bude vyhovovat právě jeho možnostem a tomu proč vlastně s chovem začal nebo jej provozuje. Někomu potom kilo králíka může vyjít po sečtení všech nákladů na 500, - a někomu na 30, - ale o tom to podle mně vůbec není. Jak jsem psal je to o tom, že děláte něco co pro Vás má smysl a co vás baví a dáte tomu vše potřebné. Tak hodně zdaru všem. Leoš.

Drzime Vam palce aj na nohach aj na rukach nech sa dari a dajte nam vediet vase poznatky je plno chovatelov ktory zmyslaju ako vy aj by mali chut sa do toho pustit len je malo zverejnenych skusenopsti. A nech vas prosim neodradia prispevky neprajnikov. ak sa zacitate do clankov zistite presne zoznam neprajnikov.

chovatel 70

1.12.2016 11:24
chovatel 70

XXX.XXX.131.125

Svého času vycházelo pojednání o úspěšném chovu králíků na dálku. Jednalo se o chov králíků na chatě nebo chalupě s obsluhou pouze o víkendech. Psali o tom organizovaní chovatelé, kteří tyto králíky vystavovali. Takže žádné bláboly nebo doměnky.

1.12.2016 11:28
borax

XXX.XXX.91.21

To jsou jednoduché počty:
10 W x 24 hod t.j.240 W denně x 30 dnů t.j 7,2 KW za měsíc. Při ceně cca 5 Kč za kW je to cca 36 korun měsíčně a zapínám to jen když hlásí mrazy a o víkendech tam jsme tzn. to běží cca max 40 dnů v roce když to ještě trochu přeženu ( Středočeský kraj). No jak sjem psal toto neni o penězích a ekonomice chovu, ale o tom že taky něco děláte, máte nějakou činnost která vás baví, furt lepší než sedět u bedýnky s trubadůry, ale zas tak strašné to není, nějaká vajíčka také prodávám po 3, - kč tak mi to přikryje tuhle režii. Neberu to jako vydělečnou činnost, to by jsme to jinak nemoh dělat.Tak hodně zdaru. Leoš.

Chápu, máte to jako koníčka.
To je v pořádku.

1.12.2016 11:31
borax

XXX.XXX.91.21

Radovan52 napsal(a):

Radovane já jsem nic nezpochybňoval.
Kokcida je léčitelná, pokud se chytne včas.
To na kameře nepoznáte a neucítíte charakteristický zápach.

Slepice jsou přece jenom jiný level.

Radovan52

1.12.2016 11:44
Radovan52

XXX.XXX.238.82

borax napsal(a):
Radovane já jsem nic nezpochybňoval.
Kokcida je léčitelná, pokud se chytne včas.
To na kameře nepoznáte a neucítíte charakteristický zápach.

Slepice jsou přece jenom jiný level.

Nepůjdu s vámi do konfrontace, ale dovolte mi poznámku, jenom lajdák musí léčit. tím jsem řekl všechno, hodně zdaru, hlavně zdraví v rodině i v chovu.

1.12.2016 11:55
borax

XXX.XXX.91.21

Jenom lajdák musí léčit.
tím jsem řekl všechno.

Inu stane se to tak někdy...

J.Homolka

19.8.2017 14:59
J.Homolka

XXX.XXX.118.248

Dobrý den je jasné, že se na vás stávající chovatelé vrhnou. Oni ke králíkům chodí každý den už několik let a nepřipustí, že by to šlo jednodušeji. Jinak naši předci chovali králíky volně ve stáji, kde si dělali nory v podestýlce a žrali to, co upadlo dobytku od huby. Já sám nějaký čas choval králíky volně na dvoře a šlo to. Samy se množily i živili. Přesto že měli dispozici zásobník s granulemi a vodou tak toho využívali jen zřídka. Když do vesnice přišel králičí mor tak ostatní chovatelé přišli o celé chovy a já jen o jednoho samce. Myslím to bylo tím, že žili odděleně. Bohužel můj experiment ukončila škodná, která se naučila chodit pro mladý. Podle mě jsou králici teprve nedávno domestikovaný a pokud mají přístup k trávě člověka nepotřebují.

19.8.2017 18:45

Opravdu mi funguje vše bez problémů, králíci jsou v pohodě, dnes jsem zhrovna 3 zabíjel, cistá váka 2,2 kg po 4,5 měsících chovu, okogtili se mi koncem července 2 samice, zkrátka nevidim zatím ani jeden problém, doporučuji všem kdo by se do toho chtěli pustit tak aby se nenechali odradit řečma ostatních chovatelů že to nejde nebo že je to trápení, králíci maj v průběhu tejdne všechno co maj mít.

20.8.2017 07:54
xchipsy

XXX.XXX.142.1

Co znamená "čistá váha"? JUT nebo živá?

20.8.2017 08:47
horal

XXX.XXX.202.176

Já chodím na zahradu tak 600 m a část cesty je pod třímetrvým svahem a z druhé strany plot. V tomto místě se dělají v zimě, někdy i 2 m závěje a přesto jdu na zahradu dvakrát deně. Už jenom kvůli tomu že zvířata potřebují vodu, která jim zamrzne. To ale neznamená že jinde by nešlo nechat zvířata i několik dní bez dozoru. Pokud je možnost bezproblémového napájení (třeba jako příklad vyhřívané napáječky) s krmením pak už neni vůbec žádný problém. Dneska je spousta krmiv a různych dávkovačů, že stačí jenom nasypat a vydrží to i několik dní. Samozřejmě je tady moc věcí které je potřeba zajistit, aby nezvlhlo krmení, aby na něj nešli hlodavci a podobně. Ale v podstatě by neměl být problém s krmením. Koupit se dají vojtěškové, senné, slámové a různé krmné granule, stačí to jenom správně zkombinovat aby měli i dostatek vlákniny a problémy by být neměly. Samozřejmě problém může nastat všude i tam kde ste třikrát deně u zvířat, ale to do vás také může uhodit blesk, anebo na vás spadnout letadlo. Je pravda že my co jsme v kontaktu se zvířaty deně, je to tro nás nemyslitelné. Já když někdy vyrazím přes víkend na ryby, pořád volám manželce jestli je vše v pořádku a jestli nezapoměla to či ono. Když se ale nad tím zamyslíte tak opravdu to lze dělat jenom s občesným dohledem a doplněním krmení. Podstatní otázka ale je, PROČ TO DĚLAT ? Z lásky ke zvířatům ? Když je vidím jenom občes a nejsem v dením kontaktu. Nebo snad pro maso ? Když se všema těma vychytávkama mne to výjde dráž než kdybych si toho králika občas koupil. To my staří chovatelé, kteří jsme zvyklí si většinu krmení připravit sami anebo levně obstarat, asi nikdy nepochopíme. Proto se na nás nezlobte za naše reakce.

20.8.2017 09:35

Plně s Váma souhlasím :).

Neregistrovaný uživatel

20.8.2017 12:02
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.60.6

Nevím zda se tu někdo o tom už zmínil, ale chcete chovat králíky na maso, jen taková otázka? už jste někdy něco zdárně bez muk zabil, vykuchal a úspěšně dopravil na pekáč? to je taky celkem zásadní, protože když se vám to všechno povede, tak za nedlouho budete stát před plnou králikárnou a v hlavě obrovský otazník...

20.8.2017 13:07

A už jste nekdy před plnou králíkárnou stál vy, asi jo když Vás takováhle blbost napadne, to Vám můžu taky napsat že když si koupíte rajčata a přežerete se jich tak najednou budete stát před záchodovou mísou a jestli jste na to připravenej :). To se fakt divim, že místo toho aby někdo přispěl svym názorem tak místo toho vymyslí takovouhle kokotinu. To je přeci úplně jedno, když už by jsme to neuměl zabít tak řeknu někomu kdo je zabije nebo snad myslíte, že jim tam zřídim důchoďák :).

20.8.2017 14:56
bery25

XXX.XXX.95.60

Já chodím na zahradu tak 600 m a část cesty je pod třímetrvým svahem a z druhé strany plot. V tomto místě se dělají v zimě, někdy i 2 m závěje a přesto jdu na zahradu dvakrát deně. pekne pan Horal, dva a pol kilometra denne len pre kraliky, trosku vas obdivujem, dobra kondicka, na vas asi poistovna dobre zarobi

20.8.2017 17:59
xchipsy

XXX.XXX.142.1

Tak ještě jeden pokus:

Co znamená "čistá váha"? JUT nebo živá?

20.8.2017 20:06

Co svět světem stojí tak označení čistá váha je používáno pro označení, bez obalu, bez náplně, vykuchaný bez vnitřností apod. atd tkrátka hmotnost která je čistá bez toho co tvoří běžně odpad z nějakého produktu. Tak nevím co k tomu více říci :).

20.8.2017 21:35
horal

XXX.XXX.202.176

bery25 napsal(a):
Já chodím na zahradu tak 600 m a část cesty je pod třímetrvým svahem a z druhé strany plot. V tomto místě se dělají v zimě, někdy i 2 m závěje a přesto jdu na zahradu dvakrát deně. pekne pan Horal, dva a pol kilometra denne len pre kraliky, trosku vas obdivujem, dobra kondicka, na vas asi poistovna dobre zarobi

Ano nachodím a to si představte že na zahradu ještě tahám 30 litrů vody deně. Pokud to jde tak na káře a když ne tak na saních. A i když byla na letošek mírná zima, sněhu bylo také dost. Ale taková zima že plot který je na fotce neni vidět tak ta je jednou za deset let.

Neregistrovaný uživatel

20.8.2017 21:57
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.184.125

Leoší v pokoji= Attilla je dáma, trochu slušnosti by nezaškodilo. Taký odborník na techniku by si mohol kliknúť na profil? Ani mne to nedalo, zaujíma ma brutto váha a plemeno? No a čo dalej = dokázal ste, že to ide aj takto, možno to bolo len o šťastí? Samíc je viac na zimu pôjdu do pivnice v paneláku čí do Chorvátska? Mojich vidím ked kuknem z okna von je to cca 20m To je = Radosť a druhú partiu mám u brata v maštali asi 35 m . Idem k nim kedy sa mi zachce, kľudne aj teraz, tomu hovorím Paráda, o tom to je nielen krmiť a napojiť. ja by som to ako vy nemohol, bud to mám doma. alebo nie! Ale jeden nápad mám, namontujem si osvetlenie na diaľkové ovládanie to dám aj ja,

Neregistrovaný uživatel

20.8.2017 22:00
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.184.125

horal napsal(a):
Ano nachodím a to si představte že na zahradu ještě tahám 30 litrů vody deně. Pokud to jde tak na káře a když ne tak na saních. A i když byla na letošek mírná zima, sněhu bylo také dost. Ale taková zima že plot který je na fotce neni vidět tak ta je jednou za deset let.

Horal, za mňa =

21.8.2017 06:55
bery25

XXX.XXX.95.60

horal napsal(a):

Nie trochu vas obdivujem, ale davam klobuk dole

21.8.2017 06:57

Detko edko já ti vůbec nerozumim co jsi chtěl říct, jestli bydlíš v paneláku, nebo v Chorvatsku, potom nějaké osvětleníá na dálku fakt to je zmatečný. No a teď k tématu. Předpokládám že již nějaké životní zkušenosti máš a proto by jsme ti připomněl jedno staré a platné přísloví -, štěstí přeje připraveným". I blbec může mít králíky doma a koukat na ně a ( tím nemyslím tebe ) a můžou na tom být podstatně hůř něž někdo kdo má chov v pořádku a dá mu co je potřeba. Buď rád že jsi mněl v životě to štěstí a můžeš na králíky koukat :), to se poštěstí málokomu z nás. Ale jestli dovolíš jsou na světě i lidi kteří na ně koukat nemůžou a pak to musí vymyslet trochu jinak. Vím že tě to štve a že se s tím nedokážeš smířit, ale tak to prostě je. Já musím králíky přes zimu odvézt k nám domu na zahradu která je malá a kde by jsme je přes rok když jich je hodně mít nemoh a to do menší králíkárny a tam na ně zase nevidim :) ale když vyjdu a popojdu tak už je vidim :) takže přes zimu mají každodenní péči( 1 samec + 2 samice). Zkus spíše poradit než stále něco negovat takle diskuse k tomu je a neni pro ty, kteřý se snažej vše negovat. Tak mi to přej, že to i takto jde a nezáviď :).

21.8.2017 07:56
xchipsy

XXX.XXX.142.1

Co svět světem stojí tak označení čistá váha je používáno pro označení, bez obalu, bez náplně, vykuchaný bez vnitřností apod. atd tkrátka hmotnost která je čistá bez toho co tvoří běžně odpad z nějakého produktu. Tak nevím co k tomu více říci :).

To zní sice hezky, to bez obalu a bez náplně, ale v chovu králíků se co svět světem stojí uvádí hmotnost živá (případně "mrtvá") a dále hmotnost JUT, tedy jatečně upravené tělo, kdy tento údaj se jinak počítá např. u skotu (kdy je to opravdu vámi uváděné "bez obalu a bez náplně a bez hlavy", zatímco u králíka je to váha s hlavou a mnohdy se započítávají ledviny s tukem a játra). Případně ještě můžeme sledovat jatečnou výtěžnost.
Čili vašich uváděných 2,2 může být králík bez hlavy a "všeho" a nebo taky králík s hlavou a těmi ledvinami a játry... Proto jsem se ptala, co myslíte váhou "čistou", protože každý to počítá jinak a je to potom dost zavádějící

Neregistrovaný uživatel

21.8.2017 08:31
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.154.42

Dobre chlapečku = ked už si si so mnou potykal, je to tvoj názor ako aj môj. Ja ti nemám čo závidieť, mám čo mám a ty si mi nijako k tomu nepomohol ! Ano je to o šťastí a potešení pri chove, ano teším sa z úspechu, ale rovnako ma štve aj ked sú problémy. A čo ti mám poradiť, ved to máš všetko vymakané, ty by si ju aj tak neprijal. Myslím, že veľa vecí štve naopak teba, no a u nás sa hovorí " kto sa nevyrovná zo životom = bude sa mu ťažko odchádzať " To plemeno a brutto živá váha prezradíš? A to svetlo si urobím a aj si na nich zasvietim, baterky sú drahé a dokonca si ma nabudil dám tam aj solárny panel, Inak bežne mávam 8=10 chovných samíc troch plemien a tak sa im snažím vytvoriť zodpovedajúce podmienky. pekný deň .PS= U mňa sa na živej váhe 2,5 kg podarí čistá bez hlavy a vnútorností 1,3 a to priaťelu je za 10 týždňov, samozrejme nie všetky kusy.

21.8.2017 08:49
xchipsy

XXX.XXX.142.1

Mě hlavně baví, jak se z člověka po jednom jediném odchovu stane zkušený odborník, který jiného, co za x let odchoval stovky kusů nařkne ze závisti

Neregistrovaný uživatel

21.8.2017 09:01
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.154.42

xchipsy napsal(a):
Mě hlavně baví, jak se z člověka po jednom jediném odchovu stane zkušený odborník, který jiného, co za x let odchoval stovky kusů nařkne ze závisti

Tak je to veru, niektorým šťastnejším to ide aj doma v práci a jasné aj v chove... No a mi ostatný len s údivom čumíme, no čo na to povedať? Tak nech sa nám darí aspoň tak dobre ako Leošovi. Všetkým chovaťeľom ktorý vidia svoje králiky aspomň 2x denne prajem pekný deň Teda aj chovaťeľkám

21.8.2017 09:02

:) hlavně že na ně vidíš.

Neregistrovaný uživatel

21.8.2017 09:06
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.154.42

:) hlavně že na ně vidíš.

Som v práci nevidím

21.8.2017 09:11
xchipsy

XXX.XXX.142.1

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Tak je to veru, niektorým šťastnejším to ide aj doma v práci a jasné aj v chove... No a mi ostatný len s údivom čumíme, no čo na to povedať? Tak nech sa nám darí aspoň tak dobre ako Leošovi. Všetkým chovaťeľom ktorý vidia svoje králiky aspomň 2x denne prajem pekný deň Teda aj chovaťeľkám

Já kolem nich projdu mnohokrát denně. Všechna zvířata mám skoro "na očích" (stačí z chodníčku odbočit do maštale, chléva...) a práci doma, takže žádný problém smajlík

21.8.2017 09:17

Tak to je dobře, v podstatě ty co na ně nevidí a nebo kolem nich neprojdou několikrát denně nemaj vůbec právo králíky chovat, tak choďte, koukejte, čím více tím lépe a tím budete mít větší právo na chov.:).

Neregistrovaný uživatel

21.8.2017 09:38
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.154.42

Tak to je dobře, v podstatě ty co na ně nevidí a nebo kolem nich neprojdou několikrát denně nemaj vůbec právo králíky chovat, tak choďte, koukejte, čím více tím lépe a tím budete mít větší právo na chov.:).

Daj už pokoj, a tú váhu a plemeno? Nejako nám to zatajuješ, právo máme všetci, čo ťa žerie? Vieš život je aj o skúsenostiach a radosti, zodpovednosti, spoľahlivosti..atd.. Ideš svojou cestou tak sa drž, ja ťa nikam netlačím, ani nikto z nás tu.

21.8.2017 12:13

Váhu jsem psal, po vykuchání bez hlavy + játra, srdíčko a ledvinky - 2,2 a chovám Burguňáky, ale upozorňuju že kolem nich několikrát denně nechodim a nevidim na ně, tak nevim jestli na to mám vůbec právo a nejsem špatnej chovatel.

Neregistrovaný uživatel

21.8.2017 13:34
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.154.42

Váhu jsem psal, po vykuchání bez hlavy + játra, srdíčko a ledvinky - 2,2 a chovám Burguňáky, ale upozorňuju že kolem nich několikrát denně nechodim a nevidim na ně, tak nevim jestli na to mám vůbec právo a nejsem špatnej chovatel.

Vidíš, už ti to de líp, kedže mali zhruba 130 dní tak čo na to dodať? Musíš častejšie chodiť na zahradu a aj si s nimi pokecať... nie len mudrovať .Zmeň plemeno a bude to lepšie., vidíš aj radu viem dať...

21.8.2017 13:42

21.8.2017 13:43

A jaké plemeno doporučuješ, ( můžu ti už tykat když už jsem začal teď by bylo alibistický to měnit ).

21.8.2017 13:51

Pro všechny škarohlídy

https://www.youtube.com/watch?v=RiXoujhQrvY.

21.8.2017 15:55
xchipsy

XXX.XXX.142.1

Vůbec nechápete podstatu věci. Ono nejde o to, že bylo nutné kolem králíků několikrát chodit nebo je dvakrát třikrát či čtyřikrát za den vidět proto, že člověk CHCE. Je to spíše z hlediska praktického - teď jste měl třeba zatím štěstí, ale nikdy nevíte, kdy se něco může posr*t - krmení není až tak problém, na tom seně králík přežije, ale třeba to napájení. Sát se může cokoli - praskne hadička, ucpe se nipl...a pokud se to stane v pondělí ráno a vy přijedete v pátek večer, už může být dost pozdě. Třeba kojící samice bez vody, to je sakra velký průšvih.
Když to zjistí chovatel, co má králíky "za prd*lí", tak to vyřeší okamžitě. Víkendový chovatel to vyřeší třeba už zakopáním chcíplých králíků...

21.8.2017 16:03

Dobře, nipl ne neucpe, je takové blbovzdorné zařízení, že porucha je vyloučena a na přívodu je filtr který nepustí jakoukoli případnou nečistotu a ten je dostatečně široký, mně se zdá, že prostě chcete něco najít ale zatím střílíte slepejma, zkuste opravdu nějakou slabinu, já budu jedině rád a bude to i pro ostatní ale nevymejšlejte nereálný scénáře. To může přijít válka, může přijít vandal kterej je ukradně to všechno se může stát, ale tomu taky nezabráníte i když tak jste, když přijde nemoc tak u králíků toto stejně moc nezmůžete, moje babička vždycky říkala že na králíka se stačí křivě povat a chcípne si kdy chce což už dneska taky neni úplně pravda, ale ten zacpanej nipl se jasně nabízel ale po jeho rozebrání musí bejt každýmu jasný že to je nereálný, ale zkuste něco jinýho. .

21.8.2017 16:29
xchipsy

XXX.XXX.142.1

Jo, nereálný To bych nesměla mluvit s několika chovateli, kterým se to stalo Ale oukej, vy tam máte filtr, to oni neměli. Pak se taky pár chovatelům stalo, že jim niple začali "prokapávat", ale to máte taky jistojistě vyřešený a máte nejspíš zásobu dvou kubíků vody, která by za ten týden vykapat nestihla...
Víte, mě je to v podstatě šumák, ať si každý chová jak chce (pokud tím netrpí zvířata - a abyste se toho hned nechytil, jako všeho, tak tím neříkám, že ta vaše trpí, aby bylo jasné Nesnažím se "něco najít", spíš u všeho předem zvažuji možné situace, které mohou nastat, já chovám jak chovám, měnit to nehodlám, vy chováte jak chováte...
Někomu to vyhovuje, někomu ne. Já s nemocemi problém nemám (za víc jak deset let mi uhynul jeden přestárlý samec no a pak několik novorozených králíčat, co byla mimo hnízdo, ale to nebylo kvůli nějaké nemoci ale je to právě proto, že mám svá zvířata pod kontrolou.
Vy jste přesvědčený, že se nic nemůže stát (a i kdyby, však co, je to jen králík, ne?
To jeden taky chtěl mermomocí chovat "víkendově" prase, nenechal si poradit a pak byl strašně překvapenej, že si to prase dovolilo tři týdny před domluvenou zabijačkou chcípnout, když se pokazila napaječka a zůstalo týden bez vody...

21.8.2017 19:17

Jdo se bavit s ovcema na zahradu, bude to mít větší smysl.

21.8.2017 20:04

Určitě jděte. Stejně se tu chováte jak děcko. Schválně jsem si znovu prošla diskuzi a nevidím že by vás tu někdo napadal nebo schazoval. Naopak vám tu mnoho lidí popřálo úspěch při vašem, pro nás nezvyklém, způsobu chovu. Naproti tomu vy napřed vyzýváte ostatní, a´t vám zkusí napsat, kde vidí možnou slabinu vašeho systému a když se tak stane, urazíte se. To jak chováte králíky, je čistě vaše věc. Pokud zde bez invektiv uvedete vaše zkušenosti, určitě to spoustu lidí zaujme, minimálně jako řešení péče během víkendů nebo dovolené. Nedivte se ale, že tu mají lidé jiný názor než vy, k tomu slouží diskuze. Pokud diskutovat nechcete a chcete se pochlubit vašimi úspěchy, tak zkrátka napište příspěvek do sekce články.

21.8.2017 20:15

Plně s Vámi souhlasím.

21.8.2017 20:40
rabbit

XXX.XXX.11.101

Leoši nejde Vám upřít kreativitu
K těm niplum, někteří naši králici se pod tím naučili ležet takže v kotci jen bordel. Jeden samec, asi vynalézavý jako vy se to naučil rozebrat. Zatím jsem nepřišel na to jak to dělá.
Ještě k té okocené samici, když to hnízdo nezkontrolujete tak po týdnu už může být pozdě.

21.8.2017 20:47

Plně s Vími souhlasím, ale na ten bordel co maj vaši králící tak na ten nemám, je potřeba jim občas vyčistit a i když jste u nich každej den tak na to nevypadal radši se s tím moc nechlubte.

21.8.2017 21:29
rabbit

XXX.XXX.11.101

Bordel je z vody ve které leží a až si pod ten nipl naučí lézt budou za týden vypadat jak hadr na zem. Protože jsme s nima denně můžeme to včas napravit. Napsal jsem zkušenost, jenže vaše zabedněnost vám nedovoluje pochopit že můžou nastat situace která žádná konev ani spínací hodiny nevyřeší.

Neregistrovaný uživatel

21.8.2017 22:12
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.184.125

No a už je to tu, konečne našiel zmysel života, a omylom deaktivoval účet ! A ja už som mu chcel napísať do súkromnej správy... do prd... čo teraz ? Neviem som v koncoch, ale ked má ovce na záhrade v pondelok, tak miesto na králikáreň by tam mohlo nejaké zostať? Na chalupe asi nie je ? Pozrel som to video, človeče Leoši myslel som že to máš vymakanejšie. No ja ti poradím aspoň to plemeno. Išiel by som do Hybrida ak na tom chceš niečo trhnúť a do akého no po mojom by to mohol byť nejaký Lexus, dúfam že sa to nebude brať ako reklama ! Sú odolné a málo žerú = to je niečo pre teba. Nedaj sa odradiť, je to tvoja cesta a tak sa drž.

23.8.2017 11:00
bronda

XXX.XXX.98.84

Já jsem klasický chovatel a jsem u králíků 2 x denně a myslím si, že pravidelný kontakt je na místě. Nicméně nemohu si dovolit onemocnět, ani někam odjet, protože žena astmatik ani dcery, které tu nebydlí, mi havěť nenakrmí - určitě ne denně. Nemohu si dovolit ani odjet na týden na šachový turnaj, což mne štve nejvíce, zvláště nyní v důchodu, kdy mám na záliby více času.
Když jsem byl v roce 2013 na operaci s okem, dojížděl krmit zeť a výsledek byl dost katastrofální a zakopal jsem 13 odstavčat.
A tak pomalu začínám přemýšlet, jak chovy více automatizovat a zařadit některé prvky tzv. "víkendového" chovu alespoň na ta vybraná období, kdy je to třeba - nejen u králíků, ale i u slepic. Vlákno jsem začal číst přede dvěma roky, pak dlouho nic. Musím přečíst znovu. Každá inspirace je dobrá.

23.8.2017 11:05
xchipsy

XXX.XXX.142.1

Tak je pravda, že když má člověk jednou doma zvířata (krom psa tak pro něj končí nějaké větší dovolené. Jako králíkům ještě soused nasype, koňovi taky hodí seno, ale chtět po někom, aby vám ráno a večer krmil a kydal prasatům a dojil kozy, to už jde dost blbě No a ikdyž takovou ochotnou duši najdete, stejně z volna nemáte nic, protože trnete, jestli je všechno doma oukej. Protože ikdyž někomu dvacetkrát vysvětlíte, komu má kolik čeho dát a ještě mu to i napíšete ad 1, ad 2..., je velice pravděpodobné, že si to dotyčný udělá po svém protože on tomu přece rozumí, vždyť má králíky apod. doma taky a tak moc dobře ví, co jim má dát... Co na tom, že vy krmíte úplně něčím jiným a jinak...

Neregistrovaný uživatel

24.8.2017 09:54
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.242.18

Já jsem tak šťastný člověk! já až jednou nebudu mít mamku, tak asi taky nikam nepojedem normálně každý rok jezdíme na 10 dní k moři, králíky teda budeme mít až teď ale příští rok, už se o ně mamka bude starat a věřím, že to dopadne dobře. Normálně se nám stará o tři psy, slepice, rybičky dva papoušky, z nichž jeden je žako se kterým už se tak skamarádili, že tento rok už ji mamka i pouštěla a hrály si spolu. a roky předtím se mi starala ještě o celkem rozšířený chov potkanů, kde bylo cca 100 chovných jedinců. naštěstí teď šla do důchodu tak má víc času než roky předtím, jde jen o to, napsat dotyčnému přesně dané instrukce a hlavně aby je dodržoval! mamce u každého zvířete vždy visí plánek, čeho kolik má nasypat, rozmočit, či pokrájet na lince vždy přichystanou digi váhu... a to naši psi jsou krmeni barfem, takže žádný nasypat granule a čau. zatím vždy vše bez úhony. Jsem si jistá, že když byste kdokoliv dal přesné instrukce jak se o králíky postarat, co jim kdy přesně dát, tak to v klidu přežijí a vy si můžete jet odpočinout ke slané louži samozřejmě ale musíte svůj chov svěřit člověku na který je opravdu spoleh, kdyby ke králíkům někdo zaskočil 1x denně, dal vodu, nasypal přesně g jádra nebo granulí, a dal čerstvé seno, tak se to snad taky nepokaká...a tato starost zabere pár desítek minut, víc ne.

Neregistrovaný uživatel

22.2.2022 11:10
Neregistrovaný uživatel

Jdete se poradit ohledně zdravotního problému, prevence nemoci nebo výživy vašeho zvířete? Nově se můžete obrátit rovnou na odborníky v sekci On-line veterinář. Kvalifikovanou odpověď tam dostanete nejpozději během několika hodin. Ať jsou vaši mazlíčci zdraví a spokojení!

Přidejte reakci

Přidat smajlík