Kojení osiřelých králíčat

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
4.4.2015 21:29
FilipKa

XXX.XXX.17.155

Dobry den,
máme 12 denní osiřelá králíčata - 9 kousků. Matku zabila vichřice, když nám padla králíkárna. Krmíme už 5. den (je to 120hodin, co je krmila naposledy). Krmíme převařeným syrovým kravským mlékem s přídavkem smetany nebo sušeného mléka. Králíčata, zdá se, prospívají a rozhodně čůrají Vždy při krmení mě počůrají. Všichni tu píšete zaručené recepty na mléko, ale nikdo se nezabývá otázkou kolik? Nemůžu to nikde najít. Krmíme 2x denně, cca po 8ml. Poradte, kde hledat (web kralikar.cz nefunguje).
Díky Filip, tel 724 353 754
P.S. Když jsem byl kluk, táta odchoval 7 králíčat i přesto, že mu tenkrát někdo poradil ředit polotučné mléko...

4.4.2015 23:04
edward12

XXX.XXX.4.123

Já jsem dokrmoval Beba Al 110, lze to koupit v lékárně. Je to mléko bez laktozy. Přidávám to i samicím s nadpočetnými vrhy a sami si rádi dají. Moc to nestojí a nejsou žádné trávicí problémy. Co se týče kolik...tak dokud saje, není syt. Vám ale už budou vylézat z hnízda a za pár dní budou schopni si mléko brát z mysky k vašemu pohodlí. Rychleji přejdou na normální stravu. At se daří.

5.4.2015 09:41
binn

XXX.XXX.187.180

FilipKa napsal(a):
Dobry den,
máme 12 denní osiřelá králíčata - 9 kousků. Matku zabila vichřice, když nám padla králíkárna. Krmíme už 5. den (je to 120hodin, co je krmila naposledy). Krmíme převařeným syrovým kravským mlékem s přídavkem smetany nebo sušeného mléka. Králíčata, zdá se, prospívají a rozhodně čůrají Vždy při krmení mě počůrají. Všichni tu píšete zaručené recepty na mléko, ale nikdo se nezabývá otázkou kolik? Nemůžu to nikde najít. Krmíme 2x denně, cca po 8ml. Poradte, kde hledat (web kralikar.cz nefunguje).
Díky Filip, tel 724 353 754
P.S. Když jsem byl kluk, táta odchoval 7 králíčat i přesto, že mu tenkrát někdo poradil ředit polotučné mléko...

To že mléko převaříte, tak v něm zničíte vše dobré, vitamíny...

5.4.2015 12:22
FilipKa

XXX.XXX.17.155

edward12 napsal(a):
Já jsem dokrmoval Beba Al 110, lze to koupit v lékárně. Je to mléko bez laktozy. Přidávám to i samicím s nadpočetnými vrhy a sami si rádi dají. Moc to nestojí a nejsou žádné trávicí problémy. Co se týče kolik...tak dokud saje, není syt. Vám ale už budou vylézat z hnízda a za pár dní budou schopni si mléko brát z mysky k vašemu pohodlí. Rychleji přejdou na normální stravu. At se daří.

Děkuji za odpověď. Chápu to, králičí mléko má 2,4x menší obsah laktozy, což zase není snad tak děsný rozdíl. Pro ostatní přidávám složení nejběžnějších a dostupných mlék s mlékem králičím. Složením se králičímu blíží krysí, myší, křeččí,... Hm smajlík to asi mít nebudu. Vhodné by mohlo být psí, které bylo v diskuzích zmiňované. Ale úplně jiné je kočičí, to vhodné není. Tolik diskutované kravské je lepší. (mléko pro kočky a psy se prý dá koupit ve zverimexu sušené) Dostal jsem recept (viz výše) na použití lidského Beba Al 110, které je bez laktozy, lze míchat třeba s kravským.

Druh/složení voda tuk bílkoviny laktoza
králík domácí 69,5 10,4 15,5 1,95
tur domácí (kráva) 87,5 3,8 3,3 4,7
ovce domácí 78 - 82 7,2 - 10,6 5,4 - 7,1 3,4 - 4,5
koza domácí 86,8 4 - 4,5 3,8 4,6

Takže rozhodně kozí mléko není bůhvíjakou výhrou (jak tu mnozí prezentují). Lepší je rozhodně ovčí mléko (z pohledu složení). A Roma a Romula odkojila prý vlčice. A to mléko je brutálně jiné než lidské. smajlík

Mne trápí to množství. Asi není dobré ani překrmování. Ti králíci po probuzení berou vždycky. Jinak furt spí. Ven lezou jen když je jim zima. Tak teď doma trochu přetápíme. Zjistil jsem, že na 1g přírůstku potřebuje králíče 1,6 až 2g mléka. (solidní účinnost smajlík ). Jenže nevím, kolik má denně králíče přirůstat (z toho by se dalo odvodit množství mléka). Teď jim dávám 2x denně po 8ml (16ml denně znamená přírůstek cca 10g, což by bylo za 10dní 100g, je to reálné?). Pocitově a pohledově králíčata prosperují. Vyměšují, po probuzení jsou živá, jinak spí klidně. Jedno má zřejmě poraněnou končetinu (možná po pádu králíkárny), ale potravu přijímá ochotně a projevuje se jako ostatní.

Jdu kojit králíčata smajlík
Filip.

5.4.2015 12:29
FilipKa

XXX.XXX.17.155

binn napsal(a):
To že mléko převaříte, tak v něm zničíte vše dobré, vitamíny...

Vím, že varem se ničí vitamíny. Jenže čistota je podle mne důležitější než vitamíny. Vše by mělo být sterilní! Dudlíky, krmítka, flaštičky, hrnec, stříkačka,... Syrové mléko je fajn, ale od cecku ke konzumaci je dlouhá cesta a rozhodně není tak čistá jako při kojení (a bakterie zatím jen kypí). Proto syrové mléko svařím (ono má teplotu cca 75°C, takže vitamíny by měly zůstávat a bakterie hynout). Všichni asi víme, co s námi syrové mléko udělalo smajlík

A množství mléka pro králíčata víte?
Děkuji za odpověď.
Filip.

5.4.2015 20:25
binn

XXX.XXX.187.180

FilipKa napsal(a):
Vím, že varem se ničí vitamíny. Jenže čistota je podle mne důležitější než vitamíny. Vše by mělo být sterilní! Dudlíky, krmítka, flaštičky, hrnec, stříkačka,... Syrové mléko je fajn, ale od cecku ke konzumaci je dlouhá cesta a rozhodně není tak čistá jako při kojení (a bakterie zatím jen kypí). Proto syrové mléko svařím (ono má teplotu cca 75°C, takže vitamíny by měly zůstávat a bakterie hynout). Všichni asi víme, co s námi syrové mléko udělalo smajlík

A množství mléka pro králíčata víte?
Děkuji za odpověď.
Filip.

Dobrý večer,

To děláte správně, na těch 75 stupňů. Takto to pasterizuji, když dělám sýr.
Já rozuměla, že to úplně převaříte.

Krmila jsem je, dokud měli chuť.

Přidejte reakci

Přidat smajlík