Rady do začátku chovu králíků.

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

substep

6.4.2015 18:50
substep

XXX.XXX.207.170

Dobrý den, s bratrem se chceme pustit do chovu králíků a drůbeže na produkci vajec. (obojí pouze na přilepšení, nebude to naše hlavní obživa.) Oba dva okrajově rozumíme hospodářským zvířatům ale z větším chovem nemáme žádné zkušenosti. Byly bychom rádi za zodpovězení pár otázek:

1: Kolik už odstavených králíků mohu dát do jednoho kotce a k tomu také nejvhodnější rozměr kotce pro střední užitková plemena.

2: S jakou produkcí máme počítat při optimistické variantě na 40 kotců s 2 chovnýma samicema za rok a zda li těch 40 kotců bude stačit.

3: Kde, jaké a za jakou cenu tyto samice nejlépe sehnat a nenechat se ošidit.

Uvítáme jakékoliv rady a tipy do začátku :)

Mnohokrát předem děkujeme za jakoukoliv reakci.
Omlouvám se za gramatiku, není to má silná stránka :).

Uživatel s deaktivovaným účtem

6.4.2015 18:59

substep napsal(a):
Dobrý den, s bratrem se chceme pustit do chovu králíků a drůbeže na produkci vajec. (obojí pouze na přilepšení, nebude to naše hlavní obživa.) Oba dva okrajově rozumíme hospodářským zvířatům ale z větším chovem nemáme žádné zkušenosti. Byly bychom rádi za zodpovězení pár otázek:

1: Kolik už odstavených králíků mohu dát do jednoho kotce a k tomu také nejvhodnější rozměr kotce pro střední užitková plemena.

2: S jakou produkcí máme počítat při optimistické variantě na 40 kotců s 2 chovnýma samicema za rok a zda li těch 40 kotců bude stačit.

Začněte antikvariátem.

Havlínův Domácí chov zvířat, minimálně. Tisíc rad drobnochovatelům, když se vám podaří sehnat. Nebo teď je v knize nově Chov králíků od Zadiny.

6.4.2015 19:12
leprechaunek

XXX.XXX.198.158

Souhlas s bodlinkou.

Plus bych doplnila - zapomeňte na matematiku "40 kotců rovná se...", a hlavně se NAUČTE CHOVAT. Tzn. zdravý chov, dobrá zoohygiena, správné krmení (deset vykřičníků!). To je absolutní ZÁKLAD.
Až tohle budete umět, můžete pár králíků, na kterých se to naučíte, nechat rozlézt do 40 kotců. "Osadit" si zahradu 40 samicemi a na nich se učit je, troufám si říct, rychlá cesta do pekel; ono to učení může skončit vychcípáním velice rychle a snadno.

Předem se porozhlédnout proč a čím očkovat, jak řešit kokcidiózu (ideálně selekce už při nákupu samic, či spíše selekce chovatelů, který k tomu jak přistupuje...), jak krmit mladé, abyste se vyhnul hromadným úhynům. Materiálů tady v diskuzi jsou spousty a spousty.

Jen fakt neudělejte tu blbost, že postavíte králíkárny, nakoupíte králíky a pak budete mudrovat, proč vám mladí chcípají a jestli ten králík, co mu jde z tlamy krvavá pěna, nezdechnul náhodou na mor a co se proti němu dá dělat.

Jinak přeju hodně štěstí.

substep

6.4.2015 19:37
substep

XXX.XXX.207.170

leprechaunek napsal(a):
Souhlas s bodlinkou.

Plus bych doplnila - zapomeňte na matematiku "40 kotců rovná se...", a hlavně se NAUČTE CHOVAT. Tzn. zdravý chov, dobrá zoohygiena, správné krmení (deset vykřičníků!). To je absolutní ZÁKLAD.
Až tohle budete umět, můžete pár králíků, na kterých se to naučíte, nechat rozlézt do 40 kotců. "Osadit" si zahradu 40 samicemi a na nich se učit je, troufám si říct, rychlá cesta do pekel; ono to učení může skončit vychcípáním velice rychle a snadno.

Předem se porozhlédnout proč a čím očkovat, jak řešit kokcidiózu (ideálně selekce už při nákupu samic, či spíše selekce chovatelů, který k tomu jak přistupuje...), jak krmit mladé, abyste se vyhnul hromadným úhynům. Materiálů tady v diskuzi jsou spousty a spousty.

Jen fakt neudělejte tu blbost, že postavíte králíkárny, nakoupíte králíky a pak budete mudrovat, proč vám mladí chcípají a jestli ten králík, co mu jde z tlamy krvavá pěna, nezdechnul náhodou na mor a co se proti němu dá dělat.

Jinak přeju hodně štěstí.

Dobrý den,
co se týká hygieny, oba dva jsme velicí milovníci zvířat a je pro nás důležité aby zvíře až do porážky mělo co nejlepší možný život. Tudíž budeme dělat vše proto aby to tak bylo :) Krmit budeme senem s naši louky tvrdým pečivem ovocem a zeleninou. podestýlka bude s vysušené kůry a hoblin. Otázka s kotcema byla hlavně kuli představě do budoucna at se pak nemusí přistavovat. V příštím roce bychom chtěl prodávat kolem 20 králíků měsíčně.

6.4.2015 19:40

substep napsal(a):
Dobrý den,
co se týká hygieny, oba dva jsme velicí milovníci zvířat a je pro nás důležité aby zvíře až do porážky mělo co nejlepší možný život. Tudíž budeme dělat vše proto aby to tak bylo :) Krmit budeme senem s naši louky tvrdým pečivem ovocem a zeleninou. podestýlka bude s vysušené kůry a hoblin. Otázka s kotcema byla hlavně kuli představě do budoucna at se pak nemusí přistavovat. V příštím roce bychom chtěl prodávat kolem 20 králíků měsíčně.

No, a už jsme u toho. Chcete nejlepší možný život, ale na této krmné dávce králíky středního masného plemene nevykrmíte a po tvrdém pečivu a ovoci si koledujete o úhyny odstávčat na poruchy trávení.

Opravdu začněte těmi knihami, pak to vyzkoušejte na jedné samici a masu pro vlastní potřebu, a pak teprve přemýšlejte do budoucna o prodeji.

6.4.2015 19:48

Nebo se můžeme domluvit a udělám vám komplet projekt chovatelského zařízení včetně spočítaných krmných dávek pro jednotlivé kategorie králíků, se zvolením plemene či hybridů a můžu vám i přivést chovná zvířata. Budu za to chtít 1500, - za hodinu práce.

6.4.2015 19:51
leprechaunek

XXX.XXX.198.158

substep napsal(a):
Dobrý den,

Opět souhlas s bodlinkou. Ideje jsou fajn, ale někdy ty ideje nemusí být funkční, když nejsou podložené znalostmi.
Nejsem si úplně jistá, jak savá bude nebo nebude podestýlka z kůry, ale do toho nechci kecat, nevím; jen upozornění, pokud zvolíte špatnou podestýlku, která bude blbě sát, nebo budete blbě vyklízet, koledujete si o respirační onemocnění a následkem půjde do kytek veškerá užitkovost těch zvířat.
Ad to krmení, jak bylo řečeno... Na tomhle králíky nevykrmíte. Jinak zcela selsky, králíci musí přibírat svalovou hmotu, a na to potřebujou dvě komponenty: bílkoviny a tuky. Chleba, ovoce ani zelenina, a mimochodem ani to seno, je NEOBSAHUJÍ. Takže do těch idejí připočítejte ještě jádro - a jsme opět u toho, že byste se měli dovzdělat, jaké a v jakém množství pro kterou věkovou a užitkovou kategorii, jo?
Viz bodlinkou doporučená literatura.

substep

6.4.2015 19:56
substep

XXX.XXX.207.170

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Nebo se můžeme domluvit a udělám vám komplet projekt chovatelského zařízení včetně spočítaných krmných dávek pro jednotlivé kategorie králíků, se zvolením plemene či hybridů a můžu vám i přivést chovná zvířata. Budu za to chtít 1500, - za hodinu práce.

Na vaší hodinu dělám dva dny

6.4.2015 20:07

substep napsal(a):
Na vaší hodinu dělám dva dny

Tak potom to jistí ten antikvariát. Ale bez informací to nepůjde a fakt nemůžete čekat, že se každý detail můžete vyptávat po internetu. Ono pravděpodobně totiž nezjistíte, že něco děláte blbě, dřív, než vám začnou králíci hynout a to vás potom může stát sakra víc, než moje hodiny.

20 prodaných králíků za měsíc, to jsou dva odstavené a vykrmené vrhy každý měsíc, míříte dost vysoko, na začátečníka, který chce králíky vykrmit na ovoci a zelenině.

6.4.2015 20:18
leprechaunek

XXX.XXX.198.158

Nejsmutnější na tom je, že ani sebelepší know-how a "projekt na míru" nezajistí, že majitel, kterému to bude předáno, to potom bez znalostí nezprasí za pár TÝDNŮ.

Prosím vás, kdokoliv... kde lidi vzali ten přiblblý dojem, že chovat zvířata se dá bez znalostí krmení, plemenitby a nemocí...?

6.4.2015 20:24

Kde budou mít jistotu že, když si za ty nádherné peníze pro Vás nechají udělat nějakou analýzu, nebudou mít s králíkama problém?A nebo dáváte záruku na Vaše výpočty a propočty a návrhy?
Tak já bych do toho s Vámi taky nešla i kdybych na to fakt měla.Jinak s Vámi co jste uvedla souhlasím.
Stačí opravdu číst a číst, jak knihy tak dizkuse o králíkách.Je toho napsaného tolik, že to na pochopení i bez placení stačí.
Holt jsou někteří malinko lenošní číst a pak se ptát, když mi není něco jasné a králíci kupodivu nezdechají na mor, myxu a už vůbec ne za kokci.
Je přece jasné, že na mor a myxu stačí očkovat.To by měl vědět každý chovatel králíků i zadarmo a boj proti kokci je taky jednoduchý.Čistota a opatrné krmení.K tomu se každý chov.dopracuje zkušenostmi.
S tou částkou za hodinu jste mě fakt pobavila .Jinak nic ve zlém.

6.4.2015 20:25

Kde budou mít jistotu že, když si za ty nádherné peníze pro Vás nechají udělat nějakou analýzu, nebudou mít s králíkama problém?A nebo dáváte záruku na Vaše výpočty a propočty a návrhy?
Tak já bych do toho s Vámi taky nešla i kdybych na to fakt měla.Jinak s Vámi co jste uvedla souhlasím.
Stačí opravdu číst a číst, jak knihy tak dizkuse o králíkách.Je toho napsaného tolik, že to na pochopení i bez placení stačí.
Holt jsou někteří malinko lenošní číst a pak se ptát, když mi není něco jasné a králíci kupodivu nezdechají na mor, myxu a už vůbec ne za kokci.
Je přece jasné, že na mor a myxu stačí očkovat.To by měl vědět každý chovatel králíků i zadarmo a boj proti kokci je taky jednoduchý.Čistota a opatrné krmení.K tomu se každý chov.dopracuje zkušenostmi.

6.4.2015 20:27
mustela.erminea

XXX.XXX.236.1

Z vašeho dotazu plyne jedno: Nevíte o chovu králíků NIC. Ačkoliv vám řada lidí možná bude tvrdit opak, pokud chci chovat trochu inteligentně, mít minimální úhyny, zajistit zvířatům jakž takž spokojený život a mít jakž takž výsledky, tak zjistím, že chov králíků JE VĚDA.
Takže jak je psáno výš, navštivte několik kvalitních chovatelů, nastudujte dostatek literatury, následně začněte zkoušet na několika málo samicích a až aspoň trochu zjistíte, vo co go, začněte pozvolna rozšiřovat chov, až se možná za dva tři roky dostanete na těch 40 kotců. Jinak pravděpodobně spláčete nad výdělkem .

6.4.2015 20:33

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):

LOL

Jistotu nemáte nikdy, když si necháváte zpracovat jakékoliv poradenství, ať už co se chovu týče, nebo co se týče účetnictví a právních služeb. A ty hodinové ceny jsou takové:) Ber nebo nech ležet.

substep

6.4.2015 20:36
substep

XXX.XXX.207.170

No doufal sem a očekával že mi tu někdo odpoví na mé otázky. Nikde jsem nenapsal že zítra jsem chovatel a mam třeba 50 králíku. Je to běh na delší trať a potřebujem mnoho znalostí (všichni to chápeme!) Uvítal bych rači konkrétní rady.

6.4.2015 20:49

Podívejte, vy čekáte že vám tu někdo zodpoví vaše otázky.Jenže vaše otázky jsou zodpovězeny zde na diskuzi.Tak proč nezačnete listovat na stránkách a číst si a když Vám nebude něco jasné tak ze zeptat na vysvětlení.Opravdu tu odpovědi najdete.

6.4.2015 20:52
mustela.erminea

XXX.XXX.236.1

substep napsal(a):
No doufal sem a očekával že mi tu někdo odpoví na mé otázky. Nikde jsem nenapsal že zítra jsem chovatel a mam třeba 50 králíku. Je to běh na delší trať a potřebujem mnoho znalostí (všichni to chápeme!) Uvítal bych rači konkrétní rady.

No evidentně jste z výše uvedených a dobře míněných rad nepochopil vůbec nic. Právě proto je třaba nastudovat základy, abyste si dokázal zodpovědet základní otázky např. ohledně rozměrů a počtů kotců, atd.
A pak se tu můžetel ptát už jen na sofistikovanější otázky, na něž je obtížnější hledat odpovědi.
Nebo snad máte představu, že vám tu někdo bude vysvětlovat krok po kroku (a těch kroků jsou ve výsledku tisíce), jak chovat králíky?

6.4.2015 22:04
300RUM

XXX.XXX.253.158

Chovatelů a rádoby chovatelů je spoustu. Pokud někdo napíše, že si chce přilepšit chovem králíků a čeká, že mu naservírujete vše až pod nos, aniž by si tu (nebo jinde) něco první přečetl a pak se ptal je u mne buď naivní nebo vyčůraný. Nemůže pak čekat od všech vstřícné reakce, neboť také kdysi začínali a vynaložili jisté úsilí, než jim to fungovalo. A že někdo je ochoten pomoci za peníze, proč ne. Bývá to levnější a rychlejší než jít svou cestou pokus - omyl. Kór, když se spěchá.
Na druhou stranu si vážím chovatelů, kteří jsou ochotni dokola vysvětlovat a pomáhat začínajícím chovatelům.
Já se chystal k opětnému chovu rok, pročítal kde co, nemusel spěchat, rodiče králíky pěstují a problémy nemají (za asi 40 let jednou mor), očkují si sami, krmí senem, vojtěškou, ječmenem a u odstavu granulemi s léčivy i bez. Proti komárům zakrývají záclonami. Když jsem načerpal informace, zjistil jsem že to dělají špatně ale chov jim přesto funguje bez problémů zdravotních i růstových. Každopádně to dělají s láskou a bez vidin zisku, jen pro rodinu. Já uvažuji i o prodeji přebytků ale ne kvůli zisku. To by už musela být farma a to by se mi nevyplatilo.
Jestli si zakladatelé vlákna chtějí přivydělat, slepice na vajíčka budou určitě vhodnější.

6.4.2015 22:13
leprechaunek

XXX.XXX.198.158

substep napsal(a):

Sednout, studovat, propočítávat.

Vědět musíte VY NA DVORKU, ne ostatní lidi na internetu.

Jo a pak klidně vemte propočty a přijďte si je sem porovnat, jestli to sedí a jak by ty propočty upravili lidi z vlastní praxe. Pro vás to bude cennější, a pár takových témat už tu bylo a byly z toho docela pěkné diskuze.

Že byste "uvítal rači konkétní rady" chápu, ale když budete chtít postavit barák, co myslíte, zvládnete to s tím, že na internetu vyškemáte rozměr dveří a ideální střešní krytinu? Asi těžko.
A okecávejte to jak chcete, o tohle se tu teď pokoušíte.
Ani nevíte čím to nakrmit, propána, takže můžete mi říct, jak si chcete spočítat, kolik jakého kmiva budete potřebovat a co vás to bude stát? To se taky budete ptát na internetu? Stejně jako kde to krmivo sehnat?
Už se těšíme, fakt.
Ale "rači rady". Hm.

6.4.2015 23:08
tom.50

XXX.XXX.117.5

Je zvláštní, že když to samé říkám já, že nejprve je třeba studovat a pak teprve "ladit" a nebo "vychytávat mouchy" je to špatné. Asi proto, že píšu spisovně...

Další kdo si myslí, že zde přispívající jsou jeho poskoci a dají mu zadarmiko návod jak zbohatnout. On nechce bohatnout na králíkách, zpočátku počítá s prodejem 20 králíků měsíčně.

Opakuju poněkolikáté. Systém vyznačuje nesprávnou gramatiku a tak kdo je líný opravit svůj pravopis, dává tím najevo nad slunce jasněji, kde má nás ostatní, co to po něm čtou. Všimnul jsem si, že těm nejde poradit.

7.4.2015 06:40
horal

XXX.XXX.58.226

substep napsal(a):

Http://www.ifauna.cz/kralici/clanky/r/detail/6671/zaklady-kralikarstvi-v-otazkach-a-odpovedich-iv/
V těchto článcích na ifauně I až X najdete vše o chovu králiků a nemusíte pracně listovat na netu. Také tam najdete jaké plemeno se na co hodí.
Já na ten počet králikáren mám 10 samiček a tři samce. Na jednu samici vychází v průměru 4 porody a odchovávám 250 až 300 králičat ročně a mám křížence čistých střednich plemen. Také už bylo hodně popsáno o nákupu králiků, stačí se podívat pár dní zpátky. Nejlepší je nakupovat u chovatele který chová jenom jedno plemeno, máte jistotu že to má čisté. Nikdy ale nemáte jistoto co ze zakoupeného králika vyroste, to nikdy neví přesně ani ten nejlepší a nejzkušenější chovatel. Může to jenom předpokládat podle rodičů. Opravdu zkuste něco vyčíst ve starších diskusních příspěvcích nebo článcích, dá se zde najít vše a to bez různych narážek a posměšků. Přeju hodně zdaru.

7.4.2015 11:51
burgund6

XXX.XXX.33.7

horal napsal(a):
Http://www.ifauna.cz/kralici/clanky/r/detail/6671/zaklady-kralikarstvi-v-otazkach-a-odpovedich-iv/
V těchto článcích na ifauně I až X najdete vše o chovu králiků a nemusíte pracně listovat na netu. Také tam najdete jaké plemeno se na co hodí.
Já na ten počet králikáren mám 10 samiček a tři samce. Na jednu samici vychází v průměru 4 porody a odchovávám 250 až 300 králičat ročně a mám křížence čistých střednich plemen. Také už bylo hodně popsáno o nákupu králiků, stačí se podívat pár dní zpátky. Nejlepší je nakupovat u chovatele který chová jenom jedno plemeno, máte jistotu že to má čisté. Nikdy ale nemáte jistoto co ze zakoupeného králika vyroste, to nikdy neví přesně ani ten nejlepší a nejzkušenější chovatel. Může to jenom předpokládat podle rodičů. Opravdu zkuste něco vyčíst ve starších diskusních příspěvcích nebo článcích, dá se zde najít vše a to bez různych narážek a posměšků. Přeju hodně zdaru.

Souhlasím s Vaším příspěvkem, jen tak pro zajímavost, jaké křížení používáte?

substep

7.4.2015 14:04
substep

XXX.XXX.32.64

horal napsal(a):

Děkují mnohokrát, konečně užitečná rada.

substep

7.4.2015 14:08
substep

XXX.XXX.32.64

tom.50 napsal(a):
Je zvláštní, že když to samé říkám já, že nejprve je třeba studovat a pak teprve "ladit" a nebo "vychytávat mouchy" je to špatné. Asi proto, že píšu spisovně...

Další kdo si myslí, že zde přispívající jsou jeho poskoci a dají mu zadarmiko návod jak zbohatnout. On nechce bohatnout na králíkách, zpočátku počítá s prodejem 20 králíků měsíčně.

Opakuju poněkolikáté. Systém vyznačuje nesprávnou gramatiku a tak kdo je líný opravit svůj pravopis, dává tím najevo nad slunce jasněji, kde má nás ostatní, co to po něm čtou. Všimnul jsem si, že těm nejde poradit.

Víte cizinec se gramatiku učí o trochu hůře než rodilý mluvčí ! Ale jinak samozřejmě děkuji za Vaši naprosto bezvýznamnou reakci s nulovým přínosem.. Příště si ušetřete čas.

7.4.2015 15:51
horal

XXX.XXX.58.226

burgund6 napsal(a):
Souhlasím s Vaším příspěvkem, jen tak pro zajímavost, jaké křížení používáte?

Už jsem to tady někde psal, zabývám se kříženci Zika. Je to ♂Kal a ♀Nb a jejich potomci, samičky jdou do chovu. Na ně pak připouštím Vss. Nyní to chci zkusit místo Kal nahradit Ča a místo Vss použít Bu.

7.4.2015 19:49
Milan z Moravy

XXX.XXX.31.20

horal napsal(a):
Už jsem to tady někde psal, zabývám se kříženci Zika. Je to ♂Kal a ♀Nb a jejich potomci, samičky jdou do chovu. Na ně pak připouštím Vss. Nyní to chci zkusit místo Kal nahradit Ča a místo Vss použít Bu.

Jak jste prosím docílil vložení těch znaků pro samce a samici? Děkuji.

7.4.2015 23:09
horal

XXX.XXX.58.226

Milan z Moravy napsal(a):
Jak jste prosím docílil vložení těch znaků pro samce a samici? Děkuji.

Alt11, alt12
jinak stačí zadat na netu "jak na znaky na klávesnici".

Přidejte reakci

Přidat smajlík